Serie A - preview 26. kola

19.02.2016, 09:03, aktualizováno 22.02.2016, 08:34
Previews
Juventus už v pátek remizoval s Bolognou a dnes večer může přijít o vedení v tabulce. Na první místo se posune Neapol v případě, že doma porazí AC Milán...
SSC Neapol - AC Milán  (pondělí 21:00)
Juventus v předehrávce klopýtl a to je šance pro Neapol, která se v případě vítězství posune zpět do čela Serie A. Do bouřlivého prostředí stadionu San Paolo ovšem nezavítá ledajaký soupeř, nýbrž slavný AC Milán. Rossoneri se pod Mihajlovičovým vedením neustále zlepšují a z Neapole si budou chtít odvézt minimálně bod. Parthenopei však v této sezoně doma ještě neprohráli.

Neapol z dosavadních dvanácti zápasů na domácí půdě desetkrát vyhrála a jen dvakrát remizovala a jako jediná ze všech účastníků doma ještě neprohrála. Svěřenci trenéra Maurizia Sarriho se nadechli ke skvělé formě, avšak poslední dvě soutěžní vystoupení nedopadla úplně podle představ.

Porážka s Juventusem, po kterém Parthenopei přenechali první místo právě Staré dámě, tolik nemrzela, Neapol předvedla dobrý výkon. Navíc pokud vyhraje nad AC Milán, vrátí se do čela. Mnohem nepříjemnější byla shodná porážka 0:1 od Villarrealu v prvním zápase vyřazovací fáze Evropské ligy. Kouč Sarri sice dal ve Španělsku přednost hráčům, kteří tolik nenastupují, nicméně inkasovaná branka přišla v době, kdy už byli na hrací ploše Higuaín nebo Insigne.

V odvetě to zkrátka Neapol bude mít hodně těžké, zvláště když ve Španělsku nevstřelila ani gól. "Je to období, kdy věci nejdou cestou, jakou bysme chtěli. V utkáních s Juventusem a Villarrealem jsme kontrolovali hru, ale byli penalizováni," stručně dodal Maurizio Sarri.

Neapol teď bude pod velkým tlakem. Prohrála dvě soutěžní klání v řadě, navíc už ve čtvrtek se může poroučet z Evropské ligy. To by byla pro ambiciózní celek těžká rána. Nejprve je však potřeba zvládnout důležitou pondělní dohrávku s AC Milán.

"Víme, že Neapol má šanci přeskočit Juventus a opět se ujmout vedení, a že na stadionu bude pořádný kotel, ale nebojíme se. Myslím, že Maurizio Sarri nebude v této fázi sezony Milánu čelit rád. Za posledních 18 kol bychom byli na třetím místě a před sebou měli jen Juventus a Neapol. Od našeho posledního setkání se toho hodně změnilo. Změnili jsme rozestavení i taktický systém, zlepšili jsme se a jsme jiný Milán než ten, který prohrál 0:4," varuje domácí celek trenér Siniša Mihajlovič.

A má pravdu. Milán se zlepšil, i když k dokonalosti to má pořád hodně daleko. Rossoneri neprohráli devět soutěžních utkání v řadě, mají blízko finálové účasti v Coppa Italia a stále pomýšlejí na třetí místo a Ligu mistrů, ovšem z šestého místa ztrácejí na třetí Fiorentinu devět bodů. V minulém kole si Milán poradil s Janovem, který porazil 2:1.

Neapol může na AC vyrukovat v téměř plné síle, k dispozici nebude pouze zraněný Grassi. To situace AC je o poznání horší, i když na marodce zůstávají hráči, kteří by v tuto chvíli do základní jedenáctky nepatřili - Mexés, Diego López, Ely, Mauri a Luiz Adriano. Mnohem více starostí dělal Mihajlovičovi stoper Romagnoli, který se ale podle nejčerstvějších zpráv dal dokupy a na Neapol je připraven.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejón, Higuaín, Insigne
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Abate, Alex, Romagnoli, Antonelli - Honda, Montolivo, Bertolacci, Bonaventura - Bacca, Niang
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Turín FC - Carpi FC  (neděle 15:00)
Býci doma přivítají Carpi a budou chtít dokázat, že poslední výsledek ze vzájemného utkání byla jen náhoda. Carpi zatím nepříliš úspěšně bojuje o přežití a k tomu potřebuje co nejvíc bodů.

Pro mnohé byl výsledek sedmého kola Serie A v utkání mezi Carpi a Turínem hodně překvapivý. Nováček soutěže si vyšlápl na Granatu, která byla pasována na jednoho z černých koní soutěže. O tři body pro Carpi se postarala vlastní branka Padelliho a gól Rydera Matose, načež gól Maxiho Lópeze už na body nestačil. To bylo velké překvapení, ale jen dokumentovalo letošní úpadek turínského FC.

Turín doufal, že s koncem roku 2015 se všechno zlé zastaví a v novém roce to už bude jiná, mnohem veselejší pohádka. Jenže tak úplně to pravda není. První týdny byly pro Býky dost špatné a bez bodů se fanoušci vraceli domů celkem často. Zároveň se objevovaly zvěsti o konci trenéra Ventury, který se prý pohádal s vedením a práce ho prý už tak nenaplňuje. Sám zkušený taktik něco podobného popřel a dal se znovu do díla.

Výsledky se postupně ukazují v plné parádě, jako třeba při minulém kole. Turín jel jako protivník do Palerma a odvezl si všechny tři body. Vyhrál i díky dvěma brankám Cira Immobileho a je jedenáctý. Zůstávají tím problémy Turína pohřbeny? Ne každý si to myslí. Například Enrico Fantini, který hrával za Turín v letech 2005 a 2006 vidí ještě plno práce, kterou je třeba vykonat.

V rozhovoru pro média Fantini sdělil: "Když jsem viděl zápas proti Palermu, všechno se na první pohled zdálo jasné a jednoduché. Velmi často ale o konečném výsledku rozhodují maličkosti, drobné věci. Můžete udělat jeden pohyb a je z toho gól, nebo stačí málo a jste za odpadlíka. Ta hranice je hrozně tenká. Je jasné, že Turín nabírá formu a navíc musel řešit několik zranění, ale bude to trvat ještě dlouho, než začne postupovat tabulkou."

Alespoň si pro další duel vybral vhodného kandidáta na pozici "odrazového můstku". Do Turína totiž zavítá Carpi, kterému se nedaří už vůbec. Aktuálně je Carpi předposlední a má jen 19 bodů. Velmi často bývá pasován do role jasného sestupujícího. Za pět posledních utkání Carpi třikrát prohrálo, naposledy mu tři branky vstřelilo římské AS. Teď Carpi nutně potřebuje bodovat.

Proti Býkům ho ale nečeká nic snadného. To si uvědomuje i sportovní ředitel Carpi Giancarlo ‪Romairone‬. "Ten kvalitativní rozdíl je jasný. Tým si dlouho zvykal na úroveň první ligy a je jasné, že první sezona je vždycky hodně náročná. Sáhli jsme si na dno a doufáme, že už jsme se naučili dost, abychom se zachránili. Teď se upínáme jen k utkání s Turínem, který jsme už jednou porazili," připomíná Romairone.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Glik, Moretti, Maksimović - Gazzi, Benassi, Molinaro, Peres, Baselli - Immobile, Belotti
Carpi FC - pravděpodobná sestava:
Belec - Zaccardo, Romagnoli, Gagliolo - Sabelli, Crimi, Letizia, Lollo, Bianco - Mancosu, Mbakogu
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
US Sassuolo - Empoli FC  (neděle 15:00)
Jak se dostat zpět na vítěznou vlnu řeší v Sassuolu i v Empoli. Oba týmy nevyhrály od 10. ledna a postupně se propadají tabulkou. Ve vzájemném souboji může zvítězit jen jeden, případná remíza by totiž byla nicneřešící.

Sassuolo i Empoli si vedou jako přes kopírák. Nejenže onoho 10. ledna naposledy vyhrály, ale stalo se tak shodně na půdě soupeře nejtěsnějším rozdílem! Navíc si od té doby připsaly shodně čtyři body za čtyři nerozhodné výsledky. Připomeňme si, že Sassuolo senzačně vyhrálo na půdě Interu Milán 1:0, Empoli zase triumfovalo v Turíně, když porazilo stejným výsledkem místní Býky.

Sassuolo si v minulém kole odvezlo bod z Verony. S Chievem přitom prohrávalo po penaltě Valtera Birsy, ale hned za minutu srovnal na konečných 1:1 Nicola Sansone.

Empoli doufalo, že špatnou sérii zlomí v domácím zápase s nováčkem Frosinone, ale šeredně se zmýlilo. Azzurri sice byli aktivnějším týmem, ale dvěma brankami je skolil D. Ciofani a čekání na tři body tak nadále trvá. Forma svěřenců trenéra Giampaola šla rapidně dolů a vybřednout z herní i výsledkové krize nebude jednoduché. Empoli nicméně může stále těšit postavení na desáté pozici a velmi luxusní dvanáctibodový náskok na osmnácté Frosinone.

Oba celky se moc dobře znají už z působení v Serii B a mají poměrně vyrovnanou bilanci. Poslední duel ale zvládlo lépe Empoli, které v úvodu sezony vyhrálo 1:0. O jedinou branku se dvě minuty před koncem postaral veterán Massimo Maccarone.

Sassuolo má k dispozici takřka kompletní kádr. Výjimkou je pouze zraněný Laribi. Dramatická situace není ani v táboře hostí. Costu a Croceho do hry nepustí zranění, zatímco Mario Rui si musí odpykávat karetní trest.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Missiroli, Magnanelli, Duncan - Berardi, Falcinelli, Sansone
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Zambelli, Tonelli, Ariaudo, Laurini - Zielinski, Paredés, Büchel - Saponara - Pucciarelli, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Janov CFC - Udinese Calcio  (neděle 15:00)
Až ve druhé polovině tabulky se potácejí celky Janova a Udinese a to je pro oba velké zklamání. Grifové jsou dokonce už jen tři body od sestupu a proto by doma na Marassi potřebovali nutně zvítězit. Šance k tomu bude velká, Udine totiž v Janově pět let nevyhrálo.

Janov v minulém kole prohrál 1:2, když na San Siru nestačil Milánu a celkově prodloužil sérii bez vítězství už na pět zápasů. Přitom po výhrách nad Atalantou (2:0) a Palermem (4:0) se zdálo, že je na správné cestě vyšplhat se tabulkou vzhůru, minimálně do její první poloviny, kam by měl patřit. Na druhou stranu musíme přiznat, že Grifové měli těžký los a přesto dokázali pravidelně bodovat. Remizovali s Fiorentinou nebo Laziem a předním týmům vzdorovali zdatně, Juventus i AC Milán vyhrály jen těsně.

Ještě déle než Janov čeká na vítězství Udinese. Hosté nevyhráli sedm zápasů v řadě, ale také oni mají cenné bodové zisky s Laziem nebo Milánem. Poslední kolo si ale za rámeček nedají. Po velmi špatném výkonu doma prohráli s Boloňou. Jedinou brankou je "popravil" Mattia Destro. Udine je na tom v tabulce lépe, než jeho soupeř, ale i jeho náskok před sestupovými pozicemi se tenčí. V tuto chvíli činí jen pět bodů.

O tom, že Udinese v Janově pět let nevyhrálo, už byla řeč a i tentokrát to budou mít Zebry na Luigi Ferraris více než složité. Ony totiž nejenže dlouho na půdě soupeře nevyhrály, ale Janov nedokázaly přes dva roky porazit ani doma. Současná forma domácích je však do role přílišného outsidera nestaví.

Gian Pier Gasperini nemůže počítat se zraněnou dvojicí Pavoletti, Ansaldi. Zejména ztráta prvně jmenovaného je pro janovského lodivoda velmi citelná. Ale ztráty počítá i Stefano Colantuono. Dlouhodobě totiž absentuje Domizzi a k dispozici nebudou ani Merkel, Pasquale a Wague.
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Muňoz, Burdisso, Izzo - Rincón, Rigoni, Džemaili, Laxalt - Suso, Matavž, Cerci
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Heurtaux, Danilo, Felipe - Edenílson, Badu, Lodi, Hallfredsson, Armero - Zapata, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.20 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - ACF Fiorentina  (neděle 15:00)
Atalanta v Bergamu přivítá Fiorentinu, která má za sebou náročné utkání Evropské ligy. Využije celek z Bergama možné únavy a vyčerpanosti, nebo bude pokračovat ve špatných výkonech z posledních týdnů?

Fiorentina se usmířila s trenérem Paulem Sousou a dál se soustředí na své výkony. A to jak v lize, tak v evropských pohárech. Fialky mají za sebou čtvrteční duel s anglickým Tottenhamem Hotspur, který je stál hodně energie a sil. Ke všemu jim ani moc nepomohl k postupu, protože lepší výchozí pozici bude mít anglický celek. Tottenham si totiž z Florencie odvezl remízu 1:1, což mu do domácí odvety dává snadnější postavení.

Fiorentina v utkání podala hodně bojovný výkon, který ji stál hodně sil. A také vztah s mladým brankářem Luigim Sepem. Talentovaný strážce svatyně počítal s tím, že bude nasazen do utkání Evropské ligy, ale přednost před ním dostal rumunský brankář Tatarusanu. A protože se jedná o již několikáté opomenutí mladíka z Neapole, Sepe jasně publikoval své zklamání pomocí sociálních sítí a doufá, že již brzy odejde jinam.

V Serii A se Fiorentině daří a demonstrovala to i v minulém kole. Čekalo ji v něm velmi náročné utkání s Interem Milán, které mělo zejména Interu pomoci zpět do první trojice. Inter dobře začal, ale jako poslední se radovala Fiorentina. Khouma Babacar coby střídající hráč po pouhých třech minutách na hřišti zajistil svému celku tři body gólem na 2:1 a Fialky jsou nadále třetí. Musí ale dávat pozor na dotahující AS Řím.

Jedním z hráčů, kteří podávají stabilně dobré výkony v dresu Fialek, je mladý bek Marcos Alonso. Ten po utkání s Tottenhamem prozradil: "Bylo to hodně náročné utkání, psychicky a zejména fyzicky. Je dobře, že jsme neprohráli, i když jsme si zasloužili za naši aktivitu víc. Teď se ale soustředíme zase na ligu, protože ani proti Bergamu nás nečeká snadná práce. Atalanta je hodně náročný soupeř, který ví, jak nám zatopit."

Právě Alonso ale nebude moci kvůli kartám nastoupit. Ze stejného důvodu nenastoupí ani novic Zárate. Nemocný je jen stoper Benalouane. Za Atalantu se na hřiště nepodívá zraněný záložník Carlos Carmona, jinak budou Orobici v plné síle. Aktuálně až 13. tým první italské ligy ale neprožívá ideální období a nevyhrál za posledních deset soutěžních duelů ani jednou! Za poslední tři zápasy navíc vstřelil jen jednu branku.

V minulém kole se bez branek rozešel se Sampdorií Janov a nepomohly mu ani zkušenosti kanonýra Borriella. S Fiorentinou navíc Orobici nemají dobré zkušenosti, protože právě Viola vyhrála posledních osm vzájemných utkání v řadě! Když se naposledy radovala La Dea, psal se duben roku 2012, což už je dlouhá doba. Teď by pro Atalantu mohl nastat ten pravý čas na zlepšení.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Conti, Dramè, Paletta, Toloi - De Roon, Freuler, Kurtić - Gomez, Borriello, Diamanti
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Roncaglia, Astori, Rodriguez, Pasqual - Vecino, Valero - Iličić, Tello, Bernardeschi - Kalinić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Frosinone Calcio - SS Lazio  (neděle 18:00)
Nováček Frosinone vyzve v dalším důležitém souboji o body Lazio. Domácí se v posledních týdnech vytáhli a na nesestupovou pozici ztrácejí už jen tři body! Lazio ale nepocestuje na půdu soupeře s jiným cílem, než s touhou vyhrát. V zádech má jak vysokou výhru nad Hellasem v rámci Serie A, tak i slibnou remízu 1:1 z prvního utkání vyřazovací fáze Evropské ligy proti Galatasarayi.

Po Evropské lize se musí římské Lazio opět koncentrovat na domácí soutěž, kde zatím tápe. Aktuální sedmé místo a jedenáctibodová ztráta na pátou příčku zaručující poháry je samozřejmě nedostačující. Ne že by si Lazio v posledních kolech vedlo špatně, ovšem stále se mu nedaří vytvořit několikazápasovou série výher, která by ho katapultovala do jiných výšin. Naposledy si Římané připsali přesvědčivé vítězství 5:2 nad Hellasem a nyní je čeká další celek bojující o záchranu - Frosinone.

Nelze také nezmínit čtvrteční utkání Evropské ligy na půdě tureckého Galatasaraye. Svěřenci Stefana Pioliho sice prohrávali, ale nakonec díky brance Milinkoviće-Saviće vezou z horké turecké půdy slibný výsledek 1:1. Odveta na Stadio Olimpico je na programu už tento čtvrtek.

Frosinone pochopitelně poháry nehraje a může se koncentrovat jen na ligu, kde bude mít spoustu práce s konečnou záchranou. V jednu chvíli už vypadala situace hodně beznadějně, ale parta kolem trenéra Stelloneho zabrala a momentálně ztrácí na sedmnáctou Sampdorii jen tři bodíky. Pokud tedy zápas s Laziem zvládne, bodově se Námořníků dorovná. V minulém kole si Frosinone překvapivě poradilo s Empoli a na Stadio Carla Castellaniho zvítězilo 2:1, navíc čtrnáct dní zpátky porazilo i Boloňu.

Nováček může nasadit "plnou polní", scházet mu bude pouze Russo. Také situace Lazia se výrazně lepší a časy rozsáhlých marodek jsou alespoň v tuto chvíli pryč. Zranění do hry nepustí Bastu, De Vrije a Gentilettiho.
Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Leali - Rosi, Blanchard, Ajeti, Pavlović - Gori, Sammarco, Frara - Tonev, Ciofani, Dionisi
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Konko, Mauricio, Hoedt, Radu - Cataldi, Bíglia, Milinković-Savić - Candreva, Djordević, Mauri
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 7.50 - 4.20 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - Città di Palermo  (neděle 20:45)
Palermo se potácí v krizi a jeho výkony jsou dovršovány chaotickým střídáním hlavních trenérů. Přesto se teď chce probrat z letargie a vrátit Římu nešťastný výsledek z prvního vzájemného duelu letošní sezony.

Když hráči Palerma odcházeli po poločase do šatny v utkání s AS Řím naposledy, prohrávali děsivým skóre 3:0. Pravda, v závěru se jim povedlo utkání zdramatizovat, ale negativnímu výsledku 4:2 pro hosty už nezabránili. To už Palermo hrálo alespoň o střed tabulky a blíže mělo spíše k sestupovým pozicím. Letošní sezona Palermu zkrátka nevychází a demonstruje to také chaos, který vládne na lavičce.

Nemá smysl se rozepisovat o tom, kolikátý kouč právě organizuje tréninky nebo kolik dní ve funkci vydrží. V Palermu je jisté jen to, že nic není jisté. Do tohoto chaosu přichází (znovu) trenér Beppe Iachini, aby se pokusil tentokrát o trochu úspěšnější a delší angažmá na lavičce Rosanero. Palermo je aktuálně až na 15. místě v Serii A, což není pro jeho fanoušky nic příjemného. A ví to i prezident Maurizio Zamparini.

Kontroverzní až groteskní postava italského fotbalu proslula mimo jiné i výchovou talentů a prodejem těchto hráčů za astronomické částky. Další na řadě by mohl být Franco Vazquez, který táhne Palermo po odchodu Paula Dybaly. O Vazqueze má zájem mnoho klubů a Zamparini to nepopírá. "Příští týden se sejdu s AC Milán a dalšími kluby. Nejprve budu jednat se Silviem Berlusconim. Musí si ale připravit velký počet bankovek. Teď se chceme nejprve dostat do vyšších pater tabulky," tvrdí Zamparini.

Palermo to bude mít hodně těžké. Odchod hráčů, kteří by Palermo mohli táhnout, je velmi častým jevem, taže se v Palermu nemůže vytvořit žádná pevná kostra týmu. V poslední době Palermo trpí také zraněním a dalšími absencemi klíčových hráčů. Pro zápas s římským soupeřem nebudou k dispozici opory jako Sorrentino, Goldaniga, Pošavec a zřejmě ani obránce Lazaar. Šanci by měl dostat mladý brankář Alastra (ročník 1997).

Palermo nečeká nic snadného, protože Řím se od posledního vzájemného duelu hodně změnil. Teď jej vede dobře známý stratég Luciano Spalletti, který se snaží oživit slávu AS a vtisknout týmu nějakou jasnou tvář. Zlepšení je v mnoha aspektech patrné a výher přibývá. Alespoň tedy v lize, kde AS vyhrálo poslední čtyři duely. Dařilo se mu také minule proti Carpi, které v závěru inkasovalo dvakrát a AS vyhrálo 3:1.

Římský celek má v nohách jedno utkání navíc. Ve středu večer se totiž v ostře sledovaném utkání střetl se španělským Realem Madrid. Tomu se v Itálii dlouhodobě nedařilo, ale proti sehrávajícímu se týmu nakonec prokletí zlomil. Individuální kvalita rozhodla o tom, že do odvety na Santiago Bernabéu půjdou v lepší pozici právě Španělé, když se trefili Cristiano Ronaldo a mladík Jesé.

Hodně diskutovaným tématem je v Římě legendární Francesco Totti. Veterán Vlků se vrací po zranění, ale zdá se, že s ním trenér Spalletti moc nepočítá. Prodloužení smlouvy je v nedohlednu a naposledy odehrál Totti proti Realu jen pět minut. A to se mnoha lidem vůbec nelíbí. Jedním z nich je Giorgio Morini, který za AS nastupoval v 70. letech: "Chápu, že není v dobré fyzické kondici, ale Totti si zaslouží být na hřišti mnohem častěji. Má obrovský vliv na tým a pod jeho vedením se mu více daří," myslí si Morini.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Florenzi, Manolas, Rüdiger, Digne - Pjanić, Nainggolan - Salah, Perotti, El Shaarawy - Džeko
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Alastra - Vitiello, G. Gonzalez, Andelković - Morganella, Hiljemark, Čočev, Lazaar - Vazquez, Gilardino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 5.25 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - Chievo Verona  (sobota 18:00)
Veronu čeká další svátek, protože Stadio Marc'Antonio Bentegodi hostí derby! Velká událost má téměř existenční nádech, protože by mohla být potřebným impulsem pro domácí tým. Body však potřebují obě mužstva jako sůl.

Téměř 260 000 obyvatel Verony bude na nohou. Tentokrát ne proto, že by hrozilo vyplenění jako v šestém století. Důvodem bude městské derby, které rozdělí obyvatele slavného města vedví. Město, jehož vlajka by se snadno dala zaměnit za vlajku Švédska, má dva zástupce v elitní italské lize. To by už ale nemuselo platit dlouho, protože Hellas se potácí na posledním místě v tabulce.

Na kontě má jen 15 bodů a ať dělá, co chce, pořád mu nepřibývají. Za posledních deset soutěžních utkání vyhrál Hellas jen jediné, ale ve všech zbylých se trápí. Vypadl z poháru, vypadá to na brzký exit také ze Serie A. Z týmu již odešly některé opory a na papíře obávaná útočná dvojice zatím pohromadě mnoho minut neposbírala. Luca Toni se zřejmě s kariérou bude loučit smutně, Giampaolo Pazzini se evidentně smířil s druhou ligou.

Ale dost již bylo pesimismu. Kabina stále věří, jak uvádí záložník Luca Marrone. "Sobota se blíží a pro nás znamená jediné: musíme vyhrát, předvádět dobrý fotbal a pokusit se zachránit. Věříme, že pokud teď vyhrajeme, všechno se zlomí. Je to derby a v něm nezáleží na tom, kolikátí jste v tabulce. Už se nemůžu dočkat, až budeme v sobotu na stadionu a připraveni k tak důležitému boji," burcuje mladý záložník.

V minulém kole se Hellasu moc nevedlo a po nadějné remíze s milánským Interem dostal Hellas pět branek od Lazia! Pět různých střelců se trefilo přesně do míst, kam nedoskočil brankář Pierluigi Gollini. Čest Hellasu jen částečně zachraňoval Luca Toni s Leandrem Grecem. Z pěti posledních vzájemných duelů proti Chievu se Hellas radoval ze tří bodů jen jednou, dvakrát se zrodila remíza.

Dělbou bodů skončilo také poslední utkání Chieva a bod to byl hodně cenný. Chievo jej totiž uhrálo se Sassuolem, které patří k nejnebezpečnějším týmům v calciu. Chievu patří dvanácté místo, což je hodně blízko vytouženému cíli. Tím i přes dobrý start zůstává především záchrana a hráči vědí, že zachráněni ještě nejsou. Obzvláště teď, když se musí vyrovnávat se ztrátou Alberta Paloschiho.

Jedním z hráčů, kteří čekají na první ligovou trefu, je i obránce Nicolas Frey. Ten sám říká: "V sobotu nás čeká emotivní duel v dobře známém prostředí. Doufám, že si to naši fanoušci užijí stejně jako my. Chceme si jít pro tři body a já doufám, že se třeba trefím. Nejsem na hřišti od střílení branek, ale beru to jako příjemný bonus. Jsme motivovaní a v dobré formě," varuje soupeře zkušený obránce.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Gollini - Pisano, Helander, Moras, Albertazzi - Wszolek, Ionita, Marrone, Fares - Toni, Pazzini
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Cesar, Dainelli, Gobbi - Castro, Pinzi, N. Rigoni - Birsa - Inglese, Mpoku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.45 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Inter Milán - UC Sampdoria  (sobota 20:45)
Inter Milán zažil skvělý start do sezony a využil zaváhání ostatních konkurentů. Teď se však situace mění a Nerazzurri přišli o svůj rytmus. Nedělní zápas by rádi využili k posunu tabulkou, protože na domácí půdě přivítají potápějící se Námořníky.

Tak takhle se o titul nebojuje. Inter Milán sice na začátku sezony kráčel od výhry k výhře a fanoušci byli nadšení. Možná ne z předváděné hry, ale minimálně z výsledků a solidní defenzívy. Těsné výhry o jednu branku však Inter nakonec dohnaly a teď se milánský celek zase vrací do nepříjemných vod průměrných výkonů, jaké v posledních letech podával. Ambiciózní celek ale nehodlá svou situaci jen tak zabalit.

Možná i proto trenér Roberto Mancini svolal výjimečné soustředění a hráči se až do duelu se Sampdorií Janov nacházejí v tréninkovém areálu. Důvody jsou zřejmé - Inter přestal vyhrávat a mnozí jeho hráči se prezentují výkony, které jsou značně pod jejich možnosti. Cílem soustředění je pak také pročištění vzduchu v kabině a uklidnění z nenadálého šoku. Inter bojoval o první místo, ale teď mu patří až 5. příčka.

Za posledních deset soutěžních duelů Nerazzurri vyhráli jen třikrát, jednou z toho ještě v rámci Coppa Italia. Po divoké remíze s Hellasem Verona čekal Inter zápas jara, jak jej mnozí odborníci nazývali. Šlo o střet mezi Interem a Fiorentinou a v sázce byla třetí příčka. Inter ale prohrál. Na první místo se vrátil Juventus Turín, který v dalším ostře sledovaném duelu sesadil kralující Neapol. A protože zlepšené výkony předvádí také Spalletti s Římem, boj o Ligu mistrů bude ještě hodně napínavý.

Inter se po dvou zápasech vrací domů, kde se mu naposledy dařilo. V Miláně si při posledním domácím utkání poradil s Chievem. Na to, jaký má kádr, se Inter prezentuje minimálně ospale. V podobném stylu hovoří i někdejší hráč Interu Evaristo Beccalossi: "Soustředění, které trenér Mancini naplánoval, je potřebné pro uklidnění. Teď už ale Inter není týmem, který by se mohl ucházet o Scudetto. Musí se zaměřit na boj o třetí místo, to je minimum."

Inter má trochu štěstí v tom, že jeho soupeř prožívá mnohem horší chvíle. Od té doby, co se Sampdorie Janov ujal Vincenzo Montella, možná fanoušci čekali okamžitý progres. Ten však nepřichází. Doria naposledy vyhrála 5. ledna a od té doby střídá remízy s prohrami. Po porážce od AS Řím si Doria chtěla spravit náladu v zápase s Atalantou, ale nedokázala jí vstřelit ani jednu branku.

Jedním z hráčů, kteří nedávno putovali po trase Milán - Janov, je i mladý bek Dodo. Ten se neprosadil v římském AS a teď by rád svou kariéru nastartoval pod křídly Vincenza Montelly. I jemu je ale jasné, že Doria ještě není v dobrém rozpoložení. "Je jasné, že tu vládne trochu napětí. Prožíváme náročné chvíle jako celek i jako jednotlivci, protože se snažíme zvednout se v tabulce. To chce čas, navíc máme nového trenéra a je tu velký tlak."

"Zrovna se nám nedaří, ale rozhodně se nevzdáváme. Tvrdě pracujeme každý den, máme intenzivní tréninky a stačilo mi těch pár dní, abych začal věřit ve schopnosti tohoto týmu. Věřím, že nás trenér pozvedne a my se dostaneme na lepší pozice. Chce to trochu štěstí a také jedno povedené utkání jako impuls. Třeba to bude zápas s Interem, který bude nejen pro mě hodně emotivní. Pořád považuji Inter za můj klub," nezapomíná Dodo.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - Nagatomo, Miranda, Murillo, D’Ambrosio - Brozović, Felipe Melo, Gnoukouri - Palacio, Icardi, Eder
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Cassani, Silvestre, Ranocchia Dodò - Ivan, Fernando, Soriano - Correa - Cassano, Quagliarella
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bologna FC - Juventus FC  (pátek 20:45)
Už v páteční předehrávce se na půdě Boloni představí Juventus. Stará dáma drží patnáctizápasovou sérii beze ztráty bodu, ovšem přidat další "korálek" bude mít tentokrát hodně obtížné. Boloňa je pod vedením Roberta Donadoniho hodně nepříjemné sousto pro každý tým. Pro Juventus bude zápas generálkou na Ligu mistrů a dlouho očekávaný duel s Bayernem Mnichov.

Boloňa se naposledy vypořádala s Udinese a na Stadio Friuli jí k tomu stačila jediná branka Matii Destra. V tabulce se díky tomu posunula už na desáté místo, takže prirozeně panuje na Renato Dall'Arra dobrá nálada. Teď ale Boloňu čeká soupeř z nejtěžších - mistrovský Juventus. "Očekávám těžký zápas, který bude vyžadovat velký výkon a to nejlepší z našich schopností. Musíme dobře kontrolovat balón a nesmíme zahazovat příliš šancí. Juventus bude chtít pkračovat ve své jízdě, stejně jako my," nechal se slyšet kouč domácích Roberto Donadoni.

Juventus po zpackaném začátku sešlápl plyn a sérií patnácti vyhraných zápasů se znovu dostal do čela pelotonu. V minulém kole, ve šlágru, porazil druhou Neapol nejtěsnějším rozdílem. Mimo to navíc znovu neinkasoval. Parta Massimiliana Allegriho naposledy obdržela branku 10.ledna od Sampdorie Janov, avšak tři body si ohlídala. V příštím týdnu pak Juve čeká dlouho očekávaný duel Ligy mistrů proti Bayernu Mnichov. Kouč Allegri připustil možné šetření opor právě na tento veledůležitý zápas, avšak odmítl spekulace, že by se jehotým soustředil výhradně na Bayern "Nemyslíme teď na zápas s Bayernem. Budeme o něm přemýšlet až v sobotu," dodal Allegri.

Domácí sice mají solidní formu, ale proti Juve budou v pozici outsidera. Boloni se navíc proti turínskému klubu vůbec nedaří, za 15 let ho porazili jen jednou jedinkrát. Skoro přesně před pěti lety se o to postaral dvěma brankami bývalý hráč Juve Marco Di Vaio.

Roberto Donadoni bude mít na souboj s Juventusem takřka kompletní kádr. Mimo hru je pouze Krafth a potrestaný Rossettini. To Bianconeri trápí celá řada absencí a mimo to se kouč Allegri rozhodl šetřit některé opory právě na souboj s bavorským velkoklubem. Určitě by na Renato Dall'Arra neměl nastoupit Paulo Dybala, který dostal volno, u zbylých hráčů je to zatím s otazníkem. Absence Staré dámy vypadají v tuto chvíli následovně - Mandžukič( v sobotu by se měl už připravovat na Bayern), Asamoah, Cáceres, Chiellini i Alex Sandro mají zdravotní patálie, naopak dobře už vypadá Cuadrado a do zápasu s Boloňou by měl nastoupit.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Da Costa - Ferrari, Oikonoumou, Gastaldello, Masina - Donsah, Diawara, Taider - Mounier, Destro, Giaccherini
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Rugani, Barzagli, Evra - Sturaro, Marchisio, Pogba - Pereyra - Zaza, Morata
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 3.60 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC25183446:1557
2.SSC Neapol25175353:2056
3.ACF Fiorentina25154644:2449
4.AS Řím25138447:2747
5.Inter Milán25136631:2245
6.AC Milán25127637:2743
7.SS Lazio25106934:3436
8.US Sassuolo25811629:2935
9.Empoli FC2597930:3434
10.Bologna FC251031229:3133
11.Turín FC25871033:3331
12.Chievo Verona25871030:3331
13.Atalanta Bergamo25781023:2729
14.Udinese Calcio25761221:3827
15.Città di Palermo25751327:4226
16.Janov CFC25671225:3025
17.UC Sampdoria25671236:4325
18.Frosinone Calcio25641526:5122
19.Carpi FC25471423:4319
20.Hellas Verona251121221:4215

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (539)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele