Premier League - preview 15. kola

05.12.2015, 08:38, aktualizováno 07.12.2015, 08:30
Previews
Pondělní dohrávka anglické nejvyšší soutěže nabízí střetnutí Evertonu s Crystal Palace. Toffees mají hostující ekipě co vracet, neboť londýnský celek poslední dva vzájemné zápasy na Goodison Parku opanoval...
Everton FC - Crystal Palace  (pondělí 21:00)
Střed tabulky Premier League je opravdu nebývale vyrovnaný a mezi šestým a dvanáctým místem je rozestup pouhých dvou bodů. Mezi sedmičkou pohárových vyzyvatelů je i duel, jež obstará pondělní dohrávku nejsledovanější soutěže světa. Everton doma přivítá Crystal Palace a vidina "vystřelení" těsně pod anglickou elitu je lákavá pro oba kluby.

Everton v posledních týdnech prokázal, čeho je schopný a jeho aktuální jedenácté umístění je poměrně překvapivé. V Premier League totiž Toffees už čtyřikrát v řadě neprohráli, přičemž na domácí palubovce roztříštili Sunderland s Aston Villou celkem deseti vstřelenými góly. Pro Crystal Palace je to rozhodně velké varování.

Blues poslední týdny parádně funguje ofenzivní kvarteto...Od začátku listopadu nastřílel Everton v Premier League a ligovém poháru dohromady šestnáct gólů a kromě dvou je má všechny na starost právě partička Lukaku (6+3), Koné (3+2), Barkley (3+2), Deulofeu (2+5). Lukaku s Deulofeuem se navíc gólem a asistencí shodně zasadili o postup Karamelek do semifinále Capital One Cupu přes Middlesbrough.

To Crytal Palace už se může soustředit jen na Premier League, což mu, zdá se, poměrně vyhovuje. Co mu pak vyhovuje ještě víc, jsou venkovní zápasy - pod Alanem Pardewem zvládli zvítězit ze čtrnácti případů hned desetkrát. Asi není nutné podotýkat, že žádnému týmu se nepovedlo ve stejném počtu duelů tento počin překonat.

V letošní sezóně Eagles prohráli pouze na hřištích Tottenhamu a suverénního Leicesteru; naposledy vyplenil Anfield Road a po šokující domácí porážce se Sunderlandem si spravil chuť právě i na domácí půdě, když Newcastle rozstřílel 5:1.

Jednoznačně největšími oporami Crystal Palace jsou momentálně ofenzivní rychlíci Wilfried Zaha s Yannickem Bolasiem, avšak v Goodison Parku bude první jmenovaný chybět kvůli trestu za pět žlutých karet. Vzhledem k tomu, že první náhradník na křídlo Bakary Sako je zraněný, bude Pardew zřejmě muset přesunout Bolasieho z podhrotu zpátky do strany. Evertonu se naopak uzdravil Leighton Baines, i když jeho start v základní sestavě není pravděpodobný.

Mírným favoritem utkání je Everton, ale vzájemné duely obou celků o žádné jistotě rozhodně nenapovídají. Ani jednou za poslední dvě sezóny totiž nevyhrál domácí celek - Crystal Palace navíc obě klání na půdě Toffees vyhrál, shodně 3:2.
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Howard - Coleman, Stones, Funes Mori, Galloway - McCarthy, Barry - Deulofeu, Barkley, Koné - Lukaku
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Hennessey - Ward, Dann, Delaney, Soaré - McArthur, Cabaye - Bolasie, Lee, Puncheon - Wickham
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.60 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Newcastle United - Liverpool FC  (neděle 17:00)
Na co těšit se patrně mají diváci na St. James‘ Parku, kam navečer zavítá Kloppův Liverpool. Měření sil obou mužstev v éře Premier League v průměru přinášejí 3,14 gólů na zápas a vzhledem k propustné obraně Newcastlu i parádní venkovní formě Reds není vyloučeno, že se toto číslo ještě zvýší...

Jen pár chvil poté, co se ve slušné formě hrající útočník Ayoze Pérez vyznal ze spokojenosti na St. James‘ Parku, kontroval jeho přímý nadřízený Steve McClaren tím, že v klubu aktuálně spokojený není vůbec nikdo. Sebevědomí je údajně "velmi křehké", a pokud se prý nedávno ušly tři kroky dopředu, následovalo je okamžitě pět či šest úkroků vzad.

Jakkoliv netaktní se tohle vyjádření může zdát, proti jeho podstatě patrně nelze nic namítat. Straky totiž na přelomu října a listopadu sice udržely dvě po sobě jdoucí čistá konta a nakrátko tak daly zapomenout na dřívější debakly se Sunderlandem a Manchesterem City - teď jsou ale po dvou utkáních se skóre 1:8 zpátky v husté kaši.

Naopak Liverpool se dočkal kýženého 'Klopp efektu', když z posledních čtyř ligových duelů vyhrál rovnou tři. Ba co víc, s velkým přehledem přitom vyloupil jak stánek Chelsea, tak Etihad Stadium (domov lídrů tabulky), aby takto populární 'Kloppo' během tří týdnů nastřádal více venkovních výher proti celkům top4 než Brendan Rodgers během své tříleté vlády.

Přesto se vášnivý trenér po jasném vítězství nad Manchesterem City (4:1) nenechával unést, výkon označil za ani ne zdaleka dokonalý, a částečně zapravdu mu dalo hnedka následující ligové klání, kdy Reds jen taktak udolali tápající Swansea. Na druhou stranu, o pár dní později Liverpool znovu vypadal suverénně, když zválcoval silný Southampton (6:1) na cestě před finálové brány Capital One Cupu. Ve všech soutěžích nyní LFC pod skvělým motivátorem prohrálo jediné střetnutí z celkových 11.

Sám Jürgen Klopp na předzápasové tiskové konferenci naznačil, že by si Divock Origi po třígólovém výkonu ze čtvrtfinále Ligového poháru mohl udržet místo v základní sestavě. Mladý Belgičan dosud v lize od začátku startoval již dvakrát (vždy pod Kloppem) a podle německého kouče program středa-neděle poskytuje dostatek prostoru k regeneraci, takže by se nic měnit nemuselo.

To by znamenalo, že se do sestavy prozatím nevrátí Philippe Coutinho, což potvrdil rovněž Klopp. "Ohledně Phila jsme byli příliš optimističtí. Trénoval skoro normálně, ale pořád se ještě necítí plně zdráv. Na ten sval musíme opatrně," uvedl na srozuměnou bývalý lodivod Borussie Dortmund, jenž v týdnu vsadil na čtyřlístek záložníků Can - Lucas - Allen - Lallana.

Rovněž Newcastle má své marody. K těm dlouhodobým typu Haidary, Krula, Rivierea, Taylora či Cabelly se nyní připojil dokonce i Mike Williamson (zadní stehenní sval), který byl přitom stažen z hostování ve Wolverhamptonu právě za účelem vyztužení řídnoucích řad Magpies. V tuhle chvíli může McClaren zadní čtyřku obměnit jedině pomocí nezkušeného mladíka Jamieho Sterryho.

Další ránou pro NUFC je potom Tiotého prohra s časem; defenzivní záložník se původně měl z lehkého natažení třísel otřepat tak akorát včas, ale nezvládl to.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Elliot - Janmaat, Mbemba, Coloccini, Dummett - Colback, Anita - Sissoko, Wijnaldum, de Jong - Cissé
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Mignolet - Clyne, Škrtel, Lovren, Moreno - Lucas - Milner, Lallana - Firmino - Benteke (Origi), Sturridge
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.50 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Stoke City - Manchester City  (sobota 13:45)
Další těžká zkouška čeká na Manchester City. Britannia Stadium patří k nejméně oblíbeným místům pro všechny týmy, v letošní sezóně se na domácí půdě ale Potters příliš nedaří. Tři body si odsud chce odvézt i aktuálně vedoucí celek soutěž, sobotní neúspěch by totiž v současných minimálních rozdílech mezi kluby mohl znamenat sešup až na čtvrtou příčku.

Při pohledu na poslední výsledky Citizens se zdá, že jsou znovu ve formě - přesvědčivá výhra na silným Southamptonem i následné bezproblémově zvládnuté čtvrtfinále Capital One Cupu dodává po předchozích neúspěších Pellegriniho družině zpět ztracenou lehkost a pohodu. Chilského manažera však trápí zranění několika klíčových hráčů. Do brány už se sice vrátí Joe Hart, jenomže znovu mimo hru je Sergio Agüero a absentují i Yaya Touré, Pablo Zabaleta, Samir Nasri nebo kapitán Vincent Kompany.

Manuel Pellegrini podle svých slov zná recept na jednu z nejlepších defenziv v soutěži. "Důležité bude hrát agresivně již od začátku. Zejména prvních patnáct, dvacet minut si nesmíme nechat ujít - to bude velmi podstatné. Stoke už není tým, který hraje pouze na vysoké balóny a centry. Za poslední rok se také snaží mnohem více držet míč," postřehl kormidelník City.

Jeho protějšek, Mark Hughes, v minulosti na Etihad Stadium působil. V sezóně 2008/09 dovedl Citizens k desáté příčce a v prosinci 2009 byl odvolán. Zajímavostí je, že během tohoto období zaznamenal Manchester také dosud jedinou porážku na Britannia Stadium - shodou okolností právě pod Hughesem. Zkušený Velšan by se jistě nezlobil, pokud na tomto stadionu stál po sedmi letech opět na vítězné straně.
Stoke City - pravděpodobná sestava:
Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Adam, Whelan - Shaqiri, Bojan, Arnautović - Walters
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Hart - Sagna, Otamendi, Demichelis, Kolarov - Delph, Fernandinho - Silva, Sterling, De Bruyne - Bony
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.25 - 3.80 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Arsenal FC - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Arsenal je sice v listopadu zcela pravidelně horší než v ostatních měsících, ale tohle už bylo i na Kanonýry příliš negativní. A to nemluvím přímo o výsledcích, natožpak o poměrně slušných výkonech. Arséne Wenger sice uhrál ze tří zápasů jenom dva body, ještě víc mu ale dělá vrásky zranění několika klíčových opor. A ještě k tomu se příští soupeř ze Sunderlandu nebezpečně zvedá...

Francouzský manažer je v posledních dnes na vyloženém pranýři. Jeho obhajoba vlastní osoby při svalovém zranění Alexise Sáncheze (jenž měl v týdnu před inkriminovaným zápasem viditelný problém právě se stehnem) byla vskutku chatrná, pročež je tajemství neustálých zranění fotbalistů Arsenalu stále menším a menším "tajemstvím"...

Marodka Gunners je vskutku nabitá k prasknutí, posuďte sami: Arteta, Cazorla, Coquelin, Rosický, Alexis Sánchez, Welbeck, Wilshere. A to ještě visí otazník nad dvojicí Laurent Koscielny - Theo Walcott, kteří jsou nicméně podle Wengera pro utkání k dispozici. Věřme tedy tomu, že alespoň v jejich případě je jejich stav opravdu stoprocentní.

Ještě před měsícem byl Arsenal snad největším favoritem na titul, nyní, z "oblíbené" čtvrté pozice vzhlíží vzhůru s dvoubodovým odstupem na čelo a pokosenou třetinou kádru. Zápas se Sunderlandem na domácí půdě by kdovíjakým problémem být neměl; jenomže...

Black Cats byli po boku Aston Villy jasně nejhorším týmem Premier League - tedy dokud jejich kormidlo nepřevzal Sam Allardyce. Pod ním vyhráli z šesti zápasů rovnou polovinu a opustili sestupové pozice. Viditelný progres nastal především v posledních dvou utkáních, kdy Sunderland nejen vyhrál, ale udržel i čisté konto.

Stabilita je přesně to, co celku ze severní Anglie v prvních měsících Premier League scházelo. K návratu do pozitivních kolejí rozhodně pomohla změna systému na 3-5-2. Chybět mu ovšem bude útočník Jermain Defoe, k němuž se připojil taky Sebastian Larsson. Naopak obránce Billy Jones je po karetním trestu k dispozici.

Sunderland má sice dobrou formu, ale na půdě Arsenalu v Premier League ještě nikdy nevyhrál. Naposledy na severu Londýna uspěl v roce 1983.
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Čech - Bellerín, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Flamini, Ramsey - Campbell, Özil, Oxlade-Chamberlain - Giroud
Sunderland AFC - pravděpodobná sestava:
Pantilimon - Coates, Kaboul, O'Shea - Jones, Gómez, Cattermole, M'Vila, Van Aanholt - Watmore (Johnson) - Fletcher
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.29 - 6.00 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - West Ham United  (sobota 16:00)
Jedním z nejočekávanějších zápasů sobotního programu Premier League bude duel mezi třetím Manchesterem United a osmým West Hamem. Hammers nezažili úplně povedený měsíc, nicméně na venkovních hřištích stále patří k nejlepším týmům v lize. Red Devils se sice stále drží na dosah první místu, svými výkony však zůstávají za očekáváním.

Kritiky klubu z Old Trafford neumlčelo ani poslední ligové kolo, v němž United zajížděli na půdu v té době vedoucího Leicesteru. Ačkoliv utkání skončilo remízou 1:1, mnohem větší dojem zanechali rozhodně Foxes a hosté jako by se s bodem zcela spokojili. Louis van Gaal navíc kromě ne zcela optimální formy svých svěřenců musí řešit i další absence, mimo hru je nově Wayne Rooney a opět i Marcos Rojo.

"Wayneho zranění je nepříjemné a vypadá to hůř, než jsme si původně mysleli. Marcose trápí rameno, stejně jako minulý rok. Bohužel nám bude chybět na stejném postě, jako už schází Shaw, takže to je opravdu problém," připouští Van Gaal. Na listině zranění nadále figurují také Antonio Valencia, Ander Herrera a Phil Jones. Naopak fit už by měl být Jesse Lingard, který patrně nebude scházet v základní sestavě, stejně jako typologicky podobný Ashley Young, jenž by ale měl zaujmout post na kraji obrany.

Lodivod manchesterského velkoklubu pak vyřkl i pár slov na adresu sobotního soupeře. "Jejich kouče trochu znám, viděl jsem, jakým způsobem pracuje se svým týmem. Prezentují se dobrou organizovaností a spoléhají na kvalitní defenzivu. Dokázali vyhrát velké zápasy na hřištích soupeře, tudíž očekáváme velmi těžké utkání," uvedl Van Gaal.

Slaven Bilić se rozhodně neztotožňuje s některými ohlasy na adresu Manchesteru, které kritizují nezáživný herní styl. "Nepřijdou mi nudní, bude těžké je porazit. Sledoval jsem je v mnoha zápasech, kde si vypracovali spoustu šancí, vždy měli vysoké procento držení míče a soupeř si nevytvořil více jak jednu, dvě šance. Hrají prostě jinak než za éry Alexe Fergusona, kdy byli rychlejší a vše okamžitě hnali do šestnáctky," myslí si chorvatský stratég, jemuž bude zítra scházet Payet, Valencia a Sakho.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
De Gea - Young, Smalling, Blind, Darmian - Schneiderlin, Schweinsteiger - Mata, Depay, Lingard - Martial
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Adrián - Jenkinson, Reid, Ogbonna, Cresswell - Kouyaté, Noble - Moses, Lanzini, Zárate - Carroll
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Aston Villa  (sobota 16:00)
S nálepkou nejhoršího týmu po čtrnácti kolech v historii Premier Leauge jedou očividně psychicky nalomení hráči Aston Villy do Southamptonu, na půdu, kde letos už dvakrát prohráli. Opačné pocity pak bude mít při nástupu Sadio Mané, hvězda květnového střetnutí.

Senegalský reprezentant prožívá v Anglii svou druhou sezónu a prozatím má na svém kontě čtrnáct ligových branek, pouze jedinkrát se ale trefil více jak jednou v zápase. A hned to byl zápis zlatý, když během dvou minut a šestapadesáti vteřin vstřelil hattrick a utvořil tak nový rekord. V probíhající sezóně skóroval v lize třikrát a když už se trefil, jeho tým neprohrál. Na hřištích Chelsea a Liverpoolu tak pomohl k zisku čtyř bodů a jediný domácí zásah znamenal vítězství nad Swansea.

Jeho jméno tak působí jako další strašák pro hosty, kteří si kromě prohry 1:6 odvezli ze stadionu St. Mary's i říjnové vyřazení z ligového poháru. Pouhé dva roky starou přestřelku s úspěšným koncem pro Aston Villu si přitom ze současného prvního týmu pamatuje jen Guzan, Clark a Westwood. Bacuna s Agbonlahorem nemají svůj start jistý kvůli nedávným zraněním, Libor Kozák se neúspěšně snaží vrátit do sestavy, Baker hostuje v Bristolu a hned sedm hráčů už v klubu nepůsobí vůbec.

Špatné zprávy ale v poslední době provází i Saints, kteří poprvé v sezóně prohráli dvakrát za sebou, což následně korunoval středeční debakl v poháru s Liverpoolem, ten byl pro ně vůbec nejhorším výsledkem na domácím hřišti za 56 let. Se slabšími celky nicméně body neztrácí, všech pět dosavadních vítězství získal proti mužstvům, které jsou momentálně na čtrnáctém a horším místě.

"V tuto chvíli je rovnováha mezi obranou a útokem opravdu špatná. Možná budeme muset změnit náš systém, možná budeme muset hrát více defenzivně. Nejsem z toho šťastný, jsem manažer, který rád hraje dopředu, ale promluvíme si s hráči, jak se co nejlépe na sobotu připravit," vnímá předešlé výsledkové zmary Ronald Koeman.

Villans si s pěti body podle historie už podepsali sestup do druhé ligy, třináctým zápasem bez vítězství také vyrovnali klubový rekord. To pro nového manažera ale stále není neřešitelný problém. "Pořád jsme ve špatné pozici - ne v krizi. Víme, že musíme vyhrávat zápasy, to že se nám to nepodařilo posledně, nás hodně zklamalo, protože jsme měli na lepší výsledek. Výkony hráčů mě potěšili, ale udělali jsme moc chyb na to, abychom mohli vyhrát," křesá optimismus Rémi Garde.

Ten přitom bude řešit velké problémy ve středu obrany, Ciaran Clark si bude odpykávat trest a kapitán Micah Richards stále neví, jestli mu koleno dovolí start. Jack Grealish si už druhý týden nezahraje kvůli svým mladistvým přehmatům, naopak Jores Okore vyhlíží svůj první zápas v sezóně. Domácí věří, že Jose Fonte po vynechání středečního duelu bude s uzdraveným kolenem opět vést tým jako kapitán, nejlepší střelec Saints Graziano Pellè se pak po suspendování za pět žlutých karet objeví takřka jistě.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
Stekelenburg - Yoshida, Fonte, Van Dijk, Bertrand, Clasie, Wanyama, Mané, Davis, Tadić, Pellè
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Guzan - Hutton, Richards, Lescott, Richardson, Sánchez, Gil, Veretout, Gueye, Sinclair, Ayew
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Watford FC - Norwich City  (sobota 16:00)
Minulou sezónu byl ve vzájemných soubojích jasně úspěšnější Norwich, který Watford porazil 3:0 na domácí půdě i v Londýně. Teď je poměrně jasným favoritem Watford, který se po postupu do Premier League zabydlel mezi elitou o poznání přesvědčivěji. Dvojice Deeney - Ighalo funguje stále parádně a Hornets ztrácí jen tři body na boj o pohárovou Evropu.

Dny, kdy góly Watfordu obstarával výhradně Odion Ighalo, jsou pryč. Nigerijský útočník sice pořád hraje na hrotu nováčka soutěže prim, ale už na to není sám. Troy Deeney byl sice coby "support striker" užitečný, ale jeho čtyřgólový přínos z posledních pěti zápasů je pro tým rozhodně pozitivnější. Speciálně v posledním zápase na Aston Ville měl jeho třetí gól v konečném důsledku hodnotu tří bodů.

Norwich sice nemá v útoku dva perfektní borce, ale zato má na levém křídle Robbieho Bradyho. Irský záložník chytil v listopadu úžasnou formu, parádním výkonem pomohl Norwichi vyhrát zápas se Swansea a hráčem zápasu byl i v duelu proti Arsenalu, kterému Kanárci sebrali dva body.

Proti Watfordu bude hostům chybět zraněný Matthew Jarvis, ale především Bradyho zásluhou to fanoušky ani manažera trápit nemusí. Do sestavy se navíc pravděpodobně vrátí střední záložník Alex Tettey. Hornets by zase i přes hrozivě vypadající "odnos" brankářské jedničky Heurelha Gomese ze zápasu s Villou měli mít svou oporu k dispozici.
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Gomes - Nyom, Cathcart, Britos, Aké - Watson, Capoue - Paredes, Deeney, Abdi - Ighalo
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Ruddy - Wisdom, Bennett, Bassong, Olsson - Howson, Tettey, O'Neil, Brady - Hoolahan - Grabban
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur  (sobota 16:00)
Tottenham v nudném utkání posledního listopadového kola prodloužil svou sérii neporazitelnosti, v sobotu pak pojede potvrdit pohárové příčky na půdu nevyzpytatelného West Bromwiche Albion, který v předešlých dvou zápasech získal body nad celky z první poloviny tabulky, ač pokaždé inkasoval jako první.

Harry Kane našel svou střeleckou formu, přibrzdila ho až bezbranková remíza s Chelsea, teď však vyhlíží duel s týmem, se kterým hrál zatím dvakrát, v obou případech na Hawthorns a vsítil mu tři branky. West Brom přitom za posledních jedenáct domácích vystoupení zvítězil jen třikrát (naposledy nad Arsenalem před dvěma týdny), v letošní sezóně jsou tak na tom hůře jen tři mužstva.

Před rokem dokázali využít chabého startu Mauricia Pochettina na lavičce Spurs, a tak alespoň zmírnit bilanci posledních setkání na 1-5-4. V lednové odvetě už však opět válel londýnský celek, naposledy odsud bez bodů jel po Vánocích v roce 2008, tehdy otevíral skóre až sedm minut před koncem Roman Bednář, v poslední minutě pak potvrdil vítězství Craig Beattie.

Při dramatickém comebacku při návštěvě Hawthrons v předloňské sezóně, kdy otevíral skóre další Čech Matěj Vydra, se naposledy trefil domácí hráč po půlhodině hry a Tottenham má rozhodně políčeno na to, aby současných 149 minut bez inkasované branky na tomto stadionu notně prodloužil. Ač většinou jednu branku přeci jen soupeři dovolí, je s jedenácti puštěnými góly druhý nejlepší v lize, dvě poslední listopadová soutěžní střetnutí pak už zvládl s čistým štítem.

Baggies s průměrným držením míče necelých čtyřiceti procent času se horko těžko dostávají k zakončení, se 117 střeleckými pokusy jsou v tomto ohledu nejhorší, pokud se jim tak nepodaří navázat na minulá dvě kola a s Tottenhamem potvrdí své špatné zkušenosti, stane se Tony Pulis teprve patnáctým manažerem, který v Premier League protrpí sto porážek.

Na "trestné lavici" si vymění místa Claudio Yacob a Chris Brunt, který se vrací po jednom zápase stejně jako na druhé straně Dele Alli. Pochettino naopak nemůže počítat se zraněným Ryanem Masonem, jenž by si kvůli kotníku neměl zahrát dva týdny.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Myhill - Dawson, Evans, McAuley, Brunt, Gardner, Fletcher, Morrison, McClean, Lambert, Rondón
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose, Dier, Dembélé, Son, Dele Alli, Eriksen, Kane
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.75 - 1.83
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Swansea City - Leicester City  (sobota 16:00)
Leicester si remízou s Manchesterem United uhájil alespoň druhou příčku a před nabitým programem se stále drží ve vyrovnané špici. Tentokrát přijede na Liberty Stadium, kde se veškerý optimismus pomalu vytrácí.

Pohádka o králi Vardym nabídla v poslední kapitole pokoření Ruuda van Nistelrooye, na 83 let starém anglickém trůně ale stále sedí Jimmy Dunne, vedle kterého se letošní hvězda může posadit až tuto sobotu. Právě ofenzivní síla, která jako jediná skórovala ve všech předešlých kolech, drží Leicester na výsluní. Jejich víkendový hostitel tak i s méně inkasovanými góly nenahrál ani polovinu bodů Ranieriho svěřenců.

Přitom ještě po čtyřech kolech byly Labutě horší jen o počet vstřelených branek, pak ale následoval strmý pád, který přibrzdila jen marnotratná Aston Villa. V dalších devíti případech už jen třikrát remizovaly, hned šestkrát pak nedokázaly skórovat. Jednou z příčin je i druhý nejlepší střelec týmu, Bafetimbi Gomis, který už sedmadvacetkrát přerušil hru ofsajdem, druhý největší hříšník v tomto ohledu na něj ztrácí více jak dvojnásobek. Gary Monk ale současné výsledky rozhodně neřeší točením hráčů, těch prozatím využil jen devatenáct, tedy nejméně v lize.

Jeho tým má skromnou psychickou výhodu ve vzájemných setkáních, když posledních osm soutěžních zápasů vždy vyhrál domácí celek. Série se přitom táhne už od roku 1986, po kterém následovalo třiadvacet let odmlky. Naposledy si tedy vítězství ze hřiště soupeře odvezl Leicester, ten ale v bližší minulosti ve všech třech případech odjížděl s prázdnou a bez jediné přesné trefy. Zároveň je však jisté, že pokud skóruje domácí hráč, bude to jeho první zásah v dresu Swans proti Foxes.

Zatímco se Gary Monk zaobíral mimo jiné tím, že jeho obránci jistě ukončí příběh Jamieho Vardyho, manažer hostů mírnil emoce ze současného postavení týmu. "Plán předsedy (thajský miliardář Vichai Srivaddhanaprabha) je udržet klub v lize a příští rok pomalu stoupat nahoru. Chceme do Evropy, ale musíme stát nohama na zemi a stále myslet na náš cíl. Fanoušci mohou snít, ale my ne," pronesl Ranieri.

Ten se bude muset obejít bez Ritchieho de Laeta, který si po desetiminutovém výběhu v posledním kole nejspíš prodlouží rekonvalescenci o další měsíc, a Nathana Dyera, jenž je v Leicesteru na hostování právě ze Swansea. V domácím výběru se po trestu znovu objeví Jonjo Shelvey, naopak otrávený Franck Tabanou, který stále neodehrál v Premier Leauge ani minutu a jen zřídka se objevil alespoň na střídačce, si v tréninku poranil stehenní sval a na několik týdnů je ze hry zdravotně.
Swansea City - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Naughton, Bartley, Williams, Taylor, Shelvey, Ki, Ayew, Sigurdsson, Montero, Eder
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Simpson, Morgan, Huth, Fuchs, Mahrez, Drinkwater, Kanté, Albrighton, Okazaki, Vardy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.40 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - AFC Bournemouth  (sobota 18:30)
Před sezónou by na tento zápas každý nahlížel jako na střet asi největšího favorita na titul s asi největším kandidátem na sestup. Jenže časy se mění, a přestože je Chelsea v duelu s Bournemouthem i dnes jasným favoritem, z hlediska tabulky se jedná spíš o regulérní boj o záchranu. Blues sice poslední měsíc hrají dobrý fotbal, ale otřesný začátek sezóny stále nesmazali. Tři body proti nováčkovi jsou absolutní povinností.

Nejhorší vstup do ligy za desítky let se zkrátka nemaže jen tak, obzvlášť když je Chelsea momentálně spíše v situaci, kdy se její krize obracet k lepšímu teprve začíná. S Norwichem vybojovala tolik potřebné hubené vítězství 1:0, na půdě Tottenhamu zase poměrně solidně vypadala její hra. Především směrem dozadu totiž svěřenci Josého Mourinha připomínají tu pevnou skálu z minulého ročníku.

A to i přesto, že kapitán John Terry nemohl nastoupit vinou zranění - a nestihne ani utkání s Bournemouthem. Mimo hru je navíc i záložník Ramires a útočník Falcao. Lepší už je situace gólmanské jedničky Thibauta Courtoise, který tři měsíce nechytal kvůli bolavému koleni. Nyní je zcela fit a Mourinho má příjemné povinnosti - vybrat, zda bude chytat on, anebo Asmir Begović, jenž se rozchytal k dobrým výkonům, jež vyvrcholily právě proti Spurs.

Od svého náhradníka by podobně skvělé výkony rádi viděli i v Bournemouthu, který se s brankáři trápí od začátku sezóny. Nemít v bráně jistou jedničku je problém pro leckterého giganta, natožpak pro absolutního outsidera Premier League, který svoji hru zakládá na otevřené obraně a pohledné ofenzivní hře. Artur Boruc chytal hrůzostrašně a zranil se, Adam Federici se po nervózním začátku sice chytil, ale vzápětí taky zranil. Šanci tak zřejmě dostane trojka se jménem Ryan Allsop.

Ten si odbyl debut v utkání proti Evertonu, kde nastoupil do druhého poločasu a inkasoval jeden gól. Nebyl by to však gólman Cherries, aby ona branka nebyla poměrně zbytečnou. Střelu na bližší tyč od Rosse Barkleyho rozhodně Allsop chytit měl; remízu 3:3 naštěstí pro domácí zachránil Junior Stanislas.

Chelsea se s Bournemouthem v Premier League ani jinak nazvané první anglické lize logicky nestřetla, ale má s jižanským týmem zkušenosti z pohárů. Čtyři z posledních pěti přitom Blues vyhráli. V lize se celky potkaly posledně v sezóně 1988/89, kdy oba dva kluby vyhrály svůj domácí duel.

Oba celky mají v sestavě určité otazníky. O těch v kabině Chelsea jsme už hovořili, přičemž by se mohl do základu vrátit Diego Costa, jehož minulý týden nahradila čtveřice ofenzivních čiperů. I přes zranění v obličejové oblasti by měl nastoupit Nemanja Matić.

Manažer Cherries Eddie Howe musí promyslet, zda je fit stoper Cook, kterého by ale v případě potřeby mohl nahradit pravý bek Francis, zatímco jeho post by obsadil minule skvělý Adam Smith. Zranění jsou pořád Wilson, Mings, Elphick, Pugh a Gradel. Kromě brankářů je nově "out" i záložník Harry Arter.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Courtois - Ivanović, Zouma, Cahill, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Willian, Hazard, Pedro - Diego Costa (Oscar)
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Allsop - Francis, Distin, Cook (Smith), Daniels - Ritchie, Surman, O'Kane, Gosling, Stanislas - King
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Manchester City1492330:1429
2.Leicester City1485129:2129
3.Manchester United1484220:1028
4.Arsenal FC1483324:1227
5.Tottenham Hotspur1467124:1125
6.Liverpool FC1465318:1523
7.Crystal Palace1471619:1422
8.West Ham United1464425:2122
9.Everton FC1456327:1921
10.Southampton FC1455420:1720
11.Watford FC1454515:1619
12.Stoke City1454511:1419
13.West Bromwich Albion1453613:1818
14.Chelsea FC1443717:2315
15.Swansea City1435614:1914
16.Norwich City1434717:2513
17.Sunderland AFC1433816:2612
18.AFC Bournemouth1424817:3010
19.Newcastle United1424814:3010
20.Aston Villa14121112:275

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2473)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele