Nizozemská Eredivisie - souhrn 29. kola

03.04.2009, 22:45, aktualizováno 05.04.2009, 16:34
Komentáře a souhrny
Alkmaar využil zaváhání Twente, otočil zápas s Den Haagem a již v příštím kole může slavit titul. Ajax zvítězil na hřišti Rody a od druhé příčky ho dělí jenom bod. Heerenveen jenom remizoval v Almelu a dal tak možnost PSV, které vyhrálo nad Spartou, naopak Feyenoord prohrál.

NEC Nijmegen - FC Twente 1:1

03.04.2009 20:45

Góly: 78. John Goossens - 23. Marko Arnautović

Twente nezvládlo závěr předehrávky 28.kola na půdě Nijmegenu a po inkasované brance si odváží z tohoto utkání pouze bod za remízu 1:1.

Začátek utkání patřil přesně podle papírových předpokladů hostujícímu Twente. O první vážnější akci zápasu se postaral hostující Kenneth Perez, který se proháčkoval do dobré střelecké pozice, avšak jeho pokus s přehledem vytěsnil domácí brankář Gabor Babos.

Hosté stále tlačili a po několika minutách si dokázali vypracovat další zajímavou příležitost. Tentokrát se do dobré pozice dostal díky dobré technice hostující útočník Eljero Elia. Ten si míč hodil do volného prostoru a levačkou vystrašil celý Nijmegen, když Babos míč pouze vyrazil před sebe. Ani poté si však nemohli domácí odpočinout, protože k odraženému balonu přispěchal domácí Marko Arnautovic. Ten se z dobré pozice již nemýlil a poslal hostující celek do vedení.

Poté o sobě dali vědět také domácí hráči, když se ve slibné pozici objevil domácí útočník Saidi Ntibazonkiza. Ten si výborně narazil s Lasse Schonem a poté bez varování vypálil. Na to byl však hostující brankář Nikolay Mihaylov připraven a kvalitním zákrokem udržel své čisté konto.

Tím skončil první poločas a na řadu přišla druhá půle. Z ní mělo víc znovu Twente. Přestože však hosté na hřišti dominovali první vážnější šance přišla až v 71. minutě, když se v dobré pozici objevil hostující střelec Arnautovic. Tentokrát však neprokázal potřebný přehled a nedokázal vsítit branku.

V tu chvíli domácí vycítili možnost vyrovnat. Zakousli se do svého soupeře a díky vzrůstajícímu tlaku se v 79. minutě povedlo k radosti NEC srovnat stav zápasu, a to zásluhou Johna Goossense, který z dobré střelecké pozice propálil vše co mu stálo v cestě i s bankářem Mihaylovem.

Hosté byli zaskočeni a domácí se okamžitě uchýlili k bránění s přesvědčení, že bod je lepší než nic. Utkání poté skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - FC Groningen 0:1

04.04.2009 18:45

Góly: 90. Jevhen Levčenko

Brankou v poslední možné chvíli zachránil tři body pro Groningen střelec Jevgenij Levčenko a díky jeho brance se tedy mohli hosté radovat cenného skalpu Utrechtu na jeho půdě.

Mírným favoritem byl v tomto duelu domácí Utrecht, který ihned od úvodního hvizdu pracoval na vytvoření souvislejšího tlaku. To se jim ze začátku dařilo dobře a o první vážnější akci se postaral domácí Tim Corenlisse, který svou utaženou střelou prověřil brankáře da Silvu.

Zanedlouho nato domácí znovu zahrozili. Tentokrát se blýsknul dobrým průnikem Loïc Loval, ale hostující brankář byl znovu na místě. Poté se v řadách domácích o slovo přihlásil Simon Cziommer. Ten však svou střelu poslal těsně nad hostující branku. Tím prakticky skončil první poločas, který byl v jasné režii domácích.

Ten druhý začal stejně jako první. Utrecht převzal iniciativu a okamžitě se hrnul do útoku. Nejprve se ozval útočný Loval. Ten však z velice výhodné střelecké pozice těsně minul odkrytou branku Groningenu. Poté se míče zmocnil Tom Caluwé, který obešel bránícího hráče a zpoza šestnáctky těsně přestřelil.

Hosté jako by v zápase ani nefigurovali. Blížil se konec zápasu a domácí stupňovali tlak, když si na rohový kop nejvýše naskočil Cziommer. Jeho hlavičku však da Silva s přehledem lapil. Přišel však nastavený čas a skrumáž těl před domácí brankou. Tam s náhodně k míči dostal hostující Levčenko a svou tvrdou ranou prostřelil vše co mu stálo v cestě. Hosté tak v nastaveném čase překvapivě vedli a nakonec i zvítězili 0:1.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - SC Heerenveen 1:1

04.04.2009 19:45

Góly: 81. Mark-Jan Fledderus - 16. Kristian Bach Bak

Heerenveen po prohře na De Graafchapu podruhé zaváhal. Tentokrát na hřišti Heraclesu Almelo, kde nezvládl závěr zápasu a pouze remizoval 1:1.

Úvod zápasu patřil jednoznačně hostujícímu favoritovi, který se do svého soupeře zakousl od samého začátku. První velká šance však přišla až v 16. minutě. Spolupráce, kdy Viktor Elm svou precizní přihrávku našel volného Baka Nielsena, se nakonec ukázala jako branková. Nielsen totiž prokázal perfektní přehled a chladnokrevně zakončil.

Hosté se tak ujali vedení, ale to jim nestačilo. Uběhlo necelých dvacet minut a Heerenveen se znovu tlačil do útoku. Tentokrát však o sobě dost nahlas dal vědět Christian Grindheim, který tvrdou ranou ostře prověřil Martina Pieckenhagena v brance domácích.

Poté se probudili i domácí a teprve ve 40. minutě se postarali o první vzrušení před brankou Heerenveenu. O ten se postaral domácí Mark Jan Fledderus, ale jeho dobrá střela nakonec skončila vysoko nad hostující brankou.

Druhé dějství poté překvapivě patřilo domácím. Ti do poločasu vlétli s novým nádechem a okamžitě začali po hřišti prakticky létat. Svými střeleckými pokusy o sobě dali vědět Ricky van den Bergh, Everton a Fledderus. Avšak ani jedna střela neskončila brankou.

Poté se blížil závěr zápasu a přišla 81. minuta a dobrá střela Fledderuse, která nabrala rychlost a správný směr a zastavila se až v síti hostující branky. Bylo tedy vyrovnáno.

Heerenveen však toto nechtěl připustit a okamžitě začal útočit. Domácí obrana byla pod silným tlakem což nevydržel Kwame Quansah a v samotném závěru viděl červenou kartu. Hosté již tuto situaci nestihli využít a utkání tak skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - ADO Den Haag 4:1

04.04.2009 19:45

Góly: 49. Mousa Dembélé, 61. Maarten Martens, 78. Mounir El Hamdaoui, 83. Nick van der Velden - 39. Christian Kum

Alkmaar míří mílovými kroky za titulem. V dnešním zápase dokázal otočit nepříznivý vývoj a nakonec porazil ADO Den Haag 4:1. Zatímco Alkmaar může mít již příští týden titul v kapse, Haag bude muset bojovat, na sestup má náskok pouhé dva body.

První půlhodinka patřila hráčům Alkmaaru, ale žádná šance neskončila brankou. Neuspěli El Hamdaoui, Dembele a ani v největší příležitosti Da Silva. ADO toho příliš nenabídlo, ale vše se změnilo ve 40. minutě. Knopper odcentroval a v pokutovém území míč do branky uklidil Kum.

AZ však nedalo na odpověď dlouhou čekat. Po pěti minutách druhého poločasu bylo srovnáno. Dembele zužitkoval Schaarsovu přihrávku a vyrovnal. V 61. minutě už ADO prohrávalo. Martensův centr byl zklepnut Da Silvou a rozběhnutý Martens ho napálil do branky. Vedení pojistil v 79. minutě El Hamdaoui a o pět minut později na konečný stav 4:1 upravil Van der Velden.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - PSV Eindhoven 0:2

04.04.2009 20:45

Góly: 41. Balázs Dzsudzsák, 43. Ola Toivonen

V dalším zápase 29. kola holandské Eredivisie se na půdě města Rotterdam střetly celky domácí Sparty a hostujícího obhájce titulu PSV.

V tomto utkání bylo jasným favoritem hostující PSV, a to od samého začátku diktovalo tempo hry. Hosté se tlačili do zakončení, avšak brankové příležitosti se týmu vyhýbaly. První vážnější šanci zaznamenali domácí, a to zásluhou Ruuda Knola. Ten však na hostujícího brankáře nevyzrál. Poté o sobě již dali vědět hosté. Balázs Dzsudzsak se uvolnil a itekl všem svým pronásledovatelům. Nezastavil se ani před domácím brankářem a poslal PSV v 41. minutě do vytouženého vedení. To však hostům nestačilo a těsně před koncem prvního dějství se svou individuální akcí blýsknul Ola Toivonen. Ten jako při první brance utekl svým protihráčům a lehce poslal PSV do dvoubrankového vedení.

Tím skončilo první dějství. Na řadu přišla tedy druhá půle, do které šlo PSV s mnohem lepší náladou než na samotném začátku. Jedinou chybou druhého poločasu byla chudoba brankových a větších příležitostí. Fanoušek, který odešel domů o poločase tedy o nic zajímavého nepřišel. Za zmínku stojí akorát hlavička domácího Edouarda Duplana. Tu však s přehledem lapil hostující brankář Isaksson. Utkání poté skončilo jasnou výhrou hostů 0:2.

Více informací k zápasu

Roda JC - AFC Ajax 1:2

05.04.2009 12:30

Góly: 71. Sekou Cissé - 2. Luis Suárez, 66. Ismaïl Aissati

Ajax zvládl svou úlohu favorita a proti sestupem ohrožené Rodě vyhrál pouze 2:1.

Hosté se do svého soupeře zakousli ihned od úvodního hvizdu, když již ve druhé minutě zaúřadoval hostující Luis Suárez. Ten se díky své dravosti prosadil ve vápně a nekompromisní ranou prostřelil Brama Castra v brance domácích. Uruguayský reprezentant mohl po půlhodině hry přidat další branku, když se prodral po pravé straně až do šestnáctky soupeře. Tam jej však zablokoval výborným obraným zákrokem domácí Davy de Fauw. První vážnější šanci s podpisem domácích měl na svědomí Boldizsar Bodor, avšak jeho tvrdou střelu výborně vytěsnil Kenneth Vermeer.

Tím první poločas skončil a hosté vedli pouze o gól. Neuběhlo však ani dvacet minut druhé půle a do výborné pozice se dostal hostující Ismail Aissati. Ten prokázal výborný přehled a s klidem poslal Ajax již do dvoubrankového vedení. Ani to však domácí do kolen neposadilo. Do konce utkání zbývalo 18 minut a aktivní Bodor připravil výbornou pozici nabíhajícímu Cissému, který svou šancí nepohrdl a vykřesal naději na zvrácení výsledku. Ajax si však zbytek utkání pohlídat a tak po devadesáti minutách na tabuli svítil stav 1:2.

Více informací k zápasu

Willem II - NAC Breda 2:0

05.04.2009 14:30

Góly: 59. Sergio Zijler, 85. George Mourad

Zápas, který ovlivnily hned dvě červené karty pro hosty, posunul Willem II zase o něco dál od sestupových příček. Naopak Breda ztratila kontakt se šestým Groningenem.

A to už v osmé minutě mohl svou hlavičkou otevírat skóre Amoah, kdyby ze sedmi metrů nehlavičkoval nad břevno. Další střelou z kraje vápna vyzkoušel Gorter Aertse. A právě neúspěšný střelec pokazil dobrý vstup do zápasu svého týmu v minutě pětadvacáté. Faul na Boutahara totiž měl červenou dohru. Šanci na okamžité potrestání proměnil domácí obránce Swinkels díky proměněné penaltě. Poločas už byl v režii hlídání si brankového náskoku v podání Tilburgu.

Po hodině hry pak mohl vyrovnat Lurling, ale z těžkého úhlu Aertse nepropálil. To na druhé straně bylo radosti ažaž. Boutaharovu střelu totiž Jelle ten Rouwelaar pouze vyrazil k Zijlerovi, jenž bez problémů poslal domácí do dvoubrankového vedení. Situace byla o to horší, když se po pěti minutách nechal vyloučit další hráč v dresu hostí. Stejně jako na té první měl svůj podíl Boutahar, když po faulu na něj viděl druhou žlutou Gilissen a musel tak opustit hřiště. Vedení 2:0 proti devíti lidem už lehce podceňovanému Tilburgu stačilo a zápas se dohrával už jen z povinnosti.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - BV De Graafschap 0:0

05.04.2009 14:30

Góly: -

Nudné utkání s málo šancemi. Tak by se dal nazvat souboj mezi Vitesse a De Graafschapem. Utkání také po zásluze skončilo bezbrankovou remízou 0:0.

Samotný začátek zápasu patřil podle papírových předpokladů domácímu Vitesse. To se zásluhou aktivního Ricky Van Wolfswinkela dostávalo často do blízkosti hostující branky a hrozilo slibnými střeleckými pozicemi. Ani jedna z jeho střel se však v úvodu neujala.

Proto se o slovo přihlásil hostující Lasse Nilsson, jeho dobrou hlavičku však dobrým zákrokem zlikvidoval domácí brankář Piet Velthuizen. Poté přišly dvě šance domácích, které vedli Van Wolfswinkel a Nicky Hofs. Obě však ztroskotaly na dobře organizované obraně hostů.

Tím skončil první poločas bez branek 0:0. Druhý poločas byl plný očekávání, že přijdou nejen lepší akce, ale hlavně brankové příležitosti. O tu se těsně po změně stran postaral hostující Stijn Wuytens, avšak domácí brankář byl na místě.

Poté však přišel okamžitý herní útlum na obou stranách. Nakopávané balony za obranu a strkanice uprostřed hřiště. Fotbal bez určitého systému byl nejen nelíbivý, ale hlavně neúčinný. Z toho se snažil vymanit domácí Santi Kolk, který s dobrých dvaceti metrů pálil těsně nad.

O další dobrou šanci se poté postaral hostující Joep Van Den Ouweland. Ten se postaral o bránícího obránce, obešel jej a technickou ranou prověřil pozornost domácího brankáře. Ten byl však na místě a změnu stavu nedovolil. Utkání poté skončilo bezbrankovou remízou 0:0.

Více informací k zápasu

FC Volendam - Feyenoord Rotterdam 2:1

05.04.2009 14:30

Góly: 58. Dominique van Dijk, 82. Dominique van Dijk - 9. Roy Makaay

Volendam o sobě dal znovu vědět, když v duelu 29. kola proti Feyenoordu vybojoval cenné tři body za vítězství 2:1.

Začátek utkání ovšem patřil hostujícímu favoritovi z Rotterdamu. Ten o sobě dal vědět hned v páté minutě, když se míče zmocnil Diego Biseswar a tvrdou ranou prověřil pozornost Jeroena Verhoevena. To však nebylo ze strany Feyenoordu vše. Běžela desátá minuta a k míči se dostal hostující Roy Makaay. Ten si v pokutovém území soupeře udělal střelecký prostor a lehkou střelou poslal hosty do vedení. Feyenoord však stále tlačil. O další rozruch se před brankou domácích postaral Kelvin Leerdam, avšak tentokrát se stav neměnil.

Tím skončil první poločas, který se vyvíjel přesně podle papírových předpokladů. Volendam ovšem utkání nevzdal a do druhého dějství vyběhl s jednoznačným odhodláním ukázat, že to se záchranou myslí opravdu vážně. Iniciativa hry byla jasně na kopačkách domácího celku, avšak brankové příležitosti nepřicházely. To se změnilo v běžící 59. minutě, kdy se k balonu dostal domácí Dominique van Dijk a nekompromisně vyrovnal stav utkání. Volendamu však remíza nestačila a stále se vrhal do útoku. O slibné šance se v průběhu druhé půle postaral také domácí Melvin Platje, který nejednou prověřil hostujícího brankáře. Blížil se konec utkání a tlak domácích se stále stupňoval až přišla 83. minuta a s ní i zlatý okamžik van Dijka. Ten se totiž podruhé uvolnil a svou brankou vystřelil cennou výhru domácích 2:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.AZ Alkmaar29234260:1573
2.FC Twente29188354:2662
3.AFC Ajax29194663:3061
4.SC Heerenveen29167660:4955
5.PSV Eindhoven29157757:3052
6.FC Groningen291441148:3346
7.NAC Breda291261141:4542
8.FC Utrecht291091035:3239
9.NEC Nijmegen29911934:3238
10.Feyenoord Rotterdam29981241:3835
11.Willem II29951531:4532
12.SBV Vitesse297101228:4131
13.Heracles Almelo296101329:4428
14.ADO Den Haag29761630:4727
15.Sparta Rotterdam29761639:6127
16.Roda JC29671631:4925
17.FC Volendam29661732:6224
18.BV De Graafschap29661719:5324

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (11)

Přidat komentář
mastakillah

Alkmaar

Reagovat
Zajda

Příští kolo vyhraje a má jistotu titulu. Paráda.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud vyhraje i Twente, tak ještě ne.

Reagovat
fantomas

No se čtyřma prohrama na závěr se asi přeci jen počítat nedá...

Reagovat
smazaný uživatel

Beru to čistě matematicky, ne z pohledu pravděpodobnosti

Reagovat
terry

Z pohledu pravděpodobnosti je jisto už několik týdnů.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
terry

Fantomasi, co Groningen? Já bych řekl, že už to na pětku nebude.

Reagovat
fantomas

PSV se ještě zhroutí, já to víím.

Reagovat
Tomanatura

Breda

Reagovat
smazaný uživatel

dik feyenoord za tiket

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele