Eredivisie - souhrn 13. kola

05.11.2010, 22:54, aktualizováno 07.11.2010, 16:31
Komentáře a souhrny
V neděli se ani v jednom případě hosté nevrací s prázdnou. Po nečekaném triumfu Den Haagu na půdě Ajaxu má tři body také Eindhoven. Alkmaar a Roda si z hřišť svých soupeřů odváží jeden bod. Twente včera doma vydřelo výhru nad Excelsiorem a i po tomto kole mu bude patřit první místo. Twente doma vydřelo výhru nad Excelsiorem a i po tomto kole mu bude patřit první místo. Role favoritů splnily i Groningen a Heerenveen. Vleminckx hattrickem odstřelil De Graafschap.

Feyenoord Rotterdam - Roda JC 1:1

07.11.2010 14:30

Góly: 87. Luc Castaignos - 24. Mads Junker

Feyenoord dokázal po delší době obrat o body silného protivníka, i když se na domácím bodu hodně nadřel. Na stánku De Kuip totiž favorizovaná Roda vedla od poloviny úvodního dějství, jenže tři minuty před koncem si nedala pozor na zadní vrátka a rotterdamský celek srovnal stav. Roda tak remizovala již potřetí v řadě za sebou a stále se nemůže dostat z prohlubující se krize. Feyenoordu se naopak do tabulky hodí každý bod.

Domácí se díky remízovému výsledku v tabulce posunuli o jednu příčku a v současnosti jim patří čtrnáctá pozice s dvanácti získanými body. Roda díky zaváhání ostatních soupeřů zůstává na čtvrtém místě se čtyřiadvaceti korálky na kontě, avšak čelo tabulky se jí pomalu a jistě vzdaluje. Domácí si bod za svůj výkon zasloužili, v průběhu duelu totiž byli mírně lepším celkem.

První šanci si vytvořil Feyenoord, když po přímém volném kopu Tima De Clera hlavičkoval těsně mimo Stefan De Vrij. O minutu později mohl otevřít skóre Georginio Wijnaldum, jenže jeho tvrdá rána z dobré pozice prostor mezi třemi tyčemi minula. Proto na druhé straně udeřili z ničeho nic hosté a hned svou první možnost proměnili v branku. Anouar Hadouir unikl na levé straně a ve vápně vybídl ke skórování hlavou Madse Junkera - 0:1.

Těsně před pauzou byl blízko vyrovnání aktivní Wijnaldum, jeho skvělý pokus však dokázal zneškodnit naprosto brilantním zákrokem gólman Przemyslaw Tyton. Těsně po přestávce převzala taktovku utkání na chvíli Roda, náskok ale trestuhodně nenavýšila. Tentokráte se musel zaskvět brankář Rob van Dijk. Ten si nejprve poradil s těžkou střelou Pa-Modou Kaha, hned na to fantasticky zlikvidoval pokus Willema Janssena.

V dalším průběhu už ale tlačili spíše domácí. Necelých dvacet minut před závěrečným hvizdem jim ještě nepřálo štěstí. Rick van Haaren po dobře zakrouceném balónu z přímého volného kopu trefil jen tyč, dorážející Wijnaldum následně branku trestuhodně přestřelil. Tři minuty před koncem však Van Haarenův přímý volný vyrazil gólman Tyton jen na zadní tyč, kde balón do volné klece bez problémů uklidil Luc Castaignos - 1:1.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - AZ Alkmaar 1:1

07.11.2010 14:30

Góly: 90. Ismaïl Aissati - 47. Graziano Pellè

AZ Alkmaar zaváhal na půdě slabého Vitesse a brankou z nastaveného času si odváží pouze bod za remízu 1:1.

Utkání začalo lépe pro hostující celek. Ten se od úvodních minut tlačil do útoku. Obrana Vitesse byla ovšem pokaždé dobře pokládána a tak AZ vždy vyhořelo ve finální fázi.

Přišla ovšem 21. minuta a s ní perfektní střela Bretta Holmana. Ten se nad ničím nerozmýšlel a bezmyšlenkovitě pálil směr branka domácího celku. Jeho pokus nepostrádal ani přesnost a ani razanci. Do cesty se mu však postavil brankář Vitesse a možnost otevření skóre zažehnal skvělým zákrokem.

Alkmaar se přesto dočkal. To už však bežel druhý poločas a Pontus Wernbloom si zpracoval míč, přehodil si bránícího hráče a centroval přímo na osamoceného Pelleho. Ten neváhal a pohotovou střelou otevřel skóre.

Domácí však nesložili zbraně a celkem překvapivě se začali rvát o iniciativu. Jejich míče čím dál tím častěji směřovali rovnou kupředu, kde ovšem končili na důkladné obraně hostů. Přišel ovšem smaotný závěr utkání a s ní parádní akce Aissatiho. Ten se dokázal elegantně prosmýknout mezi dvěma obránci a přesnou střelou srovnat stav utkání a stanovit tak konečné skóre 1:1.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - PSV Eindhoven 1:2

07.11.2010 14:30

Góly: 81. Frank Demouge - 25. Balázs Dzsudzsák, 75. Balázs Dzsudzsák (pen.)

PSV dokázalo v těžkém utkání na půdě Utrechtu uspět a odváží si tak 3 body za těsné vítězství 1:2.

Začátek utkání byl opatrný. Po chvilce však hostující celek převzal iniciativu a prakticky se všichni ptali, kdyže PSV vstřelí branku. Ta přišla v 25. minutě. Po závaru před brankou Utrechtu se nejlépe zorientoval Dzsudzsák a jeho nekompromisní rána skončila až za zády domácího brankáře.

Radost PSV však netrvala dlouho. Ve 33. minutě si totiž nebezpečně ve středu hřiště počínal Reis. Jeho faul loktem mířený přímo na hlavu nenechal chladným hlavního rozhodčího. ten neváhal totiž ani minutku a okamžitě ukázal Reisovi červenou kartu.

PSV hrálo tedy v oslabení, ovšem stále vedlo. Vedení si drželi i ve druhém poločase. V tom však aktivnějším celkem byl Utrecht, který usiloval o srovnání kroku. Souboje ve středu hřiště však vydreli až do 75. minuty. V té se uvolnil Toivonen a namířil si to přímo do pokutového území. Toho tam nedovoleně atakoval Lensky. Ani tentokrát rozhodčí neváhal a tasil kartu červené barvy a nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil Dzsudzsák a zvýšil vedení hostů na 0:2.

Domácí ovšem nesložili zbraně a v poslední minutovce bojovali. Na řadu přišla 81. minuta a perfektní akce po levé straně na jejimž konci stál Demounge. Ten napálil míč přímo z první a nemýlil se. Obrana PSV si však vedení pohlídala a tak se hosté radovali z těsného vítězství 1:2.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - ADO Den Haag 0:1

07.11.2010 12:30

Góly: 44. Wesley Verhoek

Ajax způsobil svým fanouškům pořádný šok. V domácím utkání s Haagem nebyl schopný vstřelit ani jednu branku a ostudně prohrál 0:1. Vedoucí Twente mu tak začíná opět utíkat, současná ztráta na první místo činí v případě amsterdamských hráčů čtyři body.

Měla to být jednoznačná záležitost. Kvality obou celků jsou pochopitelně na úplně jiné úrovni. Svěřenci trenéra van den Broma ale potvrdili výbornou formou z minulých týdnů a nesmírně cenné tři body vybojovali také nyní.

Vstup do zápasu přitom Haagu moc nevyšel. Už na začátku měl jasnou tutovku kanonýr Mounir El Hamdaoui, jenže při zakončení zklamal. Jeho ráně chyběla přesnost. O několik minut později na sebe poprvé upozornil hrdina duelu Wesley Verhoek, jehož pro změnu vychytal Stekelenburg.

Povětšinu první půle měl Ajax podle očekávání nad svým soupeřem očividnou převahu, jenže nebyl schopný jí nějakým způsobem využít. Svou šanci spálil jak Luis Suárez, tak následně i aktivní El Hamdaoui.

Rozhodující moment celého duelu přišel ve 44. minutě. Verhoek dostal v pokutovém území domácích dostatek prostoru i času k zakončení a také toho využil. Svou střelu poslal do levého rohu brány.

Brzy po změně stran mohl vrátit Ajax zpátky do hry zkušený záložník De Zeeuw, jenže pálil těsně mimo. S postupem času se pochopitelně k nohám domácích borců vkrádala nervozita, jelikož si byli vědomi nutností za každou cenu vyhrát a další zaváhání nepřicházelo v úvahu.

Ovšem nechybělo mnoho a Haag mohl dokonce přidat druhou branku. Šanci Immerse ale dokázal zlikvidovat jistý Stekelenburg. Verhoek pro změnu orazítkoval tyč. V závěru měl možnost s konečným výsledkem ještě něco udělat Siem De Jong, jenže neuspěl a Ajax už vytoužený gól vstřelit nedokázal. Po duelu s Utrechtem tak nečekaně daroval svému soupeři opět plný počet bodů.

Více informací k zápasu

BV De Graafschap - NEC Nijmegen 1:4

06.11.2010 20:45

Góly: 51. Muslu Nalbantoglu - 21. Nathaniel Will, 48. Björn Vleminckx, 61. Björn Vleminckx, 84. Björn Vleminckx

De Graafschap nezvládl utkání s Nijmegenem a prohrál 1:4.

Domácí začali lépe a hodně vidět byl De Ridder. Po přihrávce od Hersiho poslala na bránu povedenou střelu a Cillessen se blýskl skvělým zákrokem. Následně De Ridder centroval a Rose zblízka hlavičkoval nepřesně. Rovněž v další akci figuroval De Ridder, ten obcházel brankáře, ale nakonec ztratil stabilitu a nedokázal se tak k tomu poslat míč do prázdné svatyně.

Za své promarněné šance pak domácí krutě zaplatili v 21. minutě. Hosté šli do vedení díky skvělé akci Schoneho a Nathaniëla Willa, prvně jmenovaný poslal pas ze středu hřiště a Will obloučkem otevřel skóre.

Tím byl první poločas u konce. Hodně zajímavého se však dělo v poločase číslo dvě. Do toho hosté vlétli s velkou parádou a již v 48. minutě se opět radovali z branky. K odraženému balonu se těsně před brankářem dostal Björn Vleminckx. Jeho nekompromisní rána z pár metrů nedala brankáři sebemenší šanci a Nijmegen vedl 2:0.

O tři minuty později ovšem kontorval domácí celek. Nalbantoglu se dokázal uvolnit po pravé straně, seběhl si do středu a přesnou ranou překvapil nepozrorného brankáře. Domácí snížili na rozdíl jediné branky a vykřesali naději na vyrovnání.

O tu je však za deset minut připravil opět Vleminckx. Ten tentokrát vyzkoušel palebnou pozici z větší vzdálenosti než poprvé a vyšlo mu to i napodruhé. Jeho nekompromisní rána zapadla za záda domácího brankáře.

Hosté tedy vedli 3:1 a zdálo se, že je rozhodnuto. Definitivní tečku mohl udělat Vleminckx v 74. minutě, kdy se chopil exekuce pokutového kopu. K jeho smůla však nezkompletoval hattrick, když mu jeho pokus s přehledem chytil brankář domácích.

Vleminckx to však nevzdal a dočkal se odměny. V 84. minutě se totiž uvolnil skrze prakticky nebránící obranu, technickou střelou stanovil konečné skóre 1:4 a korunoval svůj perfektní výkon zaslouženým hattrickem.

Více informací k zápasu

FC Groningen - NAC Breda 2:1

06.11.2010 19:45

Góly: 17. Andreas Granqvist (pen.), 44. Andreas Granqvist (pen.) - 2. Andreas Granqvist (vl.)

Groningen pokračuje ve svých báječných výkonech. S Bredou sice svedl vyrovnanou bitvu, tří body jsou ale jeho. Zvláštní zápas zažil především stoper Andreas Granqvist, jenž se podepsal pod všechny góly tohoto duelu.

Vstup do utkání ovšem švédskému zadákovi vůbec nevyšel. Ještě se na hřišti ani pořádně nerozkoukal, a už poslal hosty do rychlého vedení. Nešťastně si totiž srazil do vlastní brány centr Schildera z rohového kopu.

Svou chybu ale dokázal poměrně rychle napravit. V 17. minutě se postaral o to, že stav byl opět nerozhodný. Po faulu Horvátha na Matavze byla odpískaná penaltu. Tu Granqivst bez větších potíží proměnil, když míč poslal neomylně k tyči.

Následně zahrozil Tim Matavz, který předvedl nádherné sólo, ale bez úspěšného zakončení. Jeho střelu ze středu pokutového území dokázal ten Rouwelaar zneškodnit. Po půl hodině hry pro změnu vypálil nebezpečně Gacía-García, ten však pro změnu orazítkoval břevno.

Minutu před koncem normální hrací doby první půle konečně přišel vytoužený gól. Po rohovém kopu zahrál v šestnáctce rukou Milano Koenders a rozhodčí Kuipers se nerozpakoval a odpískal další penaltu. Ty v Groningenu kope zásadně Granqvist, což předvedl i tentokrát. Ten Rouwelaara opět překonal nechytatelnou ranou k pravé tyčce.

Po změně stran už žádné branky nepadly. Také ubylo větších gólových šancí. Jednu z mála si ale připsal domácí Danny Holla, který měl parádní možnost, jak navýšit vedení svého týmu. Jenže svou střelu poslal nakonec nad břevno. Na druhé straně dopadl obdobně Schilder, jenž ovšem pálil z větší vzdálenosti. V samotném závěru utkání pro změnu nehlavičkoval přesně střídající Bacuna, i přesto ale tři body patří Groningenu.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Heracles Almelo 3:2

06.11.2010 19:45

Góly: 25. Michel Breuer, 40. Roy Beerens (pen.), 90. Birger Maertens (vl.) - 70. Willie Overtoom (pen.), 76. Everton

Heerenveen zvládl domácí utkání s Heraclesem a těsně zvítězil 3:2.

Utkání začalo lépe pro domácí celek. Ten se do úvodního tlaku dostal celkem brzy, ovšem nedokázal z něj vytěžit nic než šance bez brankové odezvy. Ta přišla až ve 25. minute. Na přímý kop si skvěle naběhl domácí Breuer a jeho hlavička do horního rohu branky byla nechytatelnou záležitostí pro hostujícího brankáře Pasveera.

Poté se hra uklidnila. To trvalo až do 40. minuty, ve které si domácí útočník Assaidi udělal dobrý den s bránících hráčů a utekl všem svým pronásledovatelům. Zastavil jej až brankář Heraclesu. Bohužel pro něj však nedovoleným způsobem a rozhodčí okamžitě nařídil pokutový kop. K tomu se postavil Beerens a s přehledem poslal Heerenveen do vedení už 2:0.

Po přestávce se však děly věci. Domácí jakoby přestali hrát a hosté se snažili dohnat ztrátu.

Běžela 70. minuta a v té si nepěkně vyšlápl Calvin Jong-A-Pin na hostujícího Samuela Armenterose, kterého okamžitě poslal k zemi. Ani tentokrát rozhodčí neváhal a pískal pokutový kop. K tomu se postavil Overtoom a s přehledem vykřesal naději na srovnání.

O dost veseleji v hostujícím táboře bylo o šest minut později. Everton si skvěle naskočil na centr ze strany. První pokus mu Stuhr Ellegaard ještě chytil, ovšem na dorážku byl už krátký, a tak se hosté radovali z vyrovnání.

Závěr utkání však přinesl ještě jeden velký okamžik. Domácí v tlaku usilovali o vítězství. Běžel nastavený čas a před brankou Heraclesu byla doslova hlava na hlavě. Přišel centr z pravé strany a díky nešikovnosti Maertense v hostujícím dresu se míč ocitl v síti. Heerenveen se tak velice snadno dostal k vedoucí brance a následně k vítězství 3:2.

Více informací k zápasu

FC Twente - SBV Excelsior 2:1

06.11.2010 18:45

Góly: 26. Nacer Chadli, 75. Marc Janko - 2. Leen van Steensel

Před začátkem utkání to vypadalo na snadnou procházku růžovou zahradou, jenže realita byla úplně jiná. Vedoucí Twente se na výhřu nadřelo ještě možná více než proti PSV a o třech bodech rozhodlo až čtvrthodiny před koncem. Jindy skálopevná obrana Enschede selhala už ve druhé minutě a Twente pak muselo horko těžko pokořovat pevný obranný blok protivníka. Excelsior i přes prohru potvrdil, že proti favoritům zahrát rozhodně umí.

Domácí srovnali sice záhy v polovině úvodního dějství, jenže poté dlouho koumali, jak vsítit vítěznou trefu. Nakonec je spasil forvard Marc Janko. Enschede se tak jako první celek Eredivsie přehouplo přes třicet získaných bodů a minimálně do nedělního odpoledne si udrží čtyřbodový náskok před dotírajícími Ajaxem a PSV. Excelsior klesl na patnáctou příčku a nebezpečně se přiblížil hranici sestupu, získal pouhý jeden bod z osmi minulých klání.

Excelsior je mistrem překvapení a na obhájce mistrovské trofeje vlétl jako utržený ze řetězu. Už ve druhé minutě zahrál velmi nebezpečný přímý volný kop do vápna Ryan Koolwijk a Leendert van Steensel z otočky krásně zavěsil - 0:1. Avšak domácí se dokázali rychle oklepat a na soupeře vytvořili obrovský tlak. Nejprve nebezpečně pálil z voleje Dario Vujičevič, ovšem mezi tři tyče se netrefil. V 26. minutě již ale domácí úspěšní byli.

Krásnou branku zařídil Nacer Chadli. Po vyhrané hlavičce Janka se těsně za vápnem rozběhl a obešel tři protihráče. Belgičan si následně balón nadhodil před sebe a pravačkou z voleje dokončil svou parádu - 1:1. Chadli mohl následně poslat domácí do vedení, jenže po centru obránce Douglase mířil hlavou příliš vysoko. Po přestávce se nic nezměnilo a Twente pokračovalo v tlaku. V úvodu však zahrozili hosté, střelu z levé strany od Nayiba Lagouireha dokázal chytře zlikvidovat gólman Nikolay Mihaylov.

V dalším průběhu stojí za zmínku hlavička Luuka de Jonga po centru Douglase, jenže přesná nebyla. Ovšem v 75. minutě poslal do vápna přízemní centr z pravé strany Denny Landzaat a Janko se trefil milimetrově na přední tyč. V závěru se musel dvakrát vytáhnout gólman Mihaylov proti střelám střídajících hráčů Benjamina Baltese a Shabira Isoufiho, skóre se díky tomu již nezměnilo. Excelsior ale každopádně zanechal dobrý dojem.

Více informací k zápasu

Willem II - VVV Venlo 1:4

05.11.2010 20:45

Góly: 86. Maceo Rigters - 24. Ruud Boymans (pen.), 49. Ruud Boymans, 53. Balázs Tóth, 75. Diogo Viana

Měl to být podle předpokladů nesmírně vyrovnaný zápas. To se ale nakonec nepotvrdilo, jelikož Venlo zvítězilo bez problémů 4:1 a konečně se přiblížilo blíže příčkám zaručující záchranu.

Úvod zápasu rozhodně konečnému výsledku ani v nejmenším neodpovídal. Willem totiž začal velmi dobře a dlouhou dobu hosty držel pod nepříjemným tlakem. Hned dvakrát zahrozil po rohovém kopu, jenže Lasnik ani Biemans proti Gentenaarovi neuspěli.

Zřejmě zlomový moment přišel ve 23. minutě. Domácí Swinkels zahrál v pokutovém území rukou, a proto rozhodčí odpískal penaltu a ještě nizozemského zadáka vyloučil. Exekuce pokutového kopu se ujal Ruud Boymans a v poklidu poslal svůj tým do vedení. Až do přestávky se na hřišti nic zajímavého neudálo.

Po čtyřech minutách druhé půle vstřelilo Venlo další branku. A opět si za ní mohl Tilburg víceméně sám. Gólman Verhulst zcela nepochopitelně nedokázal zkrotit jednoduchou střelu Leemanse, míč se dostal ke kopačkám Boymanse, který měl skutečně jednoduchý úkol. Ten splnil na jedničku a poslal Venlo do dvougólového vedení.

Zanedlouho se ovšem svěřenci trenéra Van Dijka prosadili střelecky dokonce potřetí. Z hranice šestnáctky napřáhl záložník Tóth a svou střelu poslal neomylně do pravého dolního rohu domácí brány. V tento moment už bylo v podstatě rozhodnuto o vítězi.

V průběhu druhé půle musel být kvůli nevhodnému chování domácích příznivců zápas dokonce na chvíli přerušen. Brzy se ale opět začalo hrát a potupu Willemu dokonal portugalský záložník Diogo Viana, který se prosadil krásnou dalekonosnou ránou. Tilburg se nakonec zmohl alespoň na korigování nepříznivého stavu. V 86. minutě pálil do černého útočník Maceo Rigters

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente1394025:931
2.PSV Eindhoven1393139:1030
3.AFC Ajax1383233:1427
4.FC Groningen1383227:1727
5.Roda JC1366123:1624
6.AZ Alkmaar1364317:1322
7.ADO Den Haag1363423:2321
8.FC Utrecht1361621:1919
9.SC Heerenveen1354420:1819
10.NEC Nijmegen1353524:2218
11.NAC Breda1352616:1917
12.BV De Graafschap1334616:2913
13.Heracles Almelo1333721:2412
14.Feyenoord Rotterdam1333717:2712
15.SBV Excelsior1332815:2511
16.SBV Vitesse1324711:2510
17.VVV Venlo13301014:269
18.Willem II13021112:382

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
Godwinson

Granqvist

Reagovat
Lojd

eště ho mohli po druhé žluté vyloučit

Reagovat
Godwinson

To už by byl definitivní král večera.

Reagovat
AjaxFans

Se vším všudy

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

skoda toho excesioru,som myslel,ze to ubetonuju

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
fantomas

Ten Granqvist je prostě báječnej.

Reagovat
FC Porto FC

svatá pravda

Reagovat
Shevchenko

Den Haag paráda.

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Godwinson

Hm, Ajax překvapení, jen tak dál.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

hmm naposled!

Reagovat
Stiksxx

snad ne.

Reagovat
FC Porto FC

Ja to už před zápasem tušil že je Dzsudzsák potopí

Reagovat
smazaný uživatel

PSV

Reagovat
Losinho

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
Stiksxx

Reagovat
smazaný uživatel

Ajax

Reagovat
One-Real

Ajax strašně zklamal, hra postrádala myšlenku a byl to samý centr ze strany, nebejt impotence Den Haagu mohl to bejt ještě horší.

Reagovat
FC Porto FC

Ton zapas Utrecht-PSV ten byl super ! Doufám že zápas Porto-Benefica ho napodobí

Reagovat
fantomas

Ajáx! Junkeer! Groningeen! Skvělej víkend v Eredivisie.

Reagovat
AjaxFans

Kde pak

Reagovat
mike.84

den blbec no stejně jako u cfc

Reagovat
REPLIKATOR

Ajax

Reagovat
Godwinson

Už by Delać mohl začít chytat.

Reagovat
mike.84

balasz to je hráč ! see you in PL next summer

Reagovat
FC Porto FC

spíš do Španělska :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele