Eredivisie - souhrn 32. kola: Oba šlágry bez vítěze

06.05.2022, 21:57, aktualizováno 08.05.2022, 18:44
Komentáře a souhrny
Cyriel Dessers (© AFP)
Ajax si z Alkmaaru veze pouze bod za remízu 2:2, čímž dal šanci na přiblížení PSV Eindhoven, jenž ale na půdě Feyenoordu zapsal stejný výsledek. Tři body má také Heerenveen, jenž otočil na půdě Vitesse. Sittard udělal velký krok za záchranou, naopak Twente si komplikuje boj o poháry. Willem II a Sparta Rotterdam reagovaly vlastními výhrami...

Feyenoord Rotterdam - PSV Eindhoven 2:2

08.05.2022 16:45

Góly: 86. Cyriel Dessers, 90+5. Cyriel Dessers (pen.) - 16. Cody Gakpo, 29. Cody Gakpo

PSV se po remíze Ajaxu v Alkmaaru (2:2) mohlo dostat zpět do hry o mistrovský titul, jenomže dvoubrankový náskok získaný z úvodní půlhodiny v Rotterdamu nakonec neudrželo a po dvou pozdních gólech kanonýra Cyriela Desserse vybojovalo jen bod za totožný nerozhodný výsledek. Dvě kola před koncem proto stále zaostává za AFC o čtyři body a s největší pravděpodobností ho z nizozemského trůnu nesesadí.

Domácí po fantastickém čtvrtečním postupu do finále Konferenční ligy nepůsobili svěžím dojmem a dlouho to vypadalo, že na eindhovenského giganta nestačí, avšak v závěru mu pořádně zatopili a v šesté nastavené minutě vsítili z pokutového kopu vyrovnávací trefu. Feyenoord je třetí s nedostižným sedmibodovým mankem právě na druhé PSV, zatímco před čtvrtým Twente si vytvořil šestibodový odstup a o ten už těžko přijde.

Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta začali naprosto fantasticky a do vedení se mohli dostat již ve 12. minutě, nicméně přízemní pokus z otočky v podání pozdějšího hrdiny Codyho Gakpa proletěl těsně vedle bližší konstrukce. Stejný hráč přeci jen dostal svůj výběr do vedení o čtyři minuty později. Tentokráte výtečně zpracoval pas od Joeyho Veermana a po krátkém sólu zamířil do sítě kolem bezmocného brankáře Marciana.

Gakpo se podruhé prosadil po necelé odehrané půlhodině. Na levé straně pokutového území si fantasticky narazil balón se Zahavim a pak svůj úchvatný lob usměrnil k protější tyči kolem marně se natahujícího domácího strážce. Od tohoto okamžiku se hra trochu vyrovnala a hosté se hlavně soustředili na pozornou práci v defenzívě. Deset minut po přestávce chtěl jeho náskok definitivně pojistit Joey Veerman, ale brilantního Marciana nepřekonal.

Za dalších deset minut mohl zdramatizovat tento nedělní šlágr 32. kola Dessers, ovšem jeho přízemní projektil brilantně zneškodnil připravený gólman Mvogo. Sedmadvacetiletý nigerijský forvard hostující v klubu z belgického Gentu snížil v 86. minutě, když si seběhl za defenzívu protivníka na úchvatný centr z levého křídla od Sinisterry a prudkou hlavičkou zavěsil do protipohybu Mvoga.

Klíčový okamžik nastal až deset vteřin před vypršením čtyřminutového nastaveného času. Dělovku střídajícího Toornstry z hranice pokutového území nešťastně zablokoval rukou bránící Götze a rozhodčí Gözübüyük okamžitě vytáhl žlutou kartu, k tomu ukázal na penaltový puntík. Nabídnutou možností nepohrdl právě Dessers, jelikož Mwoga poslal na opačnou stranu a trefil se přímo do levé šibenice.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - AFC Ajax 2:2

08.05.2022 14:30

Góly: 62. Vangelis Pavlidis, 75. Håkon Evjen - 42. Brian Brobbey, 86. Edson Álvarez

Ajax měl namále, nakonec si však z Alkmaaru odvezl alespoň plichtu. Ačkoli aktuální lídr Eredivisie, který musel své oslavy titulu odložit minimálně do středečního vloženého kola, vedl po prvním dějství, o svůj náskok přišel, a nakonec odvracel porážku až pár minut před koncem. Domácí se tak bodově nedokázali přiblížit na čtvrté Twente a zůstali na pátém místě.

Hosté si vytvořili první gólovku v 5. minutě. Brobbey se dostal sám před gólmana Vindahla, nicméně míč nasměroval pouze vedle brány. A i kdyby doletěl až za brankovou čáru, stejně by tahle trefa neplatila pro ofsajd. Ve 20. minutě se poprvé ozvali také domácí, a to zásluhou Karlssona, ten byl ovšem jako by svou pozicí na hranici vápna zaskočený, a tak zamířil pouze do rukavic gólmana Stekelenburga. První změna skóre zkrátka přišla na řadu až v závěru půle.

Taylor vyslal od středové čáry dlouhý pas dopředu, stoper Hatzidiakos si nepočínal důrazně v souboji s Brobbeym, a ten se tedy mohl prosadit úspěšným lobem, poněvadž Vindahl se jal, bohužel pro něj pozdě, situaci ještě hasit. Zkraje druhého dějství mohl Alkmaar srovnat účty, Karlsson vypálil pravačkou na zadní tyčku, jeho technický pokus každopádně skončil jenom v zámezí. V 52. minutě naopak hrozil opětovně Brobbey, z blízkosti ale Vindahla nepřelstil.

Krátce po hodině hry se nakonec AZ dočkalo své odměny. Přes bránícího Álvareze se zdařilo parádně odcentrovat z levé strany Wijndalovi, k brankovému území si popoběhl z druhé vlny Pavlidis, který hlavou zacílil za Stekelenburga, jenž se po střele jen marně ohlédl. A o třináct minut později bylo Ajaxu ještě hůře, protože se v šestnáctce ocitl zcela nehlídaný Evjen, který se do balónu opřel z voleje poté, co ho pobídl pasem Karlsson, a vedení AZ bylo na světě.

Amsterdamský celek měl málo času na odpověď, snažil se ovšem o ní prakticky okamžitě po druhém inkasování. V 77. minutě se do té doby dost málo viditelný Haller v pádu nedokázal postarat o překonání Vindahla, vystřelil totiž nad branku, v 86. minutě již však nakonec přece hosté vydřeli remízu, to když centr z rohového čtvrtkruhu od Berghuise zužitkoval Álvarez.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - SC Heerenveen 1:2

08.05.2022 14:30

Góly: 45+1. Matúš Bero (pen.) - 75. Amin Sarr, 83. Amin Sarr

Vitesse se dvě kola před koncem mohlo výrazně přiblížit k šesté příčce zaručující lepší výchozí pozici do dodatečného play-off o předkolo Konferenční ligy, ovšem jednobrankový náskok z prvního poločas neudrželo a Heerenveenu nakonec podlehlo po výsledku 1:2. Před sedmým Utrechtem je proto pouze o bod a ve zbývajících kolech tedy potřebuje zabrat. Naopak hosté se vyhoupli na kýžené osmé místo s osmatřiceti body.

Svěřenci prozatímního trenéra Oleho Tobiasena potřebovali k definitivní záchraně bodovat a to se jim povedlo, navíc díky nečekanému nedělnímu vítězství se vrátili do hry o elitní osmičku. Nicméně před devátým Nijmegenem jsou jen díky lepšímu skóre a v následujícím týdnu je ještě čeká vskutku náročná bitva o udržení stávajícího umístění. SBV vstoupilo do utkání aktivněji a úvodní větší možnost si vypracovalo již po necelých třech minutách.

Na levé straně pokutového území se zjevil osamocený Buitink, ale z mírného úhlu pálil těsně nad břevno. SC poprvé zahrozilo v polovině prvního poločasu, kdy po odvráceném rohovém kopu elegantně zpracoval balón Tahiri a svou dělovkou ze čtrnácti metrů orazítkoval břevno. Domácí se dostali do vedení v samém závěru úvodní půle z penalty, kterou rozhodčí Martens nařídil za nedovolený zákrok Van Ewijka na rozběhnutého Rasmussena.

K pokutovému kopu se vzápětí postavil slovenský krajánek Matúš Bero a bez větších potíží zamířil přesně do pravého spodního růžku. SC po změně stran ožilo a srovnat stav se mu povedlo necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem. Amin Sarr obdržel přihrávku do středu šestnáctky od Musaby a nikým neatakován překonal gólmana Schuberta přízemním pokusem doprostřed branky.

Neuběhlo ani dalších osm minut a teprve jednadvacetiletý švédský útočník rozhodl o úspěchu svého celku. Tentokráte přelstil ofsajdovou past po geniální kolmici Madsena a z patnácti metrů se trefil přímo k levé tyči.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - Go Ahead Eagles 1:0

08.05.2022 12:15

Góly: 90+2. Ibrahim Cissoko

Nedělní program 32. kola Eredivisie odstartoval nováčkovským zápasem mezi Nijmegenem s Go Ahead a příliš zajímavou podívanou nepřinesl. Domácí častěji drželi míč i si vytvořili více střeleckých pokusů a nakonec gólem střídajícího Ibrahima Cissoka z druhé nastavené minuty zvítězili nejtěsnějším poměrem 1:0, čímž přerušili svou sérii tří porážek v řadě za sebou a k tomu si definitivně zajistili udržení prvoligové licence pro následující ročník.

V tabulce se prozatím vyhoupli na osmou pozici s osmatřiceti body, naopak klub z Deventeru prohrál již potřetí za sebou a klesl na desáté místo se šestatřiceti body. Svěřenci trenéra Rogiera Meijera začali s velkou aktivitou a hned po necelých dvou odehraných minutách se mohli dostat do vedení. Po centru z křídla pálil do bližší šibenice Guth, nicméně gólman Noppert předvedl vynikající zákrok a balón odvrátil do zámezí.

Hosté se ale v žádném případě nechtěli jen bránit a krátce po odehrané čtvrthodině taktéž ohrozili soupeřovu branku. Ve velmi nadějné pozici se zjevil Brouwers, jenomže ten na poslední chvíli o míč přišel. V následujícím průběhu se obrázek hry prakticky neměnil a téměř až do závěrečného hvizdu to vypadalo, že se diváci žádného gólu nedočkají.

Zhruba čtvrthodiny před koncem mohl hosty nasměrovat k vítězství Córdoba, avšak jeho hlavička proletěla vedle levé konstrukce o několik decimetrů. NEC přeci jen rozhodlo o svém úspěchu v poslední možnou chvíli. Teprve devatenáctiletý forvard Cissoko využil parádní finální nahrávky od Duelunda a bez větších potíží trefil poloprázdnou branku. Nijmegen v příštím kole zavítá na půdu PSV, Go Ahead se střetne s jiným nizozemským gigantem Feyenoordem.

Více informací k zápasu

FC Groningen - Sparta Rotterdam 1:2

07.05.2022 21:00

Góly: 77. Bjorn Meijer - 20. Arno Verschueren, 57. Lennart Thy

Hostující trenér Maurice Steijn po své premiérové cenné remíze s Alkmaarem zaznamenal svou první výhru od svého nástupu na lavičku, jeho Sparta získala důležité tři body na půdě Groningenu, jenž naopak stvrdil strmý výsledkový pokles a padl popáté v řadě. Rotterdamský klub podnikl další krok k záchraně, o tu se ale zřejmě bude stále rvát až do posledního dechu.

Spartě první půle vyšla určitě lépe než jeho soupeři. Možná že kdyby v 17. minutě proměnil svou šanci Kasanwirjo, jehož pokus z halfvoleje s vypětím všech sil vytěsnil nad své břevno brankář Okoye, mohlo se utkání upínat jiným směrem. Pak se nicméně dočkali ze své první příležitosti v zápase vstřelené branky hosté, to když Namli svou přihrávkou uvolnil do vápna Verschuerena, a ten se následně před gólmanem Leeuwenburghem z parádní pozice nezmýlil.

Groningen si pak pár svých možností na vyrovnání vytvořil, zdálo se, že by přece mohlo dojít k vyrovnání stavu, jenomže poté udělal chybu Leeuwenburgh, proti němuž se prosadil Thy, a v 57. minutě se po nejistém zákroku došoural balón za brankovou čáru. Domácí v 77. minutě stačili už jenom mírnit následky porážky, centr zprava od El Hankouriho hlavou nasměroval Meijer za záda Okoyeho. V 81. minutě svěřenci kouče Dannyho Buijse mohli během krátké chvíle skórovat ještě jednou, každopádně pozorný Okoye tutovku Stranda Larsena likvidoval.

Více informací k zápasu

PEC Zwolle - FC Utrecht 1:1

07.05.2022 20:00

Góly: 73. Daishawn Redan - 29. Hidde ter Avest

PEC se po hodně nepovedené první polovině sezóny snaží zachránit prvoligovou licenci a chvílemi dokonce opustilo sestupové pásmo, ovšem po sobotní remíze 1:1 s Utrechtem znovu kleslo na poslední osmnáctou příčku a dvě kola před koncem se nachází v nejhorší výchozí pozici. Se sedmadvaceti body zaostává za sedmnáctým Willemem i šestnáctou Spartou o dva body a na patnáctou Fortunu vzrostlo jeho manko dokonce na bodů pět.

Momentálně to tedy vypadá, že šance na přímé udržení je téměř ztracena, a nyní pravděpodobně bude usilovat alespoň o nevyzpytatelnou baráž. FC zůstává v tabulce na sedmé příčce se šestačtyřiceti body o bod za sedmým Vitesse. Hosté vstoupili do zápasu aktivněji a první obrovskou možnost si vypracovali již po necelých dvou minutách, nicméně Douvikas jen smolně olízl pravou tyč.

Ihned na to zahrozil na opačné straně Anderson, ale jeho projektil z hranice pokutového území minul prostor tří tyčí o několik decimetrů. Přesně v polovině úvodního dějství byl znovu vidět Douvikas, nicméně tentokráte si s jeho razantní hlavičkou poradil pozorný gólman Lamprou. Favorizovaný Utrecht se dostal do vedení po necelé půlhodině hry, kdy po rohovém kopu Mahera hlavičkoval zblízka Hidde ter Avest a nakonec rozvlnil síť.

Zwolle se poprvé prosadilo necelých pět minut před přestávkou, avšak gól Kastaneera po střele pod horní tyčku neplatil vinou těsného ofsajdu. FC se po změně stran snažilo navýšit svůj náskok, jenže Timbera nejprve famózně vychytal Lamprou a pak Ter Avest jen napálil břevno. Domácí dokázali srovnat stav zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem díky zpětné nahrávce Clementa a pohotové přízemní střele Daishawna Redana, ve zbývajícím průběhu se však na nic jiného nezmohli.

Více informací k zápasu

Willem II - Heracles Almelo 2:0

07.05.2022 20:00

Góly: 15. Wessel Dammers, 17. Jizz Hornkamp

Trápící se Willem dokázal odčinit minulý neúspěch s PSV (2:4) a tentokráte díky skvělému vstupu do zápasu porazil konkurenční Heracles po výsledku 2:0. Krátce po čtvrthodině hry vsítil obě dvě své branky a tento náskok pak udržel až do závěrečného hvizdu. V tabulce Eredivisie poskočil na sedmnáctou pozici s devětadvaceti body o skóre za šestnáctou barážovou příčku Sparty a na patnáctou Fortunu má manko tří bodů.

Hosté si naopak chtěli zajistit definitivní záchranu, jenomže po sobotním neúspěchu se nacházejí na čtrnáctém místě o pět bodů před sestupovým pásmem. Domácí hráli s obrovským odhodláním od samého začátku a do vedení se dostali přesně v 15. minutě zásluhou Wessela Dammerse. Sedmadvacetiletý obránce si po rohovém kopu z pravé strany elegantně zpracoval míč na prsa a pak ho přízemní ranou bez potíží usměrnil do sítě.

Neuběhly ani další dvě minuty a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový. Z levého křídla parádně odcentroval Köhn a před hranici brankového území si seběhl Jizz Hornkamp, jenž prudkou hlavičkou překonal naprosto bezmocného gólmana Buckera. Krátce po odehrané půlhodině chtěl definitivně rozhodnout Crowley, ale ten před poloprázdnou brankou selhal a jeho pokus byl na poslední chvíli odvrácen do zámezí.

Heracles se po změně stran prakticky k ničemu nebezpečnému nedostalo a brankáře Wellenreuthera nijak výrazněji nezaměstnávalo. Navíc samotný závěr tohoto střetnutí dohrávalo v oslabení, protože Sven Sonnenberg velice ostře atakoval střídajícího Pala a rozhodčí Lindhout mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenu kartu. Willem příště zavítá na půdu Cambuuru, Heracles bude mít co napravovat ve Waalwijku.

Více informací k zápasu

FC Twente - Fortuna Sittard 1:2

07.05.2022 18:45

Góly: 37. Ricky van Wolfswinkel - 25. Zian Flemming, 42. Zian Flemming

Hráči Twente selhali v domácím prostředí proti zachraňující se Fortuně a kvůli nečekané porážce 1:2 si zkomplikovali svůj boj o elitní čtyřku. V Eredivisii utrpěli porážku po téměř třech měsících, kdy začátkem února ve 22. kole schytali debakl 0:5 od vedoucího Ajaxu. V tuto chvíli stále zůstávají čtvrtí s dvaašedesáti body a před pátým Alkmaarem drží tříbodový odstup, ovšem na něj ještě čeká nedělní dohrávka právě s AFC.

Celek ze Sittardu naopak potvrdil vzrůstající tendenci a z minulých pěti střetnutí již potřetí bodoval naplno. Jeho sobotním hrdinou se stal Zian Flemming, jenž v prvním poločase vsítil oba góly svého týmu. Fortuna zůstává v tabulce na patnácté pozici o tři body před šestnáctou Spartou i sedmnáctým Willemem.

Úvodních pětadvacet minut nic zásadního nepřineslo, poté z ničeho nic udeřili hosté. Právě třiadvacetiletý Flemming využil skvělého pasu Gladona z pravého křídla a před hranicí brankového území z první usměrnil balón přímo do bližší šibenice. O pár minut později mohl na druhé straně okamžitě vyrovnat druhý nejlepší ligový kanonýr Ricky van Wolfswinkel, jenomže ten po skákavém centru z pravé strany orazítkoval břevno z bezprostřední blízkosti.

Ihned na to zahrozil také český krajánek Václav Černý, který se po hodně dlouhé době objevil v základní sestavě, nicméně z hranice šestnáctky mířil těsně vedle levé tyče. Domácí se dočkali vyrovnávací trefy necelých deset minut před přestávkou, kdy aktivní Van Wolfswinkel zužitkoval zpětné nahrávky od Limniose a svůj přízemí pokus poslal přesně do vzdálenějšího spodního růžku.

Neuběhlo však ani dalších pět minut a jasný outsider vsítil rozhodující trefu. Flemming se tentokráte postavil k přímému volnému kopu z dobrých pětadvaceti metrů a svým ukázkovým obstřelem zavěsil k přední tyči kolem dívajícího se gólmana Unnerstalla. Domácí po změně stran tlačili a měli navrch, jenomže své možnosti neproměnili Černý, Brenet, Smal ani Vlap, a Fortuna si tak domů odváží nesmírně důležité tři body.

Více informací k zápasu

Cambuur Leeuwarden - RKC Waalwijk 1:1

06.05.2022 20:00

Góly: 90+4. Milan Smit - 72. Doke Schmidt (vl.)

Waalwijk po minulé výhře nad Groningenem (3:1) sahal po všech třech bodech také v Leeuwardenu a ještě ve čtvrté nastavené minutě vedl nad Cambuurem nejtěsnějším poměrem 1:0, jenže pak o náskok přišel. Tříbodový zisk by mu téměř definitivně zajistil prvoligovou licenci i pro příští rok, nicméně zisk bodu znamená, že se stále nachází na čtrnácté pozici s dvaatřiceti body a před šestnáctou barážovou pozicí Zwolle je o bodů šest.

I tento náskok by RKC mohl v konečném účtování stačit, ale minimálně do následujícího kola nebude mít klid. SC sice nevyhrálo již osmkrát za sebou, jenomže díky druhému nerozhodnému výsledku v řadě mu patří dvanácté místo s pětatřiceti body a právě před Zwolle drží téměř nedostižný devítibodový odstup. Úvodní poločas byl nesmírně vyrovnaný a kromě nepřesné střely Oukiliho z více jak pětadvaceti metrů se nic zajímavého nepřihodilo.

Na obou soupeřích páteční předehrávky byla znát výrazná nervozita a obrázek hry se proto neměnil ani po změně stran. Domácím se poprvé podařilo rozvlnit síť ve 49. minutě, avšak trefa Uldrikise nebyla uznána kvůli zřetelnému ofsajdu. Hosté se z ničeho nic dostali do vedení zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem, kdy velmi nešťastně zamířil do vlastní sítě Doke Schmidt.

Zkušený třicetiletý obránce chtěl totiž zablokovat tvrdou ránu Oukiliho z dvanácti metrů, jenomže balón jen tečoval a ten k jeho smůle zapadl doprostřed branky. O pár minut později zamířil do levého spodního růžku aktivní Uldrikis, ovšem ani tento gól neplatil vinou ofsajdu. Hosté mohli navýšit svůj náskok v 88. minutě, jelikož skóroval Kramer, nicméně video odhalilo, že v době svého pokusu taktéž nepřelstil ofsajdovou past.

Když už se zdálo, že se výsledek měnit nebude, tak SC na poslední chvíli vyrovnalo z rohového kopu. Po centru Mauluna se zjevil před hranicí brankového území střídající Milan Smit a prudkou hlavičkou nedal brankáři Vaessenovi žádnou šanci na úspěšný zákrok.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AFC Ajax32254391:1779
2.PSV Eindhoven32243581:3975
3.Feyenoord Rotterdam32215674:3268
4.FC Twente32188650:3662
5.AZ Alkmaar32186861:3960
6.SBV Vitesse321451338:4847
7.FC Utrecht3212101049:4146
8.SC Heerenveen321081434:4438
9.NEC Nijmegen321081436:4838
10.FC Groningen32991439:4936
11.Go Ahead Eagles321061636:4736
12.Cambuur Leeuwarden321051749:6735
13.Heracles Almelo32971632:4434
14.RKC Waalwijk327111435:5032
15.Fortuna Sittard32951834:6532
16.Sparta Rotterdam326111525:4729
17.Willem II32851928:5629
18.PEC Zwolle32761925:4827

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
afc ajax

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
ladyboy arsenal

takhle to proprcat

Reagovat
afc ajax

Takže v stredu OSLAVUJEME

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele