Evropská liga - souhrn 1. kola skupinové fáze

21.09.2023, 20:56, aktualizováno 21.09.2023, 23:14
Komentáře a souhrny
Oslavy slávistických hráčů (© AFP)

Slavia vstoupila do Evropské ligy vítězně, tři body si po výsledku 2:0 odváží ze Ženevy a usadila se na čele skupiny G před AS Řím, jenž vyhrál v Tiraspolu. Sparta si doma poradila s Arisem Limassol a taktéž vede skupinu C před skotskými Rangers, kteří zdolali Betis. Liverpool otočil nepříznivý stav na půdě LASKu Linz, tři body mají i Leverkusen nebo West Ham...

Skupina A

West Ham United - TSC Bačka Topola 3:1

21.09.2023 21:00

Góly: 66. Nemanja Petrović (vl.), 70. Mohammed Kudus, 82. Tomáš Souček - 48. Petar Stanić

West Ham se po roční odmlce vrátil do Evropské ligy vítězně, když v prvním kole porazil na vlastním stadionu srbský tým TSC Bačka Topola 3:1. Kladiváři se za góly tlačili od samotného úvodu, v první půli se jich ale nedočkali a po změně stran dokonce sami překvapivě inkasovali. Štěstí jim přinesla až 66. minuta, kdy se jim díky vlastnímu gólu Nemanji Petroviče podařilo vyrovnat a obrat ve skóre dokonal o několik minut později Mohammed Kudus. Z českých reprezentantů do zápasu naskočil pouze Tomáš Souček, který se ale dokázal v samém závěru gólově prosadit, a pojistil tak výhru svého týmu.

West Ham si po první porážce v ročníku, o kterou se postaral Manchester City, zřejmě nemohl přát papírově snadnějšího soupeře než TSC. Srbského vicemistra však nebylo radno podceňovat, jelikož hosté o víkendu střelecky excelovali při vítězství 6:3 a v lize se vyhoupli do čela tabulky. Kladiváři přesto nechali odpočinout některé hráče základní sestavy, neboť je hned za tři dny čekal další šlágr s Liverpoolem.

Obrovskou šanci skórovat měli Kladiváři už ve čtvrté minutě. Jednalo se sice pouze o přímý kop, k němu se ovšem postavil mistr této disciplíny James Ward-Prowse, nicméně ten tentokrát zůstal své pověsti dlužen a přestřelil. Gólman Nikola Simič byl v tu chvíli jen pozorovatelem, naopak o necelou čtvrthodinu později fantasticky zasáhl nohou proti ráně Thila Kehrera. Úvodní tlak West Hamu ještě přinesl nebezpečnou hlavičku Konstantinose Mavropanose, ale jelikož ani on nemířil přesně, první poločas branku nenabídl.

Zdálo se být otázkou času, kdy se domácí prosadí, jenže po startu druhé půle klub z města Bačka Topola zcela umlčel londýnský stadion. Petar Stanić na polovině hřiště obral o míč Angela Ogbonnu a v následném úniku se trefil přesně k pravé tyči brány Lukasze Fabiaňského.

Také o druhou trefu se postarali hráči srbského celku, z té však hosté radost neměli, jelikož Petrović překonal vlastního gólmana. Stalo se tak po centru z levé strany a snaze ubránit Kuduse.

Právě ghanský středopolař pak v 70. minutě obrat dokonal, když si ho našel míč po jubilejním 10. rohovém kopu domácích. Totožný typ standardní situace následně přinesl Londýňanům klid na kopačky, když nabídku Warda-Prowsea hlavou zužitkoval Souček.

"Kladiváři" tak splnili povinnost a srbského soupeře zdolali. Příště se 5. října představí na stadionu Freiburgu, TSC ve stejný den přivítá Olympiakos.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - SC Freiburg 2:3

21.09.2023 21:00

Góly: 40. Ayoub El Kaabi, 75. Ayoub El Kaabi - 6. Roland Sallai, 45+7. Vincenzo Grifo (pen.), 86. Maximilian Philipp

Freiburg porazil v prvním utkání skupiny A Evropské ligy Olympiakos 3:2. Ve vyrovnaném utkání se už v první půli hned dvakrát ujali vedení Němci, jenže domácí Řekové dokázali vždy na nepříznivý vývoj reagovat. V obou případech se o to postarala letní posila červenobílých Ayoub El Kaabi, jenž se při své první sezoně v Evropě rychle stal střeleckým tahounem týmu. Ani jeho zásahy ale Thrylos nestačily, neboť v 86. minutě duel rozhodl Maximilian Philipp. Stejně jako v loňském ročníku soutěže si tak Freiburg odvezl z Pirea všechny body.

Olympiakos nastupoval do utkání ve velmi dobrém rozpoložení. Od startu nové sezony totiž nepoznal přemožitele, přičemž z osmi duelů hned šest vyhrál. Freiburg na tom byl hůře, jelikož po velkém debaklu na půdě Stuttgartu podlehl i doma Dortmundu. Problém mu dělala především defenziva, která v těchto dvou kláních inkasovala celkem devět gólů. S řeckým celkem se však Němci potkali i v minulé sezoně, kdy s ním ve skupině opakovaně neprohráli.

Do zápasu vstoupili lépe domácí. Již v šesté minutě se Freiburg dopustil obrovské chyby ve vlastním vápně, ovšem střelu El Kaabiho vykopl z brankové čáry Mathias Ginter. Krátce nato bylo k vidění zaváhání i na druhé straně, když vystihl zpětnou přihrávku gólmanovi Roland Sallai a následně uklidil míč tam, kam patří.

El Kaabi svou druhou šanci na skórování využil ve 40. minutě, kdy z malého vápna zamířil do levého rohu branky. Poté postupoval Georgios Masouras sám na Noaha Atobulu, ale ve zlomovém okamžiku selhal. V nastaveném čase dostali hosté výhodu v podobě penalty. Vincenzo Grifo si postavil míč a s klidem se trefil přesně k levé tyči.

Srovnání skóre mohlo v druhém poločase přijít hned v jeho úvodu, avšak hlavičkující Vicente Iborra velkou šanci zahodil. V 75. minutě přidal po dobrém centru další gól El Kaabi, když špičkou kopačky překonal brankáře. Rozhodující trefa přišla v 86. minutě. Přetažený roh zpracoval na hranici šestnáctky Philipp, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Freiburg tak odčinil poslední dvě ligové porážky a v Řecku získal tři body. Následující kolo je na programu 5. října. Němci se střetnou s West Hamem, celek z Pirea změří síly se srbským TSC.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
West Ham United (ENG)
1
1
0
0
3 : 1
3
2
SC Freiburg (GER)
1
1
0
0
3 : 2
3
3
Olympiakos Pireus (GRE)
1
0
0
1
2 : 3
0
4
TSC Bačka Topola (SRB)
1
0
0
1
1 : 3
0

Skupina B

AFC Ajax - Olympique Marseille 3:3

21.09.2023 21:00

Góly: 9. Carlos Forbs, 20. Steven Berghuis, 52. Kenneth Taylor - 23. Jonathan Clauss, 38. Pierre-Emerick Aubameyang, 78. Pierre-Emerick Aubameyang

Fotbalisté Ajaxu remizovali v atraktivním domácím duelu prvního kola skupiny B Evropské ligy s Olympique Marseille 3:3. Jeden ze šlágrů úvodního hracího dne nabídl v hlavním městě Nizozemska výborné ofenzivní představení, kde nejprve rychle o dva góly vedli domácí, jenže francouzskému celku se podařilo ještě do přestávky srovnat. Po změně stran vrátil domácím náskok Kenneth Taylor, jemuž nahrával v první půli skórující Carlos Forbs. A když už to vypadalo, že Nizozemcova trefa by mohla být vítězná, udeřil na druhé straně celkově dvougólový Pierre-Emerick Aubameyang.

Marseille se mohla víkendovým triumfem nad Toulouse dotáhnout v Ligue 1 na dosud vedoucí Monako, vítězství se ovšem nekonalo a tábor Olympioniků se zatřásl. V létě jmenovaný kouč Marcelino po toxické pondělní schůzce s vedením již nabídl svou rezignaci, která byla následně přijata, a spekulovalo se i o odchodu samotného prezidenta Pabla Longorii. Neklidu ve francouzském klubu chtěl využít Ajax, jenže ten sám bojoval s vlastní formou, když vyhrál jen dvě ze šesti soutěžních klání této sezony.

Francouzský celek ho ale zcela zadarmo pustil do vedení, když Chancel Mbemba trestuhodně podskočil míč a následný samostatný únik zužitkoval Forbs. Na trefu mladíka mohl záhy odpovědět velezkušený Aubameyang, jenže ten podobnou příležitostí pohrdl. Nemýlil se naopak domácí Steven Berghuis, k němuž se po rohovém kopu ve vápně odrazil balon a nizozemský reprezentant ho nekompromisně poslal do sítě. Gólostroj pokračoval ve 23. minutě na druhé straně, kde si z obránců udělal kužely Jonathan Clauss a prudkou ranou snížil. Ještě před přestávkou se pak Olympionici dočkali vyrovnání. Nejprve sice Iliman Ndiaye napálil břevno, nicméně ve 38. minutě už byl Aubameyang navzdory zakončení ve skluzu z poměrně velké dálky přesnější.

Poločasová pauza pomohla Ajaxu oklepat se ze ztráty dvougólového náskoku a rychle po návratu z kabin získali vedení zpět. Zpětná přihrávka Forbse našla z druhé vlny dobíhajícího Taylora a produkt známé amsterdamské akademie propálil Paua Lópeze. Obrovskou možnost uklidnit domácí fotbalisty měl v 67. minutě Steven Bergwijn, jenže z bezprostřední blízkosti zklamal, a nemohl se tak radovat ze své první trefy od zahajovacího dne letošní Eredivisie. De Godenzonen za neproměněnou šanci brzy zaplatili. Podruhé v utkání se totiž střelecky připomněl Aubameyang, jenž si z levé strany navedl balon do vápna a překonal Jaye Gortera ranou na vzdálenější tyč. Holandskému týmu ještě v nastavení zkomplikovala situaci druhá žlutá karta pro Silvana Vose, nicméně jeho vyloučení už na výsledek vliv nemělo.

První soutěžní střet těchto tradičních klubů od roku 2009 tak skončil bez vítěze. Marseille v příštím kole 5. října přivítá Brighton, Ajax tentýž den vyzve v Aténách místní AEK.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - AEK Atény 2:3

21.09.2023 21:00

Góly: 30. João Pedro (pen.), 67. João Pedro (pen.) - 11. Djibril Sidibé, 40. Mijat Gačinović, 84. Ezequiel Ponce

Fotbalisté AEK Atény poměrně nečekaně zvítězili v prvním duelu skupiny B Evropské ligy na hřišti Brightonu 3:2. Fanoušci domácího celku, kteří do ochozů stadionu přicházeli natěšení na vůbec první zápas svého týmu v evropských pohárech, se příliš nebavili. V divokém utkání musel anglický favorit dvakrát dotahovat, což se mu díky penaltám Joaa Pedra také dvakrát povedlo, na vítěznou trefu Ezequiela Ponceho už ale odpověď nenašel. Pod překvapivou výhru hostů se dvěma asistencemi podepsal také zkušený íránský obránce Ehsan Hajsafi.

Celek z jihoanglického pobřeží zažil skvělý minulý ročník, po jehož konci se hráči mohli těšit na vůbec první účast v pohárové Evropě v klubové historii. Brighton byl navíc před startem skupinové fáze pasován do role favorita velmi kvalitně obsazené skupiny, neboť jeho rivalové nezažívali ideální start sezony. Totéž neplatilo o Raccích, kteří vyjma jednoho utkání pokaždé zvítězili, a naposledy si smlsli dokonce i na Manchesteru United.

Oba týmy se od začátku zápasu prezentovaly velmi aktivně a první velká akce přišla v 11. minutě. Na dobře zahraný roh si ve velkém vápně naskočil Djibril Sidibé a jeho hlavička zamířila přesně do pravé šibenice. Možnost ke srovnání dostal ve 24. minutě Pervis Estupiňán, ale jeho pokus hlavou svůj cíl nenašel. O šest minut později mohli domácí vyrovnat z pokutového kopu. Joao Pedro se svého úkolu zhostil na jedničku a poslal míč k levé tyči. Atény si však vzaly vedení zpět ve 40. minutě. Mijat Gačinovič se trefil střelou z voleje poté, co se ze všech hráčů ve vápně zorientoval nejlépe.

Druhý poločas přinesl pro Seagulls další výhodu v podobě penalty. Joao Pedro si tak v 67. minutě postavil míč a znovu nezaváhal. V 84. minutě dostali fanoušci žlutočerných důvod k oslavám. Dlouhý míč za obranu zpracoval hlavou Ponce, následně jej však předložil Niclasi Eliassonovi, který mu přihrál zpátky a Argentinec proměnil. V nastaveném čase napřáhl z hranice šestnáctky Pascal Gross, ale jeho tvrdou střelu skvěle vyrazil Cican Stankovič.

Brighton tedy roli velkého favorita v domácím prostředí neustál a k premiérové pouti Evropou vykročil nečekanou porážkou. V příštím kole jej navíc čeká o něco složitější překážka, neboť 5. října zavítá do Marseille. Atény se o další body poperou ve stejný den doma s Ajaxem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AEK Atény (GRE)
1
1
0
0
3 : 2
3
2
AFC Ajax (NED)
1
0
1
0
3 : 3
1
Olympique Marseille (FRA)
1
0
1
0
3 : 3
1
4
Brighton & Hove Albion (ENG)
1
0
0
1
2 : 3
0

Skupina C

Sparta Praha - Aris Limassol 3:2

21.09.2023 21:00

Góly: 20. Ladislav Krejčí, 25. Ladislav Krejčí, 67. Martin Vitík - 11. Aleksandr Kokorin (pen.), 90. Shavy Babicka

Sparta porazila v prvním kole skupiny C Evropské ligy 3:2 Aris Limassol. Hlavní postavou utkání byl Ladislav Krejčí, jenž sice zavinil penaltu, chvíli nato ovšem dvěma góly během pěti minut odčinil svou chybu. Odchovanec brněnské Zbrojovky tak svým výkonem pomohl znepříjemnit náladu fanouškům kyperského fotbalu, jejichž domácí soutěž se po pondělním bombovém útoku na matku jednoho z rozhodčích pozastavila. Kaňkou na výhře Pražanů zůstalo zranění Kaana Kairinena, jehož absence ve víkendovém derby by byla citelnou ztrátou.

Kyperský účastník se sice dal považovat za outsidera skupiny, při bližším pohledu to však bylo o něco složitější. Aris v předkolech odehrál dvě vyrovnané partie se silným Rakówem a sázel spousty branek, což naposledy odnesl šestigólovým výpraskem Slovan Bratislava. V ofenzivě ale netápala ani Sparta, která se o víkendu proti Slovácku prosadila celkem pětkrát.

Pozornost gólmana hostí poprvé otestoval již ve třetí minutě Lukáš Haraslín, jeho rybička na bližší tyč ale postrádala potřebné parametry. Na druhé straně se pak zčistajasna dostal k penaltě Aris, když při pokusu odkopnout z vápna míč trefil Krejčí kopačkou hlavu protihráče. Pokutový kop s přehledem proměnila bývalá ikona ruské nejvyšší soutěže Aleksandr Kokorin.

Penaltový hříšník odčinil své zaváhání ve 20. minutě, kdy se i na evropské scéně rozhodl předvést své nadání na hlavičky a balon z rohu Kairinena poslal do šibenice. One man show kapitána Sparty pokračovala o pět minut později, kdy do brány uklidil odražený míč z dlouhého autu. Rudí hodili nejistý start za hlavu a výkonnostně se postupně vyrovnali skvělé podpoře z tribun.

Po hodině hry se čas zastavil pro Lukáše Sadílka, který musel sledovat zakončení Lea Bengtssona po své tristní zpětné přihrávce. Peter Vindahl Jensen však včasně vyběhl a vyrovnání nepřipustil. Radost do rudých ochozů znovu vnesl v 67. minutě Martin Vitík, jenž se po zmatku v pokutovém území dostal ke zlaté příležitosti, kterou nepohrdl.

Gólovou přehlídku sparťanských stoperů mohl hattrickem završit Krejčí, tentokrát ale důraznou hlavičku neumístil dost daleko od brankáře. Zato Jaroslav Zelený mířil v 81. minutě po zpětné přihrávce vápnem kličkujícího Veljka Birmančeviće dobře, Vaná Alves však již další gól inkasovat odmítal. Závěrečné drama přinesla přízemní rána Shavyho Babicky zpoza pokutového území, Letenští si ale výsledek pohlídali.

Sparta tedy zvítězila a do skupinové fáze vstoupila nejlepším možným způsobem. Dobrý začátek se po nabitém ligovém programu pokusí potvrdit 5. října, kdy se představí na hřišti Betisu. Limassol ve stejný den přivítá skotské Rangers.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Real Betis 1:0

21.09.2023 21:00

Góly: 68. Abdallah Sima

Rangers porazili v úvodním zápase skupiny C Evropské ligy Betis 1:0. Dlouho vyrovnaný duel rozhodl po hodině hry bývalý hráč pražské Slavie Abdallah Sima, jenž se v sešívaném dresu proháněl po trávníku Ibrox Stadium i ve slavném vyhroceném duelu před dvěma a půl lety. Andalusanům tak návrat do skotského velkoměsta nevyšel podle představ a podobně jako v roce 2021, kdy se střetli s Celticem, odjeli domů bez bodu.

Ostře sledovaný souboj klubů s velkou fanouškovskou základnou na dálku pozorně sledovali i příznivci pražské Sparty, protože právě tyto celky měly být dle papírových předpokladů hlavními konkurenty Rudých v boji o postup. Sázkové kanceláře označily za mírného favorita domácí tým, v jehož sestavě nechyběl ani exslávista Sima. Také hosté měli ve svém kádru řadu zajímavých fotbalistů v čele s bývalým hráčem Realu Madrid Iscem, jenž do Betisu přišel z konkurenční Sevilly FC.

Zvednout domácí příznivce ze sedadel chtěl již v páté minutě Rabbi Matondo, pohledný individuální průnik však nezavršil stejně povedenou střelou. Další šanci měli ve vyrovnaném klání hosté, Abde Ezzalzouli ale i přes dobré počínání si ve vápně na brankáře nevyzrál. Po půlhodině hry se ke slovu znovu přihlásil mladý Maročan, jedovatá rána napříč vápnem ovšem těsně minula zadní tyč.

Ihned po výměně stran se snažili ujmout vedení hráči Rangers. Nejdříve se k centru do vápna dostal Matondo, na jeho střelu ale zareagoval pohotovým skluzem obránce. Dalekonosná pumelice Toma Lawrence o chvíli později zase jen lízla vnější stranu tyče. Konstrukci trefil v 56. minutě i jeho kolega v modrém Borna Barišič, jehož rána z přímého kopu nespadla dost rychle. Druhá půle byla mnohem jednostrannější, což se povedlo dokázat změnou skóre známé tváři pro české fanoušky. Po sérii rohů totiž následovala nepřehledná situace ve vápně, při které konečně dopravil míč do brány Sima. Závěrečná čtvrthodina přinesla probuzení ofenzivních snah El Glorioso, vyrovnat však nedokázali.

Rangers zápas zvládli a vykročili do letošního ročníku vítězně. Tři body budou chtít přidat i 5. října na hřišti Arisu Limassol. Betis ve stejný den přivítá Spartu Praha.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha (CZE)
1
1
0
0
3 : 2
3
2
Rangers FC (SCO)
1
1
0
0
1 : 0
3
3
Aris Limassol (CYP)
1
0
0
1
2 : 3
0
4
Real Betis (ESP)
1
0
0
1
0 : 1
0

Skupina D

Atalanta Bergamo - Raków Częstochowa 2:0

21.09.2023 21:00

Góly: 49. Charles De Ketelaere, 66. Éderson

Atalanta do nového ročníku Evropské ligy vstoupila vítězně, když v prvním utkání skupiny D porazila Raków na vlastním hřišti 2:0. Domácí polského mistra od úvodních minut místy až drtivě přehrávali, v první půli však klub z Čenstochové všechny ataky soupeře ustál. Krátce po návratu na hrací plochu se ale již Lombarďané po zásahu Charlese De Ketelaereho radovali. Na trefu belgického útočníka navázal vzápětí Éderson, který vítězství Orobici stvrdil první brankou v evropských pohárech.

Polský mistr nebyl daleko od historického postupu do Ligy mistrů, po porážce od Kodaně se ovšem musel smířit s přesunem do Evropské ligy. Kvalita soupeřů však pro Raków nijak výrazně neklesla, neboť již v prvním duelu skupiny se mu postavila Atalanta, jejíž ofenziva patřila dlouhodobě k tomu nejlepšímu v Serii A. Ztížit klubu z Bergama cestu za vítězstvím chtěla mimo jiné dvojice Srbů ostřílených českou ligou Srdjan Plavšič a Milan Rundič.

Atalanta byla podle očekávání již od prvních minut dominantní na míči. První obrovskou šanci měl v 19. minutě Ademola Lookman, jenž technickým pokusem chtěl obstřelit Vladana Kovačeviče, ten však vytáhl fantastický zákrok a vyrazil míč na roh. Italský tým pokračoval v aktivní hře, která mohla přinést kýžené ovoce ve 43. minutě. Luis Muriel ale svou hlavičku z bezprostřední blízkosti nenamířil mezi tři tyče. Stejnou smůlu měl i o dvě minuty později skvěle hrající Lookman, jenž byl v další velké příležitosti, ve skluzu ovšem branku přestřelil.

Ihned po změně stran už v italském Bergamu propukly gólové radosti, když po přesném centru Davideho Zappacosty nasměroval míč hlavou přesně k pravé tyči De Ketelaere. Za smolaře večera se mohl ale i nadále považovat Lookman, jenž měl v 53. minutě další příležitost na skórování. Tentokrát ovšem jeho projektil ze střední vzdálenosti vyrazil Kovačevič. Dominance Bergama neutuchala, což vedlo po hodině hry ke druhé trefě. Opět to byl gól po přesné hlavičce, kterou tentokrát vykouzlil v pokutovém území brazilský Éderson. V závěru měli Italové ještě několik nadějných pokusů, další branku už však nevstřelili.

Atalanta tak neponechala nic náhodě a připsala si první vítězství ve skupině. V dalším kole zavítá 5. října na stadion Sportingu, Raków se v azylu střetne se Sturmem Graz.

Více informací k zápasu

SK Sturm Graz - Sporting CP 1:2

21.09.2023 21:00

Góly: 58. William Bøving - 76. Viktor Gyökeres, 84. Ousmane Diomande

Sporting v úvodním duelu skupiny D Evropské ligy zvítězil na hřišti Sturmu Graz 2:1. Souboj dvou celků, které ve svých ligových soutěžích doposud neokusily hořkost porážky, v prvním poločase mnoho příležitostí nenabídl. Po změně stran se ale již skóre měnilo, krátce před hodinou hry odskočili do vedení domácí. Ani nadějný náskok však Rakušanům k zisku bodů nestačil, neboť v 76. minutě zařídil vyrovnání Viktor Gyökeres. Na švédského útočníka navíc nedlouho před koncem navázal 19letý Ousmane Diomande, který svou první trefou v evropských pohárech rozhodl o vítězství Lvů.

Rakouský celek se pyšnil výtečnou formou, když od srpnové porážky s PSV neprohrál jediné utkání a o víkendu dokonce obral ve šlágru kola silný Salzburg. Domácí vkládali velké naděje zejména do 20letého polského talentu Szymona Wlodarczyka, jenž od začátku ligového ročníku nastřílel už čtyři góly. Sporting zase spoléhal na výtečně hodnoceného Švéda Victora Gyökerese, který se trefil nejen v reprezentační pauze, ale také o víkendu proti Moreirense.

První šance zápasu na sebe nenechala dlouho čekat. Už v páté minutě totiž prověřil Antonia Adána hlavičkující Otar Kiteishvili. Hostující brankář byl však připraven a nebezpečné zakončení zneškodnil. Poté se hra zklidnila a míč měli více na kopačkách zástupci Sportingu. K velkým šancím se ovšem portugalský celek nedostával. Až v závěru prvního dějství zahrozil Paulinho, jeho hlavička z okolí penaltového puntíku ale zamířila nad, a oba celky tak odcházely do šaten za bezbrankového stavu.

Po změně stran měl jako první příležitost hostující Trincao, jeho pokus ale fantastickým zákrokem zlikvidoval Kjell Scherpen. Bývalého hráče Wolves mohla tato zahozená šance mrzet, jelikož v 58. minutě zaúřadovali Rakušané. Dalekonosná střela od Kiteishviliho se odrazila od pravé tyče přímo na kopačky Bövinga, jenž propálil bezmocného Adána. Lvi se po inkasované brance nechtěli vzdát a snažili se vyrovnat. To se jim téměř povedlo v 66. minutě, dva světové zákroky na brankové čáře však předvedl skvělý Scherpen. Mladý nizozemský gólman ale nedokázal vzdorovat věčně a Portugalci nakonec o 10 minut později srovnali. Úspěšnou trefu si na své konto připsal Gyökeres, který se dostal k dorážce v pokutovém území a doklepl míč do odkryté sítě. Hrdinou zápasu se nakonec stal teprve 19letý Diomande, jenž z hranice velkého vápna v 84. minutě zajistil velkolepý obrat.

Sturm Graz tak na soupeře nestačil a z utkání odešel jako poražený. V dalším kole zamíří 5. října k zápasu proti Rakówu, Sporting pohostí Atalantu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Atalanta Bergamo (ITA)
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Sporting CP (POR)
1
1
0
0
2 : 1
3
3
SK Sturm Graz (AUT)
1
0
0
1
1 : 2
0
4
Raków Częstochowa (POL)
1
0
0
1
0 : 2
0

Skupina E

RU Saint-Gilloise - Toulouse FC 1:1

21.09.2023 18:45

Góly: 69. Mohammed Amoura - 45+3. Thijs Dallinga (pen.)

Hráči Royale Union SG remizovali v úvodním kole skupiny E Evropské ligy s Toulouse 1:1. Stadion Belgičanů nesplňoval podmínky evropských pohárů, a tak útočiště nalezli u sousedního Anderlechtu, kde se ovšem jako doma rozhodně necítili. Lépe tam totiž začali hosté, kteří v první půli svého soupeře jednoznačně přehráli a zásluhou Thijse Dallingy, jenž se prosadil z penalty, vedli. Tým z Bruselu ale ve druhé půli zabral a v 69. minutě se dočkal vyrovnání. Šťastnou trefu zaznamenal Mohamed Amoura, a francouzský celek si tak po 14 letech čekání na evropský fotbal připsal remízu.

Jedním z velkých překvapení loňského ročníku Evropské ligy byl Royale Union, který vyhrál se 13 body skupinovou fázi a dokráčel až do čtvrtfinále, kde ho vyřadil Leverkusen. V letošní sezoně jej nečekala vůbec jednoduchá skupina, v níž se nacházel Liverpool a Toulouse. Právě francouzský tým byl překážkou v úvodním kole. Do utkání ale nenastupoval v příliš dobré náladě, jelikož v domácí soutěži čtyřikrát v řadě nezvítězil. Poslední bod s Marseille však mohli Les Violets brát jako úspěch.

Výkop duelu musel být o 10 minut odložen kvůli dopravním zácpám, které se kolem stadionu vytvořily. Hráčům posunutý začátek neprospěl, protože ani jednomu týmu se dlouho nedařilo najít cestu k ohrožení soupeřovy brány. Prvním, kdo se odvážil vypálit, byl hostující Cristian Cásseres, ale nevedl si příliš dobře. Záložník Les Violets těsně přestřelil. Francouzi ovšem zůstali aktivnějším týmem a v posledních minutách poločasu to přineslo ovoce. Sudí totiž nařídil pokutový kop ve prospěch Toulouse a Dallinga jej s přehledem proměnil střelou k pravé tyči.

S odpovědí se hráči Royale Union pokusili přijít hned na počátku druhé půle. Konkrétně to byl Lazare Amani, který s míčem prosvištěl až do vápna, ale z úhlu vypálil pouze do boční sítě. Po rychlé akci na začátku poločasu postupně Belgičané sundali nohu z plynu. Po hodině hry navíc mohl vedení Les Violets navýšit César Gelabert, ke kterému se šťastně odrazil balon ve vápně. Španělský útočník ovšem nedokázal v jasné příležitosti trefit bránu. Na druhé straně ukázal skvělé vedení míče Amoura, jenž se prokličkoval až ke střele. Jeho pokus se otřel o jednoho z obránců a propadl za gólmana. Gelabert se pokusil vzápětí vrátit náskok Toulouse zpět, ale jeho pumelici pod břevno vytěsnil Anthony Moris.

Toulouse tak dokázalo v úvodním utkání uhrát na půdě Royale Union alespoň bod. Další zápas skupinové fáze je na programu 5. října. Na Francouze bude čekat rakouský LASK, Saint-Gilloise změří síly s Liverpoolem.

Více informací k zápasu

LASK Linz - Liverpool FC 1:3

21.09.2023 18:45

Góly: 14. Florian Flecker - 56. Darwin Núñez (pen.), 63. Luis Díaz, 88. Mohamed Salah

LASK Linz v úvodním utkání skupiny E Evropské ligy podlehl Liverpoolu 1:3. V zápase, ve kterém měli výraznou převahu hosté z Anglie, se ovšem jako první prosadil ve 14. minutě Florian Flecker, jenž si na mezinárodní scéně připsal premiérovou trefu. Reds začali být podobně jako ve víkendovém duelu s Wolves nebezpečnější až po změně stran, tři body jim tak vystřelil v 63. minutě Luis Díaz. Z lavičky favorita utkání přihlížel i český brankář Vítězslav Jaroš, jenž se na soupisce Liverpoolu objevil poprvé téměř po třech letech.

Anglický celek se sice nerad, ale přesto vracel do soutěže, na kterou měl krásné vzpomínky. V roce 2016, tedy během první sezony Jürgena Kloppa, zažili Reds fantastické dvojzápasy, kdy vyřadili například Manchester United nebo po neuvěřitelném průběhu také Borussii Dortmund. Jejich kroky tehdy nakonec vedly až do finále, kde nestačili na španělskou Sevillu. Na dobrý start si dělali zálusk i letos, jelikož v lize zatím s výjimkou úvodního kola pokaždé zvítězili.

Hráči Liverpoolu od začátku na trávníku dominovali a soupeři téměř nepůjčovali míč. Vytvořit si nadějnou příležitost se jim však nedařilo a ve 14. minutě se naopak nečekaného vedení ujali domácí. Sascha Horvath našel centrem od rohového praporku nehlídaného Fleckera, jenž si balon pohotově zpracoval a zpoza vápna nechytatelně vypálil na zadní tyč. Defenziva Lince pustila favorita v první půli do jediné vyložené šance ve 37. minutě. Po rohovém kopu hlavičkoval z bezprostřední blízkosti Darwin Núňez, proti kterému ale fantasticky na brankové čáře zakročil Tobias Lawal.

Chvíli po změně už se celek z města Beatles z vyrovnání radoval. Philipp Ziereis poslal v šestnáctce k zemi Núňeze, který se k následné penaltě sám postavil a z bílého puntíku se nemýlil. Obrat Angličanů dokonal krátce po hodině hry Díaz. Kolumbijský křídelník zkušeně zužitkoval přesný pas Ryana Gravenbercha před bránu a tvrdou ranou pod břevno rozvlnil síť. Pojistit výhru Liverpoolu se v 75. minutě okamžitě po příchodu na trávník snažil Mohamed Salah, jehož přízemní pokus na poslední chvíli zblokoval obránce černobílých. Egyptská ikona se ovšem v závěru přesného zásahu přece jen dočkala. Salah se nejprve krásně protáhl mezi dvěma protihráči a sólo zakončil střelou mezi Lawalovy nohy.

Liverpool tedy skupinovou fázi odstartoval podle očekávání a z Rakouska si odvezl všechny tři body. Přidat další se Angličané pokusí 5. října doma proti Royale Union. LASK ve stejný den změří síly s Toulouse.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC (ENG)
1
1
0
0
3 : 1
3
2
RU Saint-Gilloise (BEL)
1
0
1
0
1 : 1
1
Toulouse FC (FRA)
1
0
1
0
1 : 1
1
4
LASK Linz (AUT)
1
0
0
1
1 : 3
0

Skupina F

Stade Rennes - Maccabi Haifa 3:0

21.09.2023 18:45

Góly: 1. Ludovic Blas, 31. Adrien Truffert, 56. Bertuğ Yıldırım

Rennes porazilo v úvodním duelu skupiny F Evropské ligy na svém stadionu Maccabi Haifa 3:0. Favorit se nijak nerozpakoval a do vedení se dostal zásluhou Ludovica Blase již v první minutě utkání. Na úspěšného střelce pak ještě do přestávky navázal Adrien Truffert, pro kterého šlo o vůbec první přesný zásah v pohárové Evropě. Izraelský celek tak nevylepšil smolnou bilanci, když z dosavadních pěti odehraných zápasů na francouzské půdě hned čtyřikrát prohrál.

Rennes v létě vydělalo na prodeji Jérémyho Dokua, finance však okamžitě investovalo do posílení zejména záložní řady. Bruno Génésio ale zatím nenašel zcela fungující taktiku, a ačkoliv červenočerní v této sezoně dosud neprohráli, čtyři po sobě jdoucí remízy nebyly tím, co fanoušci očekávali. Maccabi načalo svou letošní evropskou pouť už v úvodním předkole Ligy mistrů. V milionářské soutěži přešlo přes tři soky, pak ovšem nestačilo na Young Boys a zamířilo o patro níž.

Vstup do utkání vyšel jednoznačně lépe domácímu celku. Už v první minutě totiž diváky ze sedadel zvedl povedenou pumelicí z dálky Blas. Brankář Itamar Nitzan s takovým zakončením vůbec nepočítal, a míč tak lehce zaplul za jeho záda. Na skvělý start mohl vzápětí navázat Désiré Doué, svůj pokus hlavou ale poslal jen vedle levé tyče.

Les Rennais hostující tým k ničemu nepouštěli, drželi balon ve své moci a kombinovali kolem vápna. Postupem času se propracovávali i k nebezpečným ranám, Nitzan však předváděl skvělé zákroky. Krátce před půlhodinou hry byl sice krátký na střelu Arthura Theateho, zachránila ho ovšem pravá tyč. Lépe si poté vedl Truffert, jenž se za šestnáctkou opřel do balonu a jeho volej zastavila až síť.

Druhou půli začali červenočerní opět aktivněji. K prvnímu vážnému ohrožení branky se dostal Doué, ale proti jeho ráně ze střední vzdálenosti předvedl Nitzan parádní zákrok. Z následného rohového kopu už ovšem Francouzi skórovali. Nejvýše ze všech se vyšplhal Bertug Yildirim a svou hlavičku umístil přesně pod břevno.

Po hodině hry musel předvést izraelský gólman další zákrok, protože nebezpečně střílel z penaltového puntíku Lorenz Assignon. Po zbytek duelu hráči Rennes kontrolovali své vedení a soupeři nedovolili žádné překvapení.

Klub z Haify tak nezískal ani bod a dál čeká na premiérové vítězství z francouzské půdy. V příštím kole přivítá 5. října Panathinaikos, Rennes se tentýž den představí ve Villarrealu.

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - Villarreal CF 2:0

21.09.2023 18:45

Góly: 38. Fotis Ioannidis, 78. Andraž Šporar

Panathinaikos vstoupil do skupiny F Evropské ligy vítězně, když na svém stadionu porazil Villarreal 2:0. Rozhodující akce celého utkání se jako blesk z čistého nebe odehrála ve 38. minutě, kdy po přihrávce Giannise Kotsirase přeloboval brankáře Fotis Ioannidis. Celek z Pyrenejského poloostrova v ofenzivně laděnějším druhém poločase na vyrovnání nedosáhl a po pojistce Andraze Šporara naopak podruhé inkasoval. Žlutí tak na úvod druhého nejprestižnějšího evropského poháru, kde při předchozí účasti před dvěma lety prošli celou soutěží až do vítězného finále bez porážky, padli.

Villarreal nezahájil ročník španělské LaLigy vůbec dobře, což odnesl vyhazovem zkušený trenér Quique Setién. Nový kouč Pacheta také nevstoupil do nového angažmá vyloženě suverénně, když "Žlutá ponorka" vydřela tři body s Almeríí až gólem v nastavení. Rozporuplné formy soupeře chtěl využít řecký Panathinaikos, který ve třech ligových střetnutích pokaždé slavil vítězství s čistým kontem, přičemž o víkendu na sebe navíc hattrickem upozornil Brazilec Bernard.

Ten operoval v záloze Trojlístků i tentokrát, v 18. minutě ale musel přihlížet první větší šanci v podání soupeře. Do té se dostal zkušený José Luis Morales, jenž si ve svých 36 letech odbyl debut v Evropské lize, svůj pokus však namířil až příliš doleva. Ačkoliv se utkání odehrávalo zejména uprostřed hřiště, natěšení fanoušci domácích, kteří na účast v hlavní fázi některého z evropských pohárů čekali sedm let, ještě před přestávkou slavili gól. Výrazně se na tom podílel Kotsiras, na jehož průnikovou přihrávku si naběhl Ioannidis a z poměrně ostrého úhlu přehodil vybíhajícího brankáře.

Španělský celek zahrozil téměř okamžitě po návratu ze šaten, na prudký centr z pravé strany však hned dva hráči o několik centimetrů nedosáhli a před odkrytou sítí nezakončili. V o poznání záživnější druhé půli následně z pravého rohu pokutového území střílel domácí Sebastián Palacios, Pepe Reina ale míč vyrazil a dorážku zblokovali obránci. Poté zápas sklouzl na delší dobu zpět k urputnému boji mezi vápny, až v 78. minutě se balonu chopil střídající Šporar a chirurgicky přesnou ranou k pravé tyči stanovil konečný výsledek.

Panathinaikos tak překvapil zvučného soupeře a odstartoval skupinové boje vítězně. Jeho další zastávkou bude 5. října izraelská Haifa a střet s tamním Maccabi. Villarreal tentýž den přivítá Rennes.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Stade Rennes (FRA)
1
1
0
0
3 : 0
3
2
Panathinaikos FC (GRE)
1
1
0
0
2 : 0
3
3
Villarreal CF (ESP)
1
0
0
1
0 : 2
0
4
Maccabi Haifa (ISR)
1
0
0
1
0 : 3
0

Skupina G

Servette Ženeva - Slavia Praha 0:2

21.09.2023 18:45

Góly: 32. Lukáš Masopust, 59. Igoh Ogbu

Slavisté porazili v prvním kole základní skupiny G Evropské ligy Servette 2:0. Vítěznou branku vstřelil ve 32. minutě Lukáš Masopust, který se v této pohárové soutěži trefil vůbec poprvé. Sešívaní tak ze švýcarské metropole odjeli s lepším pocitem než před 15 lety jejich vedoucí mužstva Stanislav Vlček, jenž byl v reprezentačním dresu svědkem památného obratu Turků, který poslal Čechy z Eura 2008 domů.

Od posledního soutěžního souboje těchto klubů uplynulo již 22 let, přesto měli mnozí fanoušci sešívaných v paměti, že z tehdejšího Poháru UEFA po souboji se švýcarským celkem vypadli. Útěchou pro Slavii naopak mohl být pohled na aktuální domácí statistiky Les Grenats, kteří před vlastním publikem od začátku ročníku ani jednou nevyhráli. Hosté ovšem potřebovali výrazně zapracovat na kvalitě zakončení, což se projevilo i v posledním ligovém kole v Pardubicích, kde z výrazné převahy vytěžili jediný gól.

Zatímco na východě Čech si svěřenci Jindřicha Trpišovského vytvářeli jednu šanci za druhou a pouze je neproměňovali, v deštivé Ženevě se do velkých příležitostí dlouho ani nedostávali. Podobně na tom však byli také domácí, a v prvním dějství tak diváci viděli jen jedno zakončení mezi tři tyče, a to ze strany Slavie.

I to ale Pražanům stačilo k otevření skóre. Obrana Servette ve 32. minutě odvrátila centr z pravého kraje pouze k Masopustovi, který se dvakrát nerozmýšlel a přízemní střelou z první uklidil míč za záda bezmocného Jérémyho Fricka.

Přestože se obraz hry po změně stran prakticky nezměnil a mnoho zajímavého se na trávníku nedělo, těsně před hodinou zápasu se sešívaným podařilo navýšit náskok. Centr z rohového kopu prodloužil Masopust na volného Igoha Ogbua, jenž stoprocentní šancí nepohrdl a důraznou hlavičkou si otevřel střelecký účet v pohárové Evropě. Švýcaři se více osmělili až v závěrečné čtvrthodině, kdy několikrát zaměstnali Aleše Mandouse, avšak žádný z jejich pokusů neměl gólové parametry.

Slavia zahájila skupinovou fázi výtečně a do Česka si odvezla tři body. Nabitý evropský program pro ni bude pokračovat 5. října doma proti Šeriffu Tiraspol. Servette zamíří do Říma k utkání proti AS.

Více informací k zápasu

Sheriff Tiraspol - AS Řím 1:2

21.09.2023 18:45

Góly: 57. Cristian Tovar - 45+4. Leandro Paredes, 65. Romelu Lukaku

AS Řím v úvodním duelu skupiny G Evropské ligy potvrdil roli favorita, když na hřišti Šeriffu Tiraspol zvítězil 2:1. Triumf hostů se však nerodil snadno, o plném bodovém zisku Římané rozhodli až po více než hodině hry, neboť na jejich první velmi šťastnou branku odpověděli domácí zásluhou Cristiana Tovara. Rozhodující trefě Romela Lukaka přihlížel pouze z tribuny portugalský stratég José Mourinho, jemuž v Moldavsku začal běžet čtyřzápasový trest za přílišnou kritiku rozhodčích po prohraném finále loňského ročníku. Belgický útočník se prosadil ve 12 po sobě jdoucích duelech Evropské ligy, což je nejdelší gólová šňůra v historii této soutěže.

Celek z věčného města se na prahu nového ročníku vůbec poprvé ve své historii vydal na moldavskou půdu. Do země fotbalu nepříliš zaslíbené přijížděli Giallorossi ve skvělém rozpoložení, neboť o víkendu přerušili čekání na vítězství, když do sítě Empoli nasázeli sedm gólů. Domácí si museli dávat pozor mimo jiné na Lukaka, jenž ve zmiňovaném duelu v novém dresu premiérově skóroval. Pro Šeriff hrály výkony v evropských pohárech na domácím trávníku, kde ze čtyř duelů zatím všechny vyhrál.

A i tentokrát odstartovali domácí velice sympaticky, což vedlo k vyrovnaným úvodním minutám utkání. Nepříjemnost pro Římany nastala těsně před půlhodinou hry, kdy hrací plochu pro zranění opustila letní posila Renato Sanches. Diváci si museli počkat na první vážnou šanci do 37. minuty. Domácí Jerome Ngom Mbekeli obdržel centrovaný míč do pokutového území, který ale poslal jen do pravé tyče. Nakonec to však přece jen byli Vlci, kteří se v poslední minutě nastaveného času první půle dostali do vedení. Leandro Paredes, jenž mimochodem nahradil právě zraněného Sanchese, se postavil k přímému kopu z velké dálky, který i s přispěním několika odrazů od domácích a velkého štěstí propadl až do branky.

Po změně stran zahrozil jako první Tiraspol a opět u toho byl Mbekeli. Tentokrát ovšem jeho tvrdá střela z úhlu skončila těsně nad břevnem. V 57. minutě se už však Vosy srovnání dočkaly, po rohovém kopu se opět balon několikrát odrazil v pokutovém území, přičemž jej nakonec usměrnil tvrdou střelou pod břevno Tovar. Po hodině hry však přišla chvíle Lukaka, který placírkou k pravé tyči zakončil nádhernou kombinaci na jeden dotek mezi ním, Paulem Dybalou a Bryanem Cristantem. V závěru utkání měl ještě obrovskou možnost střídající Andrea Belotti, jeho pokus ale skvěle zlikvidoval Maksym Koval. V posledních minutách se ještě nechal zbytečně vyloučit Joao Paulo, což už ovšem na výsledku nic nezměnilo.

Šeriff tak velkého favorita nezaskočil a na úvod složité skupiny mu odevzdal všechny body. I v dalším kole jej čeká těžký úkol, neboť 5. října se Moldavané představí na hřišti pražské Slavie. AS Řím ve stejný den čeká utkání proti Servette.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha (CZE)
1
1
0
0
2 : 0
3
2
AS Řím (ITA)
1
1
0
0
2 : 1
3
3
Sheriff Tiraspol (MDA)
1
0
0
1
1 : 2
0
4
Servette Ženeva (SUI)
1
0
0
1
0 : 2
0

Skupina H

Bayer Leverkusen - BK Häcken 4:0

21.09.2023 18:45

Góly: 10. Florian Wirtz, 16. Amine Adli, 66. Victor Boniface, 70. Jonas Hofmann

Švédský Häcken se nedokázal vzepřít prognózám a v prvním kole skupiny H Evropské ligy prohrál na hřišti Leverkusenu 0:4. Obrana hostů, v jejímž srdci nastoupil kmenový hráč Slavie Aiham Ousou, nezachytila start zápasu a v úvodních 16 minutách hned dvakrát inkasovala. Rychlým zásahům přes celé hřiště přihlížel i Matěj Kovář, jenž se mezi třemi tyčemi Bayeru objevil poprvé a svůj debut oslavil takřka bezproblémovým čistým kontem. Adam Hložek se na trávník dostal v 73. minutě v čase čtyřgólového vedení domácích a k jeho dalšímu navýšení nepřispěl.

Hráči Leverkusenu sehráli v pátek velmi atraktivní duel s mistrovským Bayernem Mnichov a po zásluze si odvezli z mnichovské Allianz Areny remízu 2:2. Tentokrát je čekal o poznání jednodušší soupeř, když přivítali švédského mistra z Häckenu. Ten se do paměti českých fanoušků zapsal zejména v roce 2013 konfrontací s pražskou Spartou, kterou ve druhém předkole Evropské ligy vyřadil.

Xabi Alonso sice udělal oproti bundesligovému šlágru několik změn v sestavě, klíčový muž Florian Wirtz ale nastoupil a hned v úvodu vymyslel šanci pro Amineho Adliho. Hložkův konkurent ovšem trefil jen prostředek brány a Peter Abrahamsson bez problémů zasáhl. V 10. minutě to tak na sebe vzal sám Wirtz. Toho do souboje s gólmanem krásně vyslal Victor Boniface a technicky nadaný záložník chytrým lobem otevřel skóre. Brzy nato vstřelili Farmaceuti druhý gól. Tentokrát k tomu využili fantastického nákopu Granita Xhaky z hloubi poli, který přímo pod břevno uklidil z voleje Adli. Po půlhodině hry ukázal Xhaka další ze svých předností, nicméně Abrahamsson tvrdý projektil z dálky konečky prstů zneškodnil.

Jiskra naděje pro hosty vysvitla po hodině hry, kdy litevský sudí uvažoval o odpískání penalty v jejich prospěch, nakonec tak ale neučinil. Zklamání Seveřanů posléze umocnil aktivní Boniface, jenž se dočkal zasloužené trefy, když doslova procedil míč přes 35letého gólmana. Ten v 70. minutě lovil míč ze sítě počtvrté, exhibiční kombinaci uprostřed vápna zakončil přesně k pravé tyči Jonas Hofmann.

Bayer tak splnil veškerá očekávání a připsal si zasloužené tři body. V dalším kole vyzve 5. října opět severského soupeře, a to venku dánské Molde. Häcken přivítá ve stejný den Karabach.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Molde FK 1:0

21.09.2023 18:45

Góly: 56. Leandro Andrade

Karabach v úvodním duelu skupiny H Evropské ligy zvítězil na domácí půdě v Baku nad Molde 1:0. Svěřenci trenéra Gurbana Gurbanova od prvních minut herně dominovali, střeleckou převahu se jim však před přestávkou zužitkovat nepodařilo. Jezdci o zisku všech bodů rozhodli až po změně stran, kdy se prosadil Leandro Andrade. Klub z Agdamu potvrdil, že se mu doma daří, jelikož před zraky svých fanoušků prohrál za poslední rok v soutěžních duelech jen dvakrát. Do skupiny, které by měl vévodit německý Leverkusen, si tak připsal důležité body.

Před tímto duelem na sebe oba celky narazily v historii pouze jednou, a to v kvalifikaci Ligy mistrů v roce 2020. Kvůli epidemiologické situaci se tehdy hrálo na neutrálním hřišti a pouze na jeden zápas, přičemž po penaltovém dramatu odcházeli šťastnější hráči norského týmu. Ten byl považován za mírného favorita i nyní, neboť i letos byl účasti v milionářské soutěži velmi blízko. Před vysněným cílem ho nakonec zastavil až turecký Galatasaray.

Fotbalisté Karabachu byli od úvodních minut více na míči a postupnou kombinací se snažili tvořit hru. I přes velkou územní převahu se nedokázali domácí dlouho dostávat do vyložených šancí, k čemuž přispívala i velmi dobře bránící defenziva hostů. I přesto, že se Karabach dostal ke třem střelám na branku, žádná z nich nebyla dostatečně nebezpečná na to, aby změnila skóre. Do šaten tak odcházely oba celky za bezbrankového stavu.

Po změně stran už se však domácí kýžené branky dočkali, když se v 56. minutě prosadil Leandro Andrade, jenž si našel míč v pokutovém území a usměrnil jej přesnou střelou k levé tyči. Ázerbájdžánci ani po vstřeleném gólu nepolevovali a i nadále tlačili na soupeřovu obranu. Za celý zápas si vytvořili až 18 střeleckých příležitostí, téměř všechny ovšem nebyly gólové. I přesto si však těsné vedení dominantní hrou pohlídali a Molde k ničemu nepustili.

Karabach tedy odstartoval před svými fanoušky ideálním způsobem a v papírově vyrovnané skupině získal první tři body. O totéž se Jezdci pokusí 5. října, kdy se představí na hřišti švédského Häckenu. Molde bude mít o něco těžší úlohu, neboť vyzve doma Leverkusen.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen (GER)
1
1
0
0
4 : 0
3
2
Qarabağ Ağdam (AZE)
1
1
0
0
1 : 0
3
3
Molde FK (NOR)
1
0
0
1
0 : 1
0
4
BK Häcken (SWE)
1
0
0
1
0 : 4
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele