Ligue 1 - preview 38. kola

30.05.2009, 09:37
Previews
Ligue 1 finišuje, dnes večer budeme znát jméno klubu, který ukončí nadvládu Lyonu. Velmi blízko je Bordeaux, kterému na hřišti Caen stačí remíza, která by ze hry definitivně vyřadila Marseille. Vedle titulu se hraje i o Evropskou ligu a záchranu...
AS Saint-Étienne - Valenciennes FC  (sobota 21:00)
St. Etienne v minulé sezoně bojovalo o evropské poháry, letos mu to jde o poznání hůř a ani výhra v posledním zápase nemusí znamenat jistotu udržení v nejvyšší soutěži. V 38. kole hostí Valenciennes, kterému jde již pouze o lepší umístění v konečné tabulce.

Tým Alaina Perrina se do bahna sestupového pásma dostal v nejméně vhodnou dobu. V minulém kole totiž překvapivě venku podlehl Auxerre, když dal jediný gól polský kanonýr Jeleň. Dvacátá porážka v sezoně znamenala pro Saint-Etienne propad o jedno místo na osmnáctou příčku - poslední příčku, která znamená jistotu Ligue 2 pro následující sezonu. Se sedmnáctým Caen má ale stejně bodů, v případě výhry ale bude stále muset spoléhat na výsledek svého rivala. Ten má momentálně o dva góly lepší skóre.

Zatímco se ale zeleno-bílí utkají s jedenáctým Valenciennes, sedmnáctý tým tabulky čeká Bordeaux, které v posledním zápase sezony rozhodně nemůže nic podcenit. Kouč Alain Perrin tak stále věří v záchranu. "Musíme vyhrát. Za každou cenu," řekl pro server asse.fr. "Poté se musíme spoléhat na Caen, že nedokáže naplno bodovat s vedoucím Bordeaux," je si vědom zkušený kouč. "Je důležité, abychom se dostali sami pod veliký tlak. Proti Valenciennes musíme odvést stejnou práci jako v každém jiném zápase," myslí si. "Je to pro nás nejdůležitější zápas. Hrajeme přeci o záchranu v Ligue 1. Zažili jsme letos velice složitý rok. Pokud budeme i v příští sezoně hrát v první lize, určitě na tyto nepříjemné pocity zapomeneme a dokážeme opět útočit na čelo tabulky," je si jistý Perrin.

S Valenciennes se po tomto ligovém duelu pravděpodobně rozloučí kouč Kombouaré, který by měl jít za lukrativnějším místem do hlavního města Francie. Zájem o mladého kouče je pochopitelný, v minulé sezoně dovedl malý tým k 13. místu, letos to může být ještě lepší. Na konci sezony může skončit dokonce na desáté pozici. O podcenění soupeře se z jejich strany rozhodně nedá mluvit, což potvrdili v minulém kole. V tom překvapivě porazili ambiciózní PSG a posunulo se na momentální jedenácté místo.

"Musíme to vyhrát sami," prohlásil kapitán domácích Perrin. "Je to v našich srdcích a na našich kopačkách. Musíme si věřit, jedině tak máme šanci uspět. Mám v tým opravdu velikou důvěru. Vím, že to letos zvládneme. Všichni jsou již připravení," prohlásil.

Domácím i hostům bude v důležitém zápase chybět mnoho hráčů. St. Etienne se kvůli zranění nemůže spolehnout na Sylvaina Monsoreaua, Yoanna Andreua, Paula Machada, Sebastiena Graxe, Geoffreye Dernise a Jeremieho Janota. U všech hráčů je start velice nepravděpodobný. Hosté mají také početnou marodku. Mimo jsou Rafael, Jean-Claude Darcheville, Amara Bangoura, Filip Sebo, Jonathan Lacourt a Djamel Belmadi. Suspendovaný je pak střelec gólu z minulého zápasu Johan Audel.
AS Saint-Étienne - pravděpodobná sestava:
Janot - Dabo, Bayal, Tavlaridis, Sauget - Mirallas, Landrin, Ilan, Hautcoeur, Payet - Gomis
Valenciennes FC - pravděpodobná sestava:
Penneteau - Ducourtioux, Biševac, Schmitz, Tiené - Mater, Sanchez, Saez, Danic - Pujol, Traoré
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.10 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Lille OSC - AS Nancy-Lorraine  (sobota 21:00)
Fotbalisté Lille plánují v posledním kole Ligue 1 zaútočit na pohárové příčky, ale rozhodně je nečeká jednoduchý úkol. Kromě vítězství nad Nancy musí spoléhat, že jejich soupeři v boji o pohárovou Evropu klopýtnou. Hosté by naopak nejraději zapomněli na letošní nepříliš povedenou sezónu, kterou pravděpodobně ukončí na nepříliš lichotivém 14. místě.

"Atmosféra v kabině je klidná, ale jak znám svůj tým, tak jsem si jistý, že v sobotu udělá pro vítězství všechno," řekl kouč domácích Garcia.

Mezi čtvrtým a sedmým místem tabulky je jen dvoubodový rozdíl a o tom, kdo bude hrát o evropské poháry, se tak rozhodne až v posledním ligovém kole. "Upřímně, kdyby nám někdo před sezónou řekl, že budeme v posledním zápase před domácím publikem bojovat o Evropu, tak bychom byli potěšeni," dodal domácí lodivod a pokračoval: "V sobotu potřebujeme před našimi fanoušky zvítězit, tak jako se nám to v letošní sezóně už nesčetněkrát podařilo."

Nancy v posledních čtyřech zápasech nezvítězilo a na své konto si připsalo pouze tři body za remízy. Ani momentální 14. místo a pětibodový náskok příliš nekoresponduje se čtvrtým místem z minulé sezóny. V Nancy však věří, že se na přední příčky v další sezóně opět vyhoupnou.

Do utkání nezasáhne pouze hostující Macaluso, kterého trápí poraněné lýtko. "Jsem zklamaný tím, že poslední zápas sezóny nebudu moci odehrát. Důležité ale je, abych se dal 100% do pořádku a byl připraven na nový ročník soutěže," nechal se slyšet 29letý obránce.

Zajímavou posilu na příští sezónu získali domácí fotbalisté. Willy Aubameyang, který je kmenovým hráčem milánského AC, se do "A" mužstva italského velkoklubu ani v příští sezóně nedostane, ale své hostování "mění" z druholigového Dijonu na Lille a dostane tak šanci hrát nejvyšší francouzskou soutěž. "Bude to pro mě další velice dobrá zkušenost, abych jako hráč vyrostl. Ve Francii jsem zůstal, protože se chci ještě něco přiučit z profesionálního fotbalu," přiznal devatenáctiletý gabonský útočník.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.80 - 6.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Toulouse FC - Olympique Lyon  (sobota 21:00)
Lyon má již třetí místo zajišťující účast v Lize mistrů jisté, Toulouse ale ještě musí udělat poslední krok, aby si v příští sezoně zahrálo v Evropské lize. Pokud chce mít jistotu, musí proti Lyonu na domácím hřišti vyhrát.

Sedminásobný mistr Francie si v minulém kole díky výhře 3:1 nad Caen pojistil třetí místo, ze kterého se kvalifikuje do předkola Ligy mistrů. Něco podobného by dnes chtělo prožít i Toulouse. To má ze všech týmů útočící na čtvrté místo nejlepší pozici, k jistotě Evropské ligy mu stačí výhra bez ohledu na své konkurenty.

V případě neúspěchu ale může tým nakonec propadnout hned o několik míst. Na evropské poháry si totiž stále věří PSG, jenž má stejně bodů jako Toulouse, a v neposlední řadě také duo Rennes, Lille. To na čtvrtou příčku ztrácí pouze dva body. Fialoví se ale mohou spolehnout na nejlepšího střelce Ligue 1 André-Pierra Gignace. Ten v 37 zápasech nasázel 24 branek, přesto chce nadále zůstat ve francouzském klubu a dovést ho do Evropy.

"Pokud skončíme na čtvrtém místě, bude to zasloužené," myslí si kanonýr. "Je to něco, o čem jsme před sezonou snili. Doma jsme prohráli pouze jednou. Porazili jsme tu navíc všechny velké kluby. Vyhráli jsme i v Paříži," připomněl duel s velikým konkurentem o Evropskou ligu. "Stále musíme získat tři body. Pokud by se to nepovedlo, musíme se ohlížet na ostatní týmy. Přesto máme obrovskou šanci se kvalifikovat do EL," dodal čtyřiadvacetiletý hráč.

Lyon již nemá o co hrát, v případě prohry s Toulouse nadále zůstane o čtyři body před svým dnešním soupeřem. Gignac ale žádné podcenění ze strany hostů nečeká. "Nemyslím si, že sem přijedou jako turisté. Když hrajete fotbal, chcete vyhrát v každém zápase. I když už o nic nejde," myslí si. "My chceme vyhrát, oni také chtějí vyhrát. Bude to skvělé zakončení letošní sezony," těší se hráč, o kterého je veliký zájem v Anglii.

Olympique se po sérii špatných výsledků opět výsledkově probral a z posledních tří střetnutí vyšel vždy jako vítěz. Poradil si přitom třeba i s Marseille, které tak zmenšil naději na francouzský titul. Toulouse neprohrálo již pětkrát v řadě, čtyři z těchto pěti zápasů ale skončily nerozhodně. V minulém kole ale fialoví konečně vyhráli, když vyhráli v Nice 2:0.

Hosté budou mít ale o důvod víc, aby dnes vyhrálo. S jejich dresem se totiž bude po osmi letech loučit kapitán Juninho, který se pravděpodobně vrátí do rodné Brazílie. Kouče Clauda Puela rozhodnutí míčového kouzelníka mrzí, v odchodu mu ale bránit nemůže. "Musíme se s jeho rozhodnutím smířit. Jistě se dlouho rozmýšlel. Rozloučíme se s velkým hráčem. S hráčem, který zná náš klub zevnitř i zvenku," pronesl na adresu čtyřiatřicetiletého hráče.
Toulouse FC - pravděpodobná sestava:
Carrassso - Ebondo, Cetto, Fofana, Congré - Capoue - Sirieix, Sissoko - Braaten, Bonnet - Gignac
Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Lloris - Reveillere, Cris, Boumsong, Kallstrom - Toulalan - Makoun, Pjanic - Govou, Ederson - Benzema
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Lorient - Le Mans UC 72  (sobota 21:00)
Poslední kolo francouzské ligy nabídne velmi zajímavý souboj z pohledu jednoho účastníka. Le Mans hraje ještě o udržení, nicméně má dvoubodový náskok před dvěma protivníky a může tak být relativně v klidu. Úplnou jistotu mu dá sice pouze výhra, ale i bod by měl za určitých okolností stačit a také prohra by nemusela znamenat pád do druhé nejvyšší soutěže. Lorient se drží na desátém místě, má ovšem stejně bodů jako tři další celky a pokles do druhé poloviny tabulky je možný.

Lorient zažívá v poslední době úpadek, nedokázal zvítězit hned třikrát po sobě a dovolil dalším týmům stáhnout jeho náskok, na lepší umístění už mohl zapomenout hodně dávno. Ovšem před sezónou si vytyčil jasný cíl záchrany a tak to už je více než splněno. Naposledy prohrál na půdě favorizovaného Rennes 1:3, předtím s úplně posledním Le Havre před vlastními fanoušky jen remizoval 1:1 a nyní se proto bude chtít rozloučit s domácí scénou i publikem solidním způsobem.

Le Mans je na tom daleko hůře, na výhru čeká již pět týdnů za sebou. Hlavně díky špatnému závěru sezóny si zkomplikovalo účast v příštím ročníku, vázne především obrana. Minule uhrálo s Grenoblem, který jasně skončí těsně za první polovinou ligy, pouze remízu, předtím ve velmi vyostřeném klání nakonec podlehlo na půdě o titul hrajícího Bordeaux 2:3. Oba celky se naposledy utkaly na Stade du Moustoir loni v květnu a hrálo se bez branek.

Domácí celek se musí obejít bez vykartovaného Christophera Jalleta, zatímco Marc Boutruchera už vyléčil poraněné lýtko a Sylvain Marchal se zotavil po operaci kotníku, oba tak budou v k dispozici. Andre Ayew dostal z rodinných důvodů volno. "Poslední dva zápasy nám jasně ukázaly, že se tolik nesoustředíme a jsme myšlenkami jinde. Není moc o co hrát, my se však chceme doma rozloučit opravdu důstojně," uvedl kouč domácích Christian Gourcuff.

Hosté postrádají pouze duo hráčů. Mimo je Herold Goulon (poraněná záda) a potrestaný kvůli kartám je také Samuel Bouhours. Kouč hostů Arnaud Cornier dobře ví, že dokud není vrabec v hrsti, musí se bojovat do posledního dechu: "Máme všechno ve svých rukách, nesmíme se dívat na výsledky ostatních soupeřů. S podporou fanoušků můžeme Lorient opravdu porazit."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 2.45 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Nantes - AJ Auxerre  (sobota 21:00)
Velmi nejistě vypadá další působení Nantes v nejvyšší francouzské soutěži. Klub je na předposledním místě a v Ligue 1 by ho mohla zachránit jen velká shoda náhod. Navíc se domácím do cesty postaví třetí nejlepší tým roku 2009 z Auxerre.

Na vlásku visí i budoucnost kouče Nantes Baupa. Ten se však o možném ukončení spolupráce příliš bavit nechtěl: "Do konce sezóny jsem koučem Nantes, diskuzi s vedením budu mít až po posledním střetnutí." Poté Baup zhodnotil svou "misi" v Nantes: "Trenérství je jako droga, ale já jsem poprvé ve své misi selhal. Co bude příští sezónu, nevím. Moc lidí si neuvědomuje, že trénování je vyčerpávající nejen psychicky, ale i fyzicky."

Stý zápas v dresu Nantes čeká v sobotu na Jeana-Jacquese Pierra: "Stý zápas v jednom klubu je mimořádná událost. Je to ale těžké slavit v situaci, ve které se nacházíme," řekl s povzdechem Pierre.

Hosté v podstatě o nic nehrají, klub se totiž nemůže posunout v tabulce ani jedním směrem a sezónu tak ukončí na osmém místě. Proto se spíše zaměříme na dění v samotném klubu, protože končící týden přinesl hned několik důležitých změn.

Auxerre "přišlo" pár dní před koncem sezóny o Thomase Kahlenberga. Šestadvacetiletý záložník totiž posílí od příští sezóny německého fotbalového mistra z Wolfsburgu. Dán byl ve Francii smluvně vázán ještě na příští sezónu, odstupné tak činilo podle odhadů německých médií zhruba 107 miliónů korun. "Wolfsburg má velice dobrý tým a já chci být součástí špičkového týmu v Bundeslize a hrát významnou roli v Lize mistrů," řekl 26letý fotbalista. Kahlenberg působil v Auxerre od léta 2005, předtím hrál v Bröndby Kodaň. Ve Wolfsburgu bude spoluhráčem českého obránce Jana Šimůnka.

Hosté si ale naopak také pojistili hned čtveřici dalších hráčů. Novou smlouvu v nejbližších dnech podepíší Pedretti a Grichting (obra pravděpodobně na tři roky). Hostování v přestup také změnil Slovinec Birsa, který v Auxerre hostoval ze Sochaux.

Nejpodstatnější je ale setrvání polského kanonýra Jelena, kterého vábilo PSG. 28letý útočník stihl v letošní sezóně vstřelit už 14 branek. "Otazníky kolem Jelena jsou již vyjasněné, zajímalo se o něj PSG, ale on 14 dní předtím prodloužil v Auxerre smlouvu," řekl kouč Auxerre Fernandez.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Olympique Marseille - Stade Rennes  (sobota 21:00)
Nic jiného než zvítězit nad Rennes a doufat v prohru Bordeaux Marseille v posledním kole Ligue 1 nezbývá. Jedině tak může získat od roku 1992 svůj další titul. Hosté však také mají o co hrát a rozhodně se o to poperou. Pátá příčka, na kterou ztrácí dva body, totiž zaručuje účast v Evropské lize.

19 zápasů a 42 bodů. Tohle však není statistika z domácího prostředí, nýbrž překvapivě z venkovního. Marseille při výjezdech ven prohrála za celou sezónu pouze jednou a vytvořila nový rekord francouzské ligy, na Stade Vélodrome ovšem ztratila mnoho bodů. A právě to zřejmě může stát mužstvo kouče Erica Geretse ligový titul. "Kdybychom doma uhráli normální výsledky, dávno bychom byli šampióny," lituje belgický rodák, jenž se po sezóně s klubem rozloučí.

"Venku jsme mnohokrát ukázali, že dovedeme hrát disciplinovaně. Tyhle zápasy jsme měli dobře srovnané v hlavě. Když jsme však byli doma, hráli jsme sice srdcem, ale ne už hlavami," hledal příčiny. Klíčovým zápasem sezóny byl pro domácí ten před dvěma týdny. Zase fanoušci na Vélodromu smutnili - prohry s Lyonem náležitě využilo Bordeaux, které navíc poslední výhrou nad Monakem udrželo tříbodový odstup od soupeře.

Titul je zkrátka hodně vzdálený, protože Les Girondins by museli na hřišti sestupem ohroženém Caen prohrát. "Máme pořád šanci finišovat ve velkém stylu. S trochou štěstí možná budeme i slavit," přál by si Gerets. "Každý ví, že tohle je utkání jako žádné jiné. Musíme na všechno, co jsme doma prožili, zapomenout, a dát všechno do tohohle zápasu." Chybět mu budou vykartovaní Brandao, Lorik Cana a Mathieu Valbuena.

Rennes nebude pro Olympique rozhodně žádným lehkým sokem. Pátá pozice mu zaručuje účast v evropských pohárech, ale jedině výhra mu na ní dává naději. A ani to vlivem dvoubodového deficitu nemusí stačit, pokud Paris SG doma nezaváhá s Monakem. "Důležitých bude prvních 15 minut. Budou nás tlačit a my musíme udržet míč," říkal trenér Guy Lacombe.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.44 - 4.10 - 6.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
OGC Nice - Le Havre AC  (sobota 21:00)
Nepříliš atraktivní zápas se odehraje v Nice. Místní celek, který již jistě sezonu zakončí na devátém místě, hostí na svém stadionu poslední Le Havre. Ten má již dlouho jistotu sestupu do druhé ligy.

Možná zajímavější než samotný zápas jsou pak spekulace, jež se točí okolo dosavadního kouče Le Havru Frederica Hantze. Třiačtyřicetiletý trenér přišel do přístavního města v prosinci, přesto nedokázal zabránit propadu o ligu níž. Ředitel klubu Jean-Pierre Louvel se ale nechal slyšet, že by si manažera ponechal i pro příští sezonu a dal mu šanci, aby vybojoval Ligue 1 zpět. Nyní se ale zdá, že by ředitel Le Havru mohl změnit svůj názor, protože nesouhlasí s jistými kroky svého zaměstnance.

Poslední zápas mezi těmito dvěma týmy skončil v prvním kole lépe pro nováčka ligy. Ten si na svém hřišti připsal tři body za výhru 1:0. Od té doby ale Hantzův výběr dokázal vyhrát jenom šestkrát a postupně se propadal na chvost tabulky. Na dvacáté místo se tým dostal v prosinci, od té doby se prakticky z této pozice nepohnul.

Le Havre nevyhrál tři zápasy v řadě a získal jediný bod. Za remízu s desátým Lorientem. Nice je na tom momentálně ještě o něco hůř. Nevyhrálo poslední čtyři zápasy a definitivně tak přišlo o účast v evropských pohárech. Nepodaří se mu tak splnit předsezónní cíl vedení. V posledním zápase nezvládli svěřenci Frederica Antonettiho zápas s Toulouse, když prohráli 0:2. Sám kouč se tím ale nemusí příliš trápit, možná se totiž bude stěhovat na lavičku Rennes, kde o něho mají veliký zájem.

Nice bude v zápase chybět několik hráčů. Do zápasu určitě nenastoupí Chaouki Ben Saada, Gerald Cid, Kafoumba Coulibaly, Emerse Fae, Cyril Rool a Mahamane Traore.
OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Ospina - Diakité, Hognon, Kanté, Apam - Echouafni - Remy, Sablé, Hellebuyck, Bamogo - Modeste
Le Havre AC - pravděpodobná sestava:
Revault - Mary, Kana Biyik, Franquart, Marange - Dieuze - Baca, Ait-Ben-Idir, Noro, Alla - Diallo
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.30 - 5.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SM Caen - Girondins Bordeaux  (sobota 21:00)
Nejsledovanější duel poslední kola Ligue 1 se odehraje v Caen, kam míří největší adept na vítěze nejvyšší francouzské soutěže z Bordeaux. Karty jsou rozdány jasně - hostům stačí k jistotě titulu bod, domácí zachrání v Ligue 1 pravděpodobně jen bodový zisk.

Velmi zajímavě vypadá statistika vzájemných zápasů na půdě Caen. Bordeaux tam totiž od roku 1988, kdy Caen poprvé postoupilo do Ligue 1, nikdy nevyhrálo. Z devíti vzájemných střetnutí si přivezlo pouze dvě remízy, v sedmi případech bylo poraženo (naposledy v listopadu roku 2007 vysoko 5:0). Hosté v těchto zápasech skórovali pouze třikrát, ale obdrželi 18 gólů.

Olej do ohně navíc přilil útočník domácích Savidan, který se nechal slyšet, že vstřelí Bordeaux gól, aby pomohl Marseille k titulu a zároveň zachránil Caen v nejvyšší soutěži. Na jeho slova hned reagoval útočník Bordeaux Gourcuff: "Vím, co Savidan řekl. To nás ale ještě více namotivovalo, abychom v Caen poprvé vyhráli."

Před sobotním zápasem v kabině hostů nějaké výrazné napětí nepanuje. "Od začátku roku se nic nezměnilo, tým drží pohromadě a žádný tlak necítíme," nechal se slyšet útočník hostů Bellion a pokračoval: "Bude to velmi zajímavé utkání. Pro takové momenty fotbalisté žijí, jeden tým bude bojovat o přežití, druhý o vítězství."

Uplynulý týden vnesl konečně jasno do situace kolem Yoanna Gourcuffa. Vedení Bordeaux nakonec uplatnilo na 22letého hráče opci a za 15 miliónů eur proměnilo jeho hostování z AC Milán v trvalý přestup - smlouva byla podepsána na dobu čtyř let a následně tento krok potvrdilo vedení i na oficiálních stránkách klubu: "Bordeaux i Yoann Gourcuff jsou velice rádi, že mohou s platností oznámit podpis čtyřleté smlouvy. Klub se rozhodl uplatnit na záložníka opci."

K přestupu se vyjádřil i samotný hráč, který před nedávnem získal cenu pro nejlepšího hráče Ligue 1: "Jsem šťastný, že toto sportovní dobrodružství bude pokračovat. V kabině se vytvořila skvělá parta lidí, mám důvěru trenéra Blanca a mužstvo s chutí kráčí za mistrovským titulem. Když k tomu přidám fantastickou podporu fanoušků, rozhodl jsem se tuto novou výzvu přijmout." Gourcuff nezapomněl ani na AC Milán: "V Miláně jsem se toho naučil hodně. Proto bych rád poděkoval spoluhráčům a také personálu, který mé fotbalové umění výrazně vylepšil," dodal autor 12 branek v letošním ročníku Ligue 1.

Bordeaux si pojistilo i 23letého obránce Trémoulinase, který podepsal smlouvu do léta 2013.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.90 - 3.65 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Paris Saint-Germain - AS Monaco  (sobota 21:00)
Po minulém zaváhání na půdě Valenciennes ztratili Pařížané čtvrtou pozici a nyní se musí strachovat vůbec o účast v Evropské lize. O jejich aktuálně pátou příčku mají zájem Rennes i Lille a jedině výhra nad Monakem jim dá jistotu udržení evropského statusu pro příští sezónu. Pro kouče Paula Le Guena, který letos s PSG nebojoval o záchranu, jako tomu bylo minulou sezónu, nýbrž dlouho o titul, to bude poslední zápas na pařížské lavičce.

Le Guena po sezóně nahradí současný trenér Valenciennes Antoine Kombouaré. I přesto, že příští ročník tak současný výběr v nově vzniklé Evropské lize nepovede, je pro něj rozhodně prioritou zakončit své angažmá správnou tečkou.

Poslední zápas sezóny si nezahraje klíčový záložník PSG Stéphane Sessegnon, kterému disciplinárka vystavila za žluté karty stopku. Protože kolem beninského hráče krouží několik velkoklubů, možná se s Parkem princů ani nerozloučí tak, jak by si představoval. Pro L'Equipe musel jen smutně hlesnout: "Jsem frustrovaný."

"Zápas proti Monaku je možná ten nejdůležitější a já doufám, že to půjde dobře," burcoval spoluhráče. Sessegnon ještě pořád neví, zda-li ve francouzské metropoli zůstane: "Chci hrát v ambiciózním klubu. Tuhle sezónu se PSG daří a musíme v tom pokračovat. Potřebuji stoprocentně vědět, jaké ambice bude mít vedení pro příští sezónu. Do té doby nemůžu říci, jestli zůstanu." Kromě něho si zápas možná nezahraje Marcos Ceará a Ludovic Giuly, jež postihl virus.

Monako hraje v klidném středu tabulky. Stejně jako další tři týmy má shodný počet 44 bodů a nejlépe letos skončí na desátém místě. I knížecí klub má ve svém kádru hráče, o jehož služby mají zájem jiní. "Jsem ve věku, kdy potřebuji zkusit něco jiného," říkal devětadvacetiletý ofenzivní záložník Camel Meriem. "Chci opustit klub a odejít do zahraničí. Buď Německo, nebo Španělsko."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Grenoble Foot 38 - FC Sochaux  (sobota 21:00)
S jasným cílem zvítězit jedou fotbalisté Sochaux ke svému poslednímu utkání sezóny do Grenoblu. Domácí jsou na 13. místě tabulky "daleko" od sestupových vod, hostům stačí k definitivní jistotě udržení prvoligové příslušnosti v Grenoblu bodovat, přesto si brousí zuby na vítězství.

"Nebudu říkat, že tam jedeme pro remízu, protože my chceme vždy vyhrát," netajil se ambicemi kouč hostů Gillot a pokračoval: "Na toto utkání jsme velmi motivovaní, kdyby tomu bylo naopak, nemáme zde šanci uspět," dodal lodivod hostů pro klubový web fcsochaux.fr.

Důležitý krok k záchraně udělali hosté minulý týden v Nantes, kde dokázali zvítězit 2:1. "Tu výhru jsme neslavili, protože stále nejsme zachráněni. Na nějaké oslavy možná dojde až po sobotním utkání. Do té doby se plně soustředíme na střetnutí proti Nantes," řekl Gillot.

V Grenoblu jsou s momentální 13. příčkou tabulky spokojeni a samotný kouč Baždarevič věří, že příští sezóna může dopadnout ještě lépe: "Pokud tým posílíme a budeme tvrdě pracovat, jsem si lepším umístěním v další sezóně jistý," dodal sebevědomě bosenský kouč.

Domácí by měli být k zápasu připraveni v nejsilnější možné sestavě, hostům chybí pouze potrestaný Damien Perquis .
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 2.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Girondins Bordeaux37238663:3477
2.Olympique Marseille372111563:3574
3.Olympique Lyon372010752:2970
4.Toulouse FC371615645:2763
5.Paris Saint-Germain371961249:3863
6.Stade Rennes371516642:3061
7.Lille OSC371613848:3761
8.AJ Auxerre371671434:3355
9.OGC Nice3713101440:4149
10.FC Lorient3710141346:4644
11.Valenciennes FC3710141335:3844
12.AS Monaco3711111541:4544
13.Grenoble Foot 383710141324:3644
14.AS Nancy-Lorraine3710121536:4442
15.FC Sochaux379121639:4839
16.Le Mans UC 72371091842:5339
17.SM Caen378131642:4837
18.AS Saint-Étienne371072036:5637
19.FC Nantes378101931:5334
20.Le Havre AC37742630:6725

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (25)

Přidat komentář
homeles8

Bordeaux nedá a dostane a Marseille vyhraje

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
domingo

Tak člověk je týden pryč a pak se dozví, že prodali Kahlenberga

Reagovat
smazaný uživatel

jj a prodeje v Ligue 1 budou pokračovat, páč nováčci by s tím, co mají, rozhodně putovali ihned zpátky, takže Boulogne a Montpellier a vystřízlivějí, budou nakupovat odpadlé hráče z Ligue 1.

Reagovat
domingo

nevíš jak je to s útočníkama z menších klubů? Jeleń zůstává (uff), co Gignac s Briandem?

Reagovat
smazaný uživatel

tak Briand zůstane určitě, v Rennes teď dlouho nehraje,musí se dát do kupy, byl by nesmysl ho teď prodávat, dostali by málo. U Gignace je to složitější, bude záležet na nabídkách, ale tady odchod možný je.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak dneska to vyvrcholí, škoda, že musím do práce Oba týmy, jak Bordeaux tak Marseille, si titul rozhodně zasloužejí. Já nemůžu nic jiného než věřit hochům z kraje Girondin Po těch posledních nevýrazných utkání to snad završíme pořádnou kanonádou..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední zápas s Juninhem v sestavě, doufám, že se na hřiště dostane jako střídající hráč a přispěje k výhře, aby se mohl stylově rozloučit s krásným působením na Stade Gerland.

Reagovat
smazaný uživatel

Odchází s ním velká éra Lyonu

Reagovat
smazaný uživatel

Půjč mi taky tu křístálovou kouli, chci se kouknout, v čem budu jezdit za 10 let.

Reagovat
smazaný uživatel

Nepotřebuješ křišťálovou kouli, stačí zavolat v noci na "volejte věštkyni" na Primě a uvidíš.. Navíc stačí se podívat na tabulku a zhodnotit šance lyonu na titul sám

Reagovat
smazaný uživatel

Juninho se na hřiště samozřejmě nemůže dostat ani na minutu, protože stojí za karty a nejsem si jist, jestli je ještě vůbec ve |Francii...

Reagovat
smazaný uživatel

Aha, tak to jsem nevěděl..

Reagovat
smazaný uživatel

nic se neděje, máš mě

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

pojdme bordeaux, vysneny titul tak blizko...

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Bordeaux se zaměřilo na Pelého

Ulrich Ramé již není nejmladší, vedení Bordeaux se proto již porozhlíží po mladém gólmanovi. Les Girondins se v letním přestupním termínu pokusí získat Yohanna Pelého z Le Mans.

to by bylo skvele, jestli by nekdo dokazal nahradit ulricha, tak on

Reagovat
smazaný uživatel

Chudák Valverde

Reagovat
smazaný uživatel

to je pravda, ale pele je kvalitou preci jen jinde

Reagovat
smazaný uživatel

St.Etienne sa musi udrzat

Reagovat
smazaný uživatel

sochaux se musi udrzet

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele