Gambrinus liga - souhrn 28. kola

17.05.2009, 19:28, aktualizováno 18.05.2009, 19:12
Komentáře a souhrny
Sparta včera udržela naději na titul, dnes ale Slavia ukončila veškerou nejistotu. Sešívaní si odvezli ze Žižkova výhru 3:1 a obhájili prvenství v Gambrinus lize. Liberec remizoval s Kladnem a Mladá Boleslav s Plzní. Stejně tak si vedly i další týmy v pořadí. Teplice vezou bod z Brna, Olomouc se podělila se Zlínem, který se znovu přiblížil čtrnácté Příbrami.

Sigma Olomouc - Tescoma Zlín 1:1

17.05.2009 17:00

Góly: 63. Tomáš Hořava - 83. Martin Bača

Sigma doma remizovala se Zlínem 1:1. Oba góly padly ve druhém poločase, když se nejprve trefil domácí Hořava a následně srovnal stav Bača.

První šanci měli ve čtvrté minutě hosté ze Zlína. Dostálek poslal Bačovi za obranu a ten z úhlu střílel. Vše vyřešil gólman Šustr a míč vyrazil. Na druhé straně pálil nebezpečně Ordoš. Ten si zády k bráně zpracoval balon a z otočky střílel kousek nad. Největší šance prvního poločasu přišla po 33 minutách hry. Zpoza velkého vápna napřáhl Kaščák a trefil břevno.

Ve druhém poločase opět zahrozili jako první hosté. Dostálek nahrál Musilovi, ale ten nepochopitelně v jasné gólovce netrefil ani bránu. A tak přišel trest. V 63. minutě šla do vedení Olomouc. Hořava měl kolem sebe dost prostoru na střelu a nádherně vymetl růžek Baránkovy branky - 1:0. Zlín reagoval střelou Musila, jeho pokus ovšem lapil brankář Šustr. Čtvrthodinu před koncem vyrovnal na břevna Dostálek, když z dobrých pětadvaceti metrů rozezvonil horní tyč olomoucké svatyně. Zlín se vyrovnání dočkal až v 83. minutě, kdy se trefil Bača. Výborný Dostálek odcentroval na nepochopitelně neobsazeného Baču a ten lehce skóroval - 1:1. Minutu před koncem mohl Olomouci vystřelit výhru ještě Ordoš, ale jeho hlavičku v pohodě chytil Baránek.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baník Ostrava 3:2

17.05.2009 17:00

Góly: 39. Pavel Mezlík, 53. Tomáš Sedláček, 58. Tomáš Sedláček - 22. Tomáš Mičola, 74. Tomáš Mičola

Budějovice doma přestřílely tápající Ostravu a vyhrály 3:2. Dvakrát se trefil domácí Sedláček, na druhé straně rovněž dvakrát skóroval Mičola, poslední gól přidal domácí Mezlík.

První příležitost měl v sedmé minutě Baník. Lukeš kopal roh, jeho centr našel volného Zawadu a ten hlavou orazítkoval pravou tyč brány Budějovic. Na druhé straně střílel Benát a jeho ránu Buček nadzvedl pouze nad sebe. Toho chtěl využít Sedláček, ale v souboji brankáře Ostravy fauloval. Ve 22. minutě padla první branka a vstřelil ji ostravský Mičola. Ten se trefil krásně k levé tyči - 0:1. Na druhé straně nejprve střílel Svátek, ale trefil jen spoluhráče, do odraženého balonu se následně opřel Benát a Buček vyrazil. V další šanci pálil po sklepnutí Svátka Mezlík a rozezvonil břevno nad Bučkem. Ostrava opětovala palbu, když střílel Rajtoral, ale míč před brankovou čárou vyrazil budějovický Leština. Po 35 minutách mohl skórovat Svátek, ale jeho efektní rybička těsně minula bránu. Domácí se dočkali branky v 39. minutě a vstřelil ji Mezlík. Šíma rozehrál roh a Mezlík hlavou vymetl levý růžek branky - 1:1. Těsně před odchodem do šaten ještě pálil Benát, ale netrefil, a tak velmi výživný poločas skončil smírně 1:1.

Budějovice otočily vývoj zápasu v 53. minutě. To se prosadil Sedláček, když zblízka hlavou skóroval a stanovil stav 2:1. O pět minut později už to bylo 3:1, jelikož dvojice Šíma - Sedláček zařídila další branku. Prvně jmenovaný centroval a Sedláček z voleje umístil balon pod břevno. Konečný stav utkání stanovil v 74. minutě ostravský Mičola, který skóroval hlavou po centru Lukeše.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - 1. FK Příbram 4:0

17.05.2009 17:00

Góly: 29. Adam Hloušek, 52. Petr Pavlík (pen.), 57. Anes Haurdič, 90. David Lafata

Jablonec doma rozmašíroval Příbram a vyhrál 4:0. Hosté se vůbec nedostávali do šancí, naopak domácím vyšlo vše na co sáhli. V 52. minutě byl navíc za stavu 1:0 vyloučen příbramský Štochl.

První branka utkání padla ve 29. minutě, když duo jabloneckých mladíků přetavilo první šanci a první střelu na bránu v gól. Haurdič s míčem zasprintoval až ke koncové čáře a zprava odcentroval na hlavu Hlouška, který nedal Hruškovi ani nejmenší šanci zakročit a vsítil tak branku - 1:0. Jednobrankovým vedením domácího Jablonce skončil i první poločas a svěřenci kouče Komňackého tak šli do šaten s náskokem.

V 52. minutě se hostům výrazně přitížilo neboť byl za faul v pokutovém území vyloučen Štochl a kopala se penalta. Tu s přehledem proměnil domácí kapitán Pavlík a zvýšil na 2:0. Netrvalo to dlouho, pouhých pět minut, a padla třetí branka. Odražený míč využil domácí Haurdič a z první ho napálil k tyči. Tato opravdu pěkná střela z 22 metrů znamenala náskok třídy pro domácí - 3:0. Další gól mohl přidat vzápětí Lafata, ale jeho ránu z kraje pokutového území lapil Hruška. Patnáct minut před koncem znovu zkusil dalekonosnou ránu agilní Haurdič a Hruška musel vytáhnout skvělý zákrok, aby zabránil brance. V 87. minutě o sobě dali poprvé výrazněji vědět i hosté, ale střelu Klesy i dorážku Fantiše výborně vykryl brankář Zich. Jablonec reagoval v 90. minutě a zvýšil na propastných 4:0. Branku vsítil David Lafata, který vystřelil z vápna na poloodkrytou branku a stanovil tak konečný výsledek duelu.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 1:1

17.05.2009 17:00

Góly: 90. Ondřej Kúdela - 90+3. David Limberský

Trenér Dušan Uhrin ml. užuž slavil druhé vítězství při svém comebacku, když v posledních vteřinách skóroval šťastně Kúdela. Ale Plzeň zaslouženě stihla z posledního útoku vyrovnat a obrat domácí o cenné body.

Zápas v prvních minutách nebyl zrovna divácky atraktivní a první pozdvižení vyvolala až patnáctá minuta, kdy rozhodčí Adam odpískal penaltu pro domácí, aby jí jen o minutku později zase odvolal.

Boleslav pokračovala v útočnějším fotbale, přesto se k prvnímu opravdu dobrému zakončení dostal Horváth, který po centru Petržely rozezvučel svou hlavičkou tyč. I další nebezpečnou akci zakončovali hosté, když však Ševinského hlavičku padající do branky na poslední chvíli vytěsnil na roh obětavý Sylvestre. V útoku bezzubá Boleslav pak mohla být ještě ráda, když zpětné přihrávky využil Petržela pouze ke střele vysoko nad.

Plzeň začala i ve druhé půli lépe, Horváthova střela ze třiceti metrů znovu rozezněla břevno. Hattrick břeven Plzně pak dočinil přesně po hodině hry Kolář, když nehlídán mířil hlavičkou. V průběhu poločasu už se ale do útočné hry opět zapojovali i domácí a měli několik příležitostí z přímých kopů. Jejich nebezpečnosti však využít nijak nedokázali, a tak Plzeň trápili především centry.

Diváci si tak na góly museli počkat až do poslední minuty. V té se nejprve dopustil fatální chyby jinak dobře chytající Ticháček, který chytil Kúdelův centr na brankové čáře, aby poté, alespoň podle pomezního, zacouval s plným objemem míče za brankovou čáru. Rozčílení hosté si to ovšem nenechali líbit a zaveleli k poslednímu útoku. Ten zakončil nejspíše gólem kola Limberský, který napřáhl zpoza vápna ke střele přesně k tyči.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - FK Teplice 1:1

17.05.2009 17:00

Góly: 59. Martin Živný - 90. Andrej Hesek

Severočeský tým sice začal lépe, jinak se však v zápase ofenzivněji prezentovali domácí, kteří hráli v uvolněnějším tempu. A tak až nebeská spása pomohla Teplicím alespoň k remízovému bodu.

Tepličtí začali aktivně a hned ve druhé minutě měl blízko k brance Rosa, který využil chyby Bureše k hlavičce do odkryté branky, kterou však přestřelil. Na druhé straně se po deseti minutách mohl prosadit Živný. Po centru Polácha se ocitl před Grigarem, který ale dobře zmenšil střelecký úhel a míč vyrazil.

Obrázek hry jasně dokumentoval, kdo má větší motivaci ke vstřelení gólu. Brno ovšem poctivě bránilo a soupeř se tak do šancí dostával jen ztuha. A tak se ke gólovým příležitostem na konci poločasu dostali opět Brněnští. Jenže hlavička Doška branku netrefila a Švejnohův pokus po centru Polácha vytěsnil parádním zákrokem nad břevno Grigar. Díky němu tak Teplice šly do šaten s šancí tříbodového zisku.

Druhá půle přinesla konečně i gól, nutno říct, že zaslouženě pro Brno. Polách rozehrál přímý kop, na který si naskočil Živný, a i když si Grigar na míč citelně sáhl, vyrazit ho již nedokázal. Nudný poločas mohl dvacet minut před jeho koncem ošperkovat druhý gól domácích, když se skvěle do vápna probil Kalivoda a stoprocentní šanci měl Rabušic, který ale z osmi metrů přestřelil snad o stejnou vzdálenost.

Překvapit domácí tak mohl Hesek, jehož hlavička užuž směřovala do branky, ale výborný Bureš míč zachytil. Ale ani Brno nechtělo rozhodnout před závěrečným hvizdem. Došek v gólové pozici nechal hlavičkou vyniknout pouze brankáře zklamaných Severočechů. Brněnský útočník se tak musel chytat za hlavu v poslední ze tří nastavovaných minut. Po chybě jednoho z obránců propadl Rosův centr k Heskovi, který neměl problém dotlačit míč do branky. Brno tak prodlouží svou sérii bez domácí výhry nad Teplicemi o další rok.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Slovan Liberec 0:0

17.05.2009 17:00

Góly: -

Liberec propásl dobrou šanci a nabádá Spartu ke druhému místu. Otřesný výkon, co se ofenzívy týče, podržel alespoň v obraně brankář Zlámal. Kladno si po předvedeném výkonu může pouze stýskat po třech bodech.

O Ligu mistrů bojující Liberec nezačal nikterak sebevědomě a první minuty tak pro potěchu diváků patřily domácím. Jenže šance nepřicházely, zápas se vyrovnával a přihlížející se nudili. Až v sedmnácté minutě pálil z dálky Holub, mezi tři tyče však nezamířil. O poznání lépe si vedl Bartoš, který se dostal k odraženému míči a pohotovou ranou orazítkoval tyč Zlámalovy branky. Svou chuť po gólech opět projevil i Jan Blažek, který obešel zkušeného Drska a následně nechal vyniknout dobrým zákrokem Pavlíka. Poslední čtvrthodinka poločasu pak kopírovala tu první, když se nic nedělo, Liberec vůbec netoužil po vítězství a hrál, jakoby mu o nic nešlo.

Severočeši nezlepšili hru ani v úvodních minutách půle druhé, kdy se do šancí tlačilo především Kladno. Tu největší však vzal z kopačky Klinky dobře vyběhnuvší Zlámal. Po chvilce se liberecký brankář vyznamenal znovu, když na roh vyrazil hlavičku Zachariáše. Nepoučitelní hosté nechali ještě v té samé desetiminutovce vystřelit zpoza vápna Cigánka, který ale zamířil nepřesně.

Trenér Škorpil musel reagovat a na hřiště poslal Keriče. Ten po čtyřech minutách poslal nebezpečný centr, který tečoval Procházka na vlastní branku a Pavlík měl co dělat, aby míč skončil na břevně. Jenže to bylo od Liberce vše. Kladenský Klinka ještě prověřil dobrého Zlámala, který jeho povedenou střelu vyrazil na roh, jenž už se ale ani nerozehrál.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Bohemians Praha 1:0

17.05.2009 20:00

Góly: 85. Václav Kadlec

Přišel, viděl, dvakrát rozhodl. Mladík ve službám pražské Sparty, Václav Kadlec opět zaúřadoval a vybojoval pro svůj tým již druhým gólem v řadě důležité tři body. Pražané se tak ještě pevněji chopili vlády nad druhým místem, naopak svěřence trenéra Urbana ještě stále ohrožuje sestup.

Kdo očekával, že se Bohemians vstoupí do utkání, na rozdíl od jiných týmů bojujících o sestup, s přeci jen ofenzivněji laděnou taktikou, ten se šeredně mýlil. Klokani totiž předvedli za první poločas jedno velké nic. Jediným světlým momentem jejich útočného snažení byl Kuckův houslový koncert, který vedl hostující Dobeš. Jediným hráčem, který operoval na útočné polovině byl Kincl, který toho však proti kvalitně pracující obranné řadě sparťanů mnoho nepředvedl.

A tak se útočné manévry předváděly na straně letenských. Ti zaznamenali velký pokrok v rychlosti záložní řady, která jako by byla po několika ligových kolech konečně na trávníků. S elánem hrající harcovník Berger šel do všech soubojů naplno a velice tak ztěžoval práci všem soupeřům okolo sebe.

Černou chvilku si však "rudý" střed pole prožil ve třiadvacáté minutě, kdy Kladrubský po nepříjemném dopadu musel z důvodu podvrtnutého kolena odstoupit. Že jeho stav bude zřejmě opravdu vážný dokládalo několik vzlyků v jeho obličeji.

Do první šance zápasu se ve třetí minutě prosadil Kulič, který po dobrém Bergerově centru dokázal, ač tísněný dvěma obránci, odhlavičkovat, ovšem jenom doprostřed brány, takže jeho pokus neměl velké šance na úspěch. Velkou příležitost měl po chvíli Zeman, jehož náběh na ostrý Kušnírův centr byl o krok pomalejší, a tak na balón ve skluzu nedosáhl.

Další šanci měl na kopačce Kucka, který se překvapivou otočkou ve středu pole zbavil velice nedůrazných obránců a z dobrých dvaceti metrů technicky vypálil vedle. Největší příležitost k otevření skóre však přišla v minutě sedmadvacáté. Tři sparťané se naráz octli zcela volni před Beláněm po rozehrání standardní situace. Hostující brankář však dvěma bravurními zákroky podržel akcie svého týmu na konstantní výši.

Druhý poločas začal v poněkud ospalém tempu. Hráči jakoby si dali v kabině oblíbenou klobásu, po které se jim tedy dvakrát běhat nechtělo. Sparťané hned od prvních minut soupeře mačkali a mačkali, ovšem prachbídná finální fáze jejich útoku mařila mnohdy velice dobře rozehrané akce. Tragikomickým představením se ve druhém poločase uvedl Kulič, jehož opakované ubrzďování útoků, nepochopitelné ztráty balónu nejdříve vytočily přes šest tisíc diváků v ochozech a následně i trenéra Chovance, který zmíněného hříšníka nahradil aktivním Wilfriedem.

Pokud by se mělo mít závěrečné dějství tohoto utkání nějaké označení, pak by to byl souboj vojáka Bergera se skvělým brankářem Beláněm. Ten totiž dokázal vyrazit hned tři pumelice domácího záložníka. Nejprve v třiašedesáté, poté o chvíli později a následně v 91. minutě předvedl slovenský strážce svatyně skvělé zákroky proti neméně efektním ranám z velké vzdálenosti. Bohužel, po dlouhou dobu to bylo jediné pozdvižení, které bylo k vidění.

Dobře pracující a nutno podotknout, že velice početná obrana Bohemians si po celý zápas vedla velice dobře, jenže v 86.minutě se dopustila osudové hrubky, které dokázal využít mladý spasitel Pražanů Kadlec, jehož přelobování vyběhnuvšího brankáře, jako by patřilo do repertoáru mnohem zkušenějších hráčů.

Když se ještě pár okamžiku předtím neujala Zemanova rána z voleje, jenž jenom orazítkovala hostující tyč, vydolovali domácí ze zelenobílého betonu důležité tři body.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Slavia Praha 1:3

18.05.2009 17:15

Góly: 74. Pavol Straka - 5. Pavel Fořt, 35. Luboš Hruška (vl.), 38. Pavel Fořt

Hosté díky útočnému galapředstavení a odevzdanému soupeři dokázali v první půli vstřelit hned tři branky, které je vystřelily k mistrovskému titulu. Naopak domácí tým se nyní až po uši topí v boji o záchranu. Přízvisko "v klinické smrti" je zde plně na místě.

Žižkov jakoby na trávníku v první půli chvílemi vůbec nebyl. Jeho útočné snažení se omezilo pouze na občasné světlé momenty Makedonce Naumova, jehož kličky dokázaly zamotat hlavu nejednomu obránci, ovšem jeho další postup se zastavil hned na dalším z protihráčů.

Jenže brzy udeřili slávisté, když si stylově ve tmavém oblečená dvojice záložníků Černých vyměnila míč, Jaroslav následně nadýchaně nacentroval na hlavu Fořta, který zblízka ramenem překonal Bartalského poprvé.

Běží minuta pětatřicátá, když Janda dokáže po pěkné akci doběhnou z úhlu až téměř k brance, následně odcentruje natolik nepříjemně, že vracejícímu se obránci Hruškovi nezbývá nic jiného, než si dát vlastní gól.

Do třetice se hosté radovali ve 39. minutě, když Fořt přišel k odraženému balónu jako slepý k houslím, doslova "vykoupal" domácího brankáře. Hra Slavie opět oplývala rychlým přechodem do útoku, vtipnými přihrávkami, spoustou pohybu a občasnými technickými finesami.

A co se dělo mezi góly? Sešívání byli po většinu poločasu nasoukáni na polovině soupeře, kterého chvílemi doslova mačkali. Jediným momentem, kdy se hra alespoň na chvilku vyrovnala byl okolo třicáté minuty. V ní se také dostal aktivní Naumov do šance, když utekl na pár krocích hostujícím obráncům. V rozhodující chvíli ho však zradilo zpracování, a tak mu míč poskakoval po pěkných pár chvil, až ho obránce Suchý skvělým zákrokem zneškodnil.

Do druhého poločasu vstoupila obě mužstva v poněkud menším tempu, než tomu bylo před přestávkou, ovšem to se dalo především od Slavie čekat. Hosté si doslova profesorským a dá se říci skoro bezchybným výkonem dokázali prodrat až k velice důležitému udržení nadějného výsledku. Žižkov jakoby snad ani nechtěl otočit utkání či spíše cítil, že proti týmu, hrajícímu v takové pohodě nemá větší šance, ani nekladl větší odpor.

Důkazem budiž 63. minuta ve které se po standardní situaci a nedůrazu domácích obránců dostal ke dvěma střelám Jaroslav Černý, který z hranice penaltového puntíku nejdříve střílel jen do skrumáže těl před sebou, po druhé už střela prošla, jenže ke smůle sešívaných se vyznamenal brankář Bartalský.

V následujících vteřinách mohli shlédnout civilizovaní diváci menší bojovou vložku v podobě střetu pořadatelů s několika neomalenci a zápas byl tak na malou chvilku přerušen.

V průběhu druhého poločasu přišel na trávník Afričan Zengue, který hru Žižkova dokázal rozběhat. Byl to právě on, kdo se v 68. minutě dostal po nepovedené střele Vozábala k míči a z obrovské šance nakonec vytěžil jen zvuk brankové konstrukce. Domácí to mohlo mrzet, neboť o pět minut později dokázal Straka nedůrazně hlídaný obránci překonat hlavičkou bezmocného Vaniaka. Kdyby jeho spoluhráč proměnil o pár minutek dříve, mohlo to být ještě zajímavé.

Svěřenci trenéra Jarolíma poté nedovolili žádné větší drama a přestože byla hra více vyrovnaná než tomu bylo v první půli, nedokázal tým ze stadionu pod vysílačem vytěžit z následných minut nic jiného, než výstavní střelu Vozívala ze standardní situace, která však k opětovné smůle menšiny příznivců v hledišti rozhýbala jen břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha28177454:2358
2.Sparta Praha28148642:2350
3.Slovan Liberec28139637:2648
4.FK Mladá Boleslav281210638:3346
5.Sigma Olomouc28128835:3544
6.FK Teplice28127933:2143
7.FK Jablonec281341135:3343
8.Viktoria Plzeň28910942:3837
9.Baník Ostrava281051336:3535
10.1. FC Brno28981130:3235
11.České Budějovice28615727:3533
12.Bohemians Praha28941531:4231
13.SK Kladno28871321:3931
14.1. FK Příbram28771425:3928
15.Tescoma Zlín28681423:4226
16.Viktoria Žižkov28571627:4022

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (393)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele