Premier League - souhrn 24. kola: Arsenal zpátky v čele

18.02.2023, 15:29, aktualizováno 19.02.2023, 19:26
Komentáře a souhrny
Bukayo Saka (© AFP)

Arsenal po dvou gólech z nastaveného času vyhrál 4:2 ve Villa Parku a na druhý Manchester City, který pouze remizoval s Nottinghamem Forest, má dvoubodový náskok. Manchester United v neděli zdolal Leicester, Tottenham pro změnu nezaváhal s West Hamem. Southampton si poradil s Chelsea, přesto nadále zůstává poslední. Newcastle doma nestačil na Liverpool a vůbec poprvé od srpna na ligové scéně padl...

Tottenham Hotspur - West Ham United 2:0

19.02.2023 17:30

Góly: 56. Emerson, 72. Heung-min Son

Až na sestupové příčky se po čtyřiadvacátém kole propadl West Ham poté, co nezvládl městské derby na hřišti Tottenhamu. Po bezbrankové půli otevřel skóre Emerson, na konečných 2:0 upravil střídající Son.

Překvapení do základní sestavy si přichystal Antonio Conte, který jen na lavičce ponechal Sona. Ofenzivní trojlístek vytvořili Richarlison, Kulusevski a Kane, jimž ve středu zálohy kryli záda Skipp s Höjbjergem. Na straně hostí při zranění Paquety hráli Tomáš Souček i Vladimír Coufal.

Hned po pár sekundách se Hammers mohli dostat do vedení, Bowen po Součkově posunutí pálil jen o kousek vedle tyče. K vidění byl během první půle relativně kvalitní fotbal, avšak dlouho bez větších příležitostí. Jedna z nich přišla až v nastavení, kdy Richarlison nejprve nezpracoval zajímavý dlouhý nákop, následný pokus z úhlu zastavil Fabianski.

Po návratu ze šaten už bylo k vidění větší množství příležitostí na straně Spurs. Kulusevski namísto střely přihrál Richarlisonovi, který nikterak zvlášť neprověřil polského gólmana. O moc lépe si nepočínal ani Kane po dalším pasu Kulusevského, pálil totiž mimo prostor tří tyčí.

K prvnímu gólu tak vedla až po pětapadesáti minutách souhra dvou křídelních obránců. Po Höjbjergově přihrávce si Davies výborně všimnul nabíhajícího Emersona Royala, proti jehož zakončení neměl Fabianski sebemenší nárok. Bleskově mohl srovnat Bowen, kvalitní zákrok ale předvedl Forster.

Spurs si tak výrazně oddechli, když se po sedmdesáti minutách jejich vedení zdvojnásobilo. Postaral se o to Heung-min Son, po osvědčené spolupráci s Harrym Kanem překonal gólmana přízemní střelou podél něj. Korejec, který od září až dosud vstřelil v lize jediný gól, tak ožil hned v první zápase, do kterého šel až jako střídající hráč.

Kladiváři už se v závěru na žádný odpor nezmohli a na venkovní vítězství v Premier League tak stále čekají, a to dokonce od srpna. Naopak Kohouti využili série zaváhání Newcastlu a konečně se vyhoupli do elitní čtveřice - Magpies však stále mají zápas k dobru.

Více informací k zápasu

Manchester United - Leicester City 3:0

19.02.2023 15:00

Góly: 25. Marcus Rashford, 56. Marcus Rashford, 61. Jadon Sancho

Man Utd vyhrál ve 24. kole Premier League nad Leicesterem 3:0. První poločas nabídl vyložené šance na obou stranách, ale do vedení šli Rudí ďáblové po brance Rashforda. Ve druhém poločase už United předvedli dominantní výkon a v 56. minutě se znovu prosadil Rashford. V 61. minutě přidal třetí branku střídající Sancho a United si tak připsali další tři body.

V 8. minutě se po rychlém útoku Leicesteru objevil úplně sám před brankářem Barnes, ale de Gea předvedl famózní zákrok a nepřipustil změnu skóre. O dvě minuty později Maddison našel krásnou přihrávkou Iheanacha, který ovšem ve výborné pozici zamířil těsně vedle levé tyče. V 18. minutě se do zajímavé šance probil Tete, jeho prudký pokus ze strany však v bráně neskončil. Ve 20. minutě spálil vyloženou šanci Iheanacho, jenž po Castagneho přesném centru zakončoval hlavičkou. De Gea opět čaroval a reflexivně vyrazil balón z brankové čáry.

Ve 25. minutě šli do vedení Rudí ďáblové. Fernandes krásně vysunul Rashforda, který si už věděl rady a prudkou střelou k levé tyči otevřel skóre utkání. Ve 37. minutě Fernandes nádherným pasem našel Dalota, ale ten v ideální postavení obrovskou příležitost ke skórování zahodil. V nastaveném čase prvního poločasu se kousek za vápnem opřel do míče Maddison, nicméně jeho prudký pokus skončil mimo.

Ve 49. minutě Shaw zahrával standardní situaci, na jeho přesný pas si naskočil Martínez, avšak prudkou hlavičku poslal pouze do břevna. Za okamžik vyzkoušel pozornost brankáře Fernandes, který pálil z hranice vápna doprostřed brány. V 51. minutě skončila stejným zakončením samostatná akce Rashforda. O sedm minut později už se ale anglický útočník dočkal, Fredovu přesnou přihrávku zužitkoval na výbornou a svůj samostatný únik zakončil přízemním zakončením za bezmocného gólmana.

V 62. minutě United slavili potřetí. Na konci pohledné týmové kombinace stál Sancho, který uklidil míč do odkryté brány, Fernandes si přitom připsal druhou asistenci v zápase. V 71. minutě po standardní situaci nebezpečně hlavičkoval Weghorst a jeho pokus jen o kousek minul levou tyč. V 87. minutě nizozemský útočník spálil další vyloženou šanci, když po krásné přihrávce Sancha střílel v ideální pozici jenom doprostřed brány. Domácí tým si už pohodlný náskok bez problému pohlídal a zvítězil 3:0.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Liverpool FC 0:2

18.02.2023 18:30

Góly: 10. Darwin Núñez, 17. Cody Gakpo

Liverpool vyhrál ve 24. kole Premier League na půdě Newcastlu 2:0. Hosté šli rychle do vedení a v 17. minutě vedli už právě o dvě branky, když se krátce po sobě prosadili Núñez a Gakpo. Ve 22. minutě se navíc nechal vyloučit Pope, který nepochopitelně sáhl na míč mimo pokutové území před rozběhnutým Salahem. Reds si pak dvougólový náskok v klidu pohlídali a ukončili sérii Newcastlu, jenž prohrál v nejvyšší anglické lize po 17 zápasech.

Již ve 4. minutě mohli jít domácí do vedení, Almirón obdržel krásnou přihrávku do pokutového území, ale jeho pohotovou střelu k pravé tyči Alisson fantasticky zlikvidoval. V 10. minutě poslal krásný centr do malého vápna Alexander-Arnold, balón si přebral Núñez a bez problému ho uklidil k levé tyči. O sedm minut později bylo na straně hostů ještě veseleji. Salah uvolnil přesnou přihrávkou Gakpa, který se trefil po zemi k pravé tyči a zvýšil už na 2:0.

Pro Newcastle se zápas ještě více zkomplikoval ve 22. minutě. Pope nepochopitelně zasáhl balón rukou mimo pokutové území před rozběhnutým Salahem a rozhodčí ho po právu vyloučil. Manažer Eddie Howe poté stáhl z hřiště Andersona a místo něj přišel náhradní brankář Dúbravka. Ve 31. minutě spálil obrovskou šanci Saint-Maximin, jenž postupoval po krásné individuální akci na Allisona sám, jeho následnou střelu však brazilský gólman vytáhl na tyč.

Ve 42. minutě byl ke snižujícímu gólu blízko Burn, ten však po centru ze strany hlavičkoval pouze do břevna.

Po přestávce poslal Jürgen Klopp do hry hned čtveřici nových hráčů. V zápase skončili Bajcetic, Gakpo, Núñez a Henderson. Místo nich přišli Milner, Diogo Jota, Elliot a Firmino. O několik minut později reagoval stejným způsobem domácí trenér a do hry se dostali Wilson, Gordon a Murphy. Ve druhém poločase už se nehrálo v takovém tempu a ani jeden z týmů si dlouhou dobu nedokázal vypracovat vyloženou šanci.

V 81. minutě vypálil z hranice velkého vápna Salah, ale jeho pokus doprostřed brány bezpečně pokryl Dúbravka. V 85. minutě se na druhé straně vyznamenal Alisson, jenž brilantně zneškodnil pokus Wilsona.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Crystal Palace 1:1

18.02.2023 16:00

Góly: 90+6. Vitaly Janelt - 69. Eberechi Eze

Brentford remizoval ve 24. kole Premier League s Crystal Palace 1-1. Hostující tým poslal do vedení v 69. minutě Eze, jehož našel přesným centrem Olise. Brentfordu zařídil bod v 96. minutě střídající Janelt, který srovnal hlavičkou do šibenice.

V 7. minutě dostal trochu prostoru Norgaard a v pokutovém území nebezpečně pálil z první, jeho pokus však prolétl kousek od pravé tyče. V 11. minutě zahrozili hosté, Olise se na hranici šestnáctky vůbec nerozpakoval a prudkou střelu namířil pod břevno, Raya byl ovšem připraven a exkluzivním zákrokem zabránil jistému gólu. V 19. minutě si na pěkný centr naskočil Andersen, nicméně hlavou trefil jen svého spoluhráče.

Brentford měl v prvním poločase mírnou herní převahu a další příležitost si vytvořil v 30. minutě. Střelou z hranice vápna to zkoušel Toney, jeho pokus ovšem postrádal větší razanci a Guaita si s ním bez problému poradil. První poločas nakonec branku nepřinesl, a tak se šlo do kabin za stavu 0-0.

Po přestávce se do první šance dostali hosté, Schlupp si naskočil na přesný centr ze strany, ale jeho hlavička skončila těsně vedle. V 60. minutě zkusil štěstí střelou z voleje Norgaard, gólman hostů však výborně zasáhl a nepřipustil změnu skóre. V 69. minutě nečekaně udeřili hosté. Olise poslal do vápna přesný centr, do vzduchu se nejvýše vyšvihl Eze a hlavou usměrnil balón k levé tyči. Domácí odpověděli až v nastaveném čase. V 96. minutě si centr ze strany našel střídající Janelt a hlavou do šibenice vyrovnal na 1-1.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Fulham FC 0:1

18.02.2023 16:00

Góly: 88. Manor Solomon

Brighton prohrál v rámci 24. kola na domácím stadionu s Fulhamem 0-1. Domácí tým měl celý zápas herní převahu, ale vyložené šance neproměnil. Fulhamu zařídil tři body v závěru utkání Solomon, který se trefil po rychle sehraném protiútoku.

Ve 3. minutě si domácí vytvořili první vážnější šanci, Ferguson se dostal k míči na hranici vápna, ale svou následnou střelu poslal vysoko nad. O několik minut později se krásnou samostatnou akcí prezentoval Estupiñán, ale jeho střelu zblokoval jeden z hostujících obránců. Na další šanci diváci čekali až do 28. minuty. Veltman pálil ze slibné pozice na hranici vápna, avšak jeho střela byla sražena.

Ve 31. minutě našel Mac Allister krásnou přihrávkou Fergusona, který ale o balón na poslední chvíli přišel v souboji s gólmanem. Prvních 45 minut nenabídlo příliš pohledný fotbal a diváci se bohužel branky nedočkali.

Po přestávce začali lépe opět domácí, v 54. minutě stál na konci pěkné týmové kombinace March, jehož následnou střelu skvěle zneškodnil Leno. O šest minut později selhal ve vyložené šanci Mac Allister, který ve vápně zakončoval k levé tyči, Leno ovšem Fulham opět podržel i podruhé a střelu bravurně pokryl. V 76. minutě se do slibné šance dostal střídající Buonanotte, svůj prudký pokus z hranice vápna však namířil nad. V 81. minutě neproměnil obrovskou tutovku domácí Undav, jenž v ideální pozici poslal hlavičku jen doprostřed brány.

Brighton své šance nevyužil, a tak se k údivu všech fanoušků prosadil v 88. minutě Fulham. Hosté sehráli rychlý protiútok, na jehož konci stál Solomon, proti jehož střele byl gólman domácích bezmocný.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Southampton FC 0:1

18.02.2023 16:00

Góly: 45+1. James Ward-Prowse

Prohru 0:1 například s Manchesterem City by asi v současné době fanoušci Chelsea nějak pochopili. Blues však ve 24. kole Premier League padli na Stamford Bridge s posledním Southamptonem, když se v závěru první půle trefil James Ward-Prowse.

První poločas byl ve znamení trápení na obou stranách. Domácí Chelsea potvrdila herní mizérii z posledních týdnů a na poslední Southampton nemohla nic vymyslet. Saints zase vypadali, že by jim stačil i bod a nechali domácí celek v jeho útrapách utápět. V závěru prvního poločasu však z čista jasna Southampton udeřil. Probíhala už první nastavená minuta, když Armstronga asi pětadvacet metrů od brány fauloval Azpilicueta. To byla od domácího kapitána velká chyba, protože rozehrávky se ujal James Ward-Prowse a balon zakroutil přes zeď přesně k tyči tak, že se Kepa natahoval marně.

V 68. minutě Chelsea poprvé v zápase dokázala otevřít obranu soupeře a ani tak se gólu nedočkala. Havertz přihrával ve vápně pod sebe na Sterlinga a ten trefil jediného bránícího hráče před sebou. Za tři minuty domácí doslova pohrdli vyrovnáním. Havertzův centr směřoval na Sterlinga, který hlavičkoval do prázdné brány. Vracející se Perraud však balon z brankové čáry poslal pryč a Sterling poté neuspěl ani s dorážkou. Nic dalšího už svěřenci trenéra Grahama Pottera nevymysleli a skončili s prázdnou. Chelsea je tak nadále desátá daleko od příček zajišťujících postup do evropských pohárů v příštím ročníku. Saints se naopak přiblížili nesestupovým pozicím, na které momentálně ztrácí z posledního místa jen tři body a boj o záchranu ta bude určitě ještě hodně napínavý.

Více informací k zápasu

Everton FC - Leeds United 1:0

18.02.2023 16:00

Góly: 64. Séamus Coleman

Záchranářský souboj dopadl lépe pro domácí Everton, který ve 24. kole Premier League porazil v Goodison Parku Leeds United 1:0. Utkání ve druhém poločase rozhodl Séamus Coleman.

Po půlhodině hry si první šanci v utkání připravili Toffees. Idrissa Gueye průnikem po pravém křídle a následnou přihrávkou mezi nohama Wöbera připravil dobrou pozici pro Onanu, jenž ale ránou bez přípravy přestřelil branku. Tři minuty poté domácí po rohovém kopu hned dvakrát překovali Mesliera, jenže nejprve jej na brankové čáře zaskočil Wöber a poté McKennie. Domácí byli i nadále lepším celkem, Tarkowskiho hlavičku po rohovém kopu musel likvidovat Meslier.

V 64. minutě domácí zaskočili gólmana Mesliera, který si tento gól za rámeček nedá. Hostující brankář totiž čekal centr, tak už byl venku z brány. Na pravé straně si na kolmici od Iwobiho naběhl Séamus Coleman, všiml si Meslierovy pozice a z velkého úhlu jej překvapil přímým zakončením. Gólman Leeds poté jen rozmáchl rukama. V závěru mohl vedení Evertonu ještě pojistit Doucouré, když jej parádně vyslal Simms. Svůj únik však vůbec nezvládl, nechal se doběhnout Aaronsonem a poté i obrat o míč. Everton to mrzet nemuselo, Leeds se za celý zápas nezmohl na jedinou střelu na bránu a po zásluze v Goodison Parku prohrál.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Manchester City 1:1

18.02.2023 16:00

Góly: 84. Chris Wood - 41. Bernardo Silva

Nottingham Forest překvapil v utkání 24. kola Premier League, když na domácí půdě remizoval 1:1 s Manchesterem City. Hosty sice poslal v prvním poločase do vedení Bernardo Silva, v závěru však dostal do varu City Ground Chris Wood.

Nottingham začal proti Manchesteru hodně opatrně a hosté si s tím zpočátku příliš nevěděli rady. První zajímavější moment tak nastal až ve 34. minutě, když De Bruyne poslal skvělý oblouček do vápna na hlavu Rodriho. Jeho následné hlavičkové zakončení však skončilo těsně vedle soupeřovy branky. Hned sedm minut poté se však Citizens dostali z ničeho nic do vedení. Fodenův rohový kop odvrátili domácí k Jacku Grealishovi, který po krátkém driblinku přihrál na hranici vápna na rozběhnutého Bernarda Silvu. Ten neváhal a z první vyslal parádní dělovku pod horní tyčku, na kterou neměl Keylor Navas nárok.

Hosté mohli hned po přestávce své vedení navýšit. Phil Foden totiž ve 49. minutě dostal parádní přihrávku za obranu a mířil sám na Navase. Spolu s ním unikal ještě Erling Haaland, ale právě přihrávka na něj se City stala osudnou, jelikož ji zachytil vracející se Felipe. O tři minuty později centr z rohového kopu přistál přesně na hlavě Aymerica Laporteho, stoper Citizens však ve výborné pozici zamířil jen do náruče kostarického brankáře Navase. Snaha hostí o uklidňující gól pokračovala i nadále, v 68. minutě se Phil Foden dostal ke střele z hranice šestnáctky, Navas ji vyrazil pouze k Haalandovi, ale ten ani nadvakrát balon do sítě nedostal.

A tak za neproměněné šance přišel v 84. minutě vyrovnávací trest. Domácí rozjeli výtečnou akci, Gibbs-White v pokutovém území přijal přihrávku a na zadní tyči našel úplně samotného Chrise Wooda, kterému stačilo míč pouze doklepnout do sítě. Situaci ještě zkoumal kvůli případnému ofsajdu VAR, ale nakonec bylo všechno v pořádku. Citizens si tak ze City Ground odvezli pouze bod a vzhledem k výhře Arsenalu s Aston Villou se jejich ztráta na čelo opět navýšila.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - AFC Bournemouth 0:1

18.02.2023 16:00

Góly: 49. Marcus Tavernier

Vítězstvím hostů skončil duel 24. kola Premier League mezi Wolverhamptonem a Bournemouthem. Cherries zvítězili 1:0 díky trefě Marcuse Taverniera z kraje druhého poločasu a minimálně do zítra opustili sestupové pozice.

První poločas se na Molineux Stadium nesl ve znamení nudy. Během první pětačtyřiceti minutovky totiž na bránu letěly jen dvě střely, obě měl na svědomí Wolverhamton, jenže ani jedno zakončení neudělalo gólmanu Netovi sebemenší potíže.

O to více překvapil gól hostů ze 49. minuty. Solanke si pokryl míč a výtečným pasem našel před bránou Marcuse Taverniera, který tváří v tvář gólmanu Sá uspěl a dostal podél něj balon do sítě. Za pět minut Traoré obešel Zemuru na pravé straně a centrem našel Cuňhu, ten však ve velké šanci na vyrovnání selhal. Cherries tak na vítězství stačila jediná střela na bránu, naopak gólman Neto čtyři lapil a udržel čisté konto. To se Bournemouthu naposledy povedlo při listopadovém vítězství 3:0 nad Evertonem.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Arsenal FC 2:4

18.02.2023 13:30

Góly: 5. Ollie Watkins, 31. Philippe Coutinho - 16. Bukayo Saka, 61. Oleksandr Zinčenko, 90+3. Emiliano Martínez (vl.), 90+8. Gabriel Martinelli

Arsenal si ve 24. kole Premier League poradil s Aston Villou, nad kterou zvítězil 4:2. Hosté nezačali zápas vůbec dobře a po pěti minutách prohrávali po brance Watkinse. V 16. minutě vyrovnal Saka, ale domácí si vedení vzali zpět, když se prosadil Coutinho. Gunners v druhé půli zabrali a obrat dokonali v nastaveném čase. Nejdříve si smolně srazil balón do vlastní brány Martínez a o několik minut později definitivně stvrdil vítězství Arsenalu Martinelli.

Domácí začali utkání aktivně a vyplatilo se jim to již po pěti minutách. Cash přihrávkou krásně vyslal Watkinse, který si zblízka věděl rady a střelou po zemi překonal brankáře. Gólová odpověď Arsenalu na sebe nenechala dlouho čekat. V 16. minutě se k dorážce v pokutovém území dostal zcela volný Saka a zakončením pod břevno vyrovnal na 1:1. O několik minut později vyzkoušel pozornost gólmana domácích Zinčenko, jenž pálil z velké dálky doprostřed brány.

Ve 31. minutě sehráli domácí pěknou týmovou akci. Moreno našel přesnou přihrávkou Coutinha a ten už bez problému zakončil k levé tyči, čímž vrátil vedení Aston Ville. Do konce prvního poločasu si už ani jeden z týmů další zajímavou příležitost nevypracoval, a tak se šlo do šaten za stavu 2:1 pro domácí.

Ve 49. minutě se na hranici vápna dostal ke střele Saka, ale jeho razantní pokus o kousek minul levou tyč. Za okamžik se v zajímavé pozici objevil Xhaka, následnou střelou však trefil jednoho z obránců soupeře. Arsenal po přestávce stupňoval svou aktivitu a v 56. minutě si vytvořil další nebezpečnou šanci, Nketiah ovšem hlavou mířil pouze do břevna.

V 61. minutě už se hosté dočkali. Ødegaard chytře vysunul Zinčenka a ten v ideální pozici uklidil balón k pravé tyči. O tři minuty později mohli jít Gunners do vedení, to by ale Nketiah ve vyložené šanci musel zakončit lépe a neposlat svůj pokus těsně nad. V 78. minutě se k míči v pokutovém území dostal Ødegaard, ke smůle Arsenalu však technickou střelu nasměroval o kousek vedle. V 83. minutě se připomněli i domácí, Bailey se po krásné individuální akci probil až do vápna, ale jeho pokus vyrazil Ramsdale pohotovým zákrokem na tyč.

V 87. minutě se při střele Saky vyznamenal bravurním zákrokem Martínez. O pět minut později se na druhé straně nenechal zahanbit Ramsdale, který skvěle pokryl pokus Durana. V 93. minutě udeřil Arsenal potřetí. Martínez si nešťastně srazil střelu Jorginha za svá záda a poslal tím Arsenal do vedení 3:2. V 99. minutě ještě pojistil vítězství hostů Martinelli, jenž upravil skóre na konečných 4:2.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
23
17
3
3
51 : 23
54
2
Manchester City
24
16
4
4
60 : 24
52
3
Manchester United
24
15
4
5
41 : 28
49
4
Tottenham Hotspur
24
13
3
8
44 : 35
42
5
Newcastle United
23
10
11
2
35 : 15
41
6
Fulham FC
24
11
5
8
35 : 30
38
7
Brighton & Hove Albion
22
10
5
7
39 : 29
35
8
Liverpool FC
22
10
5
7
38 : 28
35
9
Brentford FC
23
8
11
4
37 : 30
35
10
Chelsea FC
23
8
7
8
23 : 23
31
11
Aston Villa
23
8
4
11
28 : 38
28
12
Crystal Palace
23
6
8
9
21 : 31
26
13
Nottingham Forest
23
6
7
10
18 : 38
25
14
Leicester City
23
7
3
13
36 : 41
24
15
Wolverhampton Wanderers
23
6
5
12
17 : 32
23
16
Everton FC
23
5
6
12
17 : 30
21
17
AFC Bournemouth
23
5
6
12
21 : 44
21
18
West Ham United
23
5
5
13
19 : 29
20
19
Leeds United
23
4
7
12
28 : 39
19
20
Southampton FC
23
5
3
15
19 : 40
18

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (551)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele