Anglická Premier League souhrn - 27. kolo

23.02.2008, 16:07, aktualizováno 25.02.2008, 22:55
Komentáře a souhrny
Manchester United i podruhé v sezoně deklasoval Newcastle a stáhl ztrátu na vedoucí Arsenal na tři body. Čtvrtý je po výhře nad Manchesterem City i nadále Everton. Liverpool porazil Middlesbrough, Wigan si připsal povinné body proti Derby. Londýnské derby vyznělo pro West Ham, Portsmouth přehrál Sunderland, Aston Villa vyhrála v Readingu a Blackburn nedal šanci Boltonu...

Birmingham City - Arsenal FC 2:2

23.02.2008 13:45

Góly: 28. James McFadden, 90. James McFadden (pen.) - 50. Theo Walcott, 55. Theo Walcott

Arsenal si zkomplikoval cestu za mistrovským titulem a na jeho marodku navíc přibyl další fotbalista. Kanonýři v Birminghamu přišli jak o dva body, tak o útočníka Eduarda.

Zápas nezačal vůbec dobře. Již ve třetí minutě obránce Martin Taylor ostře fauloval Eduarda a dostal červenou kartu. Chorvatský reprezentant celý incident odnesl zlomenou nohou a letošní sezona pro něho podle všeho skončila.

Birmingham se od úvodu soustředil na obranu a fotbalisté Arsenalu marně hledali klíč k neprostupné obraně. Z dálky zkoušel štěstí neúspěšně Fabregas, Adebayorovu střelu poté kryl Maik Taylor. Ve 28. minutě přišel pro Kanonýry druhý šok odpoledne. McFadden byl faulován za hranicí pokutového území, sám se ujal exekuce trestného kopu a poslal míč takřka přesně do šibenice. Almunia si na míč sice sáhl, v cestě do sítě mu ale zabránit nedokázal.

Arsenal zvýšil úsilí a po Fabregasově pasu neproměnil velkou příležitost Adebayor. Tožský útočník pamatuje daleko lepší první poločasy, v průběhu toho proti Birminghamu ještě po centru Hleba hlavičkoval mimo. Birmingham bránil jednobrankové vedení a v nastavení, které trvalo devět minut, mohl dokonce zvýšit. V 50. minutě první půle se po dlouhém pasu hnal sám na Almuniu McFadden, jehož naštěstí pro hosty doběhl Senderos a značně mu zkomplikoval zakončení.

Druhou půli začali hosté daleko lépe, než tu první a vyrovnání na sebe nenechalo dlouho čekat. V 50. minutě zahrával Fabregas rohový kop, Taylor prohrál vzdušný souboj s Adebayorem a hlavičku afrického fotbalisty posunul do sítě Walcott - 1:1. Byl to vůbec první gól Arsenalu od ledna 2007, který dal hráč anglické národnosti.

O pět minut později se skóre měnilo znovu a hosty tak příliš dlouho nemusela mrzet střela Fabregase do tyče z 58. minuty. Walcott v přečíslení tři na dva volil samostatné zakončení a po jeho střele se Arsenal dostal do vedení - 1:2.

Kanonýři měli i nadále míč častěji na kopačkách a několikrát mohli pojistit své vedení. Blízko k hattricku byl Walcott, v úniku dva na nikoho pak Adebayor místo přihrávky na nabíhajícího Bendtnera zvolil střelu, kterou Taylor vyškrábl na roh. Hosté čekali na závěrečný hvizd a nepřipouštěli si nějakou bodovou ztrátu, za což je stihl trest. V nastaveném čase Clichy nepochopitelně přenechal míč protihráči a svou hrubku "napravil" faulem v pokutovém území. K penaltě si stoupl McFadden a svou druhou brankou v utkání rozhodl o konečné dělbě bodů.

Více informací k zápasu

Wigan Athletic - Derby County 2:0

23.02.2008 16:00

Góly: 60. Paul Scharner, 84. Antonio Valencia

Důležitost zisku tři bodů z tohoto utkání si uvědomovali oba aktéři, a proto se zaměřili převážně na pečlivou defenzívu. Gólových příležitostí bylo jako šafránu, ale i přesto může Wigan slavit výhru 2:0, díky které se opět o něco víc vzdálil sestupovým příčkám.

Derby, už dlouhou dobu odsouzeno k sestupu, bylo téměř bezmocné a až na výjimky před bránou Wiganu téměř neviditelné. Ovšem už po osmi minutách hry tečoval nebezpečnou střelu Barnese spoluhráč Pearson a Kirkland musel zasahovat. Gól měl na svých kopačkách po přihrávce Palaciose záložník Kevin Kilbane, ale z dobré pozice mířil přesně na gólmana Carolla.

Latics se snažili ještě v první půli rozhodnout a dvě minuty před přestávkou jim k tomu skutečně moc nechybělo. Přihrávku Kilbanea nezachytil Leacock, a proto se míč dostal až k Emilu Heskeymu. Jenže anglického útočníka vychytal skvělým zákrokem opět Roy Caroll.

V 60. minutě si kouč Steve Bruce a také všichni domácí příznivci oddychli. Po rohovém kopu se prosadil Paul Scharner. Vyrovnat mohl za deset minut Villa, ale s jeho hlavičkou si Kirkland poradil. Jistotu dal Wiganu záložník Antonio Valencia. Reprezentant Kolumbie poslal svou střelu nechytatelně přímo pod břevno. Derby už s nepříznivým stavem nic udělat nedokázalo, a proto se ani tentokráte nemohlo radovat z bodového úspěchu.

Více informací k zápasu

Portsmouth FC - Sunderland AFC 1:0

23.02.2008 16:00

Góly: 69. Jermain Defoe (pen.)

Ani ve svém čtvrtém zápase v dresu Portsmouthu se nedokázal Milan Baroš střelecky prosadit. Na hřišti byl téměř neviditelný, ale i přesto Pompeys zaslouženě vyhráli díky gólu Jermaina Defoa. Ten úspěšně proměnil penaltu po faulu na Nika Kranjčara.

Sunderland tak ani ve svém čtrnáctém zápase hraném na hřišti soupeře nedokázal vyhrát a za dnešní výkon si to ani nezasloužil. Naopak domácí fotbalisté opět udělali krok ke kvalifikaci do evropských pohárů.

David James, jenž hrál svůj 500. zápas v Premier League, ani jeho protějšek Craig Gordon moc práce neměli a častokrát se v bráně nudili. Hostující brankáře v první půli nepřekonal jak Defoe, který mířil vedle, ani Muntari. Ten si vedl obdobně jako jeho spoluhráč. Na druhé straně pálil Murphy a jeho střelu zblokoval stoper Sol Cambell, podle hráčů Sunderlandu rukou, ale rozhodčí Phil Dowd nic neviděl.

Gordon si na míč konečně sáhl v 51. minutě, kdy musel vykrýt pozemní střelu Defoa. Nevýrazný Milan Baroš byl o pár minut později na hřišti nahrazen Kanuem, ale ani to svěřenců kouče Redknappa nijak výrazně nepomohlo. Ovšem vytouženého gólu se nakonec přeci jen dočkali. V 69. minutě se po ataku Bardsleyho skácel na zem Kranjčar a rozhodčí Dowd nařídil penaltu. Tu bez větších problémů proměnil útočník Defoe a zařídil tak svému týmu zisk dalších velmi cenných tří bodů.

Více informací k zápasu

Fulham FC - West Ham United 0:1

23.02.2008 16:00

Góly: 87. Nolberto Solano

Zápas sice nabídl pouze jeden gól, ale průběh duelu výsledku moc nenasvědčoval. Šance střídala šanci a je velkým překvapením, že ani jeden tým nedokázal dlouhou dobu strhnout vedení na svou stranu. Prohra musí domácí fotbalisty velmi mrzet, jelikož i nadále zůstávají na předposledním místě a záchrana se jim opět o něco vzdálila.

Hned první příležitost West Hamu zaváněla gólem. Nobel přihrál doprava, kde se míče zmocnil Boa Morte, jenž ihned centroval do vápna a následnou tvrdou ránu Colea musel vyrazit až gólman Niemi. Boa Morte byl i u druhé šance svého týmu. Tentokrát ale zakončoval a to když přizvedl hlavičku Ferdinanda. Bohužel ale mířil nad břevno.

Fulham si k závěru první půle vytvářel nad svým soupeřem tlak. Ten vyvrcholil v 41. minutě. Stalteriho přihrávku na bližší tyč zachytil americký reprezentant Clint Dempsey, ale zakončení mu znepříjemnili obránci a záložník nakonec netrefil ani bránu.

Druhý poločas nabídl ještě otevřenější fotbal, který okořenila také jediná branka. Ta bohužel pro domácí fotbalisty padla do jejich brány. Fulham byl však aktivnějším týmem a několikrát málem slavil gól, jako například v 51. minutě, kdy po centru trefil hlavou Hangeland tyč. Zanedlouho si Cottagers vypracovali další dobrou příležitost, ale v zakončení opět selhal Dempsey.

Velký šok připravil většině diváků v 87. minutě záložník Solano, který po jedné z mála šancí Kladivářů propálil gólmana Niemiho. Šanci alespoň na vyrovnání zhatil Fulhamu vyloučením už minutu poté Leon Andreasen.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Middlesbrough FC 3:2

23.02.2008 16:00

Góly: 28. Fernando Torres, 29. Fernando Torres, 61. Fernando Torres - 9. Tuncay Şanli, 83. Stewart Downing

Liverpoolská krize zdá se býti zažehnána. Po výhře z minulého kola a z osmifinále Ligy mistrů zvítězili Reds také v sobotu. Middlesbrough sice nebylo jednoduchým soupeřem, ale nakonec na Anfield Road padlo a odjíždí naprázdno, s prohrou 2:3.

Zápas začal velmi překvapivě. Už v 9. minutě se prosadil hostující kanonýr Tuncay, který původně neměl do zápasů vůbec zasáhnout. Turecký reprezentant využil přihrávky Downinga a bez problémů poslal svůj tým do vedení. Liverpool opět zklamal v obraně. Ovšem hráči z města Beatles se snažili co nejrychleji vyrovnat, Kuytovi se to sice ještě nepovedlo, ale v 28. minutě byl už Fernando Torres úspěšný.

Španělský reprezentant využil chyby Arcy a vyrovnal. Uběhla sotva minuta a Liverpool už vedl. Přesná střela Torrese opět skončila až za zády Schwarzera. Zanedlouho však přidal druhý gól Tuncay Sanli, ten ale rozhodčí neuznal pro hru rukou. To však nebylo ze strany Boro vše. Těsně před přestávkou mířil vedle O’Neill.

Torres dokonal svůj hattrick v 61. minutě. El Niňo mohl dokonce vstřelit i čtvrtý gól, ale nehlavičkoval přesně. Middlesbrough dokázalo alespoň snížit. Sedm minut před koncem pronikl po levé straně Stewart Downing a prostřelil i gólmana Reinu. Hosté dostali nový impuls a snažili se ještě vyrovnat, ale všechny jejich plány zhatil Aliadiere. Ten se nechal vyloučit.

Liverpool byl sice v nastaveném čase blízko čtvrtému gólu, ale jelikož jejich šance gólem neskončila, musel se spokojit pouze s výhrou 3:2. Reds se tak minimálně do pondělka dostali na čtvrtou pozici zaručující Ligu mistrů.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester United 1:5

23.02.2008 18:15

Góly: 79. Abdoulaye Fayé - 25. Wayne Rooney, 45. Cristiano Ronaldo, 56. Cristiano Ronaldo, 80. Wayne Rooney, 90. Louis Saha

Rudí ďáblové se po nepovedeném derby s Manchesterem City opět zvedli a díky remíze Arsenalu stáhli ztrátu na první místo na pouhé tři body. Z Newcastlu si vezou jednoznačnou výhru 5:1.

Po vzájemném úvodním oťukávání zaútočil nepříjemně v 14. minutě Manchester United. Nepovedený odkop Newcastlu United zachytil Carlos Tévez, jenž ihned poslal míč na Rooneyho, z jeho následné přihrávky ale mířil záložník Nani pouze do gólmana Givena, který jeho pozemní pokus vyrazil. Po souboji s Patricem Evrou zůstal na zemi ležet Michael Owen, který se dožadoval penalty, rozhodčí jej nevyslyšel a nechal pokračovat ve hře.

Hned z protiútoku padl úvodní gól střetnutí. Po centru Ronalda pálil přesně z voleje Wayne Rooney, pro něhož to byl teprve sedmý letošní gól. Magpies se sice snažili s nepříznivým výsledkem něco udělat, ale do skutečně stoprocentní příležitosti se už v první půli nedostali. Naopak hosté nejprve zahrozili pozemní střelou z úhlu, kterou vyslal Cristiano Ronaldo a zanedlouho také hlavičkou Téveze. Ta letěla nad Givenovu bránu.

Těsně před přestávkou poslal přihrávku za obranu středopolař Carrick, míče se ujal Ronaldo a bez větších problémů propálil také irského gólmana ve službách Newcastlu.

První přesnou střelu vyslal Newcastle na Van der Saara v 52. minutě, ale nizozemský brankář pokus Duffa skvěle vykryl. Do dvougólového vedení v tabulce střelců se Cristiano Ronaldo dostal o pět minut později. Manchester dlouhou dobu kontroval hru, Straky k ničemu nepouštěl a hlídal si své jasné vedení.

Domácí se přeci jen prosadili. Po rohovém kopu Milnera hlavou skóroval Faye. Třígólové vedení na stranu Manchesteru vrátil Wayne Rooney, jenž ukázkovou střelou z hranice pokutového území propálil vše, co mu stálo v cestě. Gólový účet zápasu uzavřel v první minutě nastavení Luis Saha.

Více informací k zápasu

Reading FC - Aston Villa 1:2

24.02.2008 13:30

Góly: 90. Nicky Shorey - 45. Ashley Young, 83. Marlon Harewood

Záchrana Readingu se začíná čím dál více komplikovat. Tým Stevea Coppella totiž opět prohrál, když nestačil na Aston Villu. Ta si naopak připsala další velmi cenné tři body, které se jí budou v boji o pohárové příčky nesmírně hodit.

Hosté byli od začátku aktivnějším celkem na hřišti a po prvním poločase mohlo být s velkou pravděpodobností rozhodnuto o vítězi. Jenže Villa využila pouze jednu ze svých příležitostí. Anglický reprezentant Gareth Barry dokonce neproměnil penaltu, což ale nakonec zase tak moc mrzet nemusí. Za domácí fotbalisty odehrál celých devadesát minut český reprezentant Marek Matějovský.

Pátá minuta utkání nabídla gólovou příležitost pro Villans. John Carew využil zaváhání domácí obrany, ale nakonec netrefil bránu. Všem příznivcům Readingu zatrnulo v 32. minutě. Gardner vybojoval pro svůj tým penaltu. Její exekuce se ujal Gareth Barry, jenže jeho střela k levé tyči nebyla přesná a letěla mimo bránu.

Aktivní Villa ale nehodila flintu do žita a ještě v první půli se snažila strhnout vedení na svou stranu. Což se jí nakonec také povedlo. V posledních vteřinách se prosadil mladík Young, jenž po přihrávce od Agbonlahora trefil nechytatelně levý roh brány.

I druhé dějství bylo převážně v režii hostů. Reading v podstatě zaútočil nebezpečně jen dvakrát. Poprvé v 61. minutě, ale ránu Shoreyho vychytal Carson a následná dorážka Hunta byla zblokována stoperem Daviesem. O osm minut později zahrával Shorey volný přímý kop a na jeho centr jen těsně v ideální pozici pro hlavičkování nedosáhl Kitson. Gólman Carson tak vůbec nemusel zasahovat.

Naději na bodový úspěch domácím držel převážně brankář Hahnemann. Ten se vyznamenal také v 76. minutě, kdy lapil střelu Harewooda a zanedlouho zlikvidoval i pokus Carewa. O pár okamžiků poté pohotovým zákrokem zneškodnil volej Younga. Villa se ale přeci jen druhého gólu dočkala. Sedm minut před koncem se stylem a la Thierry Henry prosadil Marlon Harewood, který gólmana Readingu chladnokrevně obstřelil a zajistil tak svému týmu vítězství. Readingu se totiž už podařilo zásluhou Nicka Shoreyho pouze snížit.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Bolton Wanderers 4:1

24.02.2008 16:00

Góly: 25. Benni McCarthy (pen.), 67. Benni McCarthy (pen.), 71. David Bentley, 90. Morten Gamst Pedersen - 50. Kevin Davies

Blackburn nedovolil v zápase s Boltonem žádné překvapení a zaslouženě vyhrál 4:1.

Oba týmy vstoupily do utkání velmi ofenzivně. Už po pár vteřinách se ke střele dostal domácí McCarthy, ale jeho ránu z dvaceti metrů Jaaskelainem vyrazil. Na druhé straně se v 9. minutě po dlouhém autu Campa dostal k hlavičce Davies, jenž lehce přiťukl na Dioufa, jeho tvrdá rána z voleje sice Fridelovi nadělala problémy, ovšem v bráně neskončila.

Ve 24. minutě ale Steinsson zaháčkoval v pokutovém území nabíhajícího Davida Dunna, který se ihned skácel k zemi a rozhodčí Mark Clattenburg nařídil penaltu. Tu proměnil reprezentant JAR Benni McCarthy. Bolton byl blízko vyrovnání pět minut před přestávkou. Nepovedené hlavičky obránce Samby se zmocnil Diouf, toho však vychytal skvělým zákrokem opět Friedel. Míč se dostal k hostujícímu Nolanovi, ale anglický záložník trefil pouze břevno.

Naopak nechybělo moc a Trotters mohli prohrávat už o dva góly. Po centru Dunna byl sice Roque Santa Cruze při tvrdém souboji střežen dvěma obránci, ale i přesto dokázal hlavičkovat. Jeho pokus letěl jen těsně vedle.

Manažer Megson poslal na hřiště pro druhou půli útočníka Rasiaka, tomu stačily pouhé tři minuty, aby vstřelil gól, jenže při přihrávce Campa stál v ofsajdu. Ovšem o pár okamžiků nato se Bolton už radoval z regulérní branky. Tvrdou ránou se prosadil Kevin Davies. Nebýt Brada Friedela, mohl Blackburn v dnešní utkání klidně prohrát, jelikož Wanderers se na začátku druhého poločase rozehráli k výbornému výkonu.

Nebezpečný byl především záložník a nejlepší střelec Kevin Nolan, který amerického gólmana pravidelně zaměstnával. Jenže v 67. minutě se Cahill dopustil v šestnácte dalšího faulu, a proto Blackburn dostal už podruhé výhodu penalty. Tvrdou ranou pod břevno se opět prosadil útočník McCarthy. Vedení nejprve pojistil přesnou hlavičkou David Bentley a v nastaveném čase také Gams Pedersen. Rovers tak slavili výhru 4:1.

Více informací k zápasu

Manchester City - Everton FC 0:2

25.02.2008 21:00

Góly: 30. Yakubu Aiyegbeni, 38. Joleon Lescott

Everton potvrdil svou skvělou formu, Toffees v dohrávce 27. kola anglické nejvyšší soutěže zvítězili na hřišti Manchesteru City a posunuli se zpět na čtvrtou příčku.

Už v šesté minutě se Hart zapotil při šanci Yakubua, o minutu později nastřelil Cahill ruku Richardse, penalty se ale hosté dožadovali marně. Ve 28. minutě našel Cahill přesným pasem Pienaara a s jeho střelou měl Hart plné ruce práce. Toffees byli lepším týmem a ve 30. minutě se dočkali zasloužené odměny. To poskytla obrana až příliš protsoru Cahillovi a po jeho přihrávce neměl s překonáním Harta žádné problémy Yakubu - 0:1.

Ve 38. minutě to bylo již o dvě branky poté, co Lescott po centru Carsleyho vyhrál souboj s Dunnem a poslal míč za Harta - 0:2.

Rovněž druhý poločas začali lépe hosté. Ve 47. minutě vybídl Pienaar k zakončení Nevilla a ten mířil nad. V 54. minutě si pak akci z první půle zopakovali Cahill a Yakubu, střelu nigerijského útočníka ale tentokráte zastavil na brankové čáře Dunne. Citizens se přes pozornou obranu prosazovali jen velice těžko, Petrovova rána byla zablokována, po trestném kopu Elana hlavičkoval nad Dunne.

V závěrečných minutách se dvakrát vyznamenal Hart, který si nejprve porazil se střelou Osmana a v 84. minutě na něho nevyzrál ani Johnson. Domácí se do statistik zápasu zapsali pouze jednou, a to pouze díky vyloučení Petrova z poslední minuty.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC27197156:2064
2.Manchester United27194455:1561
3.Chelsea FC26167338:1755
4.Everton FC27155743:2350
5.Liverpool FC261211343:1947
6.Aston Villa27138650:3547
7.Portsmouth FC27128737:2644
8.Manchester City27128734:3144
9.Blackburn Rovers27119736:3442
10.West Ham United26117831:2340
11.Tottenham Hotspur26881048:4132
12.Middlesbrough FC27781225:4129
13.Newcastle United27771330:5228
14.Wigan Athletic27751526:4226
15.Sunderland AFC27751526:4626
16.Bolton Wanderers27671427:3925
17.Birmingham City27581427:4023
18.Reading27641731:5522
19.Fulham FC273101425:4519
20.Derby County27162013:579
Zbývající zápasy
19.03. 21:00Tottenham Hotspur - Chelsea FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (28)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ouje chelsea uz se dotahuje

Reagovat
smazaný uživatel

tobě slušně hrabe.....má odložené utkání, navíc v něm ti šmejdi stejně puknou...

Reagovat
smazaný uživatel

TI mne nestraší,dávají málo gólů. Manchester má zase šanci nás dotáhnout,fakt škoda dvou dnes ztracených bodů.

Reagovat
smazaný uživatel

MU rupne na Nových Zámkách

Reagovat
Devil

Reagovat
smazaný uživatel

Ha ha ha, kdo se směje naposled ten se směje nejlíp. Chelsea už zítra získá další pohár a Arsenal bude na konci zase brečet. GO Chelsea

Reagovat
Devil

Vyhraje Tottenham !

Reagovat
smazaný uživatel

Verim mu!

Reagovat
smazaný uživatel

Ej ha Man.Utd. ma problemy. A je to vidno!

Reagovat
smazaný uživatel

cože?

Reagovat
Shevchenko

Bednář.

Reagovat
smazaný uživatel

El Nino

Reagovat
smazaný uživatel

To zase bolo v lete kecov, ako si ta spanielska baletka v Premier League nesrktne, vraj sa tam pristupuje k hracovi daleko skor...

Reagovat
smazaný uživatel

je pravda že hraje skvěle.ale to je jedinej hráč.dokud tam bude Rafa tak ani nikdo jinej nebude hrát ta kdobře.podívejte co udělal z Babela.a to tam šel jako extratalent

Reagovat
smazaný uživatel

Torres si z těch kolohnátů dělá sněhuláky, takhle lehkonoze se neprosazoval ani v Atléticu.

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool 4EVER

Reagovat
Shevchenko

¨Vzájemný dvojzápas: 1:11

Reagovat
-Kopy-

Reagovat
Slejdy

Reagovat
smazaný uživatel

este 9 golov a este 11 kol, a Ferguson musi Ronaldovi zvysit plat...

Reagovat
smazaný uživatel

Uz zdvihli plat aj TORRESOVI hura

Reagovat
Slejdy

manchester klobouk .. newcastle tragedie opet

Reagovat
M11

jj tak nejak

Reagovat
Radin

Dobře ty

Reagovat
smazaný uživatel

kráčí za titulem !!!

Reagovat
cubinho

Ten Reading je hodně slabý...škoda, že Matějovský hraje tak defenzivně, je jeden z mála, kteří v R. umí dát přihrávku...

Reagovat
smazaný uživatel

yes,yes,yes....EVERTON!!!

Reagovat
GEGE

Everton jede snad jim ta LM vyjde

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele