Gambrinus liga - souhrn 21. kola

24.03.2010, 19:28, aktualizováno 25.03.2010, 20:56
Komentáře a souhrny
Sparta ve šlágru o první místo uhrála plusový bod v Jablonci a vede o dva body ligu. Ostrava včera přehrála Bohemians Praha 3:0. Venku zvítězila také Boleslav, která otočila duel v Olomouci. Doma se dařilo Brnu, které porazilo Kladno, a Plzni, jež pokořila Příbram. V Budějovicích gól nepadl. Ve čtvrtek se stal spasitelem Teplic Libor Došek, jenž za deset minut pobytu na hřišti dal dvě branky a otočil zápas se Slováckem. Slavia doma nezvládla zápas s Libercem, prohrála 0:2.

Slavia Praha - Slovan Liberec 0:2

25.03.2010 19:00

Góly: 19. Andrej Kerić, 25. Lovre Vulin

Slavia překvapivě klopýtla s Libercem, který si díky skvělému úvodu a dvěma gólům z kopaček chorvatských legionářů odváží tři body. Domácí tak možná definitivně přišli o vidinu evropských pohárů.

Slávisté vstoupili do prvního poločasu s Romanovsem v bráně, uzdraveným Jandou ve středu pole a dvojící Jaroslav Černý, Kevin Lafrance na lavičce. Ani tyto změny jim však nepřinesly v samotném úvodu zápasu kýžený efekt.

Do obrovské šance se totiž jako první dostal hostující Andrej Kerić, který využil doslova "ušitrhajícího" skřípotu v domácí obraně a po zpracování míče se chtěl řítit zcela osamocený na branku, ovšem skvělým přečtením hry jeho příležitost zmařil vyběhnuvší Romanovs.

Slávisté tak poprvé zahrozili až v minutě sedmnácté, když Kysela nejdříve zapreludoval na housličky jednoho z libereckých obránců, aby následně přihrál nabíhajícímu Vlčkovi, který se chtěl řítit sám na Zicha. Hostující brankář si ale se situací poradil a včasným vyběhnutím, stejně jako jeho protějšek v sešívaném dresu, příležitost zmařil.

Téměř z protiútoku pak zafungovalo známé pořekadlo: "Nedáš-dostaneš". Andrej Kerić po dalším z řady zaváhání domácí obrany vyzrál na ofsajdovou past a po rychlém sprintu dokázal zblízka propálit Romanovse - 0:1.

Pětadvacátá minuta pakpřinesla další šok pro poloprázdný Eden. Lovre Vulin totiž dokázal po standardní situaci vystoupat v pokutovém území nejvýše a hlavou potvrdil vedení Liberce. Nutno dodat, že i na tomto gólu měla velký podíl chybující obrana. Přestože byl vyskočivší hráč hostí v obležení protihráčů, mohl po hříchu pohodlně vyskočit nejvýše a v podstatě nikým neatakován zavěsit - 0:2.

Slávisté se ještě snažili s výsledkem do konce první půle něco udělat, ovšem jejich aktivita byla bržděna skrovným pohybem a častými nepřestnostmi. Navíc obrana Severočechů byla po dlouhou dobu velice pozorná a ani aktivní Krajčík na pravé straně jí příliš starostí nenadělal. Jeho centry totiž po většinu případů našly jen hlavu připraveného hráče hostí.

Do druhého poločasu nastoupil v sestavě Slavie Zdeněk Šenkeřík a byla to právě jeho "čerstvá krev", která se ocitla ve velké příležitosti. V pětasedmdesáté minutě zkušený útočník nikým nehlídán na rohu velkého vápna nebezpečně vystřelil, ovšem jeho střela těsně minula branku.

Domácí útočník pak zazdíval ještě jednou. O několik okamžiků později se totiž dostal k hlavičce, ovšem z malého pokutového území jen prověřil Zichovy reflexy.

A Šenkeřík do třetice: Po Grajciarově centru znovu dostal až na hlavu Zdeňka Šenkeříka, který ovšem ze tří metrů hlavičkoval nad.

Přestože se Slavia v samotném závěru utkání snažila zvrártit průběh zápasu na svou stranu, řada nepřesností a neschopnosti v zakončí jí nedovolila vyrovnat. Liberec si tak odváží z Prahy cenné, nicméně zasloužené tři body. Slavia naopak definitivně ztratila kontakt s čelem tabulky a pohárové zápasy se jí tak notné vzdalují.

Více informací k zápasu

FK Teplice - 1. FC Slovácko 2:1

25.03.2010 18:00

Góly: 82. Pavel Němčický (vl.), 90. Libor Došek - 79. Lukáš Fujerik

Teplice věděly, že v případě dnešní výhry by se bodově dotáhly na vedoucí Spartu. Svůj vytyčený cíl s vypětím všech sil nakonec splnili. I když ještě deset minut před koncem prohrávaly, nakonec se radují z výhry 2.1.

Po většinu zápasu se domácí fotbalisté příliš nechytali a Slovácko jim bylo vcelku vyrovnaným soupeřem. Navíc již v 15. minutě ukázalo, že na druhý konec Česka nepřijelo jen bránit. V pokutovém území nebezpečně zahrozil Lukáš Fujerik, jeho střelecky pokus ale nakonec zblokovali obránci. O malou chvíli později daly o sobě také vědět také Teplice. V akrobatické pozici zakončoval obránce Vidlička, gólmana Filipka ale nepřekonal. Ten vyrazil míč na roh.

Ve 24. minutě se zaskvěl jiný obránce domácích, řeč je o Martinu Kleinovi. Jeho hlavička ovšem nakonec mířila pouze do boční sítě. Zbytek prvního poločasu se odehrál ve středu hřiště, případně ve znamení marného dobývání pokutového území Slovácka.

Po změně stran se už začala projevovat nespokojenost mezi teplickými fanoušky, kteří pískotem dávali jasně najevo, že se jim dnešní výkon jejich oblíbenců příliš nezamlouvá. Na nerozhodném stavu se pokoušel něco změnit Ljevakovič, se svou dalekonosnou ranou byl vzdálený úspěchu jen několik centimetrů.

Velmi blízko byly Teplice v 57. minutě. V hlavní roli se ocitnul zkušený Miroslav Filipko, který svůj tým skutečně podržel. Nejprve se slovenský gólman zaskvěl proti střele Vachouška, následně se ale dostal ještě k dorážce Mahmutovič, jenže ani on neuspěl, a to zakončoval hned dvakrát. O to větší šok přišel v 79. minutě. Slovácko se dostalo do ojedinělé šance a Lukáš Fujerik ranou pod břevno rozvlnil síť.

Brzy byl však stav opět nerozhodný. Vlastní gól si vsítil zkušený zadák Pavel Němčický. V samotném závěru Teplice utkání zcela otočily. Libor Došek si naběhl na centr a hlavou vsítil druhý gól svého celku.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Sparta Praha 0:0

24.03.2010 20:00

Góly: -

Sparta ani při jedenáctém výjezdu v ligové sezóně neprohrála. Jablonečtí měli při nejmenším dočasné kralování ligy na kopačce Pekharta, který nedokázal doklepnout míč do prázdné branky.

Na jabloneckém trávníku šlo od úvodních momentů poznat, o jak důležité body se hraje. Oba týmy začaly opatrně a k útokům se uchylovaly ze zajištěné obrany. Ta na obou stranách až tak jistá nebyla, ale vždy své zaváhání dokázala rychle napravit.

Do prvních dvou šancí se tak dostali hosté až po více jak dvaceti minutách. Nejprve se po přímém kopu opřel do balónu hlavou Brabec, branku minul. Chvíli poté se jablonecké obraně nepodařilo uklidit míč do bezpečí po centru zprava a ke střele zblízka se dostal Sionko. Jeho pohotovou střelu dokázal s trochou štěstí Frydrych vyrazit a následná dorážka sparťanského záložníka nemířila z úhlu mezi tři tyče.

Domácí fanoušci se první gólové šance dočkali deset minut před koncem první půle, kdy Kovaříkův centr tečoval směrem k brance Pavlík a Blažek v pádu nohou vyrazil. Ve 39. minutě nechala podruhé trestuhodně volného Sionka na vápně, který tentokrát v dobré pozici nedokázal skákající míč trefit, jak by chtěl.

Do druhého poločasu vstoupili aktivně hráči v zelených dresech, nicméně nebezpečné centry lapil brankář Blažek, popřípadě je zpacifikovala pozorná obrana. Koncentrovaná jablonecká defenzíva bránila dlouho jakýmkoliv šancím pro Spartu. Ta na začátku poslední půlhodinky začala praktikovat kolmice za obranu.

Tu nejnebezpečnější dostal v 67. minutě Sionko, kterého ke střele nepustil třiadvacetiletý Frydrych, který při svém prvoligovém debutu skvěle přečetl hru a vyběhl před vápno včas. Více než stoprocentní příležitost pak zahodil čtvrthodiny před koncem střídající Pekhart, který vyčkával mezi dvěma stopery a dostal přihrávku přesně do uličky.

Míč doběhl těsně před vápnem a chytře ho prostrčil mezi nohami Blažka. Těsně před brankou se však při dorážce ohlížel na špatnou stranu a v malém vápně mu o milimetry vypíchl míč z kopačky na tyč Brabec.

Na druhé straně mohl zaúřadovat Kušnír, který dostal přihrávku přesně na kopačku a zblízka pálil tvrdě, ale nepřesně. Když pět minut před koncem neposoudil diskutabilní souboj Řepky s Pekhartem ve vápně hostí jako faul, bylo rozhodnuto, že se body budou dělit.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 3:1

24.03.2010 17:30

Góly: 50. Daniel Kolář, 67. Marek Bakoš, 82. Pavel Horváth - 90. Tomáš Wágner

Plzeň splnila svou povinnost a stále se drží čela tabulky. Sice na Západočechy nečekala tentokrát snadná práce, jelikož do Štruncových sadů přijela Příbram, přesto nezaváhali a berou tři body. Ty si na konto připisují díky výhře 3:0.

Úvodní dějství příliš vzruchu nepřineslo a těžko říct, který tým byl blíže k brance. Přesto Plzeň, konkrétně kapitán Pavel Horváth, měla hned na začátku k dispozici přímý kop ze zajímavé pozice. Gólman Lukáš Krbeček však předvedl báječný zákrok a míč vyrazil. Milan Petržela se zanedlouho dostal rychle do vápna, avšak se svou gólovou příležitostí naložil prachbídně.

Po zhruba půlhodině hry se drali do šance také hosté, včas ale zasáhnul gólman Daněk a vše vyřešil rázným odkopem. Hra s postupem času uvadala, diváky z nudy dostal až nepřesnou dalekonosnou ranou Tomáš Rada. Útočníka Marka Bakoše pro změnu vychytal jistý gólman Krbeček.

Plzeň začala druhou pětačtyřicetiminutovku aktivně. Hned na úvod si na konto připsala několik rohů a také šance. Navrátila ještě dokázal Krbeček vychytat, o malou chvíli později ovšem zakončoval Daniel Kolář a tentokrát byl již hostující gólman bezmocný a poprvé v zápase kapituloval. Viktorka se snažila své vedení pojistit, ovšem Příbram stále držel jistý Krbeček, který si poradil i se zakončením Petržely.

Příbram byla téměř bezmocná. K pokutovému území Daňka se dostávala jen sporadicky, a tak jí nezbývalo nic jiného, než vyzkoušet štěstí z dálky. Jednou takovou střelou se prezentoval Marek Plašil, jemuž však scházela velká dávka přesnosti. V 67. minutě naopak na druhé straně hřiště rozvlnil síť přesnou hlavičkou útočník Marek Bakoš.

Tím ale Plzeň neskončila. Do konce zápasu vstřelil další branku Pavel Horváth. Ten nachytal hostujícího gólmanu krásnou ranou z přímého kopu. Příbram se nakonec dočkala alespoň čestného úspěchu. V samotném závěru se gólově prosadil Wágner.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - SK Kladno 3:0

24.03.2010 17:30

Góly: 27. Michael Rabušic, 46. Richard Dostálek, 85. Jan Kalabiška

Jarní jízda Brna pokračuje i nadále ve velkém tempu. Proti poslednímu Kladnu se ani parta okolo středopolaře Polácha pořádně nenadřela, a přesto si připisuje další výhru.

Zápas mohl začít pro favorizované Brno pohromou. Kladno totiž hned na úvod z ničeho nic nebezpečně zaútočilo a nebylo příliš daleko vstřelení branky. Z malého vápna vypálil zkušený David Zoubek a gólman Bureš musel předvést báječný zákrok, kterým míč vyrazil alespoň na roh. Ještě blíže ale byli domácí v 16. minutě, kdy z brankové čáry na poslední chvíli vykopával míč obránce Beneš a zamezil tak Rabušicovi gólovou radost.

Jihomoravané byli po většinu prvního poločasu aktivnější a jejich snaha jim přinesla kýžený efekt v 27. minutě. Polachův centr se i díky velké dávce štěstí dostal až k nohám mladého Michaela Rabušice, který následně tvrdou střelou rozvlnil síť. Do konce poločasu mohlo Brno své vedení ještě pojistit. Těsně před přestávkou nebezpečně zakončoval zkušený Polách a gólman Tesař míč vyrazil za pomoci břevna.

Po změně stran začali svěřenci trenéra Beránka skutečně na jedničku. Druhého gólu se dočkali po pár sekundách hry. Střílený centr Polácha se dostal až k volnému Dostálkovi, který ráznou střelou nedal Tesařovi vůbec žádnou šanci. Nechybělo však příliš moc a mohlo to být o malou chvíli později už 3:0. Do zakončení se prodral Rabušic, jenže tentokrát narazil na jistého Tesaře, kterému se povedlo míč vyrazit.

Obrana Kladna místy hořela jak papír, a proto bylo jen otázkou času, kdy Brňané přidají další branku. Velmi blízko se ocitnul v 68. minutě Rabušic, ovšem opět nezakončil dosti důrazně, a tak poslední zadák Kladna míč stihl ještě zastavit. Úspěšným se stal až pět minut před koncem Kalabiška, který se zbavil obránce a pod padajícím Tesařem přesně zakončil.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 1:2

24.03.2010 17:30

Góly: 5. Adrian Rolko (vl.) - 57. Jan Chramosta, 84. Václav Kalina

Černé dny Sigmy Olomouc pokračují, Hanáci po výprasku se Spartou doma nestačili na Mladou Boleslav, které zároveň umožnili získat první jarní body. Výhru 2:1 zařídil až šest minut před koncem Kalina.

Utkání začalo velmi divoce, už v první minutě postupoval z úhlu sám na domácího brankáře Mendy, ovšem trefil jen Lovásika. Branka nepadla ani po dorážce Chramosty. Boleslav svojí šanci neproměnila a o tři minuty později za to tvrdě zaplatila. Janotkovu nepovedenou střelu si do vlastní branky tečoval Adrian Rolko a domácí vedli 1:0. Ve 27. minutě se Olomouci naskytla obrovská příležitost na zvýšení, nešťastník Rolko fauloval Škerleho, jenže nařízený pokutový kop neproměnil Šultes, skvěle se proti němu vyznamenal brankář Šeda. Další šanci Olomouce měl na svědomí Komárek, ten z úhlu minul branku. Také Mladá Boleslav měla slibné příležitosti, ovšem v prvním poločase už se diváci další branky nedočkali.

Olomouc v tomto utkání zahodila pokutový kop a v 54.minutě zahodila další obrovskou tutovku. Hubník v pokutovém území obešel Šedu, jenže toho v brance zastoupil Hrdlička a odkopem zažehnal obrovské nebezpečí. V prvním poločase zahodili první šanci Boleslavští a zaplatili za to, nyní totéž platilo znova, ovšem obráceně. V 57. minutě totiž vstřelila Boleslav vyrovnávací branku. Jan Chramosta se prosadil povedenou přízemní střelou - 1:1.

Po hodině hry se činil Lovásik, Sylvestreho dělovku vytěsnil na rohový kop. Mladoboleslavské vyrovnávací branka nakopla a hosté najednou v Olomouci rázně ožili. Jejich aktivita se nakonec vyplatila, neboť v 84. minutě vstřelil vítězný gól Kalina, který křižnou střelou doslova propálil brankáře Lovásika - 2:1 pro Mladou Boleslav. Olomouc už vyrovnat nestihla a po Spartě prohrála i s Mladou Boleslaví.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha - Baník Ostrava 0:3

24.03.2010 17:30

Góly: 14. Adam Varadi, 27. Tomáš Mičola, 88. Róbert Zeher

Střížkovští Bohemians nedokázali navázat na úspěšné minulé kolo a nyní podlehli vcelku snadno Baníku Ostrava 0:3. Hosté byli v zápase jasně lepším týmem a Bohemce toho příliš nedovolili.

Baníkovci vstoupili do utkání velmi aktivně a svého soupeře od úvodní minuty přehrávali. V 7. minutě navíc přišlo první větší varování, k Varadiho centru se prodral Mičola, avšak naštěstí pro branku Střížkova mířil výrazně vedle. Další šanci znovu přichystali hosté, Vydra už se hnal za míčem, jenže Beláň včasným výběhem celou akci přerušil. V 17. minutě přišla první branka Ostravy, Lukeš našel přesně zahraným rohovým kopem Adama Varadiho, který hlavou skóroval - 1:0 pro Baník Ostrava. Domácí se vůbec nemohli dostat do tempa a Ostrava nadále určovala tempo. Přesně po půlhodině hry navíc zvýšil vedení Tomáš Mičola. Útočník Baníku v pádu zakončil pohlednou a rychlou akci - 2:0 pro Baník. Bohemka se po druhé brance přeci jenom zkonsolidovala, ovšem brejkové situace Baníku byli hodně nebezpečně. Nicméně první poločas skončil vedením hostů 2:0.

Také druhý poločas začali lépe fotbalisté Baníku Ostrava, ovšem stoprocentní šanci si vytvořili Střížkovští, Flachbart se nečekanou akcí dostal ke střele a orazítkoval tyč! Pak už opět úřadovali hosté, kteří víceméně kontrolovali průběh utkání. Čtvrthodiny před koncem vyrazil Beláň Lukešovu střelu před Maria Ličku, ten však promáchl.

Těsně před koncem utkání zasadil poslední hřebík do rakve Bohemky Robert Zéher, tomu ale předložil přesný pas před prázdnou branku Vydra! Ostrava v Praze vyhrála celkem snadno 3:0.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Bohemians 1905 0:0

24.03.2010 17:30

Góly: -

Na jihu Čech se dnes diváci branky nedočkali. Českobudějovičtí s totiž připsali bezbrankovou remízu s Bohemians 1905. Výsledek 0:0 toho pro oba celky příliš neřeší.

Jako první se dostali ke střele Klokani, Štohanzlův pokus ale skončil těsně nad. O dvě minuty se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu, důvodem byl faul na Stráského, ovšem rozhodčí zůstal neoblomný. České Budějovice přidali plyn, Otepkova střela šla těsně vedle, avšak byla tečována, takže se zahrával rohový kop. Ve 36. minutě našel Laštovka Riegela, jenže ten hlavou nemířil přesně. První poločas více vzruchu nepřinesl, takže se šlo do šaten za stavu 0:0.

V 50. minutě měla Bohemka slibnou šanci, jenže to by musel po rohovém kopu někde trefit míč do branky. Odpověď přichystal na druhé straně Volešák, hlavou trefil jen Sňozíka. Diváky v ochozech nerozveselil ani Horejš, jehož střela byla zablokována. V 66. minutě vymysleli domácí oku lahodící akci, bohužel Volešák vypálil nepřesně, to byla ale jediná vada této šance. Dynamo Klokany zasypalo několika centry, jenže toho domácí nedokázali využít. V nastaveném čase vytáhl Sedláčkovo hlavičku Sňozík, a tím prakticky rozhodl o výsledku 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha211110027:943
2.FK Teplice21127235:2043
3.FK Jablonec21125424:1741
4.Baník Ostrava21116431:1839
5.Viktoria Plzeň21116429:1739
6.Slavia Praha2187626:2131
7.1. FC Brno2186721:2330
8.Sigma Olomouc2184932:2628
9.FK Mladá Boleslav2084831:2728
10.1. FK Příbram20731021:2624
11.Slovan Liberec21731123:2924
12.Bohemians 19052166913:1924
13.České Budějovice2148917:2520
14.1. FC Slovácko21531319:3018
15.Bohemians Praha21421520:4114
16.SK Kladno21421514:3514

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (342)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele