Gambrinus liga - souhrn 22. kola

27.03.2010, 17:43, aktualizováno 29.03.2010, 19:25
Komentáře a souhrny
Ostrava v pondělí porazila Slavii. Sparta má na čele ligy dvoubodový náskok. Doma totiž jasně vyhrála s Brnem 3:0, zatímco Teplice jen remizovaly na Bohemians 1905. Slovácko podruhé v řadě doma bodovalo naplno, tentokrát přehrálo Budějovice. Olomouc si veze body z Kladna. Liberec porazil v derby Jablonec. Plzeň si z Mladé Boleslavi veze vysokou porážku 0:4.

Baník Ostrava - Slavia Praha 3:1

29.03.2010 17:30

Góly: 7. Matěj Vydra, 22. René Bolf, 65. Tomáš Mičola - 35. Petr Trapp

Ostrava zřejmě podepsala výpověď trenérovi Slavie Karlu Jarolímovi, když doma porazila sešívané 3:1. Domácí poslal do vedení hned z kraje utkání Vydra, následně zvýšil Bolf. Poté se trefil pražský Trapp, ale definitivní podobu dal výsledku pětadvacet minut před koncem Mičola.

Běžela sedmá minuta a poprvé se přepisovalo skóre utkání. Lička poslal do vápna vysoký míč, slávisté se v obraně nedohodli a Kopic poslal míč přímo na Vydru, který z pěti metrů pohodlně otevřel skóre - 1:0. Na druhé straně vystřelil nabezpečně Grajciar, ale Baránek s potížemi míč zpacifikoval. Další možnost měl Varadi, který po neuvěřitelné chybě Lafrance ještě méně pochopitelně nevystřelil a míč mu ukradl brankář Vaniak. Ve vápně Ostravy mohl nebezpečně střílet Trubila po chybě Nevese, ale Baranek zasáhl dříve, než se Trubila dostal k míči. Ve 22. minutě se opět menilo skóre. Na 2:0 zvýšil René Bolf. Bolf se trefil po rohu hlavou a opět se do gólu zamotal Kopic, který míč tečoval za záda Vaniaka. Ostrava měla příležitost z brejku, kdy Varadi našel dobře Vydru, ale ten ve skluzu přestřelil. Sešívaní snížili deset minut před koncem prvního dějství. Trapp vystřelil z 30 metrů z halfvoleje a míč se s pomocí břevna odrazil do brány. Nádherná branka. Poločas zakončil tvrdý faul Neuwirtha na Trappa, který překvapivě nechal rozhodčí nepovšimnutý. Do šaten se šlo za stavu 2:1 pro domácí Baník.

Hned z kraje druhé půle mohl dát gól Mičola, ale skvělý zákrok vytáhl Vaniak. Mičola vystřelil ve skluzu a slávistický gólman konečky prstů vytáhl míč ven. Po hodině hry byla slávistům upřena penalta. Janda si na kraji vápna kryl míč, když ho podrazil Mičola. Píšťalka rozhodčího Jecha opět zůstala němá. A aby nebylo Mičoly málo, přišla 65. minuta a branka na 3:1. Mičola se trefil zblízka pod víko. V závěru ještě mohl zvýšit Lička, ale skvělý zákrok opět vytáhl Vaniak. Ostrava porazila Slavii 3:1 a nejspíš tak ukončila působení trenéra Jarolíma v týmu Slavie Praha.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - 1. FC Brno 3:0

28.03.2010 17:00

Góly: 43. Juraj Kucka, 47. Václav Kadlec, 51. Juraj Kucka

Sparta Praha doma nedovolila žádné překvapení a po výhře 3:0 si upevnila vedoucí pozici. Utkání rozhodl až začátek druhé půle, ve které Pražané vsítili slepené dvě branky. Dvě branky zaznamenal Slovák Juraj Kucka.

První velká šance utkání se zrodila v šesté minutě, Žofčák vypálil a Bureš se jen ohlédl. Naštěstí pro Brno šla Žofčákova střela těsně vedle. O tři minuty později zahrozilo také Brno. Rabušic sice obešel Ericha Brabce, jenže na brankáře Blažka už z úhlu nevyzrál. Ve 25. minutě došlo k závaru před brněnskou brankou, Sionko, Kušnír i Wilfried nedokázali propasovat balón za záda Bureše. Pět minut před koncem prvního poločasu si Libor Sionko došel pro pokutový kop, uvnitř pokutového území byl faulován Burešem a rozhodčí nařídil penaltu. Igor Žofčák však nenapodobil své proměněné penalty z předchozích utkání a dnes si vylámal zuby na Burešovi, který zároveň odčinil předchozí zaváhání. Spartu nakonec zahozená penalta nemusela příliš mrzet, ve 44. minutě totiž poslal letenské do vedení Juraj Kucka !

Wilfried přihrál slovenskému záložníkovi, a ten prostřelil brankáře Bureše - 1:0 pro Spartu. První poločas tedy skončil vedením Pražanů, ovšem utkání bylo poměrně dost vyrovnané.

Ve druhém poločase ale naděje na bodový zisk hostů utrpěli vážné šrámy. Odražený míč se dostal k Václavu Kadlecovi, který je napálil do šibenice - 2:0 pro Spartu. Uběhly sotva tři minuty a Brno znovu inkasovalo! Wilfried napálil břevno a nekompromisní dorážka Juraje Kucky znamenala už tříbrankové vedení pražské Sparty. Hra se pak přeci jenom trošku uklidnila.

Další šanci mělo až Brno v 69. minutě, Kalabiška se ocitl za zády domácí obrany a vše musel řešit dobrým zákrokem Jaromír Blažek. Osm minut před koncem zachránil od hosty od čtvrté inkasované branky Bureš, jenž si poradil s Wilfriedovým zakončením. Sparta zejména díky zlepšenému hernímu projevu ve druhém poločasu zvítězila 3:0 a její náskok na čele roste.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Bohemians Praha 3:2

28.03.2010 17:00

Góly: 6. Daniel Huňa, 49. Lukáš Pleško, 57. Zdeněk Šmejkal - 70. Jiří Jeslínek, 86. Stanley Ibe

Příbram se v obou poločasech prezentovala lepším dojmem a ani usnutí na vavřínech za tříbrankového vedení jim plný počet bodů nesebralo. I nadále tak bojuje o první polovinu tabulky, zatímco Střížkov dostal další úder do své prvoligové příslušnosti.

Domácí fanoušci si na gól nepočkali ani šest minut. Hned první vážnější domácí útok skončil rohem, na který si naběhl Daniel Huňa a hlavičkou rozvlnil pražskou síť. Po čtvrthodince mohl kontrovat Ibe, kdyby svého postavení využil k přesnější hlavičce. Na další šance se čekalo až po překročení třicáté minuty.

Hušbauer svou slibnou pozici zahodil, lépe už mířil po protiútoku, před kterým hlavičkoval nepřesně Dobeš. Jeho pokus vyrazil Beláň pouze před Wagnera, kterému vzal gólovou střelu z kopačky jeden z bránících hráčů. Když ani Huňa nevyzrál na pražského brankáře, šlo se do šaten za těsného vedení Příbrami.

Pojistku přidal už po čtyřech minutách druhé půle Pleško. Ten rozehrával přímý kop z úhlu po faulu Drobného na Klesu a zakroutil míč tak šikovně, až skončil za zády překvapeného Beláně. A s hosty bylo ještě hůře. Huňa solidárně vyrazil Wagnerovu gólovou hlavičku, za pár momentů už ale Šmejkal potopil veškeré naděje Střížkova střelou z vápna mezi nohy brankáře.

Dvacet minut před koncem vykřesal jiskřičku naděje Jeslínek, který se díky své houževnatosti prosadil po centru Ježdíka. Dvě minuty poté mohl vše do starých kolejí vrátit Klesa, z nevýhodné pozice ztroskotal na Beláňovi.

V 86. minutě přišel dramatizující gól. Dobeš rozehrál centr na hlavu Ibeho, a ten se nemýlil. Závěr utkání se tak stal pro domácí nebezpečný, koncentrovaná obrana však nic vážnějšího nedovolila a vedení uhájila.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Sigma Olomouc 2:3

28.03.2010 17:00

Góly: 49. Jan Procházka, 60. Antonín Holub - 50. Pavel Šultes, 54. Jan Schulmeister, 73. Daniel Rossi

Dva diametrálně odlišné poločasy přinesly nakonec pět branek. Ze šaten přišly na druhý poločas naprosto jiné týmy, na kterých šla vidět touha vyhrát. To se nakonec podařilo Olomouci, která tak po dvou prohrách konečně bodovala. Kladenští zůstávají na chvostu tabulky.

V opatrném a nepřesném fotbalu předváděla méně špatný výkon Olomouc, i přes to se do zakončení nemohla dostat. Vzrušení tak přinesla šestadvacátá minuta, kdy musel zakročit Blaha a odkopnout míč před dotírajícím Procházkou. Jednu z výraznějších šancí hostů měl na svědomí Hubník, když po chybě Strnada zkoušel stříleným centrem usměrnit míč do branky, kterou ovšem minul.

První poločas byl ve znamení tápání před soupeřovým vápnem. I když se tak Kladno postupem času ujímalo aktivity, nevytvořilo si žádnou lepší šanci pro vstřelení úvodního gólu. Utápějící se Sigma své nadějné přechody do útoku spalovala nepřesnými přihrávkami. Bezbrankový poločas ani jinak dopadnout nemohl.

Změna stran přinesla famózní změnu v atraktivitě. Vše začal po čtyřech minutách Bartoš, který se uvolnil k příhře na Procházku, který míč snadnou tečí nasměroval do branky. Jenže okamžitě po rozehrání se do střelecké pozice dostal Šultes a pohotovým pokusem překvapil Tesaře. Vrátit vedení domácím mohl za pouhé dvě minuty později Tatanašvili, který stoprocentní šanci z malého vápna překopl.

Toho využil Komárek k dlouhému nákopu za obranu, kam si seběhl Schulmeister a střelou bez přípravy kolem těla brankáře otočil. Jenže po hodině zápasu se opět začínalo od znovu. Nedorozumění mezi olomouckými stopery využil Holub a střelou k pravé tyči vyrovnal.

Jenže Sigma podruhé v zápase ukázala, jak moc je pravdivé pravidlo "nedáš - dostaneš". Z brankové čáry vykopával hlavičku Tatanašviliho olomoucký obránce, aby se za pár desítek vteřin mohl z vedoucího gólu radovat Rossi. Ten hlavičkoval z malého vápna, podle rozhodčího reagoval Tesař až ve chvíli, kdy míč přešel brankovou čáru.

V naprostém závěru nedopravili míč do sítě ani Tatanašvili s Mrázem, zápas tak skončil vítězstvím hanáckého mužstva, což nelibě nesli domácí fanoušci a ve vlně propírané kauzy nahlas spekulovali o koupených bodech.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - FK Teplice 1:1

28.03.2010 17:00

Góly: 73. Martin Klein (vl.) - 37. Tomáš Vondrášek

Zápas sice skončil dělbou bodů, pro oba týmy mají ale jinou hodnotu. Zatímco zelenobílým může cenný bod zachránit ligu pro příští rok, Severočeši si připsali na jaře i potřetí remízu z výjezdu a dovolili Spartě osamostatnit se na špici tabulky.

Na konci první desetiminutovky přišla první šance favorizovaných hostů, nicméně Doškovu pohotovou střelu vyrazil Sňozík na roh. Tepličtí vycházeli ze zajištěné obrany a čekali na správný moment pro gólový útok. Diváci tak viděli další kloudnou akci až v závěru první půle, ti ze severních Čech s úsměvem na rtech.

V závaru se míč neustále odrážel od domácích obránců, až skončil na kopačce Vondráška, který ho bez rozpaků napálil do odkryté branky. Vyrovnání mohlo přijít ještě před odchodem do kabin. To by však nesměl Škoda rozezvučet pouze břevno a Hartig při dorážce stát v ofsajdu.

Klokaní naděje podržel dvě minuty po začátku druhé půle Sňozík. Chybu Jindříška využil Stožický k příhře na Vondráška, který dvěma pokusy domácího brankáře překonat nedokázal. V bojovném a na šance chudém zápase mohlo domácím pomoci snad jen štěstí. To se také dostavilo sedmnáct minut před koncem, když si Kaufmanův centr srazil v pádu do vlastní branky Klein.

Nečekaný obrat mohl brzy poté dokonat Hartig, centr Ibragimova ale hlavičkou nasměroval nad branku. Obdobně si vedl na druhé straně Mahmutovič, zápas tak skončil remízou, což hostům k šancím na titul rozhodně nepřidalo.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice 1:0

28.03.2010 17:00

Góly: 62. Václav Ondřejka

Skoro pět tisíc diváků nesledovalo příliš atraktivní fotbal, na který bylo zvyknuté zpočátku sezóny. Ze tří velkých šancí využili jedinou, i ta však stačila k lehce získaným třem bodům. Budějovice daly předvedenou hrou jasně najevo, že by si svou čtrnáctou příčku rády vyměnily s tým na sestupových pozicích.

Slovácko mohlo jít do vedení už po pěti minutách, kdyby kolmici za obranu od Zelenky lépe využil Nestorski. I když zápas začal stoprocentní šancí, nebylo se další dlouhé minuty na co dívat. Slovácko se sice o fotbal snažilo, Budějovičtí ale tvrdě bránili a soupeře jen tak k ničemu nepustili.

Až v samotném závěru dostal centr od Ondřejky do další vyložené šance makedonský útočník, ani nadvakrát míč přes Kučeru do branky nedostal. Lépe hrající domácí tak museli o poločase opustit hřiště bez gólového úspěchu.

Dlouho se Slovácko jihočeskou hrází nemohlo procpat k povedené střele, nakonec však naproti štěstí došlo. Zablokovanou střelu Perůtky nechtěně tečoval Švancara k Ondřejkovi, který pohotově zamířil přesně k tyči - 1:0.

Oko fotbalového fajnšmekra po vstřelené brance muselo zůstat do závěrečného hvizdu zavřené. Budějovičtí hráči snad opravdu nepočítali s tím, že by na Slovácku potřebovali k bodu zaútočit a podle toho také vypadala jejich snaha o vyrovnání. Bez problémů si těsné vítězství Slovácko uhájilo.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Baumit Jablonec 4:2

28.03.2010 15:00

Góly: 7. Jan Nezmar, 22. Bořek Dočkal, 37. Andrej Kerić, 47. Petr Zábojník (vl.) - 15. David Lafata, 38. David Lafata

V derby severu byl úspěšnější domácí Liberec, který tak potvrdil svůj vzestup formy. Po vítězném zápase se Slavií si tentokrát vyšlápl na favorizovaný Jablonec, který přestřílel 4:2. Kromě jediného gólu padly všechny branky v první půli. Tým vedený trenérem Františkem Komňackým zůstává nadále třetí, zatímco Liberec se prokousal do klidného středu tabulky.

Hned v prvních minutách bylo znát, že přítomní diváci na stadionu uvidí perfektní fotbal plný šancí a gólů. První velká šance utkání přišla v páté minutě, kdy ze třicetimetrové vzdálenosti trefil tyč jablonecký Pavlík. O dvě minuty později si slovo vzali Liberečtí. Ti na rozdíl od svého soupeře byli šťastnější, když hlavičkou otevřel skóre zápasu útočník Nezmar.

Vedení domácích však příliš dlouho nevydrželo. Ve 14. minutě si sice s nebezpečnou Lafatovou hlavičkou s obtížemi dokázal poradit liberecký brankář Zich, ale o pár okamžiků později se hosté mohli radovat z vyrovnávací branky. Po srážce domácího stopera Poláka s brankářem Zichem využil zmatku domácí obrany Lafata, který dopravil míč do prázdné sítě.

Liberec si ale své vedení vzal zpátky ve 22. minutě, kdy domácí Kerič zleva přihrál do pokutového území k Dočkalovi, jenž poslal míč přímo k tyči hostující brány. Domácí tedy vedli 2:1. Na další gólové momenty se čekalo až do 37. minuty.

Po skvělé souhře domácích Kerič překonal jabloneckého brankáře Frydrycha a Liberec poprvé utekl o dvě branky. Ale Jablonečtí rychle kontrovali brankou Lafaty a snížili tak na 2:3. Domácí mohli těsně před odchodem do šaten vstřelit ještě jeden gól, ale Dejmek trefil pouze tyč. Liberec tak vyhrál první poločas 3:2.

Po změně stran tolik gólů už nepadalo i přesto, že již v 47. minutě se díky chybě Jablonce. měnilo skóre ve prospěch Liberce. Hostující Zábojník totiž chtěl před dotírajícím se Keričem hlavičkou poslat míč k Frydrychovi, ale místo toho balón skončil v bráně.

Domácí mohli svůj stav 4:2 zvýšit v 51. minutě, když Dočkalovu ránu zblízka zlikvidoval jablonecký brankář. O sedm minut později se do šance dostali hosté, když po Pekhartově přihrávce na hranici vápna, kde stál Lafata. Ten však mířil těsně nad.

V 72. minutě zahrozili domácí fotbalisté, když po zahrávaném trestném kopu ze šestnáctky vyslal přízemní ránu těsně vedle levé tyče Papoušek. Tentýž hráč měl další šanci o několik minut později, ale ani napodruhé nepřekonal Frydrycha.

Hostům zbývalo ještě přes patnáct minut něco s nepříznivým výsledkem udělat, ale jejich snaha byla marná. Liberec si do konce zápasu dokázal pohlídat dvoubrankový náskok a mohl slavit své druhé vítězství v řadě. Potvrdil, že triumf na Slavii nebyl náhodný.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň 4:0

27.03.2010 15:45

Góly: 24. Ivo Táborský, 38. Ludovic Sylvestre (pen.), 77. Michal Sedláček, 90. Tomáš Poláček

Fotbalisté Mladé Boleslavi doma zesměšnili čtyřmi brankami Plzeň, která tak ztratila v boji o evropské poháry. Do sítě Viktoriánů se postupně trefili Táborský, Sylvestre, Sedláček a Poláček.

Utkání začalo zajímavými situacemi na obou stranách a diváci v Mladé Boleslavi se měli na co koukat. Už ve 2. minutě si zpracoval Bakoš dlouhý nákop Daňka, plzeňský útočník po kontaktu s Procházkou spadl, nicméně hrálo se dál. Vzápětí zahrozil z brejkové situace dobrou střelou Chramosta, ale na tabuli svítilo skóre 0:0. Chramosta se pak ocitl i v další šanci, jenže tentokrát zakončil přímo doprostřed branky, kde stál připravený Daněk. Chramosta trápil hostující obranu i v 16. minutě, to se zbavil i plzeňského brankáře, avšak hosté nebezpečí zvrátili na rohový kop. Ve 24. minutě už tlak Mladé Boleslavi vyvrcholil. Mendy centrem našel Táborského a ten parádními nůžkami poslal Boleslav do vedení - 1:0. Za deset minut domácí zvýšili, Lecjaks fauloval v pokutovém území Kalinu a nařízenou penaltu proměnil Ludovic Sylvestre - 2:0 pro Mladou Boleslav. Vážnější šance Plzně přišla až v závěru poločasu, brankář Šeda však dobře zasáhl.

Také druhý poločas začal náporem domácích. Sedláček se dostal ke střele, ovšem jen těsně minul branku. V 67. minutě se mohli dostat hosté zpět do utkání, Rada se dostal k hlavičce, jenže Šeda jí vyrazil na rohový kop. To byla velká šance Plzně. Nevyužitou příležitost Mladoboleslavští potrestali čtvrthodiny před koncem, kombinace Zahustla, Chramosty a Sedláčka skončila v síti, branka byla připsána posledně jmenovanému - 3:0.

Navzdory nelichotivému výsledku se Plzeň snažila, Hájovský a Bakoš se svými velmi dobrými šancemi neuspěli. Zblízka neuspěl také Chramosta. Závěr utkání byl, stejně jako celé utkání, zajímavý. Petržela si vylámal zuby na Šedovi a na druhé straně minul branku Poláček. Poslední branku v zápase zaznamenal Poláček, který krásným lobem přehodil Daňka - Mladá Boleslav doma vyhrála 4:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha221210030:946
2.FK Teplice22128236:2144
3.Baník Ostrava22126434:1942
4.FK Jablonec22125526:2141
5.Viktoria Plzeň22116529:2139
6.FK Mladá Boleslav2194835:2731
7.Sigma Olomouc2294935:2831
8.Slavia Praha2287727:2431
9.1. FC Brno2286821:2630
10.Slovan Liberec22831127:3127
11.1. FK Příbram21831024:2827
12.Bohemians 19052267914:2025
13.1. FC Slovácko22631320:3021
14.České Budějovice22481017:2620
15.Bohemians Praha22421622:4414
16.SK Kladno22421616:3814

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (330)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele