Jedenáctka (8)

29.01.2008, 12:28
Fejetony
Tentokráte se v naší Jedenáctce zaměříme na anglický fotbal. Vybrat jedenáct témat je docela složité, protože anglický fotbal žije každou minutu, hodinu, den... Pro nás je jistě zprávou číslo 1 návrat Milana Baroše na ostrovy, pro Angličany zase problémy okolo Liverpoolu, vyjádření Alexe Fergusona vlastně ke všemu, debakl Arsenalu... A víte že vykradli šatnu hráčů Manchesteru City? Kdepak se něco podobného již stalo?

Není pole jako Strahov

Tak to bylo pořád řečí, že na Strahově se krade. V Sheffieldu se hrálo utkání FA Cupu a soupeřem domácích byl Manchester City. Radost na jedné, rozčarování na druhé straně. Když se hráči hostujícího celku vraceli do šaten, nestačili si ani pořádně zanadávat na osud, který je z této soutěže vyřadil. Zjistili totiž, že si někdo nenávratně vypůjčil jejich peněženky... To Anderlecht alespoň postoupil...

Cestovatel

Tak a je to tady! Milan Baroš zjistil, že ten lyonský vzduch mu zrovna nevoní. A vzpomněl si, že se mu nádherně dýchalo například v takovém Liverpoolu. Pravda, Rafa Benítez o něj zájem neprojevil, ale Portsmouth mu "kyslíkovou masku" nabídl. Uvidíme, zda mu změna vzduchu přijde vhod a bude to zase ten starý dobrý Milan z EURO 2004...

Dejte mu šanci!

Kdo? Fabio Capello! Komu? Davidu Beckhamovi! Alex Ferguson se za Beckse přimlouvá a tvrdí, že mu tu "stovku" nikdo nemá právo upřít! "Když už to dotáhl na 99 zápasů za národní tým, má právo si ten stý zahrát taky!" říká Sir Alex. Zajímavé na této prosbě je to, že oba trenéři, jak ten Manchesteru, tak ten celé Anglie, měli v minulosti s Beckhamem jisté nesrovnalosti. Ferguson ho v roce 2003 nechal prodat do Realu poté, co v dresu Rudých ďáblů sehrál 387 zápasů. Proč se duo "Alex - David" rozvedlo? David se oženil s Viktorkou a oheň byl na střeše... Problémy Capella s tímto fotbalistou jsou čerstvějšího data. Nejdříve hrál, pak nehrál, a zase hrál. Capello ho moc rád neměl, fanoušci zase nemuseli Capella. Ale jedno se oběma musí přiznat. Dovedli Real k titulu.

Ferguson se plete do všeho!

Nestačí mu doporučovat Beckhama. Pustil se i do spolumajitelů Liverpoolu a vzkázal jim, že ne Jürgen Klinsmann, ale Rafael Benitez je tím pravým pro "Reds". Zařadil se tak na dlouhou listinu těch, kteří současného trenéra podpořili. Kenny Dalglish, Ian Wright, Jamie Carragher a Steven Gerrard jsou jen někteří, kdo se již k problematice okolo Liverpoolu vyjádřili a Beníteze podpořili. Právě tak se vyjadřuje většina fanoušků. Dokonce 76% z nich tvrdí, že omezí své příspěvky, jestliže současní majitelé George Gillett a Tom Hicks budou pokračovat. A 99% dotázaných odpovědělo na otázku: majitelé nebo trenér, zcela jasně. Rafael Beniítez!

Anfield zmizí, objeví se Stanley Park

Ti z vás, kteří neradi novoty, si budou muset zvyknout. Za 3 roky se stane starý dobrý Anfield minulostí. Tomuto stadiónu je již 115 let, svou kapacitou nestačí, je nepohodlný, má jen 34 luxusních boxů... A tak majitelé klubu George Gillett jr. a Tom Hicks, ti kteří tolik chtějí šetřit na hráčích pro Beniteze, sehnali dolárky a slavnostně oznámili: "Nový stadión postavíme blízko toho starého, ve Stanley Parku! Otevřeme ho v srpnu 2011, bude mít kapacitu pro 71 tisíc fanoušků, tribuna Kop pro ty nejvěrnější příjme o 4 tisíc členů klubu víc, tedy 17 500, a to všechno bude stát 562 milionů eur!" British Broadcasting Corp zprávu potvrdil, majitelé získali půjčku ve výši 470 miliónů, zaplatí 333 miliónů dluhů a... vzhůru na stavbu!

Franco di Santo? Kdo to je?

Je mu 19 let, měří 190 cm, hrál v Chile za Audax Italiano, pyšní se titulem mistra světa v kategorii do 20 roků a Chelsea za něj dala 6,7 miliónů dolarů. Tento Argentinec se narodil v Mendoze, ve 14 letech se stal hráčem Audax Italiano a o dva roky později byl zařazen do kategorie profesionálních fotbalistů. Ihned se stal hráčem základu a za dvě sezóny nastřílel 16 branek v 69 zápasech... Po příletu do Londýna prohlásil, že je pro něj krokem vpřed moci hrát za takový klub a po boku fotbalistů jakými jsou Drogba, Kalou, Lampard, Wright-Phillips, Ševčenko a Anelka. Sportovní ředitel Audax Italiano o něm říká: "Věřím, že se v Chelsea chytí, je vysoký, střílí jak pravou tak levou nohou, je neuvěřitelně rychlý a umí pokrýt svou presencí vlastně celé hřiště. Jedinou slabinou je hra hlavou, na tom bude muset zapracovat.” Smlouvu podepsal do června 2012.

FA CUP zná osmifinalisty

Manchester Utd., Sheffield Utd, Cardiff, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Middlesbrough, Bristol, Coventry, Huddersfield, West Bromwich, Portsmouth, Wolverhampton, Preston, Southampton a Barnsley. Pouze 6 celků hraje nejvyšší anglickou fotbalovou soutěž, Premier League. Hned devět jich je z League Championship a jeden, Huddersfield Town, hraje dokonce League One. A že by tam zrovna kraloval se říct nedá. Je na 17. místě, celých 25 bodů za vedoucím celkem Swansea City.

Juande Ramos - five stars!

Trenér Tottenhamu Hotspur se ve středu probudil a na nočním stolku měl snad všechny noviny vycházející na ostrovech. Pomalu otevíral sportovní stránky a musel se cítit jak v sedmém nebi: The Independent: Finally - Konečně! The Guardian: Tottenham of five stars - Tottenham pětihvězdičkový! Times "Ramos make sound the safe one of 21 tubes" - Ramos nechal zaznít salvu z 21 kaňonů! Při čtení titulku z Daily Mail se musel hodně nasmát: "Crazy of closing", tak totiž nazval souboj dvojice spoluhráčů Arsenalu Bendtnera y Adebayora. Arsenal ztratil hlavu v noci plné hanby pro Gunners a slávy pro Spurs...Finále Carlin Cup se stalo skutečností!

Chutná Wengerovi šampaňské?

Tak na tuto otázku Vám musí odpovědět trenér Arsenalu sám. Po zápase s Tottenhamem mu asi nechutnalo vůbec nic. Ale nechybělo mnoho a to šampaňské mohl opravdu ochutnat. Jermain Defoe, ve společnosti dvou dalších hráčů Spurs, totiž vtrhl do tiskového střediska s lahví tohoto moku v ruce a chtěl pokřtít Gustavo Poyeta, asistenta Ramose. Jenže co čert nechtěl! Objevil se na nepravém místě a v nepravou chvíli! Místo Poyeta seděl před televizní kamerou samotný Wenger! Na poslední chvíli Defoe strhl ruku s lahví a postříkal jen komentátora. Sportovní ředitel Spurs Damien Comolli se pak musel Wengerovi za tuto nepříjemnou událost omluvit. Zpráva nemluví o tom, s jak kamenou tváří Wenger tuto omluvu přijal...

Čísla, čísla a zase čísla...

Nejvyšší návštěva? 75 965 diváků - Manchester Utd vs Newcastle. A naopak nejnižší? 14 007 diváků - Wigan vs Middlesbrough. Tiše závidím... Průměrná návštěva na zápas? 36 035.Celkem diváků k 26. lednu 2008? 8 288 135... Nejvyšší výhry domácích? Chelsea – Manchester City; Liverpool – Derby County a Manchester United – Newcastle, vždy 6:0. Everton – Sunderland 7:1. Nejvyšší výhra hostujícího celku? Derby County – West Ham United 0:5!
Everton a Portsmouth daly sedm gólů v jednom utkání, nejvíce branek pak padlo právě v zápase Portsmouth - Reading (7:4), tedy jedenáct.
Chelsea má na svém kontě v tuto chvílí 4 vítězství v řadě, Aston Villa 8x neprohrála, Derby zase 5x prohrálo a dokonce 17x za sebou nevyhrálo.
Jinak Manchester United v tomto ročníku vyhrál 8x bez přerušení, Arsenal 15x neprohrál. To Wigan prohrál 8x a jak jsme již psali, Derby 17x neví co je to vyhrát...

...a ještě pár čísel!

O jeden gól skončilo 85 utkání, o dva 54, o tři 18, o čtyři 7 a o pět a více 6 zápasů. Nejvíce výher má na svém kontě Mnachester United (17), nejméně Derby, které vyhrálo jen jednou. Derby je králem proher (17), Arsenal zase prohrál jen jednou. Hezky to jde do sebe, co? 17 - 1 - 1 - 17... Vsadíte to?
Deset remíz Liverpoolu proti třem Manu a Evertonu, Arsenal s Manu daly po 46 gólech, Derby jen jedenáct.
Manchester United kraluje ještě dalším tabulkám: tak například ve 14 zápasech nedostal branku, rozdíl ve skóre má +35, společně s Arsenalem získává nejvíc bodů na zápas (2,35), dává v průměru 2 góly v každém utkání, stejně jako Arsenal. Obdržel jen 11 gólů a to znamená míň než "půlgól" za 90 minut..

V nejlepším přestat, co říkáte? Tak zase příště. A podíváme se někam jinam. Fotbal se hraje na celém světě! A víte proč? Protože je to přeci ta nejkrásnější hra a zábava pro malé i velké kluky! A kdo si hraje, ten nezlobí!

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (17)

Přidat komentář
smazaný uživatel

www.elmundodeportivo.es/gif/20080129/e__archivo_photo_10_1_1_20080129_ypr03f1.tif6.jpg

Uz viem, ktore filmy uz nesledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Rocky je ale blbost!

Reagovat
smazaný uživatel

pre baroša nie kyslikovu masku ale riadny kopanec nex sa preberie a teda dokaze ci na to este ma. mal by sa uz nekde usadit a zacat hrat. bo tymto stylom skonci nekde v egypte!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ta Slavia asi od Tottenhamu dostane kotel. A krade se i Anglii nejen na Slavii

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Slavia určitě favorit není.. Ale nevzdával bych to předem, Slavia zahrát umí, jen to chce proměnovat šance.. Podívejte se na zápasy s Ajaxem, domácí zápas se Sevillou, kde taky klidně mohli vyhrát.. A navíc se loni přesvědčili že i s Tottenhamem de hrát.. a přípravný zápasy zatim letos Slavie hraje dobře.. S CSKA prohráli tay jentaktak a byli lepsi... chce to promenovat sance

Reagovat
alegre

Já to nevzdávám! Slavii to jednou vyjít musí a letos na to má!

Reagovat
smazaný uživatel

Slávisti dostanou kotel jako sviň! Tottenham je sfoukne

Reagovat
smazaný uživatel

Ale na rozdíl od těch tvejch se tam dostali!

Reagovat
smazaný uživatel

znáte někdo toho Franca di Santa? jsem na něj docela zvědavý...na poslední MS U-20 jsem ho neviděl hrát,takže moc nevim,co od něj čekat...

Reagovat
smazaný uživatel

Na MS20 jsem si ho ani nevšiml. Všechno se taky točilo kolem osy Banega - Moralez - Aguero...

Reagovat
smazaný uživatel

když de do chelsea tak to asi žádnej podřadnej hráč nebude

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Shevchenko

"Věřím, že se v Chelsea chytí, je vysoký, střílí jak pravou tak levou nohou, je neuvěřitelně rychlý a umí pokrýt svou presencí vlastně celé hřiště. Jedinou slabinou je hra hlavou, na tom bude muset zapracovat.”

A hele, tohle jsou úplně moje vlastnosti, akorát tak 100x horší. Ale jsem vysoký, mlátím do toho levou pravou, hraju na rychlost, na mojí výšku ale totálně neumím hlavou. Říkám 100x horší ale stejné vlastnosti. Všechno nejlepší Santo!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
alegre

jeden kamarád reagoval následovně: Hlavou střílet nemůžu, mám na ni parohy. Rychlej jsem jedině když běžím na onu místnost. Střelba? Ani pravou, natož levou. Jedině občas střílím z otvoru mezi nima. Ale výšku mám, to jo...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

běžte domů

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele