Liga Mistrů po čtyřech kolech

24.10.2002, 15:18
Aktuality
Liga Mistrů má za sebou čtyři kola první fáze a také zná první jisté účastníky fáze druhé. Čtyřmi výhrami ze čtyř zápasů si postup zajistili AC Milán, Manchester United a FC Barcelona. Jediným týmem, který nezískal ani bod a už nemůže postoupit, je Spartak Moskva.

Favorité si zkomplikovali postup

Skupina A měla před čtvrtým kolem karty jasně rozdané. První Arsenal i druhý Dortmund hráli doma a v případě vítězství si mohli oba zajistit postup. Ani jeden z nich to ale nedokázal. Arsenal překvapivě podlehl francouzskému Auxerre a Dortmund jen remizoval s PSV Eindhoven. I tak ale mají k postupu stále nejblíž. Arsenal vede s devíti body, druhý je se sedmi Dortmund, třetí Auxerre má body čtyři a poslední PSV dva. Příští kolo může rozhodnout o obou postupujících, pokud Eindhoven doma porazí Auxerre a Dortmund doma alespoň remizuje s Arsenalem, pak postoupí dva posledně jmenovaní.

Spartak Moskva z kola venku

Ve skupině B je na tom nejlépe španělská FC Valencia. K jistotě postupu jí stačí z posledních dvou zápasů získat alespoň bod a vzhledem k tomu, že v posledním kole hraje doma se Spartakem Moskva, tak už o jejím postupu asi nikdo nepochybuje. O druhé postupové místo se ještě poperou Liverpool a švýcarské překvapení FC Basilej. Reds jsou zatím se sedmi body druzí, Basilej je s dvoubodovou ztrátou třetí. Pokud Basilej nezaváhá a v příštím kole vyhraje na hřišti Spartaku Moskva, tak se o postupu rozhodne až v přímém souboji s Liverpoolem v posledním kole, kdy bude mít švýcarský tým výhodu domácího prostředí. Beznadějně (a bez bodu) poslední je Spartak Moskva a už nemá šanci na postup. Pokud chce pomýšlet alespoň na pohár UEFA, musí porazit Basilej, pak vyhrát i ve Valencii a doufat, že Basilej neporazí Liverpool.

Real Madrid klopýtl

Ve skupině C si měl ve čtvrtém kole postup zajistit Real Madrid. Předchozí tři duely vyhrál a na svém stadionu hostil AEK Atény. S řeckým klubem ale nakonec jen remizoval a postup ještě jistý nemá, i když asi málokdo pochybuje, že se mezi nejlepších 16 dostane. Situaci si domácí remízou s Genkem zkomplikoval také další gigant, AS Řím. Italové se ale trápí, ve čtyřech utkáních dokázali pouze jednou skórovat. O druhém postupovém místě se pravděpodobně rozhodne v posledním kole právě mezi AS a Aténami. Poslední ve skupině je zatím Genk, který jako jediný v Lize Mistrů ještě nevstřelil gól. Má ale dva body za dvě bezgólové remízy a jeho šance na postup stále žije.

Drama až do konce

Nejzamotanější je zatím skupina D. Se sedmi body ji vede Olympique Lyon, Inter Milán a Ajax Amsterdam mají po pěti a zatím poslední Rosenborg Trondheim tři. Blízko k postupu je Lyon, který čeká domácí souboj s Ajaxem a v posledním kole zápas na hřišti zatím nejslabšího účastníka skupiny, norského Rosenborgu. O druhé postupové místo se pravděpodobně poperou Inter s Ajaxem, ve vzájemném souboji v posledním kole bude mít výhodu domácího prostředí nizozemský klub. Ovšem ani Rosenborg není bez šancí, ale čeká ho utkání na horké půdě Interu Milán a pak domácí souboj se zatím nejlepším týmem skupiny, Lyonem.

Newcastle vstal z mrtvých

Podobně vyrovnaná je také skupina E. Se sedmi body ji zatím vede Juventus Turín, druhé je díky prohře ve vzájemném duelu s Juventusem ukrajinské Dynamo Kyjev, které má také sedm bodů, třetí je s pěti body Feyenoord a poslední zatím se třemi body Newcastle. Anglický klub měl po třech kolech nulu nejen na kontě bodů, ale také na kontě vstřelených branek. Ve středu ale dokázal doma zdolat Juventus a oživil tak své už téměř mrtvé naděje na postup do dalších bojů. Nejblíže postupu je asi Juventus, špatnou pozici nemá ani Dynamo, tomu ale bude na paty šlapat Feyenoord. Postoupit ještě může i Newcastle, k tomu ale potřebuje v příštím kole doma porazit Dynamo, pak bodovat na stadiónu Feyenoordu a ještě musí doufat ve shodu dalších příznivých okolností.

Stoprocentní Manchester

Skupina F už zná jednoho svého postupujícího. Na prvním místě se totiž díky čtyřem výhrám usadil Manchester United o postup už ho nikdo nemůže připravit. K postupu po problémech v úvodu kráčí také Bayer Leverkusen, který je zatím se šesti body druhý. V druhé polovině tabulky jsou zatím se třemi body Maccabi Haifa a Olympiakos Pireus. O druhém postupovém místě může rozhodnout už příští kolo, Leverkusen bude mít jistotu pokud doma porazí Olympiakos a Manchester zaboduje s Haifou.

Bayern na dně, ale žije

Poměrně překvapivý průběh má zatím skupina G. Překvapivě suverénně si zatím počíná AC Milán, který ještě neztratil ani bod a podobně jako Manchester už má jistý postup. Naopak na opačném konci tabulky se s jediným bodem krčí jeden z gigantů evropského fotbalu, německý Bayern Mnichov. Z druhého místa má k postupu blízko Deportivo La Coruňa. Má sice jen dvuobodový náskok na třetí Racing Lens, ale francouzský klub hraje nejprve doma s AC Milán k poslednímu utkání jede do Mnichova na Bayern. Jen díky tomu, že Lens v posledním utkání doma porazilo Deportivo, není Bayern ještě úplně odepsaný. K postupu ale potřebuje vyhrát na hřišti Deportiva, pak doma porazit Lens a doufat, že AC Milán sebere body Deportivu.

Nepřesvědčivá, ale suverénní Barcelona

Také skupina H už zná jednoho postupujícího. Díky plnému bodovému zisku se na prvním místě usadila Barcelona a už ji nemůže nikdo předstihnout. Venku hraje Barca dobře, ale za výkony na domácím hřišti by se měla stydět. Nejprve jen těsně 3:2 porazila Bruggy a v posledním utkání nezaslouženě porazila jen 1:0 moskevský Lokomotiv. Za Barcelonou je situace poměrně vyrovnaná, druhé Bruggy mají pět bodů, třetí Galatasaray čtyři a zatím poslední Lokomotiv Moskva jeden. O druhém postupujícím se zřejmě rozhodne až v posledním kole.

Jak si vy, návštěvníci EuroFotbalu, myslíte, že to dopadne? Máte jiný názor, nesouhlasíte se mnou? Zapojte se do diskuse k tomuto článku a napište nám, jak to vidíte vy.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele