Premier League - preview 36. kola

05.05.2017, 08:45, aktualizováno 08.05.2017, 08:27
Previews
Tottenham v pátek podlehl West Hamu United a nabídl šanci Chelsea, která se může výrazně přiblížit k zisku titulu. Blues mohou mít tři kola před koncem luxusní sedmibodový náskok, k tomu mají v dnešní dohrávce přijatelného soupeře - na Stamford Bridge přicestuje předposlední Middlesbrough...
Chelsea FC - Middlesbrough FC  (pondělí 21:00)
Klopýtnutí Tottenhamu na olympijském stadionu dostalo Chelsea do výsostné pozice. Lídr tabulky má před sebou čtyři zápasy, z toho tři na Stamford Bridge proti týmům patřícím do spodní šestky Premier League. K jistotě titulu přitom svěřencům Antonia Conteho stačí vyhrát dvě klání. První krok můžou udělat při pondělní dohrávce s Middlesbrough. To je naopak pod obrovským tlakem.

Porážka od Manchesteru United nezanechala na Chelsea žádné následky. Týden nato rozstřílela Southampton 4:2 a minulý víkend si ještě větším rozdílem poradila s Evertonem. Navíc poprvé od ledna udržela čisté konto. Před závěrem sezóny si tak Blues zvedli sebevědomí a do zbylých klání mohou vstoupit s čistou hlavou.

Nad Middlesbrough naopak visí Damoklův meč. Situace se má následovně - ztráta na sedmnáctou Swansea dělá sedm bodů, Boro jich ve zbytku sezóny může vybojovat jen devět. Pokud tedy na Stamford Bridge prohraje, s definitivní platností sestupuje do druhé ligy. A co si budeme namlouvat, remíza tuhle nepříjemnou jistotu jen o týden oddálí. Steve Agnew zkrátka musí dokázat nemožné a Chelsea porazit.

Jenže jak? Nápovědu mu nemůžou předat ani ve vedení klubu, vždyť posledních 7 vzájemných zápasů vyhráli Londýňané bez jediné inkasované branky. Pondělní dohrávka se zkrátka rýsuje jasněji než slunce. Jenže v Premier League si nemůžeme být jistí vůbec ničím, no ne?

Antonio Conte má k řešení vskutku netradiční starosti. Za celou sezónu vypadl Chelsea ze základní jedenáctky hráč vinou zdravotních potíží pouze osmkrát (2x Hazard, 2x Moses, 1x Courtois, 1x Alonso, 1x Willian, 1x Diego Costa), pro zápas s Middlesbrough však visí otazník hned nad dvěma klíčovými muži. David Luiz má dlouhodobé trable s kolenem, N’Gola Kantého pak pobolívá přední stehenní sval.

Hosté se budou muset obejít bez dua zraněných Victor Valdés - Daniel Ayala, nepravděpodobný je taktéž start Gastona Ramíreze, který má problém s pánví. Naopak Grant Leadbitter a Adlene Guedioura se vrátili k tréninku a proti Chelsea můžou nastoupit.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Azpilicueta, Luiz (Aké), Cahill - Moses, Kanté (Matić), Fábregas, Alonso - Pedro, Diego Costa, Hazard
Middlesbrough FC - pravděpodobná sestava:
Guzan - Fabio, Chambers, Gibson, Friend - De Roon, Clayton, Forshaw - Stuani, Negredo, Downing
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.16 - 8.30 - 19.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Southampton FC  (neděle 14:30)
Veledůležitý zápas v boji o kvalifikaci do Champions League čeká v neděli po obědě Liverpool, který na své půdě přivítá nepříjemného soka ze Southamptonu. Domácí musí zareagovat na drtivou výhru Manchesteru City, který v sobotu rozprášil Crystal Palace, zaváhání proto nepřipadá v úvahu.

Forma družiny Jürgena Kloppa je však značně kolísavá. Liverpoolští jsou letos tradičními katy silných týmů, však s první šestkou ani jednou neprohráli. Naproti tomu vůči mužstvům v druhé polovině tabulky jsou nebývalé štědří. O tom se mohli fanoušci na Anfield Road přesvědčit naposledy před 14 dny, kdy domácí Reds naprosto nečekaně nezvládli souboj s Crystal Palace, kterému podlehli 1:2.

To Southampton má už pro letošní ročník splněno - dosavadní zisk 41 bodů jej pasuje do klidného středu tabulky. Současná forma tohoto celku z jihu Anglie pak nikterak oslnivá není - v posledních třech zápasech totiž nevyhráli, když nejprve podlehli Manchesteru City a Chelsea, načež následně i díky neproměněné penaltě Tadiče pouze remizovali se zachraňujícím se Hullem. Na Anfieldu budou jistě doufat, že bude mít tato nevýrazná forma svého pokračování i v neděli odpoledne.

Pro domácí může být drobným strašákem, že tomuto soupeři v současném ročníku ještě nevstřelili ani jeden gól, přičemž se s ním utkali už třikrát - jednou v rámci ligy a dvakrát v rámci Ligového poháru. Sám Klopp pak na svůj první úspěšný zářez proti Saints stále čeká, doposud s nimi v rámci Premier League dvakrát remizoval a jednou prohrál.

Co se zranění týče, Philippe Coutinho by měl začít v základní sestavě - brazilský reprezentant tak stihl vyléčit koňar, který jej minulé pondělí donutil odstoupit z utkání proti Watfordu. Southampton možná již využije Charlieho Austina, pro kterého by se jednalo o první minuty od 8. prosince, kdy si nešťastně vykloubil rameno.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Matip, Lovren, Milner - Lallana, Can, Wijnaldum - Firmino, Origi, Coutinho
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Forster - Cédric, Yoshida, Stephens, Bertrand - Davis, Romeu - Boufal, Tadič, Redmond - Gabbiadini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.60 - 4.05 - 5.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Arsenal FC - Manchester United  (neděle 17:00)
Šlágr kola odstartuje v neděli odpoledne na Emirates, kde domácí Arsenal přivítá Manchester United v čele s Jose Mourinhem. Gunners si po prohře na půdě Tottenhamu již nemohou dovolit další zaváhání, pokud tedy ještě chtějí zabojovat o umístění v první čtyřce. To portugalský stratég již šance svého mužstva na kvalifikaci do Champions League skrz ligovou soutěž kompletně odepsal - je však otázkou, nakolik svá slova myslel vážně a nakolik se jednalo jen o jeho oblíbené psychologické hry.

Arséne Wenger v posledních týdnech přešel na rozestavení se třemi stopery, a ačkoliv tento tah vedl k výsledkovému zlepšení, herně se o žádné hitparádě skutečně mluvit nedá. Gunners sice porazili Middlesbrough, postoupili do finále FA Cupu a poradili si s nebezpečným Leicesterem, jenže v tom opravdu ostrém testu vůbec nestačili na svého rivala z Tottenhamu, který byl jasně lepším celkem - prohra 0:2 tak byla pro partu francouzského kouče ještě milosrdným výsledkem. Do konce sezóny Arsenal čekají duely s Manchesterem United, Southamptonem, Stoke City, Sunderlandem a Evertonem a je vysoce pravděpodobné, že mezi první čtyři celky povede cesta jen skrz 5 výher.

Manchester United se může pochlubit sérií 25 ligových zápasů bez prohry, nicméně tuto statistiku kazí až příliš velké množství remíz - a to konkrétně 12. Rudých ďáblů se ne a ne pustit prokletí domácích zápasů - remíze se Swansea už byla letos již jubilejní 10. remízou na Old Trafford, s čímž tedy Jose Mourinho nemůže být spokojen. Vrásky na čele mu pak jistě dělá i rozsáhlá marodka, kvůli které bude mít v neděli k dispozici jen torzo vlastního kádru.

Nutno poznamenat, že Arsenalu se v duelech s Rudými ďábly prakticky vůbec nedaří - z posledních 11 vzájemných střetnutí zaznamenal jen 1 výhru (loni v říjnu v poměru 3:0), jinak dopadla 4 utkání nerozhodně a hned šestkrát se radovali hráči Manchesteru United. Specialistou na Gunners je pak Wayne Rooney, který jim v průběhu své kariéry nasázel už 11 branek.

Arséne Wenger se bude muset obejít bez Granita Xhaka, kterého ze hry vyřadí zranění lýtka, které si přivodil minulý víkend. Shkodran Mustafi a David Ospina se již zapojili do tréninku, jejich start v nedělním duelu je ale nepravděpodobný. Hostům bude nově chybět i Ashley Young, který si v zápase s Celtou Vigo přivodil svaloveé zranění. Mimo hru je pak i Marouane Fellaini, který si odpykává trest za vyloučení z duelu s Manchesterem City. Dlouhodobě zraněná čtveřice Luke Shaw, Timothy Fosu-Mensah, Marcos Rojo a Zlatan Ibrahimovič do hry také nezasáhne.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Mustafi, Koscielny, Holding - Oxlade-Chamberlain, Coquelin, Ramsey, Monreal - Walcott, Özil - Sanchez
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Valencia, Smalling, Blind, Darmian - Pogba, Carrick - Mata, Rooney, Lingard - Martial
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.50 - 3.54
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester City - Crystal Palace  (sobota 13:30)
Pouhé dvě výhry za posledních šest ligových kol spojují Manchester City i Crystal Palace, kteří svým duelem otevřou sobotní program Premier League. Oběma týmům jde v závěru sezóny o hodně - zatímco Citizens bojují o příčky zaručující kvalifikaci do Ligy mistrů, Eagles se ze všech sil snaží co nejdříve zajistit záchranu.

První sezóna Pepa Guardioly na lavičce klubu z Etihad Stadium bude určitě obecně hodnocena negativně, nicméně pokud by se Sky Blues neumístili ani v TOP 4, je možné, že by to byla také Guardiolova sezóna poslední. Po remíze v manchesterském derby City naposledy vydřeli pouze bod z půdy předposledního Middlesbrough a opět se potvrdilo, že nefunguje především defenziva. Čisté konto Citizens udrželi letos pouze v deseti zápasech.

"Naše umístění na příčkách zaručující kvalifikaci do Ligy mistrů závisí na třech domácích zápasech na Etihad, které zde do konce sezóny hrajeme. Budou to těžká utkání, avšak všechny týmy teď čekají těžká utkání, takže musíme jít prostě zápas od zápasu," ví Guardiola, jenž zároveň připomněl poměrně příznivý los jeho mužstva v závěru ročníku - bude hrát třikrát doma a navíc převážně proti celkům z dolní poloviny tabulky.

Ani v Selhurst Parku si rozhodně nemohou vyskakovat a zlepšení nepřišlo ani po zimní výměně trenérů Allardyce za Pardewa. Ačkoliv se už na přelomu března a dubna zdálo, že Eagles nabrali formu a nakonec se umístí v klidném středu tabulky, po vítězstvích nad Chelsea, Arsenalem či Liverpoolem přišly nyní opět dvě porážky v řadě a pád na 16. příčku.

"Musíme se teď pokusit zachránit tak rychle, jak to jen bude možné," prohlásil jednoznačně manažer Sam Allardyce na tiskové konferenci. Crystal Palace se momentálně nachází šest bodů od sestupové příčky. Populární "Big Sam" se musí v ligovém finiši obejít bez několika klíčových hráčů - mimo hru se nachází Yohan Cabaye, Scott Dann, Mamadou Sakho i James Tomkins. Nejistý je pak start Androse Townsenda.

Pep Guardiola bude v sobotu proti londýnskému klubu, který na půdě Manchesteru City nevyhrál od roku 1991 a v posledních třech návštěvách Etihad Stadium dokonce ani nevstřelil gól, postrádat Davida Silvu, Johna Stonese i brankáře Claudia Brava. O nasazení Sergia Agüera se kvůli potížím se stehenním svalem rozhodne až těsně před utkáním.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Caballero - Zabaleta, Kompany, Otamendi, Clichy - Fernandinho, Touré - Sterling, De Bruyne, Sané - Gabriel (Agüero)
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Kelly, Delaney, van Aanholt - McArthur, Milivojević - Zaha, Puncheon, Townsend - Benteke
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 7.10 - 11.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AFC Bournemouth - Stoke City  (sobota 16:00)
Uvolněný duel dvou již zachráněných celků - tak by se dal ve stručnosti uvést sobotní duel mezi Bournemouthem a hostujícím Stoke City. Domácí se mohou ve zbývajících duelech pokusit překonat své dosavadní maximum čítající 41 ligových bodů, oproti tomu Hrnčíři již sezónu pouze dohrávají, jelikož jejich nejvyšší bodový zisk z roku 2015 (54 bodů) zůstane pro letošek daleko v nedohlednu.

Zdá se, že celek Eddieho Howea se na závěr sezóny naladil vskutku skvěle - před čtrnácti dny totiž stylově utnul svou čtyřzápasovou sérii bez vítězství, když na vlastním stánku doslova deklasovalo zachraňující se Middlesbrough hned čtyřmi brankami. O týden později navíc definitivně odsoudili k sestupu Sunderland, jehož hřiště vyloupili díky pozdní trefě Kinga. Podaří se tak Bournemouthu přidat i třetí vítězný zářez v řadě?

To Stoke upadlo v jarních měsících do daleko větší letargie. Hrnčíři totiž z posledních 8 ligových zápasů vyhráli jen jeden jediný, když na vlastním hřišti přemohli zachraňující se Hull City. Jinak ještě zvládli uhrát dvě bezbrankové remízy s Manchesterem City a West Hamem United, krom toho ovšem také pětkrát poznali hořkost porážky. Od začátku března se tedy jejich forma dá klasifikovat jako při nejlepším značně nevýrazná.

Pro Bournemouth je letos klíčovým hráčem Joshua King - ten totiž v posledních 17 duelech v Premier League překonal brankáře soupeřů hned ve 13 zápasech, což představuje masivní zlepšení, jelikož v předcházejících 17 zápasech rozvlnil síť jen dvakrát. V nejvyšší ligové soutěži se spolu tito sobotní soupeři utkali prozatím třikrát - v sezóně 2015/16 se dvakrát radovalo Stoke, letos si výhru na své konto připsal naopak Bournemouth.

Domácí budou postrádat útočníka Afobeho, jehož ze hry vyřadí poraněný stehenní sval. Mimo hru pak dále budou i Gosling, Wilshere, Surman, Wilson, Federici či Wiggins. U hostů se otazník vznáší nad startem dvojice Berahino - Walters. Prvně jmenovaného v týdnu skolila nemoc, zato Walters zmeškal poslední dva duely kvůli problémům s kolenem.
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Boruc - Smith, Francis, Cook, Daniels - Cook, Arter - Fraser, Stanislas, Pugh - King
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Indi, Muniesa - Whelan, Cameron - Shaqiri, Allen, Arnautovič - Berahino
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.44 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Burnley FC - West Bromwich Albion  (sobota 16:00)
Nováček z Burnley bude na domácí půdě potvrzovat vítězství ze hřiště Crystal Palace, které mu víceméně garantovalo setrvání v nejvyšší soutěži i pro příští rok. Naopak hostující West Bromwich měl ještě na startu dubna našlápnuto k překonání svého bodového maxima, od té doby však tře bídu s nouzí.

Burnley na jaře ztratilo vynikající domácí formu z první poloviny sezóny a až nebezpečně se přiblížilo sestupovým vodám. Před minulým týdnem svěřenci Seana Dycheho vyhráli pouze jedno ligové utkání z jedenácti, a to nejtěsnějším možným rozdílem proti Stoke City. Výhra na půdě Crystal Palace je však nesmírně důležitá - zaprvé se pro Burnley jednalo o první tříbodový zápis na půdě soupeřů, zadruhé také znamenala takřka stoprocentní jistotu záchrany.

Oproti tomu West Brom doplácí na každoroční bolístku Tonyho Pulise - jeho týmy totiž po dosažení magické hranice 40 bodů přepnou do stádia hibernace a závěrem soutěže již většinou proplují úplně bez zájmu. Nejinak tomu je i letos, od začátku dubna totiž Baggies nevyhráli zápas, když si připsali jen remízu na půdě Manchesteru United, na což navázali čtyřmi porážkami v řadě.

Domácím se však proti sobotnímu soupeři nedaří, zaznamenali totiž pouze dvě výhry z 16 příležitostí - a v Premier League jej doposud nedokázali zdolat ani jednou. O dominanci hostí vypovídá i následující statistika - jejich gólový průměr při konfrontaci s tímto nováčkem je úctyhodných 3.3 branky na zápas, proti nikomu jinému Baggies lepší bilanci samozřejmě nemají.

Burnley bude s největší pravděpodobností postrádat stopera Micheala Keana, který by tak měl zmeškat svůj vůbec první duel v letošním ročníku. Dalším absentérem může být Ben Mee, o jehož startu se rozhodne až v sobotu, naproti tomu Stephen Ward a George Boyd by již měli být připraveni zasáhnout do hry. West Bromu bude chybět dvojice Hal Robson-Kanu a Matt Phillips, které ze zápasu vyřadí zranění stehenního svalu.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Heaton - Lowton, Keane, Tarkoski, Ward - Boyd, Hendrick, Westwood, Arfield - Barnes, Gray
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Foster - Dawson, McAuley, Evans, Brunt - Livermore - Chadli, Morrison, Fletcher, McClean - Rondón
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.00 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hull City - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Sunderland je od minulého týdne prvním jistým sestupujícím, přesto ještě bude v bitvě o udržení hrát významnou roli. Za týden ho totiž čeká domácí duel se Swansea, zatímco v sobotu se střetne s Hullem. Tigers jsou na KCOM Stadium pod Marcem Silvou neudržitelní a nejslabší celek Premier League by pro ně mohl být jen dalším chutným soustem.

Portugalský manažer vlil Hullu do žil spoustu čerstvé krve. Zorganizoval obranné šiky, zabudoval do vhodného systému zimní posily a najednou to v týmu nováčka začíná fungovat. A jak jsem zmínil, velká paráda je to především na domácí půdě, kde Tygři tvoří klubové rekordy. Vyhráli tam už čtyřikrát v řadě, no a osmkrát už neprohráli!

Marco Silva má zatím bilanci přímo v Hullu následující - šest výher, jedna remíza a skóre 16:6. Do toho třeba i skalp Liverpoolu nebo největšího rivala v pásmu na pomezí sestupu Swansea. Bývalý šéf Olympiakosu, Sportingu nebo Estorilu tak jen potvrdil svoji oblibu v domácích zápasech - naposled totiž před vlastními fanoušky prohrál v lize před více než třemi roky (41 zápasů, 34 výher, 7 remíz).

Důvody k optimismu jsou proto zřejmé, naopak Sunderland navzdory ročnímu období upadá do šedivé letargie. David Moyes nedokázal to, co se v předchozích sezónách povedlo Dicku Advocaatovi, Samu Allardycovi nebo Gusi Poyetovi. Mackems hrají příšerně, v posledních deseti zápasech získali nedostačující dva body, ba co víc, vstřelili jenom dva góly. Jejich sešup do Championship je zcela zasloužený.

Náladu jim asi příliš nespraví ani vědomí, že loni v listopadu Hull po výtečném výkonu smetli 3:0. Mimochodem v utkání, kdy se naposled gólově prosadil Victor Anichebe - poté následovala série 12 ligových utkání sucha.

I přes avizovaný odchod z klubu se vedle něj patrně postaví Jermain Defoe, po třízápasové stopce se pak vrací Seb Larsson. Zdravotní otazníky naopak visí nad Jonesem, Denayerem, Rodwellem, Gibsonem a Cattermolem. Hull žádné nové absence neeviduje, po drobných trablech se navíc můžou vrátit Elabdellaoui a Mbokani.
Hull City - pravděpodobná sestava:
Jakupović - Elmohamady, Maguire, Ranocchia, Robertson - N'Diaye, Clucas - Marković, Evandro, Grosicki - Niassé
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Love, Koné, O'Shea, Manquillo - Borini, Honeyman, N'Dong, Khazri - Anichebe, Defoe
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.50 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Watford FC  (sobota 16:00)
Duel dvou čtyřicetibodových celků bude k vidění na King Power Stadium, kde domácí Leicester přivítá Sršně z Watfordu. Oba mančafty mohou závěr sezóny dohrávat v klidu, sestupové starosti se jich totiž netýkají, a tak se mohou bez většího tlaku pokusit o co nejlepší umístění ve finální ligové tabulce.

Leicesteru se od nástupu Shakespeara pořádně vzchopil z devíti ligových zápasů si odnesl hned devatenáct bodů za 6 výher, 1 remízu a 2 prohry z půdy Evertonu a Arsenalu. Ještě v únoru se zdálo, že budou mít Foxes pořádné starosti se záchranou, nakonec ale i díky brankám obrozeného Vardyho mohou poslední tři kola dohrávat v naprostém klidu.

To Watford působí dojmem nenápadného celku, který sice málokdy překvapí, ovšem svoje si uhraje v konfrontacích se slabšími celky. Svěřencům Waltera Mazzarriho se navíc parádně vydařil start do dubna, když ze čtyř duelů hned třikrát zvítězili, čímž si víceméně zajistili příslušnost mezi ligovou smetánkou i pro příští rok.

V sobotu bude rozhodně favoritem domácí tým - už jenom kvůli tomu, že z dosavadních devíti výjezdů na půdu Leicesteru vytěžil Watford jen jedinou výhru, jinak dvakrát uhrál alespoň bod, naopak hned šestkrát odešel poražen.

Domácí budou i nadále postrádat kapitána West Morgana, kterého do hry nepustí zranění stehenního svalu. Mimo hru pak zůstávají i dlouhodobí absentéři Nampalys Mendy a Molla Wague. Watford nemůže počítat se službami Miguela Britose, který si přivodil svalové zranění v minulém utkání proti Liverpoolu, otazník se pak ještě vznáší nad startem Joseho Holebase.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Benalouane, Huth, Fuchs - Mahrez, Drinkwater, Ndidi, Albrighton - Okazaki, Vardy
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Mariappa, Prödl, Kabasele - Amrabat, Cleverley, Doucouré, Capoue, Janmaat - Deeney, Niang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 3.80 - 5.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Swansea City - Everton FC  (sobota 18:30)
Swansea nikdy nevyhrála domácí ligový zápas proti Evertonu. Ideální příležitost začít, no ne? Labutě jsou psychicky nahoře po remíze na Old Trafford, pro zachování naděje na záchranu musí nicméně bodovat ve všech zbylých duelech. Toffees mají být první kořistí...

Paul Clement odvedl na jihu Walesu velký kus práce, rozložený tým zpod vedení Boba Bradleyho dal jakž takž do latě a na čas ho vyvedl ze sestupového pásma. Měsíční výpadek, během nějž brala Swansea jen 1 bod z 18 možných, však spolu s dobrou formou Hullu znamenala návrat do zakalených vod.

Ztráta na záchranu aktuálně činí dva body, což na jednu stranu není zas tolik. Na druhou stranu ale zbývají do konce sezóny tři kola - a Swansea bude muset s velkou pravděpodobností vyhrát minimálně dvě.

Jak jsem již zmínil, proti Evertonu se jí to doma v lize ještě nikdy nepovedlo, přestože na to měla jedenáct pokusů. Pozitivní je pro ně však skutečnost, že posledních pět vzájemných duelů neprohrála. K jedné venkovní výhře přidali Swans hned čtyři remízy.

Faktem navíc zůstává, že Toffees už vlastně nemají o co hrát. Do Ligy mistrů už se probojovat nemůžou, o kvalifikaci pro Evropskou ligu naopak přijít nemůžou. Everton s největší pravděpodobností skončí v Premier League sedmý, což si "pojistil" nepovedenými výkony a výsledky na West Hamu a s Chelsea (0:0, 0:3).

Naprázdno tak vyšel i nejlepší střelec ligy Romelu Lukaku, který má v roce 2017 excelentní formu. V šestnácti utkáních nastřílel čtrnáct branek - jenže jen jedna z nich přišla na hřišti soupeře. S tím souvisí i skutečnost, že Everton už šestkrát za sebou venku nevyhrál.

Ronald Koeman bude opět postrádat záložníky Morgana Schneiderlina a Jamese McCarthyho, mimo hru jsou pak klasicky i Coleman, Funes Mori, Bešić, Bolasie a Lennon. Swansea nemůže počítat se zraněnými Jeffersonem Monterem a Angelem Rangelem, i přes žaludeční problémy by se naopak měl k úvodnímu hvizdu dostavit. Fernando Llorente.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Fernández, Mawson, Olsson - Britton - Fer, Carroll - Sigurdsson - J. Ayew, Llorente
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Holgate, Williams, Jagielka, Baines - Davies, Gueye - Valencia, Barkley, Calvert-Lewin - Lukaku,
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.36 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
West Ham United - Tottenham Hotspur  (pátek 21:00)
Nevyšlo to před rokem a za kratší konec v boji o titul tahá Tottenham i letos. Jen soupeř se změnil, Leicester nahradila londýnská Chelsea. Výchozí pozice svěřenců Mauricia Pochettina je sice nevýhodná, nehodlají se však vzdát bez boje. V netradiční páteční předehrávce navíc může dostat rivala pod tlak. Výhra z hřiště West Hamu by Spurs dostala na odstup jediného bodu od čela tabulky.

V minulém ročníku Tottenham strádal i kvůli tomu, že většinu jarního programu hrál zápasy den po Leicesteru. Foxes pak v sobotu většinou uspěli a Kohouti jen zápas co zápas doháněli vzniklé manko. I Chelsea má v závěru sezóny tuhle výhodu - s výjimkou tohoto kola, kde Blues sehrají duel s Middlesbrough až v pondělí.

A tak se může její náskok smrsknout na jediný bod, což by Chelsea jistě dostalo pod mírnou psychickou nevýhodu. Tottenham má k tomuto počinu dokonalé předpoklady, jelikož oplývá nejlepší formou za více než 50 let. Vyhrál totiž už devět ligových zápasů v řadě, což se mu naposled povedlo v roce 1960. Tehdy vyhrál dokonce třináct klání za sebou, tedy stejnou porci, jako v letošní sezóně zvládla Chelsea.

A pokud Spurs chtějí na titul pomýšlet, rozhodně musí tuhle šňůru ve zbylých čtyřech duelech natáhnout rovněž. K tomu navíc vyhlížet hned dvě ztráty tolik zmiňovaného protivníka, jehož los je papírově velmi snadný. Tottenham naproti tomu čekají těžká klání - v Hullu, Leicesteru i doma s Man Utd to bude těžká vřava - ne jinak už nyní na půdě West Hamu.

Kladiváři letos patří k největším zklamáním Premier League, místo o poháry totiž bojují o holé přežití. V dubnu sice ukončili katastrofickou sérii pěti porážek, ani tak ale nemají setrvání v soutěži jisté. Ke stoprocentnímu klidu potřebují ještě dva body. V posledních týdnech navíc ustálili křehkou defenzivu - už čtyřikrát za sebou neprohráli a hned třikrát udrželi čisté konto.

Na Tottenham se navíc týmu West Hamu docela daří, vyhráli rovnou polovinu z nedávných osmi soutěžních utkání, včetně toho posledního na domácím stadionu. To byl ovšem Upton Park, no a všichni víme, jaký regres postihl mužstvo Slavena Biliće po stěhování na olympijský stánek. K tomu navíc ta místy děsivá forma Kohoutů - o favoritovi je zkrátka jasno tak jako tak.

Tottenhamu bude opět chybět Danny Rose, stejně jako další marodi Erik Lamela, Harry Winks a Cameron Carter-Vickers. Otazník visí i nad postem pravého beka, kde poslední týdny dostává přednost Kieran Trippier před Kylem Walkerem. West Ham postrádá Diafru Sakha, Michaila Antonia a Angela Ogbonnu - nejistý je start dvojice Andy Carroll, Arthur Masuaku.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Collins, Reid, Fonte - Byram, Noble, Kouyaté, Cresswell - Lanzini - Calleri, Ayew
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker (Trippier), Alderweireld, Vertonghen, Davies - Waynama, Dembélé - Eriksen, Alli, Son - Kane
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 8.00 - 5.05 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Chelsea FC34263572:2981
2.Tottenham Hotspur34238371:2277
3.Liverpool FC35209671:4269
4.Manchester City34199665:3766
5.Manchester United341714351:2565
6.Arsenal FC33186964:4260
7.Everton FC351610960:4058
8.West Bromwich Albion341281439:4344
9.Southampton FC331181439:4441
10.AFC Bournemouth351181650:6341
11.Leicester City341171642:5440
12.Stoke City3510101537:5040
13.Watford FC341171637:5540
14.Burnley FC351161835:4939
15.West Ham United351091644:5939
16.Crystal Palace351151946:5638
17.Hull City35971936:6734
18.Swansea City35952140:6932
19.Middlesbrough FC355131726:4528
20.Sunderland AFC34562326:6021

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1444)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele