Gambrinus liga - souhrn 15. kola

23.11.2008, 12:08, aktualizováno 24.11.2008, 19:10
Komentáře a souhrny
Sparta prohrála v Jablonci a na první místo ztrácí již dvanáct bodů. Ostrava prohrála v Olomouci a Slavia otočila zápas s Teplicemi a dál uniká. Mladá Boleslav konečně bodovala naplno, když doma porazila Bohemians Praha. Viktoria Žižkov ukončila čekání na výhru, doma porazila 2:0 Příbram a odlepila se z posledního místa tabulky. České Budějovice mají dobrou formu a tu potvrdily proti Liberci.

Viktoria Žižkov - 1. FK Příbram 2:0

23.11.2008 10:15

Góly: 25. Petr Švancara, 62. Richard Kalod

Poprvé pod koučem Ščasným dokázal Žižkov zvítězit. V prvním zápase 15. kola si dokázal poradit s Příbramí, která byla naprosto bezmocná. Utkání navíc musela dohrávat bez svého nejlepšího kanonýra Daniela Huni, jenž musel odstoupit kvůli zranění. Za vítěze se trefili Švancara s Kalodem.

Domácí Viktora byla v první půli o poznání lepší a svého soupeře vůbec k ničemu nepustila. Nechybělo mnoho a už v 9. minutě se mohla radovat ze vstřelené branky. Ránu na bránu Slavíka vyslal Procházka a dokázal nastřelit břevno. Následně pálil z nebezpečné pozice také Vozábal, ale trefil pouze přes sebou stojícího spoluhráče Kaloda. Ve 12. minutě přišla pro hosty pohroma. Ze hřiště totiž odstoupil již zmiňovaný Daniel Huňa. Žižkov byl po většinu času aktivnější a po první půli také zaslouženě vedl. Jediný gól si na konto připsal útočník Petr Švancara, který využil zaváhání stoper Müllera a vyzrál na gólmana Slavíka.

Ten měl práci také hned po pár sekundách druhého dějství, kdy se natahoval po hlavičce domácího Kaloda. V 54. minutě se objevil v jasné gólové příležitosti Stracený, jenže scházela mu přesnost, a tak se skóre stále neměnilo. O osm minut později to už ale Žižkovu vyšlo. Na rohový kop Švancary vyskočil nejvýše Richard Kalod a přesnou hlavičkou uklidil míč do sítě. Blízko snížení byl Brazilec Costa. Jeho střelu z otočky ale reflexivním zákrokem dokázal zlikvidovat gólman Bartalský. Závěr utkání s Viktorka bez problémů pohlídala a připsala si na konto tři body.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 2:0

23.11.2008 14:30

Góly: 50. Petr Benát, 56. Petr Benát (pen.)

Budějovice doma porazily Slovan Liberec a to výsledkem 2:0. Obě branky vstřelil ve druhé půli Benát.

První velkou šanci měli hosté, jmenovitě záložník Bílek. Ten napřáhl z dvaceti metrů a s pomocí teče Homoláče nastřelil břevno branky domácího mužstva. Další a do poločasu poslední příležitost si vytvořil opět Liberec. Nejprve hlavičkoval Papoušek a jeho pokus Kučera vyrazil jen před Blažka, který zblízka netrefil.

Druhá půle patřila domácímu Petru Benátovi. Ten nejprve hned na začátku půle pálil po akci s několika spoluhráči do tyče a poté přidal i dvě branky. Ta první přišla v 50. minutě. Benát vystřelil po přiťuknutí Riegela a s pomocí Bílkovy teče překonal Zlámala - 1:0. O šest minut později slavili domácí podruhé. Benát tentokráte bezpečně proměnil penaltu po ruce Holeňáka, když střílel k pravé tyči - 2:0.

Více informací k zápasu

SK Kladno - Viktoria Plzeň 1:0

23.11.2008 14:30

Góly: 62. Jiří Šisler

Kladenští doma přemohli Plzeň a vyhráli 1:0. Jedinou branku zaznamenal střídající Šisler.

V první půli měly oba týmy po jedné příležitosti vstřelit branku, ani jednou ji však nevyužily. Nejprve v 10. minutě po rohu zblízka překopl branku hostí Procházka a poté na druhé straně neuspěl Hochmeister.

Ve druhém dějství měl velikou šanci domácí Šilhan, ale po centru Szaba střílel jen do brankáře. Gólový moment pro Kladno přišel v 62. minutě. Střídající Šisler využil dlouhý balon od Strnada a z rohu pokutového území nádherným volejem poslal svůj tým do vedení - 1:0. Šisler mohl vzápětí zdvojnásobit svůj střelecký účet, po narážečce s Herzánem vystřelil pěkně, ale brankáře nepřelstil. V závěru utkání pak mohl definitivně zhasit naděje Plzně na body Strnad, ale sám před brankářem nedokázal dobře zakončit. I přesto Kladno udrželo vedení a vyhrálo 1:0.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Tescoma Zlín 3:0

23.11.2008 15:00

Góly: 23. Tomáš Došek, 52. Tomáš Došek, 81. Marek Střeštík

Moravský boj vyzněl lépe pro Brno. Oproti posledním špatným výkonům v neděli předvedli domácí příjemnou podívanou. Naopak tápající Zlín akorát navázal na nevalné výsledky.

Brno prokazovalo snahu o skórování od prvních minut, přesto si na první nebezpečnou šanci museli diváci počkat do 23. minuty. A hned to byla šance gólová. Lira nacentroval do vápna, Vrána předložil míč Doškovi, který se do míče pořádně opřel a nedal brankáři naději. I přes stálou aktivitu domácích měl obrovskou příležitost vyrovnat Vyskočil. Živnému ve vápně nezbylo nic jiného než faulovat Žůrka, jenže penaltu zlínský hráč nekopl nejlépe a Lejsal rukou vyrazil. Na druhé straně se trenérově důvěře snažil odvděčit Vrána. Nejprve jeho pokus zmařil solidním zákrokem Baranek, po následném rohu hlavičkoval jen těsně mimo.

Úvod druhé půle opět patřil domácím a hned v sedmé minutě se prosadil opět Tomáš Došek. Lirův nebezpečný průnik byl zastaven za cenu rohu. K tomu se postavil Kalivoda, centr podcenil Baranek a brněnský útočník měl před sebou prázdnou branku. Zlín nadále prokazoval mizernou formu a šance na zkorigování stavu se nedostavovala. Brno se nikam nehnalo, a tak Střeštíkův nádherný gól byl o to překvapivější. Kritizovaný hráč napřáhl z třiceti metrů a neopakovatelnou trajektorií opřel míč o břevno, od kterého se míč odrazil do branky. Závěr se tak dohrál už jen z povinnosti.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Bohemians Praha 1:0

23.11.2008 16:00

Góly: 86. Jakub Řezníček

Mladá Boleslav zvítězila v podprůměrném utkání 1:0. Bohemians jako kdyby po Spartě zapomněli, že favority mohou porazit a body poprávu zůstaly u domácího mužstva.

Boleslav od počátku ukazovala, že chce hrát v zápase prim a brzy rozhodnout. Hned v šesté minutě k tomu měl blízko Pecka, který zachytil rozehrávku, ale před Beláněm mířil mimo. K další střele pobídl Mendy Papadopulose, po centru však zamířil nad. Pro domácí tak mohla přijít ledová sprcha ve 20. minutě. Dobešovu gólovou střelu z hranice penalty totiž se štěstím vyrazil Kalina. Deset minut před koncem zachyboval Poláček, ale Macháček pouze nechal vyniknout dobrým zákrokem Millera.

Druhý poločas patřil k jednomu z nejhorších, co letošní liga nabízela. Snažící se Boleslav si nedokázala přesně přihrát, Bohemians se pro jistotu o fotbal ani moc nesnažili. Potěšit domácí diváky mohl až deset minut před koncem střídající Nečas, kdyby z vápna mířil o pár decimetrů přesněji. Jenže fanoušci středočeského týmu se gólu přesto dočkali. V 86. minutě Procházka odcentroval a Řezníček lehkým dotykem hlavou usměrnil míč k tyči.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Baník Ostrava 2:1

23.11.2008 17:00

Góly: 13. René Bolf (vl.), 68. Martin Komárek - 26. Václav Svěrkoš

Olomouc získala cenné tři body v napínavém zápase, kde blíže k vítězství měla aktivní Ostrava. Baník se tak propadl za Boleslav, naopak Sigma v případě sparťanského neúspěchu bude po polovině na pohárových příčkách.

První minuty dávaly najevo, že olomoucký stadion čeká vyrovnaná bitva. Ve třinácté minutě přišel i první gól. Heidenreich centroval do vápna na Ordoše, ten byl faulován, a tak ho v přesném zakončení nahradil nešťastník René Bolf. Sigma sice nepouštěla svého soupeře do tlaku, přesto se moc dlouho z vedení neradovala. Ve 26. minutě využil Svěrkoš přesné přihrávky ke zbavení se Šuškavčeviče a proti Drobiszovi zachoval chladnou hlavu a po zemi skóroval. Domácí obrana se z gólu ještě nevzpamatovala a mohla děkovat svému brankáři, že po její chybě neinkasoval po druhé. Střihavka dopomohl Ličkovi ke střele z úhlu, kterou Drobisz s obtížemi vytáhl. Nepříjemnou vzpomínku na zápas bude mít Melinho, brazilský záložník se totiž stal součástí ostravské války se sněhovými koulemi.

Do druhého poločasu vstoupili aktivně hosté. Nejprve Střihavka z osmi metrů trefil pouze brankáře Drobisze. Poté Svěrkoš využil nekompaktní obrany a z patnácti metrů mířil jen těsně vedle. Další chyby se snažil využít aktivní Střihavka, ale místo přihrávky na dobře postaveného Ličku volil střelu, kterou orazítkoval tyč. A tak přišel trest na straně druhé. Komárek si vyskočil na malém vápně na Melinhův roh a hlavičkou pod břevno vrátil domácím vedení. Pár minut předtím mohl skórovat právě exekutor Melinho, ale Bučkovu branku minul.

Baník se nezvdával. Střihavka osamocený na penaltě hlavičkou branku netrefil. V další šanci zase tváří v tvář nedokázal Drobisze propálit. Domácí brankář si poradil i s dobře kopnutou standardkou Svěrkoše. A tak hlavně díky němu uhájila bránící se Sigma vedení a prodloužila sérii bez prohry na sedm zápasů.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Teplice 3:1

23.11.2008 20:00

Góly: 53. Tomáš Necid (pen.), 70. Tijani Belaid, 77. Tomáš Necid - 10. Štěpán Vachoušek

Slavia si v Edenu poradila s Teplicemi a vyhrála 3:1. Žlutomodří sice od desáté minuty vedli, ale domácí tým góly z druhé půle dokázal zápas otočit. Dvě branky zaznamenal Tomáš Necid.

První gól padl v Edenu již po deseti minutách hry a jeho autorem byl Štěpán Vachoušek. Tepličtí vstřelili branku po standardní situaci, zleva centroval Stožický, míč se dostal až k Vachouškovi a ten ho přízemní ranou poslal do sítě - 0:1. Slavia mohla odpovědět na gól Teplic o sedm minut později Belaidem, ale tuniský středopolař pálil těsně nad břevno Belicovy brány. Po půlhodině hry se do dobré pozice dostal Latka, ten si naběhl na centr Hubáčka a chystal se střílet, v poslední chvíli ho ale zblokoval jeden z teplických. Dvě minuty před přestávkou ještě střílel domácí Jarolím, ale ani on se neprosadil a balon poslal nad bránu.

V 53. minutě se Slavia dočkala vyrovnání. Z penalty se prosadil reprezentační forvard Tomáš Necid. Pokutový kop se zahrával po jasném faulu Lukáše na Ivanu a Necid si s ním poradil zkušeně, když si počkal na pohyb brankáře a míč uklidil k tyči - 1:1. Slavia pokračovala v tlaku a v 70. minutě se dostala do vedení. Gól vstřelil Tijani Belaid, který pálil hlavou do země a míč se následně odrazil za záda Belice - 2:1. V 78. minutě bylo pro hosty ještě hůř, svou druhou branku totiž přidal Necid. Po rychlém brejku se dostal míč k Ivanovi a ten přesným centrem našel hlavu Necida. Již brzy hráč CSKA Moskva zakončil prudkou hlavičkou pod břevno - 3:1. Uběhla minuta a domácí mohli skórovat znovu, ale Klein na poslední chvíli vykopl Krajčíkův tečovaný centr z brankové čáry. Nic dalšího se nestalo a slávisté doma porazili Teplice 3:1.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Sparta Praha 1:0

24.11.2008 17:15

Góly: 41. David Lafata

Sparťanská krize i nadále pokračuje. Svou nevalnou formu potvrdila také v Jablonci. Ze severu Čech si díky trefě Lafaty neodváží ani bod a klesla již na šestou příčku v tabulce.

V prvním poločase byl Jablonec o poznání aktivnější a hrál ve velké pohodě, což využil v závěru ke vstřelení branky. Naopak Spartě se opět nedařilo téměř nic a plně navázala na výsledky z posledních zápasů. V 17. minutě si Sparta mohla oddechnout, a to když po skrumáži před bránou pálil Zábojník, míč ale za záda Blažka poslal nedokázal, jelikož mu scházela přesnost.

Krátce na to Severočeši opět zahrozili. Nejprve pálil vedle záložník Michálek a o pár sekund později vytáhnul Blažek reflexivní zákrok na nebezpečnou hlavičku Klapky. To ale ještě nebyl konec, o překvapivou střelu se pokoušel Hamouz, jenže ani on neuspěl. Další zajímavá situace přišla až ve 40. minutě, kdy to zkoušel na Blažka opět Hamouz, ale jeho střela či centr minula šibenici hostující brány.

Už za minutu to však Jablonci vyšlo. Po rychlé kombinaci se po přihrávce Michálka prosadil kanonýr Lafata. Ten moc práce neměl, protože jeho povinností bylo pouze poslat míč do prázdné brány. Vzápětí mohl vedení dokonce pojistit Igor Žofčak, ale také jeho střele z hranice pokutového území scházela přesnost.

Trenér Chovanec se rozhodl o přestávce stáhnout ze hřiště Miroslava Matušoviče, jehož nahradil Jan Holenda. Sparta tak začala hrát na dva hrotové hráče, ale ani to jí moc nepomohlo. V ofenzívě byla v úvodu poměrně neškodná a gólman Špit, až na výjimky, žádné nepříjemné šance soupeře řešit nemusel. Naopak v 67. minutě měli hosté velké štěstí. Klapkův přímý kop totiž s vypětím všech sil dokázal zlikvidovat Blažek.

Jednu z mála šancí, jak s výsledkem něco udělat, měla Sparta v 73. minutě, kdy Holendu vyslal dopředu Slepička, ale střídající útočník byl nakonec včas zastaven domácím stoperem Pavlíkem a ke střele se vůbec nedostal. Tentýž hráč mohl vyrovnat přesně o šest minut později, jenže po minele Hamouze nastřelil pouze vyběhnutého brankáře Špita. To bylo od Sparty vše.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha15113137:1136
2.FK Mladá Boleslav1584321:1628
3.Baník Ostrava1583427:1527
4.Sigma Olomouc1575321:1726
5.Slovan Liberec1574421:1725
6.Sparta Praha1573522:1724
7.FK Jablonec1564515:1722
8.1. FC Brno1554617:1619
9.FK Teplice1554615:1419
10.Viktoria Plzeň1547419:1919
11.České Budějovice1539314:2018
12.1. FK Příbram1552817:2117
13.Bohemians Praha1551921:2916
14.SK Kladno153489:2213
15.Viktoria Žižkov15321016:2411
16.Tescoma Zlín1523108:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (438)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele