FORTUNA:LIGA - preview 2. kola: Slavia i Sparta napravují zaváhání

07.08.2022, 08:36
Aktuality
Slavia ve druhém kole přivítá Zlín, proti němuž bude chtít napravit nečekanou porážku z úvodního kola. To platí i pro Spartu, která vyběhne na českobudějovickém Střeleckém ostrově. Slovácko čeká těžký souboj s Hradcem Králové, Mladá Boleslav se postaví Jablonci...
Dynamo České Budějovice - Sparta Praha  (neděle 16:00)
Tři zápasy, tři velká zklamání. Sezona pražské Sparty pod novým koučem Priskem má zatím k ideálu hodně daleko a po konci v předkolech Konferenční ligy přišel i ligový nezdar. Zato České Budějovice mohou být se startem spokojeni.

Dynamo totiž i přesto, že herně zaostávalo, dokázalo sebrat všechny tři body na hřišti Pardubic. Už v osmé minutě otevřel gólový účet Hellebrand, po třech čtvrtinách utkání zdvojnásobil vedení a stanovil konečný výsledek Králik. Jihočeši tak navázali na výsledkově povedenou přípravu, v níž zvítězilo v pěti případech ze šesti.

"Čeká nás domácí premiéra před vyprodanými tribunami. Rádi bychom potvrdili úspěšný vstup do sezony. Přáním je bodovat a podat ještě lepší výkon než minule proti Pardubicím. Uvidíme, na co to proti Spartě bude stačit," uvedl nový kouč Jozef Weber.

Jak již bylo výše zmíněno, pro Letenské jsou první týdny této sezony utrpením. Poté, co doma nezužitkovali tlak proti Vikingu, se sice v Norsku dostali do vedení, to ovšem promrhali a gólem po hrubce v samém závěru vypadli. Kdo si myslel, že se v prvním kole proti Liberci rehabilitují, ten se mýlil. Už po úvodní dvacetiminutovce prohrávali o dva góly po trefě Frýdka a vlastňáku Zeleného, ve druhé půli skóre jen korigoval Daněk.

Před necelými dvěma lety Dynamo ovládlo šestigólovou přestřelku v Praze, od té doby ale ve vzájemných střetech příliš branek nepadá. Na Střeleckém ostrově to dvakrát skončil bezbrankovou remízou, loni na Letné rozhodl před poločasem jediným zásahem Hancko.

Domácí mužstvo se nyní nemůže obejít bez zraněného Mršiće, otazník visí rovněž nad starty Čavoše, Skovajsy, Švece a Zajíce. Na straně hostí si první z pěti zápasů v disciplinárním trestu odbude Kuchta, zdravotní potíže pak trápí Čelůstku, Drchala, mladšího z Krejčích, Suchomela, Vindheima a Vitíka, k tomu je nejistý rovněž stav Haraslína.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Šípoš - Čolič, Havel, Králik, Sladký - Grič, Hora - Penner, Hellebrand, Potočný - Škoda
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vorel - Wiesner, Sörensen, Hancko, Zelený - Pešek, Sadílek, Fortelný, Daněk, Minčev - Čvančara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.29 - 4.19 - 1.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - FC Hradec Králové  (neděle 16:00)
Fotbalisté Hradce Králové vstoupili do nového ročníku Fortuna ligy vítězstvím nad Slavií a ambice mají i proti druhému pohárovému účastníkovi Slovácku. Do Uherského Hradiště cestují minimálně pro bod. Slovácko chce zase napravit nepovedený duel s Fenerbahce a patřičně se naladit na blížící se odvetu.

Slovácko ve čtvrtek vstoupilo do 3. předkola Evropské ligy a se zlou se potázalo. Na horké půdě tureckého Fenerbahce Istanbul prohrálo v oslabení 0:3 a prakticky si zabouchlo dveře. Moravany čeká odveta a v případě vyřazení ještě jedna šance v Evropské konferenční lize.

Než se tak stane, čeká na Svědíkovi svěřence Fortuna liga. V prvním zápase Slovácko remizovalo v Brně 2:2, a tak i ono bude usilovat o první vítězství v sezoně. Domácí díky předchozí sezoně nasadili laťku hodně vysoko a letos budou obhajovat čtvrté místo v lize a triumf v MOL Cupu.

Vysokou laťku nasadili i v Hradci Králové. "Votroci" zakončili minulou sezonu na výborném šestém místě a o jejich hráče byl zájem. Tým trenéra Miroslava Koubka udržel osu pohromadě a doufá ve zopakování výsledku.

"Votroci" začali nejlépe jak mohli a v 1. kole porazili hlavního favorita na mistrovský titul pražskou Slavii. V letošním roce to navíc nebylo poprvé, nad Pražany vyhráli totiž i v prvním kole nadstavbové části v boji o titul 4:3. Rovněž ve druhém kole je čeká těžký soupeř, navíc Slovácko bude hrát před vlastním publikem. "Slovácko je velmi dobré mužstvo, které vede skvělý trenér. Řídí se heslem, že mládí není výhodou, základní sestavu vám nezaručí. Kopou tam zkušení hráči - Kadlec, Hofmann či Petržela. Mladíky na plac netlačí, což je dnes jinak moderní trend. Jim se to ale vyplácí, tým je dlouho pohromadě, je sehraný. Každý ví, co má dělat, systémově to mají správně sešněrované, je to velice zkušený celek," upozorňoval asistent trenéra Stanislav Hejkal.

Slovácko na jaře porazilo Hradec poměrně jednoznačně 3:0 a celkově mělo v minulé sezoně navrch. "Votroci" vyzráli nad moravským celkem naposledy v roce 2017 a v Uherském Hradišti pak o rok dříve v roce 2016.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.97 - 5.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - FK Jablonec  (neděle 16:00)
Dva ambiciózní celky, které v prvním kole zaostaly za očekáváními, na sebe narazí v Mladé Boleslavi. Zatímco domácí i přesto dokázali bodovat, hosté z Jablonce schytali na svém hřišti tvrdý direkt.

Středočechům se výsledkově úplně nepovedl ani závěr přípravy, první zápas o mnoho slavnější nebyl. Ve Zlíně nebyli lepším mužstvem a zavděk tak museli vzít remízou 0:0. Před tímto utkáním je navíc může trápit, že se na jaře úplně nemohli opřít o domácí prostředí a hned třikrát v něm prohráli.

Jablonec po minulé sezoně, kdy se horko těžko vyhnul baráži, doufal v lepší zítřky pod novým perspektivním trenérem Horejšem. První z těchto zítřků ovšem vůbec slavný nebyl, zeleno-bílí totiž na svém hřišti schytali porážku 0:3 od Bohemians, za které se prosadili Petrák, Květ a Jánoš.

"Máme za sebou nepovedený domácí zápas, musíme se z toho poučit a pokusit se ztracené body získat zpět. Čeká nás ale velice těžké utkání. Mladá Boleslav má ve středu hřiště kvalitní hráče a jejich hra se opírá o zkušeného Marka Matějovského," komentuje trenér David Horejš.

V minulém ročníku na sebe tyto týmy narazily celkem třikrát. Zatímco v lize v obou podzimních duelech slavila s čistým kontem Mladá Boleslav, únorové pohárové čtvrtfinále ovládli Severočeši poměrem 4:0. Polovinu branek vstřelil Malínský, další zásahy přidali Považanec a Silný.

Obě mužstva se těší poměrně pevnému zdraví. Domácí by mohli naskočit v kompletním složení, hostům chybí pouze zranění Chramosta a Malínský.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Polaček - Mareček, Šimek, Suchý, Karafiát - Pech, Mašek, Dancák, Matějovský, Ladra - Škoda
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Štěpánek, Martinec, Heidenreich, Polidar - Považanec - Šulc, Kratochvíl, Houska, Jovovič - Sejk
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.51 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FC TRINITY Zlín  (neděle 19:00)
První kolo nedopadlo pro "Sešívané" ani trochu dobře a v ligové tabulce jim svítí potupná nula. To budou chtít svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského změnit a mají k tomu ideální podmínky - domácí Eden, dobrá nálada po vítězství nad Panathinaikosem i lepší vzájemná bilance proti Zlínu. Hosté mohou v české metropoli pouze překvapit.

Slavia nezačala čerstvý ročník Fortuna ligy optimálně a v Hradci Králové znovu prohrála. Jedinou branku tentokrát vstřelil Daniel Vašulín. Zatímco v české lize Slavia selhala, na evropské scéně jde zatím vše podle plánu. Po hladkém postupu přes St. Joseph's porazila v prvním zápase 3. předkole Evropské konferenční ligy řecký Panathinaikos 2:0. Do odvety v Řecku má vše ve svých rukou, avšak musí zůstat obezřetná.

Sešívaní pokračují v náročném programu a před důležitou odvetou přivítají FC Trinity Zlín. Proti "Ševcům" potřebují nutně zvítězit a rychle zažehnat potenciální špatný start do Fortuna ligy. "Hrajeme doma, musíme to zvládnout. Na některých hráčích je vidět, že ještě nejsou úplně zvyklí na anglické týdny, zápas s Panathinaikosem nás stál hodně sil. Změny budou typologické. Musíme najít balanc, abychom byli silní na neděli na Zlín a zároveň o nikoho nepřišli pro odvetu s Panathinaikosem," prohlásil trenér Jindřich Trpišovský.

Zlín začal sezonu bezbrankovou remízou s Mladou Boleslaví a výsledkově tak navázal na závěr minulé sezony. Zlínští v ní obsadili konečné dvanácté místo a celkem bez problému si zajistili záchranu. Podobný cíl budou mít i letos.

Ve druhém kole zavítají "Ševci" do Edenu a proti favorizované Slavii nemají co ztratit. "Na Slavii je každý zápas těžký. Z posledních čtyř sezon získala třikrát titul, což svědčí o její kvalitě. Taky pravidelně nastupuje v evropských pohárech, ve čtvrtek hrála s Panathinaikosem. I když jistě prostřídá sestavu, bude to náročný duel," nechal se slyšet na tiskové konferenci záložník Jakub Kolář.

Zlín porazil Slavii naposledy před třemi lety a tehdy těžil z domácího prostředí. Výhra v Edenu pak není o moc starší, v dubnu 2018 zvítězili "Ševci" brankami Holzera a Ekpaie 2:1. Všechny triumfy však drží Slavia, která zase v dubnu letošního roku vyhrála hladce poslední vzájemný zápas 3:0 a její vítězství se očekává i v neděli v podvečer.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.84 - 15.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Teplice  (sobota 16:00)
Překvapivě výtečný vstup do sezony za sebou má Liberec, jenž by rád navázal ziskem dalších tří bodů v zápase, kde je papírovým favoritem. Na domácí půdě totiž hostí Teplice, avšak i ty naposledy obraly mistra.

Slovanu se výsledkově povedla i poměrně nabitá příprava, na což se mu povedlo navázat i na startu ligy. Čekala ho totiž náročná zkouška na pražské Letné, kde ovšem velmi brzy otevřel skóre Frýdek, na něhož navázal vlastencem Zelený. Domácí sice ve druhé půli tlačili, avšak dokázali jen korigovat Daňkem.

Skláři sice hráli doma, stejně dobře rozehraný zápas ale nedokázali dovést do vítězného konce. V úvodních padesáti minutách se dvakrát trefil Urbanec, jenže na jeho góly dokázali odpovědět Kliment s Mosquerou. Dvougólový hrdina pak v nastavení z penalty pohrdl možností završit hattrickem a vystřelit svému týmu tři body.

Vzájemné duely byly v nedávné minulosti poměrně vyrovnanou záležitostí, v předchozí sezoně dvakrát uspěl venkovní tým. Slovan Na Stínadlech rozhodl až v nastavení díky Rondićovi, Teplicím vystřelil úspěch Sejk.

Obě mužstva mají poměrně široké možnosti co do skladby sestavy. Domácím může chybět pouze Ghali, na straně hostí se nepředstaví zraněný Shejbal.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Vliegen - Gebre Selassie, Plechatý, Talovjerov, Mikula - Červ, Doumbia - Van Buren, Frýdek, Matoušek - Rondič
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Kučera, Dramé, Vondrášek - Hyčka, Mareček, Jukl, Urbanec - Křišťan, Trubač - Gning
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.00 - 6.16
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Pardubice  (sobota 16:00)
Nepřesvědčivý, přesto ze všech favoritů na titul nejlepší vstup do ligy má za sebou Plzeň, která remizovala s Teplicemi. Jejím dalším soupeřem budou Pardubice, jež na domácí půdě i přes převahu nestačily na České Budějovice.

Viktoriáni už za sebou v této sezoně mají čtyři soutěžní zápasy. Poté, co ve dvojzápase poměrně s jistotou vyřadili helsinské HJK, přišla zmíněná remíza na severu Čech. Po Urbancových gólech sice prohrávali, avšak Kliment s Mosquerou dokázali vyrovnat. V nastavení je pak zachránilo, že Urbanec z penalty nedokázal završit hattrick. Chuť si napravili v úterý, kdy na půdě Šeriffu Tiraspol zvítězili 1:2 a vypracovali si solidní pozici do odvety.

"Nechceme nic podcenit, protože přepnutí z evropské scény na českou ligu není lehké, což jsme si potvrdili už v Teplicích. Ale začátek ligy musíme chytit a zápas zvládnout," nabádá záložník Jan Sýkora.

Východočeši za sebou mají atraktivní přípravu, ve které narazili třeba na německý Fürth či turecký Galatasaray. Vyhrávat se jim ale dařilo jen proti druholigovým českým mužstvům, což se jim nepovedlo napravit ani v úvodním ligovém kole. Při pohledu na statistiky i obraz hry sice měli proti Českým Budějovicím více ze hry, po gólech Hellebranda a Králika jim ale podlehli 0:2 a vyšli bodově naprázdno.

Tito dva soupeři na sebe po postupu Pardubic do nejvyšší soutěže narazili čtyřikrát, přičemž třikrát zvítězil favorit ze Štruncových sadů a jednou muži z města perníku. V posledním střetnutí v únoru se brzy nechal vyloučit nyní už plzeňský Čihák, čehož Viktoria využila už do poločasu díky Hejdovi s Kopicem. Ve druhé půli na konečných 4:0 upravili Havel a Chorý.

Domácím nepomůže po předchozím vyloučení Hejda stejně jako zranění Čermák s Hranáčem. Otazník visí i nad startem Řezníka, na opačném konci hřiště chybí zdravotně indisponovaní Jeřábek s Kostkou.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holík, Pernica, Kaša, Havel - Bucha, Kalvach - Pilař, Sýkora, Mosquera - Chorý
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Rosa, Vlček, Toml, Helešic - Janošek - Lima, Hlavatý, Solil, Vacek - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.06 - 9.62
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Zbrojovka Brno  (sobota 16:00)
Soupeře z velkých měst dostává v úvodních kolech Olomouc. V prvním kole se s Baníkem vypořádala na jedničku, v tom druhém ji čeká snazší úkol. Na domácí půdě přivítá loňského vítěze druhé ligy z Brna.

Hanáci v přípravě do velké míry nastupovali proti zahraničním celkům a tato taktika se minimálně na úvod ukázala jako správná. Ve Vítkovicích byli proti Baníku sice outsiderem, nicméně díky brankám Chytila, Chvátala a Sedláka tam po dobrém výkonu zvítězili 0:3. Do tohoto utkání jdou navíc v zádech se solidní domácí bilancí. Na Andrově stadionu sice prohráli květnové play-off s Mladou Boleslaví, předtím ale celé jaro v lize bodovali.

"Máme v sobě i po prvním utkání pokoru, to je důležitý atribut. Chceme se dívat sami na sebe a zopakovat výkon z Ostravy. Zvládli jsme první utkání a rádi bychom zvládli i to druhé. Pokud by se to povedlo, tak by se vstup do sezony dal označit za velmi podařený," říká trenér Václav Jílek. "Bylo by hezké mít šest bodů ze dvou zápasů a potvrdit venkovní vítězství. Pokud by se něco nezdařilo, tak to vítězství v Ostravě hodíme za hlavu. Nálada je výborná, ale musíme to potvrdit, abychom mohli jít do dalších zápasů s čistou hlavou," doplnil jej záložník Jan Sedlák.

V podání Zbrojovky nebyl po zajištění postupu závěr minulé sezony úplně ideální, do té nové ale vkročila solidně. Na Srbské přivítala pohárového účastníka ze Slovácka, proti kterému dvakrát vedla díky Ševčíkovi a Přichystalovi, bohužel pro ni ale hosté dokázali pokaždé vyrovnat zásluhou Holzera a Trávníka.

Z dlouhodobého horizontu jsou vzájemné duely poměrně vyrovnanou záležitostí, při posledním prvoligovém účinkování Brna ovšem dominovali Olomoučtí. Ti díky skvělé závěrečné půlhodině uspěli ve venkovní přestřelce 2:4, doma jim pak jediným gólem v nastavení vystřelil výhru Chytil.

Nyní se ale domácí musí obejít bez zdravotně indisponovaných Stoppena, Zlatohlávka a Košťála, v ohrožení je i start Ventúry. Hosté nemohou počítat se zraněným Pachlopníkem a možná ani Štěrbou.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý - Breite, Sedlák - Zorvan, Růsek, Navrátil - Chytil
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Hrabina, Šural, Endl, Granečný - Texl, Ševčík - Hladík, Falta, Přichystal - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.95 - 5.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Baník Ostrava  (sobota 19:00)
Oba aktéři večerního sobotního zápasu zahájili sezonu nečekanými výsledky v jednoznačných zápasech, avšak s různou spokojeností. Zatímco Bohemians mohou být na. Svůj start hrdí, Baník se nad sebou musí zamyslet.

Klokani minulý víkend zamířili na půdu "nového" Jablonce, kde se očekával pro ně náročný zápas. Avšak už před pauzou se povedlo otevřít skóre Petrákovi, na kterého po přestávce navázal Květ a v závěru ještě Jánoš. Zrodila se tak překvapivá, o to však cennější výhra 0:3, jež dává Vršovickým naději, že se nebudou muset jako loni strachovat o záchranu až do samého konce.

Naopak Baník, který se po angažování Pavla Vrby chce konečně dostat do evropských pohárů, odstartoval prachbídně. Dá se říci, že šlo o stejné utkání jako v Jablonci - Sigma se zhruba v podobném čase ujala vedení zásluhou Chytila, ve druhé půli pak přidali další trefy Chvátal a Sedlák. Cíl v podobě zisku co největšího počtu bodů z úvodního snadnějšího losu tak dostal vážné trhliny.

"Týden byl složitější v tom, že jsme doma dostali tvrdý direkt. Podali jsme špatný výkon, uvědomujeme si to, některé věci jsme si museli vyhodnotit a věříme, že ten výkon z domácího zápasu odčiníme. Bohemka zvládla první kolo v Jablonci. Její způsob hry je atypický tím, že nastupuje v tříobráncovém systému. Má tam vysoké hráče, velmi nebezpečné standardní situace, dlouhé auty, zkušené hráče uprostřed. Musíme na to všechno být připravení a věřím, že to zvládneme," doufá asistent trenéra David Oulehla.

Slezany může hřát alespoň to, že se jim daří ve vzájemných duelech s klubem z Ďolíčku. Z posledních deseti jich devět vyhrál a ve zbylém remizoval, v minulé sezoně oba zápasy zvládnul s přehledem. Doma i přes obdržený gól v úvodu zvítězil jasně 4:1, venku díky pozdním trefám Kuzmanoviće a Almásiho 0:2.

Oba soupeře trápí několik zdravotních potíží. Zeleno-bílí se kvůli nim musí obejít bez Hály, Necida a Valy, na straně hostí se nepředstaví Juroška, Lischka a Svozil. V ohrožení je navíc i start Almásiho a Pojezného.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Hůlka - Dostál, Jindřišek, Petrák, Kovařík - Květ, Hronek - Puškáč
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Pokorný, Fleišman - P. Jaroň, Kuzmanovič, Kaloč, Tetour, Šehič - J. Klíma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.44 - 3.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Sigma Olomouc11003:03
 Bohemians Praha 190511003:03
3.Dynamo České Budějovice11002:03
4.Slovan Liberec11002:13
5.FC Hradec Králové11001:03
6.1. FC Slovácko10102:21
 Zbrojovka Brno10102:21
 Viktoria Plzeň10102:21
 FK Teplice10102:21
10.FK Mladá Boleslav10100:01
 FC TRINITY Zlín10100:01
12.Sparta Praha10011:20
13.Slavia Praha10010:10
14.FK Pardubice10010:20
15.FK Jablonec10010:30
 Baník Ostrava10010:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (463)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele