Brasil 2014 - Jedenáctka 3.

18.06.2014, 10:49
Názory a komentáře
A tentokráte z a o Hondurasu. Nenechte se odradit! Ano, máte pravdu, jedná se pravděpodobně o nejslabší tým MS 2014. O tým, který kromě pár kopanců a legračních zákroků brankáře nic neukázal. Ovšem atmosféra v samotné zemi je nenapravitelně optimistická a podle slov milionů Honduras postoupí.

1. Tady se tomu říká "antesala", v překladu "předpokoj". Jinde ve světě stačí patnáct minut, v Hondurasu je šest hodin málo. Utkání Honduras - Francie začínalo ve 13:00 středoamerického času, ale již v sedm ráno prakticky všechny televizní kanály vysílaly jen a jen fotbal. Ve studiu, podle velikosti a peněz majitele, sedělo před kamerou až deset expertů. A blablabla...

2. Dvě hodiny před výkopem se rozběhli pánové novináři do ulic, ale také barů, restaurací, kantýn a dalších zařízení tohoto typu. Mikrofon v ruce, kameru za zády a jediná otázka: "Jak tipujete výsledek dnešního zápasu?" Optimismus neznal mezí. Ti největší blázni mluvili, že to skončí 3:0, samozřejmě pro Honduras, ti poněkud menší cvoci říkali 1:0, sem a tam se objevil někdo chladnokrevněji uvažující a šeptem odpověděl: 1:1. Strach v očích, ohlížejíc se na všechny strany. Být realistou a říct: Dostaneme na budku, minimálně o tři goly, si nedovolil vyslovit nikdo! Byla by to jasná sebevražda.

3. Asi největším a úplně narvaným místem byla provizorní restaurace - zahrádka instalovaná na betonových hřištích na košíkovou v blízkosti UNAH, tedy státem dotované autonomní univerzity, která má sídlo v hlavním městě Tegucigalpě. Zde jediný a bezkonkurenční pivovar, Cervecería Hondureňa, měl své sídlo. Akce se jmenovala "Todos somos Primos", Všichni jsme bratranci. Proč? Protože pijeme pivo Salva Vida. Úsměvné na tomto jménu je jeho překlad: záchranný kruh nebo foneticky záchrana života. Jediný alkohol na celém světě, který zachraňuje životy nás, pivních skautů!

4. V Brazílii je samozřejmě z Hondurasu celá řada komentátorů různých televizních společností. Nejsilnější z nich je TVC, Televicentro, majitelem je onen neuvěřitelně tlustý a mrňavý starý pán jménem Rafael Ferrari. Rovněž mu patří mnohonásobný mistr země Olimpia. Je také předsedou komise pro národní týmy. Snad právě proto má jeho společnost exkluzivní právo na přenosy utkání Hondurasu doma i ve světě širém. Tady se nediskutuje zda Nova, nebo Prima, případně Fanda. Televicentro požádá FENAFUTH, Fotbalový svaz, a pan předseda komise to své vlastní společnosti přidělí. Podepíše smlouvu, za jednu a druhou stranu, a ostatní se můžou vzteky "zvencnout".

5. Hlavní hvězdou TVC je jistý Salvador Nasralla. Nikdo neví, kolik je mu let, tají to jak hvězda z Hollywoodu, ale podle ukončení studií a nástupu do praktického života slaví letos pětašedesátiny. Svobodný, existují jistá podezření na sexuální orientaci, blázen do fotbalu, odborník který mu opravdu rozumí, ale zároveň fanatik. Jak komentuje jednotlivá utkání si můžete na internetu lehce dohledat. Jeho slavný, a milionkrát opakovaný, křik zní: "Tenemos portero!" Vy, kteří jste souboj Hondurasu s Francii viděli, můžete nejlépe posoudit, zda tento tým opravdu má "brankáře"...

6. A když jsme u těch brankářů. Marně hledám v mé ochabující paměti jiný národní výběr, kde by byli dva gólmani z jednoho klubu, v tomto případě Olimpie. Noel Valladares a Donis Escober jsou výjimkou, která potvrzuje pravidlo. V lize chytá Noel, jinak hvězda reklamní kampaně na mléko Sula, jen když je zraněný nebo na soustředění repre, se do branky postaví Donis. Ale vliv pana Ferrariho je bez hranic. Co řekne, to platí. Nebo musí platit...

7. Vraťme se k figurce pana inženýra Nasrally. Koncem roku 2012 se rozhodl založit politickou stranu a dal jí jméno PAC. Ne, nečtěte to česky, foneticky. C se vyslovuje jako K a PAC znamená Partido Anti Corrupcion. Strana proti korupci. Popularitu chlapec má, jeho televizní nedělní program "X - 0 da dinero", v překladu "Křížek a kolečko přinášejí peníze", slavil již třicáté výročí. Něco tak jednoduchého by asi v Evropě skončilo po prvním vysílání, ale budiž, Honduras je poněkud jiný. Že v této show běhá v šortkách, vystavuje své super chlupaté nohy, je asi součástí jeho bláznovství. Ale vidět ho na ulicích brazilských měst křepčit v černém obleku jak na funus, skákat s mikrofonem v ruce jak gumový panáček od jednoho k druhému, ptát se komu fandí, to je poněkud "mimo hru".

8. Při přenosech z ligové soutěže, případně reprezentace, si TVC dělá co chce. A tak můžete vidět, ale zejména slyšet, desítky reklam. Dovedete si vůbec představit, že si různé firmy, společnosti, banky, restaurace, řeznictví, ale také politické strany nebo Parlament, prezident, koupí svůj čas v každém utkání? Ve fotbale je první výkop. Ten dostane nějaký chudý příbuzný, který riskuje že při bezbrankové remíze uslyší vlastní reklamu jen dvakrát. Komentátor začíná slovy: "A je zde výkop, Řeznictví a uzenářství u krásného vola je otevřeno od pondělí do neděle"... Ten kdo má víc peněz si koupí reklamu na autová vhazování: "Tablety Čínský drak vám zajistí erekci při každém sexuálním setkání. Jednou? Dvakrát? Ale ne, až čtyřikrát!" Dokážete si spočítat, kolikrát máte erekci v jednom průměrném ligovém utkání???

9. Na mistrovství světa platí jiná pravidla, co se reklam týče, a ani TVC si je nedovolí porušit. Ale co v tomto případě s volným prostorem? Salvador Nasralla to vyřešil po svém. Komentoval každý poločas od 23. do 45. minuty, plus nastavení. V prvním poločase to ještě ušlo, ale v druhém začal perlit. U každého hráče černé pleti si vyhledal odkud pochází nebo kde se narodili jeho rodiče. Do omrzení pak při každém dotyku míče opakoval: "Patrice Evra ze Senegalu, Mamadou Sakho ze Senegalu, Rio Mavuba z Angoly, Moussa Sissoko z Mali, Blaise Matuidi z Angoly. Proti komu vlastně hraje národní tým naší země? Proti Francii nebo výběru Afriky?" Ještě že nenastoupili Eliaquim Mangala z Konga, Bakari Sagna..., ale to je vlastně Francouz, kdo ví odkud... Pan inženýr ovšem zcela záměrně opomenul, odkud do Hondurasu přišli předci Bryana Beckelese, Buba Lopeze, Mayonara Figueroy, Osmana Cháveze, Bonieka Garcii, Marvina Cháveze, JC Garcii, Wilsona Palaciose, Jerryho Bengtsona, Jerryho Palaciose... Pravdou je, že utkání připomínalo finále mistrovství Afriky a ne souboj týmů z Evropy a Střední Ameriky, ale...

10. Vzhledem k tomu, že údajně došlo k poruše na nějakém tom systému, hráči obou týmů, rozhodčí a všichni ostatní protagonisté tohoto zápasu, včetně diváků, čekali nějaký ten čas na hymny. Pak to vzdali, podali si ruce, ještě minutu stáli a koukali a pak šli hrát fotbal. Nebo někteří jen tak do míče kopali. Zde jsou perličky ze sociálních sítí, které se vztahují k tomuto výpadku, pravděpodobně lidského faktoru: Jistá dáma, jméno znám, napsala: "Urážka Hondurasu. Od chvíle, kdy nezazněly tóny naší hymny, se jednalo o předem oznámenou smrt, o neúctu, cynismus, drzost. CONCACAF by měl okamžitě odvolat své týmy z mistrovství světa. Žádáme respekt a spravedlivé zacházení..." Modní návrhář Yoyo Barrientos si dovolil následující tweet: "Předem ohlášená smrt. Alespoň jsem je tam poslal dobře oblečené, chachacha!" Do hodiny stránku zrušil, nadávek byly tisíce.

11. Nu dobrá. Obvykle postupuje ten, kdo získá šest bodů. Ekvádor je, prý, snadná kořist, Švýcarsko je nejslabší z Evropy. A tak tedy na shledanou v osmifinále. Snít nic nestojí. Adelante seleccion, "Kupředu národní týme", tak zní tisíckrát hraná písnička. Mnozí ale změnili jedno slovo: neexistuje seleccion ale decepcion. A toto slovo znamená: zklamání. Rozloučím se výroky dvou respektovaných novinářů, oba pocházejí z Mexika: André Marín, FOX: "Díky vystoupení které předvedl Honduras, si celý svět myslí, že CONCACAF je skládka odpadků!" David Faitelson, ESPN: "Všechno světlo, které přinesla pro CONCACAF Kostarika, bylo dnes uhašeno smutným pohledem na tým Hondurasu!"

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

O třídu lepší než minulá jedenáctka.

Reagovat
alegre

Díky, omlouvám se za "dvojku", u "čtyřky"se pokusím ještě polepšit! Ale důležité je, že se vám to líb .

Reagovat
smazaný uživatel

tak s nima by měl náš nároďák sehrát přátelák, abychom viděli

jinak článek ....pobavil

Reagovat
alegre

No tak asi by náš nároďák vyhrál, konečně...

Reagovat
Kejza

Chudák Honduras - fotbalově bída, a teď to navíc vypadá, že v jejich zemi žije jenom parta schizofreniků.

Reagovat
alegre

V Hondurasu, nezáleží na výsledku, se fotbal jí, pije, dýchá a ŽIJE.

Reagovat
Kejza

tak nadsázka musí bejt, rozumim.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to super, dovědět se o dění z Hodnurasu z první ruky

Reagovat
smazaný uživatel

Ty žiješ v Hondurasu?

Reagovat
Houska

alegre

Reagovat
pa3ce

Ešte by ma zaujímalo aké boli reakcie na tie komentáre od Mexičanov, čo som tu tak čítal, tak zrejme nie pozitívne

Reagovat
alegre

To si piš, že se jim to tady ale vůbec nelíbilo.

Reagovat
Virtuos

Super clanok, pobavil a aspon som sa nieco zaujimave dozvedel

Reagovat
Hokaido

Můžu se zeptat, co autor v Hondurasu dělá, jak se tam dostal atd. ?

Reagovat
alegre

Na pozvání, otevřít hotel v roce 1992, smlouva na dva roky, po roce jinam, na vlastní nohy, další dva a ještě jednou... a dnes již vůbec nepřemýšlí o návratu. V současné době reprezentuje zájmy českých investorů na ostrově Roatán v Karibské oblasti a dvou českých vývozců do Hondurasu.

Reagovat
Xaviercreus

Co ten českej pivovar na Roatánu, je šance, že obnoví provoz?

Reagovat
alegre

Nechtel jsem moc reagovat, ale asi takto: neobnovi, ona cela ta akce ani nebyla moc legalni. Proste, mimo hru.

Reagovat
Xaviercreus

Blbá otázka nebo se tě na to ptají lidi často? Já se zeptal jen tak,známej tam dělá a něco málo mi o tom vyprávěl..

Reagovat
Harakan

Je vždy zajímavé zjistit jak probíhá fotbalové šílenství v jiných státech. Dík.

Reagovat
fenixLFC

inak ten Honduras mi zacina liezt stale viac a viac na nervy, taka zaslepenost

Reagovat
alegre

Fanatismus. Jedina zabava. Nic vic k tomu ani snad nemuzu dodat... Proc si myslis, ze ja, moji dva synove, jim nefandime, i kdyz tady ziju 22 let, Adam 18 a Ondrej tu byl 8 roku?

Reagovat
FUnk

nedokazu si predstavit ty reklamy pri vykopu atd

Reagovat
smazaný uživatel

Salvador Nasralla je boží.

Reagovat
smazaný uživatel

ono už jen to příjmení

Reagovat
vlastik

Dobrá práce alegre

Jinak pro vedení EF: pokud byste potřebovali schopného redaktora z dalších exotických míst jako jsou Maledivy, Dominikánská republika nebo třeba Mauritius, jsem ochotný se obětovat. Spacák mám. Díky.

Reagovat
PJ

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Houska

po konec těch destinací co jsi vyjmenoval jsem myslel,že tam vážně žiješ

Reagovat
Kily

bez šance, já už několikrát zkoušel prosadit placenou dovolenou a nic, stejně jako když jsem se nabídl, že udělám onlajn přenos z utkání Seychely FC - Seychely United a bude mi stačit jenom letenka tam

Reagovat
vlastik

za pokus to stálo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele