Brasil 2014 - Jedenáctka 8.

03.07.2014, 11:53
Aktuality
O čem budeme "jedenáctkovat" dnes? O pohádce a skutečnosti, ale také o baletním umění, názorech expertů, přivítáních a "přivítáních", zraněních, favoritech, předpokladech a krásném snění. Prostě o všem...

1. Známe pohádky klasické, ale také moderní. Mezi ty druhé patří ta, kterou napsala největší světová organizace jménem FIFA. Ralf Mutschke je jejím autorem, s citem a uměleckým přednesem ji prezentovala Delia Fischer. Ten první je šéfem bezpečnosti FIFA, ona dáma je tiskovou mluvčí stejného spolku. Podle jejich slov je vše, co se na MS 2014 děje, čistší než křišťálová voda z horských studánek, nikdo nikoho nepoškozuje, nikdo nikomu nepomáhá. Mexiko, Kamerun a další, kteří se cítí poškozeni, pláčí na cizím hrobě. Prostě a jednoduše: Karkulka nebyla červená, ale zelená, nebyla to lepá dívka, ale vlk, nejmenovala se Karkulka, ale Raúl... A Katar dostal pořádání MS 2022 díky čestnému hlasování pánů delegátů. Amen.

2. Arjen Robben, mistr baletní a instruktor letectví, se po několika dnech vrátil k osmifinále s Mexikem. To, podle jeho slov, prohrálo díky tomu, že se stáhlo do obrany, dokonce vystřídalo jediného útočníka, rezignovalo na hru směrem dopředu. "Byli jsme 5 minut od vyřazení, ale naše morální síla a kvalita rozhodnutí Van Gaala rozhodly..." Asi má pravdu, právě tak jako jeden z největších lodivodů parníku zvaného "Český fotbal", Tomáše Pospíchala. Fotbal opravdu nemá logiku.

3. "Argentina nehraje dobře, má určité problémy, ale Messi, díky svým schopnostem, vše zachraňuje." Prosím vás, než začnete psát komentáře, že jsem notorický fanoušek Barcelony a nemám rád CR7, chci vás ubezpečit, že doslovně překládám každé písmeno, které vyřkl Jorge Valdano. A ten, jak milovníci a znalci fotbalu vědí, nikdy nešetří kritikou všeho, co není čisté jak sníh, tedy v barvě dresu Realu Madrid. Samozřejmě, že pokračoval a nezapomněl dodat: "Dalším velice důležitým hráčem týmu je Ángel Di María. Hrát vedle Messiho je pro něj to samé, jako vedle Ronalda." Asi má pravdu, Di María je opravdu ozdobou obou celků. Argentiny a Realu Madrid.

4. Neymar, Neymar a ještě jednou Neymar. Je pravděpodobně jedním z těch, a pouze několika, kteří plní očekávání. Mnozí zklamali, vyhořeli. Celý tým Španělska, Anglie, Itálie, hvězda/y Portugalska, patří mezi "svíčky bez plamene". Jména těch, kteří září jak pochodeň olympijského ohně? James Rodríguez, hráč Monaca a reprezentant Kolumbie, Karim Benzema, Real Madrid, Francie, Thomas Műller, Bayern Mnichov, Německo, Thibaut Courtois, Atlético de Madrid - Chelsea, Belgie, Robin Van Persie, Manchester United, Nizozemsko. A v neposlední řadě je nutno zmínit reprezentanty Kostariky. Všechny, ale zejména brankáře Keylora Navase. Stále, zatím, hráče Levante UD...

5. Jsou týmy, které se vracely domů a jejich hráči používali zadní východy z letiště. Asi zbytečně, nikdo je tentokráte nečekal. Vyřazení přebolelo, život pokračuje, nová etapa začíná. Ale existují také přivítání jiného druhu. Vypadli jste ve skupině, v osmifinále? Nezajímá, jste naši hrdinové! واحد، اثنان، ثلاثة، تحيا الجزائر لا"Jedna, dvě, tři, ať žije Alžírsko. A k tomu dvě jména: Slimani, Bouguerra. Tisíce Alžířanů na náměstí hlavního města, které se jmenuje Velké pole, děkovaly svým novodobým hrdinům za skvělou reprezentaci.

6. Podobně tomu bylo také v Mexiku. Na letiště sice dorazilo pouze nějakých 300 příznivců, ale přijetí bylo typicky latinské. Srdečné, vřelé, přátelské. Heslo dne, na několika transparentech, mělo dvojsmyslný text: "Aunque nos Robben". Slovo "robar" znamená krást. V překladu tedy: "I když nás okrádají...!" Mexická hrdost je známa od Aljašky až po Ohňovou zemi.

7. A jak tomu bylo v zemi, kde již 22 let žiji? Před posledním utkáním se Švýcarskem existoval obrovský, nekritický, optimismus. Reportéři chodili po ulicích, barech, restauracích, ptali se na tip a ten byl jednoznačný: 3:0, 2:0, postup. Po zápase? Obrovské zklamání, mluvilo se o "kamenech, dřevácích". Prezident FENAFUTH, Honduraské fotbalové federace, byl nazýván zločincem, korupčníkem, darebákem, zlodějem. Já osobně potvrzuji tato osočení jako pravdivá. V době, kdy jsem do Hondurasu přiletěl, byl tento pán, Rafael Leonardo Callejas Romero, prezidentem země. Vždy jsem si myslel, že socialistické Československo bylo výkladní skříní korupce. Lež! Československo bylo mateřskou školku! Univerzita má jméno Honduras. A pan Callejas byl a je perfektním rektorem.

8. A jak se odehrával návrat chlapců "Bicolor"? Prošli vším možným a povinným odbavením, vyzvedli si kufry, oblečeni v dresech a teplácích. Asi je nikdo speciálně neočekával, ale stovky lidí v budově letiště jim začaly tleskat! Nikdo jim nespílal, nenadával. Maminky jim vnucovaly děti do náručí, mobilní telefony byly v akci. Novináři se ptali, odpovědi byly stejné: "Nic se nestalo, Španělsko vyhořelo také." Co k tomu dodat? Anglie a Itálie, Portugalsko a Rusko právě tak.

9. Zranění se nikomu nevyhýbají. Před čtvrtfinále se mluví o celé řadě hráčů. Jedná se o skutečný stav věcí nebo o taktiku? Wesley Snejder, Nigel de Jong, Leroy Fer, všichni reprezentanti Nizozemska, Kun Agüero z Argentiny, ale zejména brankář Kostariky Keylor Navas. To jsou jména na "přetřesu". Uvidíme...

10. Favorité na postup do semifinále? Nizozemsko zazářilo proti Španělsku, snad jako odplata za finále posledního MS 2010 v Jižní Africe. Později již jen hra a výkon na vítězství, postup, včetně osmifinále. Asi logické... Podobně je tomu také u Německa. Perfektní výkon proti Portugalsku, Ghana a USA na přežití, trápení s Alžírskem. Brazílie a Argentina s "odřenejma ušiskama"! Výsledky znáte velice dobře. Výkony rovněž.

11. Jaké jsou vaše tipy? Já to tedy risknu. Německo, Brazílie, Argentina, Nizozemsko. To je asi tutovka a minimální výhra u sázkové kanceláře. Ale co říká má "srdeční záležitost", komu budu fandit? Kolumbie, Belgie a Kostarika. Německo - Francie? Děj se vůle... kulatého nesmyslu!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kostarika je v laufu,nedivil bych se kdyby přejela holandani........Ten simulant Robenn si ani neškrtne 0:2 2x Ruiz

Reagovat
sosna

Zajímalo by mě jak to v té Kostarice prožívají, když v Hondurasu takový šílenství kolem toho a přitom jejich repre nic nepředvedla. Kostarika tím fotbalem ted musí žít.

Reagovat
guzman

Francie,Nizozemsko,Brazilie,Belgie v semifinale

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Dle mého názoru budou v semifinále tadyty,:Kostarika,Argenitna,Nemecko,Brazílie

Reagovat
sosna

Brazílie - Německo a Nizozemsko - Argentina. Finále Brazílie - Argentina.

Reagovat
smazaný uživatel

A výhra Argentiny na Maracana, ať je zase po 64 letech sranda

Reagovat
smazaný uživatel

Jo to by bylo snový finále Brazílie Argentina. Jenže tenkrát se tam nacpalo 200 tisíc lidí, letos jich tam víc jak 76 000 nepustí. Je to málo zoufale málo, i největší Evropský stadiony maji víc. Měli nechat aspon 100 000.

Reagovat
sosna

Reagovat
FUnk

prani kolumbie,kostarika,belgie,francie

Reagovat
smazaný uživatel

A jak je na tom čaroděj Navas? bez něj nemá Kostarika proti Oranjes šanci

Reagovat
M11

hlasovani na Blesku o nejlepsiho experta ve studiu.. prubezne poradi:

Pavel Karoch

Počet hlasů: 1651

Petr Švancara

Počet hlasů: 1182

Josef Csaplár

Počet hlasů: 914

Josef Němec

Počet hlasů: 804

Martin Hyský

Počet hlasů: 756

Luděk Zelenka

Počet hlasů: 725

Milan Luhový

Počet hlasů: 667

Karel Poborský

Počet hlasů: 514

Günter Bittengel

Počet hlasů: 351

Jaroslav Hřebík

Počet hlasů: 310

Ladislav Vízek

Počet hlasů: 283

Vladimír Táborský

Počet hlasů: 265

Reagovat
veikko

Karoch neKaroch, jakto, že je Vízek tak vysoko??? Je pravda, že Táborský je megatrouba, ale Vízek??? Jak mohl dostat víc než 5 hlasů?

Reagovat
smazaný uživatel

Karoch první?? Mně osobně se z těch spolukomentátorů líbí Němec a Hyský. Z expertů ve studiu Švanci a Poborák.

Reagovat
smazaný uživatel

Líbí se mi jak všichni strašně podceňujou Kolumbii. Zítra se těšte.

Reagovat
Billy McClane

K tomu Valdanovi. Po jeho vyhadzove z postu sportoveho riaditela Realu Madrid ostal tento pan velmi urazeny a ohrdnuty. Odvtedy nic ine nerobi len do medii vychvaluje system a hracov Barcelony a samozrejme ako Argentincan je velkym sympatizantom Messiho. Preto povazujem za nestastne napisat "nikdy nešetří kritikou všeho, co není čisté jak sníh, tedy v barvě dresu Realu Madrid". Dokonca bol spoluautorom scenara filmu o Messim

Napriek tomu s nim v tomto bode suhlasim.

Reagovat
alegre

Dobrá poznámka, díky!

Reagovat
smazaný uživatel

Brazílie, Francie, Kostarika a Belgie

Reagovat
alegre

KOLUMBIE...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele