Premier League - preview 6. kola

19.09.2015, 08:13, aktualizováno 20.09.2015, 08:36
Previews
Manchester United hraje v Southamptonu a pokud vyhraje, poskočí na druhé místo tabulky. Liverpool doma hostí Norwich, v londýnském derby změří síly Tottenham a Crystal Palace...
Tottenham Hotspur - Crystal Palace  (neděle 14:30)
K londýnskému střetnutí na White Hart Lane jede překvapivě v lepší pozici Crystal Palace. Tottenham se po úvodních nesnázích přeci jen začíná výsledkově probouzet a po loňských nezdarech s Eagles bude chtít potvrdit první gólově úspěšný zápas.

Spurs se v dosavadním ročníku Premier League potýkají se špatnou koncovkou a na první vítězství tak čekali až do minulého kola. Herní tápání následně zažehnali i v prvním zápase Evropské ligy, ve kterém dokázali otočit šokující brzké vedení Karabachu i díky dvěma slepeným zásahům Sona, jenž snad svým návratem na trávníky doprovodil zpátky vítěznou mentalitu týmu i náplast na bezzubého Kanea.

V Crystal Palace není o žádném strádání řeč. Eagles si připsali dvakrát více vstřelených branek než jejich londýnský sok a dosavadní dvě porážky koření smůla v podobě vlastního gólu či inkasování v poslední minutě. Fanoušci si pak museli zamilovat výjezdy se svým týmem na hřiště soupeřů. Minulou sezónu zakončili vítězstvím v Liverpoolu, letos navázali v Norwichi i na stadionu Chelsea a rodí se tak historicky první série čtyř úspěchů v řadě v první lize. Není tak divu, že společně s Arsenalem má z takových cest nejvíce bodů za rok 2015.

Harry Kane se střelecky trápí, v dresu Albionu se však jako střídající hráč prosadil ve všech třech výstupech, Pochettinova důvěra v jeho schopnosti ale zřejmě nic na jeho vstupu od první minuty nezmění. Nejmladší tým ligy s věkovým průměrem základní jedenáctky těsně pod pětadvacet let přesto musí přijít s novým impulsem jak oživit svou mrtvolnou hru.

Své by k tomu mohla říct uzdravující se trojice ofenzívy Dembele, Eriksen, Mason, jisté místo na marodce si tak drží pouze Nabil Bentaleb. Na druhé straně bude opět chybět dvougólový obránce Ward, zpátky na hřiště ale míří Delaney a snad i nešťastník Ledley.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies - Dier, Carroll - Son, Dele Alli, Chadli - Kane
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Kelly, Dann, Delaney, Souaré - Cabaye, McArthur - Puncheon, Sako, Bolasie - Wickham
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Norwich City  (neděle 17:00)
Myšlenkové pochody běžného fanouška Norwiche před nedělním kláním s Liverpoolem mohly vypadat asi takhle: "Výborně, Liverpool už nemá Suáreze, místo něho... sakra, Benteke!" Úlevu z toho, že vrchní kat Canaries odešel do Barcelony, vystřídalo zděšení nad možným repete nedávného řádění jiného útočníka...

Luis Suárez versus Norwich, to byla zaručená sázka na vraždění neviňátek. Uruguayský kanonýr se proti Kanárkům v pěti utkáních trefil rovnou 12krát a výrazně se tak zasadil o tři nedávné pětigólové příděly.

Christian Benteke má nyní velkou šanci na Suárezův odkaz v liverpoolském trikotu navázat. Sébastiena Bassonga, nadále startujícího stopera Norwiche, si totiž moc dobře pamatuje z března 2014, kdy ho ve vzdušných soubojích neustále strkat do kapsy a navíc se sám dvakrát gólově prosadil.

Před mladým skotským manažerem Norwiche Alexem Neilem tak nyní leží přímo královská výzva; leccos však nasvědčuje tomu, že by si přeci mohl vést lépe než jeho předchůdci. Už jen fakt, že sedm bodů z úvodních pěti kol značí nejlepší start do sezony Premier League od roku 1993, budí respekt.

"Napovídá mi to, že jsme nejlépe organizovaní," prohlásil pro změnu Neil lišácky v reakci na novinářovu zajímavou statistiku, že Norwich jako kolektiv doposud v celé lize naběhal nejméně kilometrů.

Dalším důvodem, proč se domnívat, že Canaries tentokrát mají na bod, je také forma samotného Liverpoolu, která má k úctyhodnosti vpravdě daleko. Čtyři soutěžní klání bez výhry spolu s čerstvým zraněním Jordana Hendersona (mimo až na dva měsíce) dávají základ spíše černým vyhlídkám.

Na druhou stranu, Daniel Sturridge je již zpátky v plném tréninku a mohl by už figurovat alespoň mezi náhradníky. V základní sestavě lze znovu očekávat Coutinha, jenž zmeškal nevydařené derby s Manchesterem United.

Alex Neil naproti tomu nemůže počítat s duem Hooper - Mulumbu, což pro něho není žádná novinka. Z trestu se vrací Steven Whittaker, což se bude hodit, neboť jeho záskok na pravém beku Andre Wisdom nesmí čelit svému kmenovému klubu.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Škrtel, Sakho, Lovren - Clyne, Can, Milner, Gomez - Firmino, Coutinho - Benteke
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Whittaker, Martin, Bassong, Brady - Redmond, Tettey, Howson, Jarvis - Hoolahan - Jerome
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 6.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Southampton FC - Manchester United  (neděle 17:00)
O rozpačitém začátku sezóny v Southamptonu si každý dělá jiný názor, brzké loučení s evropskými poháry nicméně musí přinést do ligového obrazu jen pozitiva. Ani Manchester svými výkony zatím moc nepřesvědčil a duel dvou nizozemských lodivodů se tak jeví jako naprosto otevřený.

Rooney v Bruggách a nic víc. Vyjma hattricku anglického útočníka v odvetě play off Ligy mistrů se výběr Louise van Gaala na cestách střelecky postí. Ve Villa Parku ještě jediný zásah stačil na tři body, na půdě Swans a v Eindhovenu už se zrodily překvapivé porážky. Na druhou stranu je pod každým takovým gólem podepsán jiný hráč, což v náročném programu, kdy se Red Devils během dvou týdnů střetnou s pěti soupeři, má svůj význam.

Van Gaal prorokoval, že Luke Shaw bude mít skvělou sezónu, ta však pro něj skončila už v úterý a proti týmu, který ho přivedl do Premier League započne jeho roční absence. "Začal velmi dobře, postavili jsme levou stranu na něm a Depayovi, teď musíme začít od znovu, a to nebude lehké," litoval ztráty dvacetiletého talentu manažer Manchesteru.

Se svým bývalým zaměstnavatelem naopak změří síly Morgan Schneiderlin, který Saints pomohl k návratu mezi elitu a právě proti United vstřelil svůj premiérový ligový gól. Teď se o svůj debutový gól v novém dresu bude pokoušet proti Stekelenburgovi, jenž drží svůj tým momentální sérií tří čistých kont a do jisté míry tak eliminuje nemohoucnost spoluhráčů v útoku, kteří skórovali jen ve dvou kolech a neprosadili se ani na půdě dánského Midtjyllandu.

Loni byl přitom Southampton po pěti kolech na druhém místě a zapsal si devět gólů, ani současné hledání formy však nemá vliv na jméno Ronalda Koemana, jehož jméno se skloňuje s nizozemskou reprezentací a anglický celek odpovídá prací na nové smlouvě, která by měla prodloužit jeho služby na delší dobu než do léta 2017.

V těžkém duelu přitom bude nadále postrádat Bertranda, Clasieho, Forstera a Gardose, na hřiště by pak zase mohl vyběhnout útočník Mané. V dresu hostí bude chtít svou nemile získanou šanci využít Rojo, který letos ještě k ligovému zápasu nenastoupil, a návrat hlásí i Fellaini s Rooneym.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Soares, Fonte, van Dijk, Targett - Wanyama, Davis - Tadić, Mané, Rodriguez - Pellé
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Damian, Smalling, Blind, Rojo - Schneiderlin, Carrick - Mata, Herrera, Depay - Rooney
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.30 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Arsenal FC  (sobota 13:45)
Už podruhé v letošní sezóně se utkávají dva městští rivalové. Londýn bude svědkem derby mezi Chelsea a Arsenalem, které by mohlo napovědět, jak se bude situace obou celků vyvíjet v následujících týdnech. Velkým tématem utkání nejen pro česká média je pochopitelně také návrat Petra Čecha na Stamford Bridge - poprvé od odchodu z Chelsea.

Po jedenácti sezónách v modrém Petr Čech převlékl dres, ale stěhovat se nemusel. Na tréninky dojíždí jen trošku víc na sever. Návrat na bývalý stadion bude jistě emotivní záležitost, gólman Arsenalu však největší psychický nápor ustál už v utkání Community Shieldu, které právě proti Chelsea pomohl Arsenalu vyhrát udrženou nulou.

Po anglické šampiony to bylo zdánlivě nevinné vkročení do sezóny levou nohou, ale další týdny ukázaly, že s Chelsea zkrátka je něco v nepořádku. Drtivá většina opor z mistrovské sezóny se potýká s herní krizí a výsledkem je jedna jediná výhra z pěti úvodních klání anglické soutěže. Nejhorší vstup do Premier League v historii klubu nebo nejhorší vstup obhájce titulu v historii soutěže, stačí si vybrat.

Alespoň jakás takás záplata pro náročné fanoušky přišla ve středu v Lize mistrů, kde Chelsea porazila po výborném výkonu Maccabi Tel Aviv 4:0. V utkání se navíc objevil uzdravený Oscar; podobně jako on předvedl konečně dobrý výkon i Cesc Fábregas, který jeden gól dal a na další přihrál.

"Zápas v jiné soutěži nám pomohl přestat myslet na špatnou situaci v Premier League. Je teď snazší zapomenout na to, jak zle na tom jsme, a soustředit se jen a pouze na utkání s Arsenalem. To je teď to jediné, na čem záleží. A my ho chceme vyhrát," vyhlásil odhodlaně manažer Chelsea José Mourinho na páteční tiskové konferenci.

Portugalský trenér má dlouhodobě vyhrocené vztahy s Arsenem Wengerem; a podobně rozličné jsou i výsledky jejich celků. Arsenal je v lize na slušném čtvrtém místě, byť jeho výkony taktéž nejsou optimální. Výsledky ale drží Gunners na špičce. Naproti tomu v Lize mistrů Kanonýři senzačně prohráli v Záhřebu a vstup do Evropy jim rozhodně nevyšel podle představ.

"Pořád je to lepší, než kdybychom prohráli doma. Každá porážka bolí, ale stejně tak je to příležitost k tomu, abychom se vrátili ještě silnější. Moji hráči mají silnou mentalitu a budou chtít dát věci zase do pořádku," ubezpečil fanoušky Wenger na předzápasové tiskovce.

Francouz zápasy proti Josému Mourinhovi dlouhodobě nezvládal, až do vítězného Community Shieldu ho nedokázal porazit ani v jednom ze třinácti zápasů. A ani bez Mourinha si na Chelsea dlouho nevěděl rady - před superpohárem musel vydržet bez triumfu osm klání, v těch pěti posledních navíc jeho svěřenci ani jednou neskórovali. Všechny série však utnul zmíněný srpnový střet.

Nebyl by to Arsenal, kdyby na sobotní šlágr vyrukoval s kompletním kádrem. Mimo hru je kromě věčně zraněného Tomáše Rosického taky Jack Wilshere a Danny Welbeck. Po nemoci se k tréninku vrátil Per Mertesacker, nad jehož nominací visí otazník. Jeho náhrada v Gabrielovi navíc hraje ve velké pohodě.

Ani Chelsea však nemůže využít úplně všech hráčů, které zapsala na soupisku Premier League. Jediným jistým absentérem je vedle Courtoise Willian, který si proti Maccabi natáhl zadní stehenní sval. Až zítra se potom rozhodne o zdravotní způsobilosti Oscara, Pedra a Falcaa. Při množství zranění ofenzivních hráčů - a jelikož Mourinho hraje proti silnému soupeři - se dá na pravé straně zálohy očekávat start Ramirese s úkolem vyztužit bolavé prostory Blues směrem dozadu.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Begović - Ivanović, Zouma, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Ramires, Oscar, Hazard - Diego Costa
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Gabriel, Koscielny, Monreal - Coquelin, Cazorla - Ramsey, Özil, Alexis Sánchez - Walcott
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.40 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AFC Bournemouth - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Na označení "souboj o záchranu" je v šestém kole rozhodně velmi brzy. Bournemouth i Sunderland však mohou na sobotní vzájemné utkání v květnu silně vzpomínat - ať už pozitivně nebo negativně. Vynechat jeden nebo druhý celek z boje o udržení asi nepůjde, pročež získává střet na Goldsands ještě vyšší rozměr.

Bournemouth v minulé sezóně v Championship nasbíral téměř stejný počet bodů doma i venku a v tomto trendu pokračuje i v Premier League. Domácí výhru však potřebuje jako sůl, vítězství před vlastním publikem jsou pro menší kluby nepostradatelné.

Velkou ztrátou se zatím zdá Max Gradel, který se po zranění vazů v koleni vrátí do zápasového vytížení nejdřív v únoru příštího roku. Místo něj se na levé straně zálohy zkoušel Junior Stanislas, kterému však zápas v Norwichi (1:3), podobně jako ostatním spoluhráčům, moc nevyšel.

Na druhý start v Premier League proto čekají i Marc Pugh a Christian Atsu (ten debutoval v Evertonu). Mimo hru je také Tyrone Mings a zřejmě i Harry Arter, který už ale první minuty nedočkavě vyhlíží. Sunderland má sice marodku skoro prázdnou, ale problémy má ještě větší.

Spolu se Stoke City a Newcastlem jsou jediným celkem, jenž dosud v lize ještě nevyhrál. Proti Tottenhamu sice v první půli nehrál špatně, ale po změně stran se vlastně jenom bránil a zaslouženě prohrál. Zápas v Bournemouthu bude jubilejním 900. v kariéře Dicka Advocaata. Podaří se jeho svěřencům oslavit kulatý zápas svého bosse výhrou?
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruć - Francis, Elphick, Cook, Daniels - Ritchie, Surman, O'Kane, Stanislas - King - Wilson
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Jones, O'Shea, Kaboul, Van Aanholt - Gómez, M'Vila - Lens, Toivonen, Borini - Defoe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.55 - 4.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Aston Villa - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Celkově 145. West Midlands Derby bude patřit k nejsledovanějším duelům sobotního programu Premier League. Oběma zainteresovaným celkům start do sezóny příliš nevyšel a především Aston Villa si určitě představovala, že při relativně schůdném losu bude mít po pěti kolech na svém kontě více bodů.

Svěřenci Tima Sherwooda naposledy naprosto nezvládli závěrečnou dvacetiminutovku na půdě rozjetého Leicesteru, kde vedli už 0:2, jenomže nakonec po kolapsu odjížděli s prázdnou. Evidentně rozhozený kouč se pak v rozhovoru pro BBC ostýchal podělit o své pocity. "Nikdy jsem se takhle blbě necítil. Jsem velmi zklamaný za všechny, kdo mají co dočinění s tímto fotbalovým klubem," prohlásil zklamaně.

Na předzápasové tiskové konferenci už však šestačtyřicetiletý kouč mluvil opět hodně odhodlaně směrem k sobotnímu duelu a prozradil, že podobná derby pro něj mají velkou důležitost. "Slyším od hodně manažerů, že říkají 'je to jen další zápas'. Není. Je to mnohem více než to. Místní hrdost a vychloubání se - to potřebujeme zajistit našim fanouškům i nám samotným," pravil energicky. "Náš bodový zisk nereflektuje to, jak jsme se v utkáních prezentovali. Dosud se nám nedostalo toho, co jsme si zasloužili," dodal.

West Bromwich v létě nakonec udržel Saida Berahina a tento talentovaný útočník by se konečně zase mohl stát oporou. Navzdory nedávnému prohlášení, že v dresu Baggies už nikdy nenastoupí, v sobotu se možná poprvé v září po boku Rondóna objeví v základní sestavě. Pulisova parta potřebuje začít střílet branky, vždyť letos už třikrát vyšla gólově na prázdno.

Poslední vzájemné střetnutí mezi těmito kluby se odehrálo v březnu tohoto roku v rámci FA Cupu, do semifinále postoupili Villans po vítězství 2:0, více se ale toto klání zapsalo do paměti výtržnostmi fanoušků na stadionu, kvůli nimž musel sudí zápas na pár minut přerušit. Velká divočina se pak strhla i po závěrečném hvizdu, kdy především domácí příznivci vběhli na hřiště a bezhlavě oslavovali postup svého týmu.

"Doufám a modlím se, že oba tábory fanoušků budou v sobotu opravdu respektovat fotbal. O to tady jde, dva týmy jdou proti sobě a dají do toho všechno," zdůraznil lodivod West Bromu Tony Pulis. Zkušený stratég bude mít zítra k dispozici s výjimkou dlouhodobě zraněného brankáře Bena Fostera celý kádr, a to nejspíš i včetně Johnnyho Evanse, jenž minulý týden pro zranění nedohrál duel se Sourthamptonem. Naopak Tim Sherwood musí řešit více absencí, obejít se musí bez Gany, Gila, Traorého, Okoreho i Gardnera.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Bacuna, Richards, Lescott, Amavi - Sánchez, Westwood - Gil (Agbonlahor), Grealish, Sinclair - Gestede
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - McManaman, Fletcher, Yacob, Gardner - Berahino, Rondón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Watford FC  (sobota 16:00)
McClarenův Newcastle je zatím dosti zvláštní případ. Jako jeden z pouhých tří prvoligových mančaftů stále ještě čeká na první vítězství v sezoně, přesto se člověk nemůže ubránit dojmu, že ušel oproti otřesnému jaru pár kroků kupředu. Teď je rozhodně na čase proti nováčkovi konečně i bodovat...

Veškerá pozitiva letošního Newcastlu se zatím točí spíš kolem defenzívy; mladý stoper Mbemba se okamžitě chytil a Coloccini se pomalu vrací do pořádné formy.

V útoku se však Straky nebývale trápí; v pondělí po velice dlouhé době byly schopny přijít s nějakou tou střelou na bránu, většinu z nich však nakonec obstaral pravý bek Janmaat, což opravdu není ideální stav věcí.

"Nedáváme góly a ani tak nevypadáme. Ale v sobotu potřebujeme zareagovat, neexistují výmluvy. Pondělek pro nás byl tak trochu budíčkem. Nemůžete jít do zápasu Premier League, aniž byste byli stoprocentně připraveni," nebral si na předzápasové tiskové konferenci servítky Steve McClaren.

Jeho protějšek Quique Sánchez Flores se v novém prostředí ještě stále rozkoukává, před týdnem však jeho Watford konečně zabral a díky čerstvě prodlouženému útočníkovi Ighalovi přetlačil Swansea při snaze získat první výhru do tabulky.

Také Hornets mají zatím problémy s produktivitou, když vsítili všehovšudy tři branky. Florese tím pádem jistě bude zajímat, co mohou mančaftu přinést nové posily Ibarbo s Oularém, které by se již dnes mohly dočkat debutu. Dvojice Behrami - Britos je suspendovaná.

V trestu zůstává rovněž abnormálně nedisciplinovaný Aleksandar Mitrović, Newcastle se tak znovu bude opírat o Papisse Cissého, který se zdá být jednou nohou pryč z klubu. Mimoto se o místo v základu uchází také tandem Siem de Jong - Ayoze Pérez, jenž v pondělí zaujal v roli žolíků.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Krul - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Haidara - Colback, Anita - Sissoko, Wijnaldum, Thauvin - Ayoze Pérez (Cissé)
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Prödl, Anya - Watson, Capoue - Abdi, Ighalo, Jurado - Deeney
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Stoke City - Leicester City  (sobota 16:00)
Kdyby se hrála Premier League od dubna do září, bude šampionem Leicester City. Foxes loňskou sezónu zakončili nevídanou jízdou z poslední příčky až čtrnáctou pozici, během níž vyhráli sedm z devíti utkání. Letos jsou zatím senzačně druzí a vyjíždí na půdu Stoke. To se naopak krčí na sestupových příčkách.

Před sezónou by to možná leckdo tipl naopak. Ale Claudio Ranieri každopádně vypálil všem škarohlídům rybník a veden nejproduktivnějším hráčem ligy Riyadem Mahrezem neomylně cestuje tabulkou. Z pěti zápasů třikrát vyhrál a ani jednou nepoznal porážku - dalším týmem bez prohry už je pouze Manchester City.

Před týdnem Foxes úžasně otočili zápas s Aston Villou, který nakonec zvítězili 3:2. Naopak Stoke City pokračuje v bídných výkonech i výsledcích. Porážka 0:2 na hřišti Arsenalu jej postavila do role druhého nejhůře střílejícího týmu ligy. A nebýt fantastického Jacka Butlanda, který v pěti zápasech pochytal neuvěřitelných 29 střel (BBC; podle pl.com jen 27), budou zřejmě i nejhůře bránící.

Není divu, že Potters zažívají nejhorší vstup do Premier League ve své historii. Ono získat dva body z pěti klání není žádný kdovíjaký počin. Zoufalá je především jejich domácí forma; na Britannia Stadium nezískali zatím ani bod, a dokonce ani neskórovali!

Změnu si fanoušci i Mark Hughes slibují s návratem uzdraveném Bojana, který může poprvé od ledna nastoupit v základní sestavě. Zdravotní stav obránce Glena Johnsona však stále zastírá stín nejistoty. Karetní hříšníci Charlie Adam a Ibrahim Affelay stoprocentně nenastoupí.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Muniesa, Cameron, Pieters - Van Ginkel, Whelan - Shaqiri, Bojan, Arnautović - Mame Biram Diouf
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - De Laet, Huth, Morgan, Schlupp - Dyer, Drinkwater, Inler, Albrighton - Mahrez - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Swansea City - Everton FC  (sobota 16:00)
Po skvělé výhře nad Chelsea čeká Everton další velká výzva. Vyjíždí na hřiště Swansea, kde v letech 2012 a 2013 vyhráli třikrát za sebou. Poslední dvě utkání na Liberty Stadium však zvládli o poznání hůře. Ve Walesu se utkají dva celky s podobnými ambicemi - jak Labutě, tak Karamelky by rády vybojovaly umístění zajišťující umístění v pohárové Evropě.

Především Everton má po minulé sezóně co napravovat. V Evropské lize sice postoupil až do osmifinále, jenže až příliš velkou daní byla krize v lize, která svěřence Roberta Martíneze sesula až na jedenácté místo. To Swansea scházely ke kýžené sedmé příčce jen čtyři body a nyní by mohla konečně zaútočit, aby podruhé ve své novodobé historii (v níž reprezentuje v Evropě Anglii) hrála za hranicemi britských ostrovů.

Za úspěchem je táhne především silná a sehraná ofenzivní vozba ve složení Ayew, Sigurdsson, Montero, Gomis. Po zranění se navíc ekvádorský křídelník definitivně vrací do sestavy a Swans jsou v plné polní. Na její marodce není doslova ani noha.

Everton má se zraněními větší problémy. Z různých důvodů nebude proti Swansea hrát Mohamed Bešić, Steven Pienaar, Bryan Oviedo, Tony Hibbert, Darron Gibson a především duo Tom Cleverley, Leighton Baines.

Přesto Toffees nemají daleko od vyšších příček daleko. Před týdnem porazili i mistrovskou Chelsea, což zařídil především žolík Steven Naismith. Ten zápas začal na lavičce, přesto nakonec vstřelil hattrick a rozhodl o vítězství. Tentokrát by měl nastoupit od první minuty.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor - Ki, Shelvey - Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Galloway - McCarthy, Barry - Koné, Barkley, Naismith - Lukaku
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Manchester City - West Ham United  (sobota 18:30)
Sobotní program Premier League uzavře utkání doposud suverénního Manchesteru City s West Hamem. Citizens po hladké jízdě ligou tvrdě narazili a v týdnu nestačili v Lize mistrů na Juventus. To Kladiváři v pondělí poprvé zvítězili před domácími fanoušky a vzhledem k jejich úchvatné venkovní formě se můžeme těšit na zajímavý duel.

Velmi zvláštní měsíc srpen zažili hráči West Hamu. Doma hráli s papírově slabším Leicesterem a Bournemouthem, jenže z těchto zápasů fatálně neuhráli ani bod. O to většími šoky byly vítězné zápasy na stadionech Arsenalu a Liverpoolu, které svěřenci Slavena Biliće zvládli s až děsivou jistotou.

Domácí pohodu pak Dimitri Payet vystřílel s Newcastlem, takže West Ham kráčí vstříc nejlepšímu týmu ligy bez sebemenších starostí. Londýňané navíc na Etihad Stadium nemají co ztratit, cokoli jiného než výhra domácích se všeobecně neočekává.

Jenže ono to s tím vražděním neviňátek tentokrát nemusí být tak žhavé. Juventus ukázal všech týmům, že i na tomto stadionu lze uspět a že k tomu není potřeba kdovíjaká forma. Až pozoruhodně zranitelní Citizens navíc přišli o kapitána Vincenta Kompanyho - stěžejní postavu doposud ligově neprůstřelného celku.

I West Ham však o jednoho borce uprostřed obrany přišel. Angel Ogbonna si natáhl zadní stehenní sval a pár týdnů ho asi na trávnících neuvidíme. Podobně je na tom i Alex Song a především Enner Valencia. Mauro Zárate by se naopak v nejbližší době mohl k soutěžním kláním vrátit.

Manuel Pellegrini však postrádá ještě další borce, nejen Kompanyho. Početnou marodku již tradičně doplňuje Gaël Clichy, Pablo Zabaleta a Fabian Delph. K nim se ještě pro sobotní utkání přidal lehce zraněný Samir Nasri.

I přesto zůstává Manchester City poměrně jasným favoritem. Přece jenom v lize vyhrál všech pět zápasů s čistým kontem. Svou vítěznou sérii navíc natáhl v součtu s minulou sezónou už na 11 (!) utkání, což je klubový rekord a třetí místo v historické tabulce Premier League. Doma navíc West Hamu podlehl naposled v roce 2003 a sedmkrát v řadě zvítězil.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Mangala, Kolarov - Touré, Fernandinho - De Bruyne, Silva, Sterling - Agüero
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Tomkins, Reid, Cresswell - Kouyaté, Obiang, Noble - Payet, Moses - Sakho
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City550011:015
2.Leicester City532011:711
3.Manchester United53116:310
4.Arsenal FC53115:310
5.West Ham United530211:69
6.Crystal Palace53028:69
7.Everton FC52218:58
8.Swansea City52217:58
9.Norwich City52128:97
10.Liverpool FC52123:67
11.Southampton FC51315:56
12.Tottenham Hotspur51314:46
13.Watford FC51313:46
14.West Bromwich Albion51223:65
15.Aston Villa51136:84
16.AFC Bournemouth51136:94
17.Chelsea FC51137:124
18.Stoke City50233:72
19.Sunderland AFC50236:112
20.Newcastle United50232:72

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1465)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele