Bundesliga - preview 12. kola

23.11.2018, 08:48, aktualizováno 25.11.2018, 08:36
Previews
Mönchengladbachu se daří, nyní je favoritem souboje s Hannoverem, po němž se může vrátit na druhé místo před Frankfurt. Z tempa naopak vypadl Werderu, který jede do Freiburgu s cílem ukončit sérii tří porážek v řadě...
SC Freiburg - Werder Brémy  (neděle 15:30)
Fotbalisté Freiburgu se pohybují ve spodku ligové tabulky a pro větší klid by potřebovali v zápase s Brémami naplno bodovat. Werder se však může dotáhnout na pohárové příčky a takovou šanci nehodlá v Bádensku-Württembersku promarnit. Představit by se mělo i české duo Theo Gebre Selassie a Jiří Pavlenka.

Oba čeští reprezentanti věří, že se jim herní pohodu z národního týmu podaří přenést i na klubovou úroveň. Brémám se totiž před reprezentační přestávkou vůbec nedařilo, tři porážky v řadě zkomplikovaly pohárové vyhlídky, které jsou však i nadále dobré. Werder ztrácí na šestý TSG Hoffenheim jen tři body a na čtvrté Lipsko bodů pět. Vyjma vedoucí Borussie Dortmund je situace na předních příčkách Bundesligy velmi vyrovnaná, ale pokud Brémy prohrají, zůstanou na sedmém místě. Hlavní kouč Florian Kohfeldt bude postrádat Bartelse, Jóhannssona, Bargfredeho a Kapina.

Freiburg v této sezoně výrazně limitují zranění a ani pro zápas s Werderem tomu nebude jinak. Christian Streich bude muset lepit sestavou, byť někteří hráči už jsou po delším zranění zpátky. Každopádně na marodce zůstávají Abrashi, Stanko, Höfler, Kübler a Kath. Fit ještě není rovněž Borrello či Szalai s Petersenem.

Také Freiburg před reprezentační přestávkou prohrál, když doma nestačil na Mohuč. Předtím se mu ale dařilo získávat body, vždyť z deseti kol prohrál jen třikrát a navíc dokázal uhrát cennou remízu s Bayernem Mnichov. Proti Werderu chtějí domácí pochopitelně zvítězit. "Werder je velmi dobrý tým, který se oproti loňskému roku ještě zlepšil. V této sezoně už jsme ukázali hodně dobré výkony a tento zápas chceme za každou cenu vyhrát," prohlásil odhodlaně kouč Christian Streich.

Loňskou sezonu byl v dvojutkání lepší Freiburg, který doma zvítězil 1:0, zatímco v Brémách se dělily body za bezbrankovou remízu. Obecně pak můžeme říci, že vzájemná bilance zápasů je hodně vyrovnaná.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Günter, Heintz, Gulde, Stenzel - Waldschmidt, Koch, Haberer, Frantz - Niederlechner, Kleindienst
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Gebre Selassie, Veljkovič, Moisander, Augustinsson - M.Eggestein, Sahin, Klaassen - Osako, Kruse, J.Eggestein
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.72 - 3.44 - 2.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Hannover 96  (neděle 18:00)
Borussia Mönchengladbach má před sebou důležité domácí utkání s Hannoverem, který když zvládne, poskočí na druhé místo a sníží ztrátu na Dortmund jen na čtyři body. Hříbata mají velmi dobrou formu, za sedmi zápasů v řadě prohrála jen ve Freiburgu, jinak své soupeře ničí.

A nezaleknou se ničeho ani nikoho. Koneckonců Bayern Mnichov by mohl vyprávět, slavný bavorský gigant schytal od Gladbachu debakl, ale byl jen jedním z mnoha. Po nepříliš přesvědčivém začátku se Borussia rozehrála do výtečné formy a proti Hannoveru bude jednoznačným favoritem. "Od začátku sezony hrál Hannover velmi dobře, ale za své výkony nebyl odměněn výsledky. Pozoruhodný byl jejich remízový zápas s Dortmundem (0:0), ve kterém byli lepším týmem. Ukazuje to, že Hannover má mnoho potenciálu," varoval před soupeřem kouč Dieter Hecking.

Hannoveru patří až šestnácté místo, ale povzbuzující zprávou je, že tým před reprezentační přestávkou porazil 2:1 Wolfsburg. Pro hosty to bylo teprve druhé vítězství v sezoně. Jak na tom budou hostující fotbalisté po přestávce ukáže zápas na půdě silné Borussie Mönchengladbach, Hannoveru by se tři body hodily, protože tým by rázem poskočil na nesestupové pozice.

Loni přinesly oba zápasy vyrovnanou podívanou se šťastným koncem pro Hříbata. Borussia zvítězila v obou případech vždy o gól. Hannover dokázal zvítězit ve vzájemném zápase naposledy před dvěma lety.

Domácí se musejí obejít bez Mamadoua Doucourého, jenž si léčí zranění a také Christopha Kramera, který stále není fit. Ze strany Hříbat je to jinak vše, mnohem hůře jsou na tom hosté. Na marodce Hannoveru zůstávají Hübers, Prib, Felipe, Schwegler a Bebou.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Wendt, Elvedi, Ginter, Lang - Neuhaus, Strobl, Hofmann - Pléa, Stindl, Hazard
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Esser - Korb, Anton, Elez, Albornoz - Bakalorz, Wallace - Wood, Haraguchi, Maina - Füllkrug
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.41 - 5.25 - 7.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - Fortuna Düsseldorf  (sobota 15:30)
Bayern je jasným favoritem zápasu s Düsseldorfem. Mnichovský celek se nachází nezvykle až na pátém místě a body tedy skutečně potřebuje.

Je to tak. Posledních šest let dominoval Bayern Mnichov německému fotbalu, letos však přišla změna. Tedy alespoň prozatím. Svěřenci trenéra Kovače se po jedenácti odehraných zápasech nachází až na pátém místě tabulky a na vedoucí Dortmund ztrácí sedm bodů.

S největším konkurentem v boji o titul navíc Bayern v přímé konfrontaci před dvěma týdny prohrál. Tehdy sice v Dortmundu dvakrát vedl, ale soupeři se vždy podařilo vyrovnat a v . minutě vstřelil vítězný gól Paco Alcácer. Bayern si tedy odvezl z Dortmundu odvezl prohru 2:3 a body potřebuje začít sbírat za každou cenu.

Düsseldorf je na tom však mnohem hůře. Nováček bundesligové soutěže hraje podle předsezónních očekávání o udržení a zatím se mu tato hra příliš nedaří. Je však pravdou, že v posledních kolech se především herně zvedl a v posledním kole před reprezentační pauzou dokonce porazil berlínskou Herthu 4:1.

Na konci října se mu zadařilo i v rámci německého poháru, když porazil Ulm 5:1, v osmifinále se však utká se silným Schalke. Fortuna Düsseldorf se nachází s osmi body na předposledním místě, stejný bodový zisk má však také poslední Stuttgart, který je poslední pouze kvůli horšímu gólovému rozdílu.

Na baráž ztrácí Düsseldorf jeden bod, na úplnou záchranu body dva. Nic tedy ještě není ztracené, je však velmi nepravděpodobné, že by po výhře s Herthou pokračovala série dobrých výsledků jakýmkoliv bodovým ziskem na půdě Bayernu Mnichov.

Bayernu v zápase určitě nepomohou zranění Coman, James, Thiago a Tolisso. Za Düsseldorf ze stejných důvodů nenastoupí Wolf, Contento, Hoffmann a Sobottka.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Kimmich, Boateng, Süle, Alaba - Javi Martinez - Müller, Goretzka - Gnabry, Ribéry - Lewandowski
Fortuna Düsseldorf - pravděpodobná sestava:
Rensing - Zimmermann, Bormuth, Kaminski, Gießelmann - Stöger, Bodzek - Zimmer, Usami - Lukebakio, Hennings
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.08 - 14.00 - 30.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hertha BSC - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Hertha chce odčinit porážku s Düsseldorfem, díky které poskočil ligový nováček na předposlední příčku. Naopak Hoffenheim hodlá potvrdit dobrou formu, kdy vyhrál všechny čtyři poslední mače se skóre 13:3.

V dresu TSG zatím předvádí skvělá představení Brazilec Joelinton, jenž v uplynulých dvou letech hostoval v Rapidu Vídeň. Není divu, že mu byla v týdnu prodloužena smlouva do roku 2022. "Joe se v krátkém čase stal jedním z klíčových faktorů našeho týmu. S jeho mohutnou postavou, rychlostí, schopností se prosadit v osobních soubojích a s jeho počínáním před brankou se rozhodně může stát jednou z hvězd Bundesligy. Nepochybně má předpoklady k tomu, aby se nadále zlepšoval. Disponuje silnou vůlí se prosadit a touhou dál rozvíjet svůj talent," nešetřil oprávněnými komplimenty sportovní ředitel Alexander Rosen.

Ze spoluhráčů jihoamerického šikuly se na hrací ploše Olympijského stadionu neproběhnou Benjamin Hübner, Nadiem Amiri, Dennis Geiger, Lukas Rupp a Florian Grillitsch. Julian Nagelsmann má však pro každý post další alternativu, což je dobré i vzhledem k tomu, že v úterý přijíždí do Wirsol Rhein-Neckar-Areny v rámci Ligy mistrů Šachtar Doněck. Půjde přitom o nesmírně důležitý duel, ve kterém by v případě porážky ztratili Pavel Kadeřábek a spol. definitivně možnost postoupit mezi nejlepších šestnáct.

Vladimír Darida by na druhé straně barikády mohl klidně začít na lavičce náhradníků. Přeci jen forma zatím není taková, jakou by si Pál Dárdai představoval. Maďarský kouč si je dobře vědom předností hoffenheimské družiny, na kterou však možná trochu překvapivě vyrukuje pouze s jedním hrotovým útočníkem.

"Jak Vedad Ibišević, tak Davie Selke trénují velmi poctivě, nicméně oba mají své kladné i záporné stránky. Bude záležet na tom, pro jaké rozestavení se nakonec rozhodnu. Od začátku bude hrát jistojistě jenom jeden z nich." Větší šanci na základ má určitě německou nejvyšší soutěží ošlehaný a v probíhajícím ročníku zatím čtyřgólový bosenský fotbalista, který letos ukončil reprezentační kariéru, během které si zahrál i na MS 2014 v Brazílii, kde dokonce skóroval.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Jarstein - Lazaro, Luckassen, Lustenberger, Plattenhardt - Grujic, Maier - Leckie, Duda, Kalou - Ibisevic
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Adams, Vogt, Bicakcic - Kadeřábek, N. Schulz - Nordtveit - Demirbay, Kramaric - Belfodil, Joelinton
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.53 - 3.89 - 2.06
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Augsburg - Eintracht Frankfurt  (sobota 15:30)
Vypadalo to, že Augsburg zapracoval na ustálení formy, jenže pak přišla porážka s Hoffenheimem. Naopak ve Frankfurtu si můžou zatím docela pískat, protože v součtu s Evropskou ligou mají za sebou tři vítězství v řadě.

Naposledy to odneslo Schalke, které si z Commerzbank-Areny odvezlo třígólový příděl. Orli tak vlastně potvrdili, že se jim proti die Königsblauen daří. Před květnovým utkáním poznali z předchozích osmi případů pouze jedenkrát hořkost porážky. Proti Fuggerstädter bilance rozhodně tak jednoznačná není.

Adimu Hütterovi budou chybět Timothy Chandler, Goncalo Paciencia, Francisco Geralcides, Lucas Torró a zřejmě také Carlos Salcedo, který sice už začal s tréninkem, nicméně nejprve bude muset zpět v tréninku získat ztracenou fyzickou kondici. Ovšem borci z města nad řekou Mohan už několikrát v minulosti prokázali týmového ducha, díky čemuž zvládli i ty mače, ve kterých nemohl zasáhnout do hry větší počet hráčů obvyklé základní sestavy.

Za Augsburg si nekopnou Felix Götze, Christoph Janker a Jan Morávek, což ovšem nebude až tak nepříjemné jako skutečnost, že nebudou moci nastoupit zkušení André Hahn, Koo Ja-Cheol a Alfred Finnbogason, jejichž zranění by sice neměla být vážnějšího rázu, ovšem zrovna proti Eintrachtu by jejich absence mohla být citelně znát.

"S těmi jejich třemi býky jsou neskutečně silní," prohlásil trenér Manuel Baum na adresu soupeřova tria ve složení Sebastien Haller-Ante Rebić-Luka Jović, které v úvodní třetině aktuálního ročníku chytlo famózní formu. První jmenovaný dokonce vévodí tabulce střelců, když doposud sesbíral devět přesných zásahů.

"Frankfurt je extrémně dobrý mančaft, především tedy v ofenzivě. Kromě toho mají hráče jako Gacinović, kteří jsou technicky skvěle vybavení. Vůbec mě nepřekvapuje, že se v tabulce pohybují tak vysoko," hodnotil devětatřicetiletý trenér, jehož skvadra rozhodně nebude chtít připustit nějaký debakl.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Luthe - Gouweleeuw, Khedira, Hinteregger - Schmid, D. Baier, Max - M. Richter, Koo, Caiuby - Gregoritsch
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Abraham, Hasebe, Ndicka - de Guzman, G. Fernandes - da Costa, Kostic - Rebic - Haller, Jovic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.88 - 3.51 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
1. FSV Mainz 05 - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Dortmund bude zajíždět k zápasu na půdě Mainzu, jenž se nachází ve středu ligové tabulky. Hosté mají náskok čtyř bodů na druhý Mönchengladbach a cítí šanci sesadit suverénní Bayern z bundesligového trůnu po dlouhých šesti letech.

Už je tomu tak. Borussia Dortmund je v letošní sezóně suverénní. Tým pod vedením švýcarského trenéra Favreho šlape jako pravé švýcarské hodinky. V bundeslize letos Dortmund zaváhal pouze třikrát. Nejdřív remizoval v Hannoveru, poté na půdě Hoffenheimu a na konci října 2:2 doma s Hannoverem.

Nejcennější výhrou je pak výhra z dosud posledního bundesligového kola, ve kterém Dortmund před dvěma týdny zvítězil 3:2 nad mnichovským Bayernem. V zápase se dvěma góly blýskl jeden z hlavních tahounů týmu Marco Reus, jenž v dortmundské Borusii působí již od roku 2012.

A jak je na tom Mainz? Tým z hlavního města spolkové zeme Porýní-Falc se v rámci bundesligové tabulky nachází v jejím středu. S patnácti body na devátém místě a ztrátou čtyř bodů na pohárové příčky. Náskok na sestupové pásmo však činí pouhých šest bodů.

Na začátku listopadu Mainz zvítězil 2:1 nad Werderem Brémy, o týden později si přivezl výhru 3:1 z Freiburgu. Nachází se tedy ve skvělé formě a kupředu ho žene především nejlepší střelec týmu z této sezóny, jednadvacetiletý francouzský útočník Jean-Philippe, jenž se trefil v obou zmíněných zápasech a během reprezentační přestávky i v obou zápasech francouzské jednadvacítky, do kterých nastoupil.

Ani jednomu z týmů by neměla chybět žádná z opor. Snad pouze dlouhodobě zraněný brankář Mainzu René Adler, jehož už však na pozici brankářské jedničky klubu s největší pravděpodobností nastálo nahradil sedmadvacetiletý Robin Zentner.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Brosinski, Bell, Niakhaté, Aaron - Kunde - Gbamin, Latza - Boetius - Mateta, Quaison
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Akanji, Zagadou, Hakimi - Delaney, Witsel - Sancho, Reus, Bruun Larsen - Paco Alcácer
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.19 - 4.29 - 1.66
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - RB Lipsko  (sobota 15:30)
Wolfsburg přivítá ambiciózní Lipsko, které je mírným favoritem zápasu. Hostům z Lipska však chybí dva důležití hráči a na půdě Wolfsburgu to nebudou mít vůbec jednoduché.

"Vlci" mají totiž velkou motivaci napravit svou bilanci. Po výhře 3:0 v Düsseldorfu totiž přišly dvě prohry, přičemž především ta druhá byla pro fanoušky klubu velmi překvapivá. Nejdřív Wolfsburg podlehl doma 0:1 Dortmundu, o týden později prohrál v Hannoveru 2:1.

Právě v Hannoveru však dokázal Wolfsburg na konci října zvítězit 2:0 v rámci německého poháru, v rámci jehož osmifinále se na začátku února utká právě s Lipskem. V bundesligové tabulce drží Wolfsburg s dvanácti body třinácté místo, na sestupové příčky má však náskok pouhých třech bodů.

A jak je na tom Lipsko? O poznání lépe. Na konci října vyřadili svěřenci rakouského trenéra Hasenhüttla díky výhře 2:0 z německého poháru Hoffenheim, když se střelecky prosadili dvakrát Timo Werner, jehož můžeme s největší pravděpodobností označit za největšího tahouna týmu.

O týden později vyhrálo Lipsko na půdě Herthy, poté však přišla černá kaňka v podobě prohry 1:2 na půdě Celticu v rámci čtvrtého zápasu základní skupiny Evropské ligy. V Evropské lize má Lipsko šest bodů, stejně jako Celtic a ještě není vůbec jasné, kdo z této dvojice postoupí do jarní části soutěže.

Před dvěma týdny Lipsko zvítězilo 3:0 nad Leverkusenem po dvou gólech Poulsena a jedné trefě Klostermanna. Lipsku může cestu za vítězstvím v zápase s Wolfsburgem zhatit především únava hráčů, jelikož jak bylo již řečeno, Lipsko hraje kromě bundesligy také Evropskou ligu. Navíc má více reprezentantů, přičemž velká část hráčů Wolfsburgu během reprezentační pauzy odpočívala.

Ve trestu za žluté karty je navíc lipský Sabitzer a nepomůže ani zraněný Forsberg. Za Wolfsburg nemohou nastoupit zranění Jung, Tisserand, Azzaoui a Camacho.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - William, Knoche, Brooks, Roussillon - Gerhardt, Arnold - Steffen, Malli, Brekalo - Weghorst
RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Mukiele, Konaté, Upamecano, Halstenberg - Kampl, Demme - Sabitzer, Bruma - Poulsen, Werner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.23 - 3.52 - 2.32
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Schalke 04 - 1. FC Norimberk  (sobota 18:30)
Schalke a postoupivší Norimberk zatím neprožívají příliš dobrou sezonu. Při vzájemném duelu tedy bude zajímavé sledovat, kterému z celků přišla více vhod reprezentační přestávka.

"Po té pauze mám dobrý pocit. Na soupeře jsme se připravovali velmi pečlivě a rozhodně jsme uplynulé dva týdny využili smysluplně," nechal se slyšet kouč Domenico Tedesco, jehož svěřenci naposledy v rámci jedenáctého kola nestačili na Eintracht Frankfurt, když v Commerzbank-Areně prohráli 0:3.

Do utkání s ligovým novicem nenaskočí čtveřice ve složení Cedric Teuchert, Hamza Mendyl, Mark Uth a Breel Embolo. Podle sportovního ředitele Axela Schustera existuje pouze malá šance, že by někdo z nich byl připraven v sobotním klání nastoupit. Die Königsblauen však disponují kvalitními náhradníky, takže by v domácím prostředí měli bodovat.

Der Club čeká na výhru už pět kol, kvůli čemuž se nachází těsně nad sestupovými vodami. V uplynulých čtrnácti dnech proto sehráli svěřenci Michaela Köllnera přátelský duel s Ústím nad Labem, který skončil 4:2 ve prospěch Němců. Osmačtyřicetiletý lodivod, jenž nebude moct do hry poslat Dennise Lipperta, Eduarda Löwena a Enrica Valentiniho, i díky tomu hledí na střetnutí ve Veltins Areně s optimismem.

"Víme, že pokud se budeme chtít propracovat k brankovým příležitostem, budeme muset předvést bombový fotbal. Proti Stuttgartu jsme doma ale zbytečně ztratili všechny body, které tedy musíme nějak získat zpátky. Rozhodně musíme chytit příležitost za pačesy." Nutno připomenout, že tým, jenž hraje svoje domácí zápasy na Max-Morlock-Stadionu, má zatím na hřištích soupeře nejhorší bilanci. A nic nenasvědčuje tomu, že by tuto nepříznivou situaci měl právě v Gelsenkirnechu zlomit.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Stambouli, S. Sané, Nastasic - D. Caligiuri, Bentaleb, Oczipka - Harit, S. Serdar - G. Burgstaller, Konoplyanka
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Mathenia - Ro. Bauer, Margreitter, Mühl, Leibold - Behrens, Petrak - Misidjan, Fuchs, Kerk - Ishak
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.10 - 7.68
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart  (pátek 20:30)
Bayer Leverkusen zatím podává značně nevyrovnané výkony, proto musí bezpodmínečně bodovat v zápasech s papírově slabšími soupeři. V rámci dvanáctého kola mu los určil VfB Stuttgart, který se zatím v tabulce nachází na poslední příčce.

V minulé sezoně pod vedením Tayfuna Korkuta nejenže celek z Mercedes-Benz-Areny vítězil, ale zároveň také předváděl atraktivní fotbal. Nakonec z toho jen těsně nebyly evropské poháry. Nicméně výsledková krize zapříčinila odvolání čtyřiačtyřicetiletého trenéra, na jehož místo přišel Markus Weinzierl, jenž si udělal dobré jméno v Augsburgu. Jeho hlavním cílem bylo, aby hráči získali zpět sebevědomí, což hraje ve fotbale významnou roli.

Zpod té deky ovšem často není jednoduché vylézt. Přitom jeden povedený výsledek může rázem všechno změnit. Die Werkself jsou v tomto ročníku protivníkem k poražení (fotbalisté Gladbachu, Bayernu, Wolfsburgu, Borussie Dortmund, Hoffenheimu a Lipska to můžou potvrdit), avšak už také předvedli, že dokážou zabrat.

Pochopitelně, že klubu z Bádenska-Württemberska pranic nepomáhá nucená absence několika borců. Chybí Özcan, Kliment, Didavi, Sosa, Badstuber a s velkou pravděpodobností do hry nezasáhnou ani Timo Baumgartl a Alexander Meyer. Na jaře Stuttgart slavil v BayAreně vítězství, leč tehdy skutečně panovala jiná situace.

Nic na tom nemění ani fakt, že s výjimkou Joela Pohjanpala má šestačtyřicetiletý rodák z Mannheimu k dispozici kompletní kádr a že svěřenci Heiko Herrlicha v domácím prostředí spíše tápou. Porazit před vlastními diváky dokázali akorát nejtěsnějším možným rozdílem Mohuč a v duelu s Hannoverem brali bod za remízu 2:2.

"Snad bychom si mohli vzít příklad z Eintrachtu Frankfurt. Ten totiž zatím ukazuje, že týmový duch může někdy znamenat víc, než individuální kvalita hráčů," prohlásil brankář Lukas Hradecky, který právě od Orlů v létě přestoupil s tím, že byl přesvědčený o tom, že s Leverkusenem má větší šanci na Ligu mistrů. Zároveň sebekriticky (snad také pro povzbuzení spoluhráčů) dodal, že hodně záleží na ambicích hráčů a že věří, že jeho rozhodnutí opustit Frankfurt nebylo špatné. Uvidíme, jestli Bayer případným dobrým výsledkem nastartuje na úkor Stuttgartu úspěšnou sérii.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.52 - 4.82 - 6.12
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Borussia Dortmund1183033:1227
2.Borussia Mönchengladbach1172226:1323
3.RB Lipsko1164122:922
4.Eintracht Frankfurt1162326:1320
5.Bayern Mnichov1162320:1420
6.TSG Hoffenheim1161424:1519
7.Werder Brémy1152419:1917
8.Hertha BSC1144316:1716
9.1. FSV Mainz 051143410:1215
10.FC Augsburg1134419:1813
11.SC Freiburg1134415:1913
12.VfL Wolfsburg1133515:1712
13.Bayer Leverkusen1132616:2411
14.Schalke 04113178:1510
15.1. FC Norimberk1124511:2410
16.Hannover 961123614:229
17.Fortuna Düsseldorf1122710:258
18.VfB Stuttgart112278:248

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (56)

Přidat komentář
Rudnevs
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Bender dvě žlutý v rozmezí tří minut a hraje dál Tak to je skandál.

Reagovat
Rudnevs

Si mi pripomenul, v roku 2004 v zápase UEFA-Cupu hral Basel proti Schalke, Davidovi Degenovi hrozila červená (už mal jednu žltú), tak za rozhodcom prišiel Philipp Degen, ktorý ten zákrok zobral na seba a rozhodca si to nevšimol, keďže vyzerajú rovnako.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
andrew96

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
cologneFC

Načo hrá ten Leverkusen bundesligu? Viem, že ma viacerípošletw niekam, ale keď nevedia vypredať bundesligový zápas, tak načo tam sú? Pre koho zo hrajú?

Reagovat
Rudnevs

Jak pošlete niekam? Tu si v bundesligovej sekcii, tu sa diskutuje na úrovni a až na pár indivíduí sa nikto do nikoho nenaváža...

Podľa mňa je Leverkusen z tých firemných klubov asi najsympatickejší, mne ani vôbec nevadia, vlastne nijak extra neprežívam ani ten Leipzig, ale u nich mám stále pocit, že sú to nesympaťáci, ktorí obchádzajú pravidlá a kľudne by som ich poslal preč, zatiaľ čo u Bayeru už ani vôbec nemám ten pocit, že by boli nejaki nesympatickí.

Je pravda, že ten firemný klub (ešte k tomu z relatívne malého mesta) tých ľudí neťahá tak ako tradičný a navyše túto sezónu sa nedá moc pozerať ani na ten futbal, čiže súhlasím s tým, že momentálne tej lige vlastne nič nedávajú... Ale verím, že sa v budúcich sezónach zdvihnú a budú opäť bojovať o popredné priečky.

Reagovat
cologneFC

Ja im neberiem, že hrajú dobrý futbal. Ide mi o to, že nedokážu vypredať štadión na bundesligový zápas. Preto sa pýtam, že pre koho to hrajú? Nikdy som netvrdil, že nemajú tradíciu tie kluby (samozrejme okrem Lipska), ale ani tie roky nestačili na to, aby si získali fanúšikov. Nie raz som bol na zápasoch na štadónoch koncernových mužstiev. Veľmi zjednodušene povedané, vladne tam nefutbalová atmosféra. V Nemecku skrátka hrajú fanúšikovia v kluboch veľkú rolu. Majú silnú pozíciu a tá pozícia je vybudovaná a neobchodovateľná. Sám si videl ako bojovali aj priaznivci H96 za 50+1. Aj keď zmena by im možno priniesla viac peňazí, ale klub by sa z demokratického zmenil na autokratický. A ľudia by už neboli tak zžitý so svojím klubom. Už by neboli súčasťou klubu. A to sa deje v tých koncernových kluboch a v Nemecku sa ľudia ťažko s niečím takým stotožnia. Ja proti tým klubom nič nemám, ale keby všetci dodržiavali pravidlo 50+1, tak by kluby ako Leverkusen alebo Wolfsburg hrali druhu alebo tretiu ligu, Hoffenheim by hral možno poslednú ligu a Lipsko by vôbec neexistovalo. A namiesto nich by hrali ligu Kaiserslautern, 1860, Drážďany a pod. A som presvedčený, že by liga bola oveľa atraktívnejšia a tým by zväz dokázal pritiahnuť aj veľa mladých ľudí k futbalu. A tým by sa úroveň nemeckého futbalu dvíhala.

Reagovat
Rudnevs

No, práveže dobrý futbal moc nehrajú, minimálne túto sezónu nie...

Ale hej, s tým ja súhlasím, ja by som tam tiež radšej videl tieto kluby, tiež si myslím, že by sa tá atraktivita zvýšila, Nemci tie tradície, čo sa týka futbalu, berú dosť vážne...

Na to sa však proste nehrá a tie kluby si to musia vybojovať na ihirsku, nie v hľadisku. Tebou menované sympatické kluby bohužiaľ doplácajú na zlú prácu vedenia, trebárs v Lauterne si diletanti mysleli, že z FCK spravia druhý Bayern a preto už 20 rokov stále klesajú a klesajú.

Ale nevidel by som to tak čierne, mám pocit, že množstvo a podoba firemných klubov v Nemecku je oproti zahraničiu ešte stále relatívne prijateľná...

Reagovat
cologneFC

Nechcem to už nejako rozoberať, ten pohľad čechov a slovákov na futbal v nemecku je skreslený. Treba tam chodiť, pochopiť mentalitu a potom to rozoberať (tým nemyslím teba). S poslednou vetou súhlasím, napríklad v Anglicku je každý klub vedený autokraticky. Tam to je vnímané ale zase úplne inak. Je to na dlhú diskusiu.

Reagovat
db18

pro peníze...

Reagovat
cologneFC

veď práve...

Reagovat
smazaný uživatel

Načo hrá Hertha Bundesligu? Keď nedokážu vypredať štadión? A to je klub z trojmiliónového Berlína. Načo hrá Dusseldorf Bundesligu, keď nedokáže vypredať štadión? A to je klub z takmer miliónového mesta. Načo hrajú Bundesligu v Norimbergu, v Hannoveri a ďalších X kluboch, kde nedokážu pravidelne vypredávať štadióny? Ty sa tu navážaš do klubu z maličkého mesta, ktoré leží v tesnej blízkosti veľkomiest a tradičných futbalových bášt, pritom väčšina klubov z BL má podobný pomer návštevnosti vzhľadom ku kapacite štadiónu. Leverkusen má dlhodobo vypredané cez 90% lístkov, tak nechápem, o čo sa tu snažíš. Poďme zrušiť všetky kluby z malých miest, alebo rovno všetky, ktoré nedokážu vypredať štadión. Len potom neviem, kto by tu BL hral.

Reagovat
cologneFC

Ten klub z maličkého mesta by ligu nehral keby ho nevlastnil veľký koncern. Čiže ten klub existuje hlavne kvôli reklame a nie kvôli futbalu. Ak tu píšeš o tom, že majú vypredané 90% lístkov, tak si mal napísať aj aká je kapacita štadióna. A či máte vypredané na 90% aj zápasy na ihriskách súperov. Pamätám sa, že keď ste hrali LM v Monacu, tak ste mali na výjazde cca 100 fanúšikov. Tak mi teraz povedz, že pre koho to hrajú? Pre ľudí alebo kvôli reklame pre koncern? Skrátka tieto výnimky z pravidla 50+1 mi lezú na nervy. A doplácajú na to aj ďalšie kluby. Ako? Napríklad tak, že televízia Sky keď kupovala práva na ligu, tak nižšiu ponuku argumentovala aj tým, že v lige sú kluby ako Hoffenheim, Wolfsburg alebo Leverkusen, ktoré im zisk neprinesú. Pretože sledovanosť prenosov keď hrajú tieto kluby je tak nízka, že sa uvádza ako 0,00 (čiže prenos si zapína menej ako 5000 ľudí). Ja osobne nemám proti Leverkusenu nič, je to náš rival a zápasy s vami majú svoju atmosféru. Ale naozaj mi vadí ak sa futbal hrá hlavne kvôli reklame a nie kvôli ľuďom.

Reagovat
smazaný uživatel

Chápem tvoj pohľad, ale dnes je proste futbal čistý biznis, fanúšikovia sú až na druhom mieste a nech je v tomto Nemecko stále niekde inde ako ostatné veľké futbalové krajiny, aj tam sa to každým rokom posúva a stále viac sa to točí okolo peňazí. Pre ľudí sa už možno hrajú okresné súťaže na dedinách. Kluby v najvyšších súťažiach fungujú v podstate ako firmy, ktorých hlavným cieľom je produkovať zisk (alebo iné výhody pre majiteľov). Ani mne sa to veľmi nepáči, ale keďže som s futbalom spätý od detstva, tak sa tomu proste musím prispôsobiť, ak ho nechcem úplne prestať sledovať. Ja si myslím, že Leverkusen má pre nemecký futbal značný prínos, napriek menšej fanúšikovskej základni. V posledných rokoch v klube skvele pracujú s mládežou a rozvíjajú pre repre novú generáciu futbalistov. Napriek posledným dvom slabším rokom je to stále jeden z najstabilnejších klubov, ktorý ako jeden z mála v Nemecku dokáže uhrávať niečo aj v Európe a robiť tak reklamu nemeckému futbalu aj mimo krajiny. Ono bude vždy ťažké pre podobné kluby z malých miest zapĺňať štadióny a robiť veľké výjazdy, tá potencionálna fanúšikovská základňa je proste oveľa menšia ako v iných, veľkých mestách. Proste ako sa hovorí, nejsu lidí. Pozri sa napríklad na Villareal v Španielsku. Dlhodobo jeden z najlepších klubov v tak futbalovej krajine, ale na zápasy im chodí v priemere 15 tisíc ľudí, keďže je to klub z minimesta a tých fanúšikov nemá kde brať. Nie je problém Leverkusenu, že v kluboch z veľkých miest, kde majú výrazne väčšiu fans základňu, proste ten futbal robiť nevedia.

Reagovat
cologneFC

No ono to je na dlhšiu diskusiu a odpoveď asi na to nenájdeme. V každom prípade budem rád ak sa budúci rok pridáš a pôjdeme spolu na derby

Reagovat
smazaný uživatel

To by bolo fajn, môžme si potom napísať...

Reagovat
vladino10

Reagovat
Seydou Doumbia

OT : Není zde někdo kdo by chtěl ještě v letošním roce navštívit bundesligu? Frankfurt, Lipsko popřípadě Mönchengladbach?

Reagovat
stas87

Ako to myslis? Robis vyjazd?

Reagovat
Seydou Doumbia

Spíš jsem chtěl některý s těchto týmu navštívit ale sám se mi nikam jezdit nechce proto hledám partáka.

Reagovat
db18

Neuer - Kimmich, Boateng, Süle, Alaba - RS, Martinez, Goretzka - Müller, Lewa, Ribéry

lavička: Ulreich - Wagner, Hummels, Robben, Rafinha, Jeong, Meier

Zajímavý. Snad bude průběh zápasu nahrávat tomu, aby se na hřiště podíval Meier (levý bek)

Reagovat
bayern987

Reagovat
db18

Serge je zraněný

Reagovat
db18

Niklas

Reagovat
db18

Thomas

Reagovat
bayern987

To byl gól teda. Dost ležérní přístup stoperů

Reagovat
smazaný uživatel

Gól, za kterej může 2x Süle

Reagovat
db18

Süle celý poločas naprosto parádní, a teď to v jedný situaci posere hned několikrát... nejdřív zadrbe ofsajdovou past, a pak vůbec nehlídá Lukebakia

Reagovat
andrew96

Vždyť hlavní je, že pohlídal Csaplárovu past.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bayern987

To je blázen, asi tři minuty je na hřišti?

Reagovat
havrys99

Pacoooooo

Reagovat
db18

Kimmich na střed

Reagovat
Pipo123

Obrana Bayernu

Reagovat
db18

to jděte do prdele...

Reagovat
FCSL

Bayern

Reagovat
Rudnevs

Fortunaaaaa

Reagovat
Jardman

Major

Reagovat
Pipo123

Fortuna mala 90 minút jednoho behavého útočníka a ten si tam mazal na chleba pomalú obranu Bayernu, Boateng ako keby stratil rýchlosť a Sule je iná komédia, pozične totálne mimo, navyše vyzerá strašne neohrabane

Reagovat
smazaný uživatel

Robben a Ribery....to je výsměch, že ještě nastupují pro celý Bayern...ač jsou to obrovské osobnosti, kvalitativně na čelo Bundesligy UŽ, realisticky, bohužel, nemají.

Reagovat
eder

Poukazuji na to už delší dobu.

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasím....když jsem to tu napsal v úvodu sezóny, tak jsem byl zase za chuja, jako ve většině případů, kdy mám pravdu....jen až se to prokáže, tak dementi tiše zmizí jako že se nic nestalo

Reagovat
smazaný uživatel

Tí dvaja už mali hrať MLS.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kixi Syhimour

Asi ano

Reagovat
Jardman

Franck Ribéry: 16 odehraných zápasů, 1120 minut, 0 gólů, 0 asistencí. K čemu?

Reagovat
smazaný uživatel

To je tak, když ti běhá na hřišti 35 let starý křídlo... není pozice, kterou by věk a úbytek dynamiky ovlivnoval víc..

Reagovat
smazaný uživatel

přesně tak nějak jsem to tu popisoval

Reagovat
smazaný uživatel

Aby mal kto po zápasoch vyfackať novinárov a podkopávať nohy trénerom.

Reagovat
smazaný uživatel

Mainz potrápil.

Reagovat
smazaný uživatel

no teraz si ten titul mozme prehrat len sami dnes sme k tomu nemali daleko

Reagovat
smazaný uživatel

Může mi někdo říct, jak hrál proti Bayernu Usami? Když hrál ještě v Mnichově, byl to pro mě velký talent, škoda, že to nedopadlo

Reagovat
Rudnevs

HSV - Union zatiaľ skôr duel zviazaný taktikou, ofenzívny zápas sa ani od týchto dvoch tímov čakať nedal, v Kicktippe som tipoval 0:0, tak zatiaľ som sa sekol o jeden gól... HSV má viac z hry, majú viac loptu, ale ako sa presvedčil už v sobotu Bayern: “Ballbesitz gewinnt keine Spiele.” Prakticky k ničomu nebezpečnému sa nedostali, keď už, tak skôr z druhej vlny.

Nouri na lavičke Ingolstadtu vydržal presne osem zápasov, konkrétne osem zápasov bez jedinej výhry... V Ingolstadte má celkom zaujímavý bodový priemer, na Transfermarkte to ešte neni aktualizované, ale čo som tak pozeral, tak bude (z trénerov, čo majú odtrénovaných aspoň 5 zápsov) tutovo najhorší. Ingolstadt som vlastne ešte nevidel, ale vraj hrajú totálne bez chuti a celkovo o ničom. Zaujímavé, že im nakoniec celkom reálne hrozí zostup.

Inak špekuluje sa (opäť) i o vyhadzove Frontzecka, atmosféra nie je najlepšia a fanúšikovia už chcú jeho koniec, Bader sa k tomu vyjadril, že to nebude komentovať, to neni moc presvedčivý signál...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele