Brasil 2014 - Jedenáctka 6.

24.06.2014, 13:58
Názory a komentáře
Zaujalo nás
V závěru se dozvíte, kdo bude mistrem světa. Zaručeným. Máme zde první osmifinálové dvojice, další se dozvíme den po dni. Celá řada vyřazených byla známa již po druhém kole, včera k nim přibylo Chorvatsko. Evropa se loučí, Amerika zůstává. A co Afrika a Asie? Zasáhnou do dalších bojů?

1. Domácí povinnost splněna. Tak se dá nazvat postup Brazílie do osmifnále. Soupeře si mohla vybrat, věděla velice dobře, že Nizozemsko skončilo v "Béčku" první a Chile druhé. A také, že Evropané jsou v laufu a jejich rivalové z COMEMBOL jsou letos velice nepříjemní. Na posledním MS v Jižní Africe Brazilci v boji o postup do čtvrtfinále vyhráli 3:0, také jinak je bilance pro ně velice příznivá. Celkem se tito dva soupeři střetli 66x, 46 výher si připsala Brazílie, 13 zápasů skončilo nerozhodně a jen 7x se radovali Chilané. Utkání hraná na MS mají jasného vítěze, 3:0 pro pořadatele tohoto šampionátu. A jelikož se hraje v Brazílii, tak se podívejme i na zápasy domácí: 7:0. Sečteno a podtrženo, na MS a v Brazílii Chile nezískalo ani bod. Ale kdo ví, možná že nás čeká překvapení.

2. V roce 1998, na MS hraném ve Francii, se Nizozemsko setkalo s Mexikem. Hrálo se poslední kolo skupiny "E" a před zápasy Belgie - Jižní Korea a Nizozemsko - Mexiko bylo pořadí následující: 1. Nizozemsko 4 body, 2. Mexiko 4 body, 3. Belgie 2 body, 4. Jižní Korea 0 bodů. Při očekávaném vítězství Belgičanů a remíze v druhém souboji, by rozhodovalo skóre. Nizozemci se dostali rychle do vedení 2:0, 4. min Cocu, 18. min R. De Boer, mezitím Belgičan Nilis skóroval v 7. minutě. Vypadalo to na jasný postup Evropanů. Ale vyrovnávací branka Ju Sang-čchola v minutě 71. probudila do té doby spící hráče z Ameriky. Již za čtyři minuty Peláez snížil na 1:2 a v páté minutě nastavení Hernández skóre srovnal. Letos půjde o zcela jiný souboj. Jde o přímý postup mezi posledních osm týmů. Nizozemsko je favoritem, ale Mexiko prokázalo své kvality.

3. Oficiálně se jedná o Plaza de la Constitucion, ale v Mexiku tomuto náměstí nikdo neřekne jinak než Zocalo. Největší a nejslavnější, střed města, místo demonstrací, stávek, manifestací, ale také oslav. Včera se zde sešlo více než 30 tisíc Mexičanů a při sledování utkání TRI s Chorvatskem střídavě běsnili, nadávali, křičeli, brečeli, jedním slovem fandili. Hrdinou byl Memo Ochoa, samozřejmě střelci všech tří branek, trenér Miguel el "Piojo" Herrera, prostě celé Mexiko. Skandování "México, México, rarara" bylo po závěrečném hvizdu vystřídáno voláním "Vámonos al Ángel, vámonos al Ángel!" Lidská řeka se dala na pochod ulicemi 16. septiembre a Madero, vlila se na Avenida Paseo de la Reforma a u symbolu nezávislosti Mexika, Monumento de la Independencia - Ángel, se proměnila v moře. A to vám říkám, kdyby snad Mexiko Nizozemce porazilo, tak se moře stane oceánem!

4. Nebude se loučit pouze Anglie, ta z tohoto MS 2014, ale také dva z velkých a slavných fotbalistů země, království. Frank Lampard nastoupí od začátku, Steven Gerrard pravděpodobně v průběhu utkání. A podle jejich slov a názorů komentátorů sportovních médií, se v případě obou bude jednat o poslední minuty v dresu národního týmu své země.

5. Zatímco v utkání Kostarika - Anglie půjde celku ze Střední Ameriky o klidné zakončení bojů ve skupině a přípravu na osmifinále, Anglie bude bojovat o čest, když již hořkou pilulku vyřazení musela spolknout. Kostarika se z předem odepisovaného týmu stala dokonce mírným favoritem na postup do čtvrtfinále. Dostane jednoho z trojice Japonsko, Řecko, Pobřeží slonoviny, tedy soupeře k poražení.

6. Itálie - Uruguay, Uruguay - Itálie. Berte to zprava nebo zleva, nahoru nebo dolů, pořád to vyjde nastejno. Boj o každý centimetr hrací plochy. Italům stačí remíza a na tu oni hrát umí. Nejlépe bezbrankovou. Uruguay má Suáreze, Cavaniho, výborného Musleru v brance, stratéga Tabáreze na lavičce, válečníky na každém místě v sestavě. Musí vyhrát, dát rychlý gól, donutit soupeře otevřít hru. Bude mít na své straně domácí publikum? Nebo stín roku 1950 a Maracanazo padnou jako kletba na jejich hlavy? Jo, a bude pršet...

7. Ze skupiny "C" pravděpodobně doprovodí Kolumbii mezi 16 nejlepších Pobřeží slonoviny. Stačit mu může i bod v souboji s Řeckem, nedá se příliš předpokládat, že by Japonsko porazilo výborně hrající Kolumbijce. Ve vzájemném utkání byli zástupci afrického kontinentu rovněž úspěšnější, a tak je asi rozhodnuto. I když "míč je kulatý a jeden nikdy neví".

8. Nani: "Cristiano se snažil, ale nedokázal hrát lépe!" No tak to jsou slova do pranice. Nepamatuji se, že by se někdo takto nebo podobně vyjádřil o CR7. Tedy ano, najdou se výjimky, ale fandí jistému klubu a říká se jim culés...

9. Bude oficiálním jazykem utkání Německo - USA němčina? Mnozí to očekávají, někteří se toho obávají, jiní si to ani nepřipouštějí. Jedna věc je jistá: Oběma stačí k postupu bod, oba trenéři jsou Němci a navíc dobří známí a přátelé. Byl to právě Jűrgen Klinsmann, dnešní lodivod týmu USA, kdo měl vedle sebe na lavičce jako asistenta Joachima Lőwa, dnes zodpovědného za celek Německa. Kolik asi bude kurz sázkových kanceláří na remízu?

10. Jistá vyřazovací mašinka vyřazovala před MS 2014 jednotlivé týmy, až došla do finále a určila nové mistry světa. Poslední výsledky oznámila 9. června a vyšlo jí to následovně:
Bez jakékoliv šance jsou a postupně budou balit kufry týmy Austrálie a Korejské republiky, protože nejsou v první padesátce žebříčku FIFA.
Následují Chorvatsko, Rusko a Francie, protože prohrály víc než jednou v kvalifikačních bojích o postup na MS.
Ještě nikdy v historii se nestal mistrem světa někdo, kdo v kvalifikaci neměl gólový průměr +1,5 branky na zápas. A tak tedy "S Pánem Bohem" Ekvádor, Nigérie, Řecko a Mexiko.
A jelikož se v archivech nenašel ale vůbec nikdo, kdo by titul získal jako "nováček" mezi velkými, šanci nemají ti, kteří se v minulosti neprobojovali do čtvrtfinále: Japonsko, Honduras, Kostarika, Pobřeží slonoviny, Bosna a Herzegovina, Írán a Alžírsko - z kola ven! Loučení je připraveno pro fotbalisty USA, jejich předchůdci skončili v roce 1998 na posledním místě a to je důvod k vyřazení ze hry.
Chudáci z Kamerunu. Nikdy v historii totiž nezískal titul tým, který hrál s Brazílií v základní skupině. Další předčasný odlet domů.
A víte proč mistry světa nebude ani Kolumbie, ani Chile? Mají totiž cizince, Argentince, za trenéry. A to tu ještě nebylo, aby titul slavil někdo, kdo je jiné národnosti než hráči.
Cristiano Ronaldo byl před zahájením považován za jednu z hvězd turnaje a jedinou hvězdu Portugalska. Ale ouvej, padá na něj prokletí Zlatého míče! Ještě nikdy nikdo, kdo o rok dříve před konáním šampionátu pozvedl nad hlavu tuto individuální trofej, nedokázal to samé s pohárem mistrů světa. Za Portugalci se rovněž zavírají dveře...
Za 80 let historie nikdy nevyhrál finálový zápas MS ten tým, který ve stejném období slavil úspěch na mistrovství Ameriky! Adios Uruguay.
A tato skupina se dala čekat a po vypsání zemí to také bude jasné vám všem: Španělsko, Anglie, Itálie, Nizozemsko, Švýcarsko, Belgie, Německo... Ani letos nezíská titul někdo z Evropy.
A je tu trojice uchazečů nejžhavějších. Až do této fáze se probojovaly týmy Brazílie, Argentiny a Ghany. Jednoho ona mašinka vybrat musela a najít k tomu důvod. Černý Petr padl na Argentinu! A proč? Nikdy se nestal mistrem světa ten, kdo byl na předchozím turnaji vyřazen Německem. Bez diskuzí, prosím...
Nebudu vás dlouho napínat, i zde zapůsobí ono slovíčko "prokletí". A to tentokráte padá na Brazílii. Vyhrála Pohár Konfederací a to ji pro tentokrát musí stačit. Maracanazo bude mít reprízu. Ghana se stane MISTREM SVĚTA 2014.

11. Tak jste se tím "desátým metrem", přes "desátého hráče", prokousali až na konec "Jedenáctky"? Tak to vám gratuluji! To je ale GOOOOOOOOOOL!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (10)

Přidat komentář
oli9

super článek

Reagovat
Xaviercreus

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky se to čte, A Ghana mistrem světa to se teda tý mašince povedlo.

Reagovat
Arne

Trochu mi chybí argument, proč mašinka vyřadila Evropu...

Poslyš alegre, ty jsi tady pravděpodobně největší pamětník mundialů... Pamatuješ si na nějaký, kde by se hodně tlačili domácí týmy jako v Asii 2002?

Reagovat
One-Real

takhle opomínat Yardu

Reagovat
Arne

Reagovat
smazaný uživatel

nikdo z Evropy v Americe nevyhrál, až do 2010 platilo, že nikdo z Evropy nevyhrál mimo Evropu.

Jinak Mexiko-Nizozemí pokud by Holanďani potřebovali ten zápas vyhrát, tak ho bezproblémů vyhrají. Ten gól padl v době, kdy už to bylo oběma jedno.

Reagovat
Arne

Nikdo z Afriky mimo Afriku, vlastně celkem, taky nevyhrál... Tak proč potom Ghana (podle mašinky)?

Reagovat
smazaný uživatel

zatim se s tim realita moc neschoduje

Reagovat
smazaný uživatel

Nikdy nevyhrál nikdo z Afriky, Ghana ven. Brazílie nebo Argentina, případně Německo, protože Německo. To beru, tak nějak to bude.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele