Anglický glosář: O upírovi Origim a předvolebních výzvách

11.12.2019, 23:22
Názory a komentáře
Vítejte u prvního dvojvydání Glosáře, který se pokouší pokrýt dvě kola zároveň, a tedy ani jedno pořádně. Tento speciální díl je tím pádem zhruba podobně rozpolcený jako kdejaký fanoušek Evertonu, který nejprve přihlížel otřesnému derby s Liverpoolem, aby si o pár dní později lebedil při sledování suverénního výkonu téhož týmu proti čtvrté Chelsea...

Ani nabitý program uplynulého týdne nezměnil nic na neporazitelnosti vedoucího Liverpoolu či naopak (nejen) střelecké nemohoucnosti posledního Watfordu. Norwich vedle toho stihl nastřádat už 11 proher, které napříč čtyřmi nejvyššími soutěžemi "předčí" akorát pět týmů, a všechny po větší porci odehraných kol.

Co se ovšem mění, to je vzezření našeho Glosáře. Totiž vzhledem k hutnějšímu statistickému materiálu tentokrát nezbývá čas ani prostor se věnovat "hlubším" tématům v rámci Velké debaty (aj.), takže raději půjdeme více do hloubky v těch tradičně úspornějších sekcích typu "Narativ je mrtev, ať žije narativ".

Zároveň vzhledem k zítřejším všeobecným volbám ve Velké Británii představujeme jednu sporadickou rubriku nazvanou "Stick to sports" ve jménu solidarity se zástupcem šéfredaktora Deadspinu, jednoho z největších amerických sportovních blogů, který byl nedávno vyhozen, protože se ve svých článcích odmítal "držet sportu" a řešil rovněž politická či sociální témata.



Narativ je mrtev...


Co se standardních situací týče, nemohly být karty před Merseyside Derby rozloženy úhledněji. Od začátku minulé sezony Liverpool ze standardek nejčastěji skóroval (28) a Everton zase inkasoval (23). Liverpool zároveň v celém průběhu letošního ročníku ani jednou neinkasoval po rohovém kopu, kdežto Everton se na útočných rozích dlouhodobě trápil v koncovce, ačkoliv se takový Yerry Mina sám řadí k nejčastějším hlavičkářům.

No jak asi myslíte, že to celé dopadlo — gólem po standardce, avšak ne přímo z ní. Čili právě tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Podobná je také situace Sheffieldu United, který nám během jednoho týdne dal dobrý důvod pro zařazení do živoucí i mrtvolné přihrádky. Blades totiž jednak po dlouhých 16 měsících prohráli o více než jeden gól, což zamrzelo; jednak ale v příštím kole s Norwichem potvrdili svou venkovní neporazitelnost, a pokud zvládnou také výjezdy do Brightonu a na Manchester City, přežijí kompletní kalendářní rok 2019 bez újmy na cestách. (Jinx!) Tedy... bez újmy v Anglii. Jarní výlet do velšského Swansea pro tyto účely gentlemansky přehlédneme, to se rozumí.

... ať žije narativ


Anglie se dál utěšeně baví představou ukázněného Jamieho Vardyho, který přestal lemtat sladké limonády vpředvečer zápasů či rozpouštět skittles v lahvích vodky, aby ve 32 letech procitl z chvilkového útlumu a jen tak pro radost překonal svůj vlastní rekord z mistrovské sezony 2015/16. Tehdy útočník Leicesteru zavěsil v jedenácti po sobě jdoucích zápasech Premier League, přičemž nyní se už posunul na osm. Nové maximum je tak zdánlivě v dohlednu, byť tedy v příštích čtyřech kolech na Foxes čeká jak Liverpool, tak Man City.

Střeleckých narativů obecně přežívalo hned několik. Marcus Rashford se nyní pod Olem Gunnarem Solskjaerem trefil již vícekrát než pod vedením Josého "Zabíječe Talentů" Mourinha, přestože jej Portugalec vedl k 81 utkáním (proti čtyřiatřiceti Solskjaerovým). Raheem Sterling mezitím i po svém šestnáctém vystoupení zůstává bez gólu proti Manchesteru United, což je statistika o to horší, když si uvědomíte, že napříč jeho kariérou Manchester United nikdy neexistoval v jiné škatulce než "velký rival". A co má říkat takový Dominic Solanke, jenž zrovna proti Liverpoolu, který ho v lednu za 19 milionů pouštěl do Bournemouthu, zaznamenal svůj 50 střelecký pokus v řadě bez napnutí sítě.

A konečně: Divock Origi se po čerstvém Merseyside Derby v historické tabulce střelců vyhoupl již před celou kombinaci Mohameda Salaha, Sadia Maného a Roberta Firmina (5:3). Všechny své trefy přitom soustředil na Anfield a v ligových bitvách o Liverpool jsou takhle ze všech poválečných aktérů produktivnější už jen tři legendy — Ian Rush (13), Steven Gerrard (9) a Robbie Fowler (6). Ti všichni u řeky Mersey strávili ~10+ let... Origi zatím jen čtyři sezony a přitom se pouze jednou vyšplhal nad 20 startů.



Neprůstřelná teorie týdne


Divock Origi je upír, který nesnese sluneční svit, a proto je v zápasech hraných v denních hodinách málokdy ke spatření. Zato po setmění se z belgického útočníka stává krvelačná bestie: v celé své kariéře už Origi v nočních hodinách zavěsil 29krát (!), aby u dalších sedmi branek asistoval, takže se pod gól podepisuje cca každých 58 minut. Ve dne mezitím odehrál nepoměrně více utkání a nastřádal přitom věru ubohou bilanci 5+1.

Za touto skálopevnou tezí stojí Simon Brundish.



Satisfakce týdne




Tohle konkrétně byla satisfakce pro všechny kouče světa, kteří si kdy od Mourinha užili takového blahosklonného gesta po závěrečném hvizdu, a jednalo se o zvláště výraznou satisfakci pro Solskjaera, který navíc brzy nato navázal dalším velkým skalpem v manchesterském derby tváří v tvář Pepovi Guardiolovi.

Norský manažer je kritizován prakticky od první minuty probíhajícího ročníku a mnohdy právem, ale jedno se mu již dále nedá upírat — ve velkých zápasech se prostě vyžívá a umí v nich plavat jako málokdo.

Od usednutí na křeslo manažera United už Solskjaer krom Mourinha s Guardiolou přechytračil též Mauricia Pochettina, Thomase Tuchela či Maurizia Sarriho. V tomto roce už tedy sice nedokázal porazit dva letošní sestupující týmy (Cardiff, Huddersfield) spolu se dvěma nováčky (Sheffield United, Aston Villa), zato však neokusil hořkost prohry s Chelsea (2x), Leicesterem, Arsenalem, Liverpoolem, Tottenhamem ani Manchesterem City.

Sladký bonus: Guardiola si právě v konfrontaci se Solskjaerovými svěřenci poprvé od příchodu na Etihad prožil dva domácí neúspěchy v jedné ligové sezoně.



Nejzbytečnější statistika týdne


Jürgen Klopp se zařadil na druhé místo žebříčku manažerů, kteří nejrychleji dosáhli na 100 vítězství v Premier League. Německému stratégovi to zabralo 159 zápasů, Mourinhovi dokonce jen 142. A proč to vlastně není tak úplně zapamatování hodné? Protože už brzy přijde Guardiola a oba budou mít po ptákách. Citizens by v příštích 12 kolech museli naplno bodovat maximálně dvakrát, aby Mourinho atak "ustál".

Jo, a pak taky tohle. Na tom si člověk najde ledacos skvostného — od nápadu srovnat zrovna prvních sto dvacet sedm vystoupení, až po rozhodnutí srovnat současný věk Rashforda s tím... současným Ronaldovým?



Nejdůležitější zjištění týdne


Když Ahmed Elmohamady ve středu nahrával Trézéguetovi na gól proti Chelsea, jednalo se o vůbec první gól v historii Premier League, který zařídila čistě egyptská spojka. To mi nedalo, a okamžitě jsem se jal googlit, jestlipak Valerimu Božinovovi ten jediný ligový gól za Manchester City nenachystal zrovna Martin Petrov, protože zkrátka odmítám, že by právě tohle bylo to nejpozoruhodnější combo v dějinách. Nebo ještě jinak: nevzpomene si někdo, zdali Mauricio Solís někdy asistoval Paulovi Wanchopemu za Derby, nebo jestli kdysi v barvách Man City utěšeně zakombinovala gruzínská klika Kinkladze-Kavelašvili? Asking for a friend...

A když už jsme u toho putování daleko do historie: ve své první sezoně v Anglii se José Mourinho na šestý inkasovaný gól své Chelsea notně načekal, kdežto v Tottenhamu se zkraje s ničím nepáře. Co dříve zabralo 14 zápasů, na to teď stačí 230 minut; čili jinými slovy zhruba jedno promítání Scorseseho Irishmana...



obrázek

Duncan Ferguson zběsile slaví. Zdroj: upnewsinfo.com




Novým spasitelem [klubu X] je...


Primární testovací případ: Duncan Ferguson (Everton)

Po potupné prohře 2:5 v městském derby měl najednou Liverpool po 23 kolech více bodů než Everton po čtyřech různých kompletních sezonách. Letošní Liverpool měl navíc rázem více vítězství než Everton bodů.

Takhle už to tedy dál nešlo a Marco Silva byl konečně "utracen" ve prospěch té pravé klubové modly.

Srdíčko zabralo. Bývalý neústupný útočník Duncan Ferguson má náběh na evertonského Františka Straku, když ve svém debutu na lavičce Evertonu vyzrál v trenérském souboji na ještě výraznější hráčskou legendu soupeře, a to za pomoci neskutečných sedmatřiceti obranných zákroků (tackles) — letošního rekordu Premier League a naprostého klubového maxima napříč uplynulou dekádou. V tom přece musel být i nějaký ten tatarák...

Záložní testovací případ: Dominic Calvert-Lewin (Everton)

... a patrně ten nejpříhodnější hrdina pod sluncem.

Dvaadvacetiletý útočník Dominic Calvert-Lewin je aktuálně možná tou nejvěrnější evertonskou kopií samotného Duncana Fergusona na vrcholu sil. Vyhrává hlavičkové souboje, rve se, dokonce mu v konkurenci Thea Walcotta byla naměřena nejvyšší rychlost. Dlouhodobě tomuto odchovanci Sheffieldu United scházel jen finální produkt; teď mu tam spadly dva góly.



Deziluze týdne


V minulém týdnu bylo ve Velké Británii pořádné posvícení — poprvé v historii jedna platforma přenášela živě všechny zápasy jednoho kola PL, a nejednalo se přitom o tradiční televizní stanici. Místo toho na trh s lukrativními TV právy vstoupil Amazon Prime jakožto ten nejlevnější, leč stále předražený subjekt (8 liber měsíčně oproti 12 librám za Premier Sport a více než dvojnásobek, který si účtují Sky Sports a BT Sport).

Vstup na scénu to byl vpravdě velkolepý — se zhruba dvouminutovým zpožděním oproti realitě. Ve středu už nicméně šlo o prodlevu všehovšudy 25vteřinovou, čímž Amazon Prime suverénně předčil nejméně jednu pětinu všech nelegálních streamů světa.

Ale ono si to sedne, uvidíte. I malé krůčky přece mohou vést až na samotný vrchol průmyslu, speciálně když je podnikáte s tolika svěžími, neokoukanými tvářemi fotbalové analýzy jako... *gulp*... Alan Shearer, Michael Owen, Dion Dublin a... ROBBIE SAVAGE??

Amazon Prime si u Premier League zaplatil exkluzivní 20zápasový balíček, jak je to ve Spojeném království docela běžné, a to konkrétně na příští tři roky. V blízké době se přitom do vašich obýváků skrz nelegální streamy opět vrátí, když ihned po Vánocích zprostředkuje celý Boxing Day i všechny zápasy z 27. prosince.



Stick to sports


Kdokoliv s oblibou tvrdí, že by se fotbal správně neměl míchat s politikou, ten v uplynulých dnech schytal hned několik direktů, když se opakovaně ukazovalo, že politika doopravdy prostupuje celou společností — a to včetně té fotbalové, dle mnohých uzavřené. Gary Neville překvapil svou explicitní kritikou premiéra Borise Johnsona, zatímco fanoušky Liverpoolu a Evertonu — obyvatele města, do něhož se Johnson před 15 lety tak nevybíravě pustil a dosud neslevil — na každém kroku jednotily bannery na podporu labouristů.

Není to však jen o politicích řešených fotbalovými nadšenci a odborníky; funguje to oběma směry. Kopaná to ostatně dotáhla až na stránky politických manifestů — labouristé v tom svém, 103stránkovém, fanouškovským fondům slibují právo na "odvolání nejméně dvou klubových ředitelů" a odkoupení akcií klubu při změně majitele. Lídr opozice (a samozvaný příznivec Arsenalu) Jeremy Corbyn všem horlivě sliboval "státní svátek", pokud Liverpool skutečně vyhraje titul, což fandové LFC včera pohotově kvitovali pokřikem "Oh Jeremy Corbyn".

Že se fotbalovou komunitu snaží oslovit zrovna labouristé, to dává značný smysl — většina klubů svůj prapůvod odvozuje od příslušníků dělnické třídy, a tak ani není překvapením, že soudě dle posledních volebních výsledků (2017) je rovnou 17 z dvaceti klubů PL ukotveno v obvodech, které převážně volily levici. Pouze v Chelsea, Bournemouthu a Watfordu se největší důvěře těšili konzervativci Theresy May. Co se referenda o Brexit týče, odchodu z Evropské unie byli výrazně nakloněni (60+ %) jen ve Wolverhamptonu a Burnley.

To s sebou na druhou stranu nese i nějaké závazky; nebo by alespoň v ideálním světě nést určitě mělo.

Někteří si je moc dobře uvědomují. Třeba Chi Onwurah, zkušená poslankyně za Newcastle upon Tyne Central, která se po většinu svého devítiletého mandátu řadí mezi nejhlasitější a nejvytrvalejší kritiky kontroverzního majitele Mikea Ashleyho, protože "být hlasem lidu Newcastlu znamená být hlasem, který mluví o fotbale (a hájí většinový postoj fanoušků)".

Většina klubů ale bohužel dál existuje ve své bublině, která je stejně neprodyšná jako falešná...

Brilantní soubor předvolebních reportáží z okolí britských stadionů přirozeně najdete na stránkách The Athletic. Doporučuji především zdrcující příběh bezdomovkyně ze Southamptonu a menší případovou studii zvláštního vztahu Nigela Farage, respektive Brexitu jako takového, a londýnského Crystal Palace.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (415)

Přidat komentář
Busby babes

Or maybe

He’s Batman

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu OT: Keď už sa v článku rieši tá politika, tiež si myslíte že v našom prostredí je ten politický kompas úplne poprehadzovaný? Mám na mysli napríklad to že taký Viedenský volič ktorý je skôr ľavicový, má bližšie k tomu Bratislavskému ktorý je zväčša pravicový, a naopak volič odniekiaľ z východného Slovenska ktorý je u nás označovaný za ľavicového, by volil na Západe skôr konzervatívnu pravicovú stranu.

Reagovat
lucius6

Tak je důležité do toho započítat další faktory. V první řadě právě tu druhou osu, kde se sleduje, jak moc je daná strana konzervativní a liberální. Pak taky hraje roli to, jak moc se daný volič vůbec cítí být vázaný nějakou ideologií a nebo jestli je pro něj zásadnější spíš konkrétní program a nebo věci, co ho aktuálně trápí. Rozhodně bych ale neřekl, že slovenský pravičák bude někde jinde považovaný za levičáka. Možná právě proto se dnes už spíš řeší to, jestli je někdo liberál nebo konzervativec, protože to často pokryje více charakteristik než pravolevé dělení. V dnešní době už na západě moc neexistuje konzervativní levice a možná to je i další možná odpověď na tvojí otázku. V postkomunistických zemích stále existují klasické soc. demokratické subjekty jako Smer, které v podstatě neřeší liberální agendu, která na západě u podobných stran dominuje. Na druhou stranu podle mě většina lidí opravdu nad ideologií takhle neuvažuje a proto je pak ani není možné takto posuzovat, ale je to určitě věc nad kterou by se dalo dlouho debatovat.

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda každopádne napríklad keď boli prezidentské voľby tak Čaputová mi prišla ľavicovejšia ako Šefčovič zo Smeru. Zeman trebárs by na Západe podľa mňa nebol označovaný za ľavicového politika.

Reagovat
lucius6

Podle mě je hodně zásadní právě ten komunismus, který tady naprosto vyrušil určité trendy, co se na západě během 20. století udály. Právě u levice to je vidět na tom, jak se západní strany postupně přesunuly od klasických témat víc směrem k moderním trendům jako je feminismus, podpora menšin, social justice a teď hlavně eko témata. Třeba i sociální demokraté v Německu nebo Labour tohle teď bere jako prioritu ve svých programech, je to nezpochybnitelný trend, který u zemí na východě vůbec neexistuje. U nás naopak existuje právě ten zvláštní "konzervativně" levicový přístup, který se vyvíjel od 90. let, kdy se ty nově vzniklé strany snažily nějak napojit kontinuálně na vývoj před komunismem. Navíc roli v tom všem taky určitě hrála ta blesková změna režimu, najednou se zde za pár let musel vytvořit demokratický stranický systém, což nahrávalo tvorbě velkých "catch-all" stran s nekonzistentním programem, který zasahuje tak trochu do všeho, až nakonec ani nemá jasnou a konzistentní ideologii. Nedá se předpokládat, že většina lidí po pádu komunismu uvažovala nad ideologií nebo programem strany tímhle prismatem, což nahrávalo populistům a dobrým řečníkům, kteří dokázali zaujmout svojí osobností a vytvořit kolem sebe tyto strany. Na Slovensku to představuje asi právě hlavně Smer, ale třeba na východě často vznikaly strany, které pak fungovaly podobně jako komunistická strana v těch zemích působily jako hegemon a občas tam ještě působí i v současnosti.

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt komunizmus ten politický vývoj v krajinách východnej Európy prevrátil úplne naruby. Napríklad v Česku mi prídu ako najľavicovejší Piráti a Zelení (tí nie sú v súčasnosti v parlamente). U nás strana ktorú by som reálne označil za ľavicovú v parlamente zastúpenie ani nemá.

Reagovat
smazaný uživatel

Smer je označovaný ako ľavicová strana, a pritom stále viac preberá ultra-konzervatívnu rétoriku, ktorou je typická krajná pravica.

Reagovat
fenixLFC

tak ono nemozes delit iba na pravicu a lavicu, to je proste nedostatocne. musis stranu zaradit minimalne na ekonomickej a kulturnej osi, takze tych kombinacii mas viac

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda, ono ja som chcel skôr poukázať na ten paradox, medzi vnímaním ľavice a pravice u nás a v západnej európe. Bohužiaľ mám pocit, že sa medzi Východom a Západom v tomto buduje čosi ako nový Berlínsky múr. Stačí sa pozrieť na výsledky Zelených strán v západnej európe, na východe ako keby neexistovali.

Reagovat
fenixLFC

na vychode viacmenej neexistuju pretoze sa tu riesia stale ine temy a dominuju ine konflitkne linie. na zapade su v urcitych veciach dalej takze riesia postmaterializmus, co je zaklad preto aby sa ti mohli uchytit strany zelenych.

inak co sa tyka tej lavice, tak pritomnost nacionalistickeho apelu je celkom typicka pre strednu europu, najma kvoli svojmu mobilizacnemu apelu. plus kombinacia nacionalizmu a lavicoveho ,,presvedcenia'' je (nielen) pre strednu europu neskutocne lakava. De facto tym pokryjes obrovsku cast volicov, najma s nizsim vzdelanim (a to bez pejorativneho nadychu), pretoze zo socializmus u zvyknuti ze sa o vsetko staral stat a u krajin ako najma polsko a slovensko mas dlhe obdobia kedy neboli statom alebo nemali samostatnost. madari (a v mensje miere aj cesi) zas stale odkazuju na historicku minulost kedy boli doleziti a chcu to navratit

Reagovat
smazaný uživatel

Plne chápem to že každá oblasť má kultúrne, sociálne a politické špecifiká podľa ktorých sa politika v danej zemi formuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Južná a východná európa mi pripadajú oveľa viac populistickejšie, aj keď sa k ním už pridali aj UK s Johnsonom a USA s Trumpom. Mám pocit že sa dožijem toho že spoločnosť dospeje do bodu ako vo filme Idiocracy. Príde nejaká instagramová celebrita a vyhrá voľby...

Reagovat
fenixLFC

tak populizmus je teraz na vlne po celom svete, tak ako to bol kedysi najskor lbieralizmus, potom fasizmus a tak podobne. a ci instagramova celebrita to neviem, ale zelenskyj na ukrajine ten popis splna uz teraz

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt navyše sa tlačí do politiky stále viac a viac miliardárov,ktorý sú zvyknutý že im musí patriť všetko, nieže by v jej pozadí v minulosti neboli, ale v posledných rokoch ich je viac ako kedykoľvek predtým. (Babiš,Trump) V nedávnej minulosti Porošenko. Predtým Berlusconi. Čo sa týka tej Ukrajiny to je úplne najjasnejší prípad buď tam vládol sám oligarcha Porošenko, alebo niekto na koho mali oligarchovia veľmi silné väzby (Janukovyč,Zelenskyj v súčasnosti), ako tá krajina dopadla vidíme, jasné je tam konflikt s Ruskom, no aj bez neho to bola jedna z najchudobnejších krajín európy.

Reagovat
smazaný uživatel

Apetít Babiša a podobných po moci nenasýtiš proste nikdy... Sú zvyknutý že im patrí všetko načo si ukážu, bohužiaľ stačí im masívna billboardová kampaň a výsledok vidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Hmmm, inak teraz pozerám výsledky preskumov a ten prepad Brexit party oproti letu. Lib Dem tiež výrazne stratili, ale nie až tak. Voličov Brexit Party prebral Johnson, a voličov Lib Dem Corbyn.

Reagovat
vodka

smer je primárně akciovka

Reagovat
Lacko_Boh

heh, to bolo pekne

Reagovat
J0EL

* organizovana zlocinecka skupina.

Reagovat
Kucka

Reagovat
mistr129

No, vedle konzervativní levice ani moc neexistuje liberální pravice..

Reagovat
andrew96

Obecně míchání rozdělení na levici a pravici s rozdělením na liberály a konzervativce je dost zrádné.

Reagovat
Talker

Dělení na pravici/levici je hlavně extrémně vágní a nejasné v současnosti. Asi i trošku přežité díky stranám jako SPD, ANO, Piráti, Zelení a spol - je spousta stran, které nejsou pevně ukotvené a jejich program se může měnit zprava doleva každý rok podle potřeby - žijí z něčeho úplně jiného (SPD - imigranti, národní zaměření, ANO - korupce, Babiš, Zelení - ekologie, piráti - posun směr dopředu technologicky). A vlastně i strany jako ČSSD, ODS, TOP09 jsou schopné jít do vlády, která bude mít i témata z druhé strany (protože je to potřeba).

Všechny ty strany jsou schopné jít do koalice jak s levicí, tak s pravicí a vůbec to neřeší, protože akcentují úplně jiná témata a tohle dělení je jim šumák - spíš je pro ně problém, že s SPD/ANO nechce pravice spolupracovat (čemuž se člověk divit nemůže). A řekl bych, že podobně to bude v celém tom "východním" bloku - Slovensko, Maďarsko, Polsko - neřeší se pravice x levice, ale národnostní témata, imigrace atd, což dělení pravice x levice vůbec nezabírá - respektive tahle témata vždy řešila akorát extrémní levice a pravice, ty středové strany ne.

Reagovat
Stannis Baratheon

Pořád je tu silné rozdělení, ale to rozdělení se nikdy netýkalo věcí jako migrace, ekologie atd.. Primárně určovalo a stále určuje směr ekonomický, a také směry s ekonomikou státu spjaté, tedy například zdravotní systém a tak.

Otázky společenské, které jsi popsal toto rozdělení nikdy neřešilo! To že tu už rozdělení na levici a pravici není si jen namluvili levičáci, aby je nikdo ihned nanařknul z toho, že jsou to komouši a pravicoví voliči, aby je nikdo nenařknul z extrému opačného.

Celkově se spousta termínu v politice vzdálilo svému původnímu významu, a to díky tomu že jsou "zprofanované" a používá je prakticky každý, kdo se cítí být politologem. Vedle třeba slova populismus je to právě to chybné rozdělování na levo a pravo podle nesprávných priorit.

Reagovat
Lacko_Boh

Lavica a pravica su na dobro prec ako 442.

Reagovat
Stannis Baratheon

Ti není pravda. Akorát když lidi začali míchat pojmy jako pravicový kontervatismus, levicový liberalismus a tak, tak si neuvědomili, že liberalismus je jen jeden, a je jedno, jestli levicový nebo pravicový, vždy to bude ten stejný liberalismus, protože ten se týká společenských témat a nikoliv ekonomických, jak je toho u levice a pravice.

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
Busby babes

no to neni tak uplne pravda. Co treba pirati? Ve spouste veci chteji liberalizaci etc. tedy pravicove veci. V jinych zase chteji novou/jinou regulaci, tedy levicovej pristup...

Reagovat
Stannis Baratheon

Jenže ty do toho opět motáš tu liberalizaci, a to je prostě omyl. Levicový a pravicový liberalismus bude vždy stejný. Jen se bude rozcházet v otázkách financí.

Reagovat
Busby babes

levicovy liberalismus? nejak moc nevim, co si pod tim predstavit, kdyz levicove pristupy jsou hlavne o te vetsi roli statu, zatimco pravice spis prosazuje tu vetsi odpovednost jednotlivce... teoreticky.

Reagovat
Stannis Baratheon

To je právě ono. Liberalismus bych stejně jako konzervatismmus nespojoval ani s jedním směrem ekonomickým. To jsou prostě dvě úplně odlišné věci.

Reagovat
Busby babes

no jenze prave ta vetsi odpovednost jednotlivce, mensi role statu, mene regulaci = liberalismus... ne? Levice/pravice neni postavena JEN na pristupu k ekonomii.

Reagovat
Stannis Baratheon

Právě že prapůvodně to tak nebylo, a jako extremistický pravičák by chápán spíš nějaký velkokapitalista, a na druhé straně byli komouši.

A liberální může být ren i ten, stejně jako můžou být oba konzervativní.

Reagovat
Muffi

původně je konzervativec šlechtic pevně stojící za trůnem a liberálem měšťan, který chce omezit panovníkovu moc danou dle konzervativců od boha konstitucí a rozšířit volební právo. Navzdory tvrzení o demokratické tradici to platí i pro Anglii, jen místo krále vládl velkostatkáři a City ovládaný parlament.

Ekonomické otázky přicházejí v poměrně omezené míře až se vzestupem dělnictva (omezení pracovní doby/volno v neděli/první máj) ale jejich razantní nástup a dominance politice je vlastně až otázkou světa po velké krizi/druhé světové.

Reagovat
KnoxXx

lavicovy liberalizmus je napr. u nas strana PS = viac statu (zriadovanie novych ministerstiev, kontrolnych organov, roznych duplicitnych uradov, ktore mame, ale treba ich zjavne robit "inde/lepsie/honosnejsie" ...), viac dani (o com samozrejme neradi hovoria, cim sa snazia posobit dojmom pravice, min. pre menej chapavych) a k tomu pripojena liberalna agenda (avsak, logicky, len ta kulturno-hodnotova).

Takze v nasich luhoch a hajoch je to o skladacke 2 premennych, ktore potencialne generuju 4 moznosti (+ k tomu strany, ktore maju agendu postavenu len a len na populizme - na tom, co chcu obyvatelia prave pocut, resp. aspon ta skupinka, na ktoru pomyselne cielia a zvysok ich (a ani tych volicov) az tak vyznamne, v tu danu dobu, nezaujima).

Reagovat
Zaschrona

Pravice je konzervativní, levice je revoluční. To platí už od revoluce ve Francii, kde se tohle ujalo. Liberalizace se nerovná pravicovosti.

Reagovat
andrew96

Rozdělení vždy řešilo i neekonomické otázky, ale právě ekonomické dělení se stalo tradičním.

Reagovat
Muffi

řešilo primárně neekonomické otázky, protože v době kdy vzniklo, žádná sociální agenda neexistovala.

Reagovat
andrew96

To se bavíme o původním stavu, šlo mně spíš o vývoj oné dichotomie.

Reagovat
andrew96

Zrovna hodnoty, které vyznávají zelení, jdou snadněji zařadit na pravolevé skále, než u ANO nebo pirátů. To samé u SPD, byť u jejich případného posunu ještě víc do extrému by se situace zkomplikovala.

A "schopnost" stran jít do pravolevé koalice není specifikum jen ČR, východního bloku či dnešní doby.

Reagovat
Talker

Tak to je otázka - standartně se řadí zelení spíše k levici v rámci Evropy. U nás byli spíš napravo. SPD vůbec nemám ponětí, kam by měli spadat vůbec.

Reagovat
r.mrazik

do prdele...

Reagovat
valloire

komouši

Reagovat
andrew96

SPD - nacionální konzervatismus, z ekonomického programu taky spíše vyplývá inklinace k volnému trhu. Za mě pravice.

Reagovat
andrew96

A zelení se pod Bursíkem orientovali na střed, ale ani vstup do vlády s ODS a KDU z nich neudělal úplné centristy. Ostatně ještě během vládní koalice se začali profilovat doleva, což trvá dodnes.

Reagovat
mistr129

Já když si chci zařadit někoho na ose pravá/levá, tak popřemýšlím, jestli by inklinovali spíše k GOP nebo k Demokratům - vyřešeno

Reagovat
Gremlin

Tak to vôbec nie je pravda, že ľavicový volič z Viedne sa podobá pravicovému z Bratislavy. Nonsens. Už iba preto, že veľa z jeho požiadaviek, ktoré doma pokladá za samozrejmé, každodenne funkčné, by tu neprešli asi ani keby mala v parlamente KSS. Totiž na Slovensku nikdy neexistovala nejaká politická sila, ktorá by prezentovala a hlavne mala jasný politický program, ktorý by reflektoval tradičné ľavicové myšlienky /welfare state/ starých strán a hnutí v Rakúsku, v Nemecku či Škandinavii. O širokej podpore ani nehovoriac.Vždy to tu sklzne do "národného", "kresťanského" atd. Ešte ajj konzervatívna CDU by tu bola asi bola vnímaná svojím ekonomickým programom oproti Smeru ako extrémny socialisti. A média by tú stranu trhali na kusy.

Reagovat
fenixLFC

neexistovala nejaká politická sila, ktorá by prezentovala a hlavne mala jasný politický program, ktorý by reflektoval tradičné ľavicové myšlienky...ehm SDĽ? tam to ale zabija to ze bola furt v pravicovych vladach kde hrala ulhu fackovacieho panaka. ZRS bolo az radikalne lavicove, SMER sa tiez oznacoval ako lavicovy (haha)

Reagovat
r.mrazik

on i dnesni tweet garyho jako reakce na camerona je super

Reagovat
Busby babes

tak Cameron no. I kdyz to mel tezky, tak to posral. holt pocital s tim, ze Brexit nikdy nevyhraje v tom referendum. V te dobe si nikdo nedokazal predstavit jak ta kampan bude vypada, jake vlivy se tam projevi, jak se tam bude desne lhat etc...

Reagovat
r.mrazik

Ale Gary ho odpálil dobře

Kašpara co si prodloužil mandát o půl roku

Reagovat
protiproudu

Lhat? Muzes něco nahodit?

Reagovat
Busby babes

350 mega pro NHS tydne? napriklad?

Reagovat
protiproudu

Nevím jestli se mě ptáš nebo co :)

Reagovat
Busby babes

neptam.

Reagovat
protiproudu

Tak já ti odpovím. Ano 342mio tam pošlou, sice takovým hezkým unijním komplikovaným způsobem, ale pošlou. Cituji "The sum of £350m a week is based on the of the gross amount the UK contributed to the EU last year, which was £17.8bn, or £342m a week." Zdroj: https://www.theguardian.com/politics/reality-check/2016/may/23/does-the-eu-really-cost-the-uk-350m-a-week a doporučuji v článku PDF, kde to máš rozepsány podrobněji, najdeš ho pod heslem Treasury’s estimation. At se příště rozhodneš šířit lži a propagandu, tak si laskavě najdi pravdu a ověř si co tvrdíš, ať nevypadáš za blbce. Ty i všichni ostatní co řvou brexit=lži.

Reagovat
Busby babes

lol. jasny a ted to teda muze vsechno jit do NHS, od unora se budou doktori topit v penezich... je to tak?

Reagovat
Zaschrona

Jak to může být lež, když Brexit ještě neproběhl.

Reagovat
Busby babes

protoze je to picovina a vsichni to vedi.

Reagovat
Zaschrona

Ano, díky pádu libry na nezapočítání rabatu je ta částka zveličená, ale jinak logicky o žádnou lež nejde, když Británie pořád musí posílat prachy do Bruselu.

Reagovat
Busby babes

samozrejme, ze to je lez. proste neplati, ze po odchodu z EU bude najednou o 350 mega liber tydne vic pro zdravotnictvi.

Reagovat
Zaschrona

Najednou ne, to by tam ty prachy nejdřív musel někdo politickým rozhodnutím vložit. Což je otázka, jestli se stane, podle mě téměř určitě ne. Což ale neznamená, že to tvrzení byla lež. První část byla v podstatě pravda, druhá část byl jen jakýsi politický slogan, možná se to dá brát jako slib, který zatím nemohl logicky být splněný. Kdo v tom vidí v tuhle chvíli lež, tak si lže nejvíc sám sobě. Přání otcem myšlenky.

Reagovat
r.mrazik

protoze to potvrdil sam farage,ze to je kravina?

Reagovat
Zaschrona

Sám Farage? Ten má patent na pravdu či co? Vtipný je, že si odpůrci Brexitu většinově ani nebyli schopní zjistit, že to nebyl jeho autobus, jeho heslo... A navíc teda překrucuješ jeho vyjádření, záměr, zřejmě...

Reagovat
r.mrazik

tak vzhledem k tomu,ze o tom cislu sam mluvil a po volbach rekl,ze to cislo neni realny...

samozrejme...prekrucuju zamer a vyjadreni..zrejme...

Reagovat
r.mrazik

jinak me je brexit u zadku...prevazne starsi anglicani z venkova si ho zvolili,tak ho maji mit...

oni to nejak prezijou...lepe se mit nebudou,ale kdyz jim to za to stoji,tak prosim...treba se zpatky vrati vsechni doktori a sestricky a delnasove,co tam pracujou...lidi tady na praci porad potrebujeme

a vzhledem k ty komedii,jakou tam u nich v parlamentu predvadi a kdo je ted vede...tak je cekaji same svetle zitrky...

ja jenom doufam,ze u nas to takhle nedopadne a vsichni ti mlady klausove,okamurovci a dalsi potahnou casem do pice

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Zaschrona

Že to číslo je nadsazený neznamená, že ten message je obecně trefný a potenciálně pravdivý...

A klidně si doufej, přijde ale místo nich někdo jiný. Ti voliči se nevypaří.

Reagovat
r.mrazik

precti si to po sobe jeste jednou a dej si facku

to uz jsou reci jak od vasika a podobnych...neni to pravda,ale mohla by byt

message je jasny...placaji kraviny a hazou nerealny cisla

tak urcite...pitomcu tu budu porad dost,takze prijde nekdo jiny,kdo bude chtit svezt se na jejich hlasu

Reagovat
r.mrazik

a je to napsany s usmevem (ta facka)...tak to neber nijak osobne

Reagovat
Zaschrona

In 2018 the UK’s gross contribution to the EU amounted to £20.0 billion; however, this amount of money was never actually transferred to the EU. It is best thought of as a theoretical liability.

This is because before the UK government transfers any money to the EU, the adjustment (or abatement) is applied. In 2018 the UK abatement was £4.5 billion. This means £15.5 billion was transferred from the UK government to the EU in official payments.

Hrozná lež, když Británie posílá do EU cca 300 milionů liber týdně. Přičti k tomu pokles libry k euru a jsme v podstatě na číslech, které byly na autobusu. Ano, je to účelový výběr, ale koho to sakra zajímá? Bavíme se o politický kampani, ne o topení koťat. Faktem je, že ty miliony tam řádově Británie posílá, tečka. Úplně stejný, jak když zrovna Klausovi vyčítají kraviny místo toho, aby se řešila podstata věcí. Pak nakonec tu máme Babiše, protože lidi zajímá celkový obrázek, trendy, ne jednotlivosti.

A zbytek těch keců si nech od cesty i s tou fackou. Buď se budeme bavit normálně nebo si běž honit triko jinam, tohle mě nebaví. Nejsměšnější na lidech typu ty je, že ti víc vadí Klaus než Babiš. Přitom na Klause lidi mají akorát to, že rád a hodně žvaní, pro mnohé nepříjemně, reálný skandál nemá žádný. Se nedivím, že jsme tam, kde jsme, že pak nakonec nadpoloviční většině nevadí ani ty reálné skandály Babiše, když řešíte jak konec světa jednotlivosti u Klause na blogu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
r.mrazik

Takže účelově lhali...díky a ahoj

Klaus může do pice i s Babisem...Oba dva svině akorát jeden má prachy a druhej fotra

Taky mě nebavíš...přitáhnout Babiše do tyhle diskuze

Reagovat
Zaschrona

LOL, přesně jsem tě trefil, koukám. Gratulace.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
r.mrazik

Jj. Trefil...ještě že nás na těch demoskach platí, jinak bych tam nechodil...

Reagovat
Zaschrona

Jasný, tahle trapná póza, obvykle ještě se jménem Soros, ta tomu chyběla. Ještě potlesk Pavlu Novotnému a máš to komplet.

Reagovat
r.mrazik

Proboha co to plácáš?

Reagovat
Zaschrona

Jen se směju některým těm směšným klišé, které lidi tvojí názorové skupiny v poslední době zasáhli. Vtípky, nic vážného.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Busby babes

toho Babise si em pritahl ty. Koukam, ze posledni tydny sis oblibil tema: lidem vic vadi Klaus/ODS nez Babis... coz je tvrzeni, ktere je vlastne taky potencialne pravdive...

Reagovat
Zaschrona

A proč teda vlastně? Protože na ODS nebo Klause máte jen nepodstatný hovadiny a teda to, že s ním politicky nesouhlasíte, kdežto Babiš je pro tuhle zemi obecně reálný problém, ale vy se raději bojíte někoho, kdo se nebojí říkat věci typu, že by u nás měla být i diskuze o členství v NATO nebo EU? Nebo proč? Hlavně, že kvůli Babišovi chodíte demonstrovat... Já proti němu varoval už v roce 2013, kdy ho do sněmovny vytáhla spousta voličů tzv. pravice, která dneska proti němu chodí na ty náměstí a pláně...

Reagovat
Busby babes

hele ja se o Klausovi nebo Babisovi bavit nechci, tys to sem zbytecne narouboval, tak jsem jen na to reagoval. Dal to resit nebudu.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
r.mrazik

Tady ho máš...facebookovyho hrdinu

https://youtu.be/RDwkC2w1NW0

Reagovat
Godwinson

Vtipný

Reagovat
Zaschrona

Konec světa!

Reagovat
bbbauch

vzdycky me dostane jak se rozklepal

Reagovat
Ondiis

Reagovat
valloire

a? top je mrtvá a kalousek leje

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
valloire

To si to citronuj jak chceš, ale to jsou holý fakta. Topka se nedostane pod tou fanatičkou do parlamentu a Kalouskovo sklony k tomu bejt vožralej jsou jasný.

Reagovat
r.mrazik

tak vzhledem k tomu,ze gumam nevadi stale vozraly a kalejici pliny nosici zeman,tak predpokladam,ze nevadi ani kalousek

a topka je mi sumak

Reagovat
valloire

tak vzhledem k tomu, že gumám nevadil stále vožralý a kálející plíny nosící havel, tak předpokládám, že nevadí ani zeman....

ono to je dvojsečný co?

stan? ten je lepší si postavit než volit

Reagovat
r.mrazik

Whatever

Reagovat
valloire

mluv česky gumo

Reagovat
r.mrazik

jdi se zabit...

Reagovat
valloire

až o tobě ty demokratickej čůráčku

Reagovat
r.mrazik

Dobře...nauč se psát a pak se jdi teprve zabít

Reagovat
valloire

Bejt sparťan, neměl bych na výběr.

Reagovat
SaianSupaCrew

Ano, tenhle samozvaný reprezentant pravice pro intelektuály žvaní rád, což by samo o sobě ani tak nevadilo, kdyby se co týden neprovalilo, že žvaní absolutní nesmysly.

Keyboard hero, který se stihl zdiskreditovat už tolikrát, že požere max. hlasy voličů SPD. Díkybohu. Jeden Klaus bohatě stačil.

Reagovat
Godwinson

Reagovat
Zaschrona

A kdo je teda reprezentant pravice u nás, vlastně pro kohokoliv?

Mimochodem čerpá voliče i ANO a ODS. A proč asi... o žvanění většině reálně nejde. To by Churchill asi nikdy nemohl dělat politiku. A spousta dalších...

Reagovat
SaianSupaCrew

Nikdo. Alespoň nikdo důstojný. Já třeba v současnosti netuším, komu bych to hodil. Žádný subjekt jsem ještě nevolil 2x po sobě (naposled Piráty, kterým to tam už taky nehodím).

Problém není obsah, ale forma, u které prostě oproti prvokúm z SPD nevidím žádný zásadní progres. A je to samozřejmě škoda.

Reagovat
Zaschrona

Tak já to mám docela stejné, i když asi z trochu jiné pravicové pozice. Taky nevím, komu bych to hodil. Posledně ODS, ale poslední vývoj je hotové zoufalství, ať už jde o ty populistické a hlavně hloupé nápady, kterým říkají program nebo případ Novotný, který jednoznačně zastiňuje čím dál tím slabšího Fialu, který by snad chtěl vládnout s Piráty...

A já bych třeba třeba o SPD nikdy neuvažoval, ani ji nepovažuji za pravicovou stranu. Okamura je naprosto nedůvěryhodný a snaží se uhrávat body na nenávisti. Pro mě podobní šílenci jako třeba Piráti, kteří by zas chtěli každého odpůrce pozavírat a všem vše zveřejnit...

Reagovat
mikelinos

Každého odpůrce pozavírat? Jak to myslíš, máš nějaký příklad? Já to tolik nesleduji, rád se nechám poučit.

Reagovat
Zaschrona

Autobus? Jejich rétorika ve stylu, že každý se musí vyšetřit, každý je potenciální zločinec?

Reagovat
r.mrazik

Klaus není reprezentant pravice...on je jenom debil

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
r.mrazik

A navíc vůbec neni pro intelektuály....hh...spíš pro voliče Tomia, co se umí podepsat

Reagovat
Kucka

Reagovat
vodka

ale dělá to dost chytře a jako jediný je schopný vzít něco i Babišovi, ještě teda částečně s pirátama.

https://www.info.cz/cesko/opozice-nema-vizi-potrebujeme-marshalluv-plan-pro-regiony-rika-sociolog-prokop-43778.html

tohle je super rozhovor a s tím týpkem dost souhlasím.

Reagovat
r.mrazik

ale jo...nejaky charisma ma...dost diky jmenu,navic ho clovek neprehledne a ze se sere do vseho...

je zvlastni doba,ze misto,aby se sdileli myslenky chytrych lidi,tak se resi picoviny,co mele mlady Klaus...ale doba je takova...bohuzel

jinak souhlas,ze opozice je megamarna a ods se skopeckem,udženijou a dalsimi jsou divny

mne se libi treba STAN...ale jsou extremne nevyrazny krome Farskyho,ktery to sam neutahne a nedokaze se vic prosadit do medii

Reagovat
Heisenberg

Pro všechny koho by zajímal odkaz, ze kterého to cituje:

https://www.ons.gov.uk/economy/governmentpublicsectorandtaxes/publicsectorfinance/articles/theukcontributiontotheeubudget/2017-10-31

Ještě bych dodal, že si hezky vytáhl první dva odstavce a pominul, že se z EU skrz fondy (hlavně zemědělské) vrací část peněz. Takže celkově jde o 212 mega Liber. Britský statistický úřad tam na to má dokonce tabulku. Výpočty britského MinFin a Evropské komise pak dávají ještě nižší čísla. Komise tam totiž zohledňuje ještě granty a další platby, které může veřejný a soukromý sektor dostávat z rozpočtu EU přímo. Britský staťák sám píše, že ten výpočet EK podává kompletnější obraz o vztahu s EU.

Tzn. 212 (britský staťák) nebo 150 (EK) proti 350. A vědělo se to před referendem, proto taky napsal v dubnu 2016 předseda britského staťáku dopis Vote Leave (Gove, Jonson, etc...), že je to blbost. Výpočty na poslední straně dokumentu.

https://www.statisticsauthority.gov.uk/wp-content/uploads/2016/04/Letter-from-Sir-Andrew-Dilnot-to-Norman-Lamb-MP-210416.pdf

Reagovat
Heisenberg

Jinak vůbec se nebavíme o tom, kolik dává ekonomice VB přístup na vnitřní trh a síla EU při vyjednávání obchodních dohod. Na druhou stranu je třeba počítat např. i náklady podnikatelů vzniklý regulací.

Takže celá debata je jenom klouzání po povrchu, kterou bych si dokázal představit ještě v horší podobě i v ČR. Klaus by pak do toho hodil něco o holokaustu a druhý světový válce a všichni bychom se navzájem postříleli.

Reagovat
Zaschrona

Tvoje počty jsou značně neúplné. Cla, kofinancování veřejných projektů z EU dotací a jejich často nutné další financování, nesmyslní úředníci navíc, co musí řešit nesmyslnou legislativu EU, můžou zrušit nesmyslné dotace na soláry a větrníky i biopaliva, náklady na europropagandu, naprosto mrtvá část ekonomiky věnující se zbytečnému odvětví jménem poradenství pro eurodotace atp. A to jsme se vůbec nedostali k nesmyslnosti všech těch dotací, které často končí v projektech typu Babišova pekárna, Babišův čapák, rozhledny v rovině a tisíce dalších hovadin, které bychom z českého rozpočtu fakt hradit nemuseli.

To jediné, co to vyvažuje, to je přístup na EU trh, plus možná do organizací typu Erasmus. Tam můžeme být i bez členství v EU, stačí členství třeba v EFTA, ideální pro zemi typu naše. Jestli se kvůli odchdou z EU jednou fandové Topek zastřelí, jejich blbost.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Zaschrona

Nepominul, není to podstatný pro původní vyjádření. Okamžikem vystoupení ty peníze budou volné.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to je jen castka, kterou UK posila, ale nerika to nic o tom, kolik se do UK vrati na dotacich, ne?

Reagovat
Zaschrona

Ano.

Reagovat
Busby babes

potencialne pravdivy. to je bozi spojeni. Neni to pravda, ale mohla by byt.

Reagovat
Zaschrona

Tak jak to chceš jinak vyhodnotit, když Británie pořád nevystoupila? Pokud chceš být férový, nemůžeš jinak. Ale klidně si k tomu dej tenhle mem, no hay problema.

Reagovat
bbbauch

treba potencialne nepravdivy?

Reagovat
Zaschrona

Může být, ale já tady nejsem od toho, abych hájil tenhle úhel pohledu.

Reagovat
r.mrazik

To je úplně zbytečná debata totiž...

Reagovat
andrew96

Potenciálně pravdivý

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Nihilister

Reagovat
vodka

Reagovat
r.mrazik

vsak ten hlavni bod,prachy do zdravotnictvi byla nejvetsi lez brexitaru...

Reagovat
Busby babes

dalsi bylo treba neustalym strasenim vstupu Turecka do EU a tak. Coz bylo v tu dobu uz taky uplne mimo, vsichni to vedeli, jen Cameron nemohl naplno rict, ze by to stejne vetovali, protoze on s tim Erdoganem pak bude jednat, ze jo. Farage a dalsi sasci ne, tem je to u prdele, takze riklai naprosto cokoliv, co jim mohlo prinest body.

Reagovat
Lacko_Boh

brexit nebol o financiach ako o kulture

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Busby babes

ehm, coze? videl jsi tu kampan, co se tam vedla? treba tech 350 mega pro NHS byl jeden z nejvetsich strasaku, s kterym v te dobe prisli. Stejne tak jako se casto tvrdilo, ze budou pak bvohatsi, jak si nechaji vratit penize od EU, ktere tam prispeli nebo tak... rict, ze v tom penize nehraly roli...

Reagovat
protiproudu

Samé lži no.

Reagovat
Busby babes

ano, jsou to lzi.

Reagovat
Zaschrona

A druhá strana neříkala vše, co by jim mohlo přinést body? Zase ty staré boje dobra se zlem...

Reagovat
Busby babes

prinest body vs vylozene lhat... jo, to je to same.

Reagovat
Zaschrona

Vyložené lži vypouští odpůrci Brexitu neustále. Jenže mediální mainstream jim fandí, tak se o nich nemluví... Tou jasně největší bylo zřejmě to, jak hned po hlasování začne padat ekonomika a nebude práce. Místo toho má VB rekordní čísla nezaměstnanosti. Lži o tom, jak se EU nechystá vytvářet EU armádu. Místo toho hned několik týdnu po referendu Juncker vyhlásil na pochod. Cameron lhal, jak po referendu v případě porážky neodstoupí. Lhal, že se dá kontrolovat migrace v rámci EU. Lhal, že VB bude muset opustit Horizon 2020, po referendu Hammond přiznal, že z něj odcházet Británie nebude. A mohl bych pokračovat dlouho... Přestaň hrát tuhle hloupou hru dobra se zlem, druhá strana lže minimálně stejně.

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak snad zítra ráno nebude na hrdým Albionem vstávat slunce rudé.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Cobra

Reagovat
ondris

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Nihilister

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
8lampard8

Reagovat
Maresma

@JamesPearceLFC

Liverpool stepping up their interest in Takumi Minamino because he's now being chased by Bundesliga and Serie A clubs. Also talk of Manchester United interest. #LFC believe he's worth £20m plus which makes his release clause of £7.25m so attractive.

Reagovat
fff

Reagovat
Hai

Pls

Reagovat
masina_LFC

ako za tie "drobné" prečo nie... v januári bude mať 25, nejaký potenciál na zlepšenie by tam stále mohol byť a aj keby nie, stále sa predá drahšie ako tých 7,25m libier

Reagovat
stiflerovamama

Mne sa veľmi páčil a hovoril som si, že po ňom určite pojdu aj atraktívnejšie celky, takže ja som za

Reagovat
Luc-Luc

to by bylo skvele, i z marketingoveho hlediska, za ma ano

Reagovat
vladis271

Aj Joyce to pise. Ideme ponom.

Reagovat
LGT

Za ty prachy myslím fantazie. Big guns až v létě

Reagovat
smazaný uživatel

No ale aby už nebylo pozdě. Werner a Sancho budou nahánění už teď v zimě. Bože jak já bych toho Wernera bral

Reagovat
Malresi

Wernera treba kúpiť už teraz v zime s tým, že sezónu dohrá v Lipsku.

Reagovat
stiflerovamama

Melissa Reddy (The Independent): "#LFC v boji o Takumiho Minamina zdolal konkurenčné tímy. Januárový prestup za 7,25 milióna £ je už v zásade dohodnutý. Liverpoolu v boji pomohli dobré vzťahy so Salzburgom. O jeho služby mal záujem napríklad aj Manchester United."

Reagovat
ďuriLFC

Saucy hracik, Chobot si uzije

Reagovat
Mastný Chobot

Reagovat
Malresi

Wow už po zápase s nimi doma sa mi pozdával najviac a napadlo ma, že by mohol byť pre nás skvelou posilou. Neveril som, že sa moje želanie splní tak rýchlo

Reagovat
cristiano.K.

Japonský Coutinho? může mi ho někdo popsat krom toho,že bude šikovnej

Reagovat
smazaný uživatel

K těm dvojicím: Mido - Zaki (Wigan 08/09)?, Hyypiä - Litmanen (01/02)?, Ghaly - Mido (Spurs 05/06)?, Modric - Kranjcar (10/11)?

Reagovat
Hokaido

Třeba Baroš - Šmicer to někdy dokázali? Neví někdo?

Reagovat
andrew96

Nebo Čech - Jarošík?

Reagovat
Greny

hej to nevim ale myslim si ze Berger nahraval Smicerovi na gol

Reagovat
VersaceChain

Scholes - Rooney

Reagovat
eder

Scholes nebyl scouser...

Reagovat
fantomas

No egyptska je to urcite prvni. Chorvatska mi neprijde tolik pozoruhodna, ta finska zase tolik pravdepodobna.

Reagovat
smazaný uživatel

Asi souhlas. Blíž jsem se po tom nepídil, jen mě napadla tahle jména.

Reagovat
cristiano.K.

Litmanem občas u nás kopal rohy, ale Sami zas těch golů moc nedal no.

Reagovat
smazaný uživatel

sami byl dost golovej stoper výborný hlavičkář to byl

Reagovat
cristiano.K.

jestli EF nekecá, tak spolu hráli dvě sezony a dohromady dal Sami tři goly ve dvou sezonach, tak tam bude šance fakt malá.

Reagovat
avicii

Wow Minamino

Reagovat
smazaný uživatel

Jen aby to brzo nebylo Minamino > Son.

Reagovat
eder

Radši Hålanda...

Reagovat
masina_LFC

kľudne oboch

Reagovat
avicii

Dortmund

Reagovat
vladis271

Nie.... Wernera radsej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
R22

Reagovat
avicii

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Malresi

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně, kohokoli z toho tria Werner, wonderkid a Minamino.... ale hlavně né Neymara. Ten by jenom rozjebal kabinu a nevydržel by ani poločas nezraněný podobně jako Messi.

Pakliže by Neymar měl jít do Anglie a nebyla to kachna, tak bych tipoval k jidášům z ManCity, kteří ještě neskončili sezónu a už chtěji dělat panic buy.

Reagovat
Error

Minamino a Neymar v jedne vete, dobre no.

Reagovat
smazaný uživatel

uz neotravujte s tym ,,v jedne vete" ved je to uplna blbost

Reagovat
Error

Ted jsem tu pul roku nebyl, takze nemam nejmensi tuseni o cem meles.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty jsi absolutně nepochopil kontext. V debatě o nejlepšího fotbalistu posledních let by vskutku Minamino a Neymar v jedné větě působil směšně, ale kontext je jiný. Ty jsi typický příklad toho, že státní maturity tu měly být už v době, kdy ty jsi maturoval (pakliže máš tento stupeň vzdělání).

Reagovat
Error

Mas pravdu, jsem zaostaly. Ale prosim do meho vzdelani se neser, na ucnaku se vazne snazili.

Ale to nic nemeni na tom, ze tvuj "kontext" spociva v tom, ze do vyctu tri realnych variant jsi dosadit jednu uplne nerealnou. Jaky to melo smysl?

Pojdme se pobavit o posilach Chelsea... tak ja nevim, shani utocneho hrace. Tak co... znova prichazi v uvahu Werner. Pak Bailey? Hodne se sklonuje Sancho... a nebo Lukas Masopust? Co takto Nic Sumsky?

A taky si myslim, ze Plzen udelala chybu s Horvathem, kdyz byl volny Pirlo.

Reagovat
smazaný uživatel

Haland? Proč? Vzdyt se vubec nehodi do systemu Liverpoolu.

Reagovat
Godwinson

Za tu cenu hřích nezkusit Celkově mají v tom Lipsku a Salcburku nějak stupidně nastavený výkupky

Reagovat
vladis271

som sa dopočul, že aj to naše nové tréningové centrum za 50 mega má byť v podstate kopírka tréningového centra Salzburgu.

Obchodu pomohli výnimočné vzťahy oboch kluboch. Edwards a jeho tím sa mali dozvedieť o výkupke o ktorej ostatné tímy nevedeli a tak zintenzívnili záujem.

Reagovat
SunFells

Tak to jsou v Salzburgu určitě rádi.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak snad máme takové vztahy i v Lipsku tam by se vybíralo

Reagovat
Kixi Syhimour

Jako, asi dobrá koupě, za ty peníze to snad ani provar být nemůže. Nicméně měli bychom jít do toho Wernera, to bude strašná škoda jestli se to nepovede.

Reagovat
smazaný uživatel

já beru Japonce jako náhradu za Lallanu. Snad nebude brát minuty Shaqovi a nebo to nebude znamenat úplné odstřelení Shaqa

Reagovat
fenixLFC

shaqiri u nas nema buducnost to je hrac co potrebuje loptu do nohy co je v protiklade s tym co hrame.

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně hráč co potřebujeme na překonávání bránících soupeřů

Reagovat
avicii

Shaqiriho mam rad ale najneskôr v lete odíde..

Reagovat
smazaný uživatel

Já si to taky myslím, ale bude to hrozná chyba. Třeba ještě Kloppa přesvědčí že má tomu týmu co dát.

Reagovat
Kucka

Shaq

Reagovat
fenixLFC

ja sa u toho wernera obavam jedine tej jeho nachylnosti na hluk, preroze mat hraca ktory sa v njavacsich zapasoch na anfielde zosype nie je uplne ideal

Reagovat
Malresi

What? to je ako fakt pravda?

Reagovat
fenixLFC

tak niekde v istanbule ci kde ho to museli striedat pretoze kvoli hluku mal problemy s priestorovu orientaciou alebo s cim

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Remt

Překvapuje me ze to někdo neví toto, že tim trp. Po tom zápase v Turecku to tehda obletelo svět tato informace. Z toho důvodu mam i ja strach o tento přestup

Reagovat
Malresi

Wow, diky obom.. tato informacia ma teda minula. Verim vsak, ze riesenie by sa v dnesnej dobe urcite naslo. Hlavne, s touto prekazkou sa musi pocitat pri prestupe do akehokolvek velkoklubu, nie len k LFC.

Reagovat
Remt

No ale.. nevím jaka atmoska je v Lipsku, ale on přeci hrává velke zápasy i tam ne? Proti Bayernu a tak to jsou zápasy kdy musí byt plný dum a taky to zvládá.. je fakt že hodně hráčů říkalo ze v Turecku je ta atmosféra na stadionech skrz to hučení a povyk fanoušků zvláštní.. A pokud by mu vadil jen takový extrém jako je Turecko tak muze byt LFC v klidu

Reagovat
Bandita_Harry

Je to blbost.

Reagovat
Bandita_Harry

Ničím netrpí

Reagovat
smazaný uživatel

To půjde určitě vyřešit. Speciální špunty nebo tak něco.

Reagovat
Kixi Syhimour

O tom jsem upřímně neslyšel, ale tak případné řešení by se snad našlo. Já si spíš myslím, že ho nekoupíme a to by byla hrozná škoda podle mě.

Reagovat
Godwinson

V létě bude spousta možností, zrovna Kloppovi bych věřil, že vybere tu správnou

Reagovat
Bandita_Harry

nesir tu pičoviny však mal predtým nejaký otras mozgu a vtedy mu vadil ten hluk, to by ho bežné museli striedať asi veľmi často

Reagovat
smazaný uživatel

Kauza Origi. Jsem jednoznačně proto, aby v základu nyní nastupoval Origi místo Firmina. Jen na chvíli, než se se Firma dostane do formy. Odpočine si a na jaře bude Firmino zase vražedný. Hlavně teď se Liverpoolu bude hodit Origi i ve vzduchu a na standartky. To kombo Virgil, Lovren a Origi je skvělé. Samozřejmě Bobby je jednička na tento post, to nikdy nezpochybňuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Může mi někdo vysvětlit tu kritiku na tu statistiku Rashforda? 127 zápasů, protože má Rashford odehráno 127 zápasů, ne? A srovnání věku, co..?

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak oba začali hrát v United od 18, akorát CR tam šel a v první zápase měl 29 startů a Rashford 11 startů..

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
forrest

Protože hraje za United...

Reagovat
Kucka

Reagovat
fantomas

Jako... proc se srovnavaj zrovna ted. A ne po 125, 100 zapasech...

A vek... pokud to ma mit nejakou funkci tak snad uvest vek v dobe odehrani 127. zapasu u obou ne? To je myslim docela logicky. Nebo proc jako 34 let u Ronalda se statistikama o 10+ let mladsiho Ronalda?

Reagovat
r.mrazik

Však je tam jen aktuální věk

Když Ronaldo odehrál 127 zápasu v PL,tak mu 34 nebylo

A srovnávají 127, protože to je aktuálně odehráno

Bych řekl, žes to vůbec nepochopil

Reagovat
pa3ce

A k akému účelu je tam potom ten aktálny vek uvedený ako nemá to absolútne žiadnu vypovedajúcu hodnotu zatiaľ čo uvedenie veku v ktorom obaja odohrali tých 127 zápasov by nejakú informáciu prinieslo.

A teda tých 127 zápasov je tiež také svojvolne vybrané číslo, že nabádza k tomu si myslieť, že je to pre potreby toho čo chcel autor tej štatistiky vyjadriť. A je možné, že keby zobral nejakú klasickejšiu hodnotu ako je práve napríklad tých 100 zápasov, tak by z toho Rashford už tak dobre nemusel výjsť, keďže sa mu v poslednej dobe pri jeho forme tie hodnoty určite vylepšili. Minimálne mohol použiť tých 125 zápasov a verím, že tie výsledky by o moc rozdielne byť nemuseli

Jednoducho sa pri tvorbe nezávislých štatistík dodržiavajú určité konvencie a toto konkrétne porovnanie to porušuje. Nepríde mi to osobne až tak zaujímavé aby sa to dostalo do tohto článku, na druhej strane ten problém ale fantomas chápe určite dobre a neporozumenie nastalo skor z tvojej strany

Reagovat
r.mrazik

no...doted rash odehral tech 127 zapasu...tak ho srovnali s prvnimi 127 zapasy ronalda

ze tam hodili aktualni vek je docela jedno ne?

Reagovat
pa3ce

A má pre teba nejakú informačnú hodnotu, že je tam uvedený Ronaldov súčasný vek? Nebolo by lepšie keby tam bol uvedený vek Ronalda po tom ako on odohral 127 zápasov?

Ešte raz, nemyslím si, že by tento fakt nejak významne obohatil to porovnanie. Ide len o to, že minimálne mne to navodzuje dojem, že autor tej štatistiky tak úplne nevie ako sa tieto štatistiky majú správne vytvoriť a nemám ja osobne potom úplne doveru ani k iným častiam toho porovnania.

Reagovat
r.mrazik

ma informacni hodnotu,ze vis,kolik tem hracum ted je let...

achjo...to je pak uz hledani kdejaky marginalni blbosti

ale jo...mohl tam dat vek,kdy tech 127 zapasu odehral,aby to nikoho nezmatlo

Reagovat
pa3ce

Áno pre vačšinu ľudí to je určite marginálna blbosť, ale mne proste také veci vadia

Ide o to, že štatistiky sú veľmi silným nástrojom k hodnoteniu niečoho/utvárania si názoru a ja som zástancom toho aby sa robili správne a nezavádzali. Či už je to pri porovnaní dvoch futbalových hráčoch alebo pri debate politikov pred voľbami napr. o štátnom rozpočte. Zavádzanie pri tom druhom može mať totižto nemilé dosledky

Reagovat
r.mrazik

Jak říkal nás učitel statistiky na vysoký...jediny statistice,který věřím je ta, kterou si vypracuju sám

Reagovat
fantomas

Spíš aby to někomu přineslo něco užitečnýho

Ale třeba to opraví při srovnání po 128 zápasech.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
fantomas

Přesně to řešim - proč proboha uvádět aktuální věk, to srovnání má nulovou hodnotu.

Reagovat
r.mrazik

mas srovnani dvou hracu po 127 zapasech v dane lize,kdy jim bylo cca stejne vekove

ze tam nekdo prskne aktualni vek danych hracu je prece uplne jedno

Reagovat
fantomas

No... neni. Nechápu, jak ti to furt uniká.

Reagovat
r.mrazik

asi proto,ze tu statistiku dokazu pochopit i s aktualnim vekem hracu? ono to neni tezky

Reagovat
fantomas

Tady jde ale celou dobu o to, ze ten aktualni ty statistice nedodava nic na pridany hodnote, nema zadnou vypovedni hodnotu, nic (na rozdil treba od veku obou v dobe 127. zapasu). Jisteze se ty samotny cisla daj pochopit i s timhle irelevantnim dodatkem, o tom nikdy nebyla rec.

Reagovat
r.mrazik

aspon vis,kolik jim ted je

kazdopadne uzasna debata

Reagovat
Dawon

Reagovat
smazaný uživatel

"Som z toho nesmierne zmätený"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Být tím prezidentem udělám to samé

Reagovat
fenixLFC

prezident vie kolko hrac zaraba takze vie ze mu dceru neuzivi

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
mistr129

Reagovat
vladis271

že Neymar toto už je trochu mimo. Orvno Messiho začnite spájať s Liverpoolom nie?

Reagovat
avicii

Načo to tu riešite vôbec

Reagovat
Swarley

na to nemáte dostatečně zdravou platovou politiku

Reagovat
vladis271

nemáme ju ani na Mbappeho, a ten by aspon zo športového hľadiska dával zmysel.

Reagovat
vladis271

A Neymar chová voči LFC výraznú antipatiu. Nvm, či ju nadobudol až ked utešoval Coutinha v národáku, ked sme ho nechceli pustiť, alebo ešte predtým. Každopádne nás nikdy nemal rád.

Reagovat
smazaný uživatel

wow niekto objavil internet

Reagovat
Zaschrona

S tím DCL to je těžké. On vypadá docela jako kompletní balíček, ale tu reputaci dávat góly zatím pořád nemá. Jinou věcí je, že docela nenápadně má za 772 minut 5 gólů v PL. Některé trochu ušmudlané, ale na tom nezáleží. Podle mě by nemuselo být úplně k zahození, kdyby nový trenér, ať už bude kdokoliv, to kolem něj zkusil stavět v mnohem větší roli.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Kdy si hodláš změnit nick za tu cca 5 let starou prohranou sázku? Alespoň na mě nereaguj, ubožáku...

Reagovat
Kixi Syhimour

Co prohrál?

Reagovat
bbbauch

Vsechno

Reagovat
Kixi Syhimour

teda spíš co bylo tou podmínkou

Reagovat
Zaschrona

Suarezuv odchod do Barcelony.

Reagovat
cristiano.K.

garantoval?

Reagovat
Remt

Tak to je sračka pokud prohrál a nesplnil to o co se vsadil. Já se sice nikdy nesazim, podle me se sází jen cikáni a nebo omezení volove, ale pokud už, tak má mit kouLe na to to splnit

Reagovat
Remt

A hlavně.. chytrej člověk se vsadí ksakru jen tehdy když dopředu ví, že má ošetřené, že vyhraje, musíš tomu štěstíčku jít ku*va trochu naproti

Reagovat
Busby babes

https://theathletic.com/1429846/2019/12/12/manchester-uniteds-4000-games-of-homegrown-players-the-legends-the-one-game-wonders-and-fergies-flipchart/

V nedeli nastoupime ke 4000. zapasu v rade s odchovancem v sestave. To je tak proc se letos fakt smeju, kdyz najednou novinari zacli vydavat Chelsea za vzor tymu, co dava sanci odchovancum.

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná blbost. Co všechno se počítá jako odchovanec?

Reagovat
Busby babes

ehm, coze? co je na tom presne blbost? jako odchovanec se pocita hrac, co prosel akademii. Vsak my jsme tim znamy. Zacal to Busby a od te doby je na tom klub postaveny, ze dava sanci mladym hracum, co projdou akademie. Delo se to tak vzdycky.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže se takovej Smalling kterej v roce 2010 přišel za 8 mega(což v tý době nebyla zanedbatelná částka), už nastupoval dá se říct stabilně za Fulham a nebo například Rooney?

Reagovat
Busby babes

ne, ani jeden se mezi odchovance nepocita.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak je to samozřejmě blbost ty zápasy v řadě

Reagovat
Busby babes

no samozrejme, ze neni. Kdy jsme nemeli odchovance v sestave?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Busby babes

na lavicce Pereira, Johnstone a McNair. 3 odchovanci v sestave pro zapas.

Reagovat
Kixi Syhimour

Tak to tomu mírně ubírá teda , jako poměrně sporadické počítat tu lavičku za mě teda.

Reagovat
smazaný uživatel

jako by se tu vychvaloval Guardiola, že má Fodena pokaždé na lavičce.

Reagovat
Kixi Syhimour

Jako, asi bych si myslil, že žádný jiný přední klub to tak nemá, ale lavička už tak super nezní oproti základní sestavě. A jinak zajímavé s tím Fodenem, opravdu se tady nevychvaluje, že dává šanci mladým.

Reagovat
Busby babes

“Everton have got about 2,000 games in a row. Nottingham Forest are on 1,000 and something. But no one else really comes close,” he says. “Not Barca or Real Madrid. Ajax goes back to 1982, then before that they don’t have a consecutive record.

hele ale my mame realne vysledky v tom, jak hraci za nas pravidelne nastupovali a casto vice nez jeden. Od dob Busbyho, kdy to byla skoro pulka kadru, pres 80. leta az po eru Fergusona a Class of 92, pak hraci jako O'Shea, Wes Brown, Fletch, Welbeck, ted zas Lingard, Rash, Greenwood a dalsi. je to 279 hracu, priblizne polovina vsech hracu, kteri kdy za United nastoupili.

Reagovat
Busby babes

ubira? Everton ma 2000, Aston Villa 1000, ostatni kluby jeste mene.

Reagovat
Kixi Syhimour

V kontextu toho, že jsem měl za to, že se celou dobu myslí základní sestava.

Reagovat
Zaschrona

Hmm, to je divný, když se do toho počítá lavička.

Reagovat
smazaný uživatel

No když se řekne hráč v sestavě, představím si že nastoupí. Tohle je spíš nominace na zápas ne?

Reagovat
Kixi Syhimour

Jinak až se to třeba jednou nepovede, tak očekávám rozšíření na soupisku pro zápas.

Reagovat
Busby babes

jo no, ten typek i realne vyrazuje hrace, kteri by se normalne pocitali za odchovance, ale urcite si to bude najednou rozvolnovat. Ty vole, fakt nejak nechapu, o co vam jde nebo co tu zkousite. Nebo proc se to tak na silu zkousite shodit. Dole jsou dost jasne popsana kriteria, za kterych se takovy hrac pocita.

Reagovat
Kixi Syhimour

Jako neříkej mi, že až se jednou nepovede tak to nerozšíříte na celou soupisku, udělal by to asi každý, takže normální postup. Sorry, že ti na to sahám, ale nemusíš být hned tak uražen. I s tou lavičkou to je samozřejmě velký úspěch (a opravdu vtipné je porovnání s Chelsea), já jen žil v domnění, že se myslí základní sestava, takže to je pro mě trochu nečekané.

Reagovat
Busby babes

no myslim si, ze ne. protoze kvuli tomu to nedela/nedelal. Prisel na to v ramci vyzkumu pro svoji knihu o mladezi United. A od te doby proste jen udrzuje statistiku, ma na to jasne dana pravidla, ktera jsou nize.

Reagovat
Kixi Syhimour

Jako prvně by z toho bylo téma, že ta série skončila, ale pak si myslím, že by za rok vytáhl statistiku s nominacemi na zápas, (ale to by udělal asi každý klub) tady se prostě nedomluvíme.

Reagovat
smazaný uživatel

Já se to rozhodně nesnažím shodit. Naopak mě se tohle líbí to dávání šance mladým odchovancům. Jen mi přijde blbost tam počítat lavičku. Na Pepa je tu s tím Fodenem furt nablito proč nehraje když říká že to je takovej talent a při tomhle počítání se bere že hráč je v sestavě. Kdyby ten článek byl že jen ve 13 zápasech ze čtyř tisíc nenastoupil odchovanec do zápasu mělo by to mnohem větší vypovídající hodnotu

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Busby babes

Blackmore came off the bench and tapped in eight minutes from time. Lee Sharpe was also playing but by Park’s criteria he did not count as homegrown because he had signed professional terms at Torquay before joining United aged 17. Also, anyone joining after their 18th birthday is omitted as at that age they are not classed as a youth player by the FA. These are the strict rules that make the sequence all the more astonishing.

Reagovat
Busby babes

Only in 13 games of the 4,000 did an academy player fail to get on the pitch, and not once was the run sustained by a youth player on the bench who had never appeared for United.

Reagovat
Kixi Syhimour

Takže se počítá i lavička?

Reagovat
Busby babes

ano, je to v sestave na zapas. coz az nekdy do roku 91 nebo 92 znamenalo jednoho hrace, protoze vic jich na lavicce byt nesmelo. A jen v 13 zapasech se stalo, ze by do zapasu nenaskocil odchovanec a jen sedel na lavicce. Zaroven ani v jednom pripade to nebyl hrac, ktery by pak za United uz nikdy nenastoupil.

Reagovat
Kixi Syhimour

Tohle mně zní například lépe než tvrzení, že se počítá i lavička, tady jsme si nebyl iist překladem tak jsem to nechtěl vytahovat. Ale když jen do 13 zápasů tak slušné velmi. Takhle by mi to znělo lépe, že z posledních 4000 zápasů se na trávník jen 13 nedostal odchovanec, než že to bylo 4000 zápasů v řadě plus ale lavička. Tím pádem se v tomhle kontextu neguje můj příspěvek o Pepovi, protože ten ho ani do těch zápasů moc neposílá.

Reagovat
Busby babes

pocita se kazdy, kdo podepsal prvni profi smlouvu s United. Takze treba Lee Sharpe se nepocita, protoze podepsal nejdriv s Torque a az pak s United, i kdyz u nas byl od 17 let.

Reagovat
blade115

Člověk by to i uznale opalcoval, i přesto, že to není až tak super, jak se na první pohled může zdát, jenže ty tam prostě musíš nacpat tu nejapnost o Chelsea, a je to fuč.

Reagovat
Busby babes

protoze to letos spousty anglickych novinaru jede ve stylu: kouknete, nemeli by si ostatni vzit z Chelsea priklad. Tak si vzdycky rikam: kdyby tu tak byl uspesnej klub, co to dela uz 80 let... oh wait. Takze to neni ani tak nic proti vam, jako proti tem novinarum.

Reagovat
blade115

Letos Chelsea udělala boom s mladíky, tak si každý momentálně spojuje odchovance s nimi. A novináři toho spíš jen využívají v rámci své práce. Podle mě je všem jasné, že v Chelsea je to novinka, zatímco v MU se to konstantně děje dlouhodobě. Ale v jejich branži se prostě spíš reaguje na aktuální věci. Nevím no, já bych tomu asi v první řadě nevěnoval tolik pozornosti. Taky jsem nedržkoval, když ropné úspěchy začali spojovat se City nebo PSG.

Reagovat
smazaný uživatel

Zas jim to nevyslo Johnson

Reagovat
Busby babes

bude jasno a klid.

Reagovat
smazaný uživatel

Kľud zrovna nebude, Škótsko sa môže odtrhnúť, z dlhodobejšieho hľadiska sa môže spojiť Írsko. Myslím že to bude v UK ešte zaujímavé.

Reagovat
Busby babes

tak jasne, Skotsko s tim vysledkem si jde pro dalsi referendum. Velka Britanie uz nebude Velka.

https://pbs.twimg.com/media/ELmCpHDXYAUZvjZ?format=jpg&name=medium

Ale hlavne jim zustane Katie, to je velmi pozitivni. Kdo vi, kde by se ta pica chtela usadit.

Reagovat
smazaný uživatel

Netuším kto to je, takto opustí miesto nej Britániu pár miliónov Škótov.

Reagovat
Busby babes

to bud rad. Takovej britskej Okamura. Akorat jeste horsi.

Reagovat
mistr129

výjimečně

Reagovat
smazaný uživatel

Briti Gratulujem im k rozpadu.

Reagovat
Godwinson

Pro EU je to fajn, půjdou do prdele a ať si tam pak s tím albínským šulinem užijou

Reagovat
smazaný uživatel

To je fakt.

Reagovat
mistr129

Ať hodnotíme Johnsona jakkoliv, tak Britům prakticky nic jinýho nezbývalo

Reagovat
Busby babes

britove meli na vyber zvolit si Johnsona a dostat ranu odchodu z EU nebo jit cestou Corbyn a dat ranu svoji demokracii (druhe referendum etc.) No ja bych takovou volbu zazit nechtej. Oba jsou to kreteni.

Ale zajimavy bylo, ze muj fotbalovej twitter byl komplet pro Labour.

Reagovat
mistr129

Já tam fotbalu moc nemám, mně to dneska zasírali hlavně Morgan a Hošek Pro mě by teda byla volba jasná, dokážu si představit někoho lepšího v čele Toryů, ale tohle bylo jako volit mezi starým Klausem a Vojtěchem Filipem

Teď na mě vyskočilo tohle, s čímž se na sto procent ztotožňuju.

https://twitter.com/piersmorgan/status/1205252487302791168

Reagovat
Busby babes

coz je to, co pisu na zacatku. Btw to same se da rict o Labour. Kdyz by v cele nestal Corbyn...

Reagovat
mistr129

Sorry, závorku jsem přeskočil a bral, že myslíš ohrožení demokracie ze strany socialismu. Jinak nevím, co by se muselo stát, abych nepřál Konzervativcům, takže Labour doporučovat kandidáta nebudu pak bych byl jako voliči SPD, kteří nejlíp vědí, koho si má TOPka zvolit za předsedu

Reagovat
Busby babes

ne,to druhe referendum. Respektive takhle, ono se na to da nahlizet ruzne. V dobe hlasovani proste nebylo uplne jasny, jake dusledky Brexit bude mit. Ted se to vi daleko vice, takze kdyz se mluvilo o druhem referendu, i to davalo smysl a ohrozeni demokracie by to nebylo. Zaroven se da na tyhle volby nahlizet jako na druhe referendum.

https://twitter.com/janinegibson/status/1205348976913989633

Data naznacuji, ze delnicke oblasti hodne volili pro Brexit. Holt takove to: delnici z vychodu vam berou praci, asi docela zabralo. Bude vtipny, az ji ted ztrati vsichni.

Reagovat
r.mrazik

to ne...delnici z vychodu mozna nejaci odejdou,tak muzou britaci nastoupit misto nich...

https://www.youtube.com/watch?v=toL1tXrLA1c

Reagovat
Zaschrona

Proč by jí měli ztratit všichni, zas přání otcem myšlenky?

Reagovat
Busby babes

no uvidime, az se nektere firmy prestehuji do EU. zatim jsou to jen vtipy, ale...

Next time you see people in Sunderland lugging boxes so quickly will be when Nissan move back to the EU and the workers have to clear their desks.

uvidime. Btw stejne jako je u tebe prani otcem myslenky to, jak se ted UK bude ve vsem darit lepe?

Reagovat
Zaschrona

Podle mě se spíš budou firmy stěhovat do Británie, protože tam budou skoro určitě lepší podmínky pro podnikání než v EU, dostane se z části vleku nesmyslů, co neustále Brusel vypouští ven, bude mít schopnost být podstatně pružnější a přesnější pro vlastní složení ekonomiky, atd. Ta úvaha je logická. Zbývá jediná proměnná - obchodní dohoda EU s Británií. Dost se obávám toho, že z Bruselu bude ohromný tlak na obchodní válčení a špatné vztahy, protože pokud Brexit skončí úspěchem, je to začátek konce budování superstátu.

A Nissan se bude vracet tak možná do Japonska. Do EU, lol, proč. Poté, když vstoupí v platnost dohoda mezi EU a Japonskem, která postupně odstraní cla za dovoz aut z Japonska? Ty vtipy asi nevymýšlí ti, kteří si přejí Brexit, ani to není založené na nějaké zralejší ekonomické úvaze, že jo...

Reagovat
Busby babes

ehm. jen trh UK 60 mega vs EU 500 mega. A abys mohl dovazet do EU, tak musis splnovat podminky, co EU da. Ja ti teda nevim...

no uvidime, pracovni sila v Japonsku je porad o dost drazsi...

Reagovat
Zaschrona

Porovnávání velikostí trhů je chiméra, která se hodí eurofanatikům ve snaze o budování jimi tolik chtěného impéria. V praxi to nehraje moc zásadní roli, není náhodou, že ekonomicky, obchodně, se daří nejlépe těm malým otevřeným státům.

Pro vývoz do EU jistě ano, ale tak tam při nejhorším bude nulová změna, tedy pokud bude rozumná obchodní dohoda, která je reálně v zájmu všech.

A ta pracovní síla je podstatná, ale všimni si toho trendu posledních let - stahování byznysů domů, to není jen Trumpův výmysl. Snahou je cpát přidanou hodnotu domů, s tím ideálně i daně, prestiž, je to i by product obchodních dohod typu ta EU - Japonsko, čím dál tím častěji narážím i na různá volání, že je na čase stahovat německý kapitál směrem domů a tam ho reinvestovat. Jiná věc pak je, že z globalizace plyne, že je lehčí přesouvat výrobu odsud směrem do rozvojových zemí, které jsou ještě podstatně levnější - a pak tam odsud případně vyvážet třeba ty auta sem. Nějak moc nevím, proč by někdo měl teď otvírat automobilku v EU, asi nejhorší místo na světě pro podnikání v téhle oblasti... Trend stahování i z Británie je ale taky jasný, buď domů nebo tam, kde je to nejlevnější s dobrou možností vyvážet k spotřebitelům. A vedle toho pořád chodí migranti otročit za almužny třeba do té Británie, ale to je politicky nepopulární u voličů, budoucnost v tom není. Jen otázka času, než na tomhle přijde politická revoluce třeba i v Německu.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
smazaný uživatel

No ja by som tomu vôbec nedivil. SNP získala v Škótsku suverénnu väčšinu, teraz ide hlavne o to aby našla Spurgeon "gule" respektíve si ich požičala od nejakého chlapa.

Reagovat
Zaschrona

Ono to ale není tak lehké, že si SNP řekne, že budou mít referendum a ono bude.

Reagovat
smazaný uživatel

To je jasné, ale že bude mať SNP až taký výsledok sa tiež nečakalo. Myslím že Škóti dosť jasne vyjadrili čo si o tom myslia.

Reagovat
fenixLFC

britania zanikne co sa tyka skotska tak to je dobry rozpor. na jednu stranu im prajem tu nezavislost, na druhu by to ale znamenalo obrovsky geopoliticky problem ktory zasiahne mnohe europske krajiny a bude mat velmi vazne dopady...

Reagovat
smazaný uživatel

To áno, Škótsko môže odštartovať domino efekt spojenie Írska, Katalánsko,Baskicko... V Španielsku asi nebudú radi.

Reagovat
fenixLFC

tak to moze byt problem aj pre slovensko

Reagovat
smazaný uživatel

To je pravda je to problém pre každú krajinu ktorá má významú národnostnú menšinu.

Reagovat
Busby babes

v cem by to byl obvrovsky geopoliticky problem? Pokud by se dohodli, tak by slo o takove rozdeleni ceskoslovenska. Geopoliticky problme to neni uz jen z toho duvodu, ze ani Anglie ani Skotsko neni zadna geopoliticka velmoc.

Reagovat
fenixLFC

bol by to precedens pre hociktoru mensinu alebo krajinu s problemami s narodnsotnymi mensinami. co by sa celkom lahko dalo zneuzivat

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

ale vubec. takovych referend uz bylo... problem toho, ze Skotsko nebo Irsko by potencialne vyhlasilo referendum je ten, ze tam budou mit dohodu s Westminsterem. Coz ve Spanelsku nehrozi, ze by Madrid nekdy souhlasil.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
irik

Anglie, potažmo Británie samozřejmě pořád je geopolitická velmoc.

Reagovat
Zaschrona

Naopak, výsledky přináší mnohem větší šance, že Británie zůstane pohromadě. Jasná většina proti referendu a odchodem z EU odpadá motivace pro Skoty se posunout v pozici třetí úrovně autonomie na druhou a vyměnit Londýn za Brusel bez ztrát větších kytiček. Nezávislost mimo EU by pro ně bylo podstatně bolestivější. Tvrdá hranice, jednoznačná nutnost absolvovat přístupové rozhovory, mnohem větší nestabilita.

Reagovat
fenixLFC

tak to je pekna demagogia. vyhlasit samostanost tak su tiez na druhej urovni (len namiesto Londyna to bude Brusel), nehovoriac o tom ze oni do EU chcu, pricom sa nepredpokalda ze by zvysne krajiny blokovali ich pripadne prijatie. Jasna vacsina proti referendu je tak v anglicku, nie v skotsku. a ked im nestabilitu prinieslo rozhodnutie Londyna, tak tolko by uz prezili, nehovoriac o tom ze by nezostavali dlho vo vakuu mimo britanie a aj mimo EU, tam by bola snaha zladit to

Reagovat
mul

Reagovat
Busby babes

Zasch proste porad hejti brusel a vubec nevidi, ze pro bezneho brita je uplne fuk, jestli rozhoduje panak odtrzeny od reality v bruselu nebo westminsteru. Holt Cameron jim to posral. Do vyhlaseni referenda Brexit prakticky nikoho nezajimal.

Reagovat
Zaschrona

Take back control teda asi bylo hlavní heslo úplnou náhodou.

A ne, Brexit se stalo hlavním tématem díky tomu, že by bez jeho zařazení do programu pravděpodobně volby 2015 nevyhrál, v podstatě k tomu byl Cameron politicky donucen, aby ho UKIP neobral o mandáty. Bylo to zásadní téma pro dost podstatnou část voličů, pokud někdo tvrdí, že ne, tak lže.

Reagovat
Busby babes

pred zarazenim do programu bylo jako problem clenstvi v EU oznacovano dlouhodobe v pruzkumech asi 5-10 procenty lidi. Jak rikam, nikoho to nezajimalo, dokud se tim Cameron nepokusil zachranit svoji prdel.

Reagovat
Zaschrona

UKIP dostal i přes to 12,5 procenta hlasů, takže to téma bylo podstatně silnější. A jistě, logicky to není hlavní téma pro volby, je to téma pro jiné hlasování...

Reagovat
Busby babes

ve kterych volbach do Westminsteru dostal UKIP 12.5 procent?

Reagovat
Zaschrona

2015

Reagovat
Busby babes

ajo, ja koukal vsude na pocet kresel a tam dostali jedno.

Reagovat
Zaschrona

FPTP je mrcha, no.

Reagovat
Zaschrona

Samostatnost po Brexitu = tvrdá hranice s Anglií. Pokud mám brát do úvahy stejné argumenty, které fandové EU používali dosud, tak přes tohle nejede vlak. Hlavní argument pro odtržení reálně je stejně akorát to, že tam půlka voličů nechce vládu Tories, takže samostatnost nabízí cestu, jak z toho pryč...

A nevím, v čem jako vidíš demagogii. Nezávislost v podmínkách celého království v EU = posun o úroveň výš. Po Brexitu tenhle argument odpadá. Stejně tak bude mnohem těžší vstoupit zpátky, když budou muset projít celým řízením, je úplně jasný, že dost lidí už ten proces zas nebude chtít procházet a tribut do Bruselu budou muset začít platit sami. Ale co, je to jejich věc, mně by to žily fakt netrhalo.

Reagovat
Busby babes

ale no tak. Skotska strana posilila, skotove obecne spis byli Remain. Ty si pro dalsi referendum pujdou. Irove jsou opatrnejsi kvuli historickym souvislostem, ale spojeni obou Irsk je dlouhodobym cilem.

Reagovat
Zaschrona

Většinu má strana proti dalším referendům. Jakýkoliv silný lídr žádné další referendum nepovolí, ne dokud nebude celý proces Brexitu převeden do fáze rozvoje politiky pobrexitové země.

Reagovat
fenixLFC

ale dokonaly trolling by bol keby napriek vitazstvu to vysere johnson

Reagovat
Godwinson

Splete si formulář a vystoupí z NATO

Reagovat
mistr129

Reagovat
Zaschrona

Při tomhle vítězství by odstoupil nějaký člen v jasném okrsku a nechal ho v doplňkových volbách vyhrát. Ale sranda by to byla, to jo.

Reagovat
Alan_Shearer
Reagovat
technecium

Hezky pěkně. Ze zpráv všech médií v posledních týdnech by jeden čekal, že Johnson nemá vůbec šanci a zase se ukázalo, že čekat objektivní novinařinu je v dnešní době dost naivní. Kdy už se novinářii poučí, že to jasný protěžování jednoho kandidáta nebo názoru je vždycky kontraproduktivní? Dojel na to Schwarzenberg, Drahoš, Brexit, Hillary, teď Labouristi... Jen tak dál ČT a spol a po příštích bude mít ANO 40 %

Reagovat
mistr129

Co? vzdyt vítězství Johnsona se všude predpovidalo, třeba kurz na většinu Toryů byl asi 1,4

Reagovat
technecium

Zajímavý, co každej den poslouchám rozhlas, tak tam pořád do kola zmiňovali, že Johnson se pravděpodobně ani ze svého okrsku nedostane dál, protože tam ani nejezdí a bla bla bla...

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonca 1,25

Reagovat
andrew96

Jen teda tak drtivé vítězství nečekal nikdo. A to ne ani tak kvůli brexitu, ale ústupu Tories (I LAB) v posledních letech.

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
valloire
Reagovat
Trand

Reagovat
Busby babes

reportuji o seriozni veci, tvari se seriozne. Jen dementi z Parlacu na tom dokazou udelat clanek a lobotomove jako Stepanek a valloire z toho maji vanoce.

Reagovat
valloire

nebuď tak rozladěný soudruhu

Reagovat
Busby babes

ty se vazne kreten.

Reagovat
valloire

odpovídám stejnou mincí

Reagovat
valloire

...No a jinak ty vyfocený ksichty jsou spíš zadostiučinění nad tím, jakým způsobem informovala ČT po referendu o brexitu. Podobně protažený ksichty měli soudruzi eurohujeři po zvolení Trumpa. To pro jistotu odstranili z archivu.

Reagovat
Busby babes

Reagovat
valloire

tys úplně mimo, vylezl jsi z jeskyně?

Reagovat
fantomas

Lol, jak se jako maj tvarit

Reagovat
valloire

a svazácí odpovídají

Reagovat
Jardin

Jezis ty jsi kokot

Reagovat
technecium

Kdo za to bude moci teď? Putin? Fake news? Zmanipulované volby? Nebo ty volby pomalu zakážou aby nevyhrávali ti špatní?

Reagovat
TopinB

V komentarich na FB na stramce Guardianu za to muzou vsichni tri, plus media establishment a centristi v labour party, protoze to byli zradci, kdyz se jim nelibila predstava jit uplne do leva

Reagovat
technecium

Reagovat
smazaný uživatel

Nečetl jsem, ale

Reagovat
technecium

Neznám tě, ale jsi dement

Reagovat
Gedofrey

Já se včera na ČT díval a předpovídali tam většinu konzervativců, tak úplně nevím, odkud to berete.

Reagovat
Busby babes

lol, jen teda vsichni predpovidali vitezstvi Tory. Jsem nevedel, ze Dan Vavra chodi na EF, uplne stejnou picovinu pise na FB.

Reagovat
r.mrazik

tomu uz taky normalne mrdlo..ale aspon dela dobry hry

Reagovat
Zaschrona

Ale vysmál se ti dobře.

Reagovat
Busby babes

ani ne, to je jeho standardni klasika na kazdeho, kdo ho neplaca po zadech jakej je to skvelej myslitel a programator.

Reagovat
Zaschrona

Tak to druhé je určitě, zakladatel, možná i ten myslitel z toho pohledu, to klidně taky.

Reagovat
Busby babes

myslitel to urcite neni. Programator jsem napsal blbe, to on neni skoro vubec. Spis scenarista a tak.

Reagovat
Zaschrona

Tak já nevím, má za sebou dva z nejúspěšnějších herních projektů v historii téhle země, shazovat ho mi přijde neskutečně trapný.

Reagovat
Godwinson

On se shazuje sám, jakmile otevře hubu nebo začne psát něco jiného než herní scénář

Reagovat
Busby babes

cim presne ho shazuju? ze napisu, ze je scenarista a ne programator? Vsak scenare jsou na tech hrach jedny z nejvic cenenych veci...

Reagovat
Zaschrona

Tak jsi to napsal ve stylu, jak ve skutečnosti v ničem moc dobrý není, což tak asi tedy nemyslíš, ale zjevně to pravda není, když je podepsaný pod takovými herními hity a vydělal na té druhé těžké prachy.

Reagovat
Godwinson

Tak oni taky brutálně narvali do vývoje a ještě díky Bakalovi (takže by v dnešní době zasloužil jen a pouze opovržení), takže možná až tak těžký nebudou. Ale je fakt, že to bude v poměru nižší kvalita/vyšší výdělek možná nejúspěšnější herní projekt všech dob

Reagovat
r.mrazik

vsak ho neshazuje...jen rika,ze ma obcas divny nazory...coz teda ma

a cim vic penez a vic followeru,tak divnejsi nazory

a programator to taky neni

ale sikovny je dost,o tom zadna

Reagovat
Godwinson

Tě obdivuju, jeho FB jsem navštívil naposledy před pár lety, už jsem na to neměl sílu To je neskutečně vylízanej kokot.

Reagovat
Busby babes

po dlouhy dobe jsem tam na neco reagoval. Vetsinou na nej seru.

Reagovat
Godwinson

Jo až takhle, tak to se podívám

Reagovat
Zaschrona

Ještě mrkni na profil Plesla, já se při tom v poslední době kupodivu docela bavím, takže očekávám, že liberálové z toho musí skákat z kůže.

Reagovat
Godwinson

Doufám, že toho herce. Toho mám docela rád. Profil toho z iDnesu bych určitě nehledal

Reagovat
Zaschrona

Toho z iDnesu, herec je velmi dobrej, ale o jeho politické pohledy nezájem. Je to sice hovado, ale vtipný a trefný.

Reagovat
Godwinson

Teď koukám, to musí být Danův nejlepší kámoš

Reagovat
Busby babes

ten me bloknul.

Reagovat
Zaschrona

Tuším proč.

Reagovat
Busby babes

ja prave ne. zrovna na jeho blaboly jsem nikdy nereagoval.

Reagovat
valloire

Reagovat
r.mrazik

Plesl je taky dobra pica

Reagovat
valloire

Reagovat
Busby babes

btw. jak presne CT nebo jakekoliv noviny u nas ovlivni volby v UK nebo USA?

Reagovat
pa3ce

Čo to melieš Každý jeden zdroj čo čítam alebo počúvam ma informoval o tom, že majú konzervatívci v prieskumoch tak o 10% viac ako labouristi. Jedine čo prekvapilo, je až takéto jasné víťazstvo, čo ale fakt nemá nič s neobjektívnosťou prieskumov.

Reagovat
pa3ce

Tá čiarka pred je dobre ja

Reagovat
Mastný Chobot

No, má tam byť. len ti chýba aj za Jedine

Reagovat
r.mrazik

tak jeste zes to sdilel a nesmazali ti to...

Reagovat
Luc-Luc

levicacky media se snazily co mohly a bylo jim to prd platny, narodni staty se vraceji ke konzervatismu a nacionalismu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
valloire

Reagovat
valloire

Boris

Reagovat
valloire

Drtivé vítězství konzervativců

A potom jsme viděli to ráno, tu obrovskou kocovinu mnoha lidí, který hlasovali pro ten brexit, ale vlastně si vůbec neuvědomovali, jaké to bude mít hrozné důsledky a dneska by byli rádi, kdyby se to hlasování mohlo opakovat nebo nějakým způsobem anulovat, čili tady se udělala veliká chyba. (Tomáš Halík, 28.6.2016)

Reagovat
Firkraag

jo, to je nejlepší

Reagovat
Luc-Luc

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele