Gambrinus liga: preview sezóny 2007/08

04.08.2007, 13:01, aktualizováno 04.08.2007, 13:01
Previews
Zaujalo nás
Již zítra startuje nový ročník nejvyšší české fotbalové soutěže, Gambrinus ligy. Na poměry obvyklé v českých klubech proběhlo nečekaně mnoho změn, hlavně na trenérských lavičkách, kde dostane šanci mnoho mladých ambiciózních tváří. Největším favoritem je jako tradičně Sparta, která se v létě snažila o omlazení týmu. Hned v závěsu je věčný rival Slavia, kterou čeká snad poslední rok ve "vyhnanství" na Strahově. Rozloučí se titulem?

Velký boj se dá čekat o účast v pohárové Evropě. Na oslabené Mladou Boleslav a Liberec by se chtěli dotáhnout v Ostravě, Brně, Teplicích či dokonce v Jablonci a Plzni. Klidný střed tabulky by si chtěli zajistit v Českých Budějovicích a Olomouci, která minulý rok zažívala velké starosti o pokračování v nejvyšší soutěži. Zvlášť v případě Jihočechů to může být problémové, často se potvrzuje, že druhý rok je pro nováčka mnohem těžší, než ten premiérový. Kariéru navíc v jihočeském dresu ukončila jedna z největších osobností českého fotbalu v posledním desetiletí, Karel Poborský se ve svém mateřském klubu bude angažovat již pouze jako funkcionář.

Zbývající kluby mohou jen těžko mít ambice vyšší, než ty záchranářské. Mezi Kladnem, Zlínem, Mostem a oběma nováčky (Viktoria Žižkov a Bohemians 1905) by se tedy mělo rozhodnout o dvou sestupujících. Starosti se záchranou však nakonec mohou mít i v Českých Budějovicích.


1. AC SPARTA PRAHA

Nejbohatší český klub v létě opět nelenil a přivedl několik nadějných hráčů. Oproti Slavii mají Letenští mnohem více finančních prostředků, díky čemuž se do Sparty postupně stěhovali Kúdela ze Slovácka, Limberský z Plzně, Bosňan Vršajevič (později uvolněn na hostování na Kladno), Kladrubský z Českých Budějovic, Žofčák z Ružomberoku, Abraham z Mladé Boleslavi či Kozáčik z rivalské Slavie. Přišel i talent Kamil Vacek, který zazářil v Olomouci, pak však nepochopitelným krokem ztratil důležitou část kariéry na tribuně bundesligového Bielefeldu. Z hostování se navíc vrátili brankář Zlámal, stoper a kapitán české reprezentační U-20 Šimůnek, záložník Petržela a útočník Holenda.

Do Norimberku odešel na vysněné zahraniční angažmá brankář Jaromír Blažek a proto byl pro Michala Bílka hlavní otázkou pro letní přípravné období post brankářské jedničky. V přípravných zápasech se postupně vystřídala trojice Grigar, Poštulka, Zlámal. Chvíli před startem ligového ročníku navíc na Letnou dorazil slávista Kozáčik, trenér Bílek tedy měl z čeho vybírat. Nakonec jedničkou zvolil zkušeného Tomáše Poštulku.

Obranu by měl opět řídit horkokrevný kapitán Tomáš Řepka, který ovšem ztratil stoperského parťáka, Štěpán Kučera odešel do belgických Brugg. V přípravném období se vedle Řepky na stoperském postu vystřídali Mareš, Zabavník, Kladrubský a Kadlec. Navíc je k dispozici talentovaný Šimůnek, kterému se dávají na pozici druhého stopera největší šance. Do konce přestupního termínu je ještě možný příchod Pavla Košťála z Liberce, naopak odejít by mohl Michal Kadlec, o kterého jeví zájem některé bundesligové kluby. Na pravém kraji obrany má jisté místo Zdeněk Pospěch, nalevo je naopak k dispozici několik řešení, největší šance se však dávají novici Kladrubskému (České Budějovice).

V záložní formaci se Sparta přes léto posílila příchody Ondřeje Kúdely (Slovácko), Davida Limberského (Plzeň), Igora Žofčáka (Ružomberok), Martina Abrahama (Mladá Boleslav) a Kamila Vacka (Bielefeld). Poslední z jmenovaných by však měl začít sezónu v B-týmu a vyloučit nelze ani jeho hostování v jiném prvoligovém klubu. Při zranění Matušoviče se počítá s Pavlem Horváthem coby tvořivým levým záložníkem, střed hřiště by měl jistit defenzivní dvojblok v podání Huška s Abrahamem, napravo má velké šance další novic Limberský. Kádr Sparty v záložní řadě neuvěřitelně široký, trenér Bílek má k dispozici ještě Kisela, Kúdelu, Žofčáka, Petrželu, Kóňu, Vacka, Sylvestreho, Koláře či momentálně zraněného Matušoviče, v záloze navíc může alternovat i Kladrubský či Rezek.

V útoku budou sparťané spoléhat na dvojici Došek – Kulič, jejichž spolupráce na jaře fungovala velmi dobře. Na střídačce budou připraveni po zranění se vracející Miroslav Slepička či zbrklý Jan Rezek. Pokud nebude uvolněn na hostování, může kouč Bílek spoléhat i na odchovance Holendu, který se na Letnou vrátil po letech strávených na hostováních v Drnovicích, Liberci a Českých Budějovicích.

Sparta má opět k dispozici jednoznačně nejsilnější a nejširší kádr. Obzvlášť v záložní řadě však může být taková konkurence spíše na škodu. Pokud navíc sparťané nepostoupí do základní skupiny Ligy mistrů, budou zřejmě muset prodat jednu ze svých hvězd, aby zalepili díry v klubovém rozpočtu. Zajímavé bude sledovat i počínání trenéra Bílka, který v prozatímní trenérské kariéře vždy spoléhal na úzký okruh vyvolených hráčů, zatímco teď bude muset udržet v zápasovém napětí přes dvacet hráčů dělajících si zálusk na místo v základní sestavě.

Příchody: Kúdela (Slovácko), Limberský (Plzeň), Vršajevič (Zenica, Bosna), Kladrubský (České Budějovice), Abraham (Mladá Boleslav), Žofčák (Ružomberok), Zlámal (návrat z host., Zlín), Šimůnek (návrat z host., Kladno), Holenda (návrat z host., České Budějovice), Petržela (návrat z host., Jablonec), Bíro (B-tým), Kozáčik (Slavia), Vacek (Bielefeld)

Odchody: Blažek (Norimberk), Š. Kučera (Bruggy), Jun (konec host., Trabzonspor), Ančic (konec host., Žilina), Jelínek (host., Kladno), Voříšek (host., Mladá Boleslav), Jungr (České Budějovice), Vršajevič (host., Kladno), Šimák (Jena, Něm.), Drobný (Augsburg, Něm.), Zich (host., Čáslav), Miski (host., Kladno)

Výhody: zkušený a široký kádr, psychická odolnost, domácí prostředí
Nevýhody: defenzivní část, příliš velký počet záložníků

Pravděpodobná sestava: Poštulka – Pospěch, Řepka, Šimůnek, Kladrubský (Kadlec) – Limberský, Hušek, Abraham, Horváth – Došek, Kulič

Nejdůležitější hráči: Tomáš Řepka, Libor Došek, Marek Kulič


2. SK SLAVIA PRAHA

"Sešívaní" udělali přes léto v týmu radikální řez. Trenéru Karlu Jarolímovi se společně s generálním ředitelem Petrem Doležalem povedl i doslova husarský kousek – do Slavie se vrátil vítěz Ligy mistrů i Poháru UEFA, klubová ikona Vladimír Šmicer. Populární "Šmíca" se vrací po dlouhých jedenácti letech, stejně dlouhou dobu Slavia čeká na ligový titul. Druhou nejdiskutovanější posilou je záložník Ladislav Volešák, který přichází z Letné, kde v prvním týmu nikdy nedostal šanci. Volešák, jenž by měl ve středu zálohy nahradit Lukáše Jarolíma (Siena), strávil minulý ročník na hostování v Českých Budějovicích, kde se obzvlášť na podzim představoval ve výborné formě.

Na pozici brankáře přišel z Mostu zkušený Martin Vaniak, který by podle předpokladů měl plnit roli "dvojky" Michalu Vorlovi, ten však bude na začátku sezóny mimo hru kvůli operaci menisku. Místo naopak nezbylo na Matúše Kozáčika, který si příliš nerozuměl s koučem Jarolímem a musel si hledat nové angažmá. Nakonec zakotvil na Letné, Sparta totiž byla jediným opravdovým zájemcem o služby kdysi velmi nadějného brankáře.

Do obrany přišel ze Sokolova skvěle rychlostně vybavený František Dřížďal, jenž má za úkol vytvořit konkurenci pro slovenského reprezentanta Mateje Krajčíka. Střed obrany může být hlavní slabinou "sešívaných", při zranění Martina Latky bude kouč Jarolím spoléhat po odmítnutí Miroslava Holeňáka hlavně na zkušeného Ericha Brabce, který se do Čech vrací po dlouhých letech v zahraničí. Další posilou je Ondřej Šourek, který přichází z druholigové Jihlavy. Nejistá situace panovala okolo mládežnického reprezentanta Marka Suchého, nakonec se však vše vyřešilo a finalista MS do 20 let podepsal novou smlouvu. Na místě levého obránce by měl nastupovat spolehlivý David Hubáček, za kterého může zaskočit tvrdě hrající Ante Aračič. Ze Slavie naopak odešli horkokrevný Radek Dosoudil, nevýrazný Aleš Urbánek a Jan Vorel, který nedokázal přesvědčit, že má kvality na boj o ligový titul.

Záložní formace je oproti minulému ročníku také téměř k nepoznání. Na jejím pravém okraji by měl nastupovat ze Slovácka příchozí Milan Ivana, o pozici defenzivního záložníka budou bojovat odchovanec Michal Švec s Francouzem Mickaelem Tavaresem (velmi reálná je i varianta, že budou nastupovat ve středu zálohy společně), který nadchl při zkušebních testech a po krátké době mu byla nabídnuta smlouva. Odcházejícího kapitána Lukáše Jarolíma by měl nahradit bývalý sparťan Ladislav Volešák, který by také měl zvýšit úspěšnost při standardních situacích. Alternativou za Volešáka by měl být devatenáctiletý Francouz Tijani Belaid, přicházející na roční hostování z Interu Milán. Na další hostování naopak na Kladno putuje Marcel Gecov, který se tam potká s dalším nadějným slávistou Bořkem Dočkalem. Do Mladé Boleslavi zamířil Tomáš Hrdlička, kterému skončila smlouva. Na levé straně záložní řady bude pobíhat (pokud tedy bude zdravotně v pořádku) Vladimír Šmicer, kterého by měli alternovat odchovanci Petr Janda s Tomášem Jablonským. Více šancí by měl oproti minulému ročníku dostat i David Kalivoda, jenž může nastupovat jak ve středu zálohy, tak na obou jejích krajích. Zbývají ještě Brazilec Costa a po zranění se vracející Milan Černý, jehož pozice v týmu však zatím nebude nikterak důležitá. Naopak nejméně celý podzim do hry nezasáhne slovenský reprezentant Dušan Švento, který byl blízko angažmá v Premier League (Derby County), ale při zkušebních testech si přetrhl kolenní vaz a čeká ho nejméně půlroční pauza.

Karel Jarolím by měl střídat na hřištích soupeřů velmi úspěšný systém 4-4-1-1 s tradičním 4-4-2, ke kterému bude mít také k dispozici dva čistokrevné zkušené útočníky – nově příchozího Zdeňka Šenkeříka (Malatyaspor) a staronového kapitána Stanislava Vlčka, který se nakonec rozhodl prodloužit smlouvu. Více šancí by měl dostat i talentovaný Tomáš Necid. Alternativou do útoku je i Gaúcho, který však zatím nepotvrdil svůj potenciál. Na hostování do Českých Budějovic naopak poputoval další z mladíků Karel Zelinka.

Příchody: Šmicer (Bordeaux), Šenkeřík (Malatyaspor), Brabec (Aarau), Volešák (Sparta), Tavares (Tours, Fr.), Belaid (host., Inter Milán), Dřížďal (Sokolov), Šourek (Jihlava), Vaniak (Most), Ivana (host., Slovácko)

Odchody: L. Jarolím (Siena), Hrdlička (Mladá Boleslav), Reiter (konec host., Artmedia), Nedzipi (konec host., Jugomagnat), Urbánek (konec host., Spartak Moskva), Dosoudil (Artmedia), Vácha (host., Jablonec), Dočkal (host., Kladno), Kratochvíl (Šachťor Karaganda, Kaz.), Gecov (host., Kladno), Zelinka (host., České Budějovice)

Výhody: široký kádr, osobnost typu Vladimíra Šmicera v týmu, kvalitní trenér
Nevýhody: strahovské domácí prostředí, horší obrana (zejména při zdravotních problémech Latky), velké změny v kádru oproti loňské sezóně

Pravděpodobná sestava: Vorel (Vaniak) – Krajčík, Latka, Suchý (Brabec), Hubáček – Ivana (Belaid), Tavares, Švec, Šmicer – Vlček, Šenkeřík

Nejdůležitější hráči: Martin Latka, Vladimír Šmicer, Stanislav Vlček


3. FK MLADÁ BOLESLAV

V Boleslavi se (stejně tak jako v jiných klubech) přes léto událo hned několik změn. Úspěšné angažmá ukončil trenér Dušan Uhrin ml., který se vydal do zahraničí, konkrétně do rumunské Polotechniky Temešvár. Jeho místo na trenérské lavičce zaujal Luděk Zajíc, který již Boleslav trénoval v prvním ročníku po postupu do Gambrinus ligy společně s Milanem Bokšou. Zajíc v poslední době působil v "Bolce" jako skaut. Kromě trenéra Uhrina opustily Boleslav i další dvě klíčové postavy posledních úspěchů – defenzivní záložník Martin Abraham zamířil na lukrativnější angažmá do Sparty, Luboš Pecka odešel na roční hostování do Aachenu, který letos opustil německou Bundesligu a zamířil o soutěž níže. Součástí hostování je i opce na případný přestup.

Jedničkou mezi tyčemi by měl být opět Miroslav Miller, jeden z nejlepších brankářů v celé lize. Na pozici konkurenta mezi tyčemi vystřídal příchozí Petr Pižanowski Pavla Kučeru, který zamířil do Českých Budějovic. Na pozici brankářské "trojky" je připraven Jan Šeda.

Vynikající stoperská dvojice Rajnoch – Kopic zůstala beze změny. Třetí v řadě na stoperský post by měl být Adrian Rolko, jehož bývalý trenér Uhrin ml. v jarní části občas využíval i na hrotu útoku, kde hradecký rodák mohl využívat svou výšku. Na pravém okraji obrany by měl i nadále nastupovat spolehlivý František Ševinský, naproti tomu tradiční levý obránce Marián Palát zamířil za dolary do ruského Vladivostoku. Jeho náhradník Jaroslav Nesvadba se vrátil z hostování do Zenitu Petrohrad a proto bude muset na místě levého obránce nastupovat zřejmě Tomáš Hrdlička, který však poslední roky odehrál ve středu zálohy. Další posilou do obrany je Petr Krátký z Liberce, ten by měl však nastupovat až v případě zranění či vykartování některých členů obranné formace.

V záložní formaci se bude tým z města automobilů spoléhat opět hlavně na herní inteligenci kapitána Marka Matějovského, který přes enormní zájem belgických Brugg zůstává i nadále v Boleslavi. Náhradou za Martina Abrahama je Petr Voříšek, který sice již delší dobu patří Spartě, ale poslední roky strávil na hostováních v rakouské lize. Levé křídlo si opět pronajme rychlonohý Tomáš Poláček, který však nestihne start ligové sezóny z důvodu rehabilitace po operaci třísel. Zato na druhé straně je situace značně nejasná, na post pravého záložníka mají zálusk nově příchozí Václav Kalina z Kladna, dále Michal Ordoš, Tomáš Sedláček, Radim Nečas, David Brunclík či Jaroslav Dittrich. Řešením by mohlo být i stažení Jana Kysely z pozice útočníka zpět do záložní formace, to se však jeví jako nejméně pravděpodobná varianta.

Útok Boleslavských bude opět nastupovat v obměněném složení, po zimním odchodu Marka Kuliče do Sparty odešel i král ligových střelců minulého ročníku – Luboš Pecka. Aspirant na reprezentační dres zamířil do Alemannie Aachen, která by v letošní sezoně měla aspirovat na návrat do německé Bundesligy. Ve skvělé formě se na jaře ukazoval Jan Kysela, který přesvědčil i na mistrovství Evropy do 21 let. Spolu s ním by v útoku měl nastupovat jeden z dvojice Radim Holub, Ivo Táborský. Na střídačce bude připraven talentovaný Řezníček z Příbrami, stagnující Michal Ordoš či nevýrazný Tomáš Sedláček.

Trenér Luděk Zajíc má k dispozici velmi zajímavě složený tým. Pokud však chce hrát o ligový titul, musí v základním složení kvalitní obranná část vydržet co nejdéle bez zranění či karetních trestů. Důležité bude i nahrazení střelce Pecky, vzhledem k týmovému pojetí by to však pro Boleslav nemuselo býti tak velký problémem, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Příchody: Pižanowski (Jirny), Hrdlička (Slavia), Táborský (Slavia), Voříšek (host., Sparta), Kalina (Kladno), Řezníček (Příbram), Šmerda (návrat z host., Příbram), Vít (návrat z host., Jihlava), Vaněček (K. Vary), trenér Zajíc

Odchody: Pecka (Aachen), P. Kučera (České Budějovice), Krátký (Liberec), Abraham (Sparta), Nesvadba (konec host., Zenit Petrohrad), Palát (Vladivostok), trenér Uhrin (Temešvár)

Výhody: kvalitní defenzivní část, herní mozek Matějovský
Nevýhody: nezkušený trenér Zajíc, absence kvalitního křídla při neúčasti Poláčka, absence typického koncového útočníka

Pravděpodobná sestava: Miller – Ševinský, Rajnoch, Kopic, Hrdlička – Kalina, Voříšek, Matějovský, Poláček – Kysela, Táborský (Holub)

Nejdůležitější hráči: Miroslav Miller, Jan Rajnoch, Marek Matějovský


4. FC SLOVAN LIBEREC

Největší událostí po skončení loňského ligového ročníku byla v severočeském městě rezignace úspěšného kouče Lavičky. I když ono se to rezignací ani moc nazývat nedá, sympatický kouč k ní byl delší dobu tlačen kroky vedení klubu, až nakonec nevydržel. Přes několik zajímavých nabídek si Lavička počkal a podle přísloví "Kdo si počká, ten se dočká..." se mu to také vyplatilo – stal se hlavním trenérem české jednadvacítky po odvolaném Ladislavu Škorpilovi. Na horkou trenérskou židli v Liberci se přesunul jeho dosavadní asistent Michal Zach, který vyznává podobnou filozofii jako jeho bývalý nadřízený. Asistentem zůstává Josef Petřík.

Místo mezi libereckými tyčemi by měl mít "předplacené" zkušený Zbyněk Hauzr. V případě zranění či úpadku formy mohou zaskočit průměrný Petr Bolek či mladý Maxim Uvarenko.

Liberci se přes léto podařilo obranu kvalitně posílit, znát by měly být hlavně příchody Miroslava Holeňáka (Mattersburg) a Adama Petrouše (Ankaraspor). Naopak na Letnou možná ještě zamíří dirigent obrany Pavel Košťál. Z Boleslavi přichází do Liberce Petr Krátký, z hostování v Olomouci se vrací Radek Hochmeister, který však může nastupovat i ve středu pole. V obraně jsou kromě zkušených (Šinglár, Janů, Petrouš, Holeňák, Košťál) k dispozici i nadějní mladíci (Radek Dejmek, Jan Polák II, Dohnálek). Obrana by tedy měla být hlavní zbraní loni čtvrtého týmu ligové tabulky. Napravo by měl nastupovat Slovák Peter Šinglár, nalevo pomalu přichází o místo zkušený Tomáš Janů, na jeho místu se dere Jiří Liška.

Záloha by letos měla nastupovat v podobném složení, jako v sezóně loňské. O defenzívu by se měl starat bojovník Jiří Bílek, z pravé strany by měl podnikat výpady technicky založený Petr Papoušek, zleva přímočarý Daniel Pudil. Diktovat tempo by měl slovenský reprezentant Ivan Hodúr, který ale, stejně jako Pudil, ještě může do konce srpna změnit dres. Velkým oslabením je vážné zranění Tomáše Frejlacha, který v dlouhodobém horizontu může pomýšlet i na reprezentační dres. Na lavičce náhradníků budou připraveni mladí Ján Vlasko, Hudson či defenzivní univerzálové Hochmeister s Dohnálkem. Alternativou za dirigenta Hodúra může být i Filip Dort, který se vrátil z hostování v Teplicích. Jelikož by měl nový trenér Zach často sázet i na defenzivní pojetí 4-5-1, ve středu zálohy by mělo zbýt místo i na zkušeného Radka Bejbla, který se do čech vrací po angažmá v Rapidu Vídeň.

V útoku bude trenér Michal Zach sázet na zkušeného bojovníka Jana Nezmara, který kolem sebe bude mít navrátilce Filipa Dorta a několik nadějných mladíků. Nejznámějším z nich je bezesporu Jan Blažek, který by se letos měl napevno usadit v základní sestavě. Dále jsou k dispozici Robin Dejmek (Slavia) či Brazilec Jales.

Pokud se týmu vyhnou zranění, není radno Liberec předem odepisovat. Zvláště, jestli v klubu zůstanou Ivan Hodúr s Danielem Pudilem, má nový trenér Zach k dispozici velmi dobrý, a oproti loňskému ročníku i dostatečně široký, kádr...

Příchody: Holeňák (Mattersburg), A. Petrouš (Ankaraspor), Krátký (Mladá Boleslav), Hochmeister (návrat z host., Olomouc), Dort (návrat z host., Teplice), Jirouš (návrat z host., Čáslav), Hudson, Jales (oba Brazílie), Radek Dejmek a Robin Dejmek (oba Slavia B), Pyšek (Cheb), Jarkovský (Převýšilov), Bejbl (Rapid Vídeň), trenér Zach

Odchody: Parks, Rick (oba konec smlouvy), Rehák, Radzinevičius (oba hostování, České Budějovice), Matula (host., Opava), trenér Lavička

Výhody: stabilizovaný kádr, zkušená obrana
Nevýhody: napjatá situace mezi hráči a vedením klubu, odchod hráči i fanoušky obdivovaného trenéra Lavičky

Pravděpodobná sestava: Hauzr – Šinglár, Košťál, A. Petrouš, Janů (Liška) – Papoušek, Bílek, Bejbl (Holeňák), Hodúr, Pudil – Nezmar

Nejdůležitější hráči: Ivan Hodúr, Daniel Pudil, Jan Nezmar


5. FC BANÍK OSTRAVA

Baník v létě ohlásil dva velké návraty – na Bazaly se vrací v zahraničí neúspěšný střelec Václav Svěrkoš a také stoper René Bolf, který se již delší dobu potýká se zdravotními problémy. Společně se stabilizovaným kádrem by měli svěřenci zkušeného trenéra Karla Večeři útočit na místa zaručující účast v pohárové Evropě. Baník se po pokaženém podzimu loňské sezóny na jaře představoval ve velmi dobré formě a na sedmé příčce se umístil až na základě horších vzájemných zápasů s Plzní i Brnem.

V brance Baníku není předem stanovená "jednička", v přípravě dostávali šanci rovnocenně zkušený Petr Vašek i mladíček Antonín Buček. Naopak Radek Petr, brankář vicemistrů světa do dvaceti let, který minulou sezónu strávil na hostování v třetiligových Mutěnicích, zamířil do italské Serie A – konkrétně do Parmy, od které Baník obdrží zhruba 10 milionů Kč.

Obranu Baníku bude řídit velezkušený René Bolf, který se na Bazaly vrací po angažmá ve francouzském Auxerre. Stejně jako u Vladimíra Šmicera je však nutno podotknout onu větu "Pokud bude zdráv...". Vedle něj by ve stoperské dvojici měl nastupovat buď nadějný Petr Cigánek, nebo první ligou ostřílený David Bystroň, který však může alternovat i na pozici defenzivního záložníka. Na pravém kraji obranné řady bude mít místo mladý Radim Řezník, jehož vedení Baníku odmítlo uvolnit na mistrovství světa do dvacetil let v Kanadě. Na levém okraji by se o místo měli dělit nově příchozí Daniel Tchuř (Artmedia) s Petrem Čoupkem. Na lavičce bude poté připraveno několik talentovaných mladíků z ostravské líhně. Baník se od nového ročníku nebude moci spolehnout na zkušené Pavla Bestu ( Viktoria Žižkov) s Marošem Klimplem (Midtjylland).

Útočnou činnost Baníku by měl opět řídit kdysi velký talent a současný kapitán Martin Lukeš, na něhož by měl ve středu záložní formace pracovat stejně jako na jaře Tomáš Marek. Na pravé straně má jisté místo vycházející hvězda Rajtoval, nalevo svedou boj o místo v základní sestavě Mišinský, Metelka, zkušená posila Tesařík (Teplice) či mladík Mičola. Velkou šanci na post levého záložníka bude mít po uzdravení zraněními zužovaný Petr Tomašák, jeden z nejnadějnějších mladíků v celé Gambrinus lize.

Trenér Karel Večeřa má k dispozici jeden z nejlepších útoků v celé lize. Na "místo činu" se vrací Václav Svěrkoš, z hostování v Jablonci na Bazaly putuje Robert Zeher, dále jsou k dispozici lepšící se Adam Varadi či fyzicky velmi dobře disponovaný Lukáš Magera. V útočné formaci navíc může nastupovat i mladík Mičola.

Baník se tedy může spolehnout na velmi dobrou útočnou činnost, naopak v defenzívě se dají čekat problémy. Zkušený stoper René Bolf jen těžko vydrží po celý ročník bez zranění. Vedle něj je v týmu spousta mladých obránců, u kterých se nedá spoléhat na to, že budou bojovat o špičku ligové tabulky. Ani mezi tyčemi Baník zrovna neoplývá jistotou. I přesto je to nejžhavější kandidát na pozici "černého koně" soutěže.

Příchody: Svěrkoš (M'Gladbach), Bolf (volný hráč po zranění), Tchuř (Artmedia), Tesařík (Teplice), Zeher (návrat z host., Jablonec), Bernady (Inter Bratislava), Pavlík (návrat z host., Vítkovice), Koubek (návrat z host., Dětmarovice), Mucha, Zapalač (oba B-tým), Staněk (konec host., Vítkovice)

Odchody: Hoffmann (konec host., Kladno), P. Besta (Viktoria Žižkov), Klimpl (Midtjylland), Střihavka (Norwich), Bohm (host., Dukla Praha), Koubek (host., Hlučín)

Výhody: kvalitní kádr doplněný Bolfem a Svěrkošem, domácí prostředí
Nevýhody: průměrná defenzíva

Pravděpodobná sestava: Buček (Vašek) – Řezník, Bolf (Cigánek), Bystroň, Tchuř – Rajtoral, Lukeš, Marek, Tomašák (Mičola) – Svěrkoš, Magera (Varadi)

Nejdůležitější hráči: René Bolf, František Rajtoral, Václav Svěrkoš


6. 1. FC BRNO

Brno je dalším týmem, který do nové sezóny vyrazí s obměnou na trenérské lavičce. Úspěšného (ale defenzivně laděného) Josefa Mazuru nahradí na Moravě velmi oblíbený Petr Uličný, který se do moravské metropole vrací po jedenácti letech. Jako asistenti mu budou pomáhat Uličného dlouhodobý parťák Karel Trnečka a úspěšný kouč reprezentace do dvaceti let Miroslav Soukup.

V brance Brna by měl mít jisté místo Martin Lejsal. Jako jeho náhradník bude připraven často chybující Tomáš Bureš. Z obrany odešel velmi důležitý článek – talentovaný mladík Ondřej Mazuch zamířil za 80 milionů Kč do italské Florentiny. Ve stoperské dvojici by ho měl nahradit Petr Pavlík, který bude ve středu obrany spolupracovat s kapitánem Janem Trousilem, jehož start v úvodu sezóny je však kvůli zranění nejistý. Napravo bude nastupovat nadějný Martin Kuncl, na druhé straně zkušený Patrik Siegl. Na lavičce budou připraveni defenzivní univerzál Švejnoha, navrátilci R. Mezlík se Schusterem či Makedonec Gjoreski. Brno navíc stále jedná o příchodu nadějného Lukáše Kubáně ze Slovácka.

Řídit hru bude mít opět za úkol jeden z nejlepších ofenzivních záložníků celé ligy Tomáš Polách, kterému ve středu hřiště bude krýt záda talentovaný mladík Mario Holek. Na pravé straně záložní formace se dávají velké šance Luboši Kaloudovi, který svede boj o základní sestavu s Alešem Bestou. Na levé straně by měl nastupovat další úspěšný reprezentant do dvaceti let – Marek Střeštík. Na lavičce budou připraveni mladí Okleštěk, Chlup, Schneider a Hanák. Dále i Večeřa, Belej a Musil. Trenér Petr Uličný má tedy na výběr spoustu velmi zajímavých variant, zejména na pozici krajních záložníků, ve středu hřiště by měli mít jisté místo Holek s Poláchem.

Do útoku Brno přivedlo místo odcházejícího střelce Luďka Zelenky z Plocku Tomáše Doška. Ten by měl vytvořit silný útočný tandem s nenapravitelným (nebo už konečně napravitelným?) Milanem Pacandou, který dostává jednu z posledních možností, jak zachránit svou kdysi skvěle rozjetou kariéru. Dá se očekávat, že se mu bude dařit mnohem více než za "pedanta" Mazury, který na Pacandu naložil na jeho poměry až příliš mnoho defenzivních úkolů. Na lavičce budou připraveni "impotentní" René Wagner, fyzicky velmi dobře disponovaný Pavel Vrána, v případě problémů mohou vepředu nastupovat i záložníci Střeštík či Besta. Naopak ze strany Brna již ohlášený přestup sedmnáctiletého talenta Rabušice na poslední chvíli ztroskotal.

Ambiciózní Brno bude chtít zamíchat kartami v boji o pohárovou Evropu. K tomu však bude muset vozit body z hřišť soupeřů, což byl hlavní problém loňské sezóny. Zkušený trenér Petr Uličný má k dispozici velmi zajímavý mix mladých a zkušených hráčů, kteří by měli Brno držet v blízkém dohledu za úplnou špičkou tabulky.

Příchody: T. Došek (Plock), Smutný, Belej (oba návrat z host., Bystrc), R. Mezlík (návrat z host., Opava), Musil (návrat z host., Inter Bratislava), Hanák, Červinek (B-tým), trenér Uličný (Ružomberok)

Odchody: Mazuch (Fiorentina), Zelenka (Jablonec), P. Mezlík (Jihlava), Baláž, Nosko ( oba host., Vítkovice), trenér Mazura

Výhody: kvalitní a široký kádr, domácí prostředí
Nevýhody: "syndrom" venkovních zápasů, stagnující trenér Uličný, absence "desetigólového" útočníka

Pravděpodobná sestava: Lejsal – Kuncl, Trousil, Pavlík, Siegl – Kalouda (A. Besta), Polách, Holek, Střeštík – Pacanda, Došek

Nejdůležitější hráči: Martin Lejsal, Tomáš Polách, Mario Holek


7. FK TEPLICE

Stejně jako několik dalších ligových týmů, i v Teplicích přes léto došlo k trenérské změně. Jiřího Bartla, který zaskakoval za vážně nemocného Vlastimila Marečka, nahradil dlouholetý kouč Jablonce a asistent Karla Brucknera u reprezentace Petr Rada. Ten se musel smířit se ztrátou dvou velkých "ryb" – za prodej Džeka a Jirsáka Teplice vyinkasovaly kolem 135 milionů Kč! Navíc je možné, že do zahraničí za velkou sumu peněz zamíří i talentovaný Martin Fenin. I přesto však nedošlo k adekvátnímu nahrazení zmiňovaných důležitých hráčů základní sestavy.

Mezi tyčemi bude Petr Rada vybírat z trojice Martin Slavík, Tomáš Belic, Patrik Kolář. Podle přípravných zápasů to vypadá, že ani samotný trenér nemá jasno o prvním brankáři, šanci dostanou Slavík i Belic. Kolář by tedy měl chytat především v rezervním týmu.

Ve středu obrany by měl nastupovat zkušený Petr Lukáš, kterému by měl dělat společnost buď Martin Klein, nebo Pavel Krmaš. Jeden z nich by poté měl zaujmout místo na levém kraji obranné formace, naopak napravo má jisté místo talentovaný Josef Kaufman. Na lavičce náhradníků budou připraveni mladí Jiří Pimpara a Antonín Rosa, Bosňan Samir Merzič a Vlastimil Ryška.

V záloze bude trenér Rada sázet především na zkušenost. Na pravém kraji by měl nastupovat čtyřiatřicetiletý teplický patriot Pavel Verbíř, uprostřed pole pak dvaatřicetiletý defenzivní záložník Jiří Sabou. Hru by měl tvořit taktéž třicátník Michal Doležal. "Osvěžením" záložní řady je tak příchod Michala Gašparíka z Mostu, který bude podnikat nebezpečné ofenzivní výpady z levé strany. Jako varianta za Pavla Verbíře je připraven novic v teplickém týmu Pavel Hašek. Do středu zálohy poté technicky vybavený Petr Benát či Bosňan Ljevakovič. Na levý kraj záložní formace se počítá s Jakubem Marešem, finalistou MS do dvaceti let.

V útoku by měl nastupovat (pokud tedy na psolední chvíli neodejde) objev MS do dvaceti let Martin Fenin. Společnost by mu měl dělat buď nově příchozí Petr Smíšek, kterého si trenér Rada přivedl s sebou z Jablonce, nebo vysoký Karel Kroupa, jenž se vrátil z hostování v Denizlisporu. Na lavičce náhradníků bude připraven naskočit do hry Zdeněk Koukal. Zaskočit může v útoku i zkušený Pavel Verbíř.

Nový trenér Teplic Petr Rada má k dispozici lehce nadprůměrný tým, jehož cílem by měla být první polovina tabulky. Je však třeba uznat, že na pohárové příčky letos Teplice mít nebudou, ztráta Edina Džeka a bojovníka Jirsáka se na jejich hře musí projevit. Dá se však předpokládat, že do konce přestupního termínu na Stínadla ještě někdo zamíří. Velmi zajímavé bude sledovat, jak si povede nový klenot Teplic Martin Fenin, jehož cena na MS do dvaceti let razantně stoupla.

Příchody: P. Hašek (Bohemians 1905), Gašparík (Most), Smíšek (Jablonec), Kroupa (návrat z host., Denizlispor), Mareš (návrat z host., Slovácko), Rilke (návrat z host., Příbram), Koukal (návrat z host., Sokolov), Rosa (návrat z host., Blšany), Vondráček (návrat z host., Ústí nad Labem), Ljevakovič (Zenica, Bosna), trenér Rada (Jablonec)

Odchody: Džeko (Wolfsburg), Jirsák (Wisla Krakov), Dort (konec host., Liberec), Tesařík (Ostrava), Brožík (Plzeň), Szabó, Zoubele (oba hostování, Kladno), Stožický (Jablonec), Ohněník, Valenta (oba Ústí nad Labem), Dragoun (hledá si angažmá), Rilke (host., Teplice), Vondrášek (host., Sokolov), trenér Bartl

Výhody: zkušený kádr, kvalitní trenér
Nevýhody: brankářská pozice, přestárlá záloha, úzký kádr

Pravděpodobná sestava: Slavík (Belic) – Kaufman, Lukáš, Krmaš, Klein – Verbíř, Doležal, Sabou, Gašparík – Smíšek (Kroupa), Fenin

Nejdůležitější hráči: Petr Lukáš, Jiří Sabou, Martin Fenin


8. FK JABLONEC

V Jablonci se loňské nepříliš povedené sezóně udály dvě výrazné změny. Klubu bude šéfovat po devíti letech opět oficiálně Miroslav Pelta, který po odchodu z Jablonce působil ve Spartě, než se po korupční aféře přesunul na vyhřáté místečko ve svazové marketingové společnosti STES. Další výraznou změnou je odchod dlouhodobého jabloneckého trenéra Petra Rady. Toho na trenérské lavičce nahradí ligový debutant Luboš Kozel, nejmladší současný ligový trenér, přicházející z rezervy pražské Slavie. Tomu bude pomáhat z pozice asistenta Jozef Weber, který se rozloučil s aktivní hráčskou kariérou a plynule se přesunul na pozici trenéra.

V bráně Jablonce má již několik let jisté místo zkušený a spolehlivý Michal Špit, specialista na pokutové kopy. Jako jeho případná náhrada je připraven Jiří Bobok. Nový trenér a bývalý skvělý obránce Luboš Kozel se může spolehnout na velmi dobrou defenzívu. Jejími lídry by měli být zkušení Milan Fukal s Jiřím Homolou. Na pravé straně obranné formace by měli bojovat o místo defenzivní univerzál Josef Hamouz (posila z Kladna) s Petrem Zábojníkem, který svými výkony po odchodu z Mostu stále nepřesvědčil. Jako alternativa do středu obrany může být využit i mladý Pavel Eliáš, kterého trenér Kozel zná velmi dobře ze slávistické rezervy. Na levém kraji obrany mohou nastupovat Flachbart, Hamouz či Loučka.

V záložní řadě by měl být hlavní problém Jablonce. Trenér Kozel v ní během přípravného období vyzkoušel hned několik možných variant. Na začátek sezóny se nakonec nejreálněji jeví ta, při které bude hru ze středu zálohy řídit zkušený kapitán Miroslav Baranek, jemuž bude krýt záda defenzivní Michal Kordula. Na krajích by měli nastupovat Vlastimil Stožický a jeden z mladé dvojice Vácha, Hloušek. Velkou ztrátou pro začátek ligové sezóny jsou tak zranění dvou obvyklých členů základní sestavy Jabloneckých – Filipa Klapky a Luboše Loučky.

V útoku by měl mít jisté místo Luděk Zelenka, který se po dlouhých letech vrací na Střelnici. Společnost mu budou dělat dravý Jan Svátek či jeden z mladíků, jimiž jsou Vošahlík, Hloušek či Nulíček. Na poslední chvíli navíc Jablonec získal na půlroční hostování Emila Rilkeho z Teplic.

Jablonec si dal před novou sezónou za cíl umístění v první polovině ligové tabulky. Cíl je to reálný a určitě ne nesplnitelný. Navíc se dá očekávat, že nejmladší prvoligový trenér Luboš Kozel zabuduje do týmu několik nadějných mladíků, který má Jablonec k dispozici velké množství.

Příchody: Zelenka (Brno), Stožický (Teplice), Hamouz (Kladno), Štěpán (host., Olomouc), Vácha (host., Slavia), Krejčí (Most), Rilke (host., Teplice), Glos, Huber (oba návrat z host., Sokolov), trenér Kozel (Slavia B)

Odchody: Smíšek (Teplice), Weber (konec kariéry), Petržela (konec host., Sparta), Zeher (konec host., Ostrava), Peškar (host., Domysle), Pončák (Trnava), trenér Rada (Teplice)

Výhody: široký kádr, zajímavý mix zkušených hráčů s mladíky
Nevýhody: slabá záloha, dlouhodobě nevyrovnané výkony

Pravděpodobná sestava: Špit – Hamouz, Fukal, Homola, Flachbart – Baranek, Kordula (Loučka), Klapka, Stožický – Zelenka, Svátek

Nejdůležitější hráči: Milan Fukal, Miroslav Baranek, Luděk Zelenka


9. FC VIKTORIA PLZEŇ

U jednoho z největších překvapení loňské ligové sezóny, týmu plzeňské Viktorky, se toho přes léto příliš nezměnilo. Na lavičce zůstal úspěšný trenér Stanislav Levý, v kádru navíc také nedošlo k převratným změnám. Největší ztrátou je bezesporu odchod kapitána Davida Limberského do Sparty.

Na pozici prvního brankáře je jednoznačnou volbou stále se zlepšující Michal Daněk, jeden z nejlepších brankářů celé ligy. V případě potřeby za něj mohou zaskočit Slovák Luboš Ilizi či méně známý z dvojčat Krbečkových – Lukáš. Obranu bude řídit veterán Martin Muller, kterému bude parťákem ve stoperské dvojici taktéž již ligou ostřílený Jan Zakopal. Napravo nahradí bývalého kapitána Limberského Václav Procházka, nalevo bude stejně jako loni působit zkušený Marek Smola.

Hru zálohy bude režírovat opět technicky velmi dobře vybavený Marek Jarolím, rušit rozehrávku soupeře budou hlavně Petr Trapp a Tomáš Rada. Na pravém kraji zálohy bude působit štírek Vladimír Malár, na druhé straně buď defenzivněji laděný Petr Šíma či přímočaře hrající Maďar Ferenc Róth. Šanci na sestavu má i příchozí Lukáš Vaculík z Příbrami. Dále jsou připraveni mladíci Halama, Valášek, Borek a Javorský.

V útoku má jisté místo velmi nadějný Martin Fillo. Vedle něho mohou nastupovat objev loňské sezóny Tomáš Krbeček či Pavel Malcharek, který po zpočátku skvěle rozjeté kariéře pomalu začíná stagnovat. Šanci by měli dostat i Martin Psohlavec či mladíci Vítězslav Brožík s Michalem Smejkalem.

Jen těžko Západočeši zopakují loňské skvělé šesté místo. Kádr totiž posílili pouze neznámými hráči, naopak odešel kapitán Limberský či záložník Pilař. Reálným cílem tak pro svěřence kouče Levého je umístění ve středu tabulky.

Příchody: Susser (návrat z host., Blšany), Ticháček (návrat z host., K. Vary), Smejkal (návrat z host., Blšany), Halama (návrat z host., Příbram), Vaculík (Příbram), Brožík (Teplice)

Odchody: Limberský (Sparta), Mucha (Slovan Bratislava), R. Pilař (Žižkov), Veselý (Čáslav)

Výhody: stabilizovaný kádr, výkony na hřištích soupeřů
Nevýhody: domácí prostředí

Pravděpodobná sestava: Daněk – Procházka, Muller, Zakopal, Smola – Malár, M. Jarolím, Trapp (T. Rada), Šíma (Róth) – Fillo, Krbeček (Malcharek)

Nejdůležitější hráči: Michal Daněk, Martin Muller, Martin Fillo


10. SK SIGMA OLOMOUC

Olomouc chtěla přes léto co nejrychleji zapomenout na velmi nevydařenou loňskou sezónu, během které málem přišla o prvoligovou příslušnost. Nucen skončit byl velkohubý Vlastimil Petržela, který nejprve v zimním přestupním období dal dohromady doslova druholigový kádr, aby si poté na jaře stěžoval, že v týmu postrádá kvalitu. Jako náhrada za něho přišel ligový debutant Martin Pulpit. Tento velmi přísný trenér spoléhá na útočné rozestavení 4-3-3. V přípravě ho však trápila střelecká neschopnost jeho svěřenců.

V brance Sigmy má neotřesitelnou pozici posila ze Slovácka Petr Drobisz. Jeho kvality jsou na úplně jiné úrovni, než u loňské dvojice Lovásik – Vojáček, u jejichž minelů se bavili všichni fotbaloví fanoušci (samozřejmě kromě těch olomouckých). Tito dva brankáři ale přesto v Olomouci zůstali a měli by mezi sebou bojovat o pozici druhého brankáře za zkušeným Drobiszem.

Obranu Olomouce by měl dirigovat zkušený Darko Šuškavčevič ze Slovácka. Vedle něho bude nastupovat Aleš Škerle, který by se taktéž postupem času měl stát stabilním členem základní sestavy. Napravo má místo zkušený bojovník Tomáš Randa, nalevo pak nová akvizice Slovinec Jurkič, který přišel ze švédského Orgryte. Konkurencí mu bude navrátilec Martin Čupr, který se do Čech vrací po angažmá na Kypru. Dále jsou do obrany k dispozici Josef Jindřišek, Martin Komárek a Lukáš Bodeček.

Ve tříčlenné záloze budou nastupovat Brazilec Daniel Rossi da Silva, Slovák Ladislav Onofrej a jeden z dvojice Filip Rýdel, Lukáš Bajer. Těžko říci, co se dá očekávat od neznámého Brazilce, který přišel z Rio Claro. Onofrej už v české nejvyšší soutěži prokázal své kvality a právě on by měl být tím, kdo dodá klid nezkušené záloze. V záloze může nastupovat i další Brazilec Melinho, který je však náchylný na zranění a ani jeho přístup k povinnostem není bezproblémový, což se u nového trenéra Sigmy Pulpita nesetkalo s kladnou odezvou... Do zálohy by měli být připraveni i Tomáš Hořava, Jiří Gába a Marek Kaščák.

V útočné trojici byl hlavní problém Hanáků během letní přípravy. Její nejlepší střelec Michal Hubník se prosadil jenom třikrát, v loňské sezóně devítigólový Vojtěch Schulmeister dokonce ani jednou. Zkušený Hartig je opět zraněný a tak má kouč Pulpit před sebou těžké rozhodování, komu dát přednost na pozici hrotového útočníka. Na začátku zřejmě dostane šanci starší z fotbalových bratrů Hubníků. Z pravé strany bude do obrany soupeřů pronikat objev loňského ročníku Tomáš Janotka, nalevo pak jeden ze čtveřice Martin Pulkert, Brazilec Bueno, teprve sedmnáctiletý olomoucký odchovanec Jakub Petr či na poslední chvíli příchozí Kazár z druholigového HFK Olomouc.

Umístění Sigmy bude záležet předvším na gólové potenci jejích útočníků. Defenzivní část vypadá na rozdíl od loňské nepovedené sezóny velmi slušně, ale směrem dopředu zatím k tak velkému pokroku nedošlo. Důležité budou také výkony hřištích soupeřů, kde se Hanákům loni hrubě nedařilo, což byl jeden z hlavních důvodů sestupových problémů.

Příchody: Drobisz, Šuškavčevič (oba Slovácko), Silva (Rio Claro, Brazílie), Bueno (Sorocaba, Brazílie), Jurkič (Slovin., Orgryte), Čupr (Pafos, Kypr), Blaha (návrat z host., Fulnek), Kazár (HFK Olomouc), Kaščák (návrat z host., Trenčín), Gába (Sokolov), Klesnil (Hulín), Bajer (návrat z host., Bystrc), Bárta (B-tým), trenér Pulpit (Sokolov)

Odchody: Hochmeister (konec host., Liberec), Vepřek (host., Jihlava), V. Štěpán (host., Jablonec), Konig (Fulnek), Hudec (Slovácko), Šedivý (host., Jihlava), trenér Petržela

Výhody: posílený kádr, kvalitní defenzíva
Nevýhody: střelecká indisponovanost

Pravděpodobná sestava: Drobisz – Randa, Šuškavčevič, Škerle, Jurkič (Čupr) – Rossi, Onofrej (Melinho), Rýdel – Janotka, Hubník (Hartig), Pulkert

Nejdůležitější hráči: Petr Drobisz, Darko Šuškavčevič, Lukáš Hartig


11. FK VIKTORIA ŽIŽKOV

Na Žižkově si po návratu do Gambrinus ligy dali v premiérově sezóně jediný cíl – záchranu. Kvůli tomuto úkolu přivedli na trenérskou lavičku ostříleného Stanislava Grigu, který vytvoří tandem s dosavadním trenérem Vladimírem Skalbou. Z hráčů jsou nejznámějšími posilami ostravský Besta, záložník Plzně Pilař či gólman Příbrami Pařízek.

V brance týmu, který sídlí pod televizní věží, by měl být ostřílený veterán Oldřich Pařízek, kterému se loni nepovedlo zachránit ligovou příslušnost v Příbrami. Jako dvojka mu bude krýt záda Slovák Peter Bartalský. Na pravé straně obranné řady bude nastupovat přeškolený útočník Tomáš Kučera, v jejím středu pak Pavel Besta z Baníku a zkušený Slovák Branislav Labant. Nalevo pak trenér Griga počítá s Marcelem Šťastným. Podle slov slovenského kouče je však reálné, že do obrany Viktorky během srpna ještě přijde zkušená posila.

Záložní formace může být největším problémem loňského vítěze druhé nejvyšší soutěže. Žižkovští se musejí spoléhat především na srdcaře Luďka Straceného, který je však obklopen sotva průměrnými hráči. Jsou jimi Ondřej Kušnír (krajní záložník) a střední záložníci Tomáš Procházka s Janem Novotným. Na střídačce bude připravena mimo jiné i zajímavá posila – Francouz Moughfire.

Útok, to by měla být chlouba Viktorky. Petr "Mercedes" Švancara podle svých slov do nové sezóny vyráží s plnou nádrží, takže se mají fotbaloví labužníci na co těšit. Nejen na technické finesy, góly či nahrávky, ale jak je u Švancary zvykem, tak i na vtipné oslavy branek. Partnerem v útoku mu bude jeden z dvojice Richard Kalod, Radek Bukač, který se po těžkém zranění vrací do střelecké formy. Do hry budou připraveni i Róbert Demjan a Brazilec Tinga.

Úspěch Viktoriánů bude záležet opět na jejich týmovém pojetí. Kvalitou kádru lehce podprůměrný ligový tým bude spoléhat opět na velkou bojovnost, což by jim mělo přinést umístění od desátého do dvanáctého místa. Na větší mety si však fanoušci Viktorky ještě budou muset počkat, současný kádr na první polovinu ligové tabulky zatím nemá.

Příchody: Pařízek (Příbram), P. Besta (Ostrava), Pilař (Plzeň), Moughfire (Fr., Senec), Novák (návrat z host., Senec), Tinga (Braz., Štětín), Kropík (návrat z host., Příbram), Petržílka (B-tým), trenér Griga

Odchody: Hottek (Livingston), Hruška (host., Příbram), Gula (Inter Bratislava), Král (konec smlouvy), Novák (host., Sokolov), Pokorný (host., Dukla Praha)

Výhody: bojovnost, kvalitní útok
Nevýhody: slabá záloha

Pravděpodobná sestava: Pařízek – Kučera, P. Besta, Labant, Šťastný - Kušnír, Procházka, Novotný, Stracený - Bukač (Kalod), Švancara

Nejdůležitější hráči: Oldřich Pařízek, Luděk Stracený, Petr Švancara


12. DYNAMO ČESKÉ BUDĚJOVICE

V Budějovicích posledním loňským ligovým kolem ukončil hráčskou kariéru jeden z nejlepších hráčů poslední generace českého fotbalu – Karel Poborský. Jihočeši se tedy bez jeho služeb budou muset vyrovnat, stejně jako bez dalšího důležitého hráče Ladislava Volešáka, kterému skončilo hostování ze Sparty. Další dvě výrazné ztráty jsou odchody Kladrubského (Sparta) a konec hostování u Táborského. Tyto základní pilíře sestavy kouče Cipra budou nové posily jen těžko nahrazovat.

Naopak do branky Budějovice získaly velkou posilu. Z Mladé Boleslavi na jih Čech zamířil Pavel Kučera, který i přes skvělé výkony musel plnit roli dvojky Miroslavu Millerovi. Jeho náhradníkem bude Zdeněk Křížek, který byl jedničkou v jarní části soutěže a na jeho konto padlo několik inkasovaných branek. Ve středu obrany bude zkušený kouč František Cipro spoléhat na ostřílené Horejše s Homoláčem, napravo bude soupeřovy útoky zastavovat Jiří Peroutka, na druhé straně svedou boj o základní sestavy příchozí mladík Zdeněk Šmíd (Slavia B) s taktéž novicem Pavlem Rehákem (Liberec).

Záložní řada se bude spoléhat především na zkušenosti Martina Vozábala, který se po letech cestování usazuje v mateřském klubu. Ve středu zálohy by za něho měl černou práci vykonávat slovenský středopolař Jaroslav Hílek, na pravé straně nahradí odcházející legendu Pohorského zkušený Plocek, na straně druhé stejně jako minulý rok zůstává technicky hračička Jaroslav Černý.

V útoku by měl hrát prim na jihu Čech hostující Litevec Radzinevičius z Liberce. Toho budou doplňovat Jiří Adamec a produktivní mladík Karel Zelinka (hostování ze Slavie B). K dispozici jsou i Václav Mrkvička s Tomášem Stráským, v útoku navíc může nastupovat i záložník Jaroslav Černý.

I když by vedení Českých Budějovic zastupované Karlem Pohorským chtělo vylepšit loňskou desátou příčku a opět se vyhnout boji o záchranu, letos jsou Jihočeši jedním z adeptů sestupu. Odešly jim totiž čtyři základní kameny loňské sestavy, v čele se samotným Karlem Poborským. Budějovice však mají dostatečně silný tým na to, aby se zachránily.

Příchody: Kučera (Mladá Boleslav), Vozábal (Most), Jungr (Sparta), Šmíd (Slavia), Plichta (Zlaté Moravce), Hílek (Rimavská Sobota), Rehák, Radzinevičius (oba host., Liberec), Zelinka (host., Slavia), Mácha (B-tým),

Odchody: Poborský, Skála (oba konec kariéry), Kladrubský (Sparta), Táborský (konec host., Mladá Boleslav), Holenda (konec host., Sparta), Miski (konec host., Kladno), Volešák (konec host., Slavia), Gruber (Nitra), Bureš (Ružomberok), Dvořák (Rakousko), Schon (host., Vítkovice)

Výhody: zkušený kádr, kvalitní brankář
Nevýhody: ztráta několika základních pilířů loňské sestavy, nekvalitní záloha

Pravděpodobná sestava: Kučera – Peroutka, Horejš, Homoláč, Šmíd (Rehák) – Plocek, Hílek, Vozábal, Černý – Radzinevičius, Adamec (Zelinka)

Nejdůležitější hráči: Pavel Kučera, Martin Vozábal, Jaroslav Černý


13. BOHEMIANS 1905

Bohemians 1905 se v přípravě výsledkově vůbec nedařilo, ale přesto do sezóny vstupují s reálnými šancemi na záchranu. Objev jarní části druhé ligy bude opět spoléhat většinou na odchovance, kteří jsou doplněni zkušenými hráči jako jsou Radek Sňozík, Karel Rada či Dalibor Slezák. Trenérem zůstává horkokrevný Zbyněk Busta, který ve Vršovicích působí již dvanáctým rokem v řadě, dříve jako mládežnický trenér.

V brance Bohemky má jisté místo Radek Sňozík, který kromě výborných brankářských kvalit také neomylně zahrává pokutové kopy. Jako jeho náhradník bude připraven teprve devatenáctiletý Jiří Havránek. Obranu bude řídit opět veterán Karel Rada, který bude ve stoperské dvojici spolupracovat s Pavlem Lukášem či Michalem Pávkem. Na pravé straně bude připraven Lukáš Marek, nalevo veterán Michal Šmarda, posila z Hradce Králové.

V záložní řadě bude dirigovat tempo hry Lukáš Adam, který kolem sebe bude mít mnoho bojovníků. Záloha bude hrát oproti minulé sezóně v takřka nezměněném složení, jedinou změnou je příchod Kunáška, který do Bohemians zamířil na roční hostování. Více šancí by po dlouhodobém zranění měl dostat i Ivan Hašek ml., syn stejnojmenného bývalého slavného hráče a v současné době i trenéra. Spolu s Adamem bude ve středu záložní formace nastupovat veterán Dalibor Slezák, na pravé straně Martin Kotyza a nalevo již zmíněná jedna z posil Petr Kunášek.

V útoku se trenér Busta bude spoléhat především na Vladimíra Bálka, který do Bohemky přišel v lednu z Čáslavi a byl jedním z hlavních hnacích motorů za postupem do Gambrinus ligy. Vedle něho se poperou o místo mladý Milan Škoda s Lukášem Matůšem. V útoku může nastupovat i Dalibor Slezák (který však celou přípravu odehrál ve středu zálohy) či Tomáš Kulvajt.

Bohemians se opět budou spoléhat na bojovnost, herní nasazení a v neposlední řadě také na výborné fanoušky. Zmodernizovaný Ďolíček by měl být hlavní zbraní "klokanů" v cestě za záchranou a i přes slabý kádr by výše zmíněné faktory na záchranu měly stačit.

Příchody: Šmarda (host., Hradec Králové), Kunášek (host., Čáslav), Turtenvald (host., Trnava), Císař, Brhlík, Květoň, Sirový, Formáček, Laušman (všichni z dorostu)

Odchody: P. Hašek (Teplice), Kotrba (Čáslav), Uchytil (host., Hradec Králové), Dian (host., Čáslav), Strnad, Kocourek (oba Čáslav), Zavadil (host., Meteor Praha)

Výhody: skvělí fanoušci, bojovně složený tým
Nevýhody: slabý kádr

Pravděpodobná sestava: Sňozík – Marek, Lukáš (Pávek), Rada, Šmarda – Kotyza, Adam (Hašek), Slezák, Kunášek – Bálek, Škoda (Matůš)

Nejdůležitější hráči: Radek Sňozík, Karel Rada, Dalibor Slezák


14. TESCOMA ZLÍN

Zlínští loni opět bojovali o záchranu a nic jiného je nečeká ani letos. Kádr je totiž oproti loňskému ročníku ještě slabší, což už vede k pořádnému zamyšlení. Bude tedy záležet hlavně na trenéru Hoftychovi, co dovede z druholigově složeného týmu vymáčknout. Výhodou Zlínských mohou být zkušenosti, které již v boji o sestup během posledních let nasbíraly.

V brance Zlína bude působit nový kapitán Vít Baránek, dvaatřicetiletý zkušený brankář. Nahradí tak Zdeňka Zlámala, který se z hostování vrátil do Sparty, kde však pro něho není místo. Případnou Baránkovou náhradou bude Aleš Kořínek. Trenér Hoftych se bude spoléhat na obranu ve složení Kroča, Švach, Zbožínek, Penner, ve které má každý z nich na kontě nejméně 100 prvoligových startů. V případě zranění či vykartovaní jednoho z nich už však nemá kam sáhnout, nabízí se pouze přesunutí Vlastimila Vidličky ze záložní řady.

Ve středu zlínské zálohy budou nastupovat slovenský technik Lukáš Opiela spolu s Markem Zúbkem, který bude mít na starosti defenzívu. Na pravé straně záložní řady bude mít místo kdysi nadějný Vlastimil Vidlička, nalevo pak rychlík Jan Kraus. Na lavičce náhradníků ovšem opět nesedí žádný trumf, který by Zlínští mohli v průběhu zápasů vytáhnout...

V útočné formaci budou Moravané spoléhat na rovnocennou čtveřici Libor Žůrek, David Šmahaj, Martin Vyskočil a Martin Bača. Těžko odhadovat, jaké bude mít zlínský útok základní složení, záležet bude především na aktuální formě jednotlivců.

Zlín opět hazarduje s prvoligovou příslušností. Na víc, než boj o záchranu, totiž nemá možnosti a nedá se očekávat, že mu úspěšný boj o záchranu bude vycházet do nekonečna...

Příchody: Zapletal (návrat z host., Opava), Janča, Elšík, Řihák, Konečník (B-tým), Kroča (návrat z host., Siegen, Něm.), Vavruša (návrat z host., Třinec)

Odchody: Janíček (host., Nitra), Zlámal (konec host., Sparta), Dian (konec host., Bohemians 1905), Dujka (host., Opava), Červenka (Inter Baku, Ázerbajdž.), Ditrich (host., Vítkovice), Lukaštík (host., Fulnek), Činčala (Slovácko)

Výhody: zkušenosti s bojem o záchranu, týmový duch
Nevýhody: slabý kádr bez osobností, absence střelce

Pravděpodobná sestava: Baránek – Kroča, Švach, Zbožíček, Penner – Vidlička, Opiela, Zúbek, Kraus – Vyskočil (Žůrek), Šmahaj

Nejdůležitější hráči: Vít Baránek, Lukáš Opiela, Jan Kraus


15. FK SIAD MOST

SIAD Most, to je největší neznámá mezi letošními týmy Gambrinus ligy. Mostecké vedení se totiž rozhodlo k razantní obměně kádru, která v naší zemi nemá obdoby. Dobrovolně odešel zkušený kouč Ščasný, z hráčů už nejsou na soupisce například Vaniak, Vozábal, Gašparík, Pešír či Zbončák. Na lavičku usedl nezkušený trenér Žák, který bude mít k dispozici cizineckou legii, v níž se možná nevyzná ani on sám...

Do branky Mostu by se měl vrátit Martin Svoboda, který jarní sezónu strávil na hostování v Blšanech. Jeho náhradníkem by měl být Australan Lupce Acevski. Ve středu obrany budou k dispozici Jamrich s Procházkou, napravo Kanaďan Hainault, u levé postranní čáry Brazilec Cristiano Thomas Japan. Ve hře je navíc i varianta, že v severočeském klubu zůstane i Petr Johana, který je momentálně zraněný a zatím si nenašel jiné angažmá.

Ve středu hřiště budou nastupovat Jiří Jedinák s Tomášem Pilařem, kteří se vrátili z jarního hostování v Blšanech. Na postu levého záložníka se trenér Žák zřejmě bude spoléhat na Keňana Oboyu, napravo má k dispozici několik možností, mezi které patří Prášil, Loos, Bogdanov, Andrei či Štípek.

V útoku má jisté místo Alexandre Mendy, který však ještě může zamířit na zahraniční angažmá. Vedle něho se slibně jeví zkušený Makedonec Toleski, který by měl s Francouzem vytvořit obávané útočné duo.

Poté, co Most šel loňskou sezónu cestou nákupu zkušených hráčů s velkými platy, které však nebyly podloženy výsledky, musel letos klubovému rozpočtu značně ulevit a proto se rozhodl pro na české poměry nevídaný experiment, zkoušku cenově levných hráčů z celého světa. Ty dostal na starosti nezkušený kouč Žák, což může být dalším problémem. Mostečtí jsou odsouzeni k boji o záchranu a společně s Kladnem a Zlínem jsou největšími adepty sestupu.

Příchody: Acevski (Adelaide, Austr.), Philipakos (Řecko), Japan (Braz.), Grečiško (Bělorus.), Tavars, Webster (Leeds jun.), Pilař, Loos, Jamrich, Jedinák, Andrei, Rosendo, Bogdanov, Svoboda (všichni návrat z host., Blšany), Toleski (Burghausen), trenér Žák

Odchody: Vaniak (Slavia), Jeslínek (Kladno), Gašparík (Teplice), Vozábal (České Budějovice), Pešír (host., Livingston, Skotsko), Macek (host., St. Patrick, Skotsko), Krejčí (Jablonec), Zbončák (Iraklis Soluň), trenér Ščasný

Výhody: nová tvář týmu (soupeři se na něj mohou jen těžko připravit), pár kvalitních cizinců
Nevýhody: nezkušený trenér Žák, většina hráčů bez větších zkušeností

Pravděpodobná sestava: Svoboda – Hainault, Jamrich, Procházka, Japan – Prášil, Jedinák, Pilař, Oboya – A. Mendy, Toleski

Nejdůležitější hráči: Andrew Hainault, Tomáš Pilař, A. Mendy


16. SK KLADNO

Z kladenského fotbalového klubu v létě odešel dlouholetý funkcionář, politik a taktéž "kakaový král" Michal Kraus. Jeho odchod může být pro kladenský fotbal mnohem větší ranou, než se na první pohled může zdát. Kontakty jsou v českém fotbale stále důležitou věcí a právě Kraus se jimi mohl chlubit. Na konci sezóny navíc rezignoval úspěšný trenér Koubek, který se přesunul do managementu klubu. Jeho místo zaujal Jaroslav Šilhavý, který se po letech asistentování opět vrací k práci hlavního trenéra.

V brance Kladna bude chytat Roman Pavlík, který na jaře prokazoval velmi dobrou formu. Jeho náhradníci budou Peter Kostolanský a host ze Sparty Zoltán Miski. Obranu bude stejně jako loni řídit důrazný Lukáš Killar, jeho partnerem bude Marian Farbák. Na pozici krajních obránců budou nastupovat Patrik Gross, Josef Hoffmann a mladík Vít Beneš.

Záloha je největší chloubou Středočechů. Její složení z přípravných zápasů Dočkal, Gecov, Šelicha, Cigánek ještě může doplnit Bosňan Vršajevič, na Kladně hostující ze Sparty. Na lavičce náhradníků jsou navíc připraveni zaskočit i zkušení Jiří Kaciáň a Tomáš Čáp, o záložní řadu se tedy kladenští fanoušci nemusí strachovat.

V útoku Kladna je trenéru Šilhavému k dispozici čtveřice Jeslínek, Zachariáš, Vršajevič a Šilhan. Nejvíce šancí se přisuzuje dvojici Jelínek – Vršajevič, která by měla zlobit hlavně při brejkových situacích na hřištích soupeřů.

Kladno má k dispozici slabý tým, který se však může opřít na rozdíl od konkurentů v boji o sestup o kvalitní záložní formaci. Odchod trenéra Koubka, funkcionáře Krause, často kritická druhá sezóna po postupu a především malý divácký zájem o světový sport číslo jedna však Kladno odsuzuje do role největšího favorita na sestup z nejvyšší soutěže.

Příchody: Miski, Vršajevič, Jeslínek (všichni host., Sparta), Janocsko (Sparta), Gross (návrat z host., Čáslav), Hoffman (Ostrava), Szabo (Teplice), Dočkal, Gecov (oba host., Slavia), Šilhan (návrat z host., Bohemians Praha), Mich. Zachariáš (návrat z host., Čáslav), Kabele (B-tým), Zoubele (host., Teplice), Palša (návrat z host., Ústí nad Labem)

Odchody: Bičík, Šimůnek (oba konec host., Sparta), Hamouz (Jablonec), Pončák (Trnava), Strnad (Banská Bystrica), Kratochvíl (konec host., Slavia), Veleba (Karaganda, Kaz.), Radzinevičius (konec host., Liberec), Simpson (konec host., Sparta), Kalina (Mladá Boleslav)

Výhody: kvalitní záloha, pozice outsidera
Nevýhody: oslabený tým, ve městě divácký nezájem o fotbal

Pravděpodobná sestava: Pavlík – Gross, Killar, Farbák, Hoffmann – Dočkal, Gecov, Šelicha, Cigánek – Jeslínek, Vršajevič

Nejdůležitější hráči: Lukáš Killar, Bořek Dočkal, Marcel Gecov


A na co se můžeme v nové sezóně těšit?

Návraty hvězd – do Slavie se po jedenácti letech vrací Vladimír Šmicer, do Ostravy dvojice Václav Svěrkoš, René Bolf, v Liberci kádr posílili o Radka Bejbla, Miroslava Holeňáka či Adama Petrouše. Do české nejvyšší soutěže se vrací i Tomáš Došek, který oblékne dres Brna.

Současné hvězdy - Tomáš Řepka, Marek Kulič, Pavel Horváth, Stanislav Vlček, Marek Matějovský a další, to jsou současná největší lákadla ligy.

Nadějní mladíci - Jan Šimůnek, Marek Suchý, Luboš Kalouda, Martin Fenin, Petr Janda, Martin Fillo, Jiří Kladrubský, Michal Švec, Jan Kysela a spousta dalších vycházejících hvězd má na to v budoucnosti táhnout celou Gambrinus ligu. Reprezentace do dvaceti let se dostala až do světového finále své kategorie, výběr do jednadvaceti let pak mezi osm nejlepších evropských týmů.

Zajímavé zahraniční posily – Slavia angažovala francouzskou dvojici Tavares, Belaid. Zvláště první jmenovaný se zatím jeví jako velmi chytrý tah trenéra Jarolíma. V Mostě dokonce vsadili na několik exotických posil.

Návrat bývalých hvězd do formy – to se dá očekávat hlavně od brněnských kamarádů Pacandy se Švancarou. Pacanda má plnou důvěru trenéra Uličného, což může být jedině ku prospěchu věci. "Mercedes" Švancara se už na jaře ukazoval ve výborné formě, teď bude mít šanci přesvědčit, že to nebylo dané pouze druholigovou soutěží.

Vyrovnaný boj o pohárovou Evropu – boj o místa zaručující účast v evropských pohárech bude letos více nabitý, než kdy jindy. Kromě loňských adeptů chtějí zaútočit na čelní pozice i v Brně, Ostravě či Teplicích.

Současné hvězdy – Tomáš Řepka, Marek Kulič, Pavel Horváth, Stanislav Vlček, Marek Matějovský a další, to jsou současná největší lákadla ligy.

Nadějní mladíci – Jan Šimůnek, Marek Suchý, Luboš Kalouda, Martin Fenin, Petr Janda, Martin Fillo, Jiří Kladrubský, Michal Švec, Jan Kysela a spousta dalších vycházejících hvězd má na to v budoucnosti táhnout celou Gambrinus ligu. Reprezentace do dvaceti let se dostala až do světového finále své kategorie, výběr do jednadvaceti let pak mezi osm nejlepších evropských týmů.

Autor: Michal Štěrovský

Komentáře (51)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak sterda nakoniec nenabral odvahu.

Reagovat
PJ

Volil rozumem

Reagovat
smazaný uživatel

Zradil

Reagovat
HOST*sterda

Reagovat
HOST*

ja si teda myslim, ze brno by mohlo bejt klidne ctvrty nebo paty

Reagovat
smazaný uživatel

super

Reagovat
Shevchenko

Podle mě sestoupí Zlín. FKMB a Libe budou níže místo Baníku Brna .

Reagovat
Shevchenko

a Brna*

Reagovat
HOST*-Kopy-

Pěkný

Reagovat
smazaný uživatel

V Mostě vsadili všechno na zahraniční hráče, jich tam bude za chvíli víc než Čechů...

A rozhodně bych výše tipoval Jablonec - maj na 3. až 5. místo.

Reagovat
HOST*

Bálek se jmenuje Vladimír ne Vítězslav,ale ono je to jedno:D

Reagovat
HOST*Andy Conceicao

1.Sparta

2.Liberec

3.Slavia

4.Ostrava

5.Mladá Boleslav

6.Brno

7.Teplice

8.Jabonec

9.Olomouc

10.Žižkov

11.Plzeň

12.Zlín.

13.Bohemians

14.Most

15.Budějovice

16.Kladno

Reagovat
HOST*GEGE

1.Sparta

2.Slavie

3.Bolka

4.Banik

5.Liberec

6.Brno

7.Jablonec

8.Teplice

9.Plzen

10.Olomouc

11.Budejovice

12.Bohemians

13.Zlin

14.Zizkov

15.Most

16.Kladno

Reagovat
HOST*

1.Sparta

2.Slávia

3.Ostrava

4.Ml.Boleslav

5.Brno

6.Teplice

7.Liberec

8.Jablonec

9.Plzeň

10.Olomouc

11.Žižkov

12.Zlín

13.Č.Budějovice

14.Bohemians

15.Kladno

16.Most

Reagovat
HOST*Parker

1. Sparta

2. Slavia

3. Liberec

4. Brno

5. Baník

6. Boleslav

7. Teplice

8. Jablonec

9. Olomouc

10. Most

11. Budějovice

12. Plzeň

13. Bohemians

14. Žižkov

15. Kladno

16. Zlín

Reagovat
HOST*

1.Olomouc

2.Banik

3.Brno

4.Zlin

5.Mlada Boleslav

6.Librec

7.Teplice

8.Jablonec

9.Plzen

10.Budejice

11.Most

12.Kladno

13.Slavia

14.Bohemians

15.Zizkov

16.Sparta

Moravak se nezapre

Reagovat
smazaný uživatel

tak to bude!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Kéž by to tak dopadlo

Reagovat
HOST*

moravskej idiot no ....

Reagovat
HOST*

Potom Olomouc výhrá Ligu Mistru ve finalě s ... Banikem!

Reagovat
smazaný uživatel

1. Slavia

2. Sparta

3. Liberec

4. Jablonec

5. Boleslav

6. Baník

.

.

.

15. Budějovice

16. Most

Snad nespadne Kladno, 15 minut chůze to jinam na stadion nemám a hlavně tam maj do středu pole dvojici, kterou by za 2-3 roky mohla používat Slavia.

Reagovat
HOST*

Nezapomnel autor u Viktorie Plzen na Knakala?

Reagovat
HOST*

reaguji

Reagovat
Slejdy

chybi mi tam proste slovacko .. maji stadion,fanousky..je jiech skoda ve 2lize ... treba takovy zizkov s takovym stadionem omg ...

Reagovat
smazaný uživatel

taky bych je tam chtěl, nejlépe pak místo Plzně, která si loni ošéfovala záchranu na Letné...

Reagovat
HOST*

aky rozpocet ma sparta a aky slavia ked pisu ze sparta je suverenne najbohatsia...vie niekto..?...

Reagovat
smazaný uživatel

Sparta podle LM, ale mělo by to být kolem 200 milionů. Slavia má mezi 70 a 90, tam je to taky podle pohárové Evropy... Liberec podobně jako Slavia, Boleslav trochu méně. Možná to někoho překvapí, ale Jablonec má asi 80 mega.

Reagovat
HOST*

diky moc ale asi nevies o nejakej stranke kde by to bolo vsetko pokope....

Reagovat
smazaný uživatel

To není nikde, protože se to oficiálně neuvádí. Ale přečti si na efotbale preview jednotlivejch týmů, občas tam dají odhad ( ten Jablonec mám tuším odtamtud, i když nevim, čtu toho víc... ).

Reagovat
HOST*Klíďa

Sparta má rozpočet 350 mega, MB 150, Slavia + Libe 80,... Kladno 35

Reagovat
HOST*DodoS

pozor jablonec ma 120 mega.

Reagovat
smazaný uživatel

Víborně majku. Je fajn, žes dostal rozum

Reagovat
HOST*Milan

podle toho tvýho "víborně" si ho, ale ztratil ty

Reagovat
HOST*

podle tý čárky před "ale" si ho ztratil ty

Reagovat
HOST*

Reagovat
HOST*jiri - fcb

jejda, mane, to je chyba jako kráva. Já se moc omlouvám

Reagovat
HOST*Tom

1.Sparta

2.Boleslav

3.Teplice

4.Liberec

:

:

:

15.Jablonec

16.Slavia

Reagovat
HOST*

myslím, že boleslav bude o víc dole...a teplicemi, libercem, brnem....

Reagovat
HOST*jan

ty debile sparta bude poslední

Reagovat
HOST*DodoS

ty ses trosku vetsi debilek co

Reagovat
smazaný uživatel

Moc dobrý článek, i když s některými věcmi, hlavně u Baniku, nesouhlasím. Například: mezi nejdůležitější hráče jednoznačně patří Lukeš.

Reagovat
HOST*autor

Takže shrnu vyjádření k jednotlivým příspěvkům do jednoho.

O Slavii na prvním místě jsem hodně dlouho přemýšlel, ten tým (až se sehraje) bude velmi kvalitní, naopak Sparta má až příliš široký kádr, což se jí může vymstít. Zas tak dobrá navíc není, posily taky nejsou žádné hvězdy.

Vůbec to nebylo o odvaze, když bych si myslel, že Slavia bude první, tak jí tam dám, ať se to někomu líbí nebo ne, to je mi úplně jedno.

Nevěřím, že Baník a Brno budou před FKMB a Libe. Jablonec na 3. místo nemá...

Jinak bych chtěl ještě říct, aby se tolik neodepsisovala Boleslav, pracují tam velmi šikovně, podle mě mají na to být třetí. Baník jsem možná mohl dát před Libe, ale tam mají dost zkušený (a oproti loňsku i široký) kádr, takže uvidíme.

Každopádně se máme na co těšit, po dlouhých letech se mi liga začíná zase trochu i líbit.

Reagovat
HOST*

Aby ne bude nejmodernejsi Stadion v lize, navic Smica

Reagovat
smazaný uživatel

Boleslav se dneska ukázala, takhle se o třetí místo nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo psal Jablonec na 3. místo? Já mu věřím nejvíc a to na 4. flek.

A pomalu začínám odepisovat Liberec. Ani ne kvůli tomu, že zahráli proti Spartě míň než nic, ale rozpouštějí kádr, trenér je slabej a co mám info od tamních skalních fandů, tak uvnitř klubu je prej docela slušná válka. Ona je tam teda už přes rok, ale Lavička to držel pokupě, teď se to jaksi rozpadá.

Reagovat
smazaný uživatel

Konkrétně ty si psal, že mají na 3. až 5. místo.

Ten Liberec bych už dneska rozhodně dal za Baník, protože co tam předvádějí (Dejmek na hrotu, Brezinský do Sparty atd.), to je opravdu k zblití. Uvidíme, on ten Zach tam stejně dlouho nevydrží.

Reagovat
HOST*ac milan

v řiti vole/slave,sparta a viktorka žižkov !bolka je v haji

Reagovat
HOST*já

Všichni tady tipujete Bolku do 4.místa, ale hodně se oslabili, takže se vystřídá na špici s Baníkem nebo Brnem!

Reagovat
HOST*

kokoti Bolka má rozpočet 160 milionů

Reagovat
HOST*ac milan

ale bude ji to k ničemu

Reagovat
HOST*jjj

slavia

ostrava

...

...

...

...

...

...

liberec

...

...

...

mlb

...

...

sparta

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele