Eredivisie - souhrn 2. kola: Ajax pouze remizoval v Enschede

20.08.2021, 21:56, aktualizováno 22.08.2021, 18:37
Komentáře a souhrny
Sebastian Haller (© AFP)
Ajax neudržel vedení na půdě Twente a po remíze 1:1 zaznamenal první ztrátu v sezoně. Stoprocentní naopak zůstávají tradiční rivalové Feyenoord a PSV Eindhoven. To platí i pro Heerenveen, jenž zdolal Waalwijk. Vitesse podlehlo Willemu II. Nijmegen si v prvním domácím vystoupení poradil s Zwolle...

SBV Vitesse - Willem II 0:3

22.08.2021 16:45

Góly: 18. Kwasi Wriedt, 35. Ché Nunnely, 82. Wesley Spieringhs

První tři body získal v nové sezoně Willem II a to naprosto produktivním výkonem v Arnhemu. Hosté si už v poločase zajistili dvoubrankový náskok a devět minut před koncem výsledek pečetili.

Dvě střely na branku a dva góly. Taková byla produktivita Willemu II v prvním poločase. V 17. minutě přišel první zásah hostů. Saglam rozehrál standardní situaci centrem a Kwasi Wriedt hlavou překonal brankáře Schuberta. Vitesse si z prvního gólu moc nedělalo a o pár minut později dovolilo Wriedtovi opět hlavičkovat, tentokrát do břevna!

Tilburg ale zůstával nadále nesmírně efektivní. Ve 35. minutě se dostal do situace jeden na jednoho s brankářem Schubertem Che Nunnely a zvýšil na 2:0. Vitesse odehrálo mizerný první poločas a jeho kouč Thomas Letsch se rozhodl o přestávce pro tři změny. Zlepšit herní projev měli Dasa, Gboho a Frederiksen.

Nicméně Vitesse se přes obranu Willemu II prakticky neprosazovalo. V 69. minutě se domácím podařilo vstřelit kontaktní gól, ale VAR odhalil ofsajd a z radosti nic nezbylo. Hosté v poklidu drželi dvoubrankové vedení a devět minut před koncem vstřelili třetí gól, který definitivně rozhodl o jejich vítězství. Krásný centr načechral Svensson a Wesley Spieringhs hlavou nedal Schubertovi šanci.

Willem II deklasoval Vitesse Arnhem na jeho hřišti 3:0 a získal první výhru v sezoně.

Více informací k zápasu

Feyenoord Rotterdam - Go Ahead Eagles 2:0

22.08.2021 14:30

Góly: 60. Bryan Linssen, 87. Bryan Linssen

Feyenoord Rotterdam potvrdil výbornou formu z úvodu sezony a také nováčka Go Ahead Eagles porazil vyšším než jednobrankovým rozdílem. Svěřenci Jaapa Stama se sice prosadili až po hodině hry, ale stálo to za to. Střelcem obou branek se stal Bryan Linssen.

Na stadionu De Kuip to měla být jednoznačná záležitost. Feyenoord z kraje sezony válí a nováček neměl představovat vážnou hrozbu. První poločas ale nabídl bezbrankovou partii. Pro Feyenoord začalo utkání poněkud smolně, protože už po osmi minutách odkulhal ze hřiště Senesi. Domácí měli převahu, ale Eagles bránili zodpovědně a svého hostitele pustili do šance až po půlhodině hry. Burgerovu hlavičku vyrazil na další rohový kop Hahn. Místy až drtivá územní převaha ke gólu nevedla - zatím.

I druhý poločas byl v režii Feyenoordu a v 54. minutě vytasil další pozorný zákrok Hahn, tentokrát po střele Tila. Rotterdamští stupňovali tlak a po hodině to přišlo. Sinisterrův pokus sice gólem neskončil, ale dorážka Bryana Linssena už ano.

Každopádně Go Ahead Eagles zůstávalo na dostřel a stačila jediná branka a mohla vzniknout senzace. Feyenoord si ale počínal zkušeně a v závěrečných minutách přidal pojistku. Bryan Linssen se zpoza vápna opřel do balonu a Hahn byl na jeho pokus krátký. Linssen mohl ještě v nastavení zkompletovat hattrick, jenomže hlavičkoval do tyče.

Více informací k zápasu

FC Twente - AFC Ajax 1:1

22.08.2021 12:15

Góly: 87. Robin Pröpper - 52. Sébastien Haller

Mistrovský Ajax se tentokrát výhry nedočkal a přestože na začátku druhého poločasu vedl gólem Sébastiena Hallera, musel se spokojit s remízou 1:1. Vyrovnání zařídil až čtyři minuty před koncem Robin Pröpper.

Prakticky každý rok dokáže Twente získat nad Ajaxem nějaké body a bude to platit i v sezoně 2021/2022. V Enschede sice měli hosté územní převahu, ale domácí tým byl o trochu pilnější ve střelbě. Z tohoto hlediska je remíza zasloužená. V sestavě domácích nechyběl ani český univerzál Michal Sadílek.

V prvním poločase udávali tempo hráči Ajaxu, ale s první gólovkou se vyrukovalo Twente. Ugalde si dobře naskočil na centrovaný balón a hlavou těsně minul Stekelenburgovu svatyni. O něco méně nebezpečný byl pokus Meniga, tady brankářská legenda Ajaxu nemusela vůbec zasahovat. Ajax se prokousával obranou Twente velmi složitě a jedinou stoprocentní šanci si vytvořil na sklonku prvního poločasu. Edson Álvarez měl na kopačce jasný gól, ale Unnerstall předvedl famózní zákrok.

Bezbrankový stav vydržel v Enschede do 51. minuty, než se prosadil Sébastien Haller. Měl poměrně jednoduchou úlohu, protože se k němu dostal odražený balón a trefit branku už byla hračka. Twente mělo na vyrovnání ještě spoustu času a poměrně často zkoušelo střílet. Menigův pokuse ze 73. minuty schoval do rukavic Stekelenburg. Ajax si zase vytvořil několik nebezpečných závarů, ale druhý gól nedal a v 86. minutě byl za to potrestán vyrovnávací brankou.

Robin Pröpper se uvnitř šestnáctky dostal k balónu a přízemní střelou do dolního růžku zařídil vyrovnání. Ajax ještě v nastavení zkoušel urvat vítězství na svojí stranu, ale proti byl Unnerstall. Brankář Twente předvedl po hlavičce Danila další skvělý zákrok.

Více informací k zápasu

FC Groningen - FC Utrecht 0:0

21.08.2021 21:00

Góly: -

Oba celky vstoupily do nové sezóny dle svých přání, uzmuly chtěné vítězství, vzájemný zápas sliboval předem vyrovnané měření sil, vždyť včetně jednoho střetnutí v rámci Nizozemského poháru se plichta urodila hned pětkrát v posledních osmi případech, a nerozhodný stav svítil na ukazateli skóre i po tomto souboji. Groningen ani Utrecht za devadesát minut neskórovaly.

Domácí působili od začátku aktivnějším dojmem, v 16. minutě se je snažil poslat do vedení El Messaoudi, z přímého kopu ale cílil těsně do zámezí, v 19. minutě přežili hosté další kritické chvilky po zakončení Ngongeho a těch následných od El Messaoudiho a Gudmundssona a ve 30. minutě se musel činit gólman Paes vůči Ngongemu, jenž vypálil placírkou svou levačkou.

I po změně stran se Groningen o trochu více tlačil do ofenzívy, nicméně šancí s přibývajícím časem v podstatě neustále ubývalo a ubývalo. A jako by bylo i trochu vidět, že se obě mužstva smiřují se ziskem jednoho bodu. Zajímavou střelu vyslal třeba v 71. minutě Suslov, avšak o kousek minul bránu Utrechtu, v 81. minutě pak nevypálil nejlépe ani jeho spoluhráč Joosten.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Cambuur Leeuwarden 4:1

21.08.2021 20:00

Góly: 18. Davy Pröpper, 21. Eran Zahavi, 48. Noni Madueke, 90+4. Olivier Boscagli - 66. Alex Bangura

Před odvetou čtvrtého předkola Ligy mistrů proti Benfice se fotbalisté PSV bezpochyby dost slušně navnadili. Před vlastními fandy zaslouženě skolili Cambuur, nováčka Eredivisie, který si tak po předchozí porážce s Groningenem naopak svou reputaci nenapravil. Domácí po dvou kolech zůstávají v lize stoprocentní, vizitku jim může kazit snad jen jeden inkasovaný gól.

Celek z Leeuwardenu neměl na půdě jednoho z nizozemských gigantů prakticky co ztratit. S body na půdě favorita předem spíše nepočítal, chtěl svému protivníkovi čelit především co možná nejdůstojněji a také co možná nejdéle. Jenže utkání se pro něj nevyvíjelo podle tajných představ právě díky horšímu vstupu do utkání. Naopak start do něj hodně uklidnil právě PSV.

Eindhovenský výběr se mohl poprvé radovat ze vstřeleného gólu ve 14. minutě, přímý volný kop rozehrál Zahavi střelou kolem připravené zdi, gólman Stevens však stihl zasáhnout a míč vyrazit do bezpečí. Cambuur se osmělil jen o pár chvil později, a to prostřednictvím Kallona, na jeho střelu pravačkou byl nicméně brankář Drommel připravený a nachytat se nenechal.

V 18. minutě se již domácí ujali vedení. Gakpo poslal centr z rohového čtvrtkruhu do vápna, tam našel hlavičku Pröppera, který balón usměrnil přesně na zadní tyč. A ve 21. minutě PSV mohlo slavit znovu, Bruma totiž svou patičkou vyzval Zahaviho, ten si seběhl k pokutovému území a parádním technickým pokusem přelstil Stevense, jenž na plachtící merunu nedosáhl.

Náskok se domácím zdařilo navýšit ve 48. minutě poté, co Madueke těsně po svém střídání přebral přihrávku zprava od Tezeho a svou levačkou účelně zacílil. Hosté duel zdramatizovali v 66. minutě, Kallon pobídl nakrátko Banguru a ten z úhlu překonal Drommela, avšak finální tečku za zápasem udělal jejich sok, a to zásluhou Boscagliovy parádní dělovky z halfvoleje.

Cambuur na Philips Stadionu výsledkově nepřekvapil, solidním pozitivem je ale pro něj ten fakt, že i v tomto klání skóroval. Co se pokusů mezi tři tyče týče, v tomto ohledu jasně vládli Boeren, každopádně třeba statistika držení míče nabídla jen neparný rozdíl mezi oběma týmy. Přihrávek přitom PSV též nevyprodukovalo o tolik více než outsider ze severu Nizozemska.

Více informací k zápasu

Sparta Rotterdam - Heracles Almelo 1:1

21.08.2021 20:00

Góly: 40. Bart Vriends - 77. Delano Burgzorg

Remízou 1:1 skončilo utkání druhého kola nizozemské Eredivise mezi Spartou Rotterdam a Heraclesem Almelo. Domácí šli do vedení v prvním poločase, když se trefil Vriends, ovšem konečné slovo měl čtvrthodinu před koncem Burgzorg.

Po porážkách v prvním kole měli Sparta i Heracles spadeno na body, avšak vyhrát mohl pouze jeden. Podle vzájemných výsledků z minulé sezony se i tentokrát čekala vyrovnaná partie a konečný výsledek tomu dal za pravdu.

Heracles začal aktivně, během 180 sekund zahrával tři rohové kopy, avšak žádný z nich neskončil gólem. Na druhé straně byl o dost nebezpečnější pokus Duarteho, který zatřásl brankovou konstrukcí! Hosty to od své aktivity nijak neodradilo a ve 27. minutě vstřelili gól, který nemohl být kvůli ofsajdu uznán.

Sparta to zkoušela střelecky. Duarteho projektil minul branku, ale Vriends o minutu později už mířil do černého, takže domácí vedli 1:0. Otřesený Heracles následně čelil ještě jedné gólovce z dílny Thya, ovšem Bucker předvedl výtečný zákrok.

Druhý poločas už tolik bohatý na šance nebyl. Čtvrthodinu před koncem se podařilo Heraclesu vyrovnat na 1:1. Burgzorg předvedl výbornou individuální akci, kterou i sám úspěšně zakončil. Sparta si mohla vzít vedení zpátky, ale v nastavení si Thy vylámal zuby na Buckerovi.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - RKC Waalwijk 3:2

21.08.2021 18:45

Góly: 14. Henk Veerman (pen.), 31. Tibor Halilović, 44. Henk Veerman - 68. Jens Odgaard, 89. Richard van der Venne

Waalwijk vstoupil do nové sezóny nečekaně dobře, dokázal totiž doma skolit Alkmaar, avšak na půdě Heerenveenu se mu hrubě nevydařila první půle, během níž inkasoval celkem třikrát, a vlastně tak určila předem jeho neúspěch. Byť po přestávce zabral a přece zaznamenal dva přesné zásahy, toužebný třetí, který by vyústil v případnou remízu, na řadu zkrátka nepřišel.

I domácí si nemohli na výsledek z úvodního kola Eredivisie výrazněji stěžovat, podařilo se jim skolit nejtěsnějším možným způsobem Go Ahead Eagles a i po tomto zápase mohli slavit finální výhru. Avšak v týdnech následujících by se určitě měli vyvarovat takovým mdlejším výkonům, jaký předvedli po obrátce, pokud se chtějí držet dlouhodobě na předních pozicích.

Srdíčka byla od úvodních chvil aktivnějším mužstvem a už ve 14. minutě se ujala průběžného vedení. Původně sice sudí Nagtegaal nemínil nařizovat pokutový kop poté, co bránící Touba podrazil ve vlastní šestnáctce pronikajícího H. Veermana, po shlédnutí videa ale přehodnotil své závěry. A penaltu do protipohybu gólmana Joela Pereiry následně využil sám faulovaný.

V 16. minutě mohl vyrovnávat Meulensteen, jeho hlavičku však vyškrábl zpod břevna dobře připravený brankář Mulder, a tohle neproměnění šance Heerenveen nakonec tvrdě ztrestal na sklonku půlhodiny hry. Stevanovič jemným obloučkem uvolnil do vápna svého spoluhráče Haliloviče a ten z blízkosti z voleje tvrdě propálil Joela Pereiru, jenž stěží mohl zasáhnout.

Třetí gól domácích přidal minutu před koncem prvního dějství znovu H. Veerman, který svou hlavou zužitkoval pas ze standardky od J. Veermana. Waalwijk klání zdramatizoval zásluhou Odgaarda v 68. minutě, jenž cílil přesně do spodního rohu brány, pak ještě skóroval van der Venne po centru Büttnera, fríský celek každopádně soupeři další zdárné podnikání nepovolil.

Více informací k zápasu

NEC Nijmegen - PEC Zwolle 2:0

20.08.2021 20:00

Góly: 4. Ali Akman, 42. Jonathan Okita

Zwolle si určitě představovalo slibnější start do tohoto ročníku, jenže po dvou odehraných kolech zkrátka hlásí jen dvě porážky. Po posledním nezdaru s Vitesse nestačilo venku ani na nováčka Eredivisie z Nijmegenu, který po předchozím neúspěchu s vysoce favorizovaným Ajaxem zabral a uzmul tři body. O jeho dva góly se postarali Ali Akman a Jonathan Okita.

Domácím rozhodně pomohl velmi dobrý začátek do utkání. Opravdu hodně nešikovně si ve 4. minutě počínal hostující stoper Van Polen, který balón nedokázal dostat do bezpečí, ten tak propadl na Akmana, jenž sám před brankářem Lamprouem zacílil šajtlí parádně k tyči. Zwolle nenašlo žádnou odpověď, do přestávky navíc prohrávalo již o dva góly.

Duelund totiž svým pasem našel spoluhráče Okitu, který svá mířidla seřídil ve 42. minutě tak, jak potřeboval. PEC působilo i ve druhém dějství v útoku vlastně dost mdlým dojmem, jeho sok naopak mohl svůj náskok navýšit díky stále aktivnímu Akmanovi, avšak Lamprou zasáhl. Závěr dohrávali hosté v oslabení, vyloučený byl totiž Kersten po ostrém faulu na Romenyho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Feyenoord Rotterdam22006:06
2.PSV Eindhoven22006:16
3.SC Heerenveen22004:26
4.AFC Ajax21106:14
5.FC Utrecht21104:04
6.FC Groningen21102:14
7.Fortuna Sittard11002:13
8.RKC Waalwijk21013:33
9.Willem II21013:43
10.SBV Vitesse21011:33
11.NEC Nijmegen21012:53
12.FC Twente20112:31
13.Heracles Almelo20111:31
14.Sparta Rotterdam20111:51
15.AZ Alkmaar10010:10
16.PEC Zwolle20020:30
 Go Ahead Eagles20020:30
18.Cambuur Leeuwarden20022:60
Zbývající zápasy
01.12. 16:45AZ Alkmaar - Fortuna Sittard

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
Kixi Syhimour

nadpis

Reagovat
John Obi Mikel

(Až ho změní, tak to bylo: NEC>PEC)

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

to je nějaký inside joke?

Reagovat
AjaxFans

Škoda,že byla během 24 hodin vyprodaná

Reagovat
ladyboy arsenal

Jo četl sem že e-shop pár krát spadl

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele