Brasil 2014 - Jedenáctka 1.

15.06.2014, 00:59
Názory a komentáře
Těch odborných a profesionálních komentářů se jistě v průběhu MS 2014 objeví vic než dost. Ale každý z nás si jistě rád na chvíli odpočine a přečte si pár krátkých poznámek myšlených převážně - nevážně. A proč Jedenáctka? Hráčů je v jednom týmu jedenáct, penalta, i ta vymyšlená, se střílí ze vzdálenosti jedenácti metrů. Začínáme...

1. Real Madrid byl v tomto roce, v této sezoně, evropskou "jedničkou". A jeho hráči si na toto číslo zvykli s radostí a spokojeností. Ve všem chtějí být první a obránce národního týmu Brazílie Marcelo neni výjimkou. Proto se rozhodl dát první gol MS 2014. Vzal to pevně do svých rukou, tedy nohou, zamířil a prvenství je jeho! Mělo to ovšem jednu malou chybičku: dal si vlastňáka.

2. O Japoncích, Číňanech a vůbec o všech Asiatech se říká, že mají šikmé oči. Rozhodčí úvodního zápasu MS 2014 Brazílie - Chorvatsko se jmenuje Yuichi Nishimura a je z Japonska. Tedy "šikmooký". Jak se zdá je také "bystrozraký". Jen on, a Luiz Felipe Scolari, viděl faul v pokutovém území. Nika Kovače jeho výkon rozčílil, ale mimo pár ostrých slov se choval diplomaticky. Být na lavičce Diego "El Cholo" Simeone tak to skončilo parádní honičkou po hřišti. A to nemluvím o Mourinhovi! Ten by mu minimálně jedno oko prstem vypíchl.

3. Brankář Uruguaye Fernando Muslera si poněkud zvláštním způsobem vyložil onu polemiku, zda hráči smějí mít v době konání MS 2014 sexuální styk nebo ne. Ve čtvrtek se uložil sám, ale probudil se v "milé" společnosti. V posteli měl stovky mravenců. Z lože doslova vyletěl a ani nezkoumal pohlaví svých spolunocležníků. Fotka je na twiteru, ale kdo ví jak dlouho. Erotika má na společenských sítích červenou kartu a je rychle vyloučena.

4. Také mistr tesařský se občas utne. Já sice nejsem mistrem, ale utnul jsem se parádně. V článku o městě Natal jsem napsal, že se mu říká Město slunce. A že to sluníčko svítí 300 dní v roce. Při utkání Mexiko - Kamerun lilo jako z konve a po slunci ani památky. Asi se v Brazílii neřídí heslem "Poručíme větru, dešti"!

5. V úvodu těchto komentářů se říká, že v jednom týmu hraje jedenáct hráčů. Trvám na tom i když Mexiko hrálo proti "čtrnáctce". FIFA by měla zakročit, protože Kamerun nastoupil ve žlutých dresech, oficiálně, ovšem jedna trojice se objevila v červeném. A bez čísel a jménech na dresech. A dokonce oni "hráči" neměli ani kamerunskou národnost! No to je vrchol nezodpovědnosti pane Blatter.

6. Čísla nelžou, zde jsou některá z nich. Neymar vyrovnal na 1:1 a stal se tak druhým hráčem Barcelony, který dal branku v úvodním utkání MS. Tím prvním byl Rafa Márquez v Jižní Africe. Brazílie vyhrála po deváté za sebou ve svém prvním zápase na světovém šampionátu. Na rozdíl od Chorvatska, které prohrálo tři své poslední premiéry na MS 2002, 2006 a 2014.

7. V Manaus hledají nejen elektrikáře, truhláře, asfaltéry, ale zejména malíře. Jen oni totiž, 24 hodin před utkáním Itálie - Anglie, zachrání smutný pohled na hřiště. Zelená barvička a ruce k práci. To že ze stropů v šatnách visí dráty elektrického vedení, že chybí celá řada dveří, že příjezdové cesty jsou bez asfaltového povrchu, uvidí jen několik přímých účastníků. Ale "zelená je tráva" bude vidět celý svět. A tak natírat natěrači.

8. V sedmdesátých letech minulého století se o národním týmu Nizozemska mluvilo jako o Mechanickém pomeranči. Technologie za posledních 40 let neuvěřitelně pokročila, téměř vše je zautomatizované. Pomeranč dnes zmodral a soupeř hrůzou zpopelavěl. Někteří tipovali, že Španělsko bude největším zklamáním tohoto mistrovství světa. První, a velice razantní, krok k tomu udělalo.

9. Dvě nejchudší země na MS 2014 mají jména: Bosna a Herzegovina a Honduras. U země ze Střední Ameriky se o tam dá pochybovat. Alespoň podle chování a plýtvání pánů politiků. Prezident to vzal oklikou, nejdříve Washington a v sobotu Brazílie. Páni poslanci šli na věc přímo, udělili si prázdniny až do půlky července, vybrali penízky ze státní pokladničky, rezervovali letadlo a dnes jsou již v místě konání prvního zápasu národního týmu. Optimismus je obrovský, hlava státu to vidí na 1:0 pro Honduras. Tak jest li mu to tipování půjde stejně jako řízení země, uvidíme dalších "pět prstů". Tentokráte francouzských.

10. A ještě jednou Honduras. V šesti odehraných zápasech, Španělsko 1982 a Jižní Afrika 2010, dal dva góly. Oba při svém debutu, Zelaya do sítě Španělska a Laing Severnímu Irsku. Na stránkách tisku se nyní objevila anketa s jedinou otázkou: Kdo dá první gól Hondurasu v Brazílii? Tipující mají na vybranou jména Carlo Costly, Jerry Bengtson, Andy Najar, Roger Espinoza, Maynor Figueroa nebo "někdo jiný". Podle mne chybí jedno políčko: "nikdo".

11. Novináři jedné z velkých televizních a rozhlasových společností, sídlící v USA, vybírali nejlepší hráče MS 2014. Bylo jich 41 a vyšlo jim to následovně: Vedoucí trojici tvoří Messi, Ronaldo a Iniesta, tedy žádné překvapení. Neymar skončil šestý, Robben devátý, Van Persie třináctý. Ze slavné španělské obrany se do první padesátky vešla pouze dvojice Piqué - Casillas. Ten první na 47. místě, ten druhý ještě o dva stupínky níže. Podle nezaručených zpráv se po utkání s Nizozemskem propadli nejen do druhé tisícovky, ale hlavně ostudou.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (26)

Přidat komentář
Counter

parádní, těším se na další čísla!

Reagovat
smazaný uživatel

Pod jakou přezdívkou Vilém píše do diskuzí?

Reagovat
alegre

alegre A moc mi nenadávejte

Reagovat
smazaný uživatel

Tak máš to super alegre!

Reagovat
Counter

To snad vůbec nepřichází v úvahu, tyhle články jsou ohromné oživení :-) A to je co říct, když se tu rozmáhají takové novinky jako podcasty...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

alegre je skvělý redaktor a tohle je jen "třešníčka na dortu" k MS a k jeho přestavovani brazilských stadionů.

I can't stop laughing... at bradecek.

Reagovat
smazaný uživatel

Super

Reagovat
ámoš

jenom korekce - Chorvatsko na MS 2010 vůbec nehrálo, nemohlo tam teda prohrát první zápas, zřejmě byl myšlen rok 2002

Reagovat
alegre

Překlep a "mia culpa, mia culpa". Opravdu se jedná o pomýlení a ámoš má pravdu.

Reagovat
smazaný uživatel

I mistr tesař....

Reagovat
alegre

Ale palec mi zustal!!!!

Reagovat
smazaný uživatel

si zabil

Reagovat
alegre

Tak,"dvojku" jsem poslal, MS ma zatim dobrou uroven, libi se, ti slabsi ze Stredni Ameriky, vyhravaji...

Reagovat
alegre

http://fotbal.idnes.cz/messi-na-treninku-na-stadionu-maracana-dhl-/ms-fotbal-2014.aspx?c=A140615_035253_ms-fotbal-2014_vl

Tak ja nevim... Kdyz ctu neco takoveho, co nema patu a uz vubec nehlavu, tak jsem vdecny za kazdy clanek kluku a panu na EF

Reagovat
Talker

K tomu vypíchnutí oka - už si to většinou představuji takto https://www.youtube.com/watch?v=QS2IYyywZMs#t=289

Reagovat
smazaný uživatel

"A ještě jednou Honduras."

Reagovat
smazaný uživatel

super čtení .. Paráda

Reagovat
mickey mouse
Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle autorské články se svým názorem si mi hrozně líbí, navíc jsem se slušně pobavil, díky za usměvavé obědové počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Příště ale jez u stolu. Dík.

Reagovat
Rišan

Drahý Viléme, tak dlouho ses strefoval do Hondurasu až ten se neštval a překvapivě porazil někdejší šampióny Uruguay. Neměl bys svůj ostrovtip trochu přibrzdit?

Reagovat
veikko

Jak to myslíš nejchudší země na turnaji? Jako ekonomicky? Protože pokud si to nebral bez Afriky, tak to musíš mít blbě.

Reagovat
Rišan

Pardon Viléme, spletl jsem si Kostariku a Honduras, která je z těch obskurních středoamerických státečků patrně nejspořádanější a nejbohatší. Tak se strefuj do Hondurasu dál!

Reagovat
Hokaido

Reagovat
db18

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele