Anglický glosář: O "tutovém" sestupu Norwiche a Dycheově magii

12.08.2019, 20:25
Názory a komentáře
Úvodní kolo nového ročníku anglické Premier League je za námi, a tak nadešel čas představit nový pravidelný seriál. Není to sice vaše oblíbená Kostka, ale poselství zůstává: originálním způsobem — a s notnou dávkou sarkasmu i pofidérního humoru — shrnout hlavní události a trendy uplynulého víkendu...

Byť hlavní cíl skutečně nikam nemizí, formát se mění dosti podstatným způsobem. Tradiční all-stars se stává pouze měsíční záležitostí a namísto pevných sekcí typu "gól/zápas kola" se dostavují sekce pomíjivé.

Jaký způsob ohlédnutí vlastně zvolit jsem zvažoval několik posledních dnů v kuse. Nakonec jsem dospěl k tomu, že bude nejšťastnějším řešením nechat dění daného kola určovat formát glosáře, nikoliv naopak.

Doposud bylo zvykem mít jasně danou kostru a během zápasů se soustředit na to, jak té kostře učinit zadost. Tentokrát žádné takové limity mít nebudeme.

Tento koncept je tedy v zásadě dynamický a flexibilní. Některé segmenty budou pravidelnou složkou glosáře, některé se budou klidně na dlouhé týdny vytrácet; dnešní glosář je poměrně dlouhý, ten následující klidně může být poloviční. Vše je odvislé od "materiálu". Teď ho je k samotné Premier League ažaž, jindy možná ať už z donucení, nebo dobrovolně, sáhneme do nižších ligových pater.

Bude to takhle fungovat? Těžko říct, stále je to spíše experiment, který neustále balancuje na hraně seriózní statistické analýzy a lecčeho dalšího, co lze považovat za její protipól. Bude vám to takhle vyhovovat? To lze říct ještě hůře. Ale bude to takhle více bavit mě samotného? Dozajista. A to s sebou nese alespoň jednu záruku: obsah bude vždy připravován s patřičnou něhou (a zvláštní porcí pozornosti věnované Twitteru).

Závěrem úvodu se sluší předeslat ještě jedno: pokud vás nazlobí nějaký podtitulek a máte nutkání mě okamžitě seřvat v diskuzi, neostýchejte se prosím číst dále — následující odstavce nutně nemusí, ale taky klidně mohou argumentovat proti. Seřvat mě vždy můžete nejpozději tehdy, jakmile se opřu do vašeho klubu, což se nevyhnutelně v určitém bodě stane, protože Manchesteru City — troufám si tvrdit — nikdo z vás nefandí...



Velká debata


Definitivní řešení diskuze, která zachvátila všechny kouty sociálních sítí a mediálních prostorů.

Předmět debaty: Výkon Norwiche proti Liverpoolu.

Původní argument: Norwich ke své obnovené premiéře na velké scéně přistoupil naivně. "Tohle neberu. Neříkám kompletně změnit způsob hry, ale aspoň si nepočínat takhle hloupě, naivně," kroutil hlavou expert Sky Sports Jamie Carragher. "Norwich vypadá, jako by měl inkasovat z každého útoku Liverpoolu. Vpředu paráda, ale s takovým bráněním se nemůžete zachránit," přisadil si Ian Darke z BT Sport. "Velmi naivní," začal Alan Shearer svůj rozbor v rámci Match of the Day.

Stačí pár příkladů a mediální diskurz je zřejmý: Norwich postoupil díky skvělé ofenzívě, která byla při nefunkční obraně schopná přestřílet kohokoliv, to není žádné tajemství, a čtyři inkasované góly za 42 minut tedy byly jasným důkazem toho, že během léta na ničem nedokázal zapracovat a nechal se za tvrdohlavého opakování týchž chyb prostě jen vláčně strhnout proudem Premier League. Na sociálních sítích se — jak už bývá zvykem — tradičně zacházelo ještě dále: Norwichi se začerstva vypisovalo parte.

Protiargument: Norwich v loňské sezoně League Championship nastřílel nejvíce gólů od Bournemouthu 2014/15, a pokud jste od jejich postupu Cherries v Premier League sledovali byť jen po očku, nemohlo vám uniknout, že ani jim to bránění příliš nejde. Během své nováčkovské sezony Bournemouth prohrál 1:5 s Manchesterem United i Tottenhamem, poměrem 1:4 padl s Chelsea a jasně 1:3 prohrál dokonce i s později sestoupivším Norwichem. Přesto sezonu zakončil na 16. příčce se 42 body.

Jak praví staré fotbalové zaklínadlo: pokud to opravdu umíte, útok může být vaší nejlepší obranou. Bournemouth se tehdy zachránil i proto, že se v průměru na zápas zmohl na devátý nejvyšší počet střel ze všech nováčků v tomto tisíciletí. Kanárci v pátek v téže první půli, kdy inkasovali čtyřikrát, sami pálili sedmkrát a z toho pětkrát po průniku/donášce do vápna. Pukki snižoval osmou střelou zvnitřku pokutového území. To vše proti Liverpoolu, který v minulé sezoně soupeřům za zápas a odkudkoliv povolil v průměru osm střel, a nikdy nikoho v ročníku 2018/19 na Anfieldu nenechal vystřelit tolikrát jako Canaries.

Nedávná historie potvrzuje, že receptem na sestup není nutně špatná defenzíva, nýbrž špatná ofenzíva. Jak lze vyčíst z tabulky níže, v každém z posledních čtyř roků se zachránil jeden tým, který dle metriky xGA* bránil dobře. West Bromwich 2017/18 byl dokonce nadprůměrem celé ligy a stejně se pakoval, protože sám zapomněl dávat góly. Celkově před rokem v Premier League zůstávaly čtyři z pěti týmů, jež inkasovaly 60+ gólů. Bournemouth se letos zachránil s pohodlným náskokem 11 bodů i se třetí nejhorší obranou. A tak dále...

obrázek

Samozřejmě, děravá obrana vás klidně může stát prvoligovou identitu, ale určitě není takovým predikamentem, jak se mnozí tváří. (Mimochodem tentýž Jamie Carragher, jenž "tohle nebral", úvodem zápasu zahlásil následovné: "Norwich bude hrát stejně jako v minulé sezoně, a ono to půjde, krásné sledovat".)

Ale... Bournemouth není Norwichi stylisticky tolik podobný a ve finále ani nepostupoval stejným způsobem. Jejich poslední sezona v League Championship obnášela 22 čistých kont a 45 obdržených gólů. Norwich nul registroval jenom tucet a obdržel o 12 gólů více. Bournemouth prokazatelně umí bránit lépe, a taky si k prvotní záchraně pomohl sedmi čistými konty. Toho tenhle Norwich není schopný.

Jo, jenže... bylo to vlastně opravdu tak špatné, jak se všeobecně říká? Komentáře o "naivním, leč zábavném" Norwichi dávají tušit, že se Farkeho mužstvo jen bezhlavě hnalo dopředu a Liverpool trestal, přestože ani jeden z gólů nepadl z protiútoku a metoda expected goals v konečném zúčtování jasnému favoritovi přisuzovala "pouhých" 1,6 gólů. Blbý vlastní gól z první desetiminutovky už přece podlomil kolena i lepším, zkušenějším mančaftům. Pak se holt Norwich svezl. Opět — to se prostě stává.

Když se navíc zaměříte na individuální výkony obránců, levý bek Lewis defenzivně obstál a levý stoper Godfrey byl po většinu času vyloženě skvělý. Není to ve finále akorát o tom, že 19letý (!) Max Aarons ještě přirozeně nemá vychytané všechny poziční návyky či postavení v soubojích 1 na 1, a především pak o tom, že je Hanley obyčejný nýmand, který zdaleka nedosahuje kvalit zraněného kapitána Zimmermanna?

Nevyžádaný pohled neutrála: Hele, to je všechno fajn, ale snad se aspoň shodneme na tom, že bylo tuze zábavné sledovat, jak se fandové Arsenalu a Tottenhamu předháněli, kdo dřív rezignuje na to, že proti jejich klubu později v sezoně Norwich dvakrát udrží čisté konto. A taky... jak moc naivní je vyslat hráče na plac za stavu 0:0 bez udání pokynů, abyste za čtyři minuty sledovali vítězný gól soupeře?

Konečný verdikt: Jakýkoliv názor na Norwich po tomto prvním kole by měl být automaticky vydělen počtem bodů získaných Liverpoolem v minulé sezoně Premier League. Může tohle být předznamenání černých zítřků? Jistěže. Ale stejně jako debakl West Hamu s Manchesterem City (0:5) to spíš nevypovídá o ničem jiném než o síle zcela suverénní první dvojky ročníku 2018/19. Liverpool v poslední sezoně Premier League uštědřil 4+ branky devíti různým týmům včetně pátého Arsenalu. Pokud vezmeme v potaz i Ligu mistrů, můžeme na tento seznam přidat Crvenou zvezdu, Porto a jistou Barcelonu.

Dostat od jednoho z nejdominantnějších ofenzivních týmů poslední půl dekády na úvod sezony čtyři góly není žádná donebevolající ostuda, kór pro nováčka. West Ham si stejným direktem prošel v prvním kole minulého ročníku a nakonec ho dělilo pět bodů od pohárů. (Ne vážně, je tohle nový recept Kladivářů na top10?)

Tři unáhlené závěry


Konstanta úvodních kol — tzv. "hot takes", provokativní soudy vynášené na základě pár minut.

#1 Zachrání se i další dva nováčci

Dobře, já sice závěrem předešlé velké debaty nic jako záchranu Norwiche neavizoval, nicméně "hot takes" mají z podstaty věci provokovat, a tak zde nemá smysl se držet zkrátka. Pokud jsme si koneckonců ukázali, že funkční ofenzíva tradičně vede k záchraně, potom po výkonech Lewise, Cantwella, Buendíi, Pukkiho i Leitnera (který měl startovat) vážně nelze mít o Kanárky přehnané starosti. Norwich může zůstat v klidu.

Co se dalších nováčků týče, dojem je též pozitivní. Vůbec nejlépe se vyšší scéně přizpůsobil Chris Wilder na lavičce Sheffieldu United. Blades nikdy nevypadali příliš zranitelně, když útočili s ambicemi i se zdravou rozvahou, nasazení pravého středního záložníka Lundstrama se ukázalo být klíčovým k umlčení tradičně vlivného křídla Ryana Frasera, a obvykle efektivní tandem Joshua King-Callum Wilson též nebyl k nalezení. Vyrovnání nakonec sice přišlo později, než by bylo bývalo zdrávo, ale zasloužené bylo zcela stoprocentně.

Aston Villa zkolabovala, ale na úvodní dvě třetiny zápasu neradno zapomínat. Během prvních 64 minut Tottenham ve svém diamantovém rozestavení marně hledal recept na hluboký, kompaktní a poměrně úzký blok Villans, když si vytvořil všehovšudy 12 palebných pozic. Pak na hřiště dorazil jakýsi Eriksen a jeho všeprostupující energie a invence již vedla k devatenácti střelám za 26 minut. Sám sice nezaznamenal ani gól ani asistenci, ale o tom, nakolik to dánský špílmachr pro Tottenham strhl, věru netřeba debatovat. Aston Villa si tedy ze zápasu bere pořádnou lekci, ale zároveň Dean Smith rozhodně má na čem stavět. Stoperská dvojice Engels-Mings chvílemi vypadala vyloženě světově, a to jak ve vzduchu, tak na zemi, s míčem i bez něj, a záložníci Grealish s McGinnem nabídli přesně ty avizované průběhy středem hřiště.

Nakonec všichni nováčci zaznamenali v prvním kole gól, což může znít banálně, ale ve skutečnosti se to nestalo od sezony 2012/13. Onen ročník možná čirou náhodou, možná nikoliv, zůstává jedním z těch lepších nováčkovských. Reading sice hnedka sestoupil, ovšem Southampton finišoval čtrnáctý a West Ham rovnou vyletěl do první desítky. Není zas tak složité si obdobný scénář představit i s ohledem na tuto sezonu.

#2 Bournemouth by měl zapomenout na hru se třemi stopery

Hned v prvním kole jsme viděli pár výtečně exekuovaných herních plánů vázaných na formace se třemi stopery. Brighton za užití tohoto rozestavení deklasoval 3:0 Watford, když ten prostřední ze tří stoperů Lewis Dunk několikrát vhodně vystoupil z řady, aby se pak vytasil s touto asistencí u posledního hřebíčku do rakve. Sheffield United potom v souboji dvou takových systémů vyválčil dobrý bod v Bournemouthu.

Zatímco přitom Chris Wilder nacházel podobného generála jako Dunka ve svém prostředním stoperovi Eganovi, který koordinoval, kdo zrovna vystupuje s míčem, a navíc sám čtyřikrát nahrával do útočné třetiny, Bournemouth tenhle element zoufale postrádal. Blades záhy stačilo mechanicky presovat Mephana (RCB) s Akém (LCB), a měli vlastně vystaráno. Cook totiž balon nikdy nevyveze a přesně nerozehraje.

Dřív to přitom s takzvaným liberem bývala ta cesta. Dnes se ve věci rozehrávky typicky spoléhá na oba krajní stopery, a zrovna v případě Bournemouthu je vážně nad slunce jasné, kdo že je ten nejlimitovanější ze středních obránců. Blades takhle mohli v klidu napadat jen se dvěma hráči a zbytek personálu soustředit níže v poli, kde to pak většinou vypadalo, jako by Bournemouth dočista neměl zálohu. Bezradné přihrávky mezi stopery byly pro Cherries na minutovém pořádku, v obou poločasech.

Eddie Howe by se tedy alespoň pro tuto chvíli měl vrátit k rozestavení se dvěma stopery. V minulé sezoně Bournemouth odehrál své patrně nejlepší zápasy s Lewisem Cookem (který je od začátku prosince takřka nepřetržitě marod) či Davidem Brooksem v záloze, kteří jsou oba ochotní vypomoci vzadu s rozehrávkou, avšak teď trenérovi nebyli k dispozici. A pokud formace se třemi stopery měla maskovat jejich absence (což vzhledem k předešlým zkušenostem nejspíš měla), potom se tenhle účel naplnit nepodařilo ani zpola.

#3 Match of the Day se definitivně zaprodalo

Už jen sledovat průvodce Dana Walkera, kterak nám před výkopem nového ročníku populárního Match of the Day nadšeně vysvětluje koncept zeleného plátna, jako bychom ještě dnes čekali na uvedení Avataru do kin, bylo poněkud... zvláštní. BBC se otevřeně tetelilo, že ačkoliv se obrátilo na prostory o menších reálných rozměrech, díky zázrakům téhle nové technologie to tak vlastně vůbec nevypadá, a žádný divák tudíž nebude ochuzen o to nejdůležitější — iluzi obludného obýváku s FIFA16 stadionem v pozadí.

Fantaskní studio ovšem nebylo nic až tak nového. Kdežto Linekerovo rozloučení, to byla jiná písnička. Nebo teda spíš zaklínadlo. "Expelliarmus," prohlásil fotbalový guru BBC s obličejem šibala a všechny nás tím vskutku dočista odzbrojil. Osobně bych tedy při výběru z referencí k Harrymu Potterovi raději sáhl po "Wingardium Leviosa" a vzápětí nechal kameru chvíli tajemně levitovat, ale to už je holt věc názoru.



O kom jsme se nic nového nedozvěděli


Variace na hojné články ve stylu "Five Things We Learnt About...", akorát převrácená naruby.

Everton

Everton chtěl původně proti Crystal Palace navléknout své zbrusu nové venkovní dresy, jenže jejich barevná kombinace — většinou popisovaná jako modro-(korálově)červená — by dle vedení ligy příliš souzněla s tradičními červenomodrými trikoty Crystal Palace, a protože tradiční červenomodrý trikot se od domácího Crystal Palace samozřejmě nedal dopředu čekat, Everton ani neměl připravenou záložní variantu, a v důsledku musel potupně sahat ke třetím, bílo-bleděmodrým dresům z loňské sezony.

Tahle předzápasová fraška se nakonec ukázala být dokonalou metaforou pro to, co se záhy dělo na hřišti. Stejně jako na jaře se na Selhurst Parku hrálo bez branek, a pokud si minule dle metriky expected goals Everton zasloužil vstřelit 1,2 gólů, tentokrát si vytvořil palebné pozice tak akorát na 1,1 gólů. V obou zápasech Toffees vtěsnali mezi tři tyče Crystal Palace všehovšudy trojici svých střeleckých pokusů. Stejně jako v předešlém ročníku Everton dohrával první kolo o deseti. Same old same old... jako ten dres.

(A když už jsme u toho, Crystal Palace předevčírem doma zapomnělo skórovat už podeváté od začátku minulé sezony. Ani pro ně se tedy nejednalo o žádný krok do neznáma. Náběh na pátou sezonu z posledních sedmi, kdy Eagles skončí na dně střeleckých tabulek Premier League v domácím prostředí?)

Burnley

Sean Dyche a jeho "juju". To se snad nikdy neomrzí.

xG skóre: Burnley 1,01—1,19 Southampton
Reálné skóre: Burnley 3—0 Southampton

Jistěže. Kolikrát jsme tohle jenom v uplynulé sezoně viděli? Exhibit A: výlet Burnley na Cardiff. Domácí měli čistě teoreticky nárok na 1,5 gólu, přičemž ze svých třinácti střel zvnitřku pokutového území vytěžili gól jeden jediný. Nevadí, protože hosté si vytvořili šance, které by správně měly vydat maximálně na 0,1 gólu, čili... nula gólů. Výsledek? 1:2. Sám Michael "xG Guru" Caley tehdy na Twitteru jenom hlesl "lol omg".

Man Utd se letos v lednu muselo spokojit s bodem za plichtu 2:2 poté, co Burnley odolalo miliardě střel a samo zavěsilo dvakrát z pouhých šesti pokusů. Vcelku loni Clarets soupeřům povolili nejvíce střel (640) a sami pálili častěji než jediný tým (Brighton). Přesto měli záchranu v kapse již nějaká čtyři kola před koncem.

Minulá sezona zároveň nebyla žádnou anomálií. Však se zeptejte takového Manchesteru City, jak se mu vedlo na Turf Moor v únoru 2018; nebo jak se tam za dva měsíce měl Leicester. Liverpool předtím v září nějakou záhadou nedovedl ke zdárnému konci duel, který na xG vyhrál suverénně 2,1—0,4. Jenom v srpnu 2017 Sean Dyche neuvěřitelně zaklel dva londýnské stánky, když Burnley z xG o kombinované hodnotě 1,6 na Chelsea a Tottenhamu vytěžilo rovnou čtyři body za výhru 3:2 a remízu 1:1. A jako jasně, můžete stokrát namítat, že tyto "očekávané góly" tím pádem zkrátka neodpovídají, a pravdou je, že každá taková metrika má své rezervy, ale jak vidno výše na případu sestupujících týmů, svou vypovídající hodnotu xG prostě má.

Burnley akorát ovládá černou magii. Racionálnější vysvětlení jednoduše neexistuje. Je načase se s tím smířit.

Manchester United

Ole Gunnar Solskjaer udělal oproti dubnovému střetnutí s Chelsea na Old Trafford hned pět změn v sestavě a vytasil se dokonce s nejmladší zahajovací jedenáctkou otevíracího víkendu (což je ve srovnání s Norwichem docela kumšt), ovšem i tak se jednalo o velice povědomý Manchester United.

Red Devils vesměs rezignovali na kontrolu středu hřiště — do penalty ze 17. minuty jen 37 % držení míče; Jorginho s Kovačićem v počtu přihrávek předčili celé záložní trio United — ale to nevadilo, protože Frank Lampard se rozhodl nasadit Barkleyho, Mounta a Pedra s výslovným pokynem, aby se vůbec neopovážili vracet na vlastní polovinu, což byla voda na mlýn pro Rashforda, Martiala a později též Pereiru nebo Jamese. Pokud United něco opravdu umí, jsou to rychlé brejky a cílevědomý finiš. A pokud Solskjaer dříve svou vizi shrnul do dvousloví "rychlost a síla", tak právě tyto zbraně včera jeho svěřenci vystavili na odiv.

Navíc, k čemu nějaký diktát uprostřed pole, když stačí jeden letmý švih Pogbovou kopačkou a je po všem?





Narativ je mrtev, ať žije narativ


Fotbaloví fanoušci na černé série nedají dopustit. Rekordy jsou příliš pozitivní; táhnoucí se cizí neštěstí, to je teprve to pravé žrádlo. Proto byli v sobotu všichni na Twitteru tolik natěšení na další srpnovou bídu Harryho Kanea. Co na tom, že se trefil už v předešlých dvou srpnových vystoupeních v PL; vyhořet teď proti Aston Ville, je stará kletba nenávratně zpátky, to dá rozum. Bohužel, útočník Tottenhamu se prosadil rovnou dvakrát a zařídil tak Spurs už druhou srpnovou výhru v kariéře. Prvních čtrnáct pokusů vem čert.

Naštěstí pro všechny škarohlídy se v témže utkání podařilo potuplovat jiné osobní prokletí: Jack Grealish z Aston Villy nyní prohrál už devatenáctkrát v řadě, což je nejdelší taková šňůra jednoho hráče v historii Premier League, která se nyní táhne až do sezony 2014/15, kdy si odbyl jen dva starty. Co je na tom ale ze všeho nejsmutnější, potažmo nejpříhodnější: zatímco v první půli rozjížděl zajímavé akce a nahrával do velké šance Trézéguetovi, v 86. minutě si Grealish ukousl příliš velké sousto a založil tak vítězný gól Kanea.



Nejdůležitější zjištění týdne


Teemu Pukki v pátek skóroval hned při svém debutu v Premier League a v barvách Norwiche se hvězdných obránců Liverpoolu naotravoval ažaž, když stejně jako při gólu dále ještě asi třikrát, čtyřikrát lišácky zabíhal za obranu. Samozřejmě, kdokoliv ovládá základní finštinu, toho taková skutečnost nepřekvapila. "Pukki" totiž ve finštině znamená "koza", přičemž koza se anglicky řekne "goat" a GOAT je — jak známo — anglický akronym pro Greatest of All-Time (nejlepší všech dob). Takže tady to máte, věčná debata Messi versus Ronaldo rozřešena. Nejlepším hráčem planety je Teemu Pukki. Věděl to už Carl Jung; nominativní determinismus nikdy nezklame.

Za toto zjištění náleží velký dík Nině Lindholm.



Nejzbytečnější statistika kola


Divock Origi se v pátek stal teprve 13. hráčem v historii Liverpoolu, který se trefil při každém ze sedmi dnů týdne. (Pátek... třináctý... není divu, že se po Origim dál už nikdo netrefil. Reds mají pro tuto sezonu utrum.)

Poděkování za tento zbytečný příspěvek náleží vrchnímu statistikovi Liverpoolu FC.



obrázek

Billy Sharp slaví svou první branku v Premier League. Zdroj: sufc.co.uk




Satisfakce kola


Dva obvyklí tahouni Sheffieldu United se dočkali. Oliver Norwood již v předešlých dvou sezonách pomáhal k postupu Brightonu i Fulhamu, aby se následně uklízel novým posilám a nakonec si nahoře vůbec nezahrál. To Blades ho již podrželi a hned se ukázalo proč; Norwood je jejich nepostradatelným metronomem a quarterbackem sedícím hluboko v poli a rýsujícím přihrávky na libovolnou vzdálenost.

Příběh víkendu nicméně napsal Billy Sharp, třiatřicetiletá kovaná legenda Football League, jež sdružuje tři soutěže pod Premier League. V jejich rámci Sharp nasázel úctyhodných 227 gólů, kdežto v PL si doteď odkroutil 20 minut v dávné sezoně 2012/13. V sobotu mu stačilo osmiminutové cameo na srovnání zápasu.

Jedna úchvatná statistika bokem pro vášnivé nerdy jako já: pokud by stejný poměr gólů v Premier League a Football League dodržel i Alan Shearer, ve druhé, třetí či čtvrté lize by se za svou kariéru trefil dokupy 59020krát. Hehe. Vřelé díky Richardovi Jollymu za tuhle matematickou robotu, můj den je úplný.



How is this still a thing...?

Inspirováno nahodilými web speciály pořadu HBO Last Week Tonight with John Oliver.

Měřítkem fotbalistovy kvality dle Petra Rady jsou žongly, pro Pepa Guardiolu je to zase hráčův účes.

"Rodri pro nás bude neuvěřitelnou posilou. Rodri nemá tetování, nenosí náušnice. Jeho vlasy... vypadá jako štítový záložník. Takový musí štítový záložník být," prohlásil manažer, jenž holiči i ve svých bouřlivých letech hlásil prosté "na ježka".

V případě Guardioly tedy dává jakýž taký smysl, že se zhlédl zrovna v Rodrim, který neuznává ani Instagram, a je tak učiněnou antitezí k mnohým svým vrstevníkům.

Samo o sobě je nicméně zarážející, že taková smyšlená korelace mezi výkony na hřišti a účesy — respektive módním stylem, potažmo celou personou celebrity na sociálních sítích — nadále přežívá. Když někdo za jeden turnaj vystřídá dva až tři typy vlasové pokrývky, je to možná úsměvné, ale to je tak celé. Dokud fotbalistovi v běhu neplandá tuze dlouhá ofina před očima a nebrání mu tak reálně v rozhledu, je jakákoliv frizúra prostě jen tím — frizúrou.

Předpokládat, že pár hodin u kadeřníka či tatéra snad dramaticky naruší něčí koncentraci, ba automaticky určuje něčí životní a herní styl, to je přece pošetilé. Člověku může naráz záležet na jeho vzhledu i na poctivém výkonu jeho povolání; tyhle dvě věci se navzájem nevylučují.



Why is this a thing at all...?


Od klasického Muže zápasu jsme se hnuli ke Králi zápasu a Sterling musel být rovnou Císařem zápasu.




*Očekávaný přísun gólů na základě kvality střeleckých příležitostí; metodologie vysvětlena zde samotným autorem a vyhodnocena jako ta vůbec nejlepší jiným autorem zde.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (243)

Přidat komentář
wishmaster

ak ma byť toto náhrada za Kocku, tak to beriem všetkými desiatimi

Reagovat
Ligter

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
smazaný uživatel

i kdyz videa golu a ostatniho by mi chybela

Reagovat
fantomas

Pogbova asistence > všechny videa světa.

Reagovat
smazaný uživatel

to jsem nejak minul, obecne mam nejaky divny problem s embedovanym youtubem v clancich, proto mi vyhovoval ten prehravac, do ktereho to dava usty

Reagovat
fantomas

Ah, jo asi na Streamable taky přejdu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Jinak ve vší vážnosti, bude to do určitý míry collab s Ustym, takže měsíční kostka zůstává se všema náležitostma, jen jí možná budu občas psát já a Usty jen grafika, v závislosti na jeho času.

Reagovat
Zaschrona

Reagovat
SIRBRANIKE

Ne asi, super práca.

Reagovat
Y.N.W.A

taky díky

Reagovat
FUnk

Reagovat
salami

ja kostku nikdy necetl, ale tohle vypada slibne

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
pingla

ten druhý odkaz

Reagovat
smazaný uživatel

Hezké Akorát sis mohl klidně půjčit náš jarní název s Ustym "Anglický týden". Glosář mi bohužel připomíná Mádla s Hoškem

Reagovat
fantomas

Vidiš, to sem ani nezaregistroval. A to sem název zprvu s Ustym konzultoval... ani to nenahodil.

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě je ta metrika xG zbytečná, neobjektivní a nic neříkající statistika. A potvrzuje to právě Burnley.

Reagovat
Counter

xG je užitečné. Burnley je výjimka, která ukazuje, že xG není dokonalé. Důvodem těchhle výkyvů je několik - na jedné straně kvalitní brankáři, na druhé zase vysoké procento gólů hlavou, které bývají v xG nízko ohodnocené.

Třeba loni mělo Burnley ve výsledku za celou sezonu hodnoty xG i xGA takřka totožné se skutečným počtem vstřelených a inkasovaných branek (alespoň podle Understatu). Rok předtím to byla jiná šílenost, ale právě ta loňská sezona ukázala, že je to neudržitelné.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

Ale jako našel jsem tenhle Knutsonův thread, který je fakt šílený

https://twitter.com/mixedknuts/status/915903461077766144

Reagovat
fantomas

Ahhh, ted mě sere, že sem o něm doted nevěděl.

Reagovat
Counter

https://statsbomb.com/2018/09/are-manchester-united-and-burnley-just-regressing-to-the-mean/

A nevím, jestli jsi viděl tenhle článek (odsud mám právě ten thread).

Reagovat
TopinB

Reagovat
vodka

Burnlety je hlavně celkově specifické, proti nim jdou střely z dobých pozic (blízko lajny), ale v neuvěřitelně zahuštěném prostoru, kde má na to útočník až na výjimky strašně málo času a většinou to není nijak precizně vypracovaná pozice. Zároveň, aspoň podle mého pocitu, to má golman "lehčí", protože pokud to útočící hráč nenapálí v tom úhlu a zlomku času, který má, tak to budou jejich hráči tečovat/blokovat. Proto ať už za ně chytal za poslední 3 roky kdokoliv (Pope, Heaton Hart), tak to vždycky vypadalo na spoustu zázračných zákroků golmana, přitom tam pořádně nebylo kam jinam střílet.

Reagovat
vodka

a s tím minimem času a nepřipravenou pozicí jde samo ruku v ruce kvalita zakončení teda...

Reagovat
Counter

Přihodil jsem ten svůj dodatek moc pozdě

Ale v případě Harta to tak právěže nevypadalo, s jeho nástupem do brány přišlo pro Burnley výsledkově nejhorší období. Pak ho vystřídal Heaton a bylo to v druhé půlce sezony zase staré dobré Burnley.

Reagovat
vodka

může být, ale Hart tam taky občas vytáhl něco, co vypadalo jako zázračný zákrok a pak při opakovačce vyplynulo, že to vlastně nebylo pořádně kam jinam střílet (i když pravda, měl tam i pár krásných zákroků po střelách z dálky)

Reagovat
Counter

+ další diskutované zdůvodnění bylo, že brání v hlubokém a početném bloku, který spoustu střel zablokuje a obecně soupeřům ztěžuje zakončení, jakkoli se na papíře může jevit solidně (obzvláště ve větším množství).

Reagovat
John Obi Mikel

V případě Guardioly tedy dává jakýž taký smysl, že se zhlédl zrovna v Rodrim, který neuznává ani Instagram, a je tak učiněnou antitezí k mnohým svým vrstevníkům.

Mimochodem, Olivier Giroud taky nemá instagram.

Reagovat
SunFells

Olie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kucka

Reagovat
Mastný Chobot

Ani ja Chobot

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
wyqinac

taky ne

Reagovat
Uwe háže buly

K čemu je Instagram vlastně dobrý?

Reagovat
Kovi81

k nicemu, to je fakt uplne zbytecne socialni sit.

Reagovat
Trand

To není pravda, já tam třeba často nacházím inspirace na cestování, navíc tam můžeš nahlídnout trochu do zákulisí třeba svých oblíbených hráčů, pokud tě zrovna tohle zajímá, protože dneska už na facebook nikdo nic nepíše. Podle mě je to celkem fajn síť, pokud na tom člověk není závislej a nemusí přidávat deset příspěvků denně. Jasně, že pak jsou lidi, co choděj na akce jen kvůli tomu, aby si to mohli pak dát na instagram, že tam vlastně byla, ale tak to je už úplně jiná kategorie lidí.

Reagovat
smazaný uživatel

čo sa týka tých hráčov a oblúbených klubov, na toto je najlepší twitter

Reagovat
Trand

Tak já to uváděl jen jako jeden z argumentů, já na instagramu sleduju 2 fotbalisty.

Reagovat
Vincent Vegan

můžeš si prohlížet do zblbnutí úžasné nablýskané fake životy influencerů, attention whores, koček a lidí, kteří jídlo raději fotí, než aby ho jedli

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá náhrada na pohonenie, keď máš zablokované porno stránky v práci/škole

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
John Obi Mikel

Můžeš tam sledovat své kamarády, oblíbené hráče, herce apod.

Nebo se tam občas pochlubíš svojí vlastní fotkou/videem.

Reagovat
Uwe háže buly

Jo, to jsem pochopil, ale nepochopil jsem právě, k čemu to je dobrý..

Reagovat
John Obi Mikel

Víš co dělají tvoji kamarádi, oblíbení hráči, herci apod.

Nebo umožníš ostatním vědět, co děláš ty.

Reagovat
smazaný uživatel

Nezajímá mě, co dělají jiní lidé a nechci aby jiní lidé věděli, co dělám já. Takže nic pro mě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Uwe háže buly

taky jsem to moc nepochopil.

Reagovat
John Obi Mikel

Tak tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Můžeš tam ukazovat jen to, co chceš aby ostatní viděli. Takže se dá vytvořit iluze jaký jsi úspěšný, jak se máš dobře, jaké dobré jídlo jíš. A časem se staneš závislým na palcích nebo co se tam používá, místo aby sis vychutnával reálné okamžiky, začneš přemýšlet co a jak vyfotit, aby to co nejlépe vypadalo na instagramu. A nebo to dělat nemusíš a můžeš sledovat ostatní, kteří to tak dělají

Reagovat
Kovi81

Reagovat
elChe

ten na fotce vypada jak zrzavej jarda kuzel...

Reagovat
iamek

Darmian pryč . Ještě Rojo prosím

Reagovat
iamek

Aha. To jako rok bude lestit tribunu a pak odejde zadara?

Reagovat
wild

My nevieme predavat, takze ma to vobec neprekvapuje. Este ockavam, ze mu predlzime zmluvu o 4r a zostane tu navzdy ako ti krypli Jones, Smalling ci Rojo

Reagovat
iamek

Tak dvě CB nechat musíme a snad po sezóně někdo vypadne, ale Darmian je úplně zbytečný. To bych ho tam poslal rovnou hned zadara

Reagovat
Rakoid

Reagovat
stas87

Nie je to až príliš dlhé? Mám problém to prečítať celé.

Reagovat
fantomas

...

Reagovat
stas87

Viem že práve ja sa tiež rad rozpisem, ale toto je fakt dosť dlhe na mna. A to čítam dlheckanky rad. Ale číta sa to dobre, obsahovo je to dosť dobre a prínosné. Vyšli tu už väčšie blbosti.

Reagovat
fantomas

Tak jako... sou to ve finále spíš bullet points, takže mi to přijde stravitelný stylem, že jo, je to prakticky dlouhý, ale člověk si toho ani nevšimne, páč skáče z jednoho bodu na druhej.

Ale já sem samozřejmě zaujatej.

Reagovat
Counter

Docela by mě zajímalo, kolik lidí to vážně přečte celé.

Reagovat
fantomas

Co, proč z toho děláte nějakou knihu?

Dyt je to 3,3k slov. To je jak Winners a Losers od Storeyho. Myslim adekvátní délka k celýmu kolu.

Reagovat
Kixi Syhimour

To bude pravidelné?

Reagovat
fantomas

Doslova první odstavec.

Reagovat
Kixi Syhimour

slušné, si to přečtu až ráno, mohlo mě to napadnout, ale už jsem moc znaven, sorry

Reagovat
Kixi Syhimour

+

Reagovat
protiproudu

Reagovat
Counter

Kniha to není, jen je to takové roztahané/roztříštěné. Což není tvoje chyba, jde spíš obecně o zobrazení článků na EF v příliš úzkém sloupečku.

Storey se mi čte parádně, roli hraje určitě webdesign, ale asi i to, že je to v jeho podání takové koheznější.

Reagovat
fantomas

Tomu uplně nerozumim zrovna. Storey má ten nejzákladnější design, text bez obrázků a jediný vytržení z normálu je tučně/kurzíva. Jasně, čte se skvěle, protože píše neskutečně, ale... že by tý čtivosti nějak nahrával formát? Spíš si je evidentně vědomej toho, že to "uhraje" svym stylem psaní.

Reagovat
fantomas

... což já zase tak sebevědomej nejsem. A diskuze se většinou shoduje, že sou moje články naopak moc černobílý. Tak teď sem asi zašel až moc do druhýho extrému.

Reagovat
vodka

naopak tohle je super shrnutí, kostka byla spíš spíš souhrnem očividného, tady jsou vypíchlé zajímavosti, které třeba mě už nebaví hledat...

Reagovat
fantomas

Tak fajn, to byl přesně účel.

Reagovat
TopinB

Reagovat
Wat

Reagovat
Counter

Však ono je to dobré, já kritizuju především EF, ne tebe Jen třeba kdyby těch kategorií nebylo devět, ale pět, přišlo by mi to ucelenější i snazší ke psaní - dovedu si představit, že ne každý týden půjdou události kola na tenhle mustr ideálně naroubovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Dyť to tam píše, že ty kategorie může bejt nepravidelný a může jich tam bejt mnohem míň, že to bude nárazový.

Reagovat
Counter

To bych si to musel přečíst no.

Reagovat
fantomas

Reagovat
Counter

Přeskakoval jsem na důležitější pasáže!

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

U Storeyho podle mě hodně nahrává ten samotnej formát "borci a pitomci". Je to lákavý, každýho zajímá, za co zrovna toho konkrétního člověka vychválí/zhejtuje. A pak taky si třeba přečteš jenom ty, který tě zajímaj a zbytek přeskočíš. Vzhled webu bych do toho netahal, ten podle mě ta stránka žádnej epesní nemá. Čimž neříkám, že to jindy nehraje roli - třeba jeden z nejlepších webů na čtení je podle mě idnes, narozdíl od isportu, kterej se čte hrozně

Reagovat
fantomas

Tak ale ten princip "přečtu si, jen co mě zajímá" se dá uplatnit i tady imo.

Reagovat
Counter

Tady se v tom hůře orientuje.

Reagovat
protiproudu

Já.

Reagovat
fantomas

Jako vždycky proti proudu.

Reagovat
protiproudu

Fakt jsem to přečetl, některé pasáže jsou super, některé mě moc nezajímali ale to spíš protože mě nezajímají ty teamy.

Reagovat
fantomas

(Narážka na tvuj nick.)

Reagovat
John Obi Mikel

Já to taky četl celé

Reagovat
TopinB

Za 15-20 minut v práci sfouknuto Četlo se to dobře, ale možná nejsem ideální vzorek, protože já miluju takové ty obskurní informace, které tam fantomas strašně rád dává

Reagovat
Vincent Vegan

Reagovat
jacobT

Za mňa v pohode. Čítalo sa to dobre, takže som si to až tak ani neuvedomoval.

Reagovat
SIRBRANIKE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
protiproudu

Tak asi je to dlouhý, když jsi to nedal :D

Reagovat
mickey mouse

výborné

Reagovat
Taiger

Tohle by cunter nikdy nenapsal

Reagovat
Counter

Ne no, mám jiný styl.

Reagovat
Taiger

*žádný

Reagovat
protiproudu

Reagovat
Counter

I to je styl.

Reagovat
jacobT

Zdá sa ti tam toho z twitteru málo?

Reagovat
Counter

Reagovat
Taiger

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
YNWA__MSN

Norwich nesestoupí

Reagovat
TheTopFootbaler

Je to skvělý, úžasně čtivý.

Reagovat
smazaný uživatel

Mne sa to paci

Reagovat
Busby babes

Dobry, me se to libi.

Reagovat
Swarley

ta nahrávka od Pogby je luxusní

Reagovat
Busby babes

https://twitter.com/UtdDxn/status/1160868536341946371?s=19

tady je k tomu super alternativni komentar.

Reagovat
Swarley

ok

Reagovat
Mates_Matesović

Reagovat
fantomas

Pardon, první a poslední odkaz opraveny.

Reagovat
dantetomas

Rodri je mojim novym oblubenym futbalistom

Reagovat
smazaný uživatel

presne souhlasim s tou pasazi za Jo, jenze. prijde mi, ze je to takovy americky styl komentovani, kdy expert musi dodat jasny "expertni" nazor a vse pak zenou do extremu, aby zaujali, takovy cherrypicking

Reagovat
smazaný uživatel

stačila expreska

Reagovat
BaggioRoberto

Seřvat mě vždy můžete nejpozději tehdy, jakmile se opřu do vašeho klubu, což se nevyhnutelně v určitém bodě stane, protože Manchesteru City — troufám si tvrdit — nikdo z vás nefandí.

Fantomasi uvědomuješ si, že tě teď jako první seřvou fanoušci Manchesteru City??!! Tedy ti, kteří, podle tebe k tomu jako jediní nebudou mít během sezony důvod a za druhé podle tebe neexistují. Ale můžeš to vysvětlit. Stačí si dát City do kolonky hlavní kluby, pak by to smysl dostalo a nemusel by ses těm pěti skalním omlouvat.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Zaschrona

Analýza Evertonu přímo na sportovního Pulitzera.

Reagovat
fantomas

To je ironie vid žejo?

Reagovat
Zaschrona

Jistěže. S těmi dresy to je dobrá ostuda, že Umbro nemělo ty nové připravené. Raději jsem se o tom tady ani nezmiňoval, jestli tohle bude vážně pravidelně po každém kole, tak žádná naše ostuda už lidem, co nejsou líní číst, neunikne... Je to dobré.

Reagovat
fantomas

Reagovat
TopinB

Reagovat
BaggioRoberto

Ten index xGA to je neuvěřitelná kokotina. Góly se nedají vypočítat. Jenom zmínka o téhle berličce týmů, co neumí bránit je urážkou fotbalu.

Reagovat
fantomas

Reagovat
BaggioRoberto

Ostuda k čemu si se propůjčil.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Geordies

Super článek a pochvala za detailni zhodnocení celeho kola. Co si však neodpustím, je narážka na Norwich. Týden zpět se tady pomalu vynasel do nebes s tím, že i Liverpool bude v problémech. Realitu všichni viděli. Takze teď, abychom nebyli za blbce, budeme Norwich hájit alespoň za super podivanou. Ano, to byla. Ale díky absolutně nezvladnute taktické hře. Je prima, že chtěli hrát hurá fotbal s Reds, ale ve finále si koledovali o daleko větší naklep a jejich obrana v celé s Hanleym byla tragicka.

Reagovat
smazaný uživatel

A naopak ten slabej Newcastle, co pod dinosaurem Brucem ma byt prvni sestupujici, drtil Arsenal. Ale proc se o tom zminovat.

Reagovat
Counter

Nedrtil.

Reagovat
smazaný uživatel

To jsem schvalne prehnal. Ale minimalne je prehraval docela velkou cast zapasu a mel lepsi sance. Od Strak tohle malokdo cekal, za zminku to urcite stalo. Souhlasis?

Reagovat
Counter

No nesouhlasím. Newcastle byl solidní v prvním poločase, měli tam tři náznaky šancí (2x Joelinton a Shelveyho tyčka), v druhém už neměl vůbec nic. Největší šanci zápasu měl Arsenal, dal z ní gól. Druhou největší šanci měl imho Mchitarjan, když míč napálil do 36. řady.

Reagovat
smazaný uživatel

Naznak sance pro me je, kdyz Almiron projde u lajny, dava pod sebe a kdyby tam nekdo byl, tak to je golovka. Ale ne tycka a hlavicka tesne vedle a strela z vyborny pozice, ktera mu moc nesedla. V druhy puli jeste mel zajimavej prunik Maximin, akorat nezakoncil razantne.. Az na gol po chybe v obrane to bylo dost vyrovnany a Newcastle mel vic prilezitosti. Za me vybornej vykon a prekvapili me.

Reagovat
Counter

Vyrovnané to bylo, ale víc příležitostí Newcastle fakt neměl. Joelintonova hlavička šla dost mimo, byla to obtížná pozice. Ta střela už byla větší šance, ale pořád byl tísněný obránci a potřeboval by trochu štěstí, aby tu jeho střelu třeba tečovali do Lenova protipohybu.

Newcastle měl v tom zápase xG asi 0,4, to má do výborného výkonu daleko.

Reagovat
John Obi Mikel

Zvykej si, něco podobného tady bylo s Marokem na MS.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fantomas

Coze, kdo ho vynasel do nebes, to sem zmeskal.

Reagovat
fenixLFC

liverpool bol s nimi v problemoch. sami mali za polcas tri velke sance, zatial co lvierpool dal prvy gol dost luckersky a to uz bola voda na mlyn. takze norwich presne podla toho co hral aj v championshipe- obrana hovno utok skvely. kde to teda neladi s tym co je napisane hore?

Reagovat
smazaný uživatel

"Seřvat mě vždy můžete nejpozději tehdy, jakmile se opřu do vašeho klubu, což se nevyhnutelně v určitém bodě stane, protože Manchesteru City — troufám si tvrdit — nikdo z vás nefandí... "

Co je to za větu - "protože Manchesteru City — troufám si tvrdit — nikdo z vás nefandí.." uprimne to beru jako urazku fanousku City. Uz z historie jsou uspechy MCFC.

Jen kvuli tomu, ze jej koupil sejk si vetsina mysli, ze maji fan od roku 2008 a nebo ze City je daleko uspesnejsi nez jine tymy v poslednich letech tady bude autor hazet spinu na MCFC. Jdi se bodnout.

Zbytek si rad prectu, ale autorovi vzkazuji at premysli co pise kdyz nechape, ze vsichni nezacali fandit City az po zakoupeni sejky ! Opravdu amaterske a trapne.

Reagovat
smazaný uživatel

Kubajsi ty vole, je ti 17. Kdy jsi jako začal fandit City?

Reagovat
smazaný uživatel

Nejsem Kubajz ty Martajzi. uz toho vazne nech

Zacal jsem fandit po postupu do PL. (okolo roku 2002 - 2004) V te dobe castecne i Chelsea a Leeds United, ovsem priorita bylo MCFC.

Reagovat
mistr129

"a s notnou dávkou sarkasmu i pofidérního humoru"

Hned asi pátej řádek

Reagovat
TopinB

Reagovat
BrainBlender

nadsazka

Reagovat
Busby babes

ty moc maso nejis, vid?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

OK jestli to bylo - "a s notnou dávkou sarkasmu i pofidérního humoru"

beru zpet a omlouvam se autorovi.

Reagovat
fenixLFC

tak si nikto no....

Reagovat
Y.N.W.A

výborné, díky, mně to vyhovuje

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak tomu davam 8-10

ale to City me fakt nas.alo

Reagovat
fantomas

Pardon. + se omlouvam i Mindasovi, pokud to tu furt cte. A tim vas mam snad vsechny

Reagovat
smazaný uživatel

jasny

omlouvam se jeste jednou.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Trand

Ribery22?

Reagovat
Counter

Toho jsem tu neviděl ani nepamatuju

Reagovat
Trand

To já taky ne, ale je to jeden z těch "původních", respektive pamatuju si ho tady z doby, kdy jsem tu začínal.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
off-olda

Reagovat
John Obi Mikel

Spíš mě překvapilo, že se tu nepíše o Arsenalu.

Reagovat
Counter

Tomu už přece nefandí, drž krok s trendy

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fantomas

Reagovat
fantomas

Neco si clovek taky musi schovat na priste.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Pekna robota Tomáš.

Reagovat
smazaný uživatel

Existuje inak momentalne trener, ktory by mal viac debilnych kecov ako Pep? posledne obdobie to uz je fakt extrem co on dokaze splietat hlavne o svojich hracov

Reagovat
Swarley

Klopp o počasí konkuruje

Reagovat
RadekVonCZE
Reagovat
Zephyr

Pekne shrnuti, diky za tu praci. Je to ale obludne dlouhe, protoze autor evidentne na kazdou myslenku potrebuje 3x vice textu, nez by bylo potreba. Ale chapu, ze to ma plnit asi i nejaky "zabavny" ucel.

A talky souhlasim, ze ta xG statistika je hrozna konina. Nechapu, jak to nekdo muze brat vazne. Cely rozbor to podle me hrozne devalvuje.

Reagovat
C-M@ster

George R. R. Martin Eurofotbalu

Reagovat
Counter

Reagovat
cr7sux

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
diastan

Reagovat
smazaný uživatel

S druhou částí souhlas.

Reagovat
bbbauch

Nesmi se cG prikladat moc velka vaha. Ale jako dalsi ukaztel z mnoha to je zajimava vec, osobne nechapu, co na tom tolika lidi vadi

Reagovat
Trand

Reagovat
Ondiis

Reagovat
salami

Podle me to vytaci lidi, kdyz se to pouziva takovym tim ultimatnim stylem ala ten a ten tym nemel vyhrat, protoze mel takovou hodnotu xG. Jako ukazatel vytvareni sanci mi to prijde fajn, i o nejaky prevaze a produktivite to muze napovedet.

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Pokud xG beres jako pruvodni ukazatel, tj. praktickou nahrazku toho, ze vam rikam "Everon mel zase hrozne malo kvalitnich sanci... pred rokem taky hrozne malo sanci... chapete?" a misto toho to proste vyjadruju nejak ciselne (pricemz se ty cisla prirozene nesmi brat doslovne), tak fakt nerozumim, jak to na tebe muze pusobit jako devalvace. Vzdyt kdyz to srovnas s tou alternativou...

Reagovat
smazaný uživatel

Co je to kvalitní šance? Co už není kvalitní šance? Co ještě je kvalitní šance? To není objektivní statistika.

Reagovat
fantomas

Džízs přečti si něco o metodologii. Ten model bere v úvahu, jak se ta šance bere, odkud se bere, čim se zakončuje, etc. Neni to dokonalej model, protože žádnej statistickej model neni, ale nejvíc se mu dle různých srovnání blíží. Takže jo, ilustrace je to fajn a budu ji dál používat. Ne ke zkonstatování "hej, tihleti neměli vyhrát", ale určitě k dokumentaci toho, jak produktivní/nevynalézavej jeden tým byl, atd, a ještě spíš potom k dokumentaci dlouhodobých trendů, kdy je přínos xG už takřka úplně nezpochybnitelnej.

Reagovat
Counter

xG má tohle právěže odstupňované a je to objektivní, jak jen dokáže.

Reagovat
Zephyr

xG skutecne neposuzuji jako nahrazku (a uz vubec ne praktickou) za slovni popis o vytvorenych sancich, ci pripadne i blizsi analyzu techto sanci. Samotny autor a jemu sprizneni jedinci to v prilozenem odkazu pod clankem popisuji jako pokus o posouzeni kvality (ne)vytvorenych sanci na zaklade jinych zapasovych dat.

V tomto bode u me nastava zasadni rozpor, nebot za zadnych okolnosti neverim tomu, ze se vsechny posuzovane faktory daji semlit do jednoho nicnerikajiciho xG cisla. Metoda pracuje se zakladnimi vstupnimi daty typu "vzdalenost od branky, typ asistence, typ rozvijeni daneho utoku, typ strely, uhel strely, atd." Jde v konecnem souctu o desitky faktoru, ktere nemaji stejnou hodnotu - a to jak pri vzajemnem porovnani, tak i v projevech jednoho faktoru napric ruznymi zapasy.

Predpokladejme ovsem, ze autori jsou obezretni a snazi se tento nedostatek obejit rozdilnou vahou jednotlivych faktoru, pripadne i povrchnimi zduvodnenimi pro zvolenou kategorizaci. I presto bude vysledkem jen jeden neurcity amalgam, ktery se snazi pojmout vsechno snazeni na fotbalovem hristi.

Z hlediska statistiky jako takove v zasade nemam nic proti xG - statistika si obecne muze vypomahat umele vytvorenymi velicinami, ktere slouzi jako berlicky. Nicmene tento postup je hodnotny pouze u suchych cisel, kde jde vzdy o hodnoty, ktere jsou jasne meritelne, pricemz tyto postupy a mereni lze identicky opakovat - toto ovsem u fotbalu neplati.

Deni na hristi neni vysledkem predem danych a kategorizovanych velicin, jde o subjektivni pocinani lidskych bytosti. Proto zatimco zminene jednotlive faktory typy delka prihravky, uhel centru, ubehane kilometry ci rychlost strely, apod. jsou jasne meritelne a posuzovatelne, tak onen magicky amalgam (xG) uz takovy neni, protoze ta vytvorena sance je prave o te subjektivni interpretaci hrace, tj. jak s danymi faktory nalozi a jak je pretvori v sanci/gol.

Do rovnice tak vstupuje lidsky faktor, ktery je VZDY nepredvidatelny. Kazdy hrac nalozi s prihravkou jinak - jiny prvni dotyk, jine nabehy, jine treninkove navyky, jina mentalita, jine sebevedomi na mici, atd. Autor metodiky vubec nebere v potaz tuto subjektivni/mentalni stranku, cimz pro me osobne automaticky ztraci vyznam.

Z vyse zminenych duvodu proto xG stavim na uroven amaterskych experimentu za idealnich, avsak nerealnych podminek - asi jako vedecke teorie o fungovani neceho ve vakuu. Jenze fotbal se nehraje ve vakuu - hraje se na ruznych hristich, za ruzneho pocasi, za ruznych podminek. A taky jej nehraji predvidatelne stroje - hraji jej lidi, jejichz pocinani nelze podchytit cislem ci umele vytvorenou velicinou.

Nicmene chapu, ze analyza dat je dneska vec a je docela "cool" snazit se vymyslet nove zpusoby, jak data merit, aplikovat a s jejich pomoci pak inovovat. Zrovna ve fotbale a ve forme xG to je ale hrozivy preslap.

---------------------------

P.S. - Proto me taky mrzi, ze takhle krasne vymysleny clanek je srazeny tak mrzkou fantaskni statistikou.

Napriklad tato cast:

xG skóre: Burnley 1,01—1,19 Southampton

Reálné skóre: Burnley 3—0 Southampton

- cela tato sekce je jen tlachani na zaklade teto fantaskni xG veliciny. Nevidim duvod, proc by jako zaklad rozboru melo slouzit nicnerikajici umele cislo, namisto skutecne analyzy hry.

---------------------------

btw ztrapnil bych se rad jeste delsim textovym hovnem, ale uz koncim v praci, takze...

Reagovat
fantomas

K tomu elaborátu se moc nebudu vyjadřovat. Sám sem ten model nebudoval, ale lidi se zájmem ve statistiku ho většinou takhle necupují, takže budu věřit spíš jim. Ostatně 1) rozdílná váha se rozdílným věcem rozhodně přisuzuje, to autor modelu i na mnoha místech popisuje; 2) nechápu, jak se do tohohle posuzujou nějaký první dotyky apod... model prostě operuje se střelou, s výsledkem nějaký akce, a jakou "hodnotu"/šanci na úspěch ta samotná střela měla, nic jinýho ho nezajímá. Proto je samozřejmě omezenej, ale v tom, co sleduje, imo obstojí.

---

K tý druhý části konkrétně k článku: inu, bez mučení se přiznám, že vážně nedávám všech 10 zápasů PL za víkend. A ten bod o Burnley je teda nicméně spíš takovym kratšim úšklebkem nad tim, jak Burnley neustále odmítá se modelu podřídit, a to dlouhodobě. Přičemž DLOUHODOBĚ je tam to klíčový slovíčko. Jo, pokud se zaměříš individuálně na zápas, rozumim různym výtkám. Ale dlouhodobej trend ("tenhle tým neefektivně útočí/tenhle tým připouští moc šancí a koleduje si") to postihuje velmi slušně. Nebude žádnou náhodou, že sestupujou výhradně týmy, který dle xGF neumí pořádně útočit, a tak dále. Na prostoru celý sezony jinými slovy xG těžko přechčiješ. Burnley je v tomhle výjimkou, a to je celá pointa toho bodu.

Reagovat
Zephyr

Nejspíše to budeme muset zakončit klasickým "agree to disagree"

Skutečně nevěřím tomu, že by pro zásadní posuzování hry obstála umělá statistika, která nebere v potaz lidský faktor. Vždyť i vážení a kategorizování samotných faktorů způsobuje to, že i ta metodika je zakalená subjektivním vnímáním autora.

K poznámce o dlouhodobém trendu zmíním jen tolik, že sestupující jsou vskutku většinou ti, kteří vstřelí nejméně a obdrží nejvíce branek (surprise!). Na to není potřeba žádná další veličina... A pokud se tedy sekce článků podřizují předmětné metodice, pak mi nezbývá než doufat v lepší zítřky

Každopádně úplně první věta z původního komentáře platí - až na xG je to skutečně zajímavý článek. Moc děkuji za něj i za všechny budoucí. Nic z toho, co jsem řekl, nebyla osobní kritika, spíš jen polemika nad hodnotou xG metodiky

Reagovat
fantomas

"kteří vstřelí nejméně a obdrží nejvíce branek (surprise!)"... no, to právě neni pravda, že jo.

To první je, to druhý neni.

Jinak chápu, na co ta kritika směřuje, neberu si to osobně a už dopředu sem si uvědomoval, že xG rozděluje diváky. Nevadí. Zas tak na tom tenhle glosář stát stejně nebude, resp. to neni v plánu. Jak píšu, o tom Burnley sem se zmínil hned úvodem, páč se to nabízelo (ve stylu same old, same old), dál už to nebude tolik aktuální.

Reagovat
fantomas

Resp. aktuální dost možná jo protože Burnley , spíš palčivý, tak.

Reagovat
Muffi

Zájem o statistiku je v hodnocení tohoto fakt relevantní.

Tím, že dáš do humanitní vědy tuny vzorců, grafů a tabulek z ní exaktní vědu neuděláš a sportovní žurnalistika/popis, analýza zápasu fakt není výjimkou.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Mimalu
Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Zephyr

to je tak, když neexistuje znakový limit pro příspěvky

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím.

Reagovat
smazaný uživatel

naprosty souhlas

Reagovat
Harakan

Parádní.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
VersaceChain

Super článek

Reagovat
Zark

tvle... nezavidim fandum PL. vse tu maj jako na zlatem podnose... aji informace o mensich klubech uz pak nejsou tak RARE jako v jinych ligach

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Vincent Vegan

Super clanek. Nechapu, co vsichni maji s tim rozsahem. To uz ctete jenom twitter tim, ze to je takle rozdelene na mensi rubriky a nesouvisejici clanky se to da rozdelit a precist treba na tri casti, kdy neni tolik souvisleho casu, aniz by to nejak poznamenalo ten zazitek..

Reagovat
smazaný uživatel

Ono to dlouhé je. Ale čte se to dost dobře, takže jsem s tím problém neměl

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je teď nejlepším defenzivním záložníkem v PL? Vyberte sem 5 nejlepších!

Reagovat
SCELO

Fernandinho

fabinho

rice

neves

ndidi

Reagovat
Counter

Kanté.

Pak Rodri/Fernandinho.

Pak zbytek smrtelníků.

Reagovat
John Obi Mikel

Kanté, Fabinho, Fernardinho, Ndidi, Jorginho/Henderson

Reagovat
SunFells

Xhakkkanté.

Reagovat
Seydou Doumbia

Kanté, Rodri, Fernandino, Ndidi, Ndombélé

Reagovat
smazaný uživatel

Co znamená narativ? Co to je proboha za pojem?!

Reagovat
DrQQ

Naratív = rozprávanie, príbeh, v ktorom sa fakty a ich interpretácia podriaďujú istému zámeru.

Jáj a nebite ma, pán kapelník, to som len našiel!

:-)

Reagovat
Counter

Je to z angličtiny, takový způsob vysvětlení nebo porozumění nějakým událostem. Např. v tomhle případě jde o to, že Kane prostě nikdy v kariéře nedal v prvním kole PL gól, tak ho nedá ani tentokrát (akorát ho dal a tím ten "narativ" pokazil).

Reagovat
Rakoid

Tuší někdo, kolik přidá do hodnoty xG penalta? Funguje to v principu teda tak, že třeba za loňský rok v PL bylo proměněno 84/103 penalt, takže se přidává 0,816 xG? Samozřejmě s delšími statistikami než za rok, připočtenými statistikami zůčastněných týmu a brankáře/střelce...zkrátka jako vyjádření jakou šanci má hráč co kope penaltu dát gól?

Reagovat
fantomas

Penalty se spolu s vlastňáky z xG tradičně vyjímají. Resp. model, z kterýho vycházim, to tak dělá:

https://twitter.com/Caley_graphics/status/1159934068030693376?s=20

https://twitter.com/Caley_graphics/status/1160227775686545410?s=20

Reagovat
Rakoid

Aha, koukám že teda asi bude několik metodik, a musí se dost lišit...jako první jsem našel understat a ten penalty započítává, a i bez penalt např. zápas Leicester -Wolves 0,53 x 0.54 oproti z tvého zdroje 0,7 x 0.5...to mi přijde docela velký rozdíl

Reagovat
fantomas

Understat neznám tolik, ale některý modely třeba nepočítaj zblokovaný střely.

Doporučuju tohle srovnání: https://mackayanalytics.nl/2016/03/28/how-good-are-our-xg-models/

Reagovat
Rakoid

Dík, až bude čas, mrknu na to Na to by se psala diplomka jedna radost...

Reagovat
Rakoid

Tak už koukám, že Agüerova penalta 0,76 xG, stejně tak Rashfordova...

Reagovat
DrQQ

Niekde som čítal, že 1, teda stopercentná šanca na gól, už vtedy sa mi to videlo divné.

Ja by som to odhadoval tak na 0,75 až 0,8.

Reagovat
Counter

Modelů je spousta, každý je trošičku odlišný. Obecně se penalta bere asi za 0,75.

Reagovat
icka

Super souhrn. Nechapu jak nekdo muze rict, ze to je dlouhe

Reagovat
diastan

0/10

Reagovat
Counter

Nah, solid 5/7.

Reagovat
vrabejka

Blbost nepřehledné. Kostka byla lepší.

Reagovat
cristiano.K.

at se s tebou Fantik příště poradí, jak to udělat správně.

.... na druhou stranu opravdu kostka byla přehlednější.

Reagovat
fantomas

V jakym přesně ohledu?

Reagovat
C-M@ster

Poměr obrázků + videí k textu byl +/- 1:1

Reagovat
fantomas

To mi nepřijde moc jako otázka "přehledu" teda jako spíš "vyváženosti".

Reagovat
cristiano.K.

podle mě nedonutí tohle čtenáře začít číst, já si tvé výtvory rád přečtu. Tady jsem to přejel očima, jestli je tam nějaké téma, které mě zajímá. Moc obsáhle, ale to už se tu probíralo.

Reagovat
fantomas

Vidiš, moje filozofie třeba je, že nic jako "moc obsáhlé" neexistuje, jen "málo obsáhlé". Ale chápu, že to každej nemůže sdílet...

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
smazaný uživatel

Nerad to říkám ale... dobrá práce

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele