Nizozemská Eredivisie - souhrn 5. kola

28.08.2009, 22:41, aktualizováno 30.08.2009, 18:23
Komentáře a souhrny

RKC Waalwijk - ADO Den Haag 0:2

28.08.2009 20:45

Góly: 37. Bogdan Milić, 52. Wesley Verhoek

Waalwijk to bude mít letos se záchranou skutečně hodně těžké. Přesvědčil se o tom v utkání s Den Haagem, se kterým opět nebyl schopný uhrát alespoň bod a již popáté v řadě prohrál. V tabulce mu tak pochopitelně stále patří poslední místo.

Přitom domácí fotbalisté nezačali nijak výrazně špatně. Již v úvodních minutách vyzkoušel pozornost hostujícího gólmana tvrdou ránou zhruba z 10 metrů útočník Vink. Míč ale v síti neskončil. Waalwijk se snažil i nadále, ale žádná z jeho šancí se neujala. Naopak v 37. minutě inkasoval. Milič doběhl dlouhý pas Ammiho, z pravé strany pokutového území pravačkou vypálil a poslal svůj tým do vedení.

Domácí fotbalisté nastoupili ke druhému poločasu odhodláni s nepříznivým stavem něco udělat a chtěli co nejrychleji vyrovnat. Jenže Haag jejich plány hodně rychle překazil. Po pouhých sedmi minutách své vedení zdvojnásobil. Verhoek si naskočil na centr Obodaie a úspěšně skóroval. Pro Waalwijk to byla pohroma a v utkání se již na vážnější odpor nezmohl.

Naopak otázkou spíše bylo, kolik gólů se ještě podaří hostům vstřelit. Gólman Wevers se musel častokrát pořádně ohánět, aby potřetí neinkasoval. Hodně horko bylo před bránou Waalwijku při pokusu Soltaniho, který ale stejně v bráně neskončil. V samotném závěru střílel vedle naopak náhradník Vicento.

Více informací k zápasu

Roda JC - SBV Vitesse 3:4

28.08.2009 20:45

Góly: 28. Mads Junker, 54. Frank van der Struijk (vl.), 60. Anouar Hadouir - 1. Lasse Nilsson, 43. Nicky Hofs, 76. Sinan Kaloglu, 89. Santi Kolk

Vitesse může oslavovat první výhru. Po sedmigólovém dramatu na půdě Rody je nakonec tím šťastnějším celkem, i když se pořádně nadřelo.

Hosté vstoupili do zápasu skutečně impozantně. Na nic nečekali a domácí fanoušky se jim podařilo zmrazit již v první minutě. Nejvíce se pod úvodní branku podepsal obránce Rody Eric Addo, který při bránění Kolka uklouzl a nabídl tak Vitesse výbornou šanci. K míči se následně dostal Lasse Nilsson a propálil vše, co mu stálo v cestě - 0:1.

Roda se pochopitelně nechtěla s tímto nepříznivým stavem smířit, jelikož podobně jako soupeř myslela na výhru. Po čtvrthodině jí k vyrovnání skutečně příliš nescházelo. Zpoza pokutového území se odhodlal ke střele kanonýr Mads Junker a pořádně vystrašil gólmana Velthuizen, jenž si však s jeho nepříjemným pokusem poradil. Krátce na to se už ale Junker prosadil - přesně zakončoval po centru Janssena.

Fanoušci obou stran již čekali, že první poločas dospěje k nerozhodnému stavu, když v závěru udeřili opět hráči Vitesse. Po výborné přihrávce z kopaček Santiho Kolka zakončoval z malé vzdálenosti Nicky Hofs a skončilo to gólem.

Úvodní patnáctiminutovka po změněn stran byla pro hostující hráče vystřižena jako z toho nejhoršího snu. Nic se jim nedařilo směrem dopředu a navíc hned dvakrát inkasovali. Poprvé v 54. minutě. Junkerův, nijak výrazně nebezpečný centr, se snažil odvrátit obránce Van der Struijk, jenže míč nezasáhl ideálně a ten k překvapení všech aktérů skončil ve vlastní síti.

Přesně o šest minut později už šla Roda do vedení. Po přímém kopu Bodora přesně zamířil Hadouir. Vitesse se však nechtělo s nepříznivým stavem spokojit a v závěru zabojovalo. Nejprve vyrovnal Kaloglu a v samotném závěru napřáhl z dálky aktivní Kolk a zajistil pro svůj tým tři veledůležité body.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - VVV Venlo 1:1

29.08.2009 18:45

Góly: 52. Ramon Zomer - 32. Sandro Calabro

Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale také v pátém kole uhrálo Venlo nerozhodný výsledek. Tentokrát si připisuje bod po remíze 1:1, kterou vybojovalo na hřišti nepříjemného Nijmegenu.

Do zápasu lépe vstoupili hosté, kteří se ujali vedení zhruba po půlhodině hry. Domácí fotbalisté reagovali na nepříznivý stav až ve druhém poločase, kdy vyrovnal Ramon Zomer.

Již v úvodní dvacetiminutovce si oba celky vypracovaly zajímavé příležitosti, které zaváněly gólem. Nejvážněji zřejmě vypadala šance El Kabiriho. S tou si ale nakonec gólman Dennis Gentenaar poradil a zabránil inkasování. Venlo na tuto akci odpovědělo úvodním gólem. Ahahaoui vybojoval míč, poslal centr do pokutového území, kde jej Honda sklepl ke Calabrovi a ten si už věděl rady.

Ve 38. minutě byl Nijmegen skutečně hodně blízko vyrovnání. Velmi nebezpečně hlavičkoval Vleminckx a k úspěšnému zakončení moc nescházelo. Míč vykopl až na brankové čáře obránce Michael Timisela.

Sandro Calabro měl na kopačkách druhý gól, jenže s jeho dělovkou si nakonec poradil gólman Gábor Babos. Na místo toho NEC dokázalo vyrovnat. Po rohovém kopu El-Akchaouiho zakončoval efektivně z voleje do pravého horního rohu brány Ramon Zomer. Krátce na to se musel vyznamenat opět domácí Babos, jenž si s menšími problémy nakonec s tvrdou ránou van Desella poradil.

Pro domácí hráče byla remíza málo, a proto se až do závěrečných minut snažili přidat druhý gól. Gentenaar častokrát zasahoval proti nebezpečným pokusům soupeře. Hned dvakrát se vyznamenal při šanci Schoneho, kdy kromě první rány zlikvidoval také následnou dorážku. V nastaveném čase si poradil i se střelou Vleminckxe a měl nemalou zásluhu na tom, že jeho tým vybojoval další cenný bod.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - Willem II 2:1

29.08.2009 19:45

Góly: 7. Brett Holman, 24. Héctor Moreno - 23. Sergio Zijler

AZ pokračuje ve své jízdě za obhajobou mistrovské trofeje pro mistra holandské Eredivisie a i v dalším utkání dokázalo zdolat svého soupeře. Tentokrát se proti Alkmaaru postavil celek z Tilburgu. Willem II sehrál se svým protivníkem vyrovnanou partii, ale ani to nestačilo k vítězství. Domácí AZ dokázalo po devadesáti minutách zvítězit těsně v poměru 2:1.

Začátek utkání patřil jednoznačně domácímu celku. Ten se do svého soupeře zakousl již od úvodních minut a postupem času si vypracoval enormní tlak. Ten vyvrcholil v 7. minutě, kdy se k míči dostal domácí Holman. Ten si s bravurou pohrál s hostující obranou a nekompromisní střelou poslal AZ do brzkého vedení.

Hosté z Tilburgu však podobný vývoj čekali. Po inkasované brance začali více bránit a tlak Alkmaaru "úspěšně" zvládli. Oba týmy přešly k soubojům uprostřed hřiště a hra se vyrovnala. Postupem času však hosté přebírali iniciativu hry a nutili domácí celek k nevynuceným chybám. Jednu takovou chybu mohl potrestat Boutahar. Ten však z dobré střelecké pozice nastřelil pouze břevno.

Trest pro AZ tedy přišel až v 23. minutě a to zásluhou aktivního Zijlera. Ten se po rohovém kopu dostal do dobré příležitosti vyrovnat a nezaváhal. Stav byl tedy srovnán. Bohužel však pro hosty radost ze vstřelené branky trvalo pouhou minutu. Domácí rozehráli, natlačili se k vápnu Tilburgu a začali hostující celek presovat. K míči se ve vzdálenosti dostal Moreno. Ten se s ničím nerozpakoval a jak stál, tak míč poslal přímo směr Aertsova branka. Ten proti jeho přesné ráně neměl žádnou šanci a tak se Alkmaar mohl opět radovat z důležitého vedení.

První poločas se poté odehrál spíše ve středu hřiště a ani jeden z celků se nikterak netlačil do útoku. Ojedinělé byly další střelecké pokusy domácího Morena. Tomu se však žádná další rána nevyvedla. Druhý poločas provázela atmosféra z konce toho prvního. Oba celky vyčkávaly na chybu soupeře. Ani jeden však chyby nedělal, a tak se utkání změnilo spíše v nudnou podívanou. O vážné šance byla nouze, a tak se ke konci utkání osmělil alespoň loňský nejlepší střelec El Hamdaoui. Jeho povedenou ránu však vyškrábl hostující brankář Aerts. Utkání tedy skončilo těsným vítězstvím domácích 2:1. Ti se tak minimálně do neděle mohou radovat z první pozice v tabulce Eredivisie.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - Sparta Rotterdam 2:0

29.08.2009 20:45

Góly: 62. Jacob Lensky, 81. Gregoor van Dijk (pen.)

Utrecht opět potvrdil, že chce hrát o nejvyšší mety a ani ve čtvrtém utkání v řadě neprohrál, k tomu bude mít v tabulce o duel méně a prozatímní čtvrté místo je velkým úspěchem. Sparta tentokráte nedokázala odolat tlaku a zbytečně v polovině druhé půle inkasovala, závěrečná penalta osm minut před koncem už nic nezměnila. Hosté tak klesli se čtyřmi body na patnácté místo a budou mít co dělat, aby se z něho brzy dostali.

Přitom neodehráli vůbec špatný zápas a více jak hodinu hry drželi nadějný výsledek, jenže pak přišel rychlý zásah a bylo po nadějích. Domácí měli mnohem lepší vstup do zápasu a vedení bylo na dosah od úvodních minut. Po přihrávce Van Dijka ovšem nedokázal Jacob Mulenga propálit z deseti metrů gólmana Aleksander Seligu, který předvedl skvělý zásah. Na druhé straně zkusil otestovat brankáře Michela Vorma Erik Falkenburg, avšak muž mezi třemi tyčemi byl úspěšný.

V prvním dějství toho více k vidění nebylo, to druhé už bylo o parník zajímavější. Hned na začátku vyslal báječnou ránu Rydell Poepon a mířil přímo do šibenice, neuvěřitelnou robinsonádu ale předvedl Worm a dokázal vytěsnit na roh. Pak už se otřásal domácí stadion v základech a Utrecht se probudil. Těsně před vystřídáním totiž udeřil Jacob Lensky. Kanadský záložník byl v tento moment zraněný, jeho levačka ve vápně však byla neomylná - 1:0.

O něco později mohl náskok navýšit po skvostném průniku Nathana Rutjese aktivní Mulenga, pálil však jen do boční sítě. Následně se již ale mohli domácí uklidnit nadobro. Emmanuel Boakye totiž nešetrně poslal ve vápně k zemi Mulengu a nařízenou penaltu dokázal proměnit zcela s přehledem Van Dijk, jenž tak vsítil svůj premiérový gól sezóny. Sparta se v závěru už ani příliš nesnažila snížit a duel se v poklidu dohrál.

V příštím kole zkusí Sparta bodovat na domácím stánku proti poslednímu Waalwijku, který nezískal ještě ani bod. Utrecht bude potvrzovat svou dominanci v prvním velmi těžkém střetnutí na půdě Twente.

Více informací k zápasu

NAC Breda - SC Heerenveen 2:0

30.08.2009 14:30

Góly: 50. Kees Kwakman, 58. Matthew Amoah

NAC Breda přivítala na své půdě hostující "srdíčka" z Heerenveenu. Ta ukázala, že momentálně opravdu nemají formu, a z Bredy jedou domů naprázdno po porážce 2:0.

Začátek utkání přitom patřil hostujícímu celku. Ten se v 19. minutě dostal do slibné střelecké pozice, ze které vypálil Henrique. Proti jeho střele však stál Jelle ten Rouwelaar, který se i v tomto případě ukázal jako velice kvalitní brankář, když dokázal udržet čisté konto. Poté o sobě dali vědět také domácí. Nejprve se o střelu pokusil Schilder, poté Kwakman. Ani jeden však neuspěl. První poločas tedy skončil nerozhodně 0:0.

Ten druhý začal zvýšeným náporem domácích. Ti se okamžitě tlačili do střeleckých možností, ale ani jeden z hráčů Bredy se neodvážil vzít zodpovědnost na svá bedra. Poté přišla 51. minuta a drzý průnik Kwakmana. Ten se s ničím nerozpakoval a překvapil všechny přítomné, když tvrdou přízemní střelou poslal domácí do vedení. Hosté se snažili okamžitě odpovědět, avšak na tvrdou ránu Popova vyzrál domácí brankář.

Pro Heerenveen přišlo další zklamání v 58. minutě, kdy se do dobré pozice dostal Amoah. Ten se nad ničím nerozmýšlel a tvrdou ranou z voleje poslal NAC již do dvoubrankového vedení. To si udrželi i po zbytek celého utkání, ve kterém se hosté nedokázali nijak prosadit, a tak domácí zaslouženě brali tři body za vítězství 2:0.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Twente 1:1

30.08.2009 14:30

Góly: 90+4. Roy Makaay (pen.) - 73. Nicky Kuiper

Oba celky dokázaly udržet svoji podzimní neporazitelnost, nicméně oba přišly o své postavení v tabulce a klesly o jednu příčku. Přitom hosté ještě v poslední minutě vedli 1:0 a vypadalo to, že vykradou De Kuip, avšak již v nastavení přisoudil sudí domácím penaltu a střídající holandský kanonýr Roy Maakay ji s přehledem proměnil. Oba týmy tak mají jedenáct bodů a jsou o bod za Alkmaarem.

Hosté vstoupili do zápasu lépe a mohli jít v 6. minutě do vedení, když vyslal svůj projektil pravačkou Dario Vujičevič, nicméně brankář Rob van Dijk jen přihlížel, jak jde balón těsně nad. Na druhé straně hlavičkoval po centru Andwele Sloryho dánský kanonýr Jon Dahl Tomasson, avšak mířil též mimo. Po dvaceti minutách hry to zkoušel levačkou Sekou Cisse, brankář Sander Boschker dokázal brilantně vyškrábnout na roh.

Po půl hodině hry nebezpečně střílel Slory, sražená střela se dostala k Cissemu, ten ovšem trestuhodně z bezprostřední blízkosti minul. V dalším průběhu utkání zajímavé nebylo a žádná další tutovka k vidění nebyla, teprve čtvrthodiny před koncem se radovali hostující fanoušci z vedoucí branky. K střídajícímu Nickymu Kuiperovi se velmi šťastně odrazil balón, sám pak na levém křídle udělal pár kroků a zamířil přímo do levé šibenice, Van Dijk byl bez šance.

Domácí začali panikařit a hodně obměnili sestavu střídáním, odměny se jim nakonec dostalo. Předtím však mohl definitivně pojistit Bryan Ruiz, jenomže pokus z jeho levačky dokázal zlikvidovat Van Dijk. Velkou ofenzívu Feyenoordu mohl zakončit v 85. minutě Cisse, který ovšem po dobrém průniku neuspěl v souboji jeden na jednoho s brankářem Boschkerem a trestuhodně tak zatím spálil největší šanci domácích.

Domácí výběr se dočkal v nastavení, kde přímý volný kop poslal do vápna Jonathan de Guzman, rukou velmi nešťastně zahrál Peter Wisgerhof a nařízený pokutový kop umístil do pravého horního rohu tradiční penaltový sniper Maakay. Twente se pokusí získat další tři body ve vlastním prostředí s dalším těžkým sokem Utrechtem, Feyenoord bude bojovat o bodíky na hřišti Tilburgu, který již čtyřikrát v řadě prohrál.

Více informací k zápasu

FC Groningen - PSV Eindhoven 0:2

30.08.2009 14:30

Góly: 65. Danny Koevermans, 80. Danny Koevermans

V dalším utkání 5. kola holandské Eredivisie dokázalo PSV díky dvěma brankám Koevermanse zdolat Groningen na jeho hřišti 2:0 a poskočilo v tabulce na třetí pozici.

Do utkání vstupovávala obě mužstva s cílem zbytečně neinkasovat. I podle toho vypadal samotný začátek zápasu. Ten překvapivě patřil domácímu celku. Do první vážnější šance se dostal domácí Goran Lovre. Ten si pohrál s bránícím Ooijerem a pouze lehkou střelou vyzkoušel pozornost hostujícího brankáře Isakssona.

Poté se hra uklidnila a hostující celek z Eindhovenu spíše čekal na chybu Groningenu. Ta však nepřicházela a domácí místo chyb spíše zkoušeli vstřelit první branku utkání. Další vážnější akce se do statistik znovu připsala domácí barvou. Tentokrát na sebe zodpovědnost vzal Zonneveld. Přízemní střelou však pouze protáhl hostujícího brankáře.

Po této situaci o sobě dali vědět i hosté. Dobrou individuální akcí se prosadil Otman Bakkal, který se dostal až do dobré střelecké pozice. Z té také vypálil, avšak výborným zákrokem se blýsknul domácí brankář Luciano da Silva. Tím prakticky skončil první poločas a návštěvníci se těšili na ten druhý. Ten začal znovu opatrně a oba celky vyčkávali. Jako první se osmělilo hostující PSV, to běžela 66. minuta a chybu domácí obrany využil Koevermans. Ten si naskočil na výborný centr z levé strany a nikým nehlídán poslal hostující celek do vedení.

Domácí celek zaskočen celou situací okamžitě po rozehrávce chtěl útočit, avšak na kopačkách všech hráčů byla znát mnohem větší nervozita. Groningen začal vytvářet chyby a toho využil v 80. minutě Balazs Dzsudzsak, který dalším přesným centrem našel znovu Koevermanse. Ten tentokrát zakončoval nohou, avšak efekt byl stejný - 0:2. Groningen poté nedokázal vytvořit žádný tlak a hosté si závěr zkušeně pohlídali.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - AFC Ajax 0:3

30.08.2009 16:30

Góly: 67. Toby Alderweireld, 86. Darío Cvitanich, 88. Ismaïl Aissati

Po dvou nepodařených zápasech si Ajax opět připisuje hodně důležité tři body. Ty získal na půdě Almela, kde se opět více jak hodinu nemohl střelecky prosadit. Nakonec ale zaúřadovali Alderweireld, Cvitanich a Aisatti, kteří zařídili výhru 3:0.

Prvních pětačtyřicet minut žádný extra líbivý fotbal nenabídlo. Ani jeden celek si nebyl schopný vypracovat nějakou pořádnou šanci a především hostující trenér Martin Jol častokrát jen nevěřícně kroutil hlavou, jak jeho svěřenci zahrávali některé akce.

V 10. minutě však mohl pochválit stopera Alderweirelda, který se nebal vypálit z dálky a nadělal gólmanu Pieckenhagenovi problémy. To první šance Almela přišla po necelé půlhodině hry. O zakončení se pokoušel mladík Bas Dost, jenže ani on nedopadl bůhvíjak dobře. S jeho pokusem si Stekelenburg, jenž se po většinu zápasu nudil, poradil. Obdobně si vedl těsně před přestávkou na hostující straně středopolař Aissati.

Ve druhé půli už jasně přebral otěže zápasu hostující Ajax, který domácí tým k ničemu vážnému nepustil. Navíc se mu povedlo vstřelit hned tři branky. I když si vypracoval řadu šancí, poprvé se prosadil až v 68. minutě. Po centru z rohového kopu hlavou zakončoval stoper Alderweireld a s pomocí břevna dostal míč do brány. Podle domácích hráčů však nebyl za čárou celým objemem. O dvě minuty přišel další diskutabilní moment. Po faulu na Suáreze totiž viděl druhou žlutou kartu Quansah a musel tak předčasně opustit hřiště.

Vše už sice nasvědčovalo tomu, že v utkání žádný gól nepadne, Ajax se ale nechtěl pouze s jednobrankovým vedením smířit, a proto hrál naplno až do konce. To se mu také vyplatilo. V 87. minutě vrátil míč zpátky do pokutového území po přetaženém centru Kennedyho Suárez, k hlavičce se dostal Cvitanich a úspěšně zakončil. Ani to ale nebyl konec. Zanedlouho se prosadil také mladík Aissati, který si všiml vyběhnutého gólmana Pieckenhagen a z hranice šestnáctky jej elegantně přehodil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar540114:412
2.Feyenoord Rotterdam53208:111
3.PSV Eindhoven532013:811
4.FC Twente53207:311
5.AFC Ajax531112:510
6.FC Utrecht43106:210
7.NAC Breda53117:510
8.ADO Den Haag52128:67
9.Heracles Almelo52124:67
10.VVV Venlo505010:105
11.Roda JC51225:95
12.NEC Nijmegen41125:54
13.SBV Vitesse51136:104
14.Sparta Rotterdam51132:74
15.SC Heerenveen51132:84
16.Willem II51045:73
17.FC Groningen50234:92
18.RKC Waalwijk50052:150

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Venlo je sympaticky tym, doufam ze se natrvalo usadi v Eredivisie

Reagovat
Counter

byl jsem na jejich zápase v Utrechtu, dojem na mě z Venlo udělal jen Honda, pokud ho udrží, nebudou mít se záchranou problémy...

Reagovat
AjaxFans

O Hondu je zájem,myslím že pude pryč

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele