Eredivisie - souhrn 9. kola: Alkmaar zpět před Ajaxem

07.10.2022, 21:56, aktualizováno 09.10.2022, 21:59
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Alkmaaru (© AFP)
Alkmaar vyhrál v Utrechtu a vrátil se do čela Eredivisie před Ajax, který po dvou ztrátách přestřílel Volendam. PSV Eindhoven zdolal Heerenveen a vrátil se na třetí místo před Feyenoord, který uspěl proti Twente. Groningen sice nad Waalwijkem brzy vedl, po vyloučení Radinia Balkera však náskok neudržel a nakonec prohrál 2:3 Znovu padlo i Vitesse, tentokráte proti Sittardu...

SBV Vitesse - Fortuna Sittard 1:2

09.10.2022 20:00

Góly: 32. Bartosz Bialek - 40. Arianit Ferati, 80. Rémy Vita

"Léčba" SBV novým trenérem Phillipem Cocuem zatím nezabírá, jelikož Vitesse pod jeho vedením utrpělo druhu porážku v řadě a v letošním ročníku Eredivisie celkově prohrálo již pošesté. V tabulce se stále nachází až na šestnáctém barážovém místě s pouhými pěti body na kontě a před Emmenem i nováčkem z Volendamu je jen díky lepšímu skóre. Naopak klub ze Sittardu vzkvétá, jelikož nyní zvítězil potřetí za sebou.

Hosté v úvodních pěti duelech nezískali ani bod, ovšem po příchodu španělského kouče Julia Velázqueze vybojovali deset bodů ze čtyř střetnutí a momentálně se posunuli už na jedenácté místo s deseti body. Domácí přitom nezačali vůbec špatně a v nedělní dohrávce 9. kola šli do vedení krátce po odehrané půlhodině. Po akci na levé straně přihrál pod sebe slovenský krajánek Bero a rozběhnutý Bartosz Bialek zamířil ve skluzu z hranice brankového území přímo do levého spodního růžku.

Fortuna však v žádném případě zbraně nesložila a o osm minut později srovnala stav. Po levém křídle všem unikl Arianit Ferati, jenž se v pokutovém území zbavil vracejícího se Pinta a pak zakroutil balón přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Oba celky se po změně stran trápily v přechodové fázi a vůbec k ničemu se nemohly dostat. S přibývajícím časem se zdálo, že se spravedlivě podělí o body, nicméně v 80. minutě rozhodl hostující Rémy Vita.

Teprve jednadvacetiletý francouzský obránce po pár sekundách strávených na trávníku vsítil svou druhou branku v nizozemské nejvyšší soutěži po nepovedených nůžkách Yılmaze a i přes krkolomné zpracování nekompromisně propálil bezmocného gólmana Scherpena. V nastaveném čase chtěl vyrovnat hlavičkující kapitán Bero, jenže jeho pokus z deseti metrů se pouze odrazil od levé tyče do náruče gólmana Pandura. V domácím dresu nastoupil v základní jedenáctce český obránce Tomáš Hájek a odehrál 68 minut.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - PSV Eindhoven 0:1

09.10.2022 16:45

Góly: 75. Cody Gakpo

Favorizované PSV ve čtvrtek deklasovalo švýcarský Curych (5:1), nyní se však na těsné výhře v Heerenveenu pořádně nadřelo. S houževnatým protivníkem dlouho hrálo bez branek, teprve necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem rozhodl o jeho vítězství ostrostřelec Cody Gakpo, jenž se v tomto ročníku prosadil dokonce potřinácté. V tabulce Eredivisie proto svůj tým udržel na třetí pozici s jednadvaceti body o dva body za vedoucím Alkmaarem.

"Srdíčka" naopak nedokázala odčinit nerozhodný bezbrankový výsledek s podceňovaným Emmenem a v tuto chvíli jim patří osmé místo se třinácti body. Hosté na trávníku dominovali od samého začátku a stejně jako s Cambuurem (0:3) neproměňovali vyložené možnosti. Tu první si vypracovali po necelé půlhodině hry, kdy po zpětné přihrávce z pravé strany vypálil z necelých pětadvaceti metrů Sangaré a bombou orazítkoval břevno.

Zhruba deset minut před poločasovou přestávkou se poprvé vytáhl brankář Noppert, jenž z bezprostřední blízkosti z mírného úhlu vychytal rozběhnutého Vertessena. Eindhovenský celek dohrával první poločas bez dvou opor, jelikož Saibari a Vertessen museli nuceně střídat kvůli zranění, nicméně i přesto pokračoval ve své aktivitě také po změně stran. Blízko ke skórování měl v 53. minutě, avšak razantní přímý volný kop z pětadvaceti metrů od střídajícího El Ghaziho parádně odvrátil jednoruč do strany plachtící Noppert.

O šest minut později se hostující strážce znovu musel blýsknout, tentokráte totiž zneškodnil nepříjemnou přízemní střelu Mweneho. Za dalších deset minut si Noppert poradil také s dělovkou Gakpa, jenže v 75. minutě už byl stejným hráčem překonán. Ten zařídil výhru PSV po bleskové narážečce s Veermanem, neboť z hranice pokutového území zavěsil přímo do vzdálenějšího spodního růžku. Domácí se až do samotného konce vůbec k ničemu nedostali a k vyrovnávací brance tedy měli hodně daleko.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - FC Twente 2:0

09.10.2022 14:30

Góly: 43. Orkun Kökçü, 64. Dávid Hancko

Rotterdamskému favoritovi se v předchozím průběhu tolik nedařilo a na vítězství čekal čtyři soutěžní duely, teprve nyní ve šlágru 9. kola Eredivisie dokázal vyzrát na Twente a porazil ho o dvě branky. Domácí výběr se dostal do vedení krátce před přestávkou a po vyloučení českého útočníka Václava Černého pečetil jeho výhru slovenský obránce Dávid Hancko, jenž se v Eredivisii trefil vůbec poprvé po letním přestupu z pražské Sparty.

Černý v předchozích týdnech patřil mezi opory v ofenzivní fázi, avšak nyní v Rotterdamu svůj tým zbytečně oslabil a minimálně příští týden se na trávník nedostane. Svěřenci trenéra Arneho Slota začali hodně zostra a během úvodních dvanácti minut si vytvořili dvě solidní příležitosti, avšak rány pozdějších střelců Orkuna Kökçüa s Hanckem zablokovali Kjølø s Pröpperem a pak samostatný únik Timbera famózně jednoruč zneškodnil brankář Unnerstall.

Po necelé půlhodině hry zahrozil po rohovém kopu Trauner, ale hlavičku z bezprostřední blízkosti poslal těsně vedle levé tyče. Domácí přeci jen zužitkovali svůj tlak ve 43. minutě. K přímému volnému kopu z necelých třiceti metrů se postavil kapitán Kökçü a projektil zakroutil i přes zákrok Unnerstalla do bližší šibenice. Hosté se dostali do obrovských problémů v nastaveném čase úvodního dějství.

Černý totiž v blízkosti středového kruhu nevybíravě došlápl Dilrosuna a po obdržení přímé červené karty rozezleně odešel do útrob stadionu. Feyenoord si pojistil náskok v 64. minutě. Po přihrávce Szymańského na levou stranu pokutového území poslal Timber střílený centr před branku a Unnerstall ho dokázal vyrazit jen před sebe, kde právě Hancko přesně umístěnou hlavičkou zavěsil ze sedmi metrů do levého spodního růžku. Ve zbývajícím průběhu již k ničemu nebezpečnému nedošlo a výsledek se tedy nezměnil.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - AZ Alkmaar 1:2

09.10.2022 14:30

Góly: 90+3. Moussa Sylla - 31. Myron van Brederode, 68. Yukinari Sugawara

AZ po nepříliš přesvědčivém výkonu v Konferenční lize s kyperským Apollonem (3:2) nyní zvládlo obtížný duel s rozjetým Utrechtem a nakonec ho porazilo 2:1. Díky tomu se udrželo na prvním místě nizozemské nejvyšší soutěže se ziskem třiadvaceti bodů a před druhým Ajaxem stále drží jednobodový náskok. Domácí naopak přišli o sérii čtyř duelů bez porážky a v tabulce se propadli na devátou pozici s dvanácti body.

Domácí přitom začali aktivně a po necelé čtvrthodině hry chtěli zahrávat pokutový kop. Klaiber totiž po úniku na pravém křídle trefil ruku padajícího Kerkeze, ovšem rozhodčí Gözübüyük po přezkoumání videozáznamu na penaltový puntík neukázal. Hosté z ničeho nic udeřili krátce po odehrané půlhodině. Myron van Brederode se krásně otočil s míčem a z dvaadvaceti metrů usměrnil skákavý pokus přímo k protější tyči.

Hosté mohli pojistit svůj náskok pět minut před přestávkou, nicméně Chatzidiakos po rohovém kopu hlavičkoval o kousek vedle levé konstrukce. Svěřenci trenéra Pascala Jansena si po změně stran hlídali jednobrankové vedení a uklidňující gól vsítili zhruba v polovině druhého dějství. Japonský špílmachr Jukinari Sugawara převzal v šestnáctce soupeře nahrávku Chatzidiakose, kličkou se zbavil bránícího protihráče a pak nekompromisně zavěsil do vzdálenější šibenice - 0:2.

Utrecht se od tohoto momentu přeci jen osmělil a v závěrečné čtvrthodině přidal. Snížit mohl v 81. minutě, když se po přihrávce z pravého křídla zjevil před odkrytou brankou Moussa Sylla, ale vzápětí ji z dvanácti metrů trestuhodně přestřelil. Stejný hráč přeci jen snížil ve třetí nastavené minutě, jelikož z hodně ostrého úhlu překonal zbytečně vyběhnutého brankáře Verhulsta, avšak Utrechtu na jakoukoli další odpověď již prakticky nezbyl čas.

Více informací k zápasu

Go Ahead Eagles - Cambuur Leeuwarden 0:0

09.10.2022 12:15

Góly: -

Go Ahead i Cambuur zatím bojují v této sezóně pouze o záchranu, nyní spolu ve vzájemném měření sil remizovali 0:0. Domácí sice byli v tomto nedělním utkání mírně aktivnější a vytvořili si o něco více střeleckých pokusů, ovšem prosadit se nedokázali. Po minulé senzační remíze v Amsterdamu s mistrovským Ajaxem (1:1) sice neprohráli již počtvrté za sebou, ale proti podceňovanému celku z Leeuwardenu určitě toužili bodovat naplno.

V tabulce jim momentálně patří třinácté místo s devíti body, zatímco SC má na kontě o bod méně a je čtrnácté. Mírní favorité začali velmi aktivně, ale už po necelých deseti odehraných minutách mohli nečekaně inkasovat. Po ztrátě ve středu hřiště převzal balón Remco Balk, jenomže svou pumelicí z hranice pokutového území pouze orazítkoval spodní okraj břevna a míč se vzápětí odrazil k hráčům klubu z Deventeru.

Zhruba v polovině úvodního dějství se na opačné straně musel vytáhnout brankář Jeffrey de Lange. Ten nejprve po dělovce Jacobse z dobrých pětadvaceti metrů vyrážel před sebe a pak naprosto fantasticky uspěl tváří v tvář proti dorážejícímu Boereovi. Domácí promarnili svou největší šanci zápasu pět minut po změně stran.

Po hezké kombinaci středem hřiště obdržel parádní finální nahrávku do běhu Oliver Edvardsen, avšak zcela sám před gólmanem Virgíniou selhal a svůj obstřel poslal zhruba o půl metru vedle vzdálenější konstrukce. Krátce po hodině hry chtěl rozhodnout švédský kanonýr ve službách Go Ahead Lidberg, nicméně když svou nezištnou střelou minul pravou tyč o několik decimetrů, tak se výsledek neměnil.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - SBV Excelsior 1:1

08.10.2022 21:00

Góly: 59. Landry Dimata - 88. Lazaros Lamprou

Hráči Nijmegenu byli blízko k tomu, aby konečně přerušili svou šestizápasovou šňůru bez vítězství, jenomže necelých pět minut před koncem inkasovali a počtvrté v této sezóně tak uhráli nerozhodný výsledek 1:1. V tomto ročníku Eredivisie tedy potvrdili roli "remízového" krále soutěže, protože zaznamenali sedmou remízu za sebou a v tabulce se nacházejí na desátém místě s deseti body. SBV má na kontě taktéž deset bodů a je jedenácté.

Toto sobotní utkání probíhalo v ofenzivnějším duchu a oba soupeři si vytvořili hned několik slibných možností ke skórování. Domácí se dokázali prosadit krátce po odehrané půlhodině, jenomže zásah Magnuse Mattssona nakonec nebyl uznán, protože si dánský záložník těsně před vstřelenou brankou zpracoval balón rukou. Ve 42. minutě chtěl na druhé straně otevřít gólový účet El Yaakoubi, ale jeho bombu z dobrých třiceti metrů skvěle odvrátil na roh brankář Cillessen.

NEC vsítilo svůj jediný gól po necelé hodině hry. Po pasu z levého křídla v podání Tannaneho se před hranicí brankového území probojoval k hlavičce Landry Dimata a míč usměrnil přímo k levé tyči kolem plachtícího gólmana Van Gassela. Domácí mohli navýšit svůj náskok zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, jenomže dělovku Tannaneho parádně zneškodnil pozorný hostující strážce.

Rotterdamský celek s přibývajícím časem zvyšoval svůj tlak a kýženého vyrovnání se dočkal v 88. minutě. Čtyřiadvacetiletý řecký forvard Lazaros Lamprou převzal balón na levé straně, poté se kličkou dostal do šestnáctky protivníka a svým obstřelem mezi dvěma bránícími protihráči rozvlnil síť s pomocí vzdálenější konstrukce. Nijmegen se v příštím kole utká se Spartou, Excelsior se pokusí o senzaci na půdě mistrovského Ajaxu.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - FC Emmen 3:1

08.10.2022 18:45

Góly: 13. Vito van Crooij, 82. Bart Vriends, 90+6. Mario Engels - 51. Ole Romeny

Rotterdamská Sparta nakonec potvrdila úlohu favorita proti trápícímu se Emmenu a díky dvěma trefám v závěrečné čtvrthodině zvítězila po výsledku 3:1. Hosté krátce po změně stran srovnali nepříznivý stav a pak tlačili, jenomže v polovině druhého dějství přišli o vyloučeného Miguela Arauja a v početní nevýhodě se již neubránili. FC tak zůstává v tabulce na sedmnácté pozici s pěti body, naopak Sparta poskočila na vynikající šesté místo se čtrnácti body.

Domácí vstoupili do tohoto sobotního utkání mnohem lépe a po necelé čtvrthodině hry vedli. Po parádním pasu Pinta z levého křídla se před hranicí brankového území probojoval k hlavičce Vito van Crooij a s naprostou přesností zamířil k protější konstrukci. Od této chvíle tempo hry přeci jen lehce opadlo, Emmen dokázal z ničeho nic vyrovnat šest minut po změně stran zásluhou Oleho Romenyho.

Dvaadvacetiletý útočník se po fantastické kombinaci svých spoluhráčů na jeden dotek ocitl sám před brankářem Olijem a po finální nahrávce střídajícího Bouchouariho ho nekompromisně propálil. Hosté v následujícím průběhu měli lehce navrch, ale jen do doby, kdy Araujo obdržel dvě žluté karty během pouhých osmi minut a po kartě červené tedy musel předčasně odejít do útrob stadionu.

Svěřenci trenéra Mauriceho Steijna rozhodli o svém vítězství v 82. minutě. Na rohový kop Van Crooije z levé strany si naskočil Bart Vriends a svou prudkou hlavičkou z bezprostřední blízkosti snadno rozvlnil síť. Ve druhé nastavené minutě nečekaně srovnal na opačné straně svým druhým gólem Romeny, ovšem po obrovském závaru tato branka neplatila kvůli těsnému ofsajdu. V poslední možnou chvíli se domácí prosadili ještě jednou, jelikož nově příchozí Mario Engels obstřelil hostujícího strážce z mírného úhlu z pěti metrů.

Více informací k zápasu

FC Volendam - AFC Ajax 2:4

08.10.2022 16:30

Góly: 74. Lequincio Zeefuik, 86. Carel Eiting - 17. Dušan Tadić (pen.), 39. Calvin Bassey, 64. Brian Brobbey, 90+6. Davy Klaassen

Ajax v úterý schytal naprosto nevídaný domácí debakl od italské Neapole (1:6), nyní si alespoň částečně spravil náladu na půdě nováčka z Volendamu, i když opět nepředvedl úplně ideální výkon. V průběhu sice vedl 3:0, jenže houževnatý protivník snížil těsně před koncem na rozdíl jediné branky a úspěch favorizovaného AFC stvrdil až ke konci nastaveného času střídající Davy Klaassen. Hosté tedy přerušili svou sérii dvou ligových duelů bez vítězství.

Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera se udrželi na druhém místě tabulky s dvaadvaceti body a za vedoucím Alkmaarem stále zaostávají pouze o bod, naopak FC získalo jediný bod z předchozích šesti zápasů a patří mu úplně poslední osmnácté místo s pouhými pěti body na kontě. Jasný favorit začal opatrněji, nicméně hned svou první velkou možnost krátce po odehrané čtvrthodině přetavil ve vedoucí gól.

Zkušený srbský špílmachr Dušan Tadič totiž s přehledem proměnil pokutový kop, který byl nařízen po předchozí akci Berghuise na levé straně a následném hraní rukou v podání Plata. V následujícím průběhu pálil těsně nad břevno Kudus, poté se proti stejnému hráči vytáhl pozorný brankář Stankovič a vzápětí neproměnili své nadějné možnosti ani Bergwijn s Edsonem Álvarezem.

Favorizovaní hosté však přeci jen navýšili svůj náskok zhruba pět minut před přestávkou. Berghuis vymyslel skvělý pas z pravého křídla a u protější tyče našel zcela zapomenutého Calvina Basseyho, jenž prudkou hlavičkou usměrnil balón k bližší konstrukci. O osudu tohoto sobotního duelu se zdálo být definitivně rozhodnuto v 64. minutě.

To totiž dokázal skórovat teprve dvacetiletý útočník Brian Brobbey, který po geniální kolmici Timbera stanul na pravé straně šestnáctky a svou bombu z mírného úhlu nechytatelně poslal pod břevno - 0:3. Nicméně Volendam se nehodlal vzdát a v závěrečné dvacetiminutovce pořádně zdramatizoval průběh. Poprvé se prosadil v 74. minutě, když nepřesnou rozehrávku protivníka vystihl Lequincio Zeefuik a po krátkém sólu pokořil zaskočeného gólmana Pasveera naprosto ukázkovou šajtlí k přední tyči.

Neuběhlo ani dalších dvanáct minut a Volendam se dokonce prosadil podruhé. Naději na bodový zisk vykřesal Carel Eiting, neboť se po přihrávce El Kadiriho opřel do balónu z první a parádně ho usměrnil do bližšího spodního rohu. Ajax poté sice lehce znervózněl, ale definitivně uklidnit se mohl v šesté minutě nastavení.

Gólový účet totiž uzavřel Davy Klaassen po rychlém brejku a finální nahrávce do volného prostoru od jiného nově příchozího hráče Francisca Conceiçãa, sám před Stankovičem pak uklidil míč po zemi doprostřed branky. Ajax v příštím kole přivítá rotterdamského nováčka Excelsior, FC by se rádo probudilo na půdě konkurenčního Emmenu.

Více informací k zápasu

FC Groningen - RKC Waalwijk 2:3

07.10.2022 20:00

Góly: 14. Ricardo Pepi (pen.), 76. Ricardo Pepi - 38. Dario van den Buijs (pen.), 61. Mika Biereth, 80. Mika Biereth

Groningen nedokázal uspět ani v předehrávce 9. kola Eredivisie a tentokráte nestačil na konkurenční Waalwijk, kterému po divokém průběhu podlehl nejtěsnějším poměrem 2:3. Celkově tak utrpěl v Eredivisii už svou třetí prohru za sebou a v tabulce mu stále patří dvanácté místo s osmi body. Naopak RKC nakonec zužitkovalo dlouhou početní výhodu, navázalo na zlepšenou formu a zatím se vyhouplo na famózní šestou příčku s třinácti body.

Přitom svěřenci trenéra Franka Wormutha vstoupili do tohoto střetnutí o něco lépe a po necelé čtvrthodině hry vedli. V pokutovém území hostujícího celku byl poslán k zemi Suslov. Rozhodčí Van den Kerkhof nejprve nechal pokračovat ve hře, ale po přezkoumání videozáznamu ukázal na penaltový puntík. Nabídnutou možností nepohrdl Ricardo Pepi, jenž zamířil po zemi k levé tyči do protipohybu brankáře Vaessena.

Jenomže domácím vůbec nevyšla závěrečná desetiminutovka úvodního dějství. Radinio Balker totiž ve vlastní šestnáctce ve vyložené brankové možnosti přistrčil unikajícího Kuijperse, Van den Kerkhof nekompromisně vytáhl přímou červenou kartu a k tomu nařídil druhý pokutový kop zápasu. K němu se postavil Dario van den Buijs a balón uklidil do pravého dolního rohu, gólman Verrips i přes vystižení směru na něj o kousek nedosáhl.

Hosté po změně stran tlačili a krátce po hodině hry otočili vývoj. Těsně předtím neplatila branka Kuijperse kvůli ofsajdu, ovšem v 61. minutě se po odrazu od Lelievelda ocitl sám před Verripsem střídající Mika Biereth a míč nekompromisně napálil do protější šibenice. Groningen i v deseti překvapivě vyrovnal zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, podruhé v tomto duelu skóroval Pepi.

Teprve devatenáctiletý americký útočník hostující v klubu z německého Augsburgu si parádně narazil balón s Krügerem a pak ze středu pokutového území chladnokrevně propálil bezmocného Vaessena. Avšak poslední slovo měl přeci jen Waalwijk, v 80. minutě rozhodl o jeho úspěchu Biereth svým druhým zásahem. Taktéž devatenáctiletý dánský útočník převzal dlouhý pas z poloviny hřiště od Bel Hassaniho, pak obešel Verripse a zcela prázdnou branku neminul.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AZ Alkmaar972019:723
2.AFC Ajax971127:822
3.PSV Eindhoven970229:1321
4.Feyenoord Rotterdam962123:1020
5.FC Twente951315:716
6.Sparta Rotterdam942314:1114
7.RKC Waalwijk934220:1413
8.SC Heerenveen93428:813
9.FC Utrecht933311:1212
10.NEC Nijmegen91719:710
11.Fortuna Sittard931513:1810
12.SBV Excelsior931511:2010
13.Go Ahead Eagles922511:168
14.Cambuur Leeuwarden92258:148
15.FC Groningen922510:198
16.SBV Vitesse91268:215
17.FC Emmen91267:215
18.FC Volendam912610:275

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

ten Alkmaar má formici

Twente

Reagovat
AjaxFans

Komu vlastně fandis v NL?

Reagovat
ladyboy arsenal

tomu na koho mám zrovna naloženo

ale jinak mám rád celou ligu, myslím že nl ukazuje jak se i za málo peněz dá udělat hodně muziky

Reagovat
AjaxFans

Tj, dobrá šance hráčů ze Skandinávie se ukázat v Ered.

Jinak Arsenal taky dobře šlape, co?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele