Premier League - preview 23. kola

06.02.2021, 08:39, aktualizováno 08.02.2021, 08:55
Previews
Raphinha (© AFP)
Třiadvacáté kolo Premier League zakončí souboj dvou mužstev ze středu tabulky. Leeds by potřeboval proti Crystal Palace zabrat, aby se udržel v klidných vodách. Eagles však registrují dvě výhry v řadě a i jim by se třetí do sbírky náramně hodila...
Leeds United - Crystal Palace  (pondělí 21:00)
Setkají se dva týmy se shodným počtem bodů, přičemž vítěz tohoto klání se dostane do elitní desítky. Řeč je o pondělní dohrávce třiadvacátého kola, ve které Leeds hostí Crystal Palace.

V zápasech Peacocks v poslední době zásadně vítězí venkovní mužstva. Dokázali totiž zvítězit na hřištích Leicesteru a Newcastlu, naopak doma podlehli Brightonu a naposledy i Evertonu. Proti Toffees prohrávali už o poločase po trefách Sigurdssona a Calverta-Lewina, Raphinhův zásah na porážce nic nezměnil.

Eagles se v polovině prosince dostali do nepříjemné šňůry zápasů, kdy dokázali naplno bodovat jen v jednom z devíti soutěžních klání. Na přelomu ledna a února už to ovšem bylo mnohem lepší. Nejprve si poradili s Wolves, naposledy pak otočili v Newcastlu. Tam sice otevřel skóre Shelvey, nicméně Riedewald s Cahillem se postarali o výhru hostů.

Ve vzájemných utkáních už téměř patnáct let nevyhrál venkovní celek. Od té doby byl v osmi zápasech v Championship čtyřikrát úspěšnější Leeds, který mezitím uspěl i v EFL Cupu, dvakrát zvítězili Eagles a dvě utkání skončila nerozhodně. V listopadu v prvních střetu v Premier League po dvaadvaceti letech vyhrál Crystal Palace 4:1.

Na straně domácích nebudou k dispozici zranění Rodrigo a Poveda, zranění ještě doléčuje Berardi. Hosté se musí obejít bez nejlepšího střelce Zahy, v ohrožení je pak McArthur a Ward.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Struijk, Cooper - Dallas, Phillips, Alioski - Klich - Raphinha, Bamford, Harrison
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Clyne, Dann, Cahill, van Aanholt - Townsend, Milivojević, Riedewald, Eze - Ayew, Batshuayi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.91 - 3.92 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - West Bromwich Albion  (neděle 13:00)
Nedělní program odstartuje souboj mezi londýnským Tottenhamem Hotspur a zachraňujícím se West Bromwichem. Hostům už začíná téct pořádně do bot - vůbec jim totiž nenahrávají výsledky jejich konkurentů ze spodní části tabulky, kteří v posledních týdnech několikrát bodovali. A nejinak tomu bylo i o tomto víkendu - Brighton s Burnley si ve vzájemném klání připsali po bodu, zatímco Newcastle zvládl duel se Southamptonem a po výsledku 3:2 si připsal veledůležité tři body.

Svěřenci Sama Allardyce tak v tuto chvíli ztrácí na nesestupové příčky propastných 11 bodů a pokud rychle nezaberou, může se stát, že bude o jejich sestupu velmi brzy jasno.

Ovšem i Tottenham má svých starostí dost - fotbalistům z Londýna se v posledních týdnech pod vedením Joseho Mourinha úplně přestalo dařit a začali se tak rapidně propadat tabulkou, současné deváté místo tak rozhodně není ničím, s čímž by na severu Londýna mohli být spokojeni.

V Birminghamu si od trenérské rošády slibovali zlepšení výsledků, to ale prozatím pod Samem Allardycem nenastalo. Ten na lavičce Baggies v lize odkoučoval již 9 duelů, připsal si ale jen jedno jediné vítězství, když jeho svěřenci dokázali otočit duel na hřišti Wolverhamptonu Wanderers. Krom toho se ještě West Bromu podařilo získat dva body za remízy s Liverpoolem a Fulhamem, ve zbylých šesti duelech ale skončili svěřenci trenéra Allardyce na straně poražených. Navíc Baggies nefunguje ani defenziva, přitom to byla rozhodně jedna z věcí, u které se očekávalo razantní zlepšení. Baggies vyfasovali 5 branek v duelech s Manchesterem City a Leedsem, 4 góly jim nasázel Arsenal a ze tří branek se zase radovala Aston Villa. Čisté konto se celku z Birminghamu pod vedením současného kouče ještě nepodařilo uhrát a jen jednu branku inkasoval pouze v jednom klání - poněkud překvapivě v zápase s Liverpoolem na konci prosince.

Ani Tottenham ale neprožívá zrovna nejlepší období. Od začátku roku 2021 si v ligové soutěži připsal pouze dvě výhry, když nejprve na vlastním stánku přehrál Leedse, načež o pár týdnů později zase ve venkovním utkání přehrál poslední Sheffield 3:1. Jinak se Spurs ještě "podařilo" zremizovat domácí duel s Fulhamem, poslední tři zápasy ale fanouškům Spurs nepřinesly pražádnou radost. Svěřenci Joseho Mourinha momentálně marně hledají formu a poslední tři ligová klání shodně prohráli. Nejprve doma nestačili na úřadujícího šampióna z Liverpoolu, kterému podlehli jednoznačně 3:1, následně se jim vůbec nepovedl zápas na hřišti Brightonu a černý týden korunovali domácím zápasem s Chelsea, ve kterém se vůbec nedostali do tempa a zaslouženě prohráli 1:0.

Tottenham bude stále postrádat zraněného kanonýra Kanea, dále nebude k dispozici ani obránce Reguilon, záložník Lo Celso či Dele Alli. West Bromu bude chybět Grady Diangana, svůj debut by si ale mohl připsat Maitland-Niles, který do West Bromu zavítal na hostování do konce sezóny.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Aurier, Alderweireld, Dier, Davies - Hojbjerg, Winks - Lamela, Ndombele, Son - Vinicius
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - Furlong, Ajayi, Bartley, Townsend - Maitland-Niles, Livermore - Phillips, Pereira, Snodgrass - Diagne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 5.03 - 8.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wolverhampton Wanderers - Leicester City  (neděle 15:00)
Cenné vítězství si v minulém zápase připsal Wolverhampton, který by na něj chtěl navázat i ve třiadvacátém kole. To na Molineux Stadium hostí o Ligu mistrů bojující Leicester.

Tato sezona se v podání "Vlků" nechá hodnotit jako rozpačitá. Od jejího začátku totiž pravidelně střídají vítězství, remízy a porážky. Pro zajímavost, jen jednou dokázali zvítězit dvakrát v řadě, na druhou stranu nikdy třikrát za sebou neprohráli. V úterý si pak trochu překvapivě vyšlápli na Arsenal, za kterým v první půli zaostávali a po trefě Pépého prohrávali, nicméně Luízův faul rezultoval v červenou kartu a penaltu, kterou proměnil Neves. Těsně po pauze pak rozhodl o vítězstvím domácích Moutinho.

Foxes se v novém roce rozehráli k velkým výkonům a v pěti po sobě soutěžních zápasech zvítězili. Až v závěru ledna se tato mašina trochu zadrhla, remízou totiž skončilo měření sil s Evertonem a dokonce porážkou to s Leedsem. Ve středu už se ale vše vrátilo do starých kolejí. Craven Cottage sledovala porážku Fulhamu 0:2, o níž se v první půli zasloužili svými trefami Iheanacho a Justin.

Vzájemné zápasy v poslední době nebývají zrovna ofenzivní přehlídkou. Naposledy Leicester zvítězil díky Vardyho penaltě, předchozí dvě klání skončila bezbrankovými remízami. Celkově vzato se naposledy na jaře 2007 stalo, že hostující tým zvítězil. Od té doby přitom uplynulo už devět ligových utkání.

Wolves budou v utkání postrádat zdravotně indisponované Aït-Nouriho, Jonnyho, Marcala a Jiméneze, v ohrožení je navíc i start Saïsse a dalších trenérem nejmenovaných hráčů. Leicesteru se na druhou stranu vrátil Vardy, připraven by už měl být i Ndidi. Za postranní čarou zůstanou Castagne, Fofana a Praet.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Semedo, Boly, Coady, Kilman - Dendoncker, Neves, Moutinho - Traoré, José, Neto
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Söyüncü, Justin - Mendy, Tielemans - Albrighton, Maddison, Barnes - Iheanacho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.23 - 2.41
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Manchester City  (neděle 17:30)
Souboj dvou posledních mistrů Premier League se odehraje ve 23. kole. Liverpool, který má výhodu domácího prostředí, dva poslední zápasy na svém stadionu prohrál, ačkoliv byl velký favorit a propadl se až na čtvrté místo. Naopak Manchester City jede na vítězné vlně a po vlažném startu sezóny se už vyhoupl na první příčku.

Poslední ligový duel Reds odehráli na svém stadionu s Brightonem a nebyl to pro ně veselý duel. Seagulls vyhráli po trefě Stevena Alzateho 1:0. V utkání na West Hamu svěřenci kouče Kloppa dokázali vyhrát 3:1, když se dvakrát trefil Mohamed Salah a jednou Georginio Wijnaldum. V dalším klání hraném v Londýně Reds uspěli stejným poměrem, když si poradili s Tottenhamem. Domácí souboje však loňským mistrům v poslední době nejdou, čehož využilo i Burnley, vyhrálo 1:0. Liverpool tak sice držel ligovou neporazitelnost na Anfieldu téměř čtyři roky, ale v posledních dvou kolech zde prohrál dvakrát v řadě poprvé od září 2012. Pokud se Liverpool střelecky neprosadí, bude to poprvé od ročníku 1894/95, kdy začal hrát nejvyšší soutěž, co se tento celek netrefí ve čtyřech domácích ligových zápasech v řadě. Naděje na zlepšení ale existuje, jelikož s Manchesterem City totiž Reds neprohráli doma v Premier League už od roku 2003. Proti City budou chybět Gomez, Jota, Keita, Matip a van Dijk.

"Po dvou letech, kdy jsem dostával tuto otázku stále, když jsme byli dost blízko, aby to mohlo mít nějaký smysl, prostě to v tuto chvíli nevidím. Podívejte, musíte vyhrávat fotbalové zápasy. Pokud to děláte dost často, nastává v sezóně konkrétní okamžik, kdy je jasné: "Dobře, teď do toho jdeme." V této situaci jsme byli v posledních dvou letech. V tuto chvíli tomu tak není, tak proč bychom na to měli myslet," uvedl manažer Liverpoole Jürgen Klopp.

Citizens zvítězili už ve třinácti soutěžních zápasech v řadě. Jde o nejdelší vítěznou sérii některého z týmů Premier League od roku 2002, kdy se něco podobného povedlo Arsenalu. Naposledy City porazilo 2:0 Burnley, když v prvním poločase rozhodli Gabriel Jesus a Raheem Sterling. I předtím se brazilský útočník trefil, a to při výhře 1:0 na Sheffieldem. Guardiolův výběr se může také pyšnit šesti ligovými čistými konty v řadě. Citizens vyhráli venku v lize už čtyřikrát v řadě a pokaždé se prosadili jako první.

"Můžeme hrát ještě lépe. Obecně s týmem ničeho nelitujeme, hráči jsou fantastičtí. Akorát občas ztrácíme snadné balony. To je jediná věc, která mě znepokojuje, a budu s nimi o tom muset mluvit. Nežádám od nich komplikované věci. Je to úsilí o jednoduché věci, které musí udělat dobře. Obecně jsem ale spokojený, protože jsme schopní si vytvářet spoustu šancí a dost z nich proměňujeme," vylíčil manažer Manchesteru City Pep Guardiola.

Poslední vzájemný duel Liverpoolu s Manchesterem City 8. listopadu loňského roku skončil remízou 1:1. Hostující Reds poslal do vedení z penalty egyptský křídelník Mohamed Salah, po čtvrthodině hry srovnal Gabriel Jesus. Na konci prvního poločasu na druhé straně neproměnil penaltu Kevin De Bruyne. V přechozím klání Citizens svého soka rozdrtili 4:0, předtím zase vyhráli Liverpoolští 3:1.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Allison - Alexander-Arnold, Henderson, Davies, Robertson - Thiago, Wijnaldum, Jones - Salah, Firmino, Mane.
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Walker, Dias, Stones, Cancelo - Silva, Rodri, Gündogan - Sterling, Jesus, Foden.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.12 - 3.66 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Sheffield United - Chelsea FC  (neděle 20:15)
Léčba Thomasem Tuchelem zdá se zatím zabírá. Pod vedením německého stratéga Chelsea odehrála tři duely, dva z nich vyhrála, jednou si připsala bod za bezbrankovou remízu a zatím neinkasovala ani jeden gól. Na podrobnější soudy je zatím samozřejmě brzy, pokud by se ale tuto formu londýnskému celku podařilo ještě nějaký ten pátek udržet, mohla by se Chelsea poměrně rychle dotáhnout na první čtyřku. Nedělní soupeř - Sheffield United - ale rozhodně nebude žádným jednoduchým soustem, jak by se při pohledu na tabulku mohlo zdát. Blades se v posledních týdnech konečně dostali do tempa a díky třem výhrám za poslední měsíc stále mají určitou teoretickou šanci na záchranu.

Svěřenci Chrise Wildera by na úvodní měsíce sezóny určitě nejraději zapomněli. Sheffield United poprvé bodoval až v pátém kole, když uhrál domácí remízu s Fulhamem, na další bodový zisk ovšem čekal až do kola čtrnáctého, kdy si další bod přivezl z půdy Brightonu. Co se první výhry týče, tak tam to čekání bylo logicky ještě o něco delší - první tříbodový zisk si Blades připsali až v roce 2021, konkrétně pak v kole osmnáctém, když na vlastním stánku těsně porazili Newcastle United výsledkem 1:0.

Od té doby je Sheffield už přece jen důstojným soupeřem - od té chvíle sice podlehl Tottenhamu (1:3) a Manchesteru City (0:1), zároveň si ale připsal dvě další výhry. Nejprve k údivu všech vyloupil Old Trafford, kde nad Manchesterem United zvítězil 2:1, načež uprostřed týdne porazil na vlastním stánku konkurenta v boji o záchranu - West Bromeich Albion - v poměru 2:1. Pokud by se tak svěřencům Chrise Wildera v následujících pěti duelech podařilo uhrát ještě další dvě výhry, mohli by si ještě nějakou reálnou šanci na záchranu uchovat. Nebude to pro ně však vůbec jednoduchý úkol, čekají na ně totiž převážně těžší soupeři v podobě West Hamu, Fulhamu, Liverpoolu, Southamptonu a Leicesteru.

Chelsea se po hrůzném prosinci zdá se pomalu dává do pořádku. V roce 2021 zatím Blues prohráli dva duely, když podlehli hladce nejprve Manchesteru City (1:3) a následně také Leicesteru City (0:2). Krom toho body ztratili ještě v duelu s Wolverhamptonem (0:0), plný bodový zisk si pak ale připsali v duelech s Fulhamem (1:0), Burnley (2:0) a Tottenhamem (1:0). Momentální sedmé místo rozhodně není nic, s čím by vedení londýnského celku mohlo být spokojeno, pozitivní pro Thomase Tuchela je ale určitě fakt, že na čtvrtý Liverpool v tuto chvíli Chelsea ztrácí už jen čtyři body.

The Blues teď navíc čeká série papírově jednodušších zápasů, po duelu se Sheffieldem na ně čeká souboj s Newcastlem a Southamptonem. A pokud by se londýnskému celku podařilo všechny tyto duely vyhrát, mohli by se s trochou štěstí i dostat do první čtyřky.

Sheffieldu United bude chybět Ethan Ampadu, ten totiž hostuje právě z Cheslea a proti svému mateřskému celku nemůže nastoupit. Nejistý je stav George Baldocka, do hry se ale vrací Ben Osborne a Enda Stevens. Hosté nemohou počítat s obráncem Silvou, který si ve čtvrtek poranil stehenní sval a nějaký ten týden stráví na listině zraněných. Otazník se pak vznáší nad dvojicí Kurt Zouma a Kai Havertz, oba hráči si totiž v týdnu v tréninku přivodili drobná zranění.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, Bryan - Bogle, Lundstram, Norwood, Fleck, Lowe - McGoldrick, Sharp
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Mendy - Azpilicueta, Christensen, Rüdiger - Hudson-Odoi, Jorginho, Kovačič, Chilwell - Mount, Pulišič - Abraham
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 6.80 - 4.28 - 1.54
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Aston Villa - Arsenal FC  (sobota 13:30)
Třiadvacáté kolo Premier League odstartuje atraktivní duel Aston Villy s Arsenalem, který slibuje gólové hody. Oba týmy v posledním kole prohrály a nachází se v tabulce vedle sebe s pouhým jednobodovým rozestupem, ovšem pro Villans hraje výhoda hned dvou zápasů k dobru. Domácí se budou pokoušet využít četných hráčských absencí soupeře jak kvůli zraněným, tak vinou karetních trestů.

Arsenal má za sebou obzvláště neobvyklé měření sil proti Wolverhamptonu, kde v první půli podal jeden z nejlepších výkonů pod vedením Mikela Artety vůbec, avšak na samém sklonku první půle dostal David Luiz za nechtěný kontakt s Willianem Josém červenou kartu a soupeř navíc výhodu pokutového kopu, který proměnil, a v druhé půli dokráčel za vítězstvím i díky bizarnímu vyloučení brankářské jedničky "Kanonýrů" Bernda Lena. Oba hráči tak budou v sobotu Artetovi chybět, což obzvláště v Lenově případě může představovat problém, neboť čerstvá posila Mat Ryan se potýká se zdravotními potížemi, a tak možná nastoupí Alex Rúnarsson.

Zatímco v případě londýnského celku šlo o ukončení sedmizápasové šňůry bez prohry a ani výkon proti Wolves nelze hodnotit výhradně negativně, forma Aston Villy je v posledních týdnech nebývale Zatímco v případě londýnského celku šlo o ukončení sedmizápasové šňůry bez prohry a ani výkon proti Wolves nelze hodnotit výhradně negativně, forma Aston Villy je v posledních týdnech nebývale kolísavá a prohra pravidelně střídá výhru. Svěřenci Deana Smithe po excelentním vstupu do sezony poněkud polevili v defenzivní činnosti, o čemž svědčí nedávné prohry s Burnley či West Hamem, kde Villans shodně inkasovali dokonce třikrát, ovšem útok v čele s Jackem Grealishem a Olliem Watkinsem stále spolehlivě funguje.

Právě proti papírově favorizovaným velkoklubům se navíc birminghamský celek umí obzvláště vytáhnout, o čem svědčí jak šokující sedmigólové rozdrcení Liverpoolu, tak i suverénní výhra 3:0 právě na půdě Arsenalu. Pro hosty zase hovoří návrat Piérra-Emericka Aubameyanga, jenž po vynechaných zápasech kvůli návštěvě nemocné matky a následnému dodržování koronavirových opatření může opět nastoupit v základní sestavě, byť jeho místo v posledních kolech skvěle zastoupil Nicolas Pépé. "Je k dispozici, odehrál pár minut po deseti dnech, během nichž skoro ani netrénoval, a snad se v dalších dnech bude cítit dobře, aby mohl týmu pomoci," prohlásil Arteta na adresu klubového kapitána.
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Martínez - Cash, Konsa, Mings, Targett - McGinn, Luiz - Traoré, Barkley, Grealish - Watkins
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Ryan - Bellerín, Holding, Gabriel, Cédric - Partey, Xhaka - Saka, Smith Rowe, Pépé - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.59 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Burnley FC - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Burnley hostí v rámci 23. kola Premier League Brighton. Oba celky zřejmě v letošní sezoně budou muset bojovat o záchranu, domácí jsou sedmnáctí a hosté patnáctí. Jejich náskok na osmnáctý Fulham je při tom osm, potažmo deset bodů.

Burnley v minulém kole narazilo na rozjeté Citizens a po brankách Gabriela Jesuse a Raheema Sterlinga prohrálo 0:2. I před tím padlo 0:2, tentokrát na Stamford Bridge s Chelsea. Ani v jednom z těchto duelů Clarets nedokázali vystřelit na bránu. Pouze tři celky, které se momentálně nacházejí na sestupových pozicích, daly letos doma méně nebo stejně branek než Burnley. Proti Brightonu bude navíc chybět útočník Chris Wood.

Brighton v posledním klání urval překvapivé vítězství na půdě Liverpoolu, kde po gólu Alzateho vyhrál 1:0. Rovněž v předcházejícím duelu Seagulls překvapili favorita, když doma po trefě Leandra Trossarda stejným poměrem skolili Tottenham. Ve čtyřech zápasech v řadě už Brighton neinkasoval. Poprvé od listopadu 2019 navíc dokázal zvítězit v Premier League dvakrát v řadě. Proti Burnley se neukážou Jahanbakhsh, Lamptey a March.

Poslední vzájemné utkání skončilo loni v listopadu bezbrankovou remízou.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Lowton, Tarkowski, Mee, Pieters - Gudmundsson, Westwood, Cork, McNeil - Rodriguez, Vydra.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Sanchez - White, Dunk, Webster - Alzate, Gross, Bissouma, Lallana, Burn - Maupay, Trossard.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.68 - 3.20 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Newcastle United - Southampton FC  (sobota 16:00)
Newcastle United hostí ve 23. kole Premier League Southampton. Domácím v tabulce patří šestnáctá příčka s osmibodovým náskokem na sestup. Southampton je dvanáctý a má o sedm bodů více.

Newcastle v posledním duelu narazil na Crystal Palace a vyšel na prázdno, prohrál 1:2. Jeho jediný gól vstřelil Jonjo Shelvey. V přechozím klání si však Magpies připsaly cenné tři body výhrou 2:0 nad Evertonem, kterou dvěma góly zařídil Callum Wilson, nejlepší střelec týmu v letošní sezoně s deseti brankami. Jinak však Newcastle zvítězil v jediném z předchozích 11 zápasů v Premier League. Proti Southamptonu budou chybět Fernandez a Lascelles.

Southampton v minulém kole schystal nevídaný debakl na Manchesteru United, kde prohrál 0:9, což je dorovnání ligového rekordu. Saints hráli od druhé minuty bez vyloučeného Jankewitze, čehož domácí využili a postupně se trefili Wan-Bissaka, Rashford, do vlastní sítě Bednarek, Cavani, Martial, McTominay, Fernandes z penalty, znovu Martial a James. Více než jednu branku dal Southampton v ligovém utkání naposledy na začátku prosince. V minulých devíti kolech navíc vyhrál jen jednou a trápí se zejména v ofenzivě. V šesti případech totiž nedal ani jeden gól. Proti Newcastlu nebudou k dispozici Jankewitz, Smallbone, Tella a Walcott.

Poslední vzájemný duel skončil výhrou Southamptonu 2:0 díky trefám Adamse a Armstronga.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Manquillo, Schär, Clark, Ritchie - Hayden - Willock, Shelvey - Almirón - Fraser, Wilson.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Romeu - Redmond, Minamino - Adams, Ings.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.36 - 3.49 - 2.27
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fulham FC - West Ham United  (sobota 18:30)
Fulham se sice v období okolo Vánoc výkonostně zvedl, potřebné výsledky se mu ovšem stále nedaří uhrát. Do karet mu navíc vůbec nehrají ani výsledky konkurentů v boji o záchranu, když se v posledních dvou týdnech podařilo ohrožené trojici v podobě Burnley, Newcastlu a Brightonu od Cottagers o další body odskočit.

Naopak West Ham si může letošní sezónu užívat, po letech totiž konečně hraje v první polovině tabulky a letos to dokonce vypadá, že z toho bude až do posledních kol boj o pohárové příčky. Na konci ledna se navíc Hammers podařilo přivést záložníka Jesseho Lingarda, který se hned při svém debutu předvedl dvěma vstřelenými brankami. Manažer Moyes bude doufat, že dobrá forma anglického hráče bude ještě nějakou tu chvíli pokračovat.

Fulham se sice v prosinci výkonnostně zvedl, přestal inkasovat laciné branky a vůbec bylo proti svěřencům Scotta Parkera složité hrát, jenže potřebné výsledky se jim uhrát nepodařilo. Cottagers se sice v jednu chvíli mohli pochlubit pětizápasovou sérií bez prohry, jenže k jejich smůle skončily všechny zápasy remízou - takže body na jejich kontě nenaskakovaly tak rychle, jak by si jistě přáli. Remízy s Liverpoolem, Southamptonem či Tottenhamem jsou rozhodně brány jako pozitivní výsledky, jenže Cottagers se zároveň nepodařilo ani jednou vyhrát v soubojích s jejich přímými konkurenty - Brightonem, Newcastlem či West Bromwichem Albion. Na startu roku 2021 navíc čekal Scotta Parkera těžký los kdy na Craven Cottage zavítala postupně Chelsea, Manchester United a Leicester City a není tak velkým překvapením, že všechny tři tyto duely skončily porážkou domácího celku. West Ham je další z řady těžkých soupeřů z první poloviny tabulky, jenže Fulham už jednoduše nemůže čekat a nutně potřebuje vyhrát, jinak mu reálně hrozí, že se pravděpodobnost jejich záchrany brzy promění v prostou utopii.

Naopak West Ham prožívá velmi dobré období. Od prohry na Stamford Bridge v druhé půlce prosince odehráli svěřenci Davida Moyese 8 zápasů, z nichž prohráli jen jeden jediný. To když na Olympijský stadión zavítal mistrovský Liverpool, který díky výbornému výkonu Mo Salaha domácí celek přehrál jednoznačně 3:1. Jinak ale Hammers uhráli těsné výhry nad Evertonem, Burnley, West Bromwichem Albion, Crystal Palace nebo Aston Villou, což Součka a spol. vyneslo až na průběžné páté místo tabulky. Nyní navíc Hammers čekají dva papírově jednodušší zápasy, a pokud by se jim oba podařilo vyhrát, měli by do závěrečné části sezóny velmi dobrou pozici.

Domácí celek bude postrádat dvojici Terence Kongolo a Tom Cairney, krom nich však manažer Parker nenahlásil žádné nové zdravotní komplikace svých hráčů. Hosté se budou muset obejít bez dlouhodobě zraněného Masuaka, jinak je ale také žádné nové zdravotní trable netrápí.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Areola - Aina, Andersen, Tosin Adarabioyo - Reid, Zambo Anguissa, Reed, Robinson - Loftus-Cheek, Lookman - Mitrovič
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Coufal, Dawson, Ogbonna, Cresswell - Rice, Souček - Bowen, Lingard, Benrahma - Antonio
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.25 - 3.67 - 1.93
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester United - Everton FC  (sobota 21:00)
Zajímavý duel nabídne sobotní program 23. kola Premier League. Manchester United doma na Old Trafford vyzve Everton. Rudí ďáblové jsou aktuálně druzí za městským rivalem, hostům patří sedmá příčka s odstupem osmi bodů na příštího soupeře.

Manchester po dvou ztrátách zabral a naprosto znemožnil Southampton, kterému naložil devět branek a sám žádnou nedostal. United hráli od druhé minuty proti deseti díky vyloučení Jankewitze a od 86. minuty, kdy dostal červenou kartu Jan Bednarek, dokonce proti devíti. Branky si připsali Aaron Wan-Bissaka, Marcus Rashford, do vlastní sítě Jan Bednarek, Edinson Cavani, Anthony Martial, Scott McTominay, Bruno Fernandes z penalty, znovu Anthony Martial a Daniel James. Před tím však United jen remizovali 0:0 na Arsenalu a dokonce prohráli 1:2 s posledním Sheffieldem, který do té chvíle měl jen pět bodů. Byla to však jejich jediná prohra od začátku listopadu, tedy za posledních šestnáct zápasů. Proti Evertonu bude chybět Phil Jones, nejistý je start Edinsona Cavaniho.

"Nemyslím si, že by se někdo nechal unést výsledným skóre, protože víme, že jsme v celém utkání hráli proti 10 mužům. To je samozřejmě demoralizující, když ztratíte hráče jako oni. Když jsme se dostali na 2:0, zápas víceméně skončil. Jinak jsme se o tom nebavili, ani jsem nechtěl. Vše se soustředilo na následující střet s Evertonem," uvedl manažer Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer.

Everton se naposledy střetl s Leeds a dokázal získat všechny tři body. Výhru 2:1 zajistili v první půli Gylfi Sigurdsson a Dominic Calvert-Lewin. Před tím se však Ancelottiho svěřenci museli smířit s porážkou, doma s Newcastlem padli 0:2. Karamelky se spoléhají na svého nejlepšího střelce, kterým je Dominic Calvert-Lewin. Nasázel už dvanáct branek a mezi ostatními kanonýry z ligy mu patří pátá příčka, přičemž má stejně zásahů jako Harry Kane, Bruno Fernandes a Son Heung-Min. Pouze první Mohamed Salah má o tři branky více.

"Doma jsme hráli dva zápasy proti Manchesteru United a oba jsme prohráli. Určitě musíme něco změnit. Pokud se budeme řídit podle toho, jak jsme hráli ve všech domácích duelech, prohrajeme. Pokusili jsme se naplánovat jinou strategii a uvidíme, jak to bude fungovat. Mentální aspekt je opravdu důležitý, ale musíme se prakticky pokusit udělat něco jiného, tedy vytvořit více šancí než v minulých duelech, které jsme proti nim hráli. United mají fantastický tým s dobrou kombinací zkušeností a talentovaných mladých hráčů," řekl manažer Evertonu Carlo Ancelotti.

Poslední vzájemný duel United v prosinci vyhráli v ligovém poháru 2:0, když se trefili Edinson Cavani a Anthony Martial.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
de Gea - Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw - Fred, McTominay - Greenwood, Fernandes, Rashford - Martial.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Olsen - Holgate, Keane, Godfrey, Digne - Doucouré, Gomes - Iwobi, Sigurdsson, Richarlison - Calvert-Lewin.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.66 - 4.23 - 5.31
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City21145239:1347
2.Manchester United22135446:2744
3.Leicester City22133639:2542
4.Liverpool FC22117443:2540
5.West Ham United22115634:2838
6.Chelsea FC22106636:2336
7.Everton FC20113631:2536
8.Tottenham Hotspur2196634:2233
9.Aston Villa20102835:2432
10.Arsenal FC2294927:2231
11.Leeds United21921036:3829
12.Southampton FC2185827:3429
13.Crystal Palace2285927:3729
14.Wolverhampton Wanderers22751023:3126
15.Brighton & Hove Albion2259824:2924
16.Newcastle United22641222:3622
17.Burnley FC21641113:2822
18.Fulham FC21281117:3114
19.West Bromwich Albion22261418:5212
20.Sheffield United22321714:3511

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1568)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele