FORTUNA:LIGA - preview 1. kola nadstavby: V akci Slavia i Plzeň

23.04.2022, 08:46, aktualizováno 24.04.2022, 09:33
Previews
Slavia bude hájit první místo v souboji s Hradcem Králové, ještě předtím však může jít do čela tabulky Plzeň, která vyběhne proti Slovácku. Odehrají se také úvodní dva zápasy prostřední skupiny o umístění...
O titul
Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko  (neděle 16:00)
Výhodu prvního zápasu mají v úvodním kole nadstavby fotbalisté Plzně v boji o titul se Slavií. Kvalita soupeře ovšem mluví naopak v jejich neprospěch, neboť čelí Slovácku, které jí v této sezoně vždy zatopilo.

Viktoriáni v závěru sezony kvůli několika ztrátám přišli o první místo. Naposledy sice díky zásahům Havla a Kopice uspěli v Mladé Boleslavi a předtím přehráli i Baník, nicméně tomu předcházeli tři remízy. Ta se Slavií se dá hodnotit jako úspěch, nerozhodné výsledky v Olomouci a Jablonci už ale ne. V nadstavbě tam Plzeň na svého pražského soupeře nejenom musí nahnat dva body, ale zároveň je i v nevýhodě co do domácího prostředí ve vzájemném zápase.

Slovácko už v nadstavbě nemá úplně o co hrát, a to obzvláště po úspěchu Sparty nad Baníkem. Na Letenské totiž ztrácí se zápasem k dobru deset bodů, na Baník má za stejné konstelace náskok osmi. Dost možná by si tak evropské poháry zahrálo, i pokud by už žádný bod nezískalo. To se však nejeví příliš pravděpodobně, neboť závěr sezony zastihl muže z Uherského Hradiště v dobré formě a z posledních devíti utkání vytěžili dvacet bodů. Ve středečním duelu přehráli 2:0 Liberec, když nejlepší střelec soutěže Václav Jurečka proměnil dvě penalty.

V docela nedávné době Západočeši se svým soupeřem prohráli třikrát v řadě, tuto nepříznivou šňůru ovšem zlomili na den přesně před rokem a poslední tři duely vyhráli shodně 2:1. V této sezoně ve Štruncových sadech po Jurečkově brance prohrávali, Hofmannovo vyloučení ale odstartovalo obrat provedený Beauguelem a Mosquerou. V odvetě na Slovácku hosté šli díky Havlovi brzy do vedení, po dvou neuznaných gólech domácích zvýšil vedení Beauguel a v závěru jen korigoval Šašinka.

"Můžeme se zpětně podívat na průběh našich posledních zápasů a vyhodnotit v čem se nám dařilo méně či více. Slovácko hraje v této sezoně dobře, díky čemuž je také společně s námi ve skupině o poháry. Věříme, že jsme dobře připravení a povede se nám jej porazit i potřetí," nabádá asistent trenéra Pavel Horváth.

Bílkovi svěřenci nemohou v tomto šlágru počítat se zraněnými Kašou a Pachlopníkem, hostům nepomohou zdravotně indisponovaní Fryšták, Kohút a Šašinka.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Staněk - Holík, Santos, Hejda, Havel - Bucha, Kalvach - Kopic, Sýkora, Mosquera - Beauguel
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Hofmann, Kadlec, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Holzer - Jurečka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.61 - 3.74 - 6.57
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Slavia Praha  (neděle 19:00)
V mladoboleslavském azylu rozehrají fotbalisté Hradce Králové skupinu o titul, jejíž dosažení je pro nováčka už tak velkým úspěchem. Pokud by se jim povedlo přidat nějaké body, třeba hned v úvodním zápase se Slavií, jednalo by se o překvapení.

Votroky mezi nejlepší šestku dostal především fakt, že v závěru sezony prakticky neprohrávali, ačkoliv často remizovali. Na jaře nestačili pouze na Plzeň a Slavii, například v posledních čtyřech kolech uhráli po bodu s Mladou Boleslaví, Baníkem a Bohemians a zdolali Olomouc. Ve vloženém středečním kole v Ďolíčku remizovali 1:1, když krátce po Kučerově trefě vyrovnal Hronek.

Sešívaní sice minulý týden vypadli z Konferenční ligy proti Feyenoordu, v lize ovšem z posledních pěti utkání získali třináct bodů, přičemž jedinou ztrátou byla remíza na hřišti Plzně. Závěrečné kolo základní části se neslo ve znamení relativně pohodlného tříbodového zisku proti Zlínu, o který se brankami postarali Tecl, Provod a Olayinka.

Pro Slavii je Hradec oblíbeným soupeřem, Vršovičtí proti němu zvládli všech pět posledních vzájemných duelů. V této sezoně jej dvakrát doslova rozstříleli, v Edenu poměrem 4:1, únorová odveta pro ně vyzněla ve výsledku 1:5. Rozhodnuto bylo už díky čtyřem gólům během úvodní půlhodiny, nakonec se dvakrát prosadili Lingr i Tecl, jednu branku přidal Hromada a za domácí kontroval Rybička.

"Je to nováček a s podobným kádrem jsou na šestém místě. Odehráli velice dobré zápasy. V obou zápasech to byl velice nepříjemný soupeř. Je to organizovaný tým s šikovnými a nepříjemnými hráči vepředu. Je to překvapení sezony, šesté místo je zasloužené," chválí soupeře Jindřich Trpišovský.

Východočechům budou v zápase chybět vykartovaný Čech a zdravotně indisponovaný Urma, otazník visí i nad Mejdrem. Hosté nemohou nadále počítat se zraněnými Bořilem, Masopustem a Krmenčíkem, nejistý je poté start Mandouse, Oscara a Ševčíka.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Vízek - Klíma, Král, Leibl - Harazim, Rada, Kučera, Novotný - Kubala, Vašulín, Vlkanova
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Bah, Kúdela, Hovorka, Jurásek - Holeš, Provod - Schranz, Lingr, Olayinka - Sor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 10.50 - 5.26 - 1.32
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Baník Ostrava  (sobota 20:00)
Není to tak dávno, co na sebe pražská Sparta a ostravský Baník narazily naposledy. Pravidla soutěže však rozhodla o tom, že se na Letné v sobotu sehraje odveta. Podaří se Slezanům oplatit rivalovi nedávnou porážku?

Zmiňovaný duel se odehrál 2. dubna. V době, kdy se Sparta zvedala z předchozích pádu a Baník naopak zabředával hlouběji do krize. A podle toho taky střetnutí vypadalo. Ostravané se sice ujali vedení, o které ovšem poměrně rychle přišli, načež Pražané ještě do konce první půle obrátili skóre. To se po přestávce již nezměnilo, tři body tedy zůstaly na Letné.

O tři týdny později se nicméně rozpoložení v obou táborech více či méně proměnilo. Baník se po dalších nezdarech víceméně rozloučil s nadějí na kvalifikaci do evropských pohárů. Propustil trenéra Ondřeje Smetanu a zřejmě se rozhodl, že ve zbytku sezony prověří talenty z vlastní líhně. Což je krok, jímž rozhodně potěšil vlastní fanoušky, kteří po něčem takovém volali již delší dobu.

Mladí Baníkovci sice nemají mnoho zkušeností, avšak jejich odhodlání uspět naposledy neslo ovoce. Slezané v posledním kole základní části zdolali Jablonec a pod výhru se výraznou měrou podepsali právě mladší hráči. Aktivitou hýřil zejména Daniel Smékal, vidět však byli také Petr Jaroň či Matěj Šín. Určitě je vhodné si uvedená jména zapamatovat a pozorněji sledovat další vývoj jejich kariér.

Ani zlepšený herní projev nicméně zřejmě nijak nezacloumá s postavením Ostravanů na pátém místě ligové tabulky. Nikam se však asi nehne také Sparta, která přitom ještě pár dní dozadu pošilhávala po titulu. Do hry o trofej se Letenští vrátili skrze šňůru pěti výher, načež se zdálo, že o první místo by na konci sezony mohla bojovat rovnou tři mužstva.

Jenže Sparta si vybrala slabší chvilku, a to v opravdu nevhodný moment. Zatímco vedoucí Slavia i druhá Plzeň své zápasy 30. kola zvládly, Pražané nezvládly výlet do neoblíbené Olomouce. Hosté prospali již úvod duelu na Hané, během něhož hned dvakrát inkasovali, a nabrané manko již do konce střetnutí nesmazali. Letenští tak na plzeňskou Viktorii ztrácejí před startem nadstavby šest a na slávisty dokonce sedm bodů. To už se bude jen těžko dohánět.

Je tak vysoce pravděpodobné, že osmileté čekání sparťanů na titul se minimálně o jeden rok prodlouží. Stejně tak lze ovšem očekávat, že svěřenci kouče Pavla Vrby bez potíží třetí příčku před čtvrtým Slováckem. To je každopádně jen slabá náplast, neboť hlad příznivců Letenských po ligovém primátu je dál a dál obrovský.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Heča - Wiesner, Vitík, Hancko, Ladislav Krejčí I - Haraslín, Pavelka, Ladislav Krejčí II, Dočkal, Hložek - Čvančara
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman - Jaroň, Boula, Kuzmanović, Kaloč, Buchta - Smékal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 5.23 - 9.24
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30234371:1973
2.Viktoria Plzeň30226253:1972
3.Sparta Praha30206465:3266
4.1. FC Slovácko30185750:3059
5.Baník Ostrava30149754:3951
6.FC Hradec Králové30913838:4040
O udržení
FK Jablonec - FK Pardubice  (sobota 17:00)
Fotbalisté Jablonce dál setrvávají pod studenou sprchou. Noční můra přetrvává a po celosezonním trápení musí ambiciózní Severočeši do posledních chvil bojovat o záchranu. Stejnou bitvu ovšem svádí také Pardubice, které své prvoligové účinkování rozhodně nechtějí omezit jen na dva roky.

Bídný výkon v posledním kole základní části do velké míry charakterizoval celý probíhající ročník Jablonce. S blížícím se závěrem sezony se navíc zdá, že zmar Severočechů graduje. "Doufám, že teď už se to otočí, každý si sáhne do svědomí a teď začneme hrát jako o život. Nic jiného nám ani nevelí, protože s tímhle kádrem a s tímhle mužstvem je naše umístění hanba," nebral si servítky středopolař zeleno-bílých Jakub Považanec.

Veselo ovšem není ani v Pardubicích. Východočeši sice patří spíše mezi ligové outsidery, i tak ale od sebe přece jen čekali víc. Zvlášť, když ztrácí body tak, jako se jim to podařilo naposledy ve středu. Pardubičtí se v Karviné dostali po změně stran do vedení, to ovšem promrhali a nakonec si z východu republiky neodvezli ani bod. I proto zahajují nadstavbu jako druhý nejhorší celek tabulky.

Východočeši sice v nejvyšší soutěži na Jablonec doposud nevyzráli, postupně však své výsledky vylepšují. Po dvou porážkách v sezoně 2020/21 uhráli v aktuálním ročníku se Severočechy dvě remízy - vždy 1:1. Podaří se jim tentokrát zvítězit?
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Surzyn, Martinec, Zelený, Krob - Hübschman - Malínský, Kratochvíl, Houska, Pilař - Silný
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Markovič - Kostka, Čihák, Hranáč, Pojezný - Jeřábek - Patrák, Vacek, Solil, Rezek - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.62 - 3.85 - 6.09
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Teplice se v samotném závěru základní části vyšvihly na 12. místo, na němž také zahájí nadstavbu. V jejím prvním kole budou "Skláři" své postavení hájit proti Bohemians. Přestože Pražané čekají na výhru déle než dva měsíce, ztrácí z 13. pozice na Severočechy pouze bod.

Ani Tepličtí si v poslední době moc radosti z výher neužili, ve středu ovšem zabrali. Utkání proti Českým Budějovicím se sice zprvu nevyvíjelo podle představ Severočechů, avšak Mohamed Tijani s Václavem Sejkem zařídili obrat. Vedle posunu tabulkou si Skláři vítězstvím 2:1 zajistili tři utkání v nadstavbě na domácí půdě.

Bohemians naopak sehrají tři z posledních pěti zápasů v sezoně venku, kde přitom v probíhajícím ročníku zvítězili jednou. V posledních měsících to však "Klokanům" nejde víceméně všude. Za posledních osm střetnutí získali jen pět bodů za stejný počet remíz. Svou neschopnost dotáhnout utkání do vítězného konce demonstrovali Pražané také naposledy proti Hradci Králové, s nímž si navzdory herní převaze rozdělili body.

Zeleno-bílí zvítězili na teplických Stínadlech naposledy před třemi lety. V letošní sezoně skončily oba vzájemné duely vždy lépe pro domácí mužstvo. Klokani nejprve ovládli srpnovou přestřelku v Ďolíčku, Teplicím zase k vítězství na začátku února stačila jediná přesná trefa, kterou zařídil Tomáš Vondrášek.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Chaloupek, Tijani, Vondrášek - Hyčka, Kučera, Trubač, Boljević - Žák, Sejk, Kodad
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Valeš - Köstl, Křapka, Vondra - Dostál, Květ, Hronek, Jindřišek, Hašek - Chramosta, Bartek
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.10 - 3.08
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Fastav Zlín  (sobota 17:00)
Po důležitém vítězství nad Pardubicemi se Karviná konečně mohla trochu nadechnout. Slezané však stále nemají kyslíku nazbyt, proto by měli zabrat i proti Zlínu, jenž se taktéž musí mít na pozoru.

Pouhopouhých 17 získaných bodů po základní části staví Karvinou před nadstavbou do tíživé situace. Aby se vyhnula přímému sestupu, musí zvítězit ve většině z pěti zbývajících klání, a zároveň doufat, že další mužstva mnoho úspěchů neposbírají. "Myslím, že hned sobotní zápas se Zlínem rozhodne o tom, zda-li budeme ostatní týmy ještě trápit nebo už ne," vystihl situaci trefně útočník MFK Michal Papadopulos.

Zlín se na poslední místo skupiny o udržení s největší pravděpodobností nepropadne, stále mu ovšem hrozí, že o prvoligovou příslušnost bude bojovat v baráži. "Ševci" přitom ještě nedávno pošilhávali po klidném středu tabulky, jenže poslední kola se jim výsledkově moc nevyvedla. "Musíme plnit úkoly, které máme nastavené a věřit, že se zase vrátíme na vítěznou vlnu. Je potřeba abychom zabrali a neměli problémy," doufá před startem nadstavby obránce Moravanů Dominik Simerský.

Ševci porazili Karvinou v obou vzájemných střetech ze základní části, nyní mohou prodloužit i neporazitelnost na stadionu Slezanů, kde si mohou připsat své třetí vítězství v řadě.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bajza - Mikuš, Buchta, Dramé, Šehič - Túlio, Qose - Zorvan, Papadopulos, Bartošák - Durosinmi
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Cedidla, Procházka, Simerský, Matejov - Conde - Dramé, Hrubý, Janetzký, Čanturišvili - Fantiš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.59 - 3.60 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
11.Fastav Zlín30861636:5330
12.FK Teplice30831929:4927
13.Bohemians Praha 190530681634:5626
14.FK Jablonec304141222:4526
15.FK Pardubice30591635:6724
16.MFK Karviná30381930:5217

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (426)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele