Nizozemská Eredivisie - preview 13. kola

05.11.2010, 08:45, aktualizováno 07.11.2010, 09:28
Previews
Ajax přivítá Den Haag a očekává se jeho snadná výhra. PSV Eindhoven zajíždí do Utrechtu, Feyenoord hostí Rodu a Alkmaar zavítá do Arnhemu...
AFC Ajax - ADO Den Haag  (neděle 12:30)
Situace na čele Eredivisie je opět mimořádně vyrovnaná. Ajax sice začínal už výrazněji ztrácet, po poslední porážce Eindhovenu je však nově opět v těsném závěsu za vedoucím Twente. Proto si pochopitelně nemůže nyní dovolit nějakou ztrátu.

Říjen rozhodně nedopadl pro tým Martina Jola zrovna nejlépe. Se ztrátami bodů v utkáních s Utrechtem a Excelsiorem se totiž rozhodně nepočítalo. Poslední dva ligové zápasy se už ale Ajaxu vyvedly podle očekávání. Doma zdolal nepříjemný Heerenveen v poměru 3:1, venku pro změnu rozstřílel Excelsior 4:1.

V obou duelech sehrál důležitou roli kanonýr Mounir El Hamdaoui, který svými výbornými výkony táhne celý tým. Fanoušky navíc baví jednou krásnější brankou než druhou. "Umím ale střílet i nepěkné góly," prohlásil s úsměvem na rtech marocký fotbalový zabiják. "V Ajaxu jsem se přizpůsobil rychle a nyní chci všem ukázat, co umím," dodal El Hamdaoui.

Ani on ale nebyl schopný zabránit prohře amsterdamského celku v Lize mistrů na půdě francouzského Auxerre. Ajax si tak zkomplikoval cestu za postupem, respektive udržení třetí příčky zaručují účast v Evropské lize.

To Haag podobné starosti rozhodně řešit nemusí. Jeho hlavní pozornost se soustřeďuje pouze na Eredivisie, kde prozatím mile překvapuje. Do nového ročníku sice nevstoupil dobře, poté ale přišla v jeho případě velká změna. V minulých deseti zápasech prohrál pouze dvakrát, a to s vedoucím Twente a rozjetým Groningen. Na místo toho bral hned pětkrát vítězství.

Po dvanácti kolech má tak na kontě báječných osmnáct bodů a letos podle všeho sestupové starosti řešit nebude muset. Proti Ajaxu mu však pochopitelně nikdo nevěří. Může za to především skutečnost, že za posledních deset let jej nebyl ani jednou schopný porazit, minulá dvě střetnutí v Amsterdamu pro změnu prohrál shodně 0:3.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.11 - 7.50 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Feyenoord Rotterdam - Roda JC  (neděle 14:30)
Rodě začíná v poslední době lehce docházet dech. Nebýt posledních dvou zaváhání proti papírově slabším celkům, byla by pouhý bod za titulem. Takhle se musí nadále prát a nyní na ní čekají opravdu těžcí soupeři. Vše začne soubojem na hřišti vzkvétajícího Feyenoordu, který v žádném případě neprodá svou kůži zadarmo. Roda je v současnosti pátá s třiadvaceti body a ráda by se před důležitou částí sezóny opět dostala do formy.

Po třech vítězstvích v řadě přišlo zaváhání doma s Nijmegenem, což úplně takové překvapení není. Hosté jsou celkově velmi nevyzpytatelným mančaftem a mnohdy umějí překvapit. Nicméně další domácí duel musel šokovat všechny odborníky. Kerkrade sice až do samého závěru vedlo těsně nad posledním Tilburgem, který do té doby získal z jedenácti kol jen jeden bod, ovšem díky brance v nastavení vybojoval hned druhý.

A to je právě pro Rodu ta největší ztráta. Feyenoord se už snad oklepal z nehorázného debaklu od PSV a nyní chce konečně pravidelně získávat body. Díky výhře nad Venlo 3:0 si lehce zvedl sebevědomí a i přes porážku na hřišti Alkmaaru 1:2 se jeho výkon rapidně zlepšil, na body sahal do poslední minuty. Oba soupeři se na stánku De Kuip potkali letos v září v národním poháru a hosté vyhráli po remíze 1:1 na penalty 5:4.

Kouč Mario Been je před duelem sebevědomý. "Chceme nyní vyhrát proti Rodě i příště proti Heerenveenu. Nechceme se dále zdržovat na chvostu tabulky," uvedl Been. "Nesmíme se soupeře bát. Roda sice letos hraje opravdu dobře, my jsme ji letos ale málem porazili v národním poháru," myslí Been optimisticky. "Kluci dělají všechno proto, aby současnou situaci zvrátili," chválí za píli své svěřence.

Pro Feyenoord je obrovskou satisfakcí návrat důležitého středního obránce Rona Vlaara, který by měl vyztužit značně pochroumanou defenzívu. Zdravotní stav už zlepšil také u Kamohelo Mokotjo, ten ale ještě fit nebude. Trenér hostů Harm van Veldhoven by určitě neměl měnit rozestavení 4-4-2, se kterým se Rodě v poslední době dařilo. Spoléhat opět bude na záložníka Willema Janssena, jenž je základním kamenem záložní řady.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SBV Vitesse - AZ Alkmaar  (neděle 14:30)
Trápící se Vitesse přivítá ve 13. kole holandské nejvyšší soutěže celek AZ Alkmaar.

Domácí Vitesse se trápí. V tabulce marně kouká na své soupeře z předposledního místa. Hůř už je na tom jen letos tragický Tilburg. Vitesse se v této sezoně zatím radovalo jen dvakrát ze zisku tří bodů. Naposledy si to předposlední celek tabulky rozdal na půdě ambiciózního Nijmegenu. Tam se Vitesse celkem dařilo ovšem utkání vyšlo brankově naprázdno, a oba celky si tak body rozdělily za remízu 0:0.

"Nedaří se, ovšem to neznamená, že se nebude dařit i nadále. Ten den příjde a mi se odpíchneme k lepším výsledkům," prohlásil trenér Vitesse.

Soupeře Vitesse je na tom o dost lépe. AZ Alkmaar totiž do sezony nevstoupil špatně a aktuálně se nachází na šesté pozici, která zaručuje možnost bojů o pohárovou Evropu. AZ mělo šňůru pěti zápasů v řadě s vítězstvím, tu však v předminulém kole přirušila ostudná porážka na půdě De Graafschapu. Alkmaar vak v minulém kole nechal na tuto skutečnost zapomenout a poradil si doma s Feyenoordem Rotterdam poměrem 2:1 a nejspíše se opět naladil na vítěznou formu.

"Po nezdaru se nám opět povedlo vyhrát. Věřím, že utkání s De Graafshapem byl jen výpadek, který se nebude opakovat. Ve Vitesse musíme jendoznačně zvítězit," prohlásil celkem sebevědomě trenér AZ.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.35 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Utrecht - PSV Eindhoven  (neděle 14:30)
Zajímavý souboj bude k vidění na domácí půdě Utrechtu, ten si v rámci utkání 13. kola Eredivisie dovolí změřit síly se slavným PSV Eindhoven.

Domácí Utrecht celkem zvládl vstup do nové sezony, ovšem poslední kolo mu nevyšlo zrovna podle představ. Na domácí půdě Den Haagu totiž Utrecht nedokázal skórovat, a tak se po devadesáti minutách loučil s ADO těsnou porážkou 0:1. Přesto se však Utrecht udržel v první sedmičce, přesněji přímo na sedmém místě tabulky, které zaručuje boje o pohárovou Evropu.

"Zatím to jde. Po čtyřech utkuních přišla porážka což není tak špatné. Nyní však máme před sebou těžký úkol. Na domácí půdě nás čeká velice silné PSV. Moc se na toto utkání těším," nechal se slyšet domácí trenér Utrechtu.

PSV zažívá ještě lepší chvíle než Utrecht. Eindhovenští se totiž nacházejí na druhém místě se ztrátou pouhého bodu na vedoucí Twente, a to díky poslednímu utkání. V tom totiž PSV změřilo síly právě s vedoucím Twente, které hájilo ještě druhou příčku. Díky vítězství 0:1 se však loňský mistr dostal právě před PSV.

"Poslední utkání nám vzalo vedoucí pozici. Nyní musíme doufat, že Twente zaváhá. My musíme jednoznačně vítězit, a to ve všech utkáních," prohlásil rázným tónem trenér PSV.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.75 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Twente - SBV Excelsior  (sobota 18:45)
Lídr tabulky Twente v tuto chvíli výrazně živí naději na postup ze skupiny Ligy mistrů a navíc se mu náramně také daří v domácí soutěži. Po nepovedeném začátku ztrácí body velmi zřídka a navíc zvládá i těžká klání. Naposledy Twente vyhrálo na půdě největšího konkurenta z PSV a posunulo se o bod do čela. Svou výhru potvrdilo třemi získanými body na půdě německých Brém a zatím to tedy vypadá i na pokračování alespoň v Evropské lize.

Nyní si bude chtít za každou cenu udržet vedoucí pozici, soupeře proti sobě totiž nemá nijak těžkého. Nováček z Excelsioru měl skvělý vstup do sezóny a sbíral jeden bod za druhým, nicméně čím dál tím více mu dochází dech a body už sbírá spíše sporadicky. V tabulce mu patří až čtrnáctá pozice s jedenácti body, když v minulých sedmi utkáních vybojoval pouze jeden bod. O to více je šokující, že ho získal proti velkému favoritovi z Ajaxu.

Překvapovat velké favority Exceslior vskutku umí a rád by to předvedl také na půdě Twente. Nicméně na jeho stánku se mu vskutku příliš nedaří. Ze tří vzájemných duelů zde nezískal ani bod, naposledy před dvěma lety zde soupeři podlehl 0:1. Ovšem rozhodně se nečeká, že by domácí zvítězili nějakým velkým rozdílem, hostující útočně laděné mužstvo se i přes tento fakt jistě zaměří na zadní dvířka a bude chtít využívat brejků.

Kouč Twente Michel Preud'homme musí dlouhodobě řešit celkem početnou marodku, i přes ní se však týmu daří a Preud'homme je proto v tuto chvíli spokojen. "V tuto chvíli předvádíme dobré výkony na všech scénách a já doufám, že to bude nadále pokračovat," je optimisticky naladěn. Největší absencí pro domácí výběr je zřejmě neúčast Theo Janssena, který má problémy s lýtkem a jeho start je vyloučený.

Nastoupit by také neměl Dwight Tiendalli, otazník visí nad dalším důležitým článkem základní sestavy Woutem Bramou. Ten má problémy s kolenem, ovšem Preud'homme vidí jeho účast ve světlých barvách. "Nedávno dokončil celý trénink a pokud se situace nezhorší, tak by měl hrát. S malými zdravotními problémy je na to zvyklý," pochvaluje si jeho odolnost. "Rozhodně soupeře nepodceníme už kvůli našemu nabitému programu. Dobře víme, jak překvapil Ajax," obává se Preud'homme skryté síly soupeře.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.14 - 6.50 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Groningen - NAC Breda  (sobota 19:45)
Groningen sice zaznamenal některé zbytečné ztráty a nyní nebojuje přímo o mistrovskou trofej, stále je však v závěsu a určitě se bude chtít prát alespoň o přímou účast v pohárové Evropě. Vytoužené čtvrté místo je sice zatím blízko, ovšem sezóna bude ještě hodně dlouhá. Groningen nyní ztrácí na čelo tabulky čtyři body a po dvanácti odehraných kolech musí být spokojen se ziskem čtyřiadvaceti bodů. Nyní by rád potvrdil roli favorita proti Bredě.

Ta ovšem předvádí nevyrovnané výkony a nikdy nevíte, jestli má zrovna lepší, nebo naopak horší den. V současnosti se nachází na desáté příčce s šestnácti body, tedy podle předpokladů hraje o horní polovinu tabulky. Naposledy Breda dokázala doma po třech porážkách v řadě zdolat De Graafschaap 2:0 a opět by ráda navázala na tu správnou vlnu, ovšem na stánku Euroborg to nebude mít v žádném případě lehké.

Groningen v poslední době přerušil sérii zápasů bez porážky na půdě Twente a Nijmegenu, ale další zápasy vcelku zvládá. Nedávno ukázal ofenzivní koncert na půdě Venla, kde v bláznivém duelu nakonec zvítězil 5:3. Předtím si poradil s konkurentem z Den Haagu a možná je tedy zpátky na té správné cestě. Oba soupeři se utkali loni v srpnu a hosté zvítězili těsně 2:1, podobný výsledek by byl mírným překvapením.

V současnosti vede Bredu John Karelse, který však setrvá na lavičce jen do té doby, než se najde nová náhrada. Podle kritiků měla Breda v duelu s De Graafschapen štěstí, Karelse je však razantně proti. "Myslím si , že je to nesmysl. Prostě jsme předvedli pěknou hru a vítězství bylo zasloužené." Kádr tak příliš měnit nehodlá. "Proti Groningenu nastoupíme v téměř kompletní sestavě, podrobnosti si ale nechám pro sebe," snaží se neodkrývat své kompletní plány.

Karelse by tak měl využít služeb Tima Gilissena, který minule utrpěl lehké zranění, ale už by měl být fit. Nastoupit by také mohl Rob Penders, jenže kvůli zranění jsou určitě mimo hru Csaba Feher (kolenní šlacha), Ferne Snoyl (kotník) a Tyrone Loran. Za hosty by už mohl nastoupit gólman Luciano da Silva, který nehrál kvůli lehkým zdravotním problémům minulý týden. Na marodce hostů se nachází pouze Nicklas Pedersen. "Musíme být hodně soustředění, Breda umí soupeřům pořádně znepříjemnit život," obává se obtížného stylu soupeře kouč Pieter Huistra.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 4.25 - 5.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Heerenveen - Heracles Almelo  (sobota 19:45)
Po nepříliš přesvědčivém vstupu do sezóny dodal Heerenveen svým fanouškům naději na lepší zítřky. V minulých zápasech si nevedl vůbec špatně a bude chtít na to navázat také proti Heraclesu, jehož v tomto kole přivítá na domácím trávníku.

Srdíčka se nikdy netají svými ambicemi, a proto jim aktuální desáté místo pochopitelně radost nedělá. Pokud by ovšem tentokrát vyhráli, mají šanci rázně pokročit v tabulce opět vzhůru. Poslední zápasy se navíc Heerenveenu povedly, a tak by rád na tuto sérii navázal. Jak proti Venlu, tak posledně i s Excelsiorem předvedl povedené výkony. Srdnatě se bil také na půdě Ajaxu, tam to ale k bodům nestačilo.

Trenér Jans pěl v minulých dnech slova chvály především na záložníka Oussamu Assaidiho. Ten totiž dostal možnost nastoupit na pozici podhrotového hráče a tento post si nemůže vynachválit. "Je to paráda nastupovat těsně za útočníky. Mohu mnohem více tvořit hru," pochvaloval si mladý středopolař. "Nejsem křídlo, to není pozice pro mě," dodal vzápětí Assaidi. Spoléhat na jeho kvality budou v Heerenveenu i pro tentokrát.

Také Heracles se začal v posledních týdnech zvedat. Jeho třízápasovou sérii bez prohry přerušil až v minulém kole amsterdamský Ajax, který Almelo skutečně vyučoval a na jeho půdě bez problémů zvítězil v poměru 4:1. Před tím ovšem svěřenci trenéra Bosze zdolali například Bredu nebo Nijmegen, a proto si věří i proti Heerenveenu.

Kvality svého nynějšího soupeře si ovšem moc dobře uvědomují. "Je to vynikající tým, který se však dlouhou dobu hledal," řekl o Heerenveenu kouč Peter Bosz. Heracles ale moc dobře ví, jak jej porazit. V loňském ročníku to dokázal hned dvakrát. Venku vyhrál 2:1.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.65 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
BV De Graafschap - NEC Nijmegen  (sobota 20:45)
De Graafschap zatím vystupuje jako solidní nováček, a pokud bude předvádět alespoň takové výkony jako doposud, nemusel by se na barážových příčkách po konci sezóny nacházet. V současnosti mu patří dvanácté místo se třinácti získanými body a nyní se mohou urodit další. Nijmegen totiž předvádí střídavé výkony a nedělá mu problém porazit Groningen, ale ani naopak prohrát třeba s Hearcles.

Živým důkazem nevyrovnanosti výkonů Nijmegenu jsou poslední tři klání. Nijmegen totiž dokázal v domácím prostředí porazit Groningen, následně si odvezl velmi cenný bod ze stadionu Rody, která se letos nachází také na čele Eredivisie. Jenže Nijmegen nedokázal potvrdit roli favorita v minulém kole proti Arnhemu, když jen remizoval 0:0. Překvapení především bylo, že ofenzivně laděné celky nedokázaly rozvlnit síť ani jednou.

De Graafschap se zvedl z krize díky posledním zápasům. Z pěti utkání prohrál pouze jednou naposledy na půdě Bredy. Avšak předtím dokázal zdolat překvapivě Alkmaar 2:1 a získal tři remízy. Cenná je i ta proti Heracles, ale větší váhu mají přeci jen ty s Utrechtem a Feyenoordem. Oba sobotní protivníci se ve vzájemném klání naposledy utkali loni v dubnu, kdy nakonec utkání skončilo nerozhodným výsledkem 2:2. I o dva rok dříve se oba výběry o body spravedlivě rozdělily.

Kouč Nijmegenu má v současnosti stále lehčí a lehčí situaci, marodka se totiž začíná pomalu a jistě vyprazdňovat. Už se na ní nenacházejí Rens van Eijden, Erton Fejzullahu a Marco van Duin. Především návrat Fejzullahua je velmi dobrou zprávu, útočník totiž opět může probudit poněkud spící ofenzívu. Jenže mimo hru se stále budou dvě opory Gabor Babos a Leroy George, situace proto nejlepší není.

Hostující útočník Hugo Bargas dobře ví, že v sobotním zápase na jeho tým čeká kvalitní soupeř. "Nijmegen má vskutku dobrý mančaft. Sází hodně na mládí, a proto může mít v závěru více sil. Nejvíce si musíme dát pozor na dánského záložníka Lasse Schoneho, který vytváří většinu útočných akcí," dobře zná největší hrozbu protivníka. Reálně se očekává vskutku vyrovnané utkání s minimem branek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.25 - 3.25 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Willem II - VVV Venlo  (pátek 20:45)
Páteční předehrávka tentokrát nenabídne žádný ostře sledovaný duel, ba právě naopak. Utkají se totiž dva jasně poslední týmy - Tilburg na svém trávníku přivítá Venlo.

Oba kluby se letos budou zachraňovat skutečně horkotěžko. Jejich pozice jsou nezáviděníhodné a s možností, že by mohly uspět, už moc nikdo nepočítá. Mnohem hůře je na tom Willem, který v letošním ročníku dosud nebyl schopný ani jednou vyhrát.

Kouč Heerkens ale i přesto vidí u svého týmu výrazný pokrok. "Proti PSV, Rodě i Twente jsme hráli dobře," pochvaloval si výkony svých svěřenců v posledních zápasech. "Duel s Venlo je pro nás pochopitelně velmi důležitý," dodal Heerkens, který předpokládá s tím, že Venlo přijede do Tilburgu především s defenzivní taktikou a bude spoléhat na chybu domácích.

VVV má sice na svém kontě už dvě výhry, rozhodně si ale nemůže před tímto duelem příliš vyskakovat. Doposud totiž vybojovalo pouhých šest bodů, což je pochopitelně pro klubové šéfy neakceptovatelné. Jejich ovečky se trápí a rozhodně nic nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době měla přijít nějaká výrazná proměna.

Venlo nevyhrává především kvůli bídné koncovce. Téměř celý říjen nebylo schopno vstřelit branku, rovné čtyři zápasy v řadě. Povedlo se mu to až minulý víkend, kdy se sice hráči kouče van Dijka trefili hned třikrát, jenže ani to jim k bodům nepomohlo. Doma totiž prohráli s Groningenem 3:5.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Twente1284023:828
2.PSV Eindhoven1283137:927
3.AFC Ajax1283133:1327
4.FC Groningen1273225:1624
5.Roda JC1265122:1523
6.AZ Alkmaar1263316:1221
7.FC Utrecht1261520:1719
8.ADO Den Haag1253422:2318
9.NAC Breda1252515:1717
10.SC Heerenveen1244417:1616
11.NEC Nijmegen1243520:2115
12.BV De Graafschap1234515:2513
13.Heracles Almelo1233619:2112
14.SBV Excelsior1232714:2311
15.Feyenoord Rotterdam1232716:2611
16.SBV Vitesse1223710:249
17.VVV Venlo12201010:256
18.Willem II12021011:342

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

PSV v Utrechtu ztratí

Reagovat
Stiksxx

bude to těžký. to přiznávám, ale Utrecht si už překvapení vybral s Ajaxem , takže tento víkend ho čeká prohra.

Reagovat
smazaný uživatel

To je úplne fuk, dvaja sa hádajú a tretí zvyčajne vyhráva (Twente)

Reagovat
AjaxFans

Haag není taky sranda,ale doma bysme to měli zvládnout.

Reagovat
smazaný uživatel

Na Haag dám asi over 4,5

Reagovat
božský John

Na to je v holandský lize kurs tak 1,1 ne?

Reagovat
FC Porto FC

Tak ajax prohral no... Zápas Ultrecht-PSV bude zajímavej du se dívat zaměřím se především na výkony Lenskyho,Silberbauera,Van Wolfswinkela - Dzsudzsaka

Dzsudzsak

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele