Jedenáctka (9) aneb Jak vyhrát Ligu mistrů

08.02.2008, 14:04
Fejetony
Mario Kempes to ví a každému rád poradí. Ono je to vlastně úplně jednoduché. Problém je snad jedině v tom, že když se všichni budou řídit tímto "Desaterem", tak nebude poražených. A kde nikdo neprohrává, nemůže existovat ani vítěz. V tom případě UEFA bude muset změnit název této soutěže. Co takhle Liga mistrů nerozhodných výsledků? Ale, všichni osmifinalisté jsou zde a čekají na naše rady! Poradenská kancelář Ke - Ho k Vašim službám, pánové...

Rada číslo 1: v jednotě je síla!

Již slavní mušketýři to říkali a před každým soubojem volali: Jeden za všechny, všichni za jednoho! Co to znamená v praxi? Od brankáře až po elitního střelce gólů musí každý jeden hráč vědět, o co jde. Ne že jich deset bude bojovat jako by šlo o život a ten jedenáctý a flákající se bude koukat, jestli svítí všechny žárovky na stožárech a zda se na hlavní dřevěné tribuně dodržuje zákaz kouření! Právě přes něho může totiž proniknout soupeřův hráč a bum, gól, vyřazení, sbohem a šáteček! A tak si zapište za uši: Jedenáct hráčských individualit musí tvořit jeden celek!

Rada číslo 2: někdo tomu musí velet!

Trváme na soudržnosti celé jedenáctky, ale vůdce musí existovat. Každé mužstvo musí mít někoho, kdo zvedne hlas, pohledem pokárá, případně za ouško vytahá. A není nic lepšího než mít ty šéfy hned čtyři, v každé řadě jednoho. Mario je odborník na slovo vzatý a tak jsem mu dal slovo, ať tedy určí ty své favority. A zde jsou: Brankář? Petr Čech. Nadmul jsem se pýchou jak ten páv na zámku Konopiště a hrdě jsem prohlásil: "Já jsem taky Čech!" To jsem tomu dal! Kempes sjel pohledem mou postavu a jen tak na půl úst prohodil: "Jo, to je docela možný, ale nějakej malej a tlustej. Tebe do brány nepostavím!" Obrana? Ayala. Záloha? Mascherano. Tak to už jsem nevydržel a zařval: "A do útoku dej Maradonu a já s Tebou rozvážu pracovní poměr!" Můj společník se usmál a povídal: "Maradonu ne, do útoku dám sebe!" Nezmohl jsem se na odpověď a asi jsem vypadal jak před mrtvicí. "Neboj, já si dělám legraci. Tomu mému útoku bude šéfovat Drogba!" Pravda, dovedl bych si představit jiného týpka, ale raději jsem přikývl. Alespoň že to není další Argentinec. Tak tedy, jasné? Celek, táhnout za jeden provaz, ale mít někoho, kdo nám v pravý okamžik zvedne hlavu, mysl a náladu!

Rada číslo 3: sex povolen, ale dýchánky zakázány!

Pánové pozor! Před zápasem žádné tanečky, zábavy, popíjení, tabáček. Zakázáno! Tak to mi říká ten pravej. Hned jsem si vzal slovo a připomněl ony cigaretové dýchánky na zadním sedadle autobusu reprezentace Argentiny. Kempese jsem ovšem nezaskočil. Hned prohlásil, že se jedná o nové pravidlo a za jeho éry ještě nebylo v platnosti. "Mario a co takhle sex?" zeptal jsem se, myslíc na manželky, snoubenky a jiné milenky, které bez toho nemohou být a chudáky hráče pronásledují až na hotelové pokoje. "Sex? Tak tady abstinence není nutná. Naopak, pomáhá to rozproudit krev v žílách!" Máte to zaznamenáno? Alkohol, cigarety, tancování: zakázáno! Ale taková..., s pěknejma..., pevným..., dlouhejma.... No tak, dost! Radíme: Sexem za pohárem!

Rada číslo 4: odpočívat!

Nezapomenout na odpočinek! Ideální je hrát ligu v sobotu, v neděli si odpočinout, v pondělí lehce potrénovat, v úterý zápas LM. Ono se to hezky říká a píše, ale realita je úplně někde jinde. Sponzoři odpočinek nedoporučují, tedy nepovolují. Hráč v pohybu, peníze do pokladny. Hrát, modelovat, besedovat, trénovat, hrát... A pak přijdou únavová zranění, podrážděnost, vylučování. Ale odpočinek před zápasem je nutný. Těch utkání je totiž za sezónu šíleně moc... Vzal jsem si tuto radu k srdci a šel si odpočinout. On to Mario Kempes zvládne sám a radit, radit umí dobře...

Rada číslo 5: jedna sezóna, jeden trenér!

Není dobré měnit trenéra uprostřed soutěže. Je fakt, že ne vždy se daří, ale on ten proces vyžaduje čas. Majitelé často po dvou porážkách křičí: chceme jiného trenéra, tenhle nestojí za nic! Ale zapomínají, jakou mu dávali důvěru, jak se s ním před zahájením sezóny fotili, jak novinářům zdůvodňovali, proč právě ten je tím nej... Každý trenér má svůj styl práce, přistup k hráčům. Vyhodíte ho, přivedete jiného, možná ten první zápas vyhrajete, ale jinak to k ničemu nevede. Pravidlo v tomto případě zní: neměnit trenéra uprostřed sezóny!

Rada číslo 6: video, DVD? Běžte s tím do háje!

Proč ukazovat před zápasem, jak je ten náš zítřejší soupeř vynikající. Nebo naopak udělat sestřih z jeho chyb. Každý zápas je jiný a oni se z vlastních chyb jistě umí poučit a na nás vyrukují s něčím jiným, novým. Když něco hráčům promítnout, tak záběry z vlastních utkání, toho, co jsme dokázali, předvedli. Vykašlete se na soupeře, soustřeďte se na sebe! A trenér je od toho, aby něco vymyslel. Ten ať se dívá třeba do rána.

Rada číslo 7: novinářům vstup zakázán!

Není hmyzu dotěrnějšího než je hmyz novinářský! Otravuje, ptá se na blbosti, nejraději by za vámi vlezl až do sprchy o posteli ani nemluvě. Doporučuji: 15 minut a dost! Stejně si pak přečtete něco úplně jiného, než jste před pár hodinami řekli! Cesta za vítězstvím v LM nevede přes novinářský blok, mikrofon a kameru!

Rada číslo 8: fotbalista je tvor pověrčivý!

Nenechte si vzít ty různé amulety, hadříky pro štěstí. Nevzdávejte se svých zvyků a návyků. Stačí, že vám zakázali řetízky a jiné ozdůbky okolo krku, servali vám náušnice z boltců. Ani prsten nesmíte políbit, vaše rty se dotýkají kusu obvazu nebo náplasti odporné chuti! Já jsem hrál s elastickým obvazem na koleni a vůbec jsem ho nepotřeboval! Ale cítil jsem se silnějším, pevnějším v kramflecích, jak se říká. Bez této "ozdůbky" bych snad ani ze šatny na hřiště nedošel! Mnohdy jsou to právě takové maličkosti, které vám dodají sebedůvěru a dovedou třeba až k tomu "ušatému" poháru.

Rada číslo 9: jez do polosyta a pij do polopita!

Jseš profík a tak se musíš lecčeho zříci. Při té zápasové zátěži je třeba poslouchat rad doktora, specialisty na výživu. Doporučuji pěknou dietní sestru. Vždyť se přeci říká, že jíme očima a láska prochází žaludkem! Ale jestli tě holky a tvoje profesionální kariéra nezajímají, dej si pizzu nebo hamburgra. Komu není rady, tomu není pomoci a s těžkým žaludkem na pódium po finále ani nevylezeš!

Rada číslo 10: lítání, lítání, to mi hrůzu nahání!

Jak já ta letadla neměl rád! Ale když už, lítejte charterem. To čekání na letištích je něco šíleného a do města, kde se zápas hraje, dorazíš rozmlácený na padrť! A kdyby náhodou majitelé klubu na zaplacení letadla neměli, tak si připlaťte sami. Vyplatí se to!

Rada číslo 11: penaltová!

Kempes desítkou skončil a tak tu jedenáctku musím "kopnout” sám. Jak dojít až do finále Ligy mistrů..? Ale víte co? Zeptejte se v Miláně, tam prý na to mají zaručený recept!

S použitím odpovědí Maria Kempese na TV ESPN

Autor: Vilém Hodr

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny
V nominaci na nejlepší jedenáctku mají převahu hráči z Anglie
05.09.2019, 22:20
Real má v nominaci na jedenáctku roku FIFPro celou sestavu
10.09.2018, 15:56
V nominaci na Jedenáctku roku FIFpro figurují i Xavi či Özil
28.11.2014, 13:51
O zařazení do Jedenáctky roku se uchází pětice z Realu Madrid
26.11.2014, 15:01
Bayern a Real ovládly nominaci na Jedenáctku roku podle UEFA
25.11.2014, 12:02
Čech potřetí v kariéře chybí v nominaci na Jedenáctku roku FIFPro
24.11.2014, 14:59
Brasil 2014 - Jedenáctka 10.
17.07.2014, 12:50
Brasil 2014 - Jedenáctka 9.
06.07.2014, 14:20
Brasil 2014 - Jedenáctka 8.
03.07.2014, 11:53
Brasil 2014 - Jedenáctka 7.
29.06.2014, 19:10
Brasil 2014 - Jedenáctka 6.
24.06.2014, 13:58
Brasil 2014 - Jedenáctka 5.
22.06.2014, 17:35
Brasil 2014 - Jedenáctka 4.
20.06.2014, 16:43
Brasil 2014 - Jedenáctka 3.
18.06.2014, 10:49
Brasil 2014 - Jedenáctka 2.
15.06.2014, 13:52
Brasil 2014 - Jedenáctka 1.
15.06.2014, 00:59
Bale je hráčem roku v Anglii, Vydra v jedenáctce druhé ligy
29.04.2013, 09:09
Demichelis se zlobí, že není v základu Bayernu
30.10.2009, 16:59
Nejlepší jedenáctku roku 2008 podle fanoušků ovládli Španělé
21.01.2009, 13:13
Nejlepším fotbalistou podle FIFPro je Cristiano Ronaldo
27.10.2008, 15:04
V jedenáctce "hlupáků" na Euru je Čech, mezi hvězdami Galásek
19.06.2008, 18:49
Jedenátka (12), tentokráte "evropská”
08.03.2008, 14:39
Jedenáctka (11), tentokráte pohárová
24.02.2008, 10:54
Jedenáctka (10), tentokráte z Ligy mistrů
21.02.2008, 11:54

Komentáře (26)

Přidat komentář
smazaný uživatel

zase jiná Jedenáctka, ale zajímavá a místy i vtipná!

Reagovat
One-Real

Pěkně alegre

Reagovat
smazaný uživatel

Rada 11: , jinak ok

Reagovat
alegre

Rada 11: Já to věděl, že se někdo ozve. Měl jsem napsat, že se mají zeptat v Londýně, Madridu, Barceloně nebo snad dokonce v H.K.?

Reagovat
smazaný uživatel

u nás asi ne i když na jaře se snad pujde za postupem takže kdo ví , na Milano to sice sedí nejvíc, ale trochu kampaň proti Interu no

Reagovat
alegre

Hmmm... a já trouba jeden jsem si do dneska myslel, že Inter je taky z Milána! Připadá mi, že fanoušci Interu jsou šíleně vztahovační a po každém slovíčku chtějí bolístku pofoukat. Inter vede ligu, s přehledem, má nej... útok, vynikající hráče, pro druhou část sezóny vysoké cíle. Jo a a bych nezapomněl: Myslím to upřímně!

Reagovat
smazaný uživatel

jasny asi reaguju zbytečne podrážděně no je to vtipný popíchnutí nic víc, akorát pro fandu Interu to není ono, ale kdyby to bylo proti jinymu tymu tak je to

Reagovat
Radin

mám pocit že myslel AC ,když se to týká CHL :-))

Reagovat
alegre

chápu. Já taky jsem asi takhle, když se někde objeví něco proti Slavii. A opravdu nikomu jinému nefandím, jen některé kluby mi jsou sympatičtější, jiné mne nezajímají a pár mi jich leží móóóc v žaludku. A Inter to opravdu není!

Reagovat
smazaný uživatel

taky so pmalu nevzpominam, kdy inter naposledy vyhral LM nebo se dostal aspon do finale..

Reagovat
Radin

Ano,pokud se nejmenuje Koeman:-D

Reagovat
alegre

dobrá poznámka!

Reagovat
alegre

Jinak, vím že je to mimo "mísu" a nerad to píšu: při sledování přenosu z volby prezidenta, na dálku víc než 10 tisíc km, mám jen jediný dotaz: Dámy a pánové, co jste si to zvolili za ? Omlouvám se, ale to je hrůza!

Reagovat
smazaný uživatel

Já se u toho docela bavil. Ale musel jsem si dávat ty dvouhodinový přestávky s nima, jinak bych asi nezvládal .

Reagovat
alegre

No jo, ty to máš snadný! Fandíš Realu a tak jsi na tu hrůzu zvyklej, co?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, já vždycky po volbách říkám, že Češi jsou národ idiotů, ale na druhou stranu jsem rád, že patřím mezi idioty. Jinak v článku zajímavý způsob zisku trofejí, pouze, ač nerad, dodám ještě jednu radu - je vhodné neprohrát 7:0 s Arsenalem. Ale neberte mě moc vážně, nejsem Kempes.

Reagovat
alegre

On se dá Pohár vyhrát i po porážce 0:7, ale musíš skončit do 2. místa ve skupině, případně ve vyřazovacích kolech vyhrát odvetu 8:0! A to se jaksi nepovedlo...

Reagovat
smazaný uživatel

No vždyť říkám, neberte mě moc vážně. Jen jsem si chtěl vrtnout, dodneška nad tím kroutím hlavou a ten přenos z parlamentu je úplně stejná tragédie, jen s rozdílem, že po fotbale sice všichni znali výsledek, přesto mnozí tleskali, a dneska po volbách zatím ani oficiálně nevím, jak to skončilo. Takže fraška v tragédii. Mimochodem, alegre, jak přijímáš českou televizi? Po netu?

Reagovat
alegre

Jo, po netu.

Reagovat
alegre

Já zase tvrdím, že jediné rozdíly mezi Českem a Hondurasem jsou, že tady se mluví španělsky a tam česky a nepadá tu sníh. Ale to letos v Česku taky ne, že?

Reagovat
smazaný uživatel

a jak jsi se do toho Hondurasu vlastně dostal? Přece jen to je pro našince taková dost netradiční destnace.......to snad bylo z nějaké mladické nerozvážnosti kdy jsi se jako mladý nadšenec šel zapojit do místní ozbrojené gerilly abys zlepšil svět?..

Reagovat
alegre

Letadlem... Ještě jednou zopakuji, že na pozvání otevřít jeden hotel na pobřeží, smlouva na dva roky a jsem tu 16 let... je tu teplo, holky chodí míň oblečené a to celý rok, výborné jídlo, dobré pivo, Bacardi láhev za 5,- dolarů... Co mi chybí? Nic!

Reagovat
smazaný uživatel

sponzori odpocinek nedoporucuji.. to me pobavilo nejvic, good job

Reagovat
smazaný uživatel

me se to nechce cist

Reagovat
smazaný uživatel

A umíš?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele