Jedenáctka (10), tentokráte z Ligy mistrů

21.02.2008, 11:54
Fejetony
Zima pro evropský klubový fotbal definitivně skončila. První zápasy Poháru UEFA byly jen jakousi předpremiérou. To hlavní přišlo na řadu toto úterý. Podívejme se, co o zápasech říkají trenéři, co se píše v novinách o utkání AS Roma - Real Madrid, o basketbalovém umění Patricka Vieiry, řadění fanoušků, umění Petra Čecha, zranění Ivána Córdoby. Dnes o úterý, zítra o středě!

Tři výhry domácích, jedna dělba bodů

Vyhrát na vlastním stadiónu, a ještě k tomu první zápas, je asi povinností. Ale ani to nezaručuje postup. Kdo má do čtvrtfinále po úterních zápasech nejblíž? Po pěti bláznivých minutách na Anfield a gólech Dirka Kuyta a Stevena Gerrarda se zdá, že Liverpool má nejvice pootevřená vrátka. Nesmíme ovšem zapomenout, že Inter je velice zkušeným týmem, nerad prohrává a letos to myslí vážně nejen s obhájením titulu, ale také s defenestrací svého městského rivala z evropského fotbalového trůnu. Kevin Kuranyi namlsal příznivce Schalke 04 gólem již ve 4. minutě, ale tím vše skončilo. Domácí se snažili, hosté se s prohrou o gól spokojili. V odvetě bude ovšem muset Porto něco vymyslet. Jak se zdá, právě tato mozková aktivita mu v Gelsenkirchenu chyběla... Tým Chelsea proti Olympiacosu snad ani vyhrát nechtěl. Možná, že z obavy o návštěvu při odvetě. Nebo se šetřil na pohárové utkání s Tottenhamem, který bude jistě daleko více vyčerpán po čtvrtečním těžkém souboji s pražskou Slavií... Vždy se po výsledku 0:0 říká, že to byla nuda. Platí to i v tomto případě?

AS Řím - Real? Ano, byl to úterní šlágr!

Gól Raúla v úvodu zápasu měl Realu dát klid až do závěrečného hvizdu rozhodčího. Ale stín sobotního duelu v Seville dopadl až na Olympijský stadión v hlavním městě Itálie. 1:0 a pak 1:2, takový byl průběh obou utkání. Bernd Schuster možná svým svěřencům pro zbytek sezóny nařídí změnu taktiky. První gól musí dát soupeř! Jinak hrozí, že Real již nic nevyhraje... Ale buďme objektivní. Znovu se potvrdilo pravidlo, že lepší ne vždy vyhrává. V tomto případě bojovnost slavila úspěch.

Co píší v Itálii

Zde jsou titulky z některých novin: "Pizarro a Mancini. Roma je císařská!" (La Gazzetta dello Sport), "Hrdost Říma, Mancini jak z nejlepšího snu!" (Corriere dello Sport), "Srdce, hra a chladnokrevnost!" (La Repubblica), "Roma vstala z mrtvých a vyrazila vpřed!” (Corriere della Sera), "Roma, hrdost a gól, porazila super Real!" (Il Messaggero).

La Gazzetta dello Sport napsala pod titulkem "Sen" o tom, jaký je rozdíl mezi krásným snem AS Roma a tím zlým, který prožil Inter. Ale zároveň přiznává, že co se hry týče, vyhrál jasně Real a možná, že ani toto vítězství nebude na postup stačit. Corriere dello Sport píše, že "Řím byl velký, veliký!", jednalo se o "neuvěřitelnou reakci proti lepšímu týmu" a také přiznává, že "tento Real nažene strach každému!" A ještě dodává, že Robben byl nebezpečný a návrat Robinha na hrací plochu je důvodem "husí kůže” ze strachu před odvetou.

A co ve Španělsku

As: "Obrat na obzoru". Real byl sice lepším týmem, zanechal v Itálii dobrý dojem, ale sklidil jen porážku. Marca, pod fotografií Raúla, litujícího prohry, napsala následující: "Klid, budete-li hrát stejně, postoupíte!" Pokračuje slovy, že Real si zasloužil lepší osud, vystřelil na branku soupeře 19x, zatímco ten pouze 6x, Van Nistelrooy přišel po zásahu rozhodčích o gól a nastřelil tyčku. Poněkud reálnější a střízlivější pohled na tento souboj nabízí Mundo Deportivo, které se již více zabývá středečním soubojem Celtic - Barca. Upozorňuje, že "Postup Realu je v nebezpečí", "Raul dal gól číslo 60 v LM, ale ani to nestačilo na vítězství" a "chyby v zakončení stály Real výhru". Sport uvádí, že se jedná o pátou porážku za éry Schuster. Titulek zní: "Real plave proti proudu!"

Jak to viděli trenéři (1)

Mirko Slomka (Schalke 04): Je to pro nas vysněný výsledek. Ve druhém poločase jsme měli problémy, ale výhru jsme udrželi. Do odvety jedeme s nadějí na postup.

Jesualdo Ferreira (Porto): Bude to moc komplikované, 0:1 sice není špatný výsledek, ale musíme se do odvety zlepšit. Měl jsem jiné plány, ale gól Kuranyiho mě donutil přeorganizovat celou obranu.

Luciano Spalletti (AS Roma): Byli jsme v tomto utkání inteligentim a vyzrálým týmem. Dostat od Realu gól v úvodu je vždy nebezpečné, ale dokázali jsme si se situací poradit. Byl to výborný zápas a výhru jsme si zasloužili. Ale musíme hrát stejně, nebo ještě lépe, také v odvetě. Jedině tak si zajistíme postup.

Bernd Schuster (Real Madrid): Nad čím dnes můžu naříkat? Jedině nad výsledkem, ten měl být jiný! S výkonem mužstva jsem spokojen, gól na hřišti soupeře se počítá, doma nás podpoří diváci. Casillas nás v minulosti mnohokrát podržel, dnes mu to nevyšlo na 100%. Musíme nahradit Sergia Ramose. Velká škoda, že až na zápas v Barceloně nemohla naše obrana nastoupit v plném složení. Považuji ji za nejlepší v Evropě.

Jak to viděli trenéři (2)

Rafael Benítez (Liverpool): Jedná se o velké vítězství nad velkým týmem. A také proto musíme být velice opatrní před odvetou. Jsem spokojen, hráči předvedli výborný výkon, jako jednotlivci, ale stejně tak jako celek. Oněch posledních 5 minut bylo fantastických, nezapomenutelných!

Roberto Mancini (Inter Milán): Největším problémem pro nás bylo hrát v deseti hráčích. Vyloučení Materazziho nám vše zkomplikovalo. Ale i tak jsme hráli dobře, jen škoda těch posledních minut. Druhý gól byl až nesmyslně krutý. Po vystřídání Julia Cruze se zdálo, že Liverpool má víc prostoru pro zakládání akcí. Postup do čtvrtfinále se nám hodně zkomplikoval.

Panagiotis Lemonis (Olympiacos): Budeme bojovat o přežití, bezbrankový výsledek z našeho stadiónu na tom nic nemění. Chyběl nám klíčový hráč, Lomana LuaLua, věřím že v odvetě bude moci nastoupit. To může rozhodnout v náš prospěch. Nevím zda postoupíme, ale bez boje se nevzdáme.

Avram Grant (Chelsea): Vždy chceme vyhrát, nerozhodný výsledek a ještě k tomu bez gólů, není do odvety špatný, ale náš výkon mohl být lepší. Olympiacos doma ještě v LM neprohrál, hrát zde je těžké pro každý tým, diváci dokáží vytvořit opravdu bouřlivou atmosféru. Musím přiznat, že tento zápas byl nejhorší od té doby, co jsem mužstvo převzal.

Čech, výborně!

Stoltidis centroval, Galletti hlavou jen těsné mimo. Tak začal 2. poločas utkání Olympiacos - Chelsea. Djordjević ho vyzkoušel parádní střelou, ale u bližší tyče ho nepřekvapil. V 65. minutě to zkusil, po centru Stoltidise z levé strany, Galletti z první, ale ani v tomto případě se brankář Chelsea nedal nachytat. A tak máme-li v reprezentaci jistotu, nosí na dresu jméno Čech.

Proč?

Tak zněl název jednoho filmu československé produkce osmdesátých let minulého století. Byl o řádění "fanoušků" Sparty při cestě na ligové utkání. Stejně tak se musíme ptát i o více než 20 let později! Proč? Tifosi, neboli "ultras", římského celku napadli kameny autobus vezoucí příznivce Realu Madrid na letiště. Zranění řidiče po úderu bylo tak vážné, že musel být nahrazen jiným. Zasáhla policie. Jiný fanoušek Realu byl pobodán. O vandalismu a "idiotství" okolo fotbalu u nás, snad nemá cenu ani psát... Proč?

Nová posila pro týmy z NBA?

Patrick Vieira se dostal na hrací plochu v 55. minutě. To Inter ještě držel v Liverpoolu nerozhodný výsledek. Ale o fotbal tentokráte kapitánu francouzské reprezentace až tak moc nešlo. Když se ho Gerrard v pokutovém území snažil obloučkem přehodit, zahrál zcela evidentně rukou. Jak pivot košíkové při doskakování odraženého míče. Rozhodčí Frank De Bleeckere ale neviděl... Druhá Vieirova ruka byla již odpískána. Asi tak 40 metrů od branky. Není známo, zda na tribunách Anfield zápas sledovali lanaři z NBA. V případě že ano, zcela jistě se jméno Vieira ocitlo na seznamu posil této zámořské basketbalové soutěže. Ve výskoku je totiž hráč Interu nepřekonatelný. Jedno je však jisté. O belgického rozhodčího se zajímá Svaz italských sudích. "Slepci" tohoto druhu jsou v Serii A vítáni...

Babo raď!

Henze se toma con calma la derrota del Real Madrid"
No me preocupa la derrota, confío en mi equipo" dijo Heize tras perder con Roma
Gabriel Heinze, defensa internacional argentino del Real Madrid...
Každý z nás se občas splete. Ale napsat v jednom článku, a ještě k tomu na stránkách jedné z nejprestižnějších TV stanic světa, jméno fotbalisty Realu Madrid a reprezentanta Argentiny ve třech různých podobách? Čeho je moc, toho je příliš. Ani jsem raději nečetl, co vlastně Heinze řekl. Prostě jsem v tomto případě přestal ESPN věřit!

Iván Córdoba na dlouho bez fotbalu

Zranění k fotbalu patří. Bohužel... Ale vždy nás všechny mrzí, když kterýkoliv z hráčů je odnášen z hrací plochy na nosítkách, s bolestnou grimasou ve tváři. Přetrhl si zkřížený vaz v levém koleni a po zbytek této sezány ho již v dresu Interu neuvidime. Vrásky na čele Roberta Manciniho se prohloubily. Do odvety bez Materazziho, bez Córdoby, dlouhodobě bez Samuela. Stoperská dvojice? Cristian Chivu - Nicolas Burdisso. Ivánovi přejeme všichni brzké uzdravení a další sezóny v dresu Interu Milano.

Autor: Vilém Hodr

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
V nominaci na nejlepší jedenáctku mají převahu hráči z Anglie
05.09.2019, 22:20
Real má v nominaci na jedenáctku roku FIFPro celou sestavu
10.09.2018, 15:56
V nominaci na Jedenáctku roku FIFpro figurují i Xavi či Özil
28.11.2014, 13:51
O zařazení do Jedenáctky roku se uchází pětice z Realu Madrid
26.11.2014, 15:01
Bayern a Real ovládly nominaci na Jedenáctku roku podle UEFA
25.11.2014, 12:02
Čech potřetí v kariéře chybí v nominaci na Jedenáctku roku FIFPro
24.11.2014, 14:59
Brasil 2014 - Jedenáctka 10.
17.07.2014, 12:50
Brasil 2014 - Jedenáctka 9.
06.07.2014, 14:20
Brasil 2014 - Jedenáctka 8.
03.07.2014, 11:53
Brasil 2014 - Jedenáctka 7.
29.06.2014, 19:10
Brasil 2014 - Jedenáctka 6.
24.06.2014, 13:58
Brasil 2014 - Jedenáctka 5.
22.06.2014, 17:35
Brasil 2014 - Jedenáctka 4.
20.06.2014, 16:43
Brasil 2014 - Jedenáctka 3.
18.06.2014, 10:49
Brasil 2014 - Jedenáctka 2.
15.06.2014, 13:52
Brasil 2014 - Jedenáctka 1.
15.06.2014, 00:59
Bale je hráčem roku v Anglii, Vydra v jedenáctce druhé ligy
29.04.2013, 09:09
Demichelis se zlobí, že není v základu Bayernu
30.10.2009, 16:59
Nejlepší jedenáctku roku 2008 podle fanoušků ovládli Španělé
21.01.2009, 13:13
Nejlepším fotbalistou podle FIFPro je Cristiano Ronaldo
27.10.2008, 15:04
V jedenáctce "hlupáků" na Euru je Čech, mezi hvězdami Galásek
19.06.2008, 18:49
Jedenátka (12), tentokráte "evropská”
08.03.2008, 14:39
Jedenáctka (11), tentokráte pohárová
24.02.2008, 10:54
Jedenáctka (9) aneb Jak vyhrát Ligu mistrů
08.02.2008, 14:04
Jedenáctka (8)
29.01.2008, 12:28
Jedenáctka (7)
24.01.2008, 18:16

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Vždyť to ani není tak složitý jméno

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by Slavia hrála tak, jako alegre píše...

Reagovat
alegre

Tak t ovyhrajem LM!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele