Brasil 2014 - Jedenáctka 2.

15.06.2014, 13:52
Názory a komentáře
Dějí se věci neuvěřitelné a Jedenáctka musí být u všeho. Jedna paní povídala, že týmy z CONCACAF vyhrají všechno a postoupí až do... Ale no tak, až tam opravdu ne, tam je momentálně Španělsko. Díl druhý je zde, pokračujeme...

1. Mnozí, a já jsem jedním z nich, říkají, že týmy ze Severní, Střední a Karibské Ameriky si ta čtyři místa nezaslouží. Že jinde jsou kvalitnější hráči a mnohem lepší jedenáctky. Evropa a Jižní Amerika bojují o jedno místo navíc, právě na úkor CONCACAF. Ale první kolo nám ukázalo něco úplně jiného. Kostarika porazila 3:1 Uruguay a Mexiko 3:0 Kamerun. Pardon, 1:0. Dva góly "chytili" rozhodčí. Odkud? Z Kolumbie, z Jižní Ameriky. Že by...

2. Hvězda trénuje, Hvězda je zraněna, Hvězda je v plné formě, Hvězda odchází z tréninku s kolenem v ledu, Hvězdu bolí sval, Hvězda je na 100% fit, Hvězda má bandáž, Hvězda sem a Hvězda tam... Nechme ho na pokoji, v klidu, CR 7 ví nejlépe, jak na tom je. A koho musí z Hvězdy bolet hlava, jsou Němci. Kolik "hvězdiček" asi uvidí, až se Ronaldo rozběhne, zamíří a vystřelí?!

3. Tak ten Piqué-fotbalista je víc Shakiro-zpěvák, prostě umělec. Španělsko dostalo "bůra", obrana "PIRACA" hořela jak papír a on v klidu prohlásil: "Máme příležitost postoupit. David Silva mohl dát branku na 2:0, gól Van Persieho minutu před koncem byl příliš tvrdým úderem. Když někdo vyrovná "do šatny" tak je to těžké překonat a ve druhém poločase to na nás bylo znát." Chlapče, chlapče, jste profíci, berete slušný peníze a dostat pět "banánů, fíků" je ostudou mimo jakoukoliv diskuzi.

4. Kostarika se jmenuje, ve španělštině, Costa Rica, tedy Bohaté Pobřeží. Dnes, v utkání s fotbalisty Uruguaye, to bohatství změnilo místo. Z pobřeží přímo na nohy a hlavy, ale zejméno do srdce fotbalistů této malé země. Prostě "Pura vida" neboli "Čistý život", jak se zdraví Kostaričani. Kolumbijský trenér Jorge Luis Pinto zářil radostí, ale zůstal pevně na zemi: "Přijde Anglie a Itálie. Získali jsme sebedůvěru a to je důležité! MS pokračuje a my chceme vstoupit do historie". Hlava, nohy, ale také to "srdíčko" musí dát jeho svěřenci do příštích zápasů. Na tataráček si v Kostarice moc nepotrpí.

5. Vůbec jsem netušil, že Maradona a Mourinho jsou kámoši. Dozvěděl jsem se tuto novinku při sledování televizního programu "De zurda", přeloženo "Levačkou", který se vysílá ve Venezuele. Co řekl pan "Ruka Boží"? "Můj dobrý přítel Mou měl pravdu, když nechal Casillase sedět na lavičce náhradníků. Chci vidět, jak se Španělsko zmátoří z tohoto úderu, 'mazazo', není na to zvyklé. Pět golů, čtyři z nich prakticky z malého vápna, výkon Casillase k zapomenutí". Nu dobrá, legenda Realu Madrid neměla svůj den, možná již opravdu nemá kvalitu z let minulých, nebo mu to prostě nesedlo. Ale nesmíme zapomenout na hrůzu v podání stopérské dvojice Pique - Ramos. To byl koncert, který zněl poněkud falešně.

6. Alejandro Sabella, trenér Argentiny, mlží nebo je trochu "mimo hru". Den před prvním zápasem s Bosnou a Hercegovinou neví, kdo bude hrát, neví, jak složí základní jedenáctku, neví, jakou taktiku naordinuje svým svěřencům. Co vlastně ví? Rodrigo Palacio je jediným, který zcela jistě nenastoupí. Připadá mi, že také další komentáře argentinského lodivoda jsou poněkud zvláštní: "Hráči nevědí, kdo z nich nastoupí, nevím to ani já. První, kdo to musí vědět, jsou oni. Kolikrát postavím čtyři útočníky a jeden zakopává o druhého. Ztratí míč, nemáme nikoho ve středu hřiště, stojí nás mnoho sil zase ho získat. Nemůžeš útočit bez dobré obrany a naopak. Musíš si udělat pořádek na hřišti a obě věci dělat dobře!" Má v tom chlapec trochu binec, ale důležité je, že je šťastný, že je rád za účast na dalším MS, a že se na první zápas šíleně těší. To aby se jeden Messi z toho zbláznil.

7. A teď něco trochu vážnějšího, protože s životem a smrtí se nemá laškovat. Reprezentant Německa a hráč Arsenalu Lukas Podolski si vzpomněl na svého dobrého přítele Michaela Schumachera. "Chci dnes pozdravit kamaráda, který bohužel nemůže být zde společně s námi. Je blázen do fotbala, právě tak jako my. Chceme vyhrát titul a darovat mu radost. My všichni zdravíme jeho rodinu a přejeme ji mnoho síl do tohoto boje!" Být mistrem světa je jistě krásná věc. Návrat Michaela Schumachera do "života" by snad byl pro mnohé ještě něčím krásnějším...

8. Japonsko prohrálo s Pobřežím Slonoviny 1:2 a to znamená, že mu k bodu chyběl jeden gól. Nebyl to náhodou ten, který dal jejich krajan a "dvanáctý" hráč Brazílie, jistý Yuichi Nishimura, do sítě Chorvatska?

9. Didier Deschamps, trenér národního týmu Francie, se před utkáním s Hondurasem nechová jako dobře vychovaný Francouz. Na adresu svého dnešního soupeře řekl, že se jedná o mužstvo, která hraje agresivně a násilně. Tedy vlastně sprostě. Později se to snažil trochu "vyžehlit" a prohlásil, že Honduras hraje také kolektivně a má jistého Figuerou, a ten je dobrým fotbalistou. Na závěr si dal parádního vlastence, když dodal, že se jedná o "jihoamerický" tým. Honduras od Jižní Ameriky dělí Nikaragua, Kostarika a Panamá. Zeměpis asi nepatřil k oblíbeným předmětům pana Deschampse.

10. Padá to tam, padá. Odehráno je 8 utkání a viděli jsme 28 branek. A to je 3,5 na každých 90 minut. Tedy plus nějaká ta nastavení. Načal to vlastenec Marcela, koncert Nizozemců navýšil konto o celou "pětici", Latinská Amerika přispěla další nadílkou jedenácti branek. Jen jedna z nich nevedla k vítězství, dal jí Uruguayec Edinson Cavani z penalty. Vyhráli favorité Brazílie a Chile, vyhrál k vypadnutí odsouzený tým Kostariky, ani jeden zápas neskončil nerozhodně. A to je vynikající zjištění. Hrálo se na výhru, útočně. Věřme, že tomu tak bude i v dalších soubojích.

11. Přesně ve 20:34 středoamerického času přestaly na Roatánu fungovat všechny kanály televize. Do konce utkání Pobřeží slonoviny - Japonsko chybělo 14 minut. I když se jednalo o zápas pro místní ne příliš zajímavý, ozval se pískot, křik. Mnozí sousedé, navštěvníci blízkých restaurací, tak projevovali nesouhlas, rozhořčení. Stát se něco podobného v neděli 15. června 2014 ve 13:00 místního času, vypukne v Hondurasu občanská válka. Nepřeháním. V příští Jedenáctce vám to místní "šílenství" popíšu podrobně. I fotky budou. Prázdné ulice, prázdná náměstí, plné bary, hospody. Devět z deseti v dresu národního týmu. Ne, lžu! Jedenáct z deseti, mnozí budou mít ještě jeden jako tílko...

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (21)

Přidat komentář
čutalista

parada

Reagovat
smazaný uživatel

Přiznám se, že jsem první díl nečetl, ale tohle se mi teda vůbec nelíbí.. Nepřijde mi to zábavné ani nějak zvlášt dobře napsané... Pokud jsem správně z 11 pochopil, že je autor přímo v Brazílii, přišel by mně naříklad mnohem zajímavější fotoreport s různýma zajímavostmi...

Reagovat
čutalista

Autor tuším žije v Hondurasu, jestli se pletu tak mě opravte

Reagovat
smazaný uživatel

Samozřejmě.. Tam mělo být v Hondurasu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
raduinho

Právěže naopak, je to závavné, neotřelé a originální. Jen houšt

Reagovat
alegre

Konstruktivní kritika je vždy vítána. Pokusím se, ale fotky z místa konání jsem neměl, nemám a mít nebudu. Mimo psaní totiž musím také pracovat.

Reagovat
Jesse Pinkman

Reagovat
smazaný uživatel

Na to, že to píše Hodor tak pecka

Reagovat
smazaný uživatel

Je niekto z redaktorov eurofotbalu v Brazil?

Reagovat
PJ

neni

Reagovat
Counter

Kily tam chtěl jachtou, ale PJ mu to zatrhl.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
miky10

Reagovat
PJ

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
raduinho

Už se těším na zpravodajství z Hondurasu Snad oberou Francii o body.

Reagovat
alegre

Tak to tady s nima nevydrzim!

Reagovat
dantetomas

ja som mal včera možnosť sledovať zápas Anglicka na MS premiérovo v Anglicku... ako píše autor o Hondurase - každý jeden na sebe dres, spievala sa hymna, fandilo sa, modlilo sa, pilo sa a asi sa aj szukalo... bola to paráda, trochu iné ako MS vo hokeji na SVK ..

Reagovat
Jesse Pinkman

mimochodem, Kolumbie nádherný dresy

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele