Brasil 2014 - Jedenáctka 4.

20.06.2014, 16:43
Názory a komentáře
Nelze jinak, než tuto Jedenáctku nazvat Španělsko a jaké bylo. Letošní mistrovství světa nám zatím přináší celou řadu překvapení, pro některé ne tak nečekaná. Ale ať si kdo chce co chce říká, 0 bodů a skore 1:7 po dvou kolech je pro šampiony na posledních třech významných turnajích přinejmenším ostudné.

1. Nizozemsko dalo Španělsku "bůra", nebo jak se u nich v La Lize říká "manita". Casillas hledal v trávě čtyřlístky, hodně času strávil na všech čtyřech končetinách. Ale posmívat se mu, to prostě nejde! V první řadě si zaslouží uznání za vše, co v brance Realu Madrid a reprezentace dokázal. A v té druhé řadě: ono udělat něco víc za takovou stoperskou dvojicí jakou v tomto utkání, a nejen v něm, byli Piqué - Ramos, by znamenalo zázrak.

2. A víte, co znamená ve španělštině slovo "pique"? Má dva poměrně rozlišné významy. Buď se jedná o hněv, spor, a to hodně vášnivý, nebo o úsilí, snahu. Gerard Piqué v tomto utkání se opravdu snažil, a to usilovně, o hněv všech fanoušků.

3. Mluví jednou řečí, mají spolu syna Milana, ale i tak se jejich cesty rozcházejí. On hraje za tým, který si balí kufry a vrací se domů, ona fandí těm svým a v Brazílii zcela jistě zůstane. Její rodná Kolumbie si lehce zatrénuje s Japonskem a pak ji čeká osmifinále. Shakira a Piqué...

4. A nyní již trochu jinak, snad vážněji... Po vyřazení Španělska se na sociálních sítích šíří lavinovité hledání příčin pádu Jeho veličenstva mezi prostý lid poddaný. A hlavně se hledají viníci. Ihned se objevil spor mezi těmi z Realu Madrid a Barcelony, kdo se podílel na úspěších a kdo může za potupné vyřazení. Jaký byl poměr zastoupení jednotlivých týmů v letech 2008, 2010 a 2012? Ale také nyní, v roce 2014?

5. EURO 2008, začátek slavné éry španělského fotbalu. Trenérem byl nedávno zesnulý Luis Aragonés a ten na konečnou soupisku zařadil pouze dva hráče Realu Madrid, Ikera Casillase a Sergia Ramose. Z Barcelony jich bylo jen o jednoho víc a jednalo se o Carlese Puyola, Andrése Iniestu a Xaviho Hernándeze. Pravda, nominován byl také Cesc Fábregas, ale ten v té době hrál za Arsenal. Hned dva "čtyřlístky" se objevují. Jeden z Valencie a druhý z Liverpoolu, tři borce dodal Villarreal, dva Mallorca a po jednom již zmíněný Arsenal, Sevilla, Betis, Zaragoza a Getafe. Vskutku různorodá společnost!

6. V boji o zlaté medaile se pak v základní jedenáctce objevila dvojice Realu kompletní, rovněž z trojice culés nikdo nechyběl. A tak tedy, v tomto případě, nemají zastánci věčných a nesmiřitelných rivalů právo do světa křičet: tento titul byl zejména zásluhou našich borců.

7. A jak tomu bylo o dva roky později na prvním MS pořádaném na africkém kontinentu? V čele týmu již stál Vicente del Bosque a začala se projevovat mírná převaha Barcelony na domácím poli. Vyhrála o 3 body ligovou soutěž, před Realem Madrid, stala se držitelem obou Superpohárů, UEFA a Španělska, ale v LM byla vyřazena v semifinále, v Copa del Rey pak dokonce v osmifinále. Real Madrid na tom byl o poznání hůře. V LM propadl osmifinálovým sítem a v Poháru pana krále nestačil ve 4. kole na soupeře z nižší soutěže. Ale úspěchy a neúspěchy jsou ve fotbale kolektivní, soupiska povolaných je individuální. Pětice z Realu Madrid a šťastná sedmička z Barcelony.

8. Iker Casillas, Raúl Albiol, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Álvaro Arbeloa - Víctor Valdés, Sergio Busquets, Gerard Piqué, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Xavi Hernández, Pedro Rodríguez. Z těch, kteří hráli na EURO 2008 nechyběl nikdo, základ týmového úspěchu byl na světě. Ve finále na lavičce náhradníků zůstali Albiol a Arbeloa, spolu s nimi Valdés, Pedro a Busquets. Poměr sil? 4:3 pro Barcelonu a znovu se nedá napsat, že jeden nebo druhý klub měl větší zásluhu na titulu.

9. Národní tým Španělska držel pohromadě také na EURO 2012 a třetí titul se dostavil. Psát znovu ta samá jména nemá smysl. Došlo k jedné změně, nebo vlastně ke dvěma: vypadl Carles Puyol, přišel Cesc Fabregas. Máte pravdu, nestal se novým členem výběru Vicente del Bosqueho. Jen změnil dres, svlékl ten Arsenalu a oblékl si blaugrana Barcelony. Kdo se objevil ve finále? Casillas, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Arbeola - Piqué, Iniesta, Fábregas, Xavi Hernández, Busquets, střídal Pedro. V základní sestavě k finálovému utkání nastoupilo 5 hráčů Barcy a 4 Realu. Pouze dva, Jordi Alba a David Silva, nebyli z těchto dvou fotbalových gigantů. Komu tedy připsat tento titul? Barca 45%, Real 36%, ostatní 19%. A opět nikdo nemůže do světa křičet? "Jen díky našim hráčům získalo Španělsko korunu krále evropského fotbalu!"

10. A je tu blamáž, strmý pád, pro mnohé katastrofa. Do třetice všeho dobrého, v tomto případě zlého, stojí na trenérské lavičce Vicente del Bosque. V jeho výběru se objevili tři stabilní hráči z Realu - Casillas, Ramos a Xabi Alonso. Vzpomínkou na minulost je také Albiol, dnes již fotbalista Neapole. Proč Casillas a proč ne López? To není až tak podstatné. Mnohem zajímavější je zjištění, že v základní sestavě Realu Madrid se v této sezoně zpravidla objevují pouze TŘI, opakuji TŘI, hráči španělské národnosti. Ano, jedná se letos o jasně nejlepší tým v Evropě, ale koho měl del Bosque dalšího povolat? Trojice Pepe, Coentrao, Ronaldo reprezentuje Portugalsko, Marcelo Brazílii, Di María Argentinu, Modrić Chorvatsko, Benzema Francii. Kdo chybí? Bale, který má smůlu: jeho rodný Wales se těžko kdy na MS probojuje. V Barceloně je tomu přesně naopak. Brankáři jsou domácí, v obraně z cizinců pouze reprezentant Brazílie Dani Alves a přeškolený záložník, reprezentant Argentiny, Javier Mascherano. Střed pole patří Kataláncům. Útok je z jiného světa, o místo v sestavě se perou tři cizinci s jedním Španělem, Pedrem Rodríguezem. Ve všech případech se jedná o reprezentanty svých zemí: Argentinec Lionel Messi, Brazilec Neymar a Chilan Alexis Sánchez. Ironii je, že v době konání MS 2014 nemohl Vicente de Bosque počítat s hráči s týmu na vzestupu (Real), a povolal sedm fotbalistů z Barcelony, která ztrácí na lesku nedávné minulosti.

11. Kdo má tedy největší vinu na letošním krachu národního týmu Španělska? Pomalu, ale jistě, stárnoucí a opotřebovaní hráči Barcy? Nebo vedení Realu Madrid, které kupuje hvězdy světového fotbalu, reprezentanty přímé konkurence na MS, za účelem dobýt klubové triumfy? Ani jeden, ani druhý. Ti z Barcy nemají formu, jejich fotbal se okoukal. Trojice z Realu si výkony v prvních dvou zápasech, znamenající vyřazení ve skupině, rovněž nezapíše do zlaté knihy úspěchů. Chybu nenese ani vedení Realu Madrid, chová se tržně, moderně, kupuje nejlepší "zboží" a očekává, že se investice bude vracet. Možná, že si jistý podíl na neúspěchu uvědomí Real Federacion Espaňola de Fútbol. Možná začne přemýšlet o omezení počtu cizinců v základní sestavě, na soupisce. Krok zpět? Zastaralé myšlení? Asi ano, ale bez jistých a možná razantních kroků se reprezentace Španělska dalších úspěchů asi dlouho nedočká.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (15)

Přidat komentář
smazaný uživatel

legenda

Reagovat
smazaný uživatel

pěkná sračka..proč by měl základ reprezentace tvořit výběr RM a FCB? nehledě na to, že letos jim bylo ATM konkurenceschopné? co hráči ze city? co již zmíněný první úspěch, kde byli hráči z více klubů? takové podmínky mají přece všechny reprezentace, různorodost přece zvyšuje kvalitu proboha..

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko a Německo jsou momentálně jediné dvě reprezentace, které dokážou nahradit kohokoliv kýmkoliv, jejich hráči hrajou v nejlepších týmech po celé Evropě, kvalitu mládežnické akademie potvrzují úspěchy mladíků na mladických mistrovstvích. Tady je úplně jiná chyba.

1. Sázení na hráče, kteří už na to nemají, takže se neberou hráči za formu, ale kvůli jménu a snad kvůli zásluhám?

2. Žádní mladí draví hráči (to, že vzal Kokeho, který stejně vysedává na lavičce nic neznamená)

3. Bez formy a mentální pohody hrající hráči FCB

4. Vyčerpaní hráči RM

5. Nulový útok, i kdyby Iker chytil všechno, tak ze hry ještě Španělé nedali gól

Reagovat
smazaný uživatel

a k tomu vzal Costu který je marný až běda.

Reagovat
alegre

Reagoval jsem na ruzne komentare, zde, na FB, kde priznivci Realu svalovali vinu na hrace Barcelony a naopak. Proto jsem porovnaval hrace techto dvou klubu, jejich podil na uspesich a vybuchu. Nic vic,nic min...

Reagovat
PJ

Kde se v článku píše, že by základ reprezentace měl tvořit výběr RM a FCB?

Reagovat
smazaný uživatel

Též nechápu pointu. To je přece jasné, že za neúspěch španělské repre nemůže vedení Realu nebo Barcy.

Reagovat
PJ

Těm davům RM a FCB fanatiků, který se hádaji, jestli za to může RM nebo FCB, to asi právě tak jasné nepřijde...

Reagovat
bayern987

Reagovat
alegre

A proto jsem napsal tento clanek.

Reagovat
alegre

provokather: nejdrive to prohlasis za sracku a v nasledujicim komentari vlastne potvrzujes ma slova.

Reagovat
smazaný uživatel

V klidu, provokather je dement

Reagovat
smazaný uživatel

1. otrepany styl, ktory uz skoro kazdy pozna

2. unaveni hraci a viaceri bez formy

3. hraci, ktori v repre vsetko dosiahli, mensia motivacia

4. chybala dravost, hlad po uspechu ktoru by im dali mladi hraci

5. miesto jedneho DM a dvoch krativnych ako hrali predtym hrali na

dvoch DM Busquets a Xabi a Xavi a Iniesta nie su tym co boli.

6. Pique uz nejaky cas nehra nic, Casillas uplne bez formy, Ramos to iste

Reagovat
smazaný uživatel

Ramos to iste? jakože je Ramos bez formy = epic fail, Piqué nehrá nič, to sice jo, ale sám si viděl, že Javi Martinéz není zrovna o nic lepší a Albiol taky nepatří zrovná k top obráncům..Iniestu moc nemusím, ale už není čím bol? byl tam jediný, kdo něco hrál proboha..tvůj bod 4 = bod 5

Reagovat
smazaný uživatel

No posledne 3 suboje v LM hral vyborne oproti sampionatu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele