Anglický glosář: O chystaných vyhazovech a Zimmermannově díle

28.11.2019, 01:26
Názory a komentáře
Král je mrtev, ať žije král. A taky... The Special One je mrtev, ať žije The Humble One. No však to znáte. Jinými slovy přichází první Anglický glosář nové význačné kapitoly dějin naší planety — Mauricio Pochettino je minulostí, José Mourinho je přítomností a v průběhu příštích dvou let také budoucností Tottenhamu Hotspur...

Mourinhův nástup do funkce byl tak dechberoucí, že se všichni zapomněli bavit tím, že Liverpool potřicáté v řadě neprohrál a vyrovnal tak nejdelší šňůru Manchesteru City (duben 2017 - leden 2018), ale také jeden unbeaten run Arsenalu všeobecně známý jako Not The Unbeaten Run (prosinec 2001 - říjen 2002).

Kdepak, místo toho byla média plná Mourinha, přestože nás sám skromný Mourinho varoval, ať se neopovažujeme. Ono to holt nijak jinak nešlo — už jen informace, že se Portugalec stal čtvrtým nejstarším manažerem v Premier League, leckomu vyrazila dech, natož těch 12 střel jenom ze samotné první půle!

Co se dalších událostí týče, vezmeme to už pouze telegraficky: mnou odepsaný Harry Kane se o víkendu přirozeně osamostatnil jako třetí nejproduktivnější hráč Spurs v historii, Ole Gunnar Solskjaer zkušeně vyvolal Csaplárovu past nasazením Phila Jonese, a David De Gea provedl vhazování. Bylo to vzrůšo.



Velká debata



Definitivní řešení diskuze, která zachvátila všechny kouty sociálních sítí a mediálních prostorů.

Předmět debaty: Když už byl vyhozen i Pochettino, může následovat kdokoliv.

Jádro debaty: Mauricio Pochettino se ukázal být poněkud dotknutelným, což spustilo lavinu fanouškovských, ale i mediálních přetahovaných — můžeme si být vůbec ještě někoho pozicí zcela jisti, a kdo má nakročeno být dalším v řadě? Jak se ukázalo, nakročeno má celá řada manažerů. Ve Watfordu propírají možnost druhé letošní změny, důvěra se musela interně vyslovovat také Marcovi Silvovi na Goodison Parku, a Pochettinova náhlá volnost rázem vytvořila čerstvý tlak na Oleho Gunnara Solskjaera.

Takže si ten binec pojďme zorganizovat: jaká je šance, že dotyčný nepřežije podzim na lavičce daného klubu, a co konkrétně hovoří ve prospěch i neprospěch odvolání všech žhavých kandidátů na vyhazov?


Kandidát č. 1: Marco Silva (Everton)

Pravděpodobnost odvolání: 85 %

Pro: Aby se Goodison Park v takové rozmanité míře otáčel na svého manažera, to věru není obvyklé. Když už, tak musí být aspoň bývalý. A přece, závěrem překvapivé domácí prohry s Norwichem — už sedmé za 13 kol — se hloučky domácích příznivců přidávaly k "Sacked in the morning" a jiným nesouhlasným projevům. Celý ten výkon opravdu působil jako podepsaný ortel. Toffees jsou nyní navzdory přívětivému losu šestnáctí, jen čtyři body od sestupu, a před nimi během zhruba dvou týdnů výlety na Leicester, Anfield a Old Trafford, proložené domácím kláním s Chelsea. To prostě kouč mančaftu, který naráz postrádá kreativitu, intenzitu i taktickou identitu, nemůže přežít, no ne? A co je na tom všem jaksi hořce ironické: že Silva proslul svižným, na protiútocích založeným 4-3-3, aby v Evertonu převážně stavěl na utrápeném 4-2-3-1 s nevýrazným Sigurdssonem na desítce.

Proti: Inu, poslední případ obdobně mrazivé, až apatické atmosféry na Goodison Parku, který si pamětníci vybaví, se datuje do mizerného podzimu 1983. Jistý Howard Kendall se tehdy blížil půlce svého druhého kompletního ročníku v roli hlavního trenéra Evertonu — stejně jako teď Marco Silva. A všichni víme, jak se jeho režim vyvrbil. Navíc, teprve před listopadovou reprezentační přestávkou analytici ze StatsBomb nabádali k pozdržení veškeré paniky — dle xG metriky (bez započítání penalt) byla jejich ofenzíva Top 5 a jejich defenzíva Top 10 v celé soutěži —, přičemž určitě dává notnou dávku rozumu se odvolávat na letní odchod Gueyeho jakožto hlavní důvod, proč Everton dosud nebyl schopen přenést svůj silný finiš minulého ročníku do toho aktuálního.


Kandidát č. 2: Manuel Pellegrini (West Ham)

Pravděpodobnost odvolání: 65 %

Pro: Pakliže Pochettinovi do značné míry zlomila vaz demotivovaná kabina, která se za něj náhle nechtěla bít, Pellegriniho současná situace nemusí být tolik odlišná. Dříve rozdílový Felipe Anderson teď už vlastně pravidelně střídá okolo poločasové přestávky, bez gólového příspěvku zůstává též Lanzini, hrotový útočník Haller od začátku září zavěsil všehovšudy jednou zkraje října, obránce Issa Diop už rovněž nehraje nikde poblíž svého výkonnostního stropu, a Jarmolenko šel v posledním utkání dolů po 55 minutách a s pouhými 16 dotyky s balonem na kontě.

West Ham zkrátka potřebuje zemětřesení, i kdyby jen dočasné za účelem vyslání signálu uspokojeným hráčům, a Pellegrini ho nezpůsobí. Defenzivní standardky nevyspravil, presink jeho hvězdné útočné vozby se zdá čím dál línější, a koučovo třetí střídání proti Tottenhamu, kdy vysvlékl 33letý štít Carlose Sáncheze, působilo jako jeho faktická rezignace. Třešnička: Tottenham teď na London Stadium zvítězil čtyřikrát v řadě; West Ham to dokázal max. třikrát.

Proti: Ať už je to s West Hamem aktuálně jakkoliv špatné, nemělo by se nikdy zapomínat na tři věci: 1) před dvěma měsíci byli Hammers šestkrát neporažení a lebedili si na čtvrté příčce; 2) Pellegrini není ani v půlce svého tříletého kontraktu, přičemž letos WHU po třech letech opět vrátil do Top 10. Ten kontrakt je navíc tuze drahý — možná si vzpomenete, že v době podpisu se v květnu 2018 zařadil před Kloppa i Antonia Conteho. V souvislosti s nejdražším manažerem v historii klubu se psalo o ročním výdělku ve výši 7-8 milionů liber, přičemž Independent jeho gáži zaokrouhloval dokonce na 10 milionů za sezonu.

Z toho se obvykle klubům nesouká příliš snadno, nehledě na to, že Hammers již rozeznali jádro problému a ještě v průběhu tohoto měsíce prý políčili na nového gólmana. Roberto totiž při zranění Fabianského vše vyloženě sabotuje: v sedmi startech obdržel 16 gólů, v posledních třech vždy inkasoval třikrát, a sami hráči v něj údajně rychle ztratili důvěru. Když vám brankář většinu utkání tráví boxováním vlastních spoluhráčů, tak se jejich nevoli nelze divit, ale především s tím jako manažer těžko něco uděláte.


Kandidát č. 3: Ole Gunnar Solskjaer (Manchester United)

Pravděpodobnost odvolání: Cca procento neproměněných penalt v tomto ročníku

Pro: Asi jste to někde zaslechli, a pokud ano, existuje zároveň slušná šance, že se tak dělo v návaznosti na žhavé křeslo Oleho Gunnara Solskjaera — Mauricio Pochettino je volný a na rozdíl od Arsenalu v minulosti ať už přímo, nebo nepřímo koučování United nevyloučil. To je slušný argument, samozřejmě spolu se stále chybějícím pohybem ve finální třetině hřiště, obecně nepropojeným útokem a zálohou, a především nekonzistentními výkony. Red Devils dosud v sezoně ani jednou nevyhráli dva po sobě jdoucí ligové zápasy a delší sérii neporazitelnosti si letos užily i předposlední a poslední týmy tabulky. To by bylo alarmující před měsícem, teď už je to vyloženě depresivní a jednoduše neudržitelné.

Proti: Solskjaer si smlouvu vyhrál sladkými řečmi o "DNA United" apod., z čehož neslevuje (viz nedávné "tenhle tým se nikdy nevzdá"), a bodejť by také ano — comeback z 0:2 na 3:2 proti Sheffieldu United pro něho klíčovými góly zosnovali nejen dva, nýbrž rovnou tři odchovanci. Seriózní argument mezitím zní: Solskjaer má ze všech jmen na seznamu "trenérů pod tlakem" vůbec nejčerstvější kontrakt a na poháry ztrácí jen dva body bez toho, aby se mu bouřila hráčská kabina či drtivá většina fanouškovské základny, což se v tom či onom ohledu nedalo/nedá říct o zbytku ambiciózního sendviče ze středu tabulky.


Kandidát č. 4: Ralph Hasenhüttl (Southampton)

Pravděpodobnost odvolání: 45 %

Pro: Arsenal znamenal průlom, ale to je taky Arsenal — notoricky špatně bránící tým. V předešlých třech kolech si mezitím Southampton dohromady připravil ubohých 13 palebných pozic, což ba co víc: Leicesteru přitom dovolil 25 pokusů, Evertonu (!) čtyřiadvacet. Hasenhüttl o tom mluví často: chce, aby jeho tým hrál agresivní, nátlakový fotbal, aby se kolem soupeřů slétával jako sršňové. Jenže tohle prostě v tolika zápasech Southamptonu není vidno.

Možná je tedy načase si přiznat, že Hasenhüttl zkrátka nezvládá svou filozofii náležitě komunikovat svým svěřencům, což se holt v cizím prostředí stává. Jednačtyřicet soutěžních zápasů už není malý vzorek a bývalá modla fanoušků RB Lipsko jich vyhrála jen dvanáct. To je stále lepší procentuální úspěšnost (29,27 %), než jakou se chlubil Mauricio Pellegrino při vyhazovu v březnu 2018 (23,53 %) nebo ta Harryho Redknappa po jednom roce práce (2004-05; 26,43 %), ale ne o moc. A Hasenhüttl se již blíží k tomu kritickému milníku v podobě dvanácti měsíců ve funkci.

Proti: Kdyby opravdu chtěli, odvolají ho už po onom ostudném debaklu od Leicesteru. Poté, co Mark Hughes dostal nesmyslnou porci času, zaslouží si Hasenhüttl (teprve od prosinci poprvé za hranicemi německy mluvícího světa) víc času na vyspravení napáchaných škod, kór nyní — když jeho mančaft do Vánoc čelí pěti ze šesti klubů, se kterými sdílí úplné dno tabulky a brzký boj o záchranu.

Stejně tak: pokud Saints byli ochotní mu dát vůbec čuchnout, byl by nesmysl ho odvolávat zrovna teď, když se do herního projevu jihoanglického celku zjevně vrací sebedůvěra, energie a pronikavost s míčem u nohou. Hasenhüttl nemůže za to, že jeho svěřenci o víkendu z 21 střel hned patnáct poslali mimo. On nemůže za to, že jenom jeho dva žolíci Boufal s Djenepem měli Arsenal dorazit zhruba třemi brankami po příchodu na hřiště. Před zápasem s Arsenalem měl Soton na kontě 134 střel a pouhých 11 nepenaltových gólů. To je konverze o mizivých 7,5 procentech, kdežto ligový průměr je dlouhodobě posazený rovnou o tři procentní body výše.


Kandidát č. 5: Quique Sánchez Flores (Watford)

Pravděpodobnost odvolání: 40 %

Pro: Zdroje Sky Sports tvrdí, že Watford ho nemá v úmyslu odvolávat. A pak taky - že právě Quique Sánchez Flores týmu přinesl první výhru v sezoně, nemusí znamenat vůbec nic, protože šéfové tohoto klubu na sentiment nedají. V sezoně 2015/16 Sánchez Flores udělal z Watfordu solidního nováčka do středu tabulky, aby ho dovedl až do semifinále FA Cupu, ale čtyři výhry v závěrečných 21 ligových zápasech prostě nebyly uspokojivé, a tak se od mančaftu — s nímž těsně po Vánocích seděl na pohárové sedmé příčce — nemilosrdně pakoval. Nyní má na kontě jedno vítězství v devíti zápasech, což jinými slovy neznamená nic jiného než ještě menší frekvenci pozápasových oslav oproti onomu osudovému jaru 2016.

Proti: Hornets už jednoho trenéra v této sezoně odvolali, což ale zrovna u Watfordu vážně nemusí ničemu bránit. Notoricky netrpělivé vedení klubu by však mohlo ukolébat alespoň uvědomění, o kolik let Sánchez Flores v obličeji zestárl od chvíle, kdy ho Watford nakopl poprvé. Od té doby technicky uběhly jen tři roky a kousek, kdežto v trenérově tváří se zračí přinejmenším jedna cruseovská anabáze. Gino Pozzo se možná s lecčím nemaže, ale dočista zničit jednu lidskou duši přece ani on nemůže chtít!


Bonusový kandidát: Unai Emery (Arsenal)

Pravděpodobnost odvolání: 10(0) %

Pro: Unai Emery napříč celým spektrem nachází zastánce už doopravdy jen mezi těmi, jež v první řadě štve celý ten "good ebening" meme, který se poslední dobou britskými sociálními sítěmi rozšířil jako rakovina, respektive jako bychom stále byli zaseklí v nějakém roce 1995, kdy ještě bylo "cool" smát se akcentům cizinců a obratem hrdě mrvit výslovnost jejich příjmení.

Po výsledkové a herní stránce už Emeryho coby stratéga nelze hájit, když každým týdnem vyplouvá na povrch jiná děsivá statistika. Tentokrát to byla "evoluce" v otázce poměru vyslaných a připuštěných střel v jednotlivých sezonách Premier League. Arsenal sezony 2009/10 zažil svůj vrchol, když se zasadil o 276 projektilů více než jejich soupeři. První dva negativní ročníky od slavné unbeaten season 2003/04? Ty dva pod Unaiem Emerym. Wenger šel nejníž na (stále plusový) rozdíl 70 ran, Emery je už v této fázi probíhající sezony na -56 pokusech. V posledních dvou domácích zápasech Kanonýři svým protivníkům připustili stěží uvěřitelných 45 střel.

Proti: Po Leicesteru sám David Ornstein přinášel šokující zprávu, že vedení londýnského klubu vnímá zlepšení herního projevu, a že za Unaiem Emerym stoprocentně stojí, takže si teď zjevný výlet vlivného dua Raul Sanllehi-Edu Gaspar do klubové šatny nelze vyložit jinak, než že šli svého podřízeného pochválit za solidní bod po charakterním comebacku proti předposlednímu celku tabulky. Je to ostatně jenom tři měsíce, co Josh Kroenke fanoušky nabádal k optimismu před "zábavným rokem". To si sedne...



Nejdůležitější zjištění týdne


V první řadě, byť je to zjištění asi měsíc opožděné... co to proboha je, Lucas Digne jako kapitán Evertonu?!

V druhé řadě tu pro vás mám v rámci této sekce už druhý zcela irelevantní, zcela bezcenný údaj o Newcastlu, který se holt z fotbalového hlediska nikomu řešit příliš nechce, a já jim to za zlé rozhodně nemůžu mít. Takže po nejvíce hospodách v těsném okolí stadionu mají Magpies podle všeho také nejvíc Steveů napříč klubovou strukturou. Ha! Začíná to manažerem a jeho pravou rukou, kouč prvního týmu je taky Steve, stejně jako šéf skautingu a čerstvě rovněž trenér brankářů, když se do klubu svého srdce vrátil ikonický Steve Harper.

Co je ovšem lehce znepokojivé, je absence Steveů v hráčském kádru. Nejvíce se blíží Stefan O’Connor z rezervního týmu. Aspoň zpětně si to ale Straky slušně vynahradí: sám Harper se Stevenem Taylorem (258 startů), ale také Stevem Watsonem (263) či Stevem Howeym (238) pokryjí skoro celé poslední tři dekády.

Za upozornění na postupnou tvorbu "Stevecastle United" vděčíme Joeovi Donnohueovi.



Nejzbytečnější statistika kola


Průvodním tématem týdne bylo samozřejmě dosazení Josého Mourinha do čela Tottenhamu Hotspur, což vytvářelo prostor pro mnohá absurdní podtémata. Mě samozřejmě jakožto samozvaného geeka nejvíc bavila všudypřítomná snaha se na Mourinhově návratu na anglické lavičky jakkoliv přiživit. Jakkoliv.

Dozvěděli jsme se tedy, že Mourinho vyrovnal "rekord" Carla Ancelottiho v počtu vedených Top 20 klubů (dle koeficientu UEFA, nejspíš). Nebudu vás dále napínat — oba jich nyní vedli šest, a Mourinhovi se tam nepočítá klub, s nímž vyhrál Ligu mistrů, takže s tou statistikou nakládejte opatrně, jako obvykle.

Pozoruhodné bylo i zjištění, že se Mourinho stal prvním manažerem v čele tří ze šesti klubů, které doposud nechyběly v žádné sezoně Premier League. Kromě Spurs, Chelsea a Man Utd se jedná ještě o Everton, Liverpool a Arsenal, a při výčtu těchto klubů (stejně jako kterýchkoliv jiných) si nelze nevybavit už akorát jednoho kandidáta na doplnění Josého Mourinha jakožto třikrát zaměstnaného muže: Alana Curbishleyho.



obrázek

Vysněný držák Christoph Zimmermann. Zdroj: canaries.co.uk




Satisfakce kola


Kouč Daniel Farke to říkal už dlouhé týdny — "Dejte mi dva zdravé stopery, toť vše, co žádám" — a také fanoušci Norwiche se mohli v uplynulých týdnech přetrhnout, ne-li sami utlouci, aby každému kritikovi sdělili variaci jednoho argumentu: "Počkejte, až se vyprázdní marodka, a především až se vrátí Christoph Zimmermann." Tettey se posune do zálohy, kde mu to vedle Toma Trybulla svědčí jedna báseň, a Zimmermann pozdvihne svého obvyklého partnera z postupové sezony Bena Godfreyho zpět na adekvátní úroveň z počátku tohoto ročníku.

Bylo to přesně, jak se dokolečka avizovalo. Tým měl konečně balanc a oba krajní beci se v takovém pozitivním nastavení konečně zase vysouvali dopředu, aby na vlastní pěst též velice konkrétně zlobili (Sam Byram měl v jednom momentě určitě skórovat). Konstruktivní německý stoper potom ukázkově navázal: už dříve s páskou vedl Farkeho rezervu Dortmundu a nyní se vrátil v téže vůdcovské roli, aby se hned v první půli připomněl několika dlouhými diagonálami do křídel. Další jeho pas potom stál rovnou u zrodu prvního gólu Todda Cantwella.

Před výjezdem na Everton Zimmermann zasáhl jenom do prvních 35 minut srpnového klání s West Ham, aby se znovu zranil, a jeho první devadesátiminutovka se žádnou náhodou překrývala s teprve druhým čistým kontem nováčka v sezoně, letošním premiérovým úspěchem na cestách, a nostalgickou připomínkou zesměšnění Evertonu na jeho vlastním hřišti z listopadu 1993, kdy Canaries slavili po suverénní výhře 5:1.

Pro Norwich byl tedy tenhle zápas obecně průlomem v mnoha ohledech, a leccos se opíralo právě o obětavého Zimmermanna, který s míčem u nohou okamžitě napomohl ladnějšímu, pravidelnějšímu překonávání linií soupeře, s nímž měli Kanárci nedávno nezvyklé problémy.



Deziluze kola


Dospěli jsme do fáze, kdy Arsenal kazí vše, na co sáhne. A nejen sobě samotným, svým příznivcům i jejich chotím — oni se už montují i do věcí neutrálních. Ještě závěrem sobotního programu od 16 hodin jsme se blížili nezvyklé situaci, kdy by všech sedm cestujících mančaftů přivezlo domů plnou fůru bodů — tedy jednadvacet z 21 možných. Southampton vedl 2:1 a měl možnost vést ještě výrazněji, dokud v nastavení nevyrovnal Lacazette, a v tu ránu měl každý OCD nerd po ptákách. Ve zbylých třech duelech se už zvenku přivezl jen jediný bod.



Narativ je mrtev, ať žije narativ


Mourinho nezklamal a hned zkraje angažmá novinářům ochotně nabídl pár vděčných citací — jedna z nich se týkala jeho soukromého rozhovoru s Delem Allim, kterého se v rámci motivačního cvičení tázal, zdali v posledních týdnech přihlížel jeho bratrovi, či kam se poděl ten pravý Dele Alli. Inu, tenhle narativ moc dlouho nevydržel; dynamický záložník pod novým vedením okamžitě pookřál, připsal si asistenci a druhý gól zařídil úchvatně pohotovou patičkou. Tottenham takhle venku uhrál první ligovou výhru od měsíce ledna.

Pokud tyhle dva kohoutí narativy umíraly, Son Heung-min naopak utužil svou pověst klubového štístka, s nímž se pojí všechny důležité milníky poslední doby. Korejský útočník vstřelil první gól na New White Hart Lane, obstaral také první zářez v Lize mistrů na novém stánku, navždy zůstane v dějinách zapsán jako poslední střelec skvělé Pochettinovy éry, no a nyní doufá, že svou trefou odšpuntoval neméně skvělou Mourinhovu.

Jinde v Londýně zase Bernd Leno vyvracel mýtus, že neumí likvidovat penalty, přičemž zároveň šikovně nezabránil gólu, aby náhodou nepodržel všemi nenáviděného trenéra ve funkci. Naproti tomu Liverpool vyrobil svou podivnou klasiku, když už pošesté v sezoně vyhrál 2:1. Kloppův tým takhle čisté konto neudržel už desetkrát v řadě a kvótu přesně jedné inkasované branky naplnil v 11 z minulých třinácti utkání v PL.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (146)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Za sebereflexi ohledně Hurikána Btw. asi jsi to psal ještě před Olympiacosem. Tam zlomil ještě zajímavější milník. Dal nejrychlejších 20 gólů v historii LM (24zápasů). Překonal Del Piera, který to stihl za 26.

Reagovat
fantomas

Ja LM vedome ignoruju celou dobu, jinak by to bylo uz uplne neunosne dlouhy.

Reagovat
smazaný uživatel

To dává smysl.

Reagovat
Cobra

Když to budeš publikovat v pracovním týdnu vždy z rána tak ať. Dnes to v práci vyloženě bodlo ke snídani.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Vopi11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
FUnk

Reagovat
fantomas

Ted k tomu mam normalne plnej uvazek, takze dokud bude stacit energie a elan, budu to prave psat takhle pokoutne po vecerech a vydavat rano. :)

Reagovat
Zaschrona

No, co já pamatuju, tak nakonec se v Goodisonu dřív či později hromadně řvalo, nadávalo a bučelo na všechny trenéry. Na Moyese hromadně třeba při čtvrtfinále FA Cupu s Wiganem v poslední sezoně, konec druhé půle už sledoval poloprázdný stadion. Na Martíneze se před odchodem objednalo letadlo a dělal se několik desítek minut trvající pozápasový protest. Odchod Koemana nebyl úplně nepodobný a Big Sama většina fandů nepřijala od počátku, pravidelně se na něj sprostě pokřikovalo ať vypadne i když se vyhrálo. A Silva teď dopadá stejně jako ti před ním. Ani se moc nedivím, že se k nám žádný další trenér nejspíš nehrne, i navíc k tomu losu a celkově toxickému prostředí. Když to řeknu slušně, jsme v pěkné šlamastice...

Reagovat
fantomas

No tak fanouskum Evertonu primo na Goosisonu to ted holt atmosferou (zpivanim se souperi treba) prislo notne specificky, to asi od telky uplne neposoudis.

Reagovat
Zaschrona

Tak od televize asi jen ne, ale tak jsou i jiné cesty, jak o tomhle docela mít přehled. Nevím vlastně přesně, jak to s tím bučením myslíš, ale mě teda přijde, že situace byla nakonec toxická vlastně u všech manažerů od odchodu Moyese, kde už ale taky část fandů bojkotovala zápasy, návštěvnost tomu odpovídala. Od té doby nakonec byl každý odchod dost hnusný...

Reagovat
smazaný uživatel

Pobavilo ma, ako comeback chlapíka, ktorý začínal pred rokmi ako tlmočník Bobby Robsona, všetko zatienil.

Reagovat
Zaschrona

Kean na instagramu lajkoval videa, jak naši fandové zpívají o vyhazovu Silvy.

Reagovat
mul

si za odvoloanie vsak ? a koho by si chcel ako nahradu ?

Reagovat
Zaschrona

Za odchod Silvy jsem zcela jednoznačně, v posledních týdnech prokázal, že na to určitě nemá, jsou tam zcela fundamentální chyby na hřišti, které není schopný odstranit. Jako náhradu bych si představoval nějakého mladšího trenéra schopného se poučit z vlastních chyb. Nemám tušení, kdo by k nám teď šel, ale třeba takový Eddie Howe, možná?

Reagovat
cristiano.K.

proč by chodil do Evertonu?

Reagovat
Zaschrona

Proč by Klopp chodil do Liverpoolu?

Reagovat
Vopi11

Taky si říkám, když už tam je

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

aby z něho udělal nejlepší tým v Evropě

Reagovat
Zaschrona

Tak proč by pak nemohl v podobné fázi k nám jít Howe...

Reagovat
cristiano.K.

pokud mu nedáte o polovinu větší plat a není váš fanoušek by by byl nesmysl k vám jít, když se podívá na historii manažerů před ním.

Reagovat
Zaschrona

Je náš fanoušek a bere mega a půl. Silva v základu 3, když splní cíle, tak až 5. Ani nemluvě o tom, že Bournemouth je oproti nám klubík.

Reagovat
cristiano.K.

tak potom už chybí jen.... vítej

Reagovat
Zaschrona

To by ho nejdřív někdo u nás musel chtít/vyhodit Silvu.

Reagovat
Bandita_Harry

Aj to je názor

Reagovat
Cobra

Reagovat
salami

Otazka je, jestli tomu rozumi.

Reagovat
smazaný uživatel

to robia aj nasi

Reagovat
Trand

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
salami

Dobrej glosar, musim rict, ze me daleko vic bavej soucasny perlicky, hodnoceni a analyzy, nez treba ty historicky srovnavani z nekterejch minulejch glosaru. U tech historickejch zalezitosi by mi vetsinou stacila o dost strucnejsi verze, ale chapu, ze nekoho to naopak bavi vic.

Reagovat
smazaný uživatel

I na fandy Newcastlu se myslí. Přitom fakt momentálně naprosto nezajímavej klub pro neutrálního fanouška

Reagovat
smazaný uživatel

Co to je za kec, že v Evertonu se bučelo na manažera naposledy před 40 lety? Co si pamatuju bučeli na všechny manažery, které po Moyesovi vyhazovali.

Reagovat
fantomas

Buceni, skandovani s cizimi fanousky, celkova atmosfera. Ja si to tvl z prstu necucam, vychazim z rozhovoru s nekolika fanousky, kteri od tech osmdesatek realne na Goodison Park chodi.

Reagovat
fantomas

Koukam, ze mi tam zustala stara formulace, ted uz je to snad jasnejsi, jak to bylo mysleno. Neni buceni jako buceni...

Reagovat
smazaný uživatel

No, minimálně na Martíneze bučeli, co pamatuju - https://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/roberto-martinez-become-boos-buster-10592669 (sledoval jsem, bo po té první sezóně v Evertonu jsem ho chtěl do Arsenalu )

Reagovat
fantomas

I tady se pise o buceni po zaverecnym hvizdu, ne o atmosfere na tribunach behem zapasu, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

no, nevím, ke konci, co si letmo, pamatuju, dokonce Evertonians ani nevyprodávali away sektory, což u nich není zvykem. Ale zaschrona by asi potvrdil/vyvrátil.

Reagovat
Busby babes

http://sportwitness.co.uk/dont-understand-ole-gunnar-solskjaer-gamble-worth-taking-youre-football-support-wrong/

Ole Gunnar Solskjaer may ultimately fail, most managers do. Every manager at United since Ferguson has.

But what if… what if he didn’t? What if the unlikely boss managed to bring some of that glory at some point down the road?

That would be so, so special. It would be Manchester United and all the memories and connections that brings for so many people, it would be victory on steroids, a joy which is deeper than that which can be brought by an outsider.

Genuine emotion with friends, loved ones and strangers who you know feel the same way as you. There’d be nothing superficial about it, not a success, or a fix, to be quickly cast aside.

A gamble worth taking for a payoff which would, quite simply, be something else.

And if you don’t get that… you’re not doing football support correctly.

Skvely cteni o casti nasi, hlavne na twitteru, fanouskovsky zakladny. Btw jak je mozny, ze kazdej, kdo si da ted na twitteru do nicku LUHG a zlatozelenou profilovku, je totalni kreten?

Reagovat
supporter

Reagovat
sejber

Ako tak pozeram na nas los pride mi celkom tazky pritom na zaciatku sezony by som nic ine ako 9 bodov nebral. Norwich je nevyspitatelny kludne ich mozme zostelit ale aj prehrat , Brighton neporazime ani nahodou a s WHU je to jasny remizovy zapas.

Suma somarom momentalne ocakavam 4-5 bodov. Dve vyhry mi pri nasej sucastnej fazone pridu ako sci-fi.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak předně nepíšeme Zimmermann ale normálně česky Cimrman. Jára se cítil především čechem, o čemž svědčí i zápis z jeho deníku, kde vyjádřil touhu: "...vidět svou vlast Böhmen.".

Reagovat
Vopi11

Tak já to třikrát opíšu a originál založím jako vždycky.

Reagovat
El Fáňos

Emery půjde rychle pryč... zaslouží určitě víc, než 10%

Reagovat
fantomas

10 % na zaklade hlasu z / chovani vedeni. Proto je tam ta zavorka, protoze na zaklade vseho ostatniho 100 %.

Reagovat
El Fáňos

experti eurofotbalu se dost ztrapnili už je podle všeho venku a obhajovat je nemá smysl, jasný první adept na vyhazov... To je jak dělat předpověd počasí podle toho, kdo vlastní jaký deštník

Reagovat
fantomas

Coze? Jako ta narazka se zavorkou fakt neni tak tezka na pochopeni...

Reagovat
El Fáňos

má být na první místě, nikoliv na konci... a vtípky se závorkama, co to jako má být? na to není nikdo zvědavý

Reagovat
fantomas

Tak potom ten nekdo nema cist neco, co se jmenuje GLOSAR, pokud neni zvedavy na vtipky. To opet neni logika tezka na pochopeni myslim.

Reagovat
El Fáňos

já to nečetl neboj... přiznej si radši chybu a používej kód, kterému je rozumět. nazdar

Reagovat
fantomas

Lol

Reagovat
smazaný uživatel

kristepane tohle ma vic nez 9 let zrejme

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Arsènic™

@MrArsenicTM

There will be an #EmeryOut protest in the stands tonight when Arsenal face Frankfurt in the Europa League [@laythy29]

Reagovat
FFA

Ja nechapem preco tak tak natahuju.

Na 99% Emery sezonu nekokonci. Idealny cas po prehre s Leicestrom.

Ak nemaju nahradu, nech to daju Frediemu.

Momentalna situacia nikomu nepomaha, urcite ani Emerymu...

Reagovat
FFA

*idealny cas na vyhadzov bol po prehre s Leicestrom

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Trand

Protože prostě takový je naše vedení. Wenger taky dlouho přesluhoval a nikdo to neřešil. V NFL to stejný, tým co vlastní Kroenke měl 5 let trenéra, kterej měl průměrný/podrpůměrný výsledky, za celou dobu neukázal žádnej progres a vyhodil trenéra až na v průběhu pátý sezóny, když už byly výsledky neúnosný.

Reagovat
J0EL

Reagovat
jacobT

Sice som jednoznacne za Emeryho koniec, ale ten protest je vrcholne trapny.

Pre uplnost, takto vypada ten "transparent": https://twitter.com/MrArsenicTM/status/1199922947202387968?s=19

Reagovat
Hokaido

Já strašně přeju Hasenhuttlovi, aby uspěl. Být ve vedení Sotonu, tak bych s ním tuhle sezonu dojel až do konce, pokud by nebyl beznadějně poslední. Pokud se mu povede do hráčů dostat tu jeho mentalitu, bude to pro Saints jackpot.

Watford po odchodu Giampola už není takovej paklub, aby každýho trenéra hned odvolával, ale tuhle situaci jim teda ani trochu nezávidím. Ten tým vypadá, že by potřeboval ještě jednou nakopnout.

Reagovat
fantomas

Hassenhutl to ted s tim losem musi zlomit, jinak jde, to uz se nebude dat omluvit. Svym zpusobem je ten los vyhoda, svym zpusobem je to i zradny.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Busby babes

Solskjaer has 945 days on his contract as Man Utd travel to Astana. He's picked the often-maligned Jesse Lingard and several young debutants, much like Constantine VII, Byzantine Emperor, who in 945AD promoted Bardas Phokas the Elder and 3 of his sons to senior military posts.Lingard will hope to prove a better example to his young charges than Bardas, who suffered a string of defeats before being severely wounded at the Battle of Marash, during which he was forced to hide in a basement while his son Constantine was captured and ultimately killed.

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
smazaný uživatel

Stejne ten tlak kolem MU musi odpadnout. A to hlavne pro dobro klubu.

Zalezi za jak dlouho, aby treneri tam mohli zase volneji fungovat.

Po odchodu SAFa se ten tlak porad drzi nahoru a ten hype neustal ani Mourek. Rozdil je pak videt, ze oproti pusobeni v MU, tak je nyni v Tottenhamu mnohem uvolneny.

Moc velke ocekavani a bez jakekoliv trpelive kroky vede klub k zahube a k zbytecne utraceni. Navic MU maji zase dobri odchovanci a musi se s nimi dobre pracovat.

Pokud prijde kdokoliv po Oleho vyhazovu, tak ten tlak stejne neustoji. Zacne se nakupovat a utracet za hraci. Vysledek se stejne nedostavi a co potom ?

Pochetino nebo kohokoliv to tam moc nezmeni. Ne za teto situaci a uz vubec ne za situaci, kdy v PL jsou uz zase 3 dominantni treneri (Klopp, Pep, Mou). Tam prostor splnit prani vedeni klubu, vyhrat PL je temer nemozne pro MU v teto chvile. Je treba udrzet standard a pokracovat v TOP 4.

Konzistence je pro MU zasadni v teto chvile, nez trofeje a uspechy.

Reagovat
Busby babes

Mou byl na zacatku u nas taky uvolnenej, usmevavej a v pohode.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to byl i Moyes i LvG

Ale ja tu bavim o skutecny tlak, ktery tlaci vedeni a borci z rad byvalych hracu. Vsechno se mi zda az noc velky hype a pritom staci zaradit nizsi rychlost a vyckat na vhodne chvile.

Navic DNA MU vubec nesedi do dnesni dob. Tech manekynu/hraci co nemaji takove mentalitu je v kadru az moc. Bohuzel je to obraz dnesni doby a nelibi se mi, ale co s tim mam delat, ze ?

SAF prodaval i hvezdy dokud maji jine zajimy mimo fotbalu. V dnesni dobe by se mu hraci vykaslali na fenovani a zacali by bojkotovat kabinu.

Reagovat
Busby babes

chapu jak to myslis, ale SAFovi bylo taky celkem fuk, ze maj hraci mimofotbalove aktivity. Prodaval hvezdy, kdyz si zacli myslet, ze jsou vic nez tym nebo on. To byl pripad Beckhama, Ruuda nebo Keane. jinak jasny, osobnosti chybi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsou osobnosti a MU byl/je vzdy o silny osobnosti.

Tak SAF prodaval, az kdyz mel za tihle hraci nahradu.

Jedine co asi nechtel prodat byl nejspise CR7.

Reagovat
r.mrazik

no...za ruuda nahrada nebyla...za beckse nejdriv taky ne

za stama taky poradne nejdriv ne

vlastne za keana taky nemel nahradu

no...obcas to nechal trochu vyhnit

Reagovat
Busby babes

Beckham odesel a hned prisel jisty Ronaldo.

Reagovat
r.mrazik

Což nebyla náhrada a nehrát ten přátelák tak u nás není

Reagovat
Busby babes

no byla to nahrada. Odeslo prave kridlo, prislo prave kridlo.

Reagovat
r.mrazik

Prodával až když měl náhradu...a to není pravda

Reagovat
Busby babes

ted nejak nevim jak to myslis? Beckham odesel na konci cervna, Ronaldo prisel v srpnu.

Reagovat
r.mrazik

Medico píše, že Alex prodával až když měl náhradu

A já říkám, že to není pravda

Reagovat
Busby babes

jo tak. uz te chapu. No jasne, zrovna u tech jmenovanych se nahrady vubec neresily, protoze proste zacli moc mistrovat a SAF se rozhodl ze jdou. Ono taky tenkrat proc by resil nahradu, kdyz nase postaveni bylo uplne jiny a nekoho dobryho by privedl vzdycky.

Reagovat
r.mrazik

jj,ta osa tymu byla skvela...doplnit bylo mnohem jednodussi

Reagovat
Busby babes

a i jinak, proste jsme mohli jit a koupit nejlepsiho hrace Newcastlu nebo tak. To je dneska daleko tezsi.

Reagovat
r.mrazik

treba alana jsme koupit nemohli

Reagovat
Busby babes

par vyjimek bylo. ale jen par.

Reagovat
icka

Pokud si dobre pamatuju z jeho knizky tak odchod Stama bral jako svou nejvetsi chybu ne?

Reagovat
r.mrazik

Jo jo...psal, že to odhadl špatně a že myslel že stam půjde dolů a on hrál dobře ještě pár let v Itálii

Reagovat
vodka

Ruud přece odešel dost kvůli tomu, že místo něj hrával Saha a herně byl lepší než on... Stam odešel bez náhrady a místo Keanea přišel Carrick, ale to byla změna ve stylu hry, no..

Reagovat
r.mrazik

carrick prisel az za rok,co roy koncil ne?

saha mel tehdy formu,to jo...jen bych nerekl,ze byl herne lepsi

spis dotycni mazali pryc a resilo se to az pak,co dal...

Reagovat
Chazy

Jako vytlačil Ruuda ze základu a udělal z něj přebytečnýho, tak Ruud utekl.

Ten Roy fakt náhradu neměl, no. Tehdy se říkalo, že Liam Miller je nový Roy

Reagovat
r.mrazik

jj,mel tehdy super formu a ruud si musel sednout

liam miller, kleberson, djemba djemba...to byly dobry nadeje na nahradu...

Reagovat
Busby babes

hele vsak byl Ruud nas nejlepsi strelec tu sezonu. tam byli uplne jiny duvody toho, proc ho SAF posadil. Saha dal 7 golu, Ruud 21.

Reagovat
Chazy

Hele, já jen napíšu, jak si to pamatuju, ok

Saha tehdy platil za supertalenta a byl zraněný. Ale pak v zimě prakticky vyhrál MU Carling Cup, kde hrál fakt absurdně dobře, ve finále Wiganu dal gól a 3 asistence. A od tý doby se zařazoval do základu víc a víc, zatímco Ruud víc a víc seděl.

https://www.transfermarkt.com/ruud-van-nistelrooy/leistungsdaten/spieler/3407/saison/2005/plus/1#gesamt

https://www.transfermarkt.com/louis-saha/leistungsdatendetails/spieler/4015/plus/0?saison=2005&verein=&liga=&wettbewerb=&pos=&trainer_id=

Podle mě to i z těch čísel jde vidět, že Saha od toho února, kdy se hrálo to finále CC, převzal místo v základu a Ruud velmi často chodil jako náhradník. Ruudovi už bylo 30 a Saha byl budoucnost MU, chtělo se to stavět na něm

Reagovat
Busby babes

ne, Roy skoncil na konci listopadu, Carrick prisel v lete.

Reagovat
Busby babes

vubec, vsak Ruud byl nas nejlepsi strelec v posledni sezone. Rozhadal se s Fergiem kvuli Ronaldovi. pak ho za to Fergie na nekolik zapasu posadil. ale nebylo to kvuli vykonnosti.

Reagovat
icka

O co tam slo s Ronaldem?

Reagovat
Busby babes

pred finale FA cupu se mel s Ronaldem pohadat, ze neprihrava a moc hraje na sebe. A pak ho posmesne poslal brecet za tatinkem, cimz myslel asistenta Quiroze. Jenze Ronaldo to vzal doslova a dost ho to vzalo, protoze jeho tata umrel par mesicu pred tim.

Reagovat
cristiano.K.

Saha v žádném vesmíru nebyl lepší než Ruud. Ruud měl osobní konflikt se SAF, zničehonic ho přestal stavět. V tomhle jste stejně tenkrát byli rarita. Nechtění hráči odcházející z lavičku MU do Madridu. Jediný Heinze šel jako lavičkář a lavičkářem i byl.

Reagovat
r.mrazik

konzistence jo..ale ne konzistence kolem 10 mista

Mourek byl zezacatku taky sama srandicka,to neni zadna zmena

Reagovat
smazaný uživatel

Vsak pisu TOP4.

Reagovat
smazaný uživatel

Nemůže se na tebe uvolnit tlak, když jsi finančně jeden z největších klubů na světě, natož v Anglii a prakticky ti v cestě za úspěchem vůbec nic nestojí.

Nesplácí stadion, neměli žádné bany, do kádru se investují nemalé peníze a manažery si vybírají ne naopak. Být fanouškem MU neočekávám nic menšího než boj o titul minimálně, LM samozřejmost.

Reagovat
Unai

Good ebening.

Reagovat
Godwinson

Asi myslel i sektor fanoušků Interu.

Reagovat
mickey mouse

bonzák

Reagovat
mistr129

to je debil

Reagovat
Godwinson

Ale co jsem dnes četl, jsem zvědav, jestli se teda omluví Lukaku

Reagovat
kiwwi

Jesse Lingard now has more goals from open play this season, than Nicolas Pepe

Reagovat
Swarley

každý velkoklub by takového hráče mel mít

Reagovat
Busby babes

Smaldini kapitan AS.

Reagovat
Godwinson

Po té EL bych se u Emeryho klonil asi spíš k těm 100%

Reagovat
smazaný uživatel

Poch dal prvni vyjadreni k odchodu.

“I would like to thank Joe Lewis and Daniel Levy for giving me the opportunity to be part of Tottenham Hotspur’s history.

“I would like to thank also everyone I met at Tottenham, all the club staff and the football players during these five and a half years.

“Finally I would like to give a special mention to the fans who make this club so great with their fantastic support.

“I gave the best of me to accomplish the objectives I was asked for in our first meeting. There were equally tough challenges as exciting success.

“Best wishes for the future, I am sure we will cross paths again.”

Ne, ze bych od nej cekal neco jineho, ale jsem rad, ze tam nezaznelo nic negativniho. Farwell Magic one. Kdo vi, treba je Levyho masterplan fakt vyhrat nejakou velkou trofej a pak klub strelit, jako complete package s nabusenym kadrem, treningovym centrem, stadakem a uspechem v zadech. Treba se Poch jeste nekdy vrati. Moc bych si to pral.

Reagovat
Mates_Matesović

Reagovat
Cobra

Reagovat
jk

Poch je fakt sympaťák...

btw. všiml jsem si, že už poněkolikáté píšeš, že se Levy snad chce Tottenhamu zbavit. Já se přiznám, že anglický noviny moc nečtu ale o tom se fakt píše? Mi to přijde v hrozným kontrastu s tím, jak se vyjadřoval celý ENIC před výstavbou stadionu a jak chtěli podporovat celou komunitu v Tottenhamu. Ale jasný, časy se mění takže všechno je možný ale ty investice se jim snad ani nemůžou vrátit.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že jsou to předně jenom drby. https://www.football.london/tottenham-hotspur-fc/news/spurs-takeover-kraft-enic-lewis-17311182

Kraft měl zájem koupit Liverpool a asi by i měl zájem koupit tým PL. Spojení NFL a Spurs dává ještě větší smysl s novým stadionem. ENIC je investiční společnost. Z toho titulu mi připadá normální si myslet, že potom co Spurs Xkrát zvýšili(zvýší) hodnotu, tak můžou mít chuť investici zpeněžit, ve chvíli kdy se třeba budou cítit na vrcholu klubu. Ale asi nejdůležitější věta v tom článku:

However, the report is believed to be an old April fool's hoax from 2018, and there is no truth in any of the claims.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc si nemyslím, že by klub chtěli (měli) prodávat se skoro miliardovou sekyrou. Očekával bych, že k tomu může dojít až po splacení toho dluhu za staďák a NDP.

Reagovat
Hachim Mastour
Reagovat
smazaný uživatel

U Emeryho po včerejšku prosím zvednout procenta...

Reagovat
fff

Emery dnes podľa Ornsteina zrejme konci.

A Fabinho mimo celý december, 4 až 6 týždňov. Veľmi, veľmi zle pre nás.

Uvidime o mesiac, či ešte budeme v LM a ako na tom budeme v lige.

Reagovat
smazaný uživatel

proc ma nekdo vubec potrebu zminovat nejaky zraneni?....kazdej tym ma zraneny hrace, petri to k tomu a je to vzdycky nedostatek hrace. Nikoho to nezajima, jestli chybi 1,2 nebo 5 hracu, jejich problem. Zavani to sebelitosti a vymlouvanim, proc zase pool nevyhraje ligu, jako uz 30 let.

Reagovat
fff

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fff

Kde v mojom príspevku je sebalútosť a vyhováranie? O čom to rozprávaš?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

A jajaj Fab bude chybět strašně moc. Větší ztráta než Alisson na začátku sezony řekl bych. Už aby byl zpět matip aspoň obrana bude trošku pevnější.

Reagovat
Smreky

Reagovat
Smreky

Najhoršie na tom je že je to v tomto obdobi keď je každý hráč potrebný lebo nás čaká koooopec zapasov a nahustený program

Reagovat
smazaný uživatel

docasne vraj freddie, niekde sa ale pise ze nema plnu licenciu a nemoze trenovat dlhsie ako par tyzdnov

Reagovat
johnnie_boy

Byt ve vedeni, vyresil bych to asi tak, ze Arteta manazer, Freddie s Bouldem jako asistenti. Do konce sezony, pak se uvidi

Reagovat
smazaný uživatel

na to by ti arteta nepristupil

Reagovat
madlucas
Reagovat
smazaný uživatel

No tak to je skoda.

Reagovat
Golasso

je mi ho i trochu líto, ale dál to nešlo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Euphael

Fantomasových 10%

Reagovat
smazaný uživatel

nema tam 10%.

ma tam 10(0) %

Reagovat
fantomas

Boha jeho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

jak se ti zije s lehkou mentalni retardaci?

Reagovat
smazaný uživatel

lehkou?

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Euphael

Fuuu, ty jsi uplna píča synek, to uz lepsi byt retard.

Reagovat
Smreky

Emery vyhodený, fanúšikovia arsenalu oslavujú

Reagovat
fantomas

Polibek smrti

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele