Premier League - preview 7. kola

30.10.2020, 08:52, aktualizováno 02.11.2020, 08:28
Previews
Leicester naposledy vyloupil stánek Arsenalu a nyní jede ven znovu, tentokráte se představí v Leedsu. Fulham a West Bromwich Albion po postupu stále čekají na první výhru, dočká se jeden z nich v pondělí ve vzájemném duelu?
Fulham FC - West Bromwich Albion  (pondělí 18:30)
Pondělní dohrávka sedmého kola bude patřit především ligovým nováčkům, neboť duelu Leedsu s Leicesterem předchází střetnutí Fulhamu a West Bromwiche Albion. Oba týmy stále v nejvyšším patře anglického ligového fotbalu čekají na své první vítězství, a přestože se jedná stále o naprostý začátek nového ročníku Premier League, snadno lze tomuto zápasu dodat punc "šestibodového" boje o záchranu.

Zatímco Fulham se doposud výsledkově trápí a s jediným bodem je na předposledním místě pouze o skóre před Burnley, West Brom již dokázal bodovat třikrát, avšak ve všech případech šlo o dělbu bodů. Přesto se však mohou hráči birminghamského klubu před výjezdem na Craven Cottage upínat alespoň k tomu, že z posledních čtyř kol prohráli pouze jedinkrát.

Na straně domácích je pozitivní zprávou lepšící se zdravotní stav stopera Joachima Andersena, jenž se v tomto týdnu stihl předčasně vrátit do tréninkové zátěže po prodělaném zranění kotníku, jež zbrzdilo jeho debut po letním příchodu z francouzského Lyonu. Mimo hru naopak nadále zůstávají Neeskens Kebano a Terence Kongolo. Také Slaven Bilić na lavičce West Bromwiche má důvod ke spokojenosti kvůli uzdravení Dary O’Shea, který rovněž kvůli poraněnému kotníku vynechal předešlé kolo s Brightonem, ovšem nyní by již měl být opět připraven. Poprvé by se také na soupisce Baggies mohl objevit Kamil Grosicki, jehož přestup do Nottinghamu Forest nakonec skrze ligové regule neprošel.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Aréola - Aina, Adarabioyo, Ream, Robinson - Reed, Anguissa - Loftus-Cheek, Cairney, Lookman - Mitrović
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Furlong, Ajayi, Ivanović, Townsend - Gallagher, Livermore, Krovinović - Pereira, Grant, Robinson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.35 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Leeds United - Leicester City  (pondělí 21:00)
Hráči Leeds United vyzvou v aktuálním kole Premier League na svém hřišti Leicester City. "Liškám" momentálně s dvanácti body patří osmá příčka, v případě výhry by však poskočily hned za vedoucí Liverpool. Nováček je dvanáctý s deseti body.

Leeds minulý víkend zaskočil rozjetou Aston Villu, na jejíž půdě vyhrál 3:0. Ve druhém poločase rozhodl třemi brankami Patrick Bamford. Před tím však letošní nováček doma padl s Wolves 0:1. Loňští vítězové League Championship zatím zvládli soupeřům nasázet dvanáct branek, což je nejlepší počin nováčka od sezony 1992/93. Proti Leicesteru si kvůli zranění nezahrají Gaetano Berardi, Adam Forshaw, Diego Llorente a Kalvin Philips.

Leicester v minulém kole zvládl duel v Londýně na Emirates Stadium s Arsenalem, když vyhrál 1:0 po trefě Vardyho. V Evropské lize jsou zatím Foxes stoprocentní díky výhrám 3:0 nad ukrajinskou Zarjou a 2:1 na půdě AEK Atény. Hosté jsou navíc letos na venkovních hřištích stoprocentní, což budou chtít potvrdit i proti Leedsu. Tahounem opět není nikdo jiný než anglický reprezentant Jamie Vardy.

Proti Leedsu nebudou kvůli zranění hrát Daniel Amartey, Timothy Castagne, Wilfred Ndidi, Ricardo Pereira a Çağlar Söyüncü. "Timothymu se zlepšila podkolenní šlacha, proto s týmem necestoval, ale bude pravděpodobně připraven po mezinárodní přestávce," potvrdil tento týden manažer Brandon Rodgers. "Obzvláště v utkání, kde nemůžete hrát atraktivní fotbal, musíte mít možnost hru vidět a já jsem si myslel, že to bylo opravdu profesionální vítězství na půdě těžkého soupeře," komentoval Rodgers výhru v Řecku.

Poslední vzájemný soutěžní duel mezi Leedsem United a Leicesterem City se konal v říjnu 2017 v rámci Ligového poháru. "Lišky" tehdy vyhrály 3:1, ačkoliv Peacocks vedli po gólu Pabla Hernándeze. Následně se však trefili Kelechi Iheanacho, Islam Slimani a Riyad Mahrez.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Cooper, Koch, Dallas - Klich - Hélder Costa, Rodrigo, Shackleton, Harrison - Bamford.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Fofana, Evans, Fuchs - Albrighton, Praet, Mendy, Tielemans, Justin - Vardy, Barnes.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.64 - 2.69
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aston Villa - Southampton FC  (neděle 13:00)
V neděli se ve Villa Parku představí Southampton, který si minulý víkend notně zvedl náladu - po vydřené remíze na Stamford Bridge se totiž stal prvním celkem, který v současném ročníku sestřelil doposud vedoucí Everton a poskočil tak na sedmou pozici. Aston Villa zatím také patří k těm nejpříjemnějším překvapením letošního ročníku a po 6 kolech se nacházela na parádním třetím místě tabulky. V Birminghamu tedy jistě doufají, že se jim podaří odčinit poslední domácí prohru s Leedsem a udržet tak vynikající postavení v blízkosti čela ligového peletonu.

Jistě, Aston Villa v létě podnikla hmatatelné kroky k tomu, aby tato sezóna byla lepší než loňská - podařilo se jí udržet záložníka Grealishe, na poslední chvilku tým posílil také Ross Barkley z Chelsea, krom toho do svých řad přivedla například ještě Ollieho Watkinse, Bertranda Traorého či brankáře Emiliana Martinéze. Že to ovšem bude až taková paráda, to čekal skutečně jen málokdo. Věřte nebo ne, Grealish a spol. vyhráli všechny úvodní čtyři duely v tomto ročníku, kdy si poradili například i s Liverpoolem či Leicesterem City a do minulého kola se nacházeli na druhé příčce s jednobodovou ztrátu na první místo. Pravda, domácí prohra s Leedsem v poměru 0:3 trochu kazí dojem z výborného vstupu, pokud se ale Villans podaří v neděli porazit Southampton, bude toto zaváhání rychle zapomenuto.

Southampton takhle růžový vstup do nového ročníku ani zdaleka nezažil. Po porážce na hřišti Crystal Palace následoval domácí debakl v klání s Tottenhamem, ve kterém to byla zejména defenziva Saints, která na celé čáře vyhořela. Od té doby je to ale přece jenom od svěřenců Ralpha Hasenhüttla trochu jiná písnička - následující čtyři zápasy totiž přinesly hned tři výhry Svatých a jednu remízu na půdě Chelsea, kde se Southampton nesložil ani navzdory dvěma rychlým brankám útočníka Wernera a v nastaveném čase nakonec také vydoloval zasloužený bod. Zdá se tedy, že je Southampton na dobré cestě, aby bojoval o příčky v první polovině tabulky.

Aston Villu momentálně netrápí žádné nové závažnější zdravotní komplikace, manažer Dean Smith tak má v podstatě kompletní kádr, ze kterého může vybírat základní jedenáctku. Mimo hru jsou pouze dlouhodobě zranění Heaton a Wesley. Na straně hostí bude absentovat trojice Moussa Djenepo, Will Smallbone a Mohammed Salisu.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martinez - Cash, Ngoyo, Mings, Targett - McGinn, Douglas Luiz, Barkley - Trezeguet, Watkins, Grealish
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Pieters, Vestergaard, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Romeu - Armstrong, Redmond - Ings, Adams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.53 - 2.78
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Everton FC  (neděle 15:00)
Fotbalisté Newcastlu hostí v rámci sedmého kola Premier League liverpoolský Everton. Tomu po šesti kolech patřilo první místo v tabulce, o skóre před svým městským rivalem. Newcastle je s osmi body čtrnáctý, avšak ztráta na čelo činí pouhých pět bodů.

Newcastle v minulém ligovém kole dokázal vybojovat cenný bod ze hřiště Wolverhamptonu, který sice poslal do vedení Raúl Jiménez, minutu před koncem však dokázal na konečných 1:1 vyrovnat Jacob Murphy. Magpies budou chtít na domácím stadionu odčinit poslední duel, který tam sehráli, když dostali od Manchesteru United příděl 1:4, a to ještě hosté nedali penaltu a jeden gól jim neuznal VAR. Proti Evertonu nebudou hrát kvůli zranění Martin Dúbravka, Dwight Gayle, Matt Ritchie a Jonjo Shelvey. "Z minulého týdne máme jen jednu velkou obavu - kapitána Jamaala Lascellese. Odkulhal, má zraněnou nohu. Stále máme 48 hodin, takže uvidíme, jak se má, ale všichni ostatní, co proti Wolves hráli, jsou v pořádku," uvedl manažer Newcastlu Steve Bruce. "Minulý týden jsme v defenzivě byli mnohem, mnohem lepší a v tom musíme pokračovat."

Everton v minulém utkání přišel o svou letošní ligovou neporazitelnost, když v Southamptonu padl 0:2. Domácí rozhodli v první půli trefami Warda-Prowse a Adamse, Toffees navíc přišli o Lucase Digneho, který dostal červenou kartu. Jinak to však zatím je pro Everton skvělý start ročníku, září především sedmigólový Dominic Calvert-Lewin, druhý nejlepší střelec po Sonovi ze Spurs, a záložník James Rodríguez, který má na kontě tři branky a tři asistence. Proti Newcastlu bude kouči Ancelottimu chybět několik hráčů. Kvůli červeným kartám stojí duo Lucas Digne a Richarlison, z důvodu různých zranění pak Seamus Coleman, Jean-Philippe Gbamin, Mason Holgate, James Rodríguez a Cenk Tosun. "Proti Southamptonu to nebyl dobrý den, ale posunulo nás to vpřed a na další víkend se dobře připravujeme. Je to důležitý zápas, chceme zůstat na špici tabulky, pokud to bude možné," uvedl manažer Evertonu Carlo Ancelotti.

Poslední vzájemný duel Newcastlu s Evertonem skončil letos v lednu remízou 2:2. Tehdy domácí Toffees vedli po brankách Keana a Calvert-Lewina, hosty však zázračně dovedl k bodu v nastaveném čase dvěma góly Florian Lejeune, který momentálně působí ve španělském Alavésu.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Schär, Fernández, Clark - Murphy, Hendrick, Hayden, Lewis - Almirón, Wilson, Saint-Maximin.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Kenny, Keane, Mina, Nkounkou - Doucouré, Allan, Sigurdsson - Iwobi, Calvert-Lewin, Bernard.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.31 - 3.43 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Arsenal FC  (neděle 17:30)
Největší pozornost na sebe v nedělním programu sedmého kola strhává atraktivní duel těžkých vah mezi Manchesterem United a Arsenalem. V lepším rozpoložení se momentálně nacházejí domácí, přestože doposud v ligové tabulce za svým soupeřem zaostávají jak bodově, tak i ve skóre.

Po děsivém vstupu do nového ročníku totiž družina Oleho Gunnara Solskjaera navzdory náročnému programu zabrala na plné obrátky a zdá se, že krize po debaklu 1:6 od Tottenhamu je bezpečně zažehnána. Od té chvíle totiž Rudí ďáblové ovládli jak ligový zápas s Newcastlem, tak především prestižní střetnutí v Lize mistrů proti loňským finalistům PSG (2:1) a semifinalistům z Lipska (5:0). Jedinou bodovou ztrátou pak byla nezáživná bezbranková remíza s Chelsea, ovšem i ta jen potvrdila zlepšené výkony United v do té doby nejisté defenzivě.

Pro Solskjaera se navíc v neděli jedná o malé jubileum, jelikož zápas proti Arsenalu bude jeho stým střetnutím na manchesterské trenérské lavici. "Jsem překvapený, že už je to stovka, uteklo to opravdu rychle, i když se toho už skutečně přihodilo hodně. Doufejme, že to budu moci oslavit dobrým výkonem i výsledkem, doposud si to tady užívám," prohlásil někdejší hráč United. "Arsenal je vždy těžkým protivníkem, protože má velmi dobrý tým i kvalitního manažera, který má skvělé nápady, jaký fotbal by chtěl předvádět, a já už se na toto střetnutí těším."

To Arsenal je na přesně opačné trajektorii výkonů - po slibném vstupu do sezony přišly porážky na Liverpoolu, Manchesteru City a naposledy také bolestivá domácí prohra s Leicesterem. I pod vedením Mikela Artety tak nadále platí, že na hřištích soupeřů z tradiční "velké šestky" se Arsenal v Premier League dlouhodobě trápí, o čemž svědčí letitá série sedmadvaceti zápasů po sobě, v nichž "Kanonýři" nedokázali zvítězit. Jediný Héctor Bellerín si z kádru Arsenalu ještě může pamatovat poslední triumf svého týmu v tomto typu zápasu, a to prvenství proti Manchesteru City z ledna 2015.

Právě dějiště nedělního zápasu Old Trafford ale bylo pro Arsenal v posledních letech jedním z mála přijatelných, neboť zde severolondýnský klub dokázal alespoň uniknout porážce ve čtyřech z posledních šesti případů. Vyjít by to mohlo Artetově družině i tentokrát, neboť United doposud na domácí půdě v lize ani jednou nevyhráli.

Oba týmy se nacházejí takřka v plné síle pouze s několika očekávanými absentéry. Domácí letní posila Alex Telles zůstává v karanténě po pozitivním testu na koronavirus a mimo hru jsou také Jesse Lingard s Ericem Baillym, stejně jako Anthony Martial, jenž si odpykává poslední ze třízápasového trestu za vyloučení proti Tottenhamu.

Na straně Arsenalu platí, že potíže jsou pouze ve středu obrany, kde stále chybí Holding, Marí, Chambers a nově také David Luiz, jenž si přivodil zranění stehna ve zmíněném zápasu s Leicesterem, přičemž Shkodran Mustafi se teprve čerstvě vrací do hry po několikaměsíční absenci a mladíček William Saliba kvůli náročné aklimatizaci po příchodu ze Saint Etiénne doposud nenaskočil do jediného soutěžního zápasu. V posledním zápasem Evropské ligy s irským Dundalkem tak dokonce Arteta v druhé půli sáhl k obzvláště netradičnímu složení stoperské dvojice, kterou zastali obvyklí středoví záložníci Xhaka s Elnenym.

Velkou neznámou je pak složení samotných sestav jak na straně domácích, tak i hostí, neboť Solskjaer s Artetou se dlouhodobě nebojí míchat základní jedenáctkou i samotným rozestavením. Zatímco na straně United zdánlivě není třeba sahat do dobře rozjetého stroje, v případě "Kanonýrů" se nějaká změna čekat dá, přinejmenším co se osoby kapitána Piérra-Emericka Aubameyanga týče, neboť dlouhodobě nejlepší střelec Arsenalu se v nové sezoně z křídelních pozic ofenzivně trápí a poprvé od roku 2014 neskóroval již v pěti po sobě jdoucích ligových zápasech po sobě, přičemž za toto období si připsal pouhopouhých pět střel.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - Fred, McTominay, Pogba - Fernandes - Greenwood, Rashford
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Mustafi, Gabriel, Tierney - Bellerín, Partey, Xhaka, Saka - Willian, Lacazette, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.01 - 3.67 - 3.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - Brighton & Hove Albion  (neděle 20:15)
Nečekanou porážku v evropských pohárech za sebou má Tottenham, šanci vrátit se na vítěznou vlnu však má už na závěr nedělního programu. To totiž hostí doma Brighton, jehož dosavadní výsledky se za příliš úspěšné považovat nedají.

Spurs po porážce v prvním ligovém zápase kráčeli sezónou suverénně a jedenáctkrát v řadě nenašli přemožitele, to se jim "povedlo" až ve čtvrtek v Antverpách, kde po brance Refaelova prohráli. Uklidňovat před tímto zápasem je nemůže ani domácí ligová forma. Zatímco na hřištích soupeře jsou stoprocentní, doma ze tří utkání ani jeden nevyhráli. Po zmíněné porážce v úvodním střetu s Evertonem přišly remízy s Newcastlem a West Hamem, přičemž zejména ta poslední proti Hammers je může mrzet, neboť ztratili vedení 3:0.

Žádný tým neměl po šesti kolech nastřílených více branek než Tottenham, což se projevuje i v individuálních tabulkách. Heung-Min Son je s osmi góly nejlepším střelcem ligy, na šestém místě je v tomto ohledu pětibrankový Harry Kane. Ten také přidal osm asistencí a je suverénně nelepším nahrávačem.

Seagulls měli povedené první dva týdny, když po porážce od Chelsea zvítězili v lize i dvakrát v Ligovém poháru. Poté však zejména vino neuspokojivé defenzivy začali strádat - nestačili v Premier League ani EFL Cupu na Manchester United, v ligové soutěži pak podlehli i Evertonu a jen remizovali s Crystal Palace a naposledy West Bromem. To díky vlastenci dlouho vedli, o náskok však přišli deset minut před koncem.

Domácí žádné nové zdravotní potíže nemají, chybět by tak měl pouze Tanganga. Hosté přijedou bez vykartovaného kapitána Dunka, zdravotní problémy zase do hry nepustí Jahanbakhshe. V ohrožení je i start Proppera, naopak první start za klub si může připsat Welbeck.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Doherty, Alderweireld, Dier, Reguilón - Sissoko, Hojbjerg - Moura, Ndombele, Son - Kane
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - White, Veltman, Webster - Lamptey, Bissouma, Alzate, March - Lallana, Trossard - Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 4.39 - 5.64
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sheffield United - Manchester City  (sobota 13:30)
Oba manchesterské kluby na úvod sezony zaspaly a mají co dohánět. Citizens, ti v posledních letech úspěšnější, doufají v hladký zisk tří bodů v Sheffieldu, jenž v prvních pěti kolech ani jednou nevyhrál. O favoritu duelu tak není pochyb.

To bylo vloni touto dobou údivu, jak bezproblémově se Sheffieldu daří etablovat v Premier League. Tehdejší nováček brzy zahodil jakýkoli ostych a elán mu vydržel téměř až do konce ročníku, kdy Blades jen těsně unikl postup do pohárové Evropy. Manažer Chris Wilder se tehdy mohl jen usmívat.

Aktuálně si však fanoušek United musí při pohledu na tabulku dávat pozor, aby nehodil...ehm, šavli. Blades vstoupily do sezony katastrofálně a čtyři kola jim trvalo vstřelení první branky. Ani poté se ale situace příliš nezlepšila. Remíza s podobně se trápícím Fulhamem jen potvrdila zmar Shefieldu, jenž týden zpět nechal všechny body na hřiště extra silného Liverpoolu.

Žiletky jsou se ziskem jediného bodu uvězněny v sestupovém pásmu a je pravděpodobné, že místa na chvostu tabulky neopustí ani po sobotním mači. Do Sheffieldu totiž dorazí hladová smečka z Manchesteru, která se po roční pauze touží vrátit na anglický trůn. Citizens se ale zatím taktéž hledají. Není to v jejich podání až taková bída jako v případě United, nicméně Pep Guardiola po pěti kolech počítal s více než osmi body.

Hráči v bleděmodrých dresech nastoupí v Premier League podruhé za sebou krátce po sobotním poledni. Tentokrát si zřejmě dají větší pozor na trávení oběda, neboť v minulém kole na hřišti West Hamu to vypadalo, že Citizens běhají s plnými žaludky. V Londýně nakonec uhráli pouze neuspokojivou remízu.

Nálada se v kabině Manchesteru jistě zvedla během týdne, kdy Guardiolovi svěřenci hravě zvládli druhý zápas v Lize mistrů s Olympique Marseille a pojistili si vedení ve "své" skupině C. "Hráli jsme opravdu dobře, měli zápas pod kontrolou a soupeři toho moc nedovolili, byli jsme rovněž trpěliví a agresivní bez míče. Jsem spokojený s výkonem i výsledkem. Vždycky je těžké zvítězit venku," pochvaloval si Guardiola.

Španělský stratég nebude moct v Sheffieldu využít služeb obránce Benjamina Mendyho, záložníka Fernandinha či útočníka Gabriela Jesuse. Zmíněné trio laboruje se zraněními podobně jako hlavní útočné eso Sergio Agüero, jenž se přitom na marodku vrátil po velmi krátkém uzdravení.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Stevens - Baldock, Lundstram, Ampadu, Berge, Osborne - McBurnie, Brewster
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Laporte, Cancelo - Rodri, Gündogan - Mahrez, De Bruyne, Foden - Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.20 - 6.11 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Londýnská Chelsea se v sobotu představí na Turf Moor, tedy na stadiónu, kde se jí tradičně daří - poslední tři výlety Blues na půdu Burnley přinesly londýnskému celku vždy tři body, přičemž v posledních dvou ročnících zde vždy nastřílely čtyři branky.

Loni se v tomto klání také probudil Christian Pulisic, který se po nevýrazném startu do ročníku nastartoval a zaznamenal hattrick, který jej natrvalo katapultoval do základní sestavy Chelsea. Burnley na tom navíc v letošním ročníku není vůbec dobře, na své první vítězství zatím stále čeká a pochlubit se tak může pouze jediným bodem za bezbrankovou remízu s nováčkem z West Bromwiche. Karty jsou před zápasem tedy rozdané jasně, letošní sezóna však už několikrát ukázala, že realita pak může být naprosto odlišná.

Svěřenci Seana Dycheho zatím prožívají prachmizerný start do tohoto ročníku Premier League. Což o to, defenziva - tradiční to chlouba tohoto celku - ještě funguje poměrně obstojně, ostatně devět inkasovaných gólů v pěti zápasech patří k průměru ligy (a jen ve 2 z 5 zápasech obdrželo Burnley více jak 1 branku) - ovšem na druhé straně hřiště je to prozatím opravdu velká bída. Pouhé tři vstřelené branky jsou prostě a jednoduše zoufale málo, ještě k tomu dvě z nich přišly hned v úvodním klání na hřišti Leicesteru. Od té doby se tedy Sean Dyche mohl z gólu radovat už jen jednou, a to po brance Ashleyho Westwooda na hřišti Newcastlu, která ale na žádné body nakonec nestačila. Není tedy žádným překvapením, že Burnley v tomto ohledu patří k nejhorším celkům celé Premier League, stejně špatně je na tom akorát Sheffield United, ostatních 18 týmů anglické nejvyšší soutěže se může pochlubit potentnějším útokem.

Chelsea se ale momentálně také nemůže pochlubit nějakou mimořádnou formou, na Stamford Bridge před sezónou asi čekali, že z úvodních 6 zápasů přece jenom vytěží více než 9 bodů za dvě výhry, tři remízy a jednu porážku. Blues zatím limituje nevyrovnanost výkonů a šílené individuální chyby, kvůli kterým svěřenci manažera Franka Lamparda přišli o body například v duelu s West Bromwichem, ve kterém po poločase prohrávali už 0:3, nebo v klání se Southamptonem, kde zase rychle o dvě branky vedli, jenže díky velkým kiksům v zadních řadách o své vedení také přišli.

V poslední době se hra Londýňanů směrem vzad zlepšila, nicméně pouze na úkor ofenzivy, která v duelech se Sevillou a Manchesterem United nezaznamenala žádný gól a ani si nevypracovala žádnou vyloženou příležitost. Ono i ve středečním utkání Ligy mistrů to dlouhou dobu vypadalo na pořádné trápení, ostrý finiš ale nakonec přinesl výhru 4:0 a Frank Lampard bude jistě doufat, že konečně najde tu optimální rovnováhu mezi obranou a útokem.

Domácím nepomůže obránce Eric Pieters, kterého ze hry vyřadí zranění lýtka, podobný zdravotní problém pak limituje také Johanna Berga Gudmundssona a i jeho start je tak krajně nejistý. Mimo je pak ještě trojice Ben Mee, Phil Bardsley a Jack Cork. Frank Lampard v sobotu může využít služeb Thiaga Silvy, který v týdnu z preventivních důvodů necestoval do Krasnodaru, k dispozici tak anglický manažer nemá pouze dlouhodobě zraněného Billyho Gilmoura a brankáře Kepu, kterého trápí drobný problém s ramenem.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Long, Tarkowski, Taylor - Brady, Westwood, Brownhill, McNeil - Barnes, Wood
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - James, Thiago Silva, Zouma, Chilwell - Jorginho, Kante - Pulišič, Havertz, Mount - Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.66 - 4.20 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Liverpool FC - West Ham United  (sobota 18:30)
Defenziva Liverpoolu se během několika týdnů proměnila v lazaret, přesto se Reds drží na vítězné vlně. Během týdne se však situace v obranně ještě zkomplikovala, což dává povzbuzenému West Hamu větší naději na úspěch než jindy.

Dosti klopýtavě dokráčel Liverpool k posledním dvěma soutěžním vítězstvím. Minulý víkend si družina manažera Jürgena Kloppa dlouho lámala hlavu nad tím, jak přelstít defenzivu houževnatého Sheffieldu United. Nakonec však klíč k úspěchu našli Roberto Firmino s Diogem Jotou. Díky jejich zásahům se klub od řeky Mersey vyšplhal v tabulce Premier League na druhé místo a bodově se dotáhl na městského rivala Everton.

Tři body brala Kloppova smečka též v Lize mistrů, ovšem ani dánský Midtjylland neodevzdal kůži za pár dukátků. Úspěch Liverpoolu se opět rodil až po změně stran opět díky Jotovi a z penalty skórujícímu Mohamedu Salahovi. Pro Reds je nicméně podstatné, že si pojistili vedení ve skupině D a kráčí za víceméně povinným postupem.

Pořádné trable se však vyskytují při skládání obranné řady. Kvůli zranění totiž absentují tahoun mužstva Virgil van Dijk s Joëlem Matipem, proti Midtjyllandu si navíc zdravotní problém přivodil též na stoperu zaskakující Fabinho. "Zranění dalšího stopera je to poslední, co jsme potřebovali. Fabinho si natáhl zadní stehenní sval. Řekl sice, že mohl hrát dál, ale nemohl dělat žádné sprinty, což by nepomohlo jeho stavu ani nám. Po magnetické rezonanci toho budeme vědět víc, ale zjevně to není dobré," sdělil Klopp bezprostředně po seanci s dánským protivníkem.

Nejhorší scénář se naštěstí pro německého stratéga nepotvrdil - dle vyšetření není Fabinhovo zranění příliš vážné. V sobotu ale ještě bude chybět, na návrat si zřejmě počká také Matip. Vedle Joea Gomeze tak ve středu obrany dost možná nastoupí devatenáctiletý Rhys Williams, jenž by si tak odbyl prvoligový debut. Vedle zmíněného výčtu zadáků se duel s West Hamem pravděpodobně nebude týkat záložníků Thiaga Alcântary a Nabyho Keïty, u nichž stále probíhá rekonvalescence.

Hosté z Londýna tak mají díky marodce Reds velkou příležitost k tomu, aby obhájce titulu zaskočili a obrali o body. "Kladiváři" si aktuálně prochází obtížným rozpisem zápasů, s nímž se však perou velmi statečně. Po reprezentační pauze nejprve heroicky vydolovali remízu na půdě Tottenhamu a následně ubránili bod též proti Manchesteru City.

Hammers se tedy po vlažnějším začátku dostali do herní pohody. Českého fanouška pak mohou těšit výkony středopolaře Tomáše Součka, který se ve West Hamu rychle stal ústřední postavou, s nímž stojí a padá celý mančaft. Nadějně do anglického angažmá vstoupil také pravý bek Vladimír Coufal, jenž si před týdnem proti Citizens připsal na své konto asistenci.

Coufalovu přihrávku tehdy zužitkoval Michail Antonio, jenž však si však tentokrát nezahraje kvůli bolavému stehennímu svalu. Šanci tak může dostat útočník Sébastien Haller či na první šanci čekající posila Said Benrahma.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Williams, Gomez, Robertson - Henderson, Wijnaldum - Mané, Firmino, Jota - Salah
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabiański - Coufal, Balbuena, Ogbonna, Cresswell, Masuaku - Bowen, Souček, Rice, Fornals - Haller
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 5.15 - 7.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Crystal Palace  (pátek 21:00)
Souboj osmého týmu s devátým bude k vidění v páteční předehrávce sedmého kola Premier League. Zároveň se od zápasu Wolverhamptonu s Crystal Palace nedá vzhledem k dosavadním výkonům očekávat ofenzivní galapředstavení.

Wolves po úspěšném vstupu v podobě vítězství v Sheffieldu utrpěli tři porážky v řadě včetně vypadnutí z ELF Cupu, pak se však rozehráli do solidní formy, tedy alespoň co se týče defenzivní části hry. Jedním gólem porazili Fulham a Leeds, remízou 1:1 pak skončil poslední zápas proti Newcastlu. V něm nabyli vedení díky Jiménezovi až po osmdesáti minutách, přesto za hosty ještě dokázal srovnat Murphy. Zmíněný Raúl Jiménez je hlavním ofenzivním esem týmu, když má na kontě čtyři ze šesti týmových zásahů.

Rovněž Eagles už nepokračují v Ligovém poháru po nezdaru v Bournemouthu a shodný je mezi nadcházejícími soupeři i počet bodů. Crystal Palace podlehl silným soupeřům Evertonu a Chelsea, remizoval s Brightonem a postupně udolal Southampton, Manchester United a minulý víkend i Fulham. V Craven Cottage vyhrál poměrně s přehledem, po gólech Riedewalda a Zahy vedl už 0:2, přičemž výsledek v závěru jen lehce mírnil Cairney.

Vlci se musí obejít bez zdravotně indisponovaného Jonnyho, jinak by ale měli mít k dispozici kompletní kádr. U hostů je v ohrožení start Mitchella a Warda, naopak se do hry vrací Ayew a Butland po problémech s koronavirem. Zpět v tréninku jsou i McCarthy, Cahill a Tomkins.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Boly, Coady, Kilman - Semedo, Dendoncker, Moutinho, Saiss - Neto - Jiménez, Podence
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Clyne, Kouyaté, Cahill, van Aanholt - Townsend, Riedewald, McArthur, Schlupp - Batshuayi, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.13 - 4.29
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Everton FC641114:913
2.Liverpool FC641115:1413
3.Aston Villa540112:512
4.Leicester City640213:812
5.Tottenham Hotspur632116:811
6.Leeds United631212:910
7.Southampton FC631210:910
8.Crystal Palace63128:910
9.Wolverhampton Wanderers63126:810
10.Chelsea FC623113:99
11.Arsenal FC63038:79
12.West Ham United622212:88
13.Manchester City52218:88
14.Newcastle United62228:108
15.Manchester United52129:127
16.Brighton & Hove Albion612310:125
17.West Bromwich Albion60336:143
18.Burnley FC50143:91
 Sheffield United60153:91
20.Fulham FC60155:141

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1417)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele