Anglická Premier League preview - 23. kolo

19.01.2008, 09:39, aktualizováno 21.01.2008, 09:52
Previews
Třiadvacáté kolo Premier League je minulostí, až na jednu výjimku. Dnes zbývá odehrát zápas Liverpool - Aston Vila. Domácí Reds nutně potřebují získat tři body, jelikož jich letos ztratili už hodně. Jenže Aston Villa má v lednu skvělou formu a poslední tři ligové zápasy vyhrála.
Tottenham Hotspur - Sunderland AFC  (sobota 16:00)
Po pár kolech musí začít Tottenham opět řešit problémy spojené se záchranou. Když už se zdálo, že je vše zažehnáno, přišly v posledních dvou zápasech bodové ztráty a Kohouty dělí od pásma sestupu už pouhé čtyři body. Nyní je čeká zápas se Sunderlandem, který je na tom podobně.

Spurs by v nadcházejících dnech mohl opustit Jermain Defoe. O anglického útočníka se zajímá nový kouč Newcastlu Kevin Keegan. Ten by jej rád přivedl jako svou první posilu. Defoe podbně jako loni nedostává dostatek příležitostí a už je delší dobu spojován s odchodem. O jeho služby se kromě Strak zajímá také Aston Villa nebo Portsmouth. Cena je stanovena na 10 miliónů liber.

Naopak Tottenham odmítl posílit brazilský útočník Fred, který zůstává v Lyonu. "Nedostal jsem žádné dobré nabídky, zůstávám hráčem Lyonu," potvrdil nedávno 24letý kanonýr a soupeř Milana Baroše v boji o místo v základní sestavě.

Tottenham rozhodně netrápí špatný útok, což také dokazuje statistika 42 vstřelených gólů. Zato obrana se čím chlubit nemá, jelikož inkasovala již ve čtyřiceti případech. Je velmi pravděpodobné, že se v bráně jako jednička opět objeví Radek Černý, který odchytal celé zápasy už proti Arsenalu, Chelsea a Readingu.

Black Cats už delší dobu okupují pozice sestupu, nyní však mají jedinečnou šanci se z nich dostat a může jim k tomu stačit i pouhá remíza. Stejný počet bodů jako svěřenci kouče Roye Keana mají totiž další tři týmy. Sunderland navíc v posledních zápasech chytil dobrou formu, jenže většinu bodů získává na domácím hřišti, venku letos vybojoval pouhé dvě remízy.

Keane bude pro tento zápas postrádat dva hráče. Zranění na hřiště nepustí Wallaceho ani Edwardse. Tottenham je na tom o něco hůře, jelikož zdravotní problémy stále trápí Benta, Balea, Gardnera a Assou-Ekotta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portsmouth FC - Derby County  (sobota 16:00)
Tyto dva týmy mají společné jediné – v minulém kole oba prohrály. V tabulce je jinak dělí propastných dvacet sedm bodů a v počtu vstřelených branek "jen" číslo dvacet jedna. Hlavně proto je Portsmouth před duelem velkým favoritem.

Jenže ani Pompeys nejsou v optimální pohodě. Především vinou těžkého losu poslední dobou bodově strádají. Z posledních šesti zápasů navíc vyhráli jednou a na konto si celkově připsali čtyři body. Výrazný tabulkový pád však nezažili, a proto se i nyní drží v klidném středu tabulky, okupují 9. místo.

Právě zápasem s Portsmouthem vstoupilo Derby do letošní nepovedené sezóny, ovšem hned při své premiéře slavilo zisk bodu. Klesající výkonnosti svého soupeře by rádo využilo i tentokrát. Jenže tým Harryho Redknappa posílený o Lassanu Diarru slibuje zlepšení, takže očekávat nějaké překvapení je velmi nepravděpodobné.

Paul Jewell, který po zápase s Wiganem řekl, že být fanouškem Derby je v současné době velmi těžké, bude proti Pompeys postrádat hned pět hráčů. Jedná se o McEveleyho, Leacocka, Bywatera, Jonese a Pearsona. Na trávníku by se však měl po zranění žeber objevit Robert Earnshaw.

Jeho protějšek Redknapp na tom však není o moc lépe. Kromě hráčů reprezentujících své země na Africkém poháru národů bude postrádat také Primuse, Craineho a Ashdowna. U Davise a Johnsona je start nejistý.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.00 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Reading - Manchester United  (sobota 16:00)
Sázkové kanceláře mají podle kurzů o vítězi předem jasno – vždyť Rudí ďáblové až na malá klopýtnutí válcují v Premier League jednoho soupeře za druhým, ale dostojí své pověsti favorita i nyní?

Reading může jít do zápasu s vědomím, že už jednou dokázal favoritovi nejvyšší anglické fotbalové ligy uzmout body, když s ním hned v prvním kole uhrál bezbrankovou remízu. Na druhou stranu se ale domácím v poslední době příliš nedaří – naposledy vyhráli přibližně před měsícem v zápase proti slabému Sunderlandu. Naopak hosté nejspíš budou nabuzeni po gólovým hodech z minulého týdne, kdy vypráskali Newcastle 6:0. Za zmínku jistě stojí současná výborná forma Cristiana Ronalda, který je momentálně nejlepším střelcem soutěže a sází soupeřům jednu branku za druhou.

Kouč domácích Steve Coppell se v zápase bude muset vyrovnat s absencí tří hráčů – Duberryho, Ostera a Littla. Otevřený je start posily z Mladé Boleslavi Marka Matějovského.

Ani manažer Red Devils Sir Alex Ferguson nemá nikterak širokou marodku. Protože po minulém zápase nepřibyli noví zranění, chybět budou "jen" Paul Scholes, Mikael Silvestre a Louis Saha. Garry Neville, který sotva vykurýroval zranění, nejspíš do hry také nezasáhne. Naopak k dispozici svému týmu bude Wes Brown, jenž si odpykal svůj karetní trest. I přes občasná zaváhání United se reálně nedá očekávat, že by připustili senzaci a ztratili tolik důležité body.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 4.00 - 1.38
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Fulham FC - Arsenal FC  (sobota 16:00)
Arsenal změří síly s dalším sestupem ohroženým týmem – Fulhamem. Po remíze s Birminghamem nesmějí Kanonýři znovu zaváhat, v londýnském derby jim však Fulham nic nedá zadarmo.

Situace Fulhamu začíná být kritická, horší zůstává pouze Derby. Ostatní týmy ze spodu tabulky poslední kola pravidelně bodují a Sunderland, Wigan a Bolton tak celku z Craven Cottage utekly už na rozdíl pěti bodů.

Fulham nutně potřebuje vyhrát, letos to dokázal jen dvakrát a naposledy to bylo druhého listopadu. Nelze ale očekávat, že by zabral proti druhému Arsenalu. Trenér Hodgson přivedl v zimě už čtyři posily, Hangeland však zatím nemůže nastoupit. Konchesky je v trestu.

Hosté určitě nechtějí opakovat drama z úvodního utkání, kdy doma urvali výhru proti Fulhamu až v nastaveném čase. Tím spíš, že Arsenal v minulém kole doma jen remizoval s Birminghamem 1:1 a ztratil tak dva důležité body v boji o titul.

V dnešním utkání by neměl chybět v základní sestavě Tomáš Rosický, který překonal svalové zranění. Mimo hru však stále jsou Van Persie s Djourouem, trojice Eboue, Toure, Song plní reprezentační povinnosti na mistrovství Afriky. Manažer Wenger navíc dal volno Walcottovi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 4.00 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Birmingham City - Chelsea FC  (sobota 16:00)
Souboj Blues proti Blues nabídne sobotní utkání na birminghamském St. Andrews, kde změří síly domácí City a londýnská Chelsea.

Birmingham, který se pohybuje těsně nad sestupovou hranicí jen díky lepšímu skóre, má v novém roce těžký los – první tři lednové zápasy rovná se tři souboje s prvními třemi celky tabulky. Na Old Traford v Manchesteru tým Alexe McLeische prohrál 0:1, na Emirates Stadium v Londýně obral Arsenal díky remíze 1:1 o dva body a teď se doma utká s prozatím třetí Chelsea. S tou ale nemá dobrou bilanci, v Premier League nad ní nikdy nevyhrál. To se nezměnilo ani v prvním vzájemném utkání této sezony, ofenzivní zápas skončil 3:2 pro Chelsea.

V Birminghamu se pod novým koučem McLeishem utrácelo – z Hibernian přišel obránce David Murphy, z Evertonu skotský útočník James McFadden. Oba novicové ale proti Chelsea ještě nenastoupí, McFadden nebyl včas pro tento zápas zaregistrován a Murphyho trápí kolenní šlacha, možná však bude připraven na lavičce. Kvůli lapáliím se zády bude zřejmě chybět i Damien Johnson.

Dvě vyhraná londýnská derby – takto by se dal shrnout úspěšný vstup Chelsea do nového roku. Nejprve vyhrála 2:1 na hřišti Fulhamu a poté si poradila 2:0 v domácím prostředí na Stamford Bridge s Tottenhamem. Z posledních pěti zápasů se týmu povedlo ve čtyřech případech zvítězit a díky tomu má náskok na týmy ze čtvrtého až sedmého místa náskok pohodlných osmi bodů. Může se tak plně soustředit na dostižení vedoucího dua Manchester – Arsenal, na něž ztráta činí už pouhé čtyři bodíky.

Avramu Grantovi bude pro toto utkání kromě čtveřice Drogba, Essien, Kalou a Mikel, kteří si v Africe plní reprezentační povinnosti, chybět John Terry, který doléčuje zranění chodidla. K dispozici možná nebudou také Frank Lampard a Andrej Ševčenko, nabízí se tak vhodná příležitost pro premiérový start Nicolase Anelky v základní sestavě. Debut si možná odbyde i obránce Branislav Ivanovič, který do Londýna přišel v týdnu z Lokomotivu Moskva.
Birmingham City - pravděpodobná sestava:
Taylor – Kelly, Ridgewell, Schmitz, Queudreu – Larson, Muamba, Johnson, Kapo – O’Connor, Jerome
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Čech – Belletti, Carvalho, Alex, A. Cole – Wright-Phillips, Makelele, Ballack, Malouda – Anelka, J. Cole
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.50 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Blackburn Rovers - Middlesbrough FC  (sobota 16:00)
Domácí Blackburn, který nemá daleko k pohárům a svými výkony si dokonce říká o boje o slavnou Ligu mistrů, hostí v sobotu průměrný Middlesbrough, který v součastnosti okupuje čtrnácté místo

A není překvapením, že v sobotu budou domácí favority. Až na nedávný výpadek týmu v FA Cupu, kdy na vlastní půdě prohráli s Coventry City 1:4, předvádějí Rovers velmi povedené výsledky. Formě domácích nasvědčují mimo jiné i nedávné velmi vyrovnané souboje s londýnskou hvězdnou dvojicí Arsenal - Chelsea. S prvním jmenovaný domácí vypadli v urputném boji v rámci Ligového poháru až po prodloužení a v ligovém zápase podlehli Blues 0:1. Těmito výsledky se Blackburn rozloučil se starým rokem, ten nový odstartoval lépe. Nejprve doma nezaváhal a porazil Sunderland 1:0 a před týdnem zvítězil i na hřišti Boltonu. Natáhnout již třízápasovou šňůru vítězství by si přál i kouč domácích: "Porazit Middlesbrough, to je jediné na co teď myslíme," dodává před zápasem Mark Hughes. Jenže v plánech musí počítat i s absencí. Kvůli zranění nemůže nasadit tyto hráče: Olssona, Petera, Tugaye a Emertona.

Hosté doposud nepředváděli dvakrát oslnivé výkony a i proto jim patří až čtrnácté místo tabulky Premier League. Nový rok načali domácí prohrou s Evertonem a až v poslední době se začala situace Middlesbrough pomalu vylepšovat. Po vítězství v FA Cupu nad Bristolem Boro doma hostilo Liverpool a ze zápasu s loňským finalistou Ligy mistrů si připsal na své konto cenný bod. Cenný není jen kvůli těžkému soupeři, ale také díky tomu, že hosty prozatím ochránil od sestupových příček. Mimo hrozby sestupu trápí hostujícího kouče Gareth Southgatea i rozsáhlá marodka Middlesbrough, která je nejvyšší z celé Premier League. Do boje s Rovers nenastoupí: Cattermole, Hutchinson, Woodgate, Hines, McMahon, Taylor, Jones a Mido.

Oba týmy si to rozdaly hned na startu této sezony a tehdy se radovali Blackburn, který zvítězil 2:1. A i pro tentokrát jsou Rovers brány jako pravděpodobnější vítěz.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.35 - 4.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Bolton Wanderers  (sobota 18:15)
Trápící se Newcastle přivítá na svém hřišti o poznání hůře postavený Bolton. Význam tohoto zápasů si uvědomují obě strany a neberou nic jiného, než všechny tři body.

Éra pro Nicolasi Anelkovi nezačala pro Wanderers vůbec dobře. Tým Garyho Megsona podlehl na vlastní půdě Blackburnu 1:2, a to i přesto, že vedl. Jeho situace se velmi zkomplikovala. Umístění na patnácté příčce moc pozitivní není, jelikož má stejný počet bodů jako Sunderland, jenž se nachází na první sestupové příčce. Jediná věc, která Bolton při postavení v tabulce od Black Cats odlišuje, je výrazně lepší skóre.

Straky do tohoto zápasu poprvé povede nový trenér. Vyhozeného Sama Allardyceho v průběhu týdne nahradil starý známý Kevin Keegan. Ten v Newcastlu působil už v letech 1992-1997 a mezi fanoušky byl velmi oblíbený. "Pokud budou lidé trpěliví a realističtí, pak se můžeme společně pokusit vrátit do Newcastlu nejen sny o trofejích, ale i trofeje samotné," řekl Keegan po svém zvolení.

56letého manažera ovšem nečeká snadná práce. Newcastle totiž prohrál poslední čtyři zápasy v řadě. Tato krize vyvrcholila v minulém kole, kdy si Strakyodvezly z Manchesteru krutý debakl 0:6. Současná pozice zní – 11. místo se ziskem dvaceti šesti bodů.

Oba kluby mohou být poměrně klidné alespoň co se absencí týče. Newcastle má zraněného pouze Ramageho, disciplinární tresty pak nepustí na hřiště Smitha a Butta, který letos už posbíral deset žlutých karet. K týmu se už naopak připojil potížista Joey Barton poté, co byl propuštěn na kauci. Bolton se musí obejít bez Helgusona a Vaz Teho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.30 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - Everton FC  (neděle 14:30)
Wigan dnes na svém JJB Stadium přivítá papírově mnohem silnější Everton - v Premier League od sebe tyto týmy dělí 19 bodů a dvanáct příček.

Přestože se Wigan herně neustále zvedá, nemůže se rovnat s týmem Evertonu, který se pere o šanci hrát v příští sezóně Ligu mistrů. V minulém kole se domácím podařilo těsně porazit slaboučký celek Derby County, který živoří na posledním místě s pouhými sedmi body. Na druhou stranu Everton získal ve 22. kole daleko cennější skalp, když doma porazil Manchester City.

Oba trenéry jistě těší stav svých marodek – každému týmu budou chybět pouze dva hráči. Wiganu Taylor a Nash a Evertonu Osman a Turner.

Dá se říct, že zápas má papírově jasného favorita, ale přesto je možné, že domácí navážou na své dobré výsledky z poslední doby a minimálně Evertonu celý zápas znepříjemní.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Manchester City - West Ham United  (neděle 17:00)
Souboj týmů ze středu tabulky. Takový je duel 23. kola anglické Premier League mezi Manchesterem City a West Hamem. Když se tato dvě mužstva potkala v lize na City of Manchester Stadium naposledy, domácí vyhráli s přehledem 2:0. Generálku na dnešní zápas si již odbyli i ve středu v opakovaném utkání 3. kola FA Cupu a opět byli úspěšnější "Citizens".

Ti jsou za posledních pět vzájemných zápasů jasně lepším týmem, což dokazují čtyři výhry a jedna bezbranková remíza. "Pro mě je důležité, abychom hráli pěkný fotbal nebo při nejmenším se o to alespoň pokoušeli. S tím samým cílem půjdeme i do utkání proti West Hamu," řekl manažer Manchesteru City Sven-Göran Eriksson. Ten se ovšem stále musí obejít bez zimní posily Nery Castilla, jenž utrpěl poranění ramene. Mimo jsou rovněž Michael Johnson a Emile Mpenza.

Protějšek Alana Curbishley z Upton Parku by mohl od první minuty postavit Haydena Mullinse a Carltona Colea, před nimiž ve středu upřednostnil Lee Bowyera a Luise Boa Morteho. Manažer Kladivářů se také bude pomalu snažit začlenit do základní sestavy Juliena Fauberta, který se po zranění z úvodu sezony vrací do optimální kondice. K dispozici asi bude i Danny Gabbidon.

"V posledním vzájemném pohárovém střetnutí jsme trochu postrádali štěstí. Cítím, že jsme měli navíc," řekl obránce West Hamu Matthew Upson. "Jsem zničený, protože FA Cup miluji. Z tohoto utkání si ale také můžeme odnést pozitiva. Nyní musíme využít příležitost, vrátit se a porazit je."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.25 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Aston Villa  (pondělí 21:00)
Velice zajímavý zápas bude dnes ke shlédnutí na Anfield Road. Domácí i s novou posilou Martinem Škrtelem by nutně potřebovali po třech remízách v řadě vyhrát. Naopak hostující Aston Villa drží šňůru tří výher v řadě a svoji formu by tak chtěla potvrdit i v Liverpoolu.

Trenér Reds Rafa Benítez dokonce uvažuje, že by Škrtela nechal hrát od začátku již v dnešním utkání: "Jsem jím nadšen a uvažuji, že bych ho použil již dnes. Možné ale je, že nastoupí až v FA Cupu." Liverpool dnes nečeká lehký úkol, ale musí vyhrát. Tým je ve velké krizi, nejdříve se spekulovalo o odchodu trenéra, poté se hovořilo o několika hráčích. Američtí vlastníci určitě nejsou spokojeni s tím, co Reds předvádějí. "Villa je pro nás momentálně horším soupeřem než třeba Manchester a Everton, proto dnes musíme naplno bodovat," prohlásil na předzápasové konferenci Benítez.

Villans si hodně věří a ne neprávem. Poslední měsíc se jim velice povedl a na své výkony by rádi navázali i na Anfield Road. Navíc mají hosté stejně bodů jako domácí Liverpool a hraje se o přední příčky. Zápas by tedy měl mít skvělý náboj a mohl by být i velice atraktivním pro diváky. Trenér Martin O'Neill se nadále bude muset obejít bez Johna Carewa, v útoku by tak opět měla nastoupit dravá dvojce Young, Agbonlahor, jinak by měli být Villans v plné sestavě.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Reina - Finnan, Škrtel, Caragher, Riise - Benayoun, Gerard, Xabi Alonso, Kewell - Kuyt, Torres
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Carson - Mellberg, Laursen, Davies, Bouma - Gardner, Petrov, Young, Barry - Agbonlahor, Moore
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.45 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Manchester United22163344:1151
2.Arsenal FC22156143:1751
3.Chelsea FC22145335:1647
4.Liverpool FC21109235:1439
5.Everton FC22123738:2239
6.Aston Villa22116540:2839
7.Manchester City22116529:2339
8.Blackburn Rovers22106630:2936
9.Portsmouth FC2297631:2234
10.West Ham United2195727:2032
11.Newcastle United22751027:3926
12.Tottenham Hotspur22661042:4024
13.Reading22641230:4722
14.Middlesbrough FC22561119:3621
15.Bolton Wanderers22551224:3420
16.Birmingham City22551223:3320
17.Wigan Athletic22551222:3720
18.Sunderland AFC22551222:4020
19.Fulham FC22291123:3915
20.Derby County22141710:477

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

nevíte jestli by se někde dalo sledovat utkání reading-manutd?

Reagovat
smazaný uživatel

na madejski stadium

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

ale v TV

Reagovat
smazaný uživatel

Zkus tuhle adresu http://www.myp2p.eu/

Reagovat
smazaný uživatel

zkusím to, dík

Reagovat
smazaný uživatel

No musíš stáhnout program Sopcast a pak to přes něj v poho zkoukneš. Akorát kvalita není taková jako v televizi, ale dá se to.

Reagovat
smazaný uživatel

nevis na jakym programu??? je jich tam dost na vyber...

Reagovat
Shevchenko

podivej se na acmilan.cz a na leve strane to najdes

Reagovat
smazaný uživatel

Zapas-----------tip-----pravdebodobnost v procentech

Spurs-Sun¨land...1...100

REading-MU.......0...45

Pompeys-Rams.....1...90

FFC-AFC..........0...30

B¨ham-CFC........2...70

B¨burn-boro......1...60

N¨castel-Bolton..10..80

MUj tip poradi v tabulce po 38. kole.

1.Manutd

2.Chelsea

3.arsenal

4.Eveton

5.A.villa

6:liverpool

7.Man.city

8.Pompey

9:west ham

10.Blackburn

11.newcastel

12.Spurs

13.reading

14.Birmingham

15.Bolton

16.wigan

17.Boro

18.sunderland

19.Fulham...skoda!

20.DErby

Reagovat
smazaný uživatel

prohoď Sunderland s Wiganem, Villu s ManC adá se s tím souhlasit

Reagovat
smazaný uživatel

Gunner si jedou pro 3 body!!!!

Reading s Márou snad oberou Man.UTD

A Kohouti by mohli porazit Sunderland

Tady těm týmům přeju vítězství, ale nejlpší jsou stejně Gunners a každej si tady pište co chcete ale je to pravda

Jsem z Bolky, takže přeju hlavně Márovi Matějovskýmu ať je jeho premiéra zrovna proti Manchesteru.....a máro dej kdyžtak nějákej ten gol jasný!!??

Reagovat
smazaný uživatel

Sunderland..!!!!!!!1:2!!!!

Reagovat
Devil

Skoda ! Birmingham mohl udrzet remizu 0:0 !

Reagovat
smazaný uživatel

Liverpool - AV 3-0 Torres 2x,Benajoun

Reagovat
smazaný uživatel

netušil jsem že na portal eurofotbal chodí aj tací komici

Reagovat
smazaný uživatel

heh

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele