základní část, 9. kolo
08.10.2022 16:30 CET
2 : 4
(0:2)

Reportáž

Volendam potrápil mistrovský Ajax, po divokém průběhu ale nakonec prohrál 2:4

Ajax v úterý schytal naprosto nevídaný domácí debakl od italské Neapole (1:6), nyní si alespoň částečně spravil náladu na půdě nováčka z Volendamu, i když opět nepředvedl úplně ideální výkon. V průběhu sice vedl 3:0, jenže houževnatý protivník snížil těsně před koncem na rozdíl jediné branky a úspěch favorizovaného AFC stvrdil až ke konci nastaveného času střídající Davy Klaassen. Hosté tedy přerušili svou sérii dvou ligových duelů bez vítězství.

Svěřenci trenéra Alfreda Schreudera se udrželi na druhém místě tabulky s dvaadvaceti body a za vedoucím Alkmaarem stále zaostávají pouze o bod, naopak FC získalo jediný bod z předchozích šesti zápasů a patří mu úplně poslední osmnácté místo s pouhými pěti body na kontě. Jasný favorit začal opatrněji, nicméně hned svou první velkou možnost krátce po odehrané čtvrthodině přetavil ve vedoucí gól.

Zkušený srbský špílmachr Dušan Tadič totiž s přehledem proměnil pokutový kop, který byl nařízen po předchozí akci Berghuise na levé straně a následném hraní rukou v podání Plata. V následujícím průběhu pálil těsně nad břevno Kudus, poté se proti stejnému hráči vytáhl pozorný brankář Stankovič a vzápětí neproměnili své nadějné možnosti ani Bergwijn s Edsonem Álvarezem.

Favorizovaní hosté však přeci jen navýšili svůj náskok zhruba pět minut před přestávkou. Berghuis vymyslel skvělý pas z pravého křídla a u protější tyče našel zcela zapomenutého Calvina Basseyho, jenž prudkou hlavičkou usměrnil balón k bližší konstrukci. O osudu tohoto sobotního duelu se zdálo být definitivně rozhodnuto v 64. minutě.

To totiž dokázal skórovat teprve dvacetiletý útočník Brian Brobbey, který po geniální kolmici Timbera stanul na pravé straně šestnáctky a svou bombu z mírného úhlu nechytatelně poslal pod břevno - 0:3. Nicméně Volendam se nehodlal vzdát a v závěrečné dvacetiminutovce pořádně zdramatizoval průběh. Poprvé se prosadil v 74. minutě, když nepřesnou rozehrávku protivníka vystihl Lequincio Zeefuik a po krátkém sólu pokořil zaskočeného gólmana Pasveera naprosto ukázkovou šajtlí k přední tyči.

Neuběhlo ani dalších dvanáct minut a Volendam se dokonce prosadil podruhé. Naději na bodový zisk vykřesal Carel Eiting, neboť se po přihrávce El Kadiriho opřel do balónu z první a parádně ho usměrnil do bližšího spodního rohu. Ajax poté sice lehce znervózněl, ale definitivně uklidnit se mohl v šesté minutě nastavení.

Gólový účet totiž uzavřel Davy Klaassen po rychlém brejku a finální nahrávce do volného prostoru od jiného nově příchozího hráče Francisca Conceiçãa, sám před Stankovičem pak uklidil míč po zemi doprostřed branky. Ajax v příštím kole přivítá rotterdamského nováčka Excelsior, FC by se rádo probudilo na půdě konkurenčního Emmenu.

Autor: Viktor Sandev / whoscored.com, espn.nl, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele