Serie A - souhrn 1. kola

22.08.2009, 19:57, aktualizováno 23.08.2009, 22:52
Komentáře a souhrny
Juventus vykročil do sezony vítězně, porazil 1:0 Chievo. Janov přestřílel AS Řím, Lazio vyhrálo nad Atalantou. Udinese se rozešlo smírně s Parmou, stejně tak Livorno s Cagliari. Inter Milán doma jen remizoval s nováčkem Bari. Bologna včera remizovala s Fiorentinou a milánské AC si odvezlo zásluhou dvou branek Pata všechny body ze hřiště Sieny.

Bologna FC - ACF Fiorentina 1:1

22.08.2009 18:00

Góly: 24. Daniel Osvaldo - 64. Adrian Mutu

V prvním utkání nového ročníku Serie A se dělily body. Domácí Boloňa neudržela jednobrankový náskok a dovolila Fiorentině srovnat na konečných 1:1. Proti svému bývalému týmu skóroval domácí útočník Pablo Daniel Osvaldo.

Domácí měli první šanci utkání, když ve 12. minutě testoval Freye Osvaldo. Hosté však vzápětí odpověděli, ale Gilardinovu střelu z blízké vzdálenosti skvěle zlikvidovala posila Boloni Emiliano Viviano. Nicméně domácí se ujali o deset minut později vedení. Pablo Daniel Osvaldo si naběhl na rohový kop Bombardiniho a nikým neatakovaný rozbouřil Stadio Dall’Ara. Před koncem prvního poločasu ještě vystrašil domácí Donadel, brankář Viviani však opět skvěle zasáhl.

K překvapení všem nenastoupil Adrian Mutu v základní sestavě Fiorentiny. Do hry zasáhl až v druhém poločase namísto Jovetiče a hned ukázal trenéru Prandellimu, kde je jeho místo. Po akci Marchionniho a Gilardina byl nařízen rohový kop. Centr našel na vápně volného Mutua, který si zpracoval míč a přesně vypálil do horního rohu Vivianovy svatyně. Mutu mohl skórovat o několik minut později znovu, avšak pohotový brankář domácích skvěle polapil Vargasovu finální přihrávku.

V posledních okamžicích utkání mohli ještě domácí strhnout vedení na svou stranu. Osvaldo již byl sám před brankářem, když v tom jej zastavil vynikajícím skluzem Dario Danielli. Sudí Gervasoni tak odpískal konec a oba soupeři se museli spokojit s jedním bodem.

Více informací k zápasu

AC Siena - AC Milán 1:2

22.08.2009 20:45

Góly: 34. Abdelkader Ghezzal - 29. Alexandre Pato, 48. Alexandre Pato

Ronaldinho se svého úkolu tvořit hru ujal s bravurou a připravil dva góly pro svého krajana Pata, díky nimž AC Milán porazil Sienu na jejím hřišti 2:1. Trenér Rossoneri Leonardo tak prožil velmi povedenou premiéru v Serii A.

Milán začal velmi dobře již od samého začátku. Nejprve Ronaldinho připravil výbornou pozici pro Marka Jankulovského, avšak český obránce napálil míč přímo do Gianlucy Curciho. U další akce byl opět Ronaldinho. Brazilec hledal z přímého kopu Alexandre Pata, avšak veškerou snahu zatrhli rozhodčí, pro Patův ofsajd. Následně zakončoval Ronaldinho sám, ale Gianluca Curci skvěle vyrazil jeho volej.

Gól visel ve vzduchu a hosté se ho přeci jen dočkali. Pato si zaběhl za obranu na Ronaldinhovu kolmici a s chladnou hlavou zabijáka poslal Milán do vedení. Brankář domácích si sice na střelu šáhl, ale Pato střílel tak prudce, že Curci neměl šanci. Domácí však z čista jasna srovnali. Marco Storari měl co dělat, aby vyrazil ránu Lukáše Jarolíma, a když se míč dostal k volnému Ghezzalovi, neměl brankář AC sebemenší šanci.

Krátce po změně stran nastolil Pato opět černo-červenou vládu na hřišti. Ronaldinho znovu vymyslel geniální kolmici, ze které tentokráte těžil Mathieu Flamini. Francouz však nehamounil a přihrál před prázdnou branku volnému Patovi - 1:2. Massimo Maccarone mohl v zápětí odpovědět, ale selhal v koncovce. Domácí se snažili alespoň o bod a Marco Storari měl plné ruce práce s další Jarolímovou ránou.

Na druhé straně pobavil diváky Ronaldinho, když zakončil nůžkami. Kop to byl nejen pohledný, ale i účinný, neboť Curci jej musel vyrážet nad břevno. Leč se domácí snažili srovnat, bylo to marné. Někteří porážku nevydrželi psychicky jako například Simone Vergassola, který se snažil v samém závěru klání napadnout Alexandre Pata. Rossoneri si tak vezou důležité a hlavně zasloužené tři body ze stadiónu Artemia Frachiho v Sieně.

Více informací k zápasu

Inter Milán - AS Bari 1:1

23.08.2009 18:00

Góly: 56. Samuel Eto'o (pen.) - 74. Vitali Kutuzaw

Hned na úvod nového ročníku Serie A zaváhal úřadující mistr z Milána. Domácí Inter pouze remizoval s nováčkem z Bari 1:1. Hřát jej však může skutečnost ohledně první trefy nové posily. Samuel Eto’o se trefil hned ve svém debutu.

Podle očekávání se iniciativy utkání chopil domácí Inter již od samého úvodu. Běžela 6. minuta a kombinace Eto’oa s Militem, kterou však včasným zákrokem zažehnal bránící Alvarez. Milito měl další možnost o dvacet minut později, kdy převzal výborný pas od Vieiry. Z dobré střelecké pozice však mířil nad branku Gilleta.

Klíčovou postavou hostů byl bránící Alvarez. Ten zneškodnil výbornou možnost Interu jž v 6. minutě a po půl hodině hry se postaral o další zmaření brankové příležitostí domácích, když v dobré pozici zakročil proti Militovi. Ten poté netrefil odkrytou branku.

Blížil se konec první půle a mohli to být hosté, kteří by šli do kabin s úsměvem na tváři. Bari se tlačila do útoku a míče se zmocnil hostující Kutuzov. Ten si udělal dobrý den z bránícího Lúcia a šel sám na brankáře Césara. Toho však již nedokázal překonat, a tak poločasový stav byl bezbrankový 0:0.

Druhý poločas začal znovu v režii domácích. Eto’o, Milito a Balotelli byli nejčastějšími střelci Interu. Ani jeden pokus se však neujal. Běžela 56. minuta a domácí Milito si to nasměroval přímo k hostující brance. Jeho jízdě však vystavil stopku Bonucci. Rozhodčí však jeho zákrok posoudil jako penaltový. K pokutovému kopu se postavila nová posila z Barcelony a chladnokrevně zakončila. Pro Eto’oa to byla první trefa v prvním utkání sezony.

Poté se hra zcela uklidnila a diváci spíše vyčkávali, který tým začne útočit. Byli to znovu domácí. Tentokrát Balotelli našel přesným pasem Quaresmu. Ten však v koncovce nezachoval klid a stav se neměnil.

Blížil se závěr utkání a na řadu přišla poslední čtvrthodinka. Na jejím začátku však hostující Bari zasadilo Internu smrtelnou ránu, po které ztichlo i celé San Siro. Langella a Kutuzov si dovolili skvěle zakombinovat mezi domácími hráči při čemž se druhý jmenovaný záhy objevil sám před Césarem. Kutuzov však potvrdil funkci střelce a s přehledem vyrovnal.

Domácí byli okamžitě jako nápadů zbavení. Kombinace nevycházely a střelba ze střední vzdálenosti nijak hosty neohrozila. Ti se navíc odhodlali k pouhému bránění, které jim stačilo ubránit cennou remízu až do samotného závěru. Utkání tedy skončilo nerozhodně 1:1.

Více informací k zápasu

Calcio Catania - UC Sampdoria 1:2

23.08.2009 20:45

Góly: 38. Takayuki Morimoto - 9. Giampaolo Pazzini, 90. Daniele Gastaldello

Stejně jako janovské FC, i Sampdoria dokázala do nového ročníku Serie A vstoupit vítězně. Blucerchiati mohou za cennou výhru 2:1 v sicilské Catanii děkovat především stoperu Gastadellovi, který zajistil svému celku tři body až v 94. minutě!

Hosté zaskočili Catanii velmi rychlým gólem. Již v deváté minutě se podařilo útočnému duu Cassano - Pazzini vytvořit gólovou akci. Antonio Cassano poslal před branku ostrý, ale za to na milimetr přesný centr, který do branky nedopravil nikdo jiný než Giampaolo Pazzini. Domácí se snažili velmi brzy na to odpovědět. Giuseppe Mascara si naběhl na Delvecchiovu kolmici a mířil sám na brankáře. Zkušený Luca Castellazzi jej však výtečně vychytal.

Utkání bylo vyrovnané. Na jedné straně měl stoper Gastaldello co dělat, aby kočíroval přečíslení. Před brankou domácích se pro změnu skvěle uvolnil Cassano. Italský útočník však nedokázal optimálně zakončit, poněvadž měl balón na dlouhou nohu. Domácímu celku se nakonec podařilo ještě před koncem prvního dějství vyrovnat. Capuanův centr byl sice sražen, ale míč si našel Taku Morimota, který jej, za bedlivého sledování hostující obrany, dopravil do branky hostí.

Druhý poločas probíhal v opatrném tempu. Čtvrt hodiny do konce utkání však proběhlo rozvíření stojatých vod. Augustyn si nebral servítky a zkosil Antonia Cassana, za což vyfasoval druhou žlutou kartu a byl odkázán na sprchu. Od té doby hosté, jak se říká, bušili na vrata. A úspěšně. V samém závěru celého klání přišla na řadu Gastaldellova hlava. Stoper Sampdorie si nejprve naběhl na centr, avšak tato šance byla sražena brankářem na roh. Nicméně z rohového kopu vystoupal Gastaldello opět nejvýše a rozhodl o tom, že tři body si odveze do Janova Sampdorie.

Více informací k zápasu

Janov CFC - AS Řím 3:2

23.08.2009 20:45

Góly: 49. Domenico Criscito, 70. Alberto Zapater, 83. Giuseppe Biava - 54. Rodrigo Taddei, 64. Francesco Totti

Diváci na Marassi viděli strhující pětibrankovou přestřelku! AS Řím nedokázal ve venkovním prostředí jednobrankové vedení a nakonec podlehl domácímu FC Janov 2:3. Jak již bylo předem předpovídáno, jednalo se o velmi vyrovnané utkání.

V první větší šanci utkání se ocitl hostující kapitán Francesco Totti. Brankářská posila domácích, Marco Amelia, jej však zkušeně vychytal. Janov se snažil odpovědět prostřednictvím Hernána Crespa. Nejprve jeho střelu polapil Arthur, posléze se Argentinec po drzém průniku dožadoval penalty za zákrok Andreolliho. Kontakt však byl minimální a sudí Morganti ledově klidný. Krátce před koncem opatrného prvního poločasu výrazně postrašili domácí publikum Giallorossi. Nicolas Burdisso si naskočil na Pizzarův rohový kop a jeho hlavičce chyběly jen milimetry.

Druhý poločas byl značně živější. Janovští v něm představili další dvě své posily - Rodriga Palacia a Domenica Criscita a druhý jmenovaný se při svém debutu hned zapsal do střelecké listiny. Alberto Zapater sklepl Sculliho centr ve vápně přímo před nabíhajícího Criscita, jemuž nechal stoper Andreolli příliš mnoho prostoru. Domácí záložník tedy poslal do Arthurovy brány nechytatelný half-volej z deseti metrů.

Odpověď vlků byla rychlá. Jeremy Menez si naběhl na centr Marca Motty a poslal dobrou hlavičku na bránu. Nicméně u zadní tyče číhal Rodrigo Taddei, který míč ještě přesně nasměroval směr síť. Uplynulo deset minut a Římané dokázali utkání otočit! Hosté vytěžili z chaosu v janovském vápnu. Míč se dostal až za vápno k Stefanu Gubertimu, jenž bez rozpaků vypálil. Gubertiho střelu by Amelia nejspíše chytl, ale trajektorii střely naprosto vychýlil Francesco Totti a hosté se tak mohli radovat podruhé.

Domácí se však rozhodně nehodlali vzdát. Uběhlo pět minut od Tottiho branky a Alberto Zapater se postavil k přímému kopu. Záložník Janova si tak osladil svůj debut bravurním gólem z dvaceti metrů! Za rovnocenného stavu se bojovalo, leč síly stačily. Nejprve vyprášil Ameliovi rukavice De Rossi, poté na druhé straně orazítkoval Palacio břevno. V zápalu boje byl však málem vyloučen Giuseppe Biava za nehezkou stoličku Menezovi.

Ke zklamání hostů se však domácím podařilo strhnout vítězství na svou stranu. Centr z vlastní poloviny zužitkoval k dělovce Sculli. Jeho střelu Arthur dokázal vyrazit, ale pouze před sebe, kde číhal Giuseppe Biava. Italský stoper tak nedal Arthurovi sebemenší šanci a v Janově mohly začít oslavy prvního vítězství v nové sezóně.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Chievo Verona 1:0

23.08.2009 20:45

Góly: 11. Vincenzo Iaquinta

Vincenzo Iaquinta sice původně vůbec neměl nastoupit, jenže nakonec může Juventus děkovat právě jemu, že si z prvního zápasu nové ligové sezony odnáší všechny tři body. Iaquintova branka z 11. minuty se totiž ukázala proti Chievu jako vítězná.

Juventus těsně před zápasem postihly špatné zprávy, když se Del Pierovi ozvala záda a domácí kapitán nemohl nastoupit. V základní jedenáctce tedy nastoupil Vincenzo Iaquinta a kouč Ciro Ferrara si musel v 11. minutě mnout ruce, že tak učinil. Diegův trestný kop totiž skončil na Iaquintově hlavičce a následně za zády gólmana Sorrentina - 1:0. Chievo mohlo rychle vyrovnat, ale Pellissierův volej Buffonovu branku minul.

Iaquinta si mohl připsat další branku po akci Amauriho, který obešel Morera a přesně odcentroval. Tentokrát však pohotově zakročil Sorrentino. Své první šance v Serii A měl také Brazilec Diego, když nejprve pálil z trestného kopu do Sorrentinových rukavic a následně trefil boční síť. Nicméně od diváků si vysloužil aplaus.

Do druhého poločasu musela Stará Dáma udělat v sestavě jednu změnu, zraněného Hasana Salihamidžiče zastoupil Paolo De Ceglie. Chievo se nechtělo vzdát bez boje. Sergio Pellissier prošel přes Chielliniho s Grygerou a poslal míč Bogdanimu, jenž však šancí pohrdl. O chvilku později se opět utkal Grygera s aktivním Pellissierem a hostující útočník po souboji s ním ve vápně upadl, avšak faul si u hlavního sudího nevymodlil. Z toho plynul rychlý protiútok Juve vedený Diegem, který ale byl sám proti čtyřnásobné přesile. Brazilský playmaker ale přesto dokázal přesně najít Amauriho, jehož dělovka trefila břevno. Chievo dotíralo na Buffonovu branku až do samého závěru, jenže domácí soupeře nepustili do gólových šancí, a tak zůstalo pouze u obléhání.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Atalanta Bergamo 1:0

23.08.2009 20:45

Góly: 22. Tommaso Rocchi

Římské Lazio vstoupilo do nového ročníku Serie A domácí výhrou 1:0 nad Atalantou Bergamo. Biancocelesti rozhodli o zisku tří bodů ve 22. minutě, když jedinou trefu utkání obstaral Tommaso Rocchi. Lazio tak navázalo na úspěšné představení z nedávného italského Superpoháru.

Vítězný start v Serii A prožil na lavičce domácích trenér Davide Ballardini. Jeho svěřenci mu mohli udělat velkou radost už po čtyřech minutách hry, Zarateho výtečný pas však Rocchi nezužitkoval. Na druhé straně si vedla stejně nová akvizice Atalanty Robert Acquafresca. Lazio prolomilo hostující obranu ve 22. minutě, lví podíl na tom měl Pasquale Foggia, který dobře zahrál aut směrem na Rocchiho, a ten už si v pokutovém území poradil na výbornou - 1:0.

Druhou branku mohl o chvíli později vsítit Mauro Zarate, jeho slalom přes čtyři obránce byl sice pohledný, nicméně branku Římanům nepřinesl. Atalanta měla v prvním poločase velice málo šancí, ty nejnebezpečnější měli Doni s Barretem, Lazio však dominovalo hře a po prvním poločase zaslouženě vedlo.

Po změně stran se ocitl asi v největší šanci hostů Robert Acquafresca. Mladičký útočník ve vyložené šanci absolutně selhal. Na druhé straně mohl přidat důležitý, druhý gól Rocchi, jeho pohotovou volej zlikvidoval brankář Consigli. Lazio těsné vedení udrželo a zaslouženě zvítězilo.

Více informací k zápasu

AS Livorno - Cagliari Calcio 0:0

23.08.2009 20:45

Góly: -

Nováček z Livorna se nakonec v prvním kole rozešel smírně s Cagliari, když utkání na Stadio Picchi skončilo bezbrankovou remízou. Obě mužstva ale měly šance, jak utkání zvrátit ve svůj prospěch.

Uběhlo devět minut a Larrivey byl blízko úvodní brance. Gólman De Lucia už byl překonán, jenže nakonec míč v cestě do branky zastavilo břevno. Pokus Grandoniho na druhé straně likvidoval nohou Marchetti. Z 20 metrů následně napřáhl Candreva a Marchetti měl štěstí, že míč byl tečován. Pokus Cossua na druhé straně likvidoval De Lucia.

Do druhého poločasu vstoupili domácí lépe a soupeře zamkli na jeho polovině. Snažil se zejména Lucarelli, ale jeho střely byly zablokovány dříve než se dostali k brance. Po opadnutí tlaku se dopředu dostalo i Cagliari, ale Lazzari hlavičkou branku netrefil. A když De Lucia zlikvidoval i Matriho šanci, rozešly se oba celky bez branek.

Více informací k zápasu

Città di Palermo - SSC Neapol 2:1

23.08.2009 20:45

Góly: 44. Edinson Cavani, 75. Fabrizio Miccoli (pen.) - 72. Marek Hamšík

Palermo se především díky velkému štěstí může radovat z vítězného vstupu do nové sezóny. Neapol totiž hned třikrát rozezvučela brankovou konstrukci a nakonec se musela sklonit po porážce 1:2.

Neapol začala na Sicílii aktivněji a v jedenácté minutě mohl otevřít skóre Christian Maggio. Po odvráceném rohu se po ose Lavezzi - Quagliarella dostal míč na malé vápno právě k Maggiovi, který však trefil pouze břevno. Ofenzivně ladění hosté se dostali i do vedení, nicméně Hamšíkův gól překazil nesprávně odmávaný ofsajd.

Po půlhodince hry přišly na řadu dvě obrovské šance hostů, které skončily prakticky naprosto stejně smolně. Po rohu z pravé strany se k hlavičce dostal Campagnaro, který mířil doprostřed branky, Rubinho tak dokázal jeho pokus vytáhnout na břevno, od kterého se míč odrazil na další roh. Ten se tentokrát kopal z druhé strany, k míči se dostal Maggio, který hlavičkou roztřásl břevno již potřetí.

Na druhé straně tak smůlu shůry snížila další chyba rozhodčího, když faul Gargana na Pastoreho ve vápně nechal jeho píšťalku němou. Jenže minutu před koncem první půle se dočkali přímo darovaného gólu. Po nedorozumění De Sanctise s Maggiem, který zaváhal při pokusu pokrýt brankáři balon, se k míči dostal Cavani a trefou z malého vápna zmařil veškerý tlak Neapole v úvodní půli.

Prakticky ihned po začátku té druhé mohli hosté vyrovnat. Na zrodu akce se podílel slovenský Hamšík, který v koncovce dostal míč do vápna od Quagliarelly, ale z dobré pozice mířil jen těsně vedle. Vytrvalý tlak volal po vyrovnávací brance, která nakonec přišla sedmnáct minut před koncem. Gargano nahrál Hamšíkovi, který z pětadvaceti metrů nachytal Rubinha, který tak musel lovit míč ze sítě.

Jenže radost z vyrovnání byla sotva minutová. Zuniga totiž ve vápně jasně fauloval Cavaniho a kopala se penalta. K té se postavil Miccoli a De Sanctise poslal na druhou stranu. Závěrečný zámek Neapole nebyl nic platný, naopak minutu před koncem se po pasu Budana a příhře Bresciana dostal ke střele z patnácti metrů Cavani, který tentokrát přestřelil.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Parma FC 2:2

23.08.2009 20:45

Góly: 48. Antonio Di Natale, 90. Antonio Di Natale - 42. Alberto Paloschi, 49. Alessandro Lucarelli

Parma se nechala inspirovat nováčkovským kolegou z Bari a z půdy favorita si také odvezla jeden cenný bod. Udinese nemělo utkání vůbec pod kontrolou a dvakrát muselo dotahovat prostřednictvím Antonia Di Nataleho, aby nakonec nastolilo výsledek 2:2.

Hosté byli aktivní již od samého začátku. Stoper Felipe se dopustil hrubky, které využil Andrea Paloschi. Mladíkovo spanilý únik však přerušil hokejovým vrhem do střely Gökhan Inler. Po půlhodině hry o sobě dali vědět i Friuliani. Simone Pepe poslal do vápna precizní centr, na který si naskočil záložník Zimling. Dánova hlavička byla velmi dobrá. Radost však všem příznivcům Udinese zkazilo břevno.

Na první branku si diváci museli počkat do 42. minuty. Mladíček Andrea Paloschi projevil instinkt zabijáka. Naběhl si na Morroneho míč za obranu a ač křižován Islou, dokázal míč přesně umístit. Další chvíle utkání patřily bývalému stoperu AS Řím, Christianu Panuccimu. Italský stoper neudržel své nervy pod pokličkou a chytl Brazilce Felipeho pod krkem. Za svůj výstřelek viděl Panucci žlutou kartu.

Chvíli po tomto incidentu nařídil sudí Valeri pokutový kop. Alessandro Lucarelli tak vehementně bránil Cristiana Zapatu až jej nedovoleně stáhl k zemi. Exekuce penalty se ujal ostřílený kanonýr Antonio Di Natale a s přehledem srovnal skóre na 1:1. Lucarelli si po změně stran brilantně odpracoval svou chybu. Naskočil si na centr Davida Lanzafama a hlavou poslal Rossoblu do vedení.

Hosté vládli druhému poločasu. Nechybělo mnoho a srazili by Udinese do kolen třetím gólem. Morroneho dělovku však zastavilo břevno domácí branky. Domácí se však s ubývajícím časem vymaňovali z tlaku, až pomalu začínali svého soupeře přehrávat. Brankář hostí, Antonio Mirante, zachránil svůj celek perfektním dvojzákrokem. Nejprve zlikvidoval Zapatovu hlavičku a posléze i dělovku Alexise Sancheze.

Domácí však stále mají svého hrdinu. Ano, je jím Antonio Di Natale. Obránce Parmy, McDonald Mariga, se dopustil obrovské chyby, když nedokázal pořádně odkopnout míč v tlaku. Této chyby okamžitě využil Di Natale a přesnou střelou stanovil na konečných 2:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Janov CFC11003:23
2.AC Milán11002:13
Città di Palermo11002:13
UC Sampdoria11002:13
5.SS Lazio11001:03
Juventus FC11001:03
7.Parma FC10102:21
Udinese Calcio10102:21
9.Inter Milán10101:11
AS Bari10101:11
Bologna FC10101:11
ACF Fiorentina10101:11
13.AS Livorno10100:01
Cagliari Calcio10100:01
15.AS Řím10012:30
16.SSC Neapol10011:20
AC Siena10011:20
Calcio Catania10011:20
19.Chievo Verona10010:10
Atalanta BC10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (588)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele