Premier League - preview 1. kola

12.09.2020, 08:26, aktualizováno 14.09.2020, 08:25
Previews
První kolo nového ročníku Premier League pokračuje dalšími dvěma zápasy. Vstup do sezony čeká na Wolverhampton, jenž se utká s Sheffieldem United v souboji dvou celků, které prožily úspěšný minulý ročník. Večer pak nastoupí přebudovaná Chelsea, od níž se očekávají velké věci, na hřišti Brightonu...
Sheffield United - Wolverhampton Wanderers  (pondělí 19:00)
Nezvykle pozdě se hráči v Premier League chystají nazout kopačky do prvního mistrovského utkání. První kolo nabídne mimo jiné souboj loni devátého Sheffieldu a obhájce sedmé příčky Wolves. Hosté až do poslední minuty bojovali o evropské poháry, letos budou určitě mířit podobně vysoko.

Sheffield se ke konci minulé sezony držel poblíž Evropě rovněž, ale v posledních třech kolech selhal a přišel tak o možnost porvat se o základní skupinu Evropské ligy. Nejzajímavější posilou "Blades" je gólman Aaron Ramsdale, který klubovou kasu vyšel na dvacet a půl milionu eur. Na hostování z Chelsea přišel Ethan Ampadu. "Může hrát na různých pozicích. Dali jsme dohromady tým dobrých hráčů, díky čemuž můžeme hýbat se sestavou podle potřeby. Věřím, že Ethan skvěle zapadne a bude pro nás platným členem týmu," uvedl manažer Sheffieldu Chris Wilder. V posledním přátelském utkání jeho svěřenci remizovali 2:2 s Prestonem.

Wolverhampton o pohárovou Evropu přišel velmi těsně. S šestými Spurs měl stejně bodů, jenže o tři góly horší skóre, a tak se mohl radovat celek z Londýna. Vlci přes léto přivedli nejdražší posilu v historii celku, za teprve osmnáctiletého portugalského útočníka Fábia Silvu rovných 40 milionů eur. Ten tak doplnil už tolik početnou skupinku krajanů v celku. "Narušení všech týmů je evidentní, takže to bylo těžké, zvláště po mezinárodní přestávce. Bez hráčů, kteří nastoupili za své národní týmy, mužstvo nepracuje příliš mnoho dní, ale musíme čelit výzvě a připravit se," uvedl hlavní kouč Wolves Nuno Espirito Santo.

Poslední vzájemný duel se odehrál 8. července v rámci 34. ligového kola a tehdy domácí Sheffield vyhrál šťastně 1:0 díky brance Johna Egana z 93. minuty.
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - McBurnie, Sharp.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Boly, Coady, Saids - Traore, Moutinho, Neves, Vinagre - Podence, Jiménez, Jota.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.42 - 3.01 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Brighton & Hove Albion - Chelsea FC  (pondělí 21:15)
Posílená Chelsea bude na půdě Brightonu usilovat o první ligové body v nové sezóně. Frank Lampard si v minulém ročníku vedl velmi dobře a navzdory předsezónním prognózám svůj celek dovedl na čtvrté místo, letos jsou však v táboře Blues očekávání o dost vyšší - a zopakování loňského scénáře by tak jistě znamenalo značné zklamání. Také Graham Potter v pondělí vstoupí do své druhé sezóny v čele Brightonu a pokusí se navázat na dobrou práci z minulé sezóny, která krom zlepšeného herního projevu přinesla také umístění na patnácté příčce a v rámci mezí bezproblémové zajištění záchrany.

Brighton po konci loňského ročníku nezahálel a přivedl několik zajímavých fotbalistů - nejzvučnějším jménem je jednoznačně Adam Lallana, který po vypršení smlouvy v Liverpoolu podepsal kontrakt na tři roky. Další posilou se stal střední obránce Joel Veltman, za kterého anglický celek utratil jeden milión eur. Zadní řady pak Graham Potter vyztužil ještě jednou novou tváří, z klubu NAC Breda se do Brightonu přesunul obránce Jan Paul van Hecke. Co se odchodů týče, v dresu Brightonu již neuvidíme Anthonyho Knockaerta, který za necelých 12 miliónů eur putoval do londýnského Fulhamu. Krom toho ještě kádr domácích opustil záložník Aaron Mooy, který necelých 5 miliónů eur putoval do čínské Šanghaje.

Blues přes léto investovali přes 200 miliónů liber, není tedy divu, že nároky na trenéra Lamparda pořádně vzrostly. Už v únoru Chelsea oznámila zisk Hakima Zyiecha, kterého z Ajaxu koupila za 38 miliónů liber. Jako blesk z čistého nebe pak v červnu přišlo oznámení transferu Timo Wernera, který měl dle nejrůznějších spekulací dlouho namířeno do Liverpoolu, ale nakonec jej zaplatil celek z Londýna. V srpnu pak skvělé přestupové období vygradovalo příchody Chilwella, Thiaga Silvy a německého reprezentanta Havertze. Frank Lampard tak má k dispozici mimořádně široký kádr, který mu dává k dispozici spoustu taktických možností.

Brightonu v úvodním duelu nové sezóny nepomohou Jose Izquiedero a Christian Walton, oba hráči absentují kvůli zranění. To na straně Chelsea je listina absentujících přeci jenom delší - kvůli zranění do hry nezasáhnou Hakim Zyiech a Ben Chilwell, Thiago Silva pro změnu ještě nenabral zápasovou kondici, a tak by do utkání ještě neměl zasáhnout. Naopak Cesar Azpilicueta a Christian Pulišič vyléčili svá svalová zranění a manažer Frank Lampard s nimi může počítat.
Brighton - pravděpodobná sestava:
Mat Ryan - White, Dunk, Webster - Lamptey, Lallana, Bissouma, Alzate, Solly March - Maupay, Trossard
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Caballero - James, Rüdiger, Zouma, Alonso - Kanté, Mount, Havertz - Hudson Odoi, Werner, Pulišič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.65 - 4.25 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
West Bromwich Albion - Leicester City  (neděle 15:00)
Druhý hrací den anglické Premier League odstartuje souboj nováčka z Birminghamu s pátým celkem loňského ročníku, Leicesterem City. Favorit duelu je tedy jasný, ovšem West Brom by jistě nebylo záhodno podceňovat - v minulosti jsme už několikrát byli svědky nováčkovského nadšení, kdy si nově postoupivší celek přenesl euforii i do nejvyšší soutěže a v prvních zápasech si byl schopen vyšlápnout i na ty největší favority. Negativem pro domácí je samozřejmě fakt, že je tentokráte do boje nepožene zaplněný stadión a nebudou tak moci využít podpory domácích fanoušků. I tak by ale mohl být k vidění zajímavý duel.

West Bromu se před začátkem nové sezóny podařilo přetavit několik hostování v trvalý přestup. Baggies se podařilo koupit Matheuse Pereiru ze Sportingu Lisabon, Grady Dianganu z West Hamu United a Calluma Robinsona. Na spadnutí je údajně také příchod velezkušeného obránce Branislava Ivanoviče, který by se do Anglie měl vrátit po třech a půl letech, které strávil v Zenitu Petrohrad. Trenér Slaven Billič sází na atraktivní ofenzivní hru, zápasy Baggies by tak nezaujaté fanoušky neměly nudit, velkou otázkou však zůstává, jak si nováček soutěže povede v defenzivní činnosti.

Dlouho to loni vypadalo, že se Leicester kvalifikuje do prestižní Champions League, však ještě na konci roku 2019 byl tím nejvážnějším pronásledovatelem Liverpoolu. V druhé části sezóny ovšem svěřencům Brendana Rodgerse došel dech a především kvůli zpackanému závěru sezóny - po koronavirové pauze totiž Foxes z devíti zápasů vytěžili jen dvě výhry, tři remízy a čtyřikrát odešli ze hřiště poražení. Jako klíčový se nakonec ukázal kolaps na hřišti Bournemouthu, kde Leicester ještě na začátku druhé půli vedl 1:0 a kráčel za hladkým vítězstvím - v rozmezí tří minut pak ale dvakrát inkasoval, přišel o vyloučeného Soyoncua a nakonec vyfasoval debakl 4:1. Letos tak na svěřence Brendana Rodgerse čeká jen Evropská liga. Co se přestupové aktivity týče, pátý celek loňského ročníku zatím přivedl jedinou posilu, a to pravého obránce Timothyho Castagna z Atalanty Bergamo za 24 miliónů eur. Naopak Foxes opustil levý bek Ben Chilwell, který za částku okolo 50 miliónů liber zamířil do londýnské Chelsea.

Domácímu týmu pravděpodobně nepomohou Conor Townsend a Kenneth Zohore, které trápí potíže s lýtkem, respektive kotníkem. Leicesteru zase nepomohou Filip Benkovič a Ricardo Pereira, kvůli červené kartě z posledního zápasu do hry nezasáhne ani Jonny Evans. Otazník se pak vznáší nad stavem Fuchse, Maddisona a Morgana.
West Bromwich Albion - pravděpodobná sestava:
Johnstone - O'Shea, Ajayi, Bartley, Gibbs - Livermore, Sawyers, Harper - Matheus Pereira, Austin, Diangana
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Castagne, Ndidi, Soyoncu, Justin - Mendy - Albrighton, Tielemans, Praet, Barnes - Vardy
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.41 - 3.34 - 2.31
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tottenham Hotspur - Everton FC  (neděle 17:30)
Tottenham novou sezónu odstartuje domácím soubojem s Evertonem, který bude po příchodu dalších posil jistě usilovat o boj o pohárové příčky. Spurs zase budou chtít do sezóny odstartovat určitě lépe než loni, kdy jim první polovina sezóny vůbec nevyšla a stála místo tehdejšího manažera Pochettina, kterého na lavičce Spurs nahradil Jose Mourinho. Ten má cíl jasný - vrátit Tottenham do Ligy mistrů, kde Spurs nechyběli v posledních čtyřech sezónách.

Jose Mourinho může být s přestupovým obdobím svého celku spokojený, do kádru se mu totiž podařilo přidat zajímavé tváře. Spurs zadarmo ulovili brankáře Joea Harta, na kraj obrany se jim za zhruba patnáct miliónů liber podařilo přivést pravého obránce Wolverhamptonu, Matta Dohertyho, zatímco do středu zálohy zase dorazila posila ze Southamptonu v podobě Pierre-Emila Höjbjerga, za kterého Spurs vysázeli taktéž okolo patnácti miliónů liber. Kádr Tottenhamu pak opustil Jan Vertonghen, kterému vypršela smlouva, a Kyle Walker-Pieters, který za částku okolo dvanácti miliónů liber putoval do Southamptonu.

Everton byl na přestupovém poli také hodně aktivní - ostatně to je u tohoto liverpoolského celku v posledních letech takřka pravidlem - otázkou však zůstává, zda se Toffees papírové posílení konečně podaří přetavit ve zlepšenou výkonnost celého týmu. To se zatím v minulých letech nepodařilo - po zajímavém posílení následovalo vystřízlivění v podobě podprůměrných výkonů a onen boj o pohárové příčky, na které si Everton brousí zuby, se nekonal. Letos by jim v honu za lepšími výsledky měla pomoci nejzvučnější posila v podobě Jamese Rodrigueze, kterého se Ancelottimu podařilo získat z Realu Madrid. Do Evertonu pak zamířil také záložník Allan z Neapole, za kterého Toffees utratili přes dvacet miliónů liber, a z Watfordu zase dorazil další záložník Doucouré. Kádr pak opustil Morgan Schneiderlin, Kieran Dowell, Oumar Niasse a brankář Maarten Stekelenburg.

Tottenham bude nejspíše postrádat duo Tanganga - Lo Celso, oba hráče trápí zranění stehenního svalu. Everton zase nemůže počítat s obráncem Masonem Holgatem, který má zranění palec na noze, ovšem dvojice Andre Gomes a Yerry Mina se stihla dát dohromady.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Lloris - Doherty, Dier, Alderweireld, Davies - Sissoko, Höjbjerg - Lucas Moura, Alli, Son - Kane
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Coleman, Keane, Mina, Digne - Allan, Sigurdsson, Doucouré - Walcott, Calvert-Lewin, Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.48 - 3.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Fulham FC - Arsenal FC  (sobota 13:30)
Takřka v polovině září začíná nový ročník anglické Premier League, jejíž neúplné první kolo odstartuje duel dvou londýnských klubů mezi Fulhamem a Arsenalem. Přestože budou papírovým favoritem bezesporu hosté, kteří se pod vedením Mikela Artety dokázali markantně výsledkově pozvednout, právě úvod nové sezony obvykle přináší velká překvapení ze strany ligových nováčků a nejinak tomu může být i na Craven Cottage.

Domácí se po roční vsuvce v druholigovém Championship vrací zpět na vrcholovou úroveň, aniž by výrazněji měnili kádr či samotného manažera. Scott Parker úspěšně loňskou sezonu na fulhamské lavičce zvládl a vyvedl západolondýnský klub zpět mezi anglickou elitu, v níž nyní Cottagers chtějí setrvat. Dopomoci jim k tomu mohou i čerstvé posily jako brankář Aréola či obránce Tete, avšak jejich start již v sobotním zápase by byl velkým překvapením.

Také Arsenal posiloval především v defenzivě a nově příchozí stopeři Saliba s Gabrielem se budou Artetovi nejspíše hodit hned ze startu nové soutěže, neboť Kanonýři se momentálně potýkají se značnou defenzivní marodkou. Dlouhodobě zůstávají mimo hru např. Mustafi či Marí, k nimž se nyní čerstvě přidali i Sokratis či David Luiz, jehož trápí nepříjemné potíže s krční páteří, které si dle anglických médií mohou vyžádat i delší absenci.

Za zmínku však na straně hostí stojí i situace okolo brankářského postu, neboť Emiliano Martínez alias hrdina ze závěru loňské sezony i spolustrůjce nedávného triumfu anglického "superpoháru" pod názvem Community Shiled má již velmi blízko k odchodu do Aston Villy, která po dlouhodobém zranění Toma Heatona a nepřesvědčivých výkonech dvojky Nylanda touží tento post posílit. Stejně jako Martínez hledá místo, kde by si hned ze startu vydobyl stabilní post jedničky.

Na straně Arsenalu došlo rovněž i ke změnám ve vedení klubu. Severolondýnský klub upustil od svého modelu dvou manažerů v čele s rozdílnými agendami stejně jako od postu "hlavního kouče", který se nyní ve prospěch Mikela Arteta proměnil zpět v roli fotbalového manažera.
Fulham FC - pravděpodobná sestava:
Rodák - Odoi, Hector, Ream, Bryan - Reed, Cairney - Knockaert, Onomah, Reid - Mitrović
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Saliba, Holding, Tierney - Bellerín, Ceballos, Xhaka, Maitland-Niles - Saka, Nketiah, Aubameyang
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.36 - 4.03 - 1.69
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Crystal Palace - Southampton FC  (sobota 16:00)
S výtečnou formou zakončili fotbalisté Southamptonu loňský ročník Premier League. To se už tak úplně nedá říci o jejich nadcházejícím soupeři - Crystal Palace na výhru čeká už téměř tři měsíce.

Eagles naposledy zvítězili v prvním pokoronavirovém zápase v Bournemouthu, kde uspěli výsledkem 0:2. Poté však jako by se něco zlomilo a sedmkrát v řadě prohráli, z čehož šestkrát vyšli bodově naprázdno. Alespoň malá útěcha přišla v posledním utkání s Tottenhamem, v němž konečnou remízu 1:1 určil ve druhé půli Schlupp. Co se týče individuálních výkonů, byl loni hlavním ofenzivním tahounem Jordan Ayew, jenž zakončil sezónu devíti góly. Jako jediný se taky dostal alespoň na pětibrankovou metu.

Saints naopak už dlouhou dobu čekají na přemožitele. Od červnové porážky od Arsenalu dokázali zdolat Watford, Manchester City, Southampton a naposledy i Sheffield, proti němuž ve druhé půli otočili a díky dvěma Adamsovým a jedné Ingsově trefě zvítězili. Mezitím ještě ve třech střetnutích remizovali. Právě zmíněný Danny Ings byl také jednoznačnou ofenzivní hvězdou týmu, když nastřádal dvaadvacet branek a jen těsně zaostal za korunou pro krále střelců.

Domácí tým se musí obejít bez početné skupiny zraněných hráčů. Chybět budou Benteke, Cahill, Ferguson, Sakho, Tomkins a van Aanholt. Na druhé straně zdraví do hry nepustí Boufala a Djenepa.
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Ward, Kouyaté, Dann, Mitchell - Townsend, Milivojević, McArthur, Schlupp - Ayew, Zaha
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Walker-Peters, Stephens, Bednarek, Bertrand - Ward-Prowse, Romeu - Armstrong, Redmond - Ings, Adams
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.28 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Liverpool FC - Leeds United  (sobota 18:30)
Fotbalisté Liverpoolu hostí v rámci prvního kola Premier League vítěze loňské Championship Leeds. Utkání se kvůli koronaviru odehraje bez přítomnosti fanoušků na stadionu. Cíle obou celků budou v této sezoně zcela rozdílné, Reds budou chtít obhájit titul, Leeds zacílí na udržení.

Svěřenci trenéra Kloppa minulý ročník zcela suverénně ovládli a určitě budou chtít na svou spanilou jízdu anglickou ligou navázat. A v prvním kole budou jasnými favority. Do karet Liverpoolu hraje i fakt, že na domácím stadionu už neprohrál 59 utkání v řadě. V posledním přátelském utkání si Reds zastříleli, když porazili Blackpool 7:2. Fanoušky však určitě mrzela porážka ve finále anglického superpoháru s Arsenalem, který po remíze 1:1 uspěl na penalty. "Samozřejmě budou čelit výzvám, protože v Premier League jsou jistě těžší soupeři než v Championship. Ale stejně si v Premier League povedou dobře, stoprocentně," řekl na adresu soupeře Jürgen Klopp.

Leeds si nejvyšší anglickou soutěž zahraje poprvé od sezony 2003/04. Tehdy skončil devatenáctý a sestoupil. Nyní však zvítězil ve druhé lize a hned v prvním kole jej čeká pořádný oříšek. Důležitým krokem pro klub bylo prodloužení kontraktu úspěšného manažera Marcelo Bielsy. "Chtěl bych, abychom byli důstojným soupeřem a ideálně si včas zajistili záchranu, aby závěr sezony byl bez nervů. Utkání s Liverpoolem bude náročné, ale věřím, že máme šanci je potrápit," uvedl kouč Bielsa.

Poslední vzájemný duel se odehrál na konci listopadu 2016 v rámci Ligového poháru a Liverpool zvítězil 2:0.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Gomez, van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mane.
Leeds United - pravděpodobná sestava:
Meslier - Ayling, Koch, Cooper, Dallas - Phillips - Hélder Costa, Hernández, Klich, Harrison - Bamford.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 5.99 - 10.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
West Ham United - Newcastle United  (sobota 21:00)
Od samého začátku července čekají fotbalisté Newcastlu na vítězství. Poštěstit se jim to může v premiérovém utkání nové sezóny, čelí však soupeři se solidní formou - míří totiž na hřiště West Hamu.

Kladiváři v závěru uplynulého ročníku utekli hrobníkovi z lopaty a díky povedeným výsledkům se nakonec bez potíží zachránili. Ve čtyřech posledních zápasech nenašli přemožitele. Suverénně si poradili s Norwichem a Watfordem, sezónu pak zakončili remízami s Aston Villou a Manchesterem United. Velký podíl na záchraně měl i Tomáš Souček, který se v koncovce několikrát prosadil, a hlavně Michail Antonio - ten v sezóně nastřádal dvojciferný počet branek.

Magpies naopak měli štěstí, že dokázali nasbírat velkou řádku bodů v průběhu sezóny. Její závěr se jim totiž nevyvedl a v šesti posledních zápasech získali jen dva body. S ročníkem se rozloučili porážkou 1:3 od Liverpoolu, přičemž od první minuty vedli, postupně se jim však bodový zisk rozptýlil před očima. Straky se potýkaly zejména s tím, že neměli ve svých řadách žádnou ofenzivní hvězdu - nejlepší střelec Shelvey skončil se šesti zásahy.

Domácí by mohli nastoupit v plné sestavě, v ohrožení je pouze Lanziniho start. Hosté se musí obejít bez větší skupiny hráčů, chybět budou Clark, Dumemtt, Dúbravka, Gayle a Schär. Nejistý se i start Frasera s Longstaffem.
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Fabianski - Johnson, Diop, Ogbonna, Cresswell - Souček, Rice - Bowen, Noble, Fornals - Antonio
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Darlow - Krafth, Fernández, Lascelles, Manquillo - Hayden, Shelvey - Ritchie, Almirón, Saint-Maximin - Wilson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.60 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Crystal Palace00000:00
 Everton FC00000:00
 Sheffield United00000:00
 Chelsea FC00000:00
 Brighton & Hove Albion00000:00
 Newcastle United00000:00
 West Ham United00000:00
 Leicester City00000:00
 West Bromwich Albion00000:00
 Tottenham Hotspur00000:00
 Southampton FC00000:00
 Leeds United00000:00
 Liverpool FC00000:00
 Arsenal FC00000:00
 Fulham FC00000:00
 Aston Villa00000:00
 Manchester City00000:00
 Manchester United00000:00
 Burnley FC00000:00
 Wolverhampton Wanderers00000:00
Zbývající zápasy
12.09. 16:00Burnley FC - Manchester United (zápas odložen)
12.09. 16:00Manchester City - Aston Villa (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1056)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele