Ligue 1 - souhrn 27. kola: Bleskurychlý hattrick Opendy

10.03.2023, 22:57, aktualizováno 12.03.2023, 22:42
Komentáře a souhrny
Oslavující Loïs Openda (© AFP)

PSG odklidilo další překážku na cestě za titulem, v Brestu přitom rozhodlo až v poslední minutě. Marseille navzdory početnímu oslabení vedla nad Racingem Štrasburk o dva góly, v závěru však o náskok přišla a bere pouze bod za remízu 2:2. RC Lens vyhrál na půdě Clermontu, naopak Monaco naopak doma nestačilo na Remeš, která zase protáhla sérii neporazitelnosti...

Olympique Marseille - Racing Strasbourg 2:2

12.03.2023 20:45

Góly: 49. Chancel Mbemba, 76. Alexis Sánchez (pen.) - 88. Jean-Eudes Aholou, 89. Jean-Eudes Aholou

Tohle nedobré zaváhání pochopitelně hraje do karet především vedoucímu PSG, které má na čele tabulky desetibodový náskok, zatímco třetí Lens se na klub z přístavního města přiblížilo na rozdíl pouhých dvou bodíků. Za remízu jsou ovšem rádi i na francouzsko-německé hranici, jelikož tamní Racing díky ní a zásluhou lepšího skóre setrvá nad sestupovým pásmem.

Už v 6. minutě zahrozil Habib Diallo, když vyzkoušel pozornost Paua Lópeze. Minisouboj obou borců se opakoval za deset minutek znovu a opět z něj vyšel lépe domácí gólman. Na opačném pólu pobídnul Sead Kolašinac kolegu Ruslana Malinovskiho, jehož rána šla nad břevno. Thomas Delaine záhy využil zaváhání protihráče, jenže svoje sólo zhruba o padesát čísel nedotáhnul do zdárného konce.

Hned při další akci si aktivní Diallo zaběhnul za obranu, kde jej dostal na zem Leonardo Balerdi, jemuž Jérémie Pignard bez dlouhého rozmýšlení ukázal červenou kartu. Velká komplikace, leč fotbalisté hájící barvy OM se jí nechtěli nechat rozhodit. Důležité bylo, že úvodní dějství dohráli bez jakéhokoli dalšího karambolu.

Tři minutky po startu toho druhého mohli jít do vedení. Malinovského přímý kop ze dvaceti metrů Matz Sels jenom vyrazil k nohám Chancela Mbemby, jenž z bezprostřední blízkosti zaznamenal svou čtvrtou branku v sezoně - 1:0. Není divu, že na Stade Vélodrome zavládlo všeobecné nadšení. Čtvrthodiny před vypršením řádné hrací doby bylo ještě veseleji, neboť Alexise Sáncheze fauloval Frédéric Guilbert.

Sám faulovaný zamířil pravačkou po své levé ruce, zatímco muž v rukavicích skákal na opačnou stranu - 2:0. V ten moment by si na Antonettiho výběr vsadil málokdo. Jednašedesátiletý kouč svého času pozvedl Mety a teď má nakročeno k tomu, aby mezi elitou udržel Štrasburk. V 83. minutě ještě střídající Eric Bailly předvedl kvalitní obranný zákrok.

V minutě devětaosmdesáté však reprezentant Pobřeží slonoviny odehrál na roh, po kterém se míč odrazil k Jean-Eudesovi Aholouovi, jenž z první přehodil strážce domácí svatyně - 2:1. Hned po rozehrávce se hráči Racingu dostali k soupeřově šestnáctce Ibrahima Sissoko si všimnul autora předchozí trefy, kterak si nabíhá k pokutovému území, a tak mu adresoval balon, který Aholou z voleje nekompromisně poslal na bránu. Díky odrazu od břevna přinesla tahle výstavní bomba vyrovnání na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Stade Reims 0:1

12.03.2023 17:05

Góly: 51. Folarin Balogun

Svěřenci Williama Stilla tedy oplatili knížecímu klubu porážku z úvodního vzájemného klání této sezony a v tabulce poskočili na osmou pozici, zatímco AS po druhé prohře z posledních tří utkání neopustí čtvrtou příčku.

Tradičně nizoučká návštěvnost na Stade Louis II neodradila hosty od toho, aby se pokusili předvést co nejlepší možný výkon. Už po 180 sekundách to zkusil Dion Lopy, avšak na Matazovu teč dokázal Alexander Nübel včas zareagovat. Záhy se vydal z brány Yehvann Diouf. Cestou si uvědomil, že u balonu v žádném případě nebude dříve než Wissam Ben Yedder. Začal tedy couvat zpět ke své svatyni, díky čemuž protihráčovu hlavičku dokázal zneškodnit.

Marshall Munetsi se pak příliš nerozpakoval, nicméně svou střelou příznivce klubu z historického města nepotěšil. Po půlhodině chtěl hostující brankář zmenšit úhel Ben Yedderovi, což monacký forvard pochopil jako ideální příležitost pro lob, který se však zastavil o pravou tyčku. Velká škoda pro výběr Philippea Clementa.

Pět minut před vypršením řádné hrací doby úvodního dějství si za defenzivní linii zaběhnul Folarin Balogun, jenže se dostal až příliš blízko Nübelovi, takže si na svůj zářez musel počkat až do 51. minuty, kdy pro něj optimální přihrávku vymyslel Alexis Flips. Německý gólman si na míč sice sáhnul, ale v cestě za čáru mu nezabránil - 0:1.

Domácí to mohlo mrzet o to více, že jen několik okamžiků předtím cílil čerstvý Vanderson do brankové konstrukce. Naopak pro šťastného střelce se jednalo o šestnáctou trefu v sezoně.

O odpověď se pokusil Golovin, leč neúspěšně. Breel Embolo následně zamířil pouze do boční sítě. Minamino našel připraveného Dioufa. Balogun v 86. minutě sice překvapil Malanga Sarra, ale na Nübela nevyzrál. V nataveném čase Foket zblokoval pokus zmíněného japonského reprezentanta a na opačném pólu nedotáhnul sólo do zdárného konce hrdina minulé partie proti Ajacciu Jens-Lys Cajuste.

Více informací k zápasu

AC Ajaccio - Montpellier HSC 0:1

12.03.2023 15:00

Góly: 68. Elye Wahi

Bývaly doby, kdy byli Korsičané pro MHSC vítaným soupeřem, kterého se jim dařilo pravidelně přehrávat. V poslední dekádě tahle jistota odpadla. Takže Michela Der Zakariana může těšit, že se podařilo zvládnout další duel s potencionálním konkurentem v boji o udržení, jelikož po tomto výsledku je už tuplem třeba hledat adepty na sestup jinde. Třeba právě na ostrově ve Středozemním moři.

Na úvod zahrávali domácí standardní situaci, při které na centr Mickaëla Barreta těsně nedosáhnul Youcef Belaïli. Poté, co se otevírací desetiminutovka stala minulostí, se v soupeřově vápně ocitnul Faitout Maouassa, jehož štiplavou přízemní střelu vyrážel Leroy do bezpečí. Belaïli to pak zkusil z velké dálky, leč tenhle záměr se pozornosti médií těšit nebude.

Jordan Ferri si po třiceti minutách hry počínal lépe, nicméně pořád nepřesně. To samé platilo i o jeho tuniském spoluhráči Wahbim Khazrim, jemuž v závěru poločasu scházel dobrý metr. Další Maouassův pokus skončil na nejbližším obránci, zatímco Benjamin Lecomte v 60 minutě výborně přečetl hru, čímž znemožnil Mounaïmu El Idrissymu, aby se dostal do veliké příležitosti.

V následující fázi byly k vidění nepřesnosti, což utnul až v 66. minutě střídající Elye Wahi. Nejprve pouze vyprášil brankářovy rukavice, kdežto při další šanci už skóroval, protože si na bližší tyči počíhal na tradičně přesný centr Téjiho Savaniera od rohového praporku - 0:1. Asistent u jediné trefy tohoto klání to záhy zkusil sám, leč zařízení minul.

Stejně si počínal i Youcef Belaïli. V 84. minutě reklamovali svěřenci Oliviera Pantaloniho ruku, kterou podle nich ve vlastní šestnáctce zahrál Christopher Jullien. Podle sudího Hakima Ben El Hadje bylo všechno v souladu s pravidly. V nastaveném čase ještě přinutil Khalil Fayad k tygřímu skoku Benjamina Leroye. La Paillade se tedy pětigólovém přídělu Angers vrátili k výsledku, jaký bývá pro mužstva vedená Michelem Der Zakarianem v podstatě nejtypičtějším.

Více informací k zápasu

Angers SCO - Toulouse FC 0:2

12.03.2023 15:00

Góly: 37. Mikkel Desler, 46. Thijs Dallinga

Do konce Ligue 1 sice stále zbývá jedenáct kol, avšak jelikož letos uvidíme čtyři sestupující, tváří se setrvání v soutěži pro SCO pomalu jako utopie. Na první nesestupovou pozici schází v tuto chvíli třináct bodů, což je při aktuální formě svěřenců Abdelazize Bouhazamy vskutku hodně. Zato TFC klidně můžou dál doufat, že se jim podaří dohrát ročník v horní polovině tabulky.

Úvodní dvacetiminutovka nepřinesla prakticky žádný zaznamenáníhodný moment. Až po jejím konci se musel Maxime Dupé mít na pozoru před střílenou přihrávkou pětadvacetiletého Alžířana Farida El Melaliho. Záhy hlavičkoval Thijs Dalinga, bohužel pro hosty nad bránu, takže nerozhodný stav na ukazateli svítil dál.

Volej Pierricka Capelleho vypadal o poznání nadějněji, leč mezi tři tyče nedoputoval. El Melali zahrozil po půlhodině hry, avšak muž v rukavicích měl situaci jednoznačně pod kontrolou. Ve 36. minutě Paul Bernardoni výborně stačil vykopnout blízké zakončení Brechta Dejaegereho, nicméně do šaten odcházeli hráči posledního týmu tabulky přeci jen s jednogólovým mankem.

Při další akci totiž balon propadnul na pravou stranu vápna, kde si pro něj doběhnul Mikkel Desler a vyběhnuvšího gólmana zvládnul podstřelit - 0:1. V prvním poločase toho poloprázdné tribuny na Stade Raymond Kopa více neviděly. Ovšem několik sekund po startu toho druhého nezachytila defenziva dobrou kombinaci Toulouse, v jejímž závěru cílil Thijs Dallinga po zemi k levé tyči - 0:2.

Další minuty patřily spíše nefotbalovým záležitostem. Na ty znovu došlo až tehdy, co Zakaria Aboukhlal a Fares Chaïbi nedokázal dopravit míč na místo určení. Capelle při své další střele mířil dobře k pravé tyči, jenže tenhle záměr Dupé pochopil. V 68. minutě to vypadalo, že Rouault fauloval El Melaliho, avšak sudí Gaillouste po konzultaci s kolegou u videa nechal pokračovat ve hře. Při následném úprku o kousíček minul Souleymane Doumbia.

Ve finální desetiminutovce Bernardoni nejprve zneškodnil technický pokus Stijna Spieringse. Pak založil rychlý brejk, v jehož závěru selhal Farid El Melali. V nastaveném čase zlobil Amine Salama, jenže ani snížení nezařídil, protože poprvé těsně minul a podruhé jeho zakončení přeci jenom dokázal zkrotit Dupé.

Více informací k zápasu

FC Lorient - ES Troyes 2:0

12.03.2023 15:00

Góly: 8. Bamba Dieng, 90+2. Stéphane Diarra

Les Merlus se v průběhu sezony nevyhnuli slabší formě, nicméně post zaručující start v evropských pohárech pro ně stále není nereálný, zvlášť když budou budovat s celky bojujícími o udržení, mezi které se Estac nadále řadí.

Jak uvedeno, na první přesný zásah se na Stade du Moustoir čekalo pouhých osm minutek. Tehdy Romain Faivre šikovně posunul do vápna na Bambu Dienga, jehož střelu sice Erik Palmer-Brown ještě zblokoval, jenže na dorážku k bližší (pravé) tyči ze vzdálenosti nějakých šesti metrů Gauthier Gallon nedosáhnul - 1:0.

Na konci otevírací čtvrthodiny předvedl na pravé straně vápna výbornou práci s balonem Théo Le Bris. Následnou přihrávku před bránu chtěl z voleje uklidit do sítě autor první branky zápasu, jenže se mu kulatý předmět trochu zamotal mezi nohama, čímž vyřadil ze hry muže v rukavicích a přeci jenom skóroval. Opakované záběry jej však usvědčily z ofsajdu, takže náskok Lorientu zůstal minimální.

Ve 20. minutě zahrávali svěřenci Régise Le Brise rohový kop, po kterém Gallon skvěle vyrazil hlavičku Montassara Talbiho. V době, kdy se první dějství pomalu stávalo minulostí, pobídnul Kouamé kolegu Contého, jehož branka nemohla platit pro jasný ofsajd. Druhou půli započal Wilson Odobert propagační střelou, kterou Vito Mannone bez větších potíží kryl.

Na další šanci se čekalo až do 69. minuty, jenže hosté z ní nic nevytěžili, přestože možnost ke skórování byla poměrně vysoká. Renaud Ripart se pak prezentoval slabou hlavičkou do Mannoneho rukavic a se svými snahami neuspěl ani střídající Mama Baldé. Zato Stéphane Diarra si v nastaveném čase počíhal na zadní (pravé) tyči na centr, který smolně přizvednul jeden z obránců, aby svým volejem dal výsledku jeho finální podobu - 2:0.

Více informací k zápasu

FC Nantes - OGC Nice 2:2

12.03.2023 15:00

Góly: 31. Moussa Sissoko, 88. Mostafa Mohamed - 5. Terem Moffi, 71. Youssouf Ndayishimiye

Takový brankový příděl nepamatovalo vzájemné klání těchto dvou soupeřů od října 2016, kdy Les Aiglons vyhráli 4:1. Z remízy bude patrně mít o něco větší radost kouč jihofrancouzského klubu, neboť jindy spolehlivý Ludovic Blas si dovolil zahodit penaltu. Les Canaris po sedmadvaceti kolech drží čtrnáctou pozici, zatímco "Orli" jsou sedmí s minimální ztrátou na poháry.

Už po 200 sekundách musel Alban Lafont vyškrábnout na roh dobrý pokus Badredinea Boananiho. Ross Barkley nacentroval od praporku na malé vápno, kde nejvýše vyskočil Terem Moffi a přesnou hlavičkou zařídil na Stade de la Beaujoire hostům vedení - 0:1. Další fáze utkání přinesla vyrovnanou podívanou, která se musela obejít bez vyložené příležitosti.

Po půlhodině hry fauloval Melvin Bard aktivního Blase. Sám postižený centroval do vápna na hlavu Moussy Sissoka, který díky odrazu míče od země srovnal - 1:1. Ihned po rozehrávce stáhnul Dante rychlejšího Fabiena Centonzeho a sudí Willy Delajod ukázal na penaltový puntík, ze kterého Ludovic Blas orazítkoval břevno.

Po změně stran vyzkoušel Barkley pozornost domácí jedničky. Při své další střele anglický záložník netrefil zařízení. Po hodině hry Lafont reflexivně zareagoval na přízemní balon kutálející se jeho směrem. Jenže jej vykopnul pouze do Centonzeho, od něhož se k radosti příznivců fotbalistů ve žlutých dresech odrazil do brankové konstrukce.

Lafont pak pro jistotu vyrážel pokus Hichema Boudaouiho na roh, které se tentokrát obešel bez pohromy. Ani další zakončení Moffiho nepřineslo Nice vedení, a tak se nigerijský forvard proměnil v obránce. Nějakých 120 sekund poté místo rychlé otočky a střely "vykulil" na hranici vápna číhajícímu Youssoufu Ndayishimiyemu, jenž cílil přesně k levé tyči, tudíž si na konto připsal svůj první zásah v Ligue 1 - 1:2.

V 80. minutě si Terem Moffi narazil s Boudaouim, ale svou příležitost nasměroval akorát do boční sítě. Bardův pokus ze střední vzdálenosti nepatřil k nepřesnějším, takže mohl v minutě osmaosmdesáté skórovat čtvrtý Afričan, konkrétně Egypťan Mostafa Mohamed, jenž si naskočil na centr Joãa Victora z pravé strany a razantní hlavičkou nedal Schmeichelovi šanci zasáhnout - 2:2.

Více informací k zápasu

Clermont Foot - RC Lens 0:4

12.03.2023 13:00

Góly: 30. Loïs Openda, 33. Loïs Openda, 34. Loïs Openda, 76. Alexis Claude-Maurice

Velkou zásluhu na čtyřgólové výhře měl Loïs Openda, který si na konto připsal svůj druhý hattrick v sezoně (první zvládnul ve 13. kole proti Toulouse). A protože Monaco zaváhalo, bude Racingu patřit po sedmadvaceti kolech třetí příčka, kdežto Les Lanciers klesli na dvanáctou.

Ve 4. minutě centroval Angelo Fulgini na hlavu Kevina Dansa, jenž nezamířil přesně. Po dvaceti minutách hry se tváří v tvář Sambovi ocitnul Aïman Maurer. Rodáka z Konžské republiky sice překonal, ale před brankovou čárou za něj zaskočil Jonathan Gradit. Po chybě dvou hostujících hráčů hledal Neto Borges kolegu Yohanna Magnina, jenže přihrávka byla o něco delší, než by bývalo bylo zapotřebí.

Při dalším pokusu neuspěl Florian Sotoca, a tak přišla řada na Opendu, který si po půl hodině naběhnul na Fulginiho přihrávku za obranu a přízemní střelou z úhlu zahrál Morymu Diawovi na housle - 0:1.

Smrtící pětiminutovka v podání severofrancouzského celku pokračovala, když Maxime Gonalons podklouznul, čímž nabídnul šanci Adrienu Thomassonovi, který si počkal na podporu od Opendy, jemuž adresoval přihrávku, která byla přízemní střelou k pravé tyči přetavena ve druhý gól - 0:2.

Třiadvacetiletý Belgičan se potřetí prosadil hned po rozehrávce, když po chybné malé domů od obránce obešel brankáře a zasunul do odkryté branky - 0:3. Na hattrick tedy potřeboval 4 minuty a 30 sekund, čímž o čtyři sekundy překonal rekord Matta Moussiloua, který se v roce 2005 podílel na osmigólové demolici Istres celkem čtyřmi zásahy. Pouze v roce 1967 Michel Margottin zvládnul tři hřebíčky za stejný časový úsek. Tehdy však ještě nejvyšší soutěž nenesla stejný název.

V každém případě, na Stade Gabriel Montpied se do poločasového hvizdu dožadoval penalty Jim Allevinah. Rozhodčí Jérémy Stinat jeho prosby nevyslyšel. Ve druhém dějství o sobě dal vědět Seko Fofana, když napálil tyčku. V 66. minutě muž zápasu těsně minul. Na opačném pólu vychytal Wietesku pozorný Samba.

Čtvrt hodiny před koncem se celkově dvanáctigólový Openda proměnil v asistenta, jelikož na jeho zpětnou přihrávku si počíhal střídající Alexis Claude-Maurice a přesným zakončením k levé tyči vtisknul výsledku jeho finální podobu - 0:4. I protože, že si hostující jednička připsala na konto ještě jeden úspěšný zákrok. A při další Wieteskově možnosti měla štěstí, jelikož za jejími zády zvonila branková konstrukce.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - Paris Saint-Germain 1:2

11.03.2023 21:00

Góly: 43. Franck Honorat - 37. Carlos Soler, 90. Kylian Mbappé

Hodně to dřelo, bylo to vidět. PSG sice očekávaně získalo vítězství na půdě zachraňujícího se Brestu, každopádně tři body urvalo s vypětím všech sil. A ve finále na základě individuálních kvalit Lionela Messiho a Kyliana Mbappého, jejichž spolupráce vyústila v závěru střetnutí v rozhodující, rozdílovou branku. Domácí proti gigantovi rozhodně odvedli sympatický výkon.

Po úvodní nepříliš záživné desetiminutovce se do první větší šance dostali Pařížané. Messi sice v 11. minutě nešikovně zavrávoral ve vápně, míč se ovšem od něj odrazil k nehlídanému Carlosovi Solerovi, který ostře vypálil, a jeho tvrdou dělovku vyrazil gólman Bizot opravdu na poslední dobrou do své brankové konstrukce.

Na dlouhou dobu to ovšem bylo jediné ohrožení domácí brány ze strany favorizovaného souboru. Přesto se do poločasu ujalo PSG těsného vedení. Mbappé měl ve 37. minutě ve středu pole poměrně dost prostoru, a tak se rozhodl ze střední vzdálenosti vypálit. Bizot tuhle pumelici mohl těžko krotit do svých rukavic, vyblokoval ji tak pouze před sebe. Číhající Carlos Soler tak přispěchal s dorážkou, a balón pak usměrnil od břevna za brankovou čáru.

Brest rovněž nebyl prakticky celý první poločas nebezpečný směrem dopředu, nicméně přece ještě stačil do obrátky srovnat účty. Del Castillo od pravé lajny vyslal dlouhý nákop dopředu, stoper Sergio Ramos poněkud zaspal, ukázal, že má pomalejší nohy než nabíhající si Honorat, toho přitom nezastavil ani vracející se Pembélé, takže domácí záložník následně mohl zacílit přesně pod horní tyčku.

Ani ve druhém dějství se herní projev hostující ekipy moc nezlepšil. Brest praktiky držel se svým soupeřem krok, pod nějaký větší tlak se nedostával. Messi se snažil navrátit jednogólový náskok ve prospěch Les Parisiens v 65. minutě, avšak jeho technický pokus uměl Bizot zlikvidovat. Nepřekonal ho ani v 69. minutě Nuno Mendes, jenž z levé strany naběhl do šestnáctky přímo před svého protivníka.

Nakonec tak duel rozseknul až Mbappé, a to až v poslední minutě utkání. Balancoval na hranici ofsajdu, svůj náběh na kolmici od Messiho nicméně nakonec načasoval úplně přesně, řítil se posléze zcela sám do sóla, měl přitom dostatek času na to, aby si rozmyslel, co udělá, zvolil tedy kličku proti vyběhnuvšímu Bizotovi a zacílil do zcela prázdné brány.

Více informací k zápasu

AJ Auxerre - Stade Rennes 0:0

11.03.2023 17:00

Góly: -

Bezgólová nuda byla k vidění na Stade de l'Abbé-Deschamps v Auxerre. Domácí jednoduše sehráli s Rennes takticky svázanou partii, ve které byla branková příležitost vzácností. Největší šanci měli čtvrthodinu před koncem domácí, ale střídající Nuno Da Costa branku z dobré pozice netrefil.

S plichtou nakonec nebude spokojená ani jedna strana. Auxerre potřebovalo zvítězit, aby zlepšilo své vyhlídky na záchranu, kdežto Stade Rennes touží po evropských pohárech, přičemž ve hře je i Liga mistrů.

Největší šanci prvního poločasu měl Gauthier Hein, který po čtvrthodině hry orazítkoval břevno. Bohužel to bylo vše. Na obou stranách vynikaly defenzívy a až do konce utkání se to nezměnilo.

Stade Rennes sice udělalo o poločase dvě změny, nicméně obraz hry se prakticky nezměnil a diváci v ochozech stadionu de l'Abbé-Deschamps se převážně nudili.

Teprve v 77. minutě měl zajímavou možnost Nuno da Costa, bohužel pro domácí ale přestřelil. Auxerre toho mohlo litovat, protože žádnou větší šanci už si nevytvořilo. Bezzubě vypadala i ofenzíva Stade Rennes, která si za celý zápas nevytvořila jedinou výraznější gólovku. Po devadesáti minutách skončilo utkání 0:0.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Olympique Lyon 3:3

10.03.2023 21:00

Góly: 46. Jonathan David, 61. Jonathan David (pen.), 79. Jonathan David (pen.) - 64. Bradley Barcola, 83. Alexandre Lacazette, 89. Alexandre Lacazette

Když na začátku finální desetiminutovky Jonathan David proměnil svou druhou penaltu v zápase a dokonal hattrick, měli hosté na kontě pouze jeden jediný zásah. Jenže potom Alexandre Lacazette znovu ukázal, jak moc platným hráčem je. Dvěma brankami odvrátil desátou prorážku svého týmu a celku ze severu Francie znemožnil se minimálně do soboty vyšplhat na pátou příčku.

Krátce předtím, než se úvodní čtvrt hodina stala minulostí, byl k vidění minisouboj Bradleyho Barcoly a Lucase Chevaliera, ze kterého vyšel jako jednoznačný vítěz domácí brankář. Jonathan Bamba nechtěl zůstat pozadu, avšak neměl optimálně seřízená mířidla. Ten samý fotbalista to po překvapivé rozehrávce standardní situace zkusil zase, tentokrát z úhlu a Rémy Riou musel být pozorný.

Náhradník za zraněnou jedničku Anthonyho Lopese si do poločasového hvizdu pohlídal i pokus Angela Gomese, což věru nebylo nic složitého, jelikož směřoval přesně do míst, kde se lyonský odchovanec pohyboval. Všech šest zásahů si tedy aktéři na hrací ploše schovali až pro druhé dějství, přičemž skóre "rozseknul" už po několika sekundách Jonathan David.

Kanadský reprezentant si naběhnul na Bambův pas z levého křídla a před mužem v rukavicích, který si jej patrně nevšimnul, usměrnil z první balon do sítě - 1:0. Za 240 sekund zazlobili LOSC znovu, avšak k radosti hostujícího kouče Laurenta Blanca se to obešlo bez pohromy. V devětapadesáté minutě Gabriel Gudmundsson uniknul Rayanu Cherkimu, který ho ve vlastní šestnáctce stáhnul na zem a Benoît Bastien ukázal na penaltový puntík.

David cílil milimetrově přesně k pravé tyči, takže Riou na míč nedosáhnul, přestože uhodnul směr - 2:0. Avšak záhy po rozehrávce se kulatý předmět odrazil po Cherkiho patičce s obrovskou porcí štěstí k neobsazenému Bradleymu Barcolovi, který nejprve zpracoval, a poté křižnou ranou k levé tyči snížil na 2:1.

V 72. minutě přišel na hrací plochu Lacazette a neuvedl se vůbec dobře, protože ve svém vápně zahrál rukou, což sudí po konzultaci s kolegou u videa správně posoudil jako další penaltu. Jonathan David cílil znovu k pravé tyči, zatímco gólman skákal na opačnou stranu, takže si účastník loňského mistrovství světa připsal na konto devatenáctou trefu v sezoně, čímž na čele tabulky kanonýrů o jednu překonal Kyliana Mbappého - 3:1.

Navrátilec z Arsenalu v barvách Les Gones mohutně toužil po tom, aby svoje zaváhání napravil. Poprvé se dočkal v 83. minutě, když mu v závěru pěkné akce servíroval Saël Kumbedi centr na hranici malého čtverce, odkud se prosadil přesnou hlavičkou k pravé tyčce - 3:2. V poslední minutě řádné hrací doby bylo vyrovnáno.

Bradley Barcola přihrával z pravé strany. Corentin Tolisso šikovně přepustil Lacazettovi, který pravačkou vymetl šibenici - 3:3. V nastaveném čase na rozdíl od protihráče hattrick o pár čísel propásnul. Moussa Dembélé chtěl nalomeného soupeře dorazit, ale ztroskotal na Chevalierovi. Infarktový závěr dostal tečku v podobě Kumbediho penaltového faulu na Bambu. Těsně před exekucí v podání Adama Ounase byl sudí Bastien asistentem u videa pobídnul, aby si šel prohlédnout záznam, na základě kterého usoudil, že domácí sedmička svůj pád nafilmovala, za což byla oceněna žlutou kartou a třetí "pětka" se tudíž nekonala a utkání skončilo remízou.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
27
21
3
3
68 : 26
66
2
Olympique Marseille
27
17
5
5
51 : 27
56
3
RC Lens
27
15
9
3
44 : 21
54
4
AS Monaco
27
15
6
6
55 : 37
51
5
Stade Rennes
27
14
5
8
45 : 29
47
6
Lille OSC
27
13
7
7
49 : 36
46
7
OGC Nice
27
11
10
6
36 : 24
43
8
Stade Reims
27
10
13
4
35 : 26
43
9
FC Lorient
27
12
7
8
40 : 36
43
10
Olympique Lyon
27
11
7
9
42 : 31
40
11
Toulouse FC
27
10
5
12
43 : 46
35
12
Clermont Foot
27
9
7
11
26 : 38
34
13
Montpellier HSC
27
10
3
14
42 : 46
33
14
FC Nantes
27
6
11
10
29 : 36
29
15
Racing Strasbourg
27
4
11
12
32 : 46
23
16
Stade Brestois
27
5
8
14
28 : 44
23
17
AJ Auxerre
27
5
8
14
23 : 49
23
18
AC Ajaccio
27
6
3
18
20 : 48
21
19
ES Troyes
27
4
8
15
36 : 59
20
20
Angers SCO
27
2
4
21
21 : 60
10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (35)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Hmmmm, okey no. Čekal jsem od Lille uspavačku s tím že jak udeří bude po zápase a přesně tomu jsem za stavu 2:0 věřil, jenže potom udělali druhou hrubku v zápase a my toho využili. A najednou nás to nakoplo, škoda obou penalt. Laca borec, měsíc mimo a potom za 20 minut dva góly, škoda na konci Dembelého, ale druhý poločas jsem se náramně bavil, první hrozná nuda. Jestli nás tento výkon dokáže ještě namotivovat do konce sezony, netuším.

Reagovat
Israha

Vy máte nejlepší se teď zaměřit na CdF. My jsme se odstranili z cesty sami a Kombouaré to udělal s Lens, takže tam papírově jste nejsilnější. Jsou to dva zápasy a máte EL, což je rozhodně snažší, než dohnat ztrátu 11 bodů.

Reagovat
Seydou Doumbia

Jako že bychom dokázali porazit nantes a potom případně toulouse jo? My? Ale ano, máš pravdu že je to rozhodně jednodušší než se nahánět v lize. Jen já nás v poháru beru jako outsidera, na papír nekoukám. Favorizuji Toulouse.

Reagovat
Israha

Dle aktuální formy určitě, ale žluťáci v těchto typech zápasů poslední dobou docela umí chodit. Ale to právě i vy, Lyon vždy byl pohárový tým.

Reagovat
Seydou Doumbia

tak nám drž palce, počítám že v toulouse po sezoně příjde výprodej a i když pro nantes byl uspěch postup ze skupiny, pořád si myslím že my bychom EL obohatili více než průměrný týmy ligue 1

Reagovat
Israha

Reagovat
Langi

tak ne, že by v lize o něco šlo, ale remíza a 3 góly lepšímu Lille potěší a určitě by to měl být výkon na kterém stavět do CdF...jako sorry ale neporazit Nantes a ve finále dost možná druholigový tým, tak ten tým nemá v Evropě fakt co pohledávat a bylo by jen dobře, že bychom tam nepoustoupili...obráceně udělat, byť EKL, z ligy, by bylo naprosté psycho...pohár je rozehraný tak, že bychom museli skončit 5. a před námi je Nice, Lille, Rennes a za kolo se do té bitvy připojí Lens...to je bez šance se současnou formou

Reagovat
Seydou Doumbia

v lize skončíme na pozici ekl a vyhrajeme pohár, můžeme posílit a hrát i EKL i EL

Reagovat
Langi

jinak napíšu to znova...Barcola bude výborný...šikovný, technický hráč s výborným pohybem...snad u nás chvíli vydrží, z něj něco bude

Reagovat
Seydou Doumbia

Auxerre se dost srdnatě bije o tu záchranu, neprohráli 5 nebo 6 zápasu v řadě co se ligy týče, jen tak dál ale pokud se nestane něco šílenýho tak to zatím vypadá že o záchranu bude hrát brest, auxerre, strasbourg, ajaccio a troyes, nepočítám že někdo z nich vyletí hodně nahorů nebo naopak že někdo sklouzne ještě k ním...a když padají 4 tak ani tato série nemusí auxerre vůbec stačit

Reagovat
domingo

Stacit to podle me nebude, ale ta serie je skvela. Porad ale mame v podstate druholigovej tym, Pellissier akorat prisel na to, jak zpevnit obranu - to byl strasne dlouho nejvetsi problem, nase absolutni neschopnost ubranit jakyhokoliv individualne silnejsiho soupere. V podstate jediny dva typy zapasu byly bud tvrdy 50/50 boje o body, nebo totalni vybuch. S tim se zachranit nemuzes, protoze v te lize neni jedinej zapas, kde by si tym "odpocal", kde by byl od zacatku do konce lepsi, nebo kde by mohl zkouset neco novyho.

Prepnuti na 3-4-2-1, prichod Radua do brany a zarazeni Ravelosona na stopera pomohlo ohromne. Utok mame porad impotentni - coz je hlavni duvod, proc zachrane porad neverim - ale je fajn jit do zapasu proti tymu jako Lyon, Nice nebo Rennes s tim, ze dopredu neni jasny, ze to skonci treba 0:5

Reagovat
Ferax

Toho zpevnění obrany jsem si taky všiml a je to zajímavé. Pelissier ale to nejlepší složení hledal nějak dlouho a může děkovat Raduovi, protože ten je každej zápas fakt neskutečnej A i Massengo se mi hodně líbí. Jestli to bude stačit na záchranu? Za mě to bude těsná záležitost s Brestem. Angers, Ajaccio a Troyes je podle mě tak na 90%. U Auxerre si nejsem tolik jistý a budou rozhodovat maličkosti...

Reagovat
Israha

Jak za vás hraje Isaak Touré? Vidím, že je pravidelně v základu...pomáhá taky stabilizaci defenzivy a mohl by být příští rok použitelný pro OM? Nebo se jen veze na vlně zbytku týmu? Prostě vyhlížím cokoliv, co by mě jako fanouška zbavilo Balerdiho .

Reagovat
Ferax

Podle mě má ještě čas na to se někde více rozehrát... Ale výšku má jako blázen a když na Auxerre koukám, tak v tý obraně vždycky úplně vyčnívá

Je otázka, jak by dlouhodobě zvládal ten Tudorův náročnej herní styl.

Reagovat
Israha

To je blbé, my se potřebujeme zbavit zázračného Leonarda co nejdříve

Reagovat
Seydou Doumbia

Neměl o něj v zimě zájem Ajax? By mě zajímalo na základě čeho ten zájem...

Jinak Strasburg byl tak neschopný že i v přesilovce se dostal z 0:0 na 0:2? Sem se tu v průběhu utkání chtěl zeptat a potom vidím bum Aholou jeden náhodak a jedna životní trefa a 2:2

Reagovat
Israha

Štrasburk byl paradoxně lepší do Balerdiho vyloučení, to byly klasické marseillské první poločasy posledních týdnů. Pak jsme začali hrát aktivní defenzivu a nutili je tvořit, z čehož byli úplně vedle a de facto jsme jen pragmaticky využili darovaných šancí, ve své podstatě jsme hráli absolutně účelně a smysluplně. Jenže potom Tudora napadlo, že místo aktivní defenzivy se slušným držením míče prostě zahustí prostor okolo brány a nechá RSCA bombardovat vápno, že ono už se to nějak ubetonuje....

Reagovat
Israha

Nuno, Mbemba, Clauss šílení a Balerdis gonna Balerdi, jako už poněkolikáté letos...ale na druhou stranu, při nastaveném metru dát přímou rudou za poměrně zřetelně přifilmovaný pád po kontaktu, který šlo ne že ustát, ale dokonce i ustát bez zpomalení pohybu, no nevím.

Reagovat
El Fáňos

červená hodně přísná, ale i penalta pro nás byla dost přísná. Nastavil metr na obě strany. Pignarda mam celkem rad, prijde mi, že je vždy férový a to byl i dneska. Navíc krom toho pískal dobře. Podle mě to je část smůli, část Tudorem, že má střídaní připravené před zápasem na 80 minutu a střídá vždy nějak nelogicky. Jinak bojovali jsme hezky z ničeho 2 goly a místo cených 3 bodů jen jeden.

Reagovat
Israha

Yep, tou pentlí trochu kompenzoval...

Reagovat
El Fáňos

Tak dneska mě to dohnalo na koment na nový Eurofotbal, který mě jinak dost odpuzuje... Jako Balerdi udělal asi to nejlepší, co mohl... jen prostě paličatost Tudora a jeho hrozně pozdní střídání, plus tam nechal vycerpaneho Rongiera a stahnul dva nejnebezpecnejsi hrace, nevim no. Druhy gol hodne se stestim, ale na druhou stranu tam mohli dat golu nekolik... vzhledem k vyvoji a zavahani Monaka me to hrozne mrzi... no budou to nervi zase az do posledniho zapasu

Reagovat
Israha

Ono to střídání obecně špatnou myšlenku nemělo, ale bylo špatné konkrétně proti Štrasburku, protože oni prostě proti zatažené defenzivě ve vápně hrát umí a mají na to typově vhodné hráče. Guendo smysl dával, ale s ním měl jít....no asi kdokoliv z těch, co tam byli k dispozici, aby buď náběhy (Kaboré), vyvezením míče (Ounahi) či vyhráváním hlav (Vitinha) přesouvali těžiště hry. Jako nevím, nechcu dělat chytrého, ale na Štrasburk celkem čumím a hned mi bylo jasné, že tímhle střídáním je de facto Tudor dobrovolně pouští do hry. Nechápu, že to nevěděl on sám, přece ty zápasy musí sledovat taky.

Reagovat
El Fáňos

no právě to mě na Tudorovi trochu vadí, že má systém a je mu jedno proti komu hraje, hlava nehlava to tlačí. Viz výhra nad PSG. Když jsem to viděl, tak jsem si říkal, Tudor se zbláznil, hrát jeho styl na tým stvořený na brejky, ale vyšlo to a to to bylo šílenější. Že to byla trochu náhoda a může se ti to povést tak 1 z 10, potvrdila následná prohra 0 3... něco na tom Tudorovi je, ale je to trochu magor. Bodů získává hodně, tým je dobrý jako dlouho ne a hlavně je to fakt zábava. Já si užil i tu prohru s Annecy, úplná šílenost, ale tohle se stane fakt jen Marseille

Reagovat
Israha

No právěže tím pasivním bráněním skrze zalezení do vápna ten systém rozhodil, to byl problém. Ten tým bránit umí, ale aktivně, tlakem na míč, vykrýváním prostorů. Ale jako jo, Tudor celkem dobře přenesl své šílenství na tým, to třeba Sampaoli úplně nedovedl, ten si tam bláznil tak nějak sám pro sebe...nicméně mám chvílemi pocit, že má v té své tvrdohlavosti sklony přehlížet úplně elementární věci.

Reagovat
El Fáňos

Třebaže Balerdi je fakt hrozná pi** nejvtipnější je, že zrovna dneska hrál dobře

Reagovat
Israha

Faktem je to, že za OM v poslední dekádě hráli i značně netalentovanější stopeři...ale podle mě ani ten Morel, Dória, Hubočan nebo Rekik nebyli TAK hloupí fotbalisti. Balerdi má vyloženě nulovou herní inteligenci a taktické přemýšlení, on prostě hraje čistě instinktivně. A nehnul s ním ani o píď AVB, Sampaoli ani Tudor.

Reagovat
Mandanda_30

OM totální tragikomedie Máš k dispozici Gigota a Baillyho, ale dáš tam Balerdiho, kterej dostane červenou, nechápu? Potom klasicky se na to vy*rat na konci zápasu a dostat 2 góly v ani ne dvou minutách

Reagovat
Mercury

Reagovat
Israha

Bah, Štrasburk se nejprve sám položil na lopatky, a Tudor jim džentlmensky nabídl šanci špatným střídáním. Tohle je sice trochu pech, můžeme se bavit, že tam Aholou ZAS poslal haluzácký screamer, jakých jsme už letos dostali několik, ale dokud jsme skrz Alexise a Malinovskije kontrolovali lépe míč na půlce a za ní, Štrasburk standardky a střelecké pozice ani neměl. Tím střídáním se ale vytvořil prostor k přehuštění a bombardování vápna, v čemž jsou po celou sezonu poměrně dobří, místo aby je hráči vepředu držením míče a pohybem nutili ke kreativitě, kterou nemají. Na hovno, příští týden Remeš, kde Still asi v kabině dělá nějakou démonologii či co, protože ta série bez porážky, co mají, je naprosto absurdní, a to nevím, jestli při současném všelijakém rozpoložení budeme schopni prolomit...a v tu ránu Lens před náma, i když toho poslední kola poztráceli ažaž.

Ale tak aspoň jeden či dva zápasy nebude hrát Balerdi, člověk musí myslet pozitivně

Reagovat
El Fáňos

máme na to hodně podobný názor, ty dva hráče jsem myslel Alexise a Malinaka, nechal tam Undera, ktery byl z tech tri nejslabsi, ale hral dobre... Kazdopadne mel jit klidne v 60 se zranenym kolasinacem Guendouzi za Undera, aby posilil stred a prinesl novou energii. Ale dobře dáváme v 76 gol na dva nula, tak střídám a zpevním střed, vystřídám vyčerpaného Rongiera, nějakoho na kraji za Kabourého a možná Vitihnu nebo někoho, kdo vepředu udrží míč... Remeš si myslím porazíme, Tudor je na to ten správný týpek a hlavně hrajeme hodně s charakterem. Snad bude Gigot a jak píšeš, nebude Balerdi, což je největší přínos. A Lens ještě jednou ztrati dech a budeto PSG, OM, Monako, Lens, alespon v to věřím

Reagovat
Israha

Ponechání Ündera dávalo smysl, je z těch tří nejrychlejší a nejlepší driblér....ale pak na něho ty míče musím sypat a nechat ho ukrajovat vteřiny tím, co mu jde. Djiku by se na něm možná vyfauloval. Tam neměl jít třetí stoper, na hlavičky do vápna postačí i Guendo. Plus naopak měly jít čerstvé síly na RWB/LWB a místo Rongiera, jak píšeš.

Reagovat
El Fáňos

po bitvě každej generál, ale je pravda, že po střídání obrat a můžeme být rádi za bod jinak los máme celkem dobrý. Slabý Lyon, příští týden Remeš a pak si to rozdáme s Lens, které nás porazili náhodákem, jak píšeš screamerem. Spíš bych rád viděl nové hráče občas. Toho Elmaze, Mughe asi bude nic moc, ale za ten golik si zaslouží víc prostoru. Vitihna de facto nehral, ty poslední 5 minutovky jsou hrozně nevděčný. Ounahi také hraje dost málo. Jsme celkem sehrani, tak bych rad videl trochu pozvolnejsi aklimatizaci, ne 3x zmeny najednou, ale jednou misto Undera tam dat Ounahiho/Vitihnu treba..

Reagovat
Israha

Je tak, los je v pohodě, z top 7 jsme nehráli už jen s Lens a Lille + nepříjemná Remeš, jinak by to mohly být více či méně pohodové zápasy, navíc letos se jako celkem non-factor ukazuje hraní venku, to je taky důležité.

Reagovat
Israha

"Leonardo Balerdi v posledních zápasech neprožíval úplně nejlepší časy své kariéry, na stopera Marseille má přitom hodně spadeno jeden z fanoušků Les Phocéens, který by si velmi rád přál jeho odchod z klubu. Dokonce podle reportéra Mathieua Grégoireho z francouzského deníku L'Équipe zašel tak daleko, že kvůli tomu zahájil hladovku."

Spřízněná duše

Reagovat
El Fáňos

to je ještě hezký protest, já bych čekal, že zapálí Balerdiho auto a dům hladovka je super

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele