SERIE A: OHLÉDNUTÍ ZA SEZÓNOU 2006/2007

21.06.2007, 23:07
Komentáře a souhrny
Zaujalo nás
Serie A má za sebou další dramatický ročník. Bodový odečet postihl hned pětici týmů, takže se začalo závodit nečekaně brzy. Neporazitelný Inter o svém prvenství rozhodl už po dvou třetinách soutěže, tudíž hlavní pozornost budila bitva o evropské poháry a zejména pak o záchranu. Ale bohužel to nebylo to jediné, s čím se musela milovaná soutěž hrdých Italů vypořádat...

Po nepříjemných událostech loňského léta došlo k další velké ráně na začátku února, kdy byl v Catanii při střetu fanoušků zabit 38-ročný policajt Filippo Raciti a ligové stadiony byly na čtrnáct dní uzavřeny. Průměrné návštěvy kvůli tomu dokonce klesly až na dvacet tisíc. Ani po fotbalové stránce nebylo všechno v pořádku – sotva průměrné Empoli to dotáhlo až do Poháru UEFA hlavně kvůli tomu, že se tradiční silný střed tabulky z ligy úplně vytratil. To by se mělo od podzimu změnit, do první ligy se totiž vrací tradiční zástupci elity na čele s Juventusem. Pochybné zápasy o udržení bohužel ani zdaleka nezmizely, dokonce se zdá, že je to rok od roku horší.

Inter je zaslouženým mistrem, AS Řím zaslouženým vicemistrem a na sestupových příčkách skončila mužstva, která si o to celou sezonu koledovala. Serie A naopak vyvrátila pověst o defenzivní soutěži, když už podruhé za sebou porazila v průměru vstřelených branek na zápas konkurenty z Anglie a Španělska. Tento fakt lze přičíst hlavně řadě spolehlivých kanonýrů, kteří se snaží své zaměstnavatele nezklamat. Zajímavým trendem právě skončené sezony byly návraty původních trenérů na místo činu, dříve vyhozeného kouče v průběhu ročníku uvítalo zpátky hned pět klubů. Do nové sezony vstoupí rovná polovina týmů s novým kormidelníkem.

A jakéže radosti a strasti potkaly jednotlivé týmy během sezony 2006-2007?


1. INTER

O držiteli scudetta nebylo pochyb už od vánočních svátků. Inter poprvé prohrál až ve dvaatřicátém kole a vytvořil nový rekord Serie A v počtu vítězství v řadě, kterých bylo nakonec sedmnáct. "Nerazzurri" byli navíc bodově úspěšnější venku než doma, což je jasný důkaz toho, že trenér Mancini vytvořil nový vítězný tým. Klíčem k úspěchu bylo přetáhnutí Ibrahimoviče s Vieirou ze sestupujícího Juventusu – první přinesl rovnováhu do útoku, ten druhý zase do zálohy. Výborným nákupem se také ukázal být pravý brazilský obránce Maicon, který se prakticky nedal zastavit. V záloze dobře pracovali kapitán Zanetti se Stankovičem a rovněž "Cuchu" Cambiasso potvrdil svoji extratřídu. Vinou zranění přišel o půlku sezony, což mu zabránilo v tom, aby se potřetí za sebou vešel do ideální jedenáctky. Marco Materazzi byl nejlepším stoperem soutěže, kanonýr Crespo dával góly a Luis Figo s Juliem Cruzem dobře plnili roli žolíka.

Největší kaňkou na sezoně se tak kromě nevydařeného vystoupení v Lize Mistrů stal příběh brazilského exkanonýra Adriana, který byl v říjnu kvůli špatné fyzické i psychické kondici poslán na týdenní dovolenou do své vlasti. Za zmínku samozřejmě stojí i úmrtí jedné z největších legend historie fotbalu Giacinta Facchettiho, který nás opustil na začátku sezony a způsobil tak velkou bolest nejen fanouškům Interu, pro které odehrál nezapomenutelných sedmnáct sezon. Mecenáš Moratti už začíná řádit na přestupovém trhu, ale posilovat vlastně ani není třeba, Inter má všechny svoje opory pod smlouvou a díky jejich sehranosti výrazně nakračuje k dalšímu titulu, který by byl v pořadí šestnáctý.


2. AS ŘÍM

AS Řím skončilo v posledních šesti sezonách už počtvrté na stříbrném stupínku. Může za to poděkovat velice progresivnímu trenérovi Spallettimu, který tým konečně vyvedl z dlouhodé nestability a dal hře jasný řád. Spallettiho družina předváděla bezesporu nejatraktivnější herní projev, který byl plný pohybu a výměny míst. Akce byly zpravidla sehrané na jeden dotyk a cíl mívaly jasný – dostat míč co nejdříve k zabijákovi Tottimu. Římský vůdce byl klíčovým mužem i v této sezoně, připsal si celkem 26 branek a stal se nejen nejlepším kanonýrem calcia, ale i celé Evropy. Výkony podhrotových hráčů byly také velice kvalitní, ale chyběla jim vyrovnanost. To platí zejména pro lehkonohou dvojici Taddei - Mancini, naopak tvrdý pracant Simone Perrotta až příliš často laboroval se zraněním. David Pizarro zezadu řídil hru mužstva, zatímco Daniele De Rossi čistil prostor kolem něj a obstarával nebezpečnou střelbu ze střední vzdálenosti.

To všechno se dalo dost dobře čekat. Co ovšem hodně překvapilo, to byly výkony veterána Tonetta na levé straně obrany, kde dlouhou dobu neměl v této ligové sezoně konkurenci. Jeho spolupráce s Mancinim místy brala dech. Skvělě si vedl rovněž stoper Mexes, který definitivně opustil škatulku pouhého talentu. Vynikaly zejména jeho hlavičkářské schopnosti – dokázal uskákat nejlepší hlavičkáře ligy na čele s Tonim a Lucarellim. Za zvláště povedené můžou Římané označit období mezi 9. a 14. kolem, kdy šestkrát v řadě vyhráli (přičemž hned devatenáctkrát skórovali!) a odrazili se vstříc druhému místu. Na víc letos nebylo.


3. LAZIO

Lazio splnilo svůj hlavní cíl – výrazně vylepšilo hru venku a zaslouženě míří do třetího předkola Ligy Mistrů, protože na rozdíl od Palerma udrželo formu po většinu sezony. Přitom sezona pro "Biancocellesti" nezačala vůbec dobře a po úvodních porážkách od AC Milán a Palerma to vypadalo na další záchranářskou misi. Jenže Dellio Rossi je velmi přemýšlivý lodivod a dokázal vytvořit tým, ve kterém nebylo nic založeno na náhodě. Naopak. Zvláštní pochvalu zaslouží zejména defenzivní činnost mužstva, která se obdivuhodně dokázala vypořádat s odchodem kapitána Odda. Po jeho lednové ztrátě dokázalo mužstvo pětkrát za sebou udržet čisté konto a nastartovalo tím sérii patnácti zápasů bez porážky.

Lazio patřilo v letošní sezoně k nejméně oblíbeným soupeřům, za což vděčí středu své zálohy. Trojice nájemných vrahů Mudingayi – Ledesma – Mutarelli dohromady nasbírala neskutečných 35 žlutých karet a nenechala nikoho na pochybách, že fotbal made in Lazio zatraceně bolí. Tato jednotka plnila plán v průměru na 106 procent. Ovšem je mezi nimi i takový, jako například vojín Ledesma... a tenhleten Ledesma, ten splnil plán díky skvělé organizaci hry dokonce na 130 procent! Smrtící útočný tandem Rocchi - Panděv ničil soupeře ve velké rychlosti a také Stefano Mauri konečně vystoupil z role muže ve stínu a přispěl k bronzovému stupínku šesti brankami a sedmi asistencemi. Lazio se bude muset vyrovnat se ztrátou Angela Peruzziho, který po sezoně ukončil kariéru.


4. AC MILÁN

AC zabalilo ligu po třech porážkách v řadě už v listopadu a vrhlo všechny svoje síly do Ligy Mistrů, což se mu nakonec vyplatilo. Ovšem i v domácí soutěži došlo k postupnému zlepšování a konečné čtvrté místo je tak plně zasloužené. Na AC se silně projevovala zkušenost jeho hráčů, fotbal byl maximálně efektivní a zároveň také bezpečný – pouhých 613 faulů za sezonu bylo nejméně ze všech. Carlo Ancelotti musel řešit neobvyklé problémy na brankářském postu – zranila se jednička Dida i dvojka Kalač, takže povolávací rozkaz dostal zkušený Marco Storari z Messiny. Nebyl to úplně vydařený tah, protože tento mistr skvělých reflexů působil až moc rozhozeným a nervózním dojmem, což pro gólmana ve velkoklubu není nikdy dobré. V obraně se dlouho zapracovával Bonera, jeho výkony ze začátku jarní části už ovšem vypadaly slibně. Marek Jankulovski nastupoval pravidelně a dokonce vstřelil tři důležité góly. Nenechme se ovšem zmást zprávami českých médií hovořícími o skvělé formě – kromě úplně marného útočníka Oliveiry bychom v užším kádru "Rossonerri" nenašli hůře známkovaného hráče!

Záloha dlouho pracovala pod své možnosti, a to i kvůli vůdci Kaká, který se sice v prosinci konečně rozjel, ale po vánočních svátcích sotva lapal po dechu, což je bohužel už tradiční nešvar brazilských hvězd. Jednu ze svých nejlepších sezon v kariéře prožil Clarence Seedorf – v jednatřiceti je na vrcholu sil, když si udělal osobní rekord v počtu vstřelených branek za sezonu (7). V útoku byl nejlepší Ronaldo, dokonce se dá předpokládat, že s ním v sestavě by na podzim nedošlo ke zbytečným bezbrankovým remízám proti outsiderům. Ronaldo vyučoval hlavně v Sieně (4-3) a v Ascoli (5-2), pak ovšem opět přišlo zranění a předčasný konec sezony. Jedinou ohlášenou posilou je zatím David Suazo.


5. FIORENTINA

Fiorentina i přes všechny komplikace zažila úspěšnou sezonu. Pátnáctibodové manko vypadalo opravdu děsivě a ještě větší hrůzu způsobily dvě porážky na úvod soutěže. "Fialky" pak ale konečně nabraly ten správný směr a tabulkou celkem pravidelně šplhaly hlavně proto, že se dokázaly vyhýbat zbytečným remízám. V brance na sebe velkou pozornost strhával nepřekonatelný Sebastien Frey, který zřejmě zažil životní sezonu. Několik těsných vítězství neslo jednoznačně jeho podpis a představení v jarním utkání proti AS Řím bylo asi to nejlepší, co jsme na tomto postu v letošní sezoně mohli vidět. Tomáš Ujfaluši měl průměrný rok - dlouho hrál pravidelně, ale pak se ukázalo, že ani klubový trenér Prandelli zřejmě nemá pochopení pro Pretty women na pokoji č. 433 a populární "Ujfi" přestal hrát. Sluší se dodat, že svůj díl viny na tom nese i drobné zranění a slabší fyzická kondice, kterou měli bohužel možnost vidět i čeští fanoušci v kvalifikačních zápasech proti Německu a Kypru.

Samostatnou kapitolou je úderník Mutu, který byl právem nejlépe hodnoceným hráčem soutěže. Jeho technika, standardní situace a rychlé brejky nadělaly soupeřům mnohem více starostí než zavalitá postava Luky Toniho. Ten k překvapení mnohých odchází do Bayernu a vedení Fiorentiny teď netrpělivě čeká, jak se rozhodne rumunský tahoun. Už jednou udělal velkou chybu, když opustil italský fotbal, teď navíc dostal laso z velké Barcelony. Dokáže odolat? Jedna věc je jistá – fanouškům se trhání nejrozkvetlejších fialek dynamitem pranic nelíbí.


6. PALERMO

V Palermu jsou asi hodně rádi, že už mají tuto z jejich pohledu dosti podivnou sezonu za sebou. Na podzim mužstvo šlapalo, hrálo krásný nátlakový fotbal, sestava se skoro neměnila a na kouče Guidolina se hrnuly nabídky z předních italských klubů. Jenže přišlo kruté vystřízlivění. Druhý únor roku 2007 a zápas v Catanii se navždy zapíše jako jeden z nejsmutnějších dnů historie calcia a také jako datum, kdy v Palermu přestalo všechno fungovat. V následujících jedenácti kolech mužstvo nevyhrálo, když posbíralo jen sedm bodů za remízy a zaslouženě kleslo z třetího místa na sedmé. Guidolin byl odvolán, změny k lepšímu však nenastaly a tak se po třech týdnech opět vrátil.

Velmi nepříjemné bylo lednové zranění středního útočníka Amauriho, který díky svým fyzickým a technickým schopnostem dokázal rozvrátit obranu každého soupeře. Jím sklepávané míče nejčastěji hledaly rtuťovité podhrotové hráče Di Micheleho a Bresciana, což byla společně se skvěle zvládnutými standardními situacemi největší zbraň sicilského celku. Aby toho nebylo málo, tak se po Amaurim zranil právě dispečer volných kopů, organizátor hry a hlavně duše a kapitán týmu Corini. Reprezentační obránci Barzagli a Zaccardo podávali velmi nevyrovnané výkony a klub by udělal nejlépe, kdyby je ještě před skončením smlouvy prodal. Stařičký Fontana v brance velmi příjemně překvapil a dlouho se rval s Francouzem Freyem o pozici nejlépe hodnoceného gólmana v lize. Kuriozním momentem jsou čtyři červené karty pro brazilského záložníka Simplicia, víc nenasbíral nikdo.


7. EMPOLI

Empoli je nesporně největším překvapením letošního ročníku. Jenže hned v úvodu se sluší dodat, že za jeho zázračným sedmým místem lze hledat hlavně neschopnost ostatních celků ze středu tabulky, které si nebyly schopné udržet konstantní výkonnost (také konečné záporné skóre o něčem svědčí). Tento problém v Empoli neřešili a pod taktovkou mistra Cagniho vsadili na jednoduchý fotbal, který pravidelně přinášel body. Po domácím vítězství nad Cagliari ve třináctém kole se najednou zástupci městečka z údolí řeky Arno dostali na šokující páté místo a prezident Fabrizio Corsi poprvé začal mluvit o pohárech, i když zatím jen potichu. Nakonec z toho bylo senzační sedmé místo a pro klub rekordních 54 bodů.

Balli v brance se překonával, společně se skoro jmenovcem Bassim vychytali dohromady šestnáct čistých kont! V obraně již tradičně vynikal Pratali a mládežnický reprezentant Andrea Raggi konečně ukázal velký talent (o oba velmi stojí Lazio). Záloha hrála dobře a těžila z toho, že kvůli zraněním čí kartám prakticky nemusela měnit složení. Komplexní Almiron (odchází do Juventusu), bojovník Moro, srdcař Buscé a mozek Vannucchi přesně plnili Cagniho pokyny a zbytku týmu výrazně usnadňovali práci. V útoku trošku překvapivě zazářil už poněkud zapomenutý Luca Saudati, na jaře, kdy vstřelil devět branek z celkových čtrnácti, patřil dokonce k nejlepším kanonýrům celé soutěže. Bude jistě velmi zajímavé sledovat, zda se Empoli podaří navázat na letošní mimořádnou sezonu, ze které si převádí sérii jedenácti zápasů bez porážky na domácím trávníku.


8. ATALANTA BERGAMO

Nejúspěšnější letošní nováček zažil nejlepší sezonu za posledních šest let a po sérii šesti zápasů bez porážky se senzačně zachránil už v únoru. Na Atalantu a její rychlý přechod do útoku byl krásný pohled. Zejména domácí výkony byly velice atraktivní - tento dlouho podceňovaný tým dokonce v domácím prostředí vstřelil čtyřiatřicet branek, což je například o čtyři trefy více než slavný AC Milán. Kouč Colantuono sice před sezonou slibované ofenzivní rozestavení 4-3-3 nedodržel, ale o to větším překvapením bylo, s jakou lehkostí se Zampagna a spol. dostávali do šancí. Napravo řádil rychlík Ferreira Pinto a zleva většinu akcí táhnul neutavitelný Arriati, který společně s levým bekem Bellinim vytvořil spolehlivě fungující dvojici. Celou sezonu měla obrana svého lídra, ale zatímco na podzim jím byl Loría, tak na jaře zazářil mohutný stoper Carrozzieri, již dříve odložený mnoha průměrnými kluby.

Nad všemi ostatními ovšem vysoko čněl znovuzrozený šéfkuchař týmu Cristiano Doni, který tolik chváleným brejkům dodával ty správné ingredience. Nezřídkakdy měl poslední slovo právě on, takže i díky jeho specialitě, točené střele od středu branky, můžeme jeho jméno vidět na prvním místě ve střeleckém menu záložníků. Vstřelil 13 gólů, to se nikomu jinému nepovedlo. Mimořádně úspěšný Colantuono odchází do Palerma a bere si s sebou všestranného záložníka Migliaccia. Jeho nástupce Del Neri má naopak zájem o řadu svých bývalých svěřenců z Chieva (Sammarco, Pellissier, Bogdani).


9. SAMPDORIA

V Janově se letos prohloubila ponorková nemoc mezi trenérem Novellinem a jeho svěřenci, proto se uznávaný kormidelník po úspěšném pětiletém působení rozloučil a přijal misi zvednout další tým s nenaplněnými pohárovými ambicemi – FC Turín. Novellino během sezony opět přišel o většinu důležitých útočníků a v závěru soutěže už z toho byl natolik zoufalý, že dokonce upustil od svého svatého rozestavení 4-4-2 a začal hrát jen na jeden hrot. Tím se stal objev letošní sezony Fabio Quagliarella, který po loňských nezajímavých výkonech v provinčním Ascoli všem doslova vyrazil dech. Bylo ho plné hřiště, střílel krásné góly a prezident Garrone případným zájemcům sdělil, že kdo nenabídne 20 milionů, tak se ani nemá obtěžovat.

To ostatní forwardi měli zcela opačné problémy. Dlouholetý lídr Francesco Flacchi dostal za pozitivní test na kokain a nelegální sázky stop na šestnáct měsíců a Emiliano Bonazzoli musel opět předčasně odpískat sezonu kvůli zranění. Samostatnou kapitolou je pak Fabio Bazzani - sice konečně vydržel chvíli zdravý, ale neuvěřitelně se střelecky trápil. Vrchol všeho přišel v 26. kole proti Atalantě, kdy mu byla konečně připsána první branka (a nakonec jediná) v sezoně. Vstřelil ji ovšem tečí svými zády a pak se o tuto trefu hlásil tak vehementně, že statistikům asi ani nezbývalo nic jiné, než ji nebohému Bazzanimu připsat na účet. Nový trenér Mazzarri by měl hlavně ustálit sestavu a obnovit týmový duch, což mu jde parádně.


10. UDINESE

Bíločerná "rakouská" myška má za sebou další průměrný ročník. Prakticky celou dobu se mužstvo pohybovalo ve středu tabulky, což se dalo předpokládat, ovšem prezidentovi Soldatimu vadily hlavně výpadky proti slabším soupeřům, kterých se stařík Galeone na lavičce nedokázal vyvarovat. Po porážce s Palermem přesně v půlce soutěže tak musel klub opustit a jeho místo zaujal další protřelý lodivod Alberto Malesani. Ten sice na úvod hned dvakrát vyhrál, ale to bylo to nejlepší, co během celé jarní části ukázal. Oba trenéři měli vzácně vyrovnanou bilanci – za 19 kol shodně nasbírali 23 bodů a dotáhli své mužstvo na desáté místo tabulky.

Ani letos v Udine neupustili od tradice "levně kupovat - draze prodávat", díky čemuž se na scéně Serie A objevili další zajímaví mladíci. Dvacetiletý stoper Cristian Zapata a jeho o jeden rok starší kolega Andrea Coda vzbudili u velkoklubů nemalý zájem a dá se předpokládat, že nejpozději příští rok změní působiště. Pak přijde chvíle českého reprezentanta Tomáše Zápotočného, který po zimním přestupu trošku doplácel na nervozitu a střídání postu pravého záložníka a pravého obránce. To druhý Tomáš - Sivok - zapadl mezi africké bojovníky v záloze daleko lépe a pokud bude dobře pracovat a vyhnou se mu zranění, může hrát v příští sezoně pravidelně. Nejlepším střelcem se stal se čtrnácti přesnými zásahy kapitán Iaquinta, ale hlavní pozornost na sebe opět strhával jeho kamarád z útoku Antonio Di Natale. Během uplynulého roku dokonce šestkrát reprezentoval, čímž se stal jedním z nejstabilnějších členů nově se tvořícího kádru pana Donadoniho. Novým trenérem se stal Pasquale Marino, který už nemůže počítat s Muntarim (Portsmouth).


11. LIVORNO

I pan Křetínský by asi koukal, jaké trenérské hrátky se dají během jediné sezony vymyslet. Na podzim dostal od kontroverzního prezidenta Spinelliho důvěru Daniele Arrigoni a musel o ni tvrdě bojovat až do konce března, kdy byl po jediné výhře v šestnácti zápasech definitivně odvolán z lavičky a nahrazen Fernandem Orsim. Oficiálně podruhé, ale zlé italské jazyky tvrdí, že si musel kancelář vyklízet nejméně popáté. Na vině byla hlavně tristní bilance ze zápasů venku, kde Livorno vyhrálo jen dvakrát v sezoně.

Brankář Amelia neměl nejlepší rok, což může být vzhledem k jeho zaječím úmyslům osudové, zájem o něho rapidně poklesl. Obrana často měnila svého lídra, zatímco krajní stopeři Galante s Grandonim hráli stabilně, tak uprostřed to bylo hotové zasedání světadílů – postupně se zde vystřídali Ghaňan Kuffour, Íránec Rezaei a Chorvat Kneževič, který nakonec přesvědčil nejvíc. Záloha měla jako vždy úkol jediný – propustit za sebe co nejméně míčů a zároveň co nejjednodušeji připravovat výhodné pozice bomberovi Lucarellimu. To se dařilo se střídavými úspěchy, takže zimní příchod Stefana Fioreho z Turína byl nevyhnutelný. Toskáncům to však paradoxně výsledkově spíše uškodilo, když během tří měsíců porazili jen odevzdanou Messinu. V létě Lucarelli odchází a to bude mít pro jeho slaboučké spoluhráče zřejmě druholigové následky.


12. PARMA

Mnohé indicie naznačovaly, že další pokus o záchranu už nemůže vyjít. Ztráta klíčových záložníků Bresciana a Simplicia a jmenování prvoligového nováčka Stefana Pioliho na trenérský post byly pro věrné fanoušky ze stadionu Ennia Tardiniho krutou ranou. Co si v Parmě zasadili, to také velice brzy začali sklízet. Obránci vyráběli jednu hrubku za druhou a záloha propadala, takže většinu bodů zachraňoval chorvatský kanonýr Budan. Krize vyvrcholila po 23. kole - porážku od AS Řím 0:3, 18. místo v tabulce a suverénně nejhorší skóre už nový majitel Tommaso Ghirardi nerozdýchal a rozhodl se konat. Na lavičku přivedl zkušeného Claudia Ranieriho a věci se začaly hodně rychle měnit.

Parma pod Ranierim prohrála jen tři z patnácti zápasů a tím je řečeno mnohé. Prošedivělý elegán změnil úplně všechno – tréninky, přístup, rozestavení a hlavně vyvolenou sestavu. V obraně vsadil na čtyři "C" (Couto, Castellini, Coly, Contini), v záloze na dvojici reprezentantů "21" (dělostřelec Cigarini a neúnavný Dessena) a v útoku dostal obrovský prostor mladíček Giuseppe Rossi, který přišel na půlroční hostování z Manchesteru United. Ranieriho Parma byla najednou kombinačně zdatná a hlavně hodně rychlá, na čemž se kromě Rossiho podíleli hlavně Gasbarroni s Budanem. Zejména v domácích kláních se na to pěkně dívalo – v jednom z nejhezčích zápasů sezony to odnesla i v té době neporazitelná Fiorentina. Ranieri odchází do Juventusu a vystřídá ho Domenico Di Carlo.


13. CATANIA

Když italská fotbalová sudička rozdávala štěstí, tak zástupci Catanie bezpochyby stáli v první řadě a ještě mlátili všechny kolem, aby se na ně nedostalo. Průměrný sicilský mančaft totiž klesal tabulkou tak pravidelně, že kdyby se hrálo o dvě kola víc, tak by byl sestup zcela nevyhnutelný. Za záchranu kromě již zmiňovaného štěstí můžou svěřenci trenéra Marina poděkovat neuvěřitelně vydařenému podzimu, kdy dokonce vyšplhali na 4. místo a nasbírali 71% všech svých bodů!

Nejlépe hodnoceným hráčem byl chytrý záložník Caserta, autor šesti branek a sedmi gólových asistencí. Z dalších osobností stojí za zmínku veterán mezi tyčemi Pantanelli, muž skvělých reflexů, ale i minel. Pasquale Foggia z Regginy ho dokonce nachytal z půlky hřiště, a to prosím pěkně střelou mezi nohy! Obrana i záloha jsou složené ze samých dříčů, a proto ani moc nepřekvapilo, že tento výběr byl letos možná nejefektivněji pracujícím v celé soutěži – časté střelecké pokusy z každé pozice se vyplácely. Catanii nechyběl ani další důležitý aspekt k záchraně – spolehlivý střelec . "Gio" Spinesi se sice na startu jara zabrzdil, ale v závěru soutěže už na něj bylo opět spolehnutí. Velice nepříjemnou kaňkou na působení Catanie v nejvyšší soutěži je nešťastné derby proti Palermu, kdy došlo k potyčkám na stadionu i v ulicích města a jeden policista za tuto lidskou hloupost bohužel zaplatil životem. Ještě jednou čest jeho památce.


14. REGGINA

Říkal tu někdo zázrak? Ano, zní to šíleně a přitom se to skutečně stalo. Zřejmě nejsemknutější kolektiv v soutěži dokázal nemožné, když obrátil všechny předsezonní teorie naruby a zachránil se i přesto, že by ho minimálně půlka týmů už od zimy ráda viděla v bezvýchodné situaci. Kromě statečných výkonů na hřišti bylo klíčovým momentem i snížení bodového odpočtu z –15 na –11. Právě tyto důležité čtyři body totiž měly nakonec v Reggiu di Calabria cenu zlata.

Stratég Mazzari na lavičce nevymýšlel nic velkého a vsadil na nejjistější variantu se třemi stopery v řadě, kterým překvapivě dobře šéfoval Alessandro Lucarelli, když více než zdatně dokázal zastoupit svého předchůdce Gaetana De Rosu. Tým si bylo velmi dobře vědom svého slabšího potenciálu, takže vše podřídil velice efektivnímu způsobu hry, který by se dal shrnout slovy "všechno do vápna". Záložníci se překonávali, lítali od jedné branky k druhé a dávali dvojici Amoruso - Bianchi dostatečnou zásobu nebezpečných centrů, se kterou si tento výborně sehraný pár věděl moc dobře rady. Nicola Amoruso vstřelil 17 gólů a jeho kolega dokonce ještě o jeden víc, takže nejproduktivnější útočné duo hledejme, světe (ne)div se, v zázračné Reggině. Strůjce této pohádky Walter Mazzari odchází za vyššími ambicemi do Sampdorie Janov, nahradí ho zřejmě Massimo Ficcadenti.


15. SIENA

Malý toskánský klub rozhodně neměl lepší kádr než Chievo, ale závěr soutěže si dokonale "ošéfoval" a Serii A si na podzim zahraje popáté v řadě. Je zajímavé, jak vyrovnané konečné umístění si po celou tu dobu drží – 14.,14., 15. a 15. místo. Siena měla skvělý start do soutěže – v prvních deseti kolech prohrála jen jednou a právě tyto nečekané výsledky měly zásadní vliv na přestupovou politiku, když místo tradičních šesti sedmi nových tváří dorazila jen jedna. Byla však velmi důležitá – po nepříliš vydařeném působení v Middlesbrough se domů do Itálie vrátil bývalý velký talent Massimo Maccarone. Byl to pak právě on, kdo dával rozhodující branky v posledních kolech a stal se společně s na jaře naprosto střelecky impotentním Mariem Frickem nejlepším kanonýrem týmu – tato dvojice ovšem vstřelila pouhých šest branek!

Za každé situace elegantní kouč Beretta tak musel vytáhnout i jiné trumfy z rukávu. Do branky riskantně nasadil Manningera, který mu to pak několikanásobně vrátil a stoperskou dvojici sestavil ze Dvou věží – stopeři Rinaudo a Portanova dohromady měří bez osmnácti centimetrů čtyři metry a zejména v utkáních venku, kde byla Siena osmá nejlepší, odvedli kus dobré práce. Beretta odchází, pravděpodobně ho vystřídá Mandorlini a jeho hlavním cílem bude probudit spící Růženku Tomase Locatelliho, bez jehož tvůrčích schopností vypadá hra Sieny příšerně.


16. CAGLIARI

Cagliari tradičně prožilo sezonu ve druhé polovině tabulky a zachránilo se až v předposledním kole vítězstvím 3:2 nad AS Řím. Na Sardinii nechtěli nikterak zaostat v katalogu módních trendů calcia a na konci února znovu přivítali trenéra Giampaola, kterého tři měsíce předtím hrdě vyhodili. Oproti zaskakujícímu Colombovi sice nedošlo k herní proměně, ale faktem je, že z krále remíz postupně vytvořil mančaft, který dokázal občas i zvítězit a hlavně dávat góly. Velice stabilizované mužstvo doplácelo na dlouhodobá zranění klíčových hráčů, které se podařilo nahradit rozdílným způsobem. Zatímco veterána Chimentiho v brance zastoupil Fortin velice slušně, tak za štírka Esposita prakticky nebylo kam sáhnout. Mauro Esposito je pro Cagliari velice důležitý hráč, na pravé straně útoku dokáže sám rozhodovat zápasy, ať už šikovným zakončením nebo přihrávkou na Suaza, se kterým je skvěle sehraný.

Suazo neprožil nejlepší sezonu, ale byl to on, kdo dával prakticky všechny důležité branky - většinu sice z pokutových kopů (nejúspěšnější exekutor v lize – z osmi pokusů ani jednou nezaváhal), ale ty se pískaly hlavně po faulech na něj. Jeho rychlost však byla pro soupeře nepříjemná i na polovině hřiště – například Pirlo se Simpliciem to nervově nevydrželi a kvůli ostrým skluzům museli předčasně pod sprchy. Populární El Rey David ovšem svůj milovaný klub zachránil naposledy, po mnoha letech věrných služeb má namířeno do AC Milán. Z dalších hráčů zaujal syn slavného otce Daniele Conti, jenž se stal nejtrestanějším mužem ligy – zblízka uviděl hned 14 žlutých a 3 červené karty, zároveň byl ale po Suazovi nejplatnějším členem sestavy.


17. FC TURÍN

Vedení ambiciozního nováčka mělo před sezonou velké řeči, ale už po pár kolech bylo zřejmé, že na pohárovou účast to ani zdaleka stačit nebude. Doslova šok způsobily málokdy vídané hrubky gólmana Abbiatiho, na kterého se přitom tolik spoléhalo. Také stoperská spolupráce neklapala, takže Alberto Zaccheroni, který přišel do klubu těsně před začátkem sezony, ihned zareagoval a za dva střední obránce dosadil ještě jednoho, který to měl vše jistit. Jenže tato trojice svůj úkol moc nezvládala – nejenže rychlostně nestíhala, ale kvůli nedostatku kreativity nedokázala konstruktivně rozehrávat, což byl jeden z největších problémů týmu v sezoně. Vysocí stopeři Franceschini a Cioffi většinou jen nakopávali míče a ze hry Turína se tím pádem stala soutěž "najdi Dina", oproti českému nároďáku však s tím rozdílem, že mezi záložníky a útočníky "Granata" bychom hráče typu Jana Kollera hledali dlouho a nakonec marně. Zlepšení nastalo na konci zimy, když z Palerma přišel slušně rozehrávající bek Bovo, alespoň mírně se zvedl reprezentant Barone i oba krajní záložníci a útočná formace tak dostala více možností ukázat své schopnosti.

Právě na přelomu února a března lze hledat klíčové období ročníku – Turín během tří týdnů porazil tři velké soky v boji o záchranu Cagliari, Catanii a Messinu a výrazně tak zadělal na záchranu. Během těchto zápasů také definitivně zazářila hvězda Alessandra Rosiny, který měl společně s probuzeným Abbiatim a navrátivším se trenérem De Biasim největší podíl na udržení mezi elitou. Výraznou kaňkou je evidentně předem domluvená domácí remíza s Livornem v předposledním kole, která dávala definitivní jistotu. Novým koučem byl jmenován Novellino a rozehrávku snad vylepší veterán Corini, který podepsal jednoletý kontrakt.


18. CHIEVO

Sestup sympatického Chieva lze považovat za velké překvapení. Když se ovšem podíváme na dosavadní účinkování "Flying Donkeys" mezi elitou, tak zjistíme, že po slušné sezoně přišlo vždy uspokojení. Připočtěme si ještě podzimní vystoupení v evropských pohárech, brzké odvolání kouče Pillona a také fakt, že mužstvo poprvé vyhrálo až ve třináctém kole a najednou zjistíme, že se rozhodně nejedná o náhodu. Smůlou rovněž bylo, že se Chievo v posledním kole utkalo s Catanií, která byla rovněž ohrožena sestupem a tudíž nemohlo počítat s pomocí svého soupeře, jak se to "zadařilo" Sieně a Reggině.

Před sezonou jsem za možnou slabinu označil fakt, že chybí spolehlivý kanonýr, který je vždy u týmu ze suterénu tabulky Serie A tolik nutný. Pellissier, Obinna i zimní posila Bogdani sice dokázali párkrát rozhodnout vyrovnané zápasy, ale osobnost typu Bianchiho, Lucarelliho či Suaza zkrátka chyběla. Stejně tak chyběla jistota v brance – po odchodu veterána Fontany se s velkou zodpovědností nepopasoval Sicignano ani jeho náhradník Squizzi. Kvalitní práci odvedl šéf obrany Davide Mandelli, který je dalším z řady zajímavých stoperů-stožárů, které Chievo objevilo pro první ligu. Slabou náplastí na pád do Serie B mu může být skutečnost, že se stal nejvíce nastupujícím hráčem v poli v soutěži – odehrál 3443 minuty. Trenér Del Neri, který už mužstvu evidentně nemá co dát, odchází do Bergama.


19. ASCOLI

Ubohé Ascoli dostalo to, oč si říkalo už od vstupu do nejvyšší soutěže v létě 2005 - výlov ryb z vesměs druholigových rybníků zkrátka neměl šanci na opětovný zázrak. Když nepočítáme potrestanou Regginu, tak Ascoli bylo na poslední příčce většinu sezony a opustilo ji až po tom úplně posledním. Attilio Tesser nedokázal partu odložených bojovníků nabudit ani k jediné výhře a po jedenácti kolech byl odvolán. I tak se ovšem jedná o jeho osobní prvoligový rekord, loni vydržel na lavičce Cagliari pouhé jedno kolo. Jeho nástupce Nedo Sonetti sice tým na chvíli zvedl, ale ani on nedokázal dělat zázraky - utrápených devět podzimních bodů dokonce zavánělo historickým propadákem. Na jaře už se dohrávalo jen z povinnosti, domácí návštěvy pohybující se kolem tří tisíc diváků byly velkou ostudou soutěže.

Nejlepší výkony podávali oba gólmani – zkušený Pagliuca na podzim i Eleftheropoulos na jaře se doslova překonávali a drželi šance na přežití alespoň v teoretické rovině. U hráčů v poli už to ovšem bylo tragické. Asi nejvýstižněji působí fakt, že základní sestava v prvním a posledním kole měla hned devět rozdílů, což jasně dokumentuje velký oběh hráčů v kádru a jeho nestabilitu. Obraně chyběl loňský lídr Domizzi, Giampá s Finim, kteří měli soupeře větrat po stranách, doslova vyhořeli. I Jarda Plašil je oproti nim křídlo - zabiják. Podzimní střelec Bjelanovič se v zimě zranil a mladý náhradník Paolucci, ač chvílemi dělal nemožné, nedokázal tlak v rozhodujících chvílích ustát. Návrat mezi elitu není v příštím ročníku moc pravděpodobný.


20. MESSINA

Stále ty samé opakující se chyby ubíjely mužstvo po celou sezonu, Messina je zkrátka nepoučitelná a zcela zaslouženě sestupuje. Po vydařeném startu a dvou výhrách ve třech kolech nastalo uspokojení a totální fotbalová abstinence. Na lavičce chyběl trenér, který by dal hře řád a hlavně disciplínu. Mnoho slibně se rozvíjejících zápasů totiž zhatila zbytečná červená karta, kterých ostří hoši z Messiny nasbírali celkem 15! V pořádku nebyla ani sestava – například Vincent Candela vystřídal snad kromě hrotového útočníka a brankáře všechny posty v sestavě, na levém beku se zase po zranění Parisiho vystřídali skoro všichni záložníci.

Nepomohla ani dočasná výměna trenéra - Cavasin byl stejně jako jeho předchůdce sice srdcař, ale na hřišti dokonale ostrému sicilskému guláši zabránit nedokázal. Aby se to náhodou nepletlo, tak po dvou měsících se Giordano zase vrátil a za breku věrných fanoušků doklouzal do druholigové rovinky s tříkolovým předstihem. Za devět zápasů nasbíral dva body: "sorry, přátelé, bič vám klidně upletu, ale ne z tohoto trusu." Rovněž přestupová politika nedávala rozum, když mimořádně důležitý gólman Storari v zimě odešel na výpomoc do AC Milán. Bylo by zajímavé sledovat, kde by byla Messina bez svého elitního střelce Rigana – ten dal v sedmadvaceti zápasech uctihodných devatenáct gólů a jako jeden z mála hráčů stávajícího kádru si nejvyšší soutěž zahraje i na podzim.


Ideální sestava sezony podle autora: Frey – Panucci, Mexes, Materazzi, J. Zanetti – Stankovič, De Rossi, Corini, C. Doni – Totti, Mutu


Autor: Marek Velecký

Komentáře (100)

Přidat komentář
HOST*PD

Díky za výbornej článek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*Márty

jj pěkný shrnutí...Serie A je výborná soutěž,sem rád že to potvrdil AC milan a vyhrál ligu mistrů...jen tak dál...těšim se na Juve a doufám že Inter a Roma už taky udělaj díru v lize mistrů...

Reagovat
Slejdy

jj je tam ta kvalita v Serii A...snad bude AS sahat po scudettu dalsi sezonu...verim jim...tesim se na new season chapete zase vsazeni a tak...tak hola

Reagovat
HOST*M11

jj chapeme... snad JUVE LM,,, FORZA JUVE !!!!

Reagovat
Shevchenko

Výborný! Přečetl jsem si jenom kousek, protože se mi už chce spát, ale zítra to určitě dočtu!

Reagovat
Shevchenko

Po PL skusím i Serii A

1. AC Milán

2. Inter Milán

3. AS Řím

4. Juventus Turín

5. Fiorentina

6. Lazio Řím

7. Palermo

8. Neapol

---

18. Janov

19. Siena

20. Catania

Reagovat
HOST*

Janov si neber do ust

Reagovat
HOST*FEROAS

Janov urcite nevypadne...dost zbroja na novu sezonu ...stred uhraju

Reagovat
smazaný uživatel

zatím nezbrojí vůbec, navíc jim odešel nejlepší hráč... letošní výsledky Turína by je měly varovat...

Reagovat
HOST*FEROAS

no ale maju zaujem o Pannuciho a o Vieriho ..sice stari fotri ..ale skuseni

Reagovat
HOST*Kritik

viz nadpis

Reagovat
smazaný uživatel

Pekný článok, super.

Len pre všetkých pochybovačov a kritkov, tento text si vytalčte na stenu a denne naň pozerajte:

Serie A naopak vyvrátila pověst o defenzivní soutěži, když už podruhé za sebou porazila v průměru vstřelených branek na zápas konkurenty z Anglie a Španělska.

Takže tie vaše o defenzíve a o škaredosti futbalu len svedčia o tom, že Seriu A nesledujete a iba na ňu bez príčiny kydáte.

Reagovat
Xavi

Počet vstřelených branek ještě nedělá ligu ofenzivní. Tohle mě vždycky fakt dostane.

Reagovat
smazaný uživatel

a čo potom "dělá" ligu ofenzívnu ????

Reagovat
Xavi

Herní pojetí...

Reagovat
smazaný uživatel

hh a to má najlepšie kto ? Samozrejme La Liga že ?

Reagovat
Xavi

To si řekl ty. Počet gólů je jedním z atributů pří určení ofenzívy, ale není to jediný a aní rozhodující faktor... Co se týče toho jestli je ofenzivnější španělská nebo italská, tak podle mě španělská a proto jí sleduju. Jestli je pro někoho ofenzivnější italská tak prosím, ale říct, že v té lize padlo víc gólů než v té či oné a proto je ofenzivnější, je blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Proste, aby sme to skončili.

Ofenzivná štatistika robí tú a tú ligu ofenzívnou, defenzívna štatistika robí tú a tú ligu defenzívnou.

Keď dá niekto najviac gólov, je najofenzívnejší.Keď nejaký tím vstrelí za sezónu najviac gólov, takt en tím je najofemzívnejší.

Na nejaké tvoje "pojetí hry" neexistuje žiadna štatistika.

Proste sa s tým zmier, ja zato nemôžem že máš v hlave sugerovanú svoju mylnú prestavu o tom, že Seria A je samá defenzíva a betón.

END.

Reagovat
Xavi

Pěkná blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Tiez si myslim. Mozes byt superofenzivny, ale gol nedas preto, lebo mas zlu koncovku alebo finalnu prihravku. Niekto naopak betoni, dvakrat sa dostane na superovu polovicu a je z toho gol.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja by som suhlasil s Xavim.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas

proto tady máme statistiky, které musí každý respektovat, protože mají daleko větší vypovídající hodnotu než subjektivní názory ukřivděných fanoušků...

úroveň Serie A letos klesla, ale ne tak jako úroveň La Ligy, kde se půlka týmů bojí jít za půlku...

Reagovat
Xavi

Takže když příjdeš k bedně, podíváš se na výsledky a uvidíš, že jedno utkání skoní 1:1 a druhé 0:0, tak automaticky je první zápas ofenzivnější než druhý, aniž bys cokoli viděl?

Reagovat
Xavi

*skončí

Reagovat
Xavi

Statistiky jsou nepřesné a zavádějící. Je to jako rozdíl mezi teorií a praxí. Teoreticky něco není možné, ale prakticky jde všechno...

Reagovat
smazaný uživatel

statistiky jsou to jediné, o co se můžeme opřít, o tom ostatním se můžeme jen donekonečna hádat

Reagovat
smazaný uživatel

Presne tak, štatistika je štatistika, a je to jediné merítko.

to Xavi:

Tvoj názor je bezvýznamný, pač nie je ničím podložený.

Ďalej, tvoj argumen o přijdení k bědne je mierne zavádzajúci, pač nemôžes porovnávať jeden zápas a celú sezónu.

A ešte mi prosím úprimne napíš, či keby mala podľa štatistík La Liga priemerne najvyšší počet strelených gólov na zápas, či by si sa o to neoprel napr. v nejakej hádke alebo výmene názorov o tom, ktorá liga je NAJOFENZÍVNEJŠIA.

Reagovat
smazaný uživatel

tak tahle hláška s tím, že prakticky je možné vše, byla za 8/10. jinak s tebou plně souhlasím, taky já osobně mám calcio rád naiž bych hlatal statistiky alá ve které lize má levý bek největší kopačku a kde má hráč číslem 12 nejvíc ŽK.... púrostě sleduju fotbal

Reagovat
smazaný uživatel

ty si ještě neodjel?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Inter si to bezpochybně letos zasloužil, to je jasné a i kdyby červenečerní blbečci neměli ten odpočet, zůstali by za ním. Myslím že Inter to zopakuje i příští rok. Prostě: INTER 4ever!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Internazionale si teraz tá od titulov dlhoročnú odmlku...

Reagovat
HOST*

a na to si prisel jak?? Neni zadnej důvod, proc by inter nemel mit hattrick...

Reagovat
HOST*Balu

Ten dovod sa vola AC Milan!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

vysral si ho

Reagovat
HOST*

Paráda, tak to je presne to, co tady chybí i z jinych evropskych lig, super shrnuti sezony

Reagovat
HOST*torres

JJ skvělej článek prosím autora jestli by nešlo něco podobného i o Španělské a Anglické lize

Reagovat
HOST*ROMANISTA

velmi dobry clanek, jen tak dal!

Reagovat
HOST*

Další zajímavý přestup v Itálii - AS Řím potvrdil příchod brazilského reprezentačního obránce Juana z Leverkusenu!

Reagovat
HOST*

Přestup Milita do Juve je velmi komplikovaný. Juve si našlo alternativu ze Santanderu - Ezequiela Garaye. Úplnou novinkou je, že udělají nabídku 25 mil eur za Maria Gomeze ze Stuttgartu.

Reagovat
HOST*1860

ne, gomez ne, vzdyt prece budeme mit treziho, sou podle me podobne tipove zalozeni..

Reagovat
smazaný uživatel

To ste naozaj odbavili prestup Raula Garciu do Atletica len jednou expres spravou ?

Reagovat
smazaný uživatel

a čo by si chcel ?

Reagovat
HOST*ROMANISTA

juan do as roma nema ani ten express a pritom to je uplne jinej kalibr, nez jakysi raul garcia.

Reagovat
smazaný uživatel

"jakysi raul garcia"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HOST*FEROAS

ako som si vsimol ty si nejak velmi zaujaty voci Talianom.... co ti uniesla talianska mafia rodicov ked mas na nich take tazke srdce?

Reagovat
smazaný uživatel

A ako si prisiel nato, ze som proti Talianom zaujaty ?

Reagovat
HOST*FEROAS

v kazdej diskusii ktra sa aspon trocha tyka Talianska mas podjebavacske reci...tak som to nejak vydedukoval

Reagovat
smazaný uživatel

"v kazdej diskusii ktra sa aspon trocha tyka"...napriklad v tejto diskusii, ktora sa Serie A tyka naozaj dost, som nemal ziadne "podjebavacske reci".

Teraz rozmyslam, ze ci to "Debil"inho neplati nahodou pre teba.

Reagovat
smazaný uživatel

No, IMHO rominho nemá Seriu A , talianske tími a vôbec talianskych hráčov nejako extra rád..to sa dá vysledovať...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nemam predovsetkym rad niektorych pripecenych fanusikov timov Serie A.

Reagovat
smazaný uživatel

Dúfam, že si tým nenarážal na mňa.

Reagovat
HOST*bruce

baví mně některé velmi naivní názory, které podle počtu gólů porovnávají kvalitu jednotlivých lig.....je třeba si především uvědomit porovnání kvality špičky, středu a konce tabulky....např. anglická PL je totálně našlapaná tam i poslední klub má velmi vysokou kvalitu a je schopen porazit prvního....takže logicky nedochází k nějakému "vraždění" neviňátek.....v Italské lize jsou 3-4 dobré kluy, pak velmi slabý střed a tragický spodek tabulky, takže v zápasech těhto týmů určitě padá hodně gólů ale kvalita hry je příšerná.....naopak každý zápas anglické PL je kulturní, sportovní a společenskou událostí...a zápas 18 s 19 je vrcholné fotbalové představení.....

o mnohém také svědčí návštěvnost....v Italské lize nejsou výjimkou 5-6 000 návštěvy....protože vzájemné zápasy průměných týmů lidi nezajímají - tam se chodí jen na atraktivního soupeře .....v Angii lidi chodí na svůj klub - a je jim jedno jestli je hostem Watford nebo MU....vědí, že uvidí parádní představení....a i když zápas třeba skončí 0:0 nebo 1:0 tak stojí za to, jelikož je daleko více dynamičtější a rychlejší než hokej

Reagovat
smazaný uživatel

"poslední klub má velmi vysokou kvalitu"

Mily Bruce...sudis podla coho ?

Reagovat
smazaný uživatel

Asi sa Bruceovi páčilo ako excelentne hral Watford v Premier League

Reagovat
smazaný uživatel

někoho baví nakopávaná v tempu, někoho technická podívaná a jiného zase propracoaný herní systém, to je na každém z nás... ty jsi ale nepochopil, že my neporovnáváme kvalitu soutěží, ale jejich "ofenzívnost"... a zatímco v Itálii se drží neustále na stejných číslech, tak v Anglii a ve Španělsku to jde do kopru... btw., s tím posledním velmi kvalitním klubem v PL jsi to nemyslel vážně, že ne?

Reagovat
HOST*bruce

viděl jsi někdy hrát Watford?....Já na nich letos dvakrát byl....a fotbal, který hrajou je velmi zábavný, svižný - jen jsou ve srovnání s ostatními kluby takticky méně vyspělí - takže dostávají zbytečné branky a nedokážou měnit tempo hry - prostě hrajou pořád ten svůj nátlakový fotbal - třeba i proti MU...a dají každému pořádně zabrat aby je porazil.....což se určitě nedá říci o posledním klubu ve Španělsku či Itálii

a jak říkám - ofenzívnost se musí posuzovat celkově - podle způsobu předáděné hry a a také je třeba zároveň přihlédnout na celkovou technickou a takticktou vyspělost všech klubů - zda tam nejsou velké rozdíly -

a jak píšu výše - zápas v PL mezi 18 s 19 týmem tabulky je hodnotný zážitek po všech stránkách....a ptám se je tomu tak i jinde? Odpovídám ne!.... to že jinde padne více gólů nevypovídá o větší ofenzivnosti té ligy ale spíše o větších rozdílech mezi jedotlivými kluby či o nevyrovanosti formy průměrných klubů.....

Reagovat
smazaný uživatel

Tebe sa zjavne páči anglický futbal, tak naň nedáš dopustiť.Anglicka liga je kvalitná, hrá sa tam rýchly futbal, atletický, tvrdý..to sa mi páči, ale tvrdiť že každý zápas Watfordu je megapredstavenie futbalu, to je už trocha moc.

Btw vidieť zápas naživo a v telke, to je diametrálne odlišná vec.Ja chodím pozerať aj na našich mužov, čo hraju predposlednú ligu a dá a to, keby som to videl v telke tak asi ...

Reagovat
smazaný uživatel

Ten futbal v Premier League je sice vo vysokom tempe, ale castokrat bez mozgu a techniky. Keby si dokazali lepsie prihrat, tak tam nemusia ani tolko behat. Na scitanie poctu nakopnutych lopt by som si snad musel zobrat aj kalkulacku.

Taka Celta Vigo, ktora vypadla z La Ligy, dokazal dal hre myslienku, dokazal kvalitne zakombinovat, spravit technicky kusok a podobne. Ako uz zaznelo...zalezi od toho, co preferujes...

Reagovat
HOST*bruce

ono je velký rozdíl kvalitně si přihrát v nějakém plážovém španělském fotbale, kde máš na vše spoustu času, ve sovnání s PL je tam minimální pressing, útočníci se nevracejí....a kvalitně přihrát v tempo fotbalu, kde se od první minuty až do konce jezdí po zadku.....

Reagovat
smazaný uživatel

Nezda sa mi, ze by to hracom napriklad Arsenalu robilo az taky problem...

By bolo zaujimave spocit pocet skazenych jednoduchych lopt a tych je z vlastnych pozorovani v Premier League daleko viac. A od toho sa odvijaju aj tie tazsie prihravky...proste ti hraci v tomto smere nemaju az taku kvalitu.

Mat zakladnu ideau pri zakladani utoku : "kopni a bez", tak to v La Lige naozaj neuvidis.

Reagovat
smazaný uživatel

A je to vidiet aj na angl. reprezentacii alebo timoch, ktore hraju zapas mimo ostrovov. Proste neni tam ta futbalova myslienka...

Reagovat
HOST*bruce

anglické kluby v Evropě doplácejí často na svůj v genech zakódovaný smysl pro FAIR PLAY....viz. letošní vypadnutí Tottenhamu se Sevillou....ten zářez v Seville byl neskutečný...a do toho se ještě přidala ta místní fašistická policie...fakt kultura....nebo přetaktizovaný a zpomalovací italský fotbal ....to se nedá s anglickým srovnávat....tam se hraje pro diváka, a divák to oceňuje svou věrností....a o tom je především fotbal......

a do toho ještě pozamenám jedno slovo - KORUPCE....Itálie je jí prolezlá skrz na skrz a ve Španělsku s tím také mají své zkušenosti.....ono i ta pozitivní korupce - placení prémii klubu, který porazí přímoho konkurenta je něco v anglických reáliích nepochopitelného....ale každý si najde svou cestu a nebudu nikoho přesvědčovat o nesprávnosti té jeho cesty....jen vám ukazuju jeden velmi zajímavý směr....ať si každý vybere co mu vyhovuje.....já si už hodně dávno vybral...:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to uz trocha odbocujes od toho, co som mal s tou medzinarodnou scenou na mysli. Nejde ani tak o tie vysledky, pretoze v tom rozhoduje aj stastie a podobne, ale o tu futbalovu myslienku a pracu s loptou, ktora je podla teba v Premier League opticky horsia, pretoze sa rychlejsie dostupuje k hracom. Preto by som predpokladal, ze sa proti neanglickym timom budu hraci presadzovat lepsie, ale nie je tomu tak. Futbal timov Premier League je proste bezmyslienkovity a v tom pripade mi len vysoke tempo nestaci, aby som mohol usudit, ze kluby na nizsich poziciach v Premier League maju ozaj kvalitu.

Na Premier League sa mi paci vsetko okolo futbalu. Krasne stadiony, krasna trava, vela divakov, dobre Tv prenosy, taka ta komunita okolo toho, ale vsetko by som vymenil zato, keby v zapase Wiganu s Newcastlom nakopli loptu o 40 pokusov menej. Keby tam mal Martins Obafemi hraca, ktory mu posle kreativnu prihravku do volneho priestoru, tak rozvlni siet v kazdom zapase. No ale oni mu to radsej flaknu...na, tu mas, vybojuj si.

Reagovat
HOST*bruce

jak říkám, je to o tom tempu, v tom fofru je na všechno strašně málo času - proto se např. v PL špatně prosazují "hvězdy" ze Španělska či Itálie....prostě jsou zvyklé na jiný způsob hry....

Proč se anglické týmy špatně prosazují v Evropě je jednak jejich v genech zakódovaný smysl pro Fair Play a to, že nedokážou když je nejhůře kouskovat hru, zdržovat atd. - a hrajou pořád ten svůj tempo fotbal, na který jsou zvyklí....ale už tam jsou vidět změny - španělská kolonie v Liverpoolu udělala z tohoto velmi sympatického klubu dost nudný ambsámbl, který má velké problémy v PL ale v Evropě je díky tomu zase úspěšný.....otázka je, co je lepší? Pro anglické fans je priorita PL - to je vrchol, ta má větší váhu než LM....něco jako je pro Kanaďany jejich NHL ve srovnání s MS.....:-)........navíc angličtí fans chtějí vidět tempo fotbal, ježdění po zadku, dohrávání soubojů - a také díky tomu je PL tam kde je....prostě svým kouzlem táhne fans na celém světě , tím pádem se na ni nabalují sponzoři, zájem médií a peníze - a může se díky tomu i nadále pořád zkvalitňovat....zatímco ostatní ligy spíše stagnují či dramaticky upadají (italská)....a fotbal se hraje pro diváky - a o tom to je, nehraje se pro experty....:-)........

Reagovat
smazaný uživatel

"jak říkám, je to o tom tempu, v tom fofru je na všechno strašně málo času

Tak preco nam teda ti hraci neukazu, ze maju naozaj futbalovy rozum napriklad v zapasoch, ked to tempo az tak vysoke nie je, cize ked sa nehra v Anglicku ? Ja nehovorim, ze v tom tempe to je jednoduche, ale len v tom problem nebude, co sa jasne tou medzinarodnou scenou ukazuje. Pre mna su to vacsinou len fyzicky zdatni, ale futbalovym myslenim len nalinkovani hraci.

"proto se např. v PL špatně prosazují "hvězdy" ze Španělska či Itálie"

Na to ma tiez iny pohlad. Vacsina tych hracov zo Spanielska ma dobre kombinacne schopnosti, ale s kym sa da v Premier League kombinovat ? No s kym ? Ked hrac pride do klubu, kde mu je v tomto smere vyhoveno, tak nemal by mat problem. Vidime to na mladom Fabregasovi, ktory hraje s hracmi, ktori si dokazu navzajom vyhoviet. No ale ked sa Luque dostane do Newcastle, kde hraci nie su na rovnakej kombinacnej vlne ako on, tak tu svoju velku prednost nema kde vyuzit, zacina strcat...to je jasne.

"španělská kolonie v Liverpoolu udělala z tohoto velmi sympatického klubu dost nudný ambsámbl"...ja myslim, ze Xabi a Luis Garcia si odohrali svoje. Jedine sklamanie je Morientes. Ostatni hraci boli len nevyskusane, neotestovane pokusy, ktorych nepresadenie sa nikoho nemoze prekvapit. K tomu za Hulliera hrali otrasny futbal.

Proč se anglické týmy špatně prosazují v Evropě...o tom sa ale ja nebavim.

Reagovat
HOST*bruce

uzavřeme tuto diskusi nejlépe asi tím, že se shodneme na tom, že existuje mnoho cest - a každý si našel tu svou....-)

Reagovat
smazaný uživatel

v Anglii padá na jedno kolo o gól méně než v Itálli, ve Španělsku dokonce o dva, což vypovídá o tom, že i v té "nudné" Itálii se na trávnících asi něco děje, že jsou šance, ze kterých pak padají góly... že je ten střed tabulky v Serii A nebývale špatnej, to je v článku rovněž zmíněno, ale to už souvisí s kvalitou, o kterou se tady nepřu... PL je teď nejlepší liga, ale každý snad vidí, že ten spodek tabulky je taky tragickej...

Reagovat
HOST*

není nejlepší sakra, když není v Evropě konkurenceschopná

Reagovat
HOST*

Reagovat
Radin

Přesně tak,to se to pak dělaj statistiky ,když první porazí v Italii posledního o 4 goly třeba :D

Reagovat
smazaný uživatel

Premier League se mi tento rok líbila nejvíc. Primera Division šla kvalitativně dolů a na Serii A jsem se na dobro vysral... Průměr vstřelených branek určitě není vypovídající pro kvalitu hry, s tím souhlasím.

Reagovat
HOST*Balu

tak to si myslim s tym hokejom trosku, trosku dost prepalil nemyslis???

O com ty hovoris tak je len a len tvoj nazor. Ked si niekto mysli ze najviac vsietenych golov v sezone svedci o tom ze ze dana liga je ofenzivna, prosim ak si vsak niekto mysli ze tento statisicky ukazovatel svedci o tom ze je tam najhorsia obrana, nech sa paci. Pocet vsietenych golov je len cislo, statistika. A co si kto od neho odvodi je jeho vec a to okolo su len alen dohady

Reagovat
HOST*bruce

nevím jestli jsem to s tím hokejem přepálil....:-), mně hokej celkem nudí...:-).....ale uznávám, že může být i dobrý hokej....:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Ale inak super článok, keby takýchto bolo na tejto stránke čo najviac. Takých neutrálnych bez toho aby čitateľ hneď vedel že ktorému klubu autor článku fandí.

Reagovat
HOST*ROMANISTA

docela jsi to vystihl. osobne mam nejradsi serii a, ostatni ligy uz nekolik let nesleduju, proste me tolik nebavily. nicmene netroufl bych si porovnavat jejich kvalitu. co me ovsem neuveritelne vytaci jsou nazorove stereotypy na serii a. opravdu stupidni.

Reagovat
HOST*

vypovídajícím kritériem o "kvalitě" Serie A je např. její katastrofální návštěvnost....:-)

Reagovat
HOST*

počkej příští rok

Reagovat
smazaný uživatel

Neapol....

Reagovat
HOST*ital

Většina lidí,kteří kritizují Sérii A neviděla jediný zápas.Soudí podle pár zápasů,co vidí v Lize Mistrů.Když dá ACM 2 góly do 25 minut,skončí to 2:0.Proč by se měli za něčím honit?Italové mají v krvi body,výsledky,trofeje a ne nějaké bezvýznamné pětigólové výhry. Italská liga je úplně jiná a to většina lidí nedokáže pochopit.

Naopak totálně nesnáším anglickou ligu.Každému se líbí něco jiného,ale já jsem u jakéhokoli zápasu vydržel maximálně 20 minut.Většina obránců je technicky na úrovni hráčů okresního přeboru a taky je potom vidět v evropských pohárech,že jak se na ně zahraje po zemi,jsou z nich kuželky.Nikomu nic nevnucuju,je to můj vkus...

Reagovat
HOST*ROMANISTA

souhlasim

Reagovat
HOST*bruce

ty jsi blázen...víšč proč by se měli ti tví fantastičtí italští hráči za něčím honit? Aby se ten fotbal líbil divákům -aby se přítomní fans mohli až do konce zápasu fotbalem bavit.....když už si za to zaplatili........možná proto, že italský ligový fotbal je taková totáln sračka, tak se ta sebranka na tribunách tím fotbalem ani nemůže bavit - proto se zabaví zcela jinak - po svém - tím že se tam navzájem pravidelně posekají,

a jestli si opravdu myslíš, že angličtí obránci jsou podle tebe na úrovní hráčů okresního přeoru, tak diskue s tebou opravdu nemá žádný smysl ...ostatně jako s každým jiným italem....:-)

Reagovat
HOST*ital

Kolik jsi viděl zápasů Série A?

Reagovat
HOST*merengues

já bych navíc řekl, že když vezmu vzájemné zápasy velkých týmů, tak letos byly nejlepší právě ty v Itálii, samé parádní výsledky a bitvy...

Reagovat
smazaný uživatel

Toto su také argumenty....pro diváky, pro diváky...no keď sa hrá dôl. match v Lm a navyše vonku a vyhráva sa 0-2 ,tak načo útočiť ? Pro diváky ? a Skončí to 3-2, že....hlavne že diváci budú "spokojní"..diváci su spokojní s výhrami.

Reagovat
HOST*Balu

Zacneme trosku netradicne, podla mna vacsina (urcite sa najdu aj odporcovia) z vas uzna ze LM je liga bez korupcie. Zatial sa nedokazal opak a ani si nespominam na daky tien podozrenia.

Fakt c1: LM je cista-bez korupcie

Fakt c.2: LM je najlepsia europska liga

V poslednych rokoch je jednym, ja si myslim, ze najuspesnejsim tymom AC, cize klub s talianskej Serie A, myslim ze aj Juventusu to celkom slo v poslednych rokoch.

Fakt c.3: Uspesnost klubov z talianskej Serie A v LM v poslednych rokoch

Mnohy tvrdia ze v talianskej lige vladne korupcia a mafia,... OK. nieco sa dokazalo tak to asi pravda bude.

Fakt c.4 : Kupovanie zapasov uspesnych talianskych klubov (AC a Juve)

Myslim ze na tychto 4 faktoch sa zhodne vacsina a netreba k nim daku dalsiu diskusiu. Ja by som sa rad vsak opytal vsetkych ktory odsudzuju taliansku ligu a tvrdia ze je slaba

"Preco take uspesne kluby ako Juve a AC si musia kupovat zapasy od tak slabych klubov ako napr. Livorno, Cagliary, Siena, Verona, a podobne???" Tieto čajove kluby s konca tabulky by predsa mali rozbit aj s "B" tymom a nie si spinit povest.

Tym chcem povedat ze talianska liga asi nebude az taka cajova ak si potrebuje AC, Juve a dalsi kupit (ovplyvnit) zapasy aby sa kvalifikovali do LM a potom mohli porazat ManU,FCB,Real,......

Reagovat
smazaný uživatel

ok, napíš sem jeden jediný zápas ktorý bol oficiálne uznaný ako kúpený od AC Milan a potom sa môžme ďalej baviť...

Je srandovné, ako ľudia čo si prečítali správu na profutbal.sk o korupcii v Serii A a hne´d si podtým predstavia že ACM a Juve kúpili 3/4 všetkých zápasov

Reagovat
smazaný uživatel

Sry, nedočítal som príspevok celý a napísal som....už som si myslel, že si ďalší z tej rady odborníkov přes korupci v Taliansku...

Reagovat
HOST*bruce

je to jednoduché - zatímco italské "velkokluby" se mohou na Sérii A vyprdnout - a to předem předpřipravené divadlo si jen tak v klidu odchodí a mohou se proto soustředit jen na LM - zatímco anglické kluby musí tvrdě makat v každém ligovém zápase - a pak jim v LM chybí logicky síla........každopádně např. těch 7 kusů, které dostal Řím na Traffordu o něčem svědčí.....:-)

Reagovat
HOST*

a ty tři kusy co pak dostal ManU na San Siru taky o něčem svědčí...

Reagovat
HOST*bruce

svědčí to především o tom, že MU díky úzkému kádru, spoustě momentálně zraněných hráčů v obraně a hektickému závěru v PL neměl v tom zápase už potřebnou sílu - na rozdíl od ACM, který v závěru vypustil Sérii A a soustředil se je na LM....

Reagovat
smazaný uživatel

jasné....teraz tubudeš 5 rokov písať o jednom zápase..to bol úlne vyrovanný match, akurát sa stalo to, čo sa stane raz za sezónu možno...padne ti do brány všetko, do čoho kopneš....

Reagovat
HOST*

hm, 7:1 to byl opravdu hodně vyrovnaný match..........:-))))))))))))))))

Reagovat
smazaný uživatel

asi si to nevidel dilinko

Reagovat
HOST*bruce

chceš mi říci, že vyrovnané utkání může skončit výsledkem 7:1?....běž se léčit...:-)))......jo, viděl jsem sice jen záznam......ale stačilo mi to k ponání, že obrana Říma byla naprosto tragická a MU si je rozebírali jak chtěli - to je fakt vyrovnané utkání, kde si jeden tým rozebírá obranu soupeře jak chce.....:-))))))

Reagovat
HOST*marcocruz

Miluju serii A, fakt nejlepší soutěž

Reagovat
Shevchenko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele