Gambrinus liga - souhrn 25. kola

17.04.2010, 17:40, aktualizováno 19.04.2010, 19:35
Komentáře a souhrny
Sparta i Slavia překvapivě ztratily dva body po bezbrankových remízách s Kladnem, respektive v Budějovicích. Toho využila Ostrava, která v pondělí porazila Liberec a dotáhla se na čelo. Na Strahově zvítězila Mladá Boleslav, která přestřílela Bohemians 4:2. Do boje o poháry se po výhře s Příbramí přihlásily Teplice. Doma remizovaly Plzeň a Slovácko. V moravském derby zvítězila Olomouc, Brno porazila 2:1.

Slovan Liberec - Baník Ostrava 0:1

19.04.2010 17:30

Góly: 68. Fernando Neves

Fotbalisté Ostravy vyhráli v Liberci a dotáhli se na vedoucí Spartu, která už je první jen o skóre. O osudu utkání rozhodl šťastný gól Nevese. Velký náboj bude mít příští zápas Ostravy, kdy se Baník utká v přímém souboji o první místo právě se Spartou Praha.

O výhře Ostravy rozhodl šťasný gól z 68. minuty. Lukeš zahrával přímý kop a vyslal dlouhý centr, při nemž podklouznul. Míč přesto doputoval přesně na hlavu Nevese, který dal branku a rozhodl o výsledku 0:1. Liberec dobře začal a měl několik slibných příležitostí. Jan Nezmar dokonce trefil břevno. Hned potom, ale přišel trestný kop Ostravy a jediná branka.

Domácí otravovali Baník hlavně vysokými míči. V 18. minutě pálil liberecký Dejmek a Baník mohl děkovat brankáři Baránkovi, že neprohrává, který vše zachránil reflexivním zákrokem. Potom Baránek chytil i nebezpečnou Vulinovu hlavičku. Baránek musel na zem i po střele Dočkala z 25. minuty. Ostrava poté zpřesnila hru a dostala se i do šancí. Ve 33. minutě se dostal do brejku Vydra, na hranici vápna spadl po kontaktu s brankářem Hauzrem, ovšem penalta se nepískala a kopal se jen rohový kop. Tři minuty na to střílel nad břevno Mičola po centru Lukeše. V závěru poločasu ještě mohli jít do vedení domácí, ale Baránek dobře vyběhnul proti Keričovi a ani Liška už následně míč do brány neprocpal.

Druhou půli začal Baník aktivně. V 55. minutě spálil dobrou příležitost Varadi, který místo střely volil nahrávku a z akce nic nebylo. Potom branka nepřišla ani po střele Mičoly. Na druhé straně vyškrábl Nezmarovu hlavičku Baránek nad břevno. Pak už přišla zmiňovaná branka Nevese na 0:1. Hosté mohli svůj náskok i pojistit, ovšem Mičola hlavičkoval nad bránu. Liberec se ještě snažil v závěru zvrátit stav, ale když Keriče vychytal Bránek, slavila Ostrava.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FK Příbram 1:0

18.04.2010 19:30

Góly: 31. Aidin Mahmutovič

Velmi důležitou výhru si připsaly FK Teplice, jež zdolaly jedinou brankou Aidina Mahmutoviče Příbram 1:0. Pro teplické to znamená návrat do boje o titul, ale především o evropské poháry.

Teplice začaly proti Středočechům náporem a od úvodní minuty podnikaly nebezpečné nájezdy směrem na branku Příbrami. Sprcha centrů do pokutového území však k brance nevedla. Na tu si Tepličtí museli počkat do 31. minuty. Nejprve však musel Krbeček zasahovat po hlavičce Lukáše a na druhé straně nedosáhl na gólovou přihrávku Fantiš. Pak už mohla propuknout gólová radost, Mahmutovič se prodral k zakončení a Krbeček musel lovit míč ze sítě. Teplice v náporu nepolevily ani po úvodní brance a nadále byly jasně lepším celkem. Ve 39. minutě mohl vstřelit druhou branku Mahmutovič, hlavou tentokrát nenamířil přesně. Souboj Mahmutovič versus Krbeček pokračoval i ve 42. minutě, Krbeček ho v další stoprocentní šanci vychytal. Příbram nebyla v prvním poločase příliš nebezpečná a spíše zásluhou štěstí prohrávala jen 0:1.

Ve druhé půli přišla první velká šance Příbrami, Rodriguez se však po Pilíkově centru vylámal zuby na Slavíkovi, jenž předvedl parádní robinsonádu. Žlutomodří však nadále útočili, Štochl zamezil další brance Mahmutoviče a Zoubele ztroskotal na Krbečkovi. Poté se hra uklidnila a šancí najednou ubylo, Příbram se sice snažila vyrovnat ale proti teplické obraně to měla složité. S ubývajícím časem navíc Teplice více držely míč a evidentně už se soustředily na ubránění výsledku. V nastaveném čase došlo ještě k několika náznakům šance, ale domácí už si vítězství vzít nenechali a vyhráli nejtěsnějším možným způsobem 1:0.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - SK Kladno 0:0

18.04.2010 17:00

Góly: -

Slávisté doma zklamali a jen remizovali s Kladnem 0:0. A to i přesto, že hráli od 58. minuty v početní výhodě. Hřiště totiž musel opustit po dvou žlutých kartách kladenský Procházka.

Domácí se museli v zápase obejít bez Grajciara a Krajčíka, poprvé se představil brazilský záložník Dens. A již po osmi minutách opustil hřiště pro zranění Vlček.

Kladno přijelo zahrát typický Prešov, a to se mu víceméně po celý zápas dařilo, jelikož domácí marně hledali recept, jak se dostat za obranu hostí.

Zajímavé věci se děly až v druhé půli, proto tu první v reportáži vynecháme. Ihned po změně stran hlavičkoval dobře Kopic, ale mířil těsně nad. Chvíli nato brankář Kladna zlikvidoval pokus Černého z přímého kopu a dorážka Kysely mířila nad. V 58. minutě přišla zmiňovaná červená karta. Tu viděl Procházka za zbytečný faul na Dense. Po chvíli se do šance dostal Ivanovski, ale brankář hostí zasáhl. Zato na druhé straně se zatřáslo břevno po hlavičce Tatanašviliho. V závěru si hosté ještě poradili jak se střelou Ragueda, tak s přímým kopem Černého a mohou se radovat z bodu za remízu 0:0.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - FK Mladá Boleslav 2:4

18.04.2010 17:00

Góly: 51. Marek Kincl (pen.), 83. Stanley Ibe - 6. Marek Kulič, 31. Ludovic Sylvestre (pen.), 48. Jan Chramosta, 73. Ludovic Sylvestre

Střížkovští Bohemians doma prohráli 2:4 s Mladou Boleslaví a prakticky jen stvrdili svůj sestup. Na nepříliš záživný poločas navázalo divoké druhé dějství. Diváci se nakonec na strahovském stadionu dočkali šesti branek.

Počátečný nerozhodný stav trval všude všeho jen šest minut, pak se totiž dostala do vedení hostující Mladá Boleslav. Tomáš Hrdlička našel centrem Marka Kuliče, a ten vstřelil úvodní branku utkání - 0:1 pro Mladou Boleslav. Domácí se nemohli dostat do pořádného zakončení, ale totéž prakticky platilo i pro hosty. Hrál se totiž nepříliš záživný fotbal, nicméně ve 32. minutě vstřelili mladoboleslavští druhou branku. Chramosta byl totiž uvnitř pokutového území faulován Beláněm a nařízenou penaltu nekompromisně proměnil Ludovic Sylvestre - 0:2. Do konce poločasu se už ale nic výrazného nestalo a diváci byli svědky spíše nudné podívané.

Jako den a noc se lišili oba poločasy, zatímco v prvním dějství toho bylo k vidění málo a nebýt dvou branek Boleslavi, tak by se diváci na stadionu nejspíše unudili, ve druhém poločase bylo k vidění mnohem více zajímavých situací, a také branek. Nejprve Ibe vyslal Jelínka, ten ale nedokázal překonat brankáře Šedu. Za to domácí zaplatili další inkasovanou brankou, hned za minutu totiž Sylvestre s Kuličem připravili třetí branku pro Jana Chramostu a už to bylo 0:3.

Hned za další dvě minuty bylo rušno v mladoboleslavském pokutovém území, Marek Kincl byl faulován Hrdličkou a sám ex-sparťanský útočník snížil na 1:3. na rozdíl jediné branky mohl opět snížit Marek Kincl ale ten tentokrát netrefil branku. V 59.minutě orazítkoval tyč střížkovské branky Mendy a tak to bylo stále 1:3 s pohledu domácích. To platilo i po Sedláčkově pokusu který zlikvidoval Beláň. V 74. minutě se opět měnilo skóre, Sylvestreho hlavička skončila v síti a Boleslav vedla 1:4.

Rovněž závěr utkání byl plný šancí, Mendy z otočky vypálil a Beláň se zaskvěl dobrým zákrokem. O dvě minuty později se střížkovské Bohemce podařilo znovu snížit, Flachbartův centr proměnil s trochou štěstí hlavou Stanley Ibe - 2:4 pro Boleslav. Do konce utkání už Mladá Boleslav drama nepovolila a vyhrála 2:4.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Sparta Praha 0:0

18.04.2010 17:00

Góly: -

Sparta jen remizovala v Budějovicích 0:0 a stejně jako Slavia a Jablonec tak ztratila.

První poločas byl hodně nemastný neslaný a za zmínku stojí jen situace ze 38. minuty. Domácí Hudson prošel po straně a od koncové čáry nahrál Krobovi, ten vystřelil nad. Domácí ještě reklamovali teč, ale kopalo se od sparťanské brány.

V druhé půli se už do šance dostala i Sparta. Kadlec z protiútoku obešel Kučeru a namířil míč k bráně, tam však zasáhl Horejš. V další šanci centroval Žofčák na Lačného, ten však minul. Následně centroval Vacek a míč se snášel za záda brankáře Budějovic, ten však skvěle zasáhl a vytáhnul míč nad břevno.

Sparta tak po velmi nezajímavém a nudném utkání pouze remizovala na hřišti Českých Budějovic 0:0 a do tabulky si oba týmy připisují po bodu. Hosté z Prahy stále zůstávají v lize neporaženi.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Sigma Olomouc 1:2

17.04.2010 18:00

Góly: 66. Richard Dostálek (pen.) - 7. Jan Navrátil, 67. Jan Navrátil

Utkání v Brně nabídlo zajímavou podívanou, hrálo se velmi ofenzivně a tři body nakonec putují do Olomouce. Sigma totiž dokázala v Brně vstřelit dvě branky a vyhrát 2:1. Diváci byli v Brně svědky i několika nastřelených tyčí.

Brno začalo utkání nešťastně a už po sedmi minutách prohrávalo. Skvělou práci při úvodní brance Olomouce odvedl Petr, jenž přihrávkou našel Jana Navrátila, a ten technickou střelou překonal brněnského brankáře - 1:0 pro Sigmu Olomouc. O vyrovnání se čtyři minuty po inkasované brance snažil Rabušic, dostal se do velké příležitosti, jenže brankář Lovásik dobře vyběhl a Rabušic v šanci pohořel. Domácí pak zasypali Hanáky několika rohovými kopy po sobě, jenže kýženou branku to nepřineslo. Ve 26. minutě mělo Brno velkou šanci, Kalabiška ale zblízka rybičkou trefil Lovásika. Za další čtyři minuty přežila Olomouc další klinickou smrt, Dostálkovu technickou střelu vyškrábl Lovásik na břevno.

Olomouc rovněž odpověděla stoprocentní brankovou příležitostí, Schulmeister našel osamoceného Ordoše a po jeho zakončení opět zazvonila branková konstrukce. Brankou neskončil ani průnik Navrátila, a tak Olomouc stále vedla nejtěsnějším možným způsobem. Minutu před koncem prvního dějství mohlo Brno vyrovnat, Kalabiškův centr nepříjemně změnil směr po teči Rossiho a Machalický zažehnal míč do bezpečí.

První poločas byl určitě nesmírně zajímavý a stejné tempo pokračovalo i po změně stran. V 63. minutě opět zachránila Brno tyčka, rána Ordoše s třiadvaceti metrů byla opravdu povedená, chybělo jen větší štěstí. Nedáš - dostaneš, přesně tohle pravidlo platilo o dvě minuty později, Rabušic byl po zpětné kličce faulován v pokutovém území a rozhodčí nařídil pokutový kop. Z hranice jedenáctky se prosadil Richard Dostálek a vyrovnal na 1:1. Radost z vyrovnání netrvala dlouho, protože hned za minutu Olomouc opět vedla. Navrátil využil přesného pasu za obranu a sám postupoval na brněnského brankáře, Doležalovi pak nasadil potupné jesličky a Hanáci znovu vedli, tentokrát 2:1.

Olomoučtí pak uklidnili hru a hráli přesně to, co potřebovali, navíc si několikrát pomohli střídání, čímž ušetřili cenný čas. Nicméně závěrečnému náporu Brna stejně neunikli ale poté, co přežili Doškovu střelu a závar před brankou, mohli slavit cenné vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians 1905 1:1

17.04.2010 18:00

Góly: 22. Václav Ondřejka - 83. Milan Škoda

Ledová sprcha padla na hráče Slovácka v samém závěru utkání. Dlouho se totiž zdálo, že tři body zůstanou domácím, kteří by tak mohli utéct Kladnu. Jenže Škoda pár minut před koncem v první šanci druhého poločasu pro hosty vystřelil bod, který klidně nemusel zůstat samotný.

Klokani začali na Slovácku aktivně, své počáteční převahy však sebeméně nevyužili. Po sedmnácti minutách naopak přesným centrem našel Švancara Fujerika, který se chytře zbavil Rychlíka a pohotovou střelou jen těsně přestřelil.

Pět minut poté se po rychlém vhazování dostal za obranu Švancara. Ten tentokrát přihrál před branku Ondřejkovi nepřesně. Nehlídaný útočník se však za míčem stihl vrátit a se štěstím skórovat ke vzdálenější tyči.

Hosté se pokusili o vyrovnání chvíli po půlhodině hry. Nejprve Kaufmanův pokus vytěsnil solidním zákrokem Filipko, následný roh usměrnil Ibragimov mimo tři tyče. Do šaten tak po vyrovnaném poločase šli šťastněji hráči Slovácka.

Druhý poločas přinesl marnou snahu Bohemky, která si nedokázala vybudovat žádný tlak vytvářející naděje na srovnání. Slovácko tak v klidu hlídalo nejtěsnější možné vedení, nemělo totiž prakticky žádnou práci.

To trvalo do počátku poslední desetiminutovky. Vše začalo nenápadně dvěma zmařenými šancemi na pojištění vedení. Nejprve se po akci Valenty s Nestorovským dostal do jasné gólové příležitosti Fujerik, obětavý obránce však střelu srazil ke Kunclovi, který pálil nad. Po dvou minutách vybídl Valenta Zelenku, který si pohrál s Niklem, ale svou přihrávkou před branku nedonutil Rychlíka k teči do vlastní sítě.

A tak přišel trest na straně druhé. Vůbec první výraznější šance hostů v druhé půli skončila po teči na břevnu, od kterého se míč odrazil ke Škodovi a pražský útočník bezproblémově dorazil míč za Filipkova záda. Opařené Slovácko navíc mohlo celý zápas prohrát, když se v poslední minutě řítil Škoda na domácího brankáře.

Úspěšný střelec si všiml lépe postaveného Bálka a přesnou přihrávkou ho vybídl k zakončení do odkryté branky. Jenže hostující hráč trefil pouze Němčického, vítěznou trefou tak pohrdl a sudí Damková mohla odpískat konec nerozhodného zápasu.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Baumit Jablonec 1:1

17.04.2010 15:45

Góly: 6. David Střihavka - 51. David Lafata

V důležitém utkání o pohárové příčky remizovala Plzeň s Jabloncem 1:1. Po většinu utkání domácí udávali tempo, jenže svojí převahu nedokázali brankově zužitkovat. Plzeň vedla po brance Střihavky 1:0, ale ve druhém poločase vyrovnal Lafata.

Plzeň otevřela skóre utkání už v 6. minutě, František Rajtoral se propracoval k centru a útočník Střihavka hlavou poslal Viktorku do vedení - 1:0 pro Plzeň. Autor úvodní branky byl blízko vstřelení druhé branky, Rajtoral mu znovu podsunul vynikající přihrávku, jenže Střihavka před prázdnou brankou fatálně selhal. V další obrovské šanci Plzně byl Petržela, individuální akcí prokličkoval hostující obranu včetně brankáře Severočechů, jenže k zakončení do prázdné branky se nakonec nedostal, neboť jeden z jabloneckých obránců na poslední chvíli míč razantně vypíchl na rohový kop. Domácí Viktoria Plzeň byla lepším týmem a po první půli zaslouženě vedla 1:0, byť rozdíl mohl být mnohem vyšší.

Jablonec sice v prvním poločase nic nehrál, za to do druhé půle vlétl úspěšně. V 51. minutě se mu totiž podařilo vyrovnat, nádhernou střelou se prosadil David Lafata - 1:1. Poté už zase hrozila Plzeň, Petržela pálil a Špit vyrazil jeho střelu na břevno. Branková konstrukce zachránila i domácí po Jarolímově trestném kopu. Hosté měli dost štěstí, Střihavka postupoval sám na Špita, ten ho dokázal rozhodit, ale útočník Plzně ještě v pádu zasáhl míč a jablonecký obránce zažehnal míč do bezpečí. V 76. minutě došlo k velkému závaru v pokutovém území hostů, Horváthův přímý kop se dostal do skrumáže těl, jenže Viktoriáni nedokázali protlačit míč do branky. Domácí nevyužívali šance, a to se jim stalo osudným, konečná remíza 1:1 je spíš úspěchem pro Jablonec.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha251312033:1151
2.Baník Ostrava25156439:2151
3.FK Jablonec25146532:2448
4.FK Teplice25138437:2347
5.Viktoria Plzeň25118632:2541
6.FK Mladá Boleslav25115945:3538
7.Sigma Olomouc251141039:3237
8.Slavia Praha2598830:2535
9.1. FK Příbram25941230:3431
10.Slovan Liberec25941228:3231
11.1. FC Brno25861125:3430
12.Bohemians 190525781018:2429
13.České Budějovice25591120:2924
14.1. FC Slovácko25651423:3423
15.SK Kladno25631622:4021
16.Bohemians Praha25421925:5514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (725)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele