Anglická Premier League - preview 23. kola

23.01.2010, 08:37, aktualizováno 27.01.2010, 09:42
Previews
Dalšími čtyřmi zápasy pokračuje 23. kolo anglické nejvyšší soutěže. Arsenal cestuje na hřiště Aston Villy a má šanci vrátit se na první místo před Manchester United. O první místo bude usilovat rovněž Chelsea, která hraje doma s Birminghamem. Blackburn přivítá Wigan, Everton hraje se Sunderlandem...
Aston Villa - Arsenal FC  (středa 20:45)
Od Fabregasova řádění na Emirates Stadium uplynul na den přesně jeden měsíc. A za tu dobu se obě mužstva stihla vydat zcela rozdílnými směry. Zatímco Aston Villa onou prohrou 0:3 přišla o sérii čtyř výher v řadě a pomalu se vydala na scestí, Arsenal pokračuje ve spanilé jízdě vstříc nejvyšším metám.

Ono i to birminghamské trápení je jen relativní, respektive o něm můžeme hovořit pouze v ligové rovině. Avšak o to větší dávka zoufalství tam pak je přítomna. Spolu s výrazně nepovedeným vystoupením proti Arsenalu totiž Villans nevyhráli třikrát v řadě, přičemž ani jednou nerozvlnili síť za zády soupeřova brankáře. O to více pak všechny překvapí jejich měsíční pohárový výkaz. Ten totiž obsahuje jen samá vítězství, přesně řečeno čtyři, v nichž birminghamští nasázeli pěkných 13 branek. O’Neillovi svěřenci tak díky úspěšné a divoké přestřelce s Blackburnem ukořistili první finálovou účast ve Wembley za poslední dekádu, ovšem teď by měli co nejrychleji zkonsolidovat své řady také pro ligové utkání. Bez středečního bodu jim totiž dobývání léty otužené Big Four půjde jen velmi ztěžka.

O tom, jakou proměnou prošly oba týmy za ten osudný měsíc, svědčí i fakt, že v době prvního vzájemného měření sil neměl nikdo z nich oproti tomu druhému navrch. Zato teď oba celky dělí propastných 12 bodů a jeden zápas k dobru pro Villans. Na druhou stranu Kanonýři jsou takřka příkladným protipólem birminghamských, neboť oni naopak v nedávné době vypadli i z druhého domácího poháru. Zbývá jim tak pouze Champions League a vlastní ligová soutěž, jíž ale mohou v případě středeční výhry opět kralovat. To by však dle papírových předpokladů nemuselo trvat tak dlouho, jelikož Arsenal v příštích třech kolech stane proti všem zbývajícím členům posvátné Velké čtyřky.

Arsenal zůstává od listopadu neporažen i navzdory poměrně rozsáhlé marodce a obávané dlouhodobé absence Van Persieho. Teď tedy alespoň při porážce od Stoke v FA Cupu ušetřil síly některým oporám, třeba kompletní obranné čtveřici. Návrat se však nedá očekávat stále ještě u mnohých fotbalistů, řeč je kupříkladu o Nasrim, Gibbsovi, Diabym a z Afriky ještě nestihli doletět ani vypadnuvší Eboué se Songem.

Martin O’Neill naproti tomu stále ještě živí naději, že ve středu bude moci počítat se všemi členy klasické základní jedenáctky. Především nad starty Warnocka a kapitána Petrova však visí mohutné otazníky. Nejisté je také včasné uzdravení Carewa, Dunna či Reo-Cokera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 3.30 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - Birmingham City  (středa 20:45)
Na Birmingham Chelsea vyrukuje z letos netradiční pozice. V tabulce se totiž nachází až na třetí pozici, ale to vše jen kvůli tomu, že má odehráno méně zápasů. Pokud v nich nezaváhá, ladně se opět vyšvihne do čela.

Rozdíl mezi Blues a druhým Arsenalem je pouze ve skóre, na Manchester United sice Chelsea ztrácí body dva, ale má oproti němu dva zápasy k dobru. Oproti těmto dvěma konkurentům navíc zaznamenala Chelsea v posledních dnech také jiný úspěch, postoupila do pátého kola FA Cupu, což se ani Red Devils, ani Gunners nepodařilo.

Při Africkém šampionátu se předpokládalo, že Chelsea o něco oslabí, když ji budou chybět tahouni Drogba s Essienem, nebo Mikel s Kalouem, ale svěřenci trenéra Ancelottiho ukázali obrovskou sílu a i bez Afričanů předsvědčili. V posledních šesti zápasech nepohráli a posledním třem soupeřům nasázeli 14 branek.

Jenže nyní je čeká těžký test, hostí ve formě hrající Blues, jak se přezdívá i Birminghamu. Brums jedou na klubovém rekordu, když neprohráli už 12 ligových zápasů v řadě, což je při vyrovnanosti Premier League úctyhodné. Manažer Alex McLeish si však uvědomuje, že i tato série musí jednou skončit. "Jednoho dne prohrajeme, tím jsem si jistý. Kluky ale po tomto nezdaru určitě podpořím, protože vím, jaký máme v kabině charakter a sílu."

Birmingham bude moci opět nasadit totožnou základní sestavu, která nastoupila už k deseti zápasům v řadě. Brums se také mohou pyšnit jako jediný v lize tím, že dokázali s Chelsea udržet čisté konto. Domácím bude ve středu chybět Juliano Belletti, jenže se zranil a mimo bude až měsíc. Do sestavy se naopak vrací Ashley Cole. Mimo by měli být i všichni Afričané.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.25 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Blackburn Rovers - Wigan Athletic  (středa 20:45)
Wigan cestuje jen pár mil severně, aby se tu utkal se svým tabulkovým i geografickým sousedem z Blackburnu. Ten je na tom o pouhé dva body lépe, ale ani on nemůže být vzhledem ke své vzdálenosti od sestupové propasti úplně v klidu.

Jeden z klíčových zápasů sezony teď čeká Rovers. Ti sice v minulém kole utnuli tuze dlouhou sérii ligových (a nejen ligových) utkání bez výhry, avšak hned vzápětí se vinou šesti inkasovaných branek v duelu s Aston Villou poroučeli z Carling Cupu těsně před finálovými branami. V kraji Lancashire tak znovu panuje chmurná nálada. Zmíněná výhra nad Fulhamem zůstává jedinou z posledních 14 soutěžních zápasů, navíc se v řadách Rovers nebývale trápí kdysi jistý střelec David Dunn. Ten však, přestože se netrefil již dlouhé dva měsíce, zůstává nejlepším střelcem mužstva i nadále. Jediným pozitivem, které si tedy Allardyceovy ovečky mohou připouštět, je fakt, že na domácím kolbišti o všechny tři body nepřišly od úvodního kola, kdy je před zraky domácího publika oloupil Tottenham.

Také Wigan v nedávném ligovém kole zažil svou reinkarnaci, i když nebyla tak velkolepá jako v podání Blackburnu. Triumfoval totiž prvně po "pouhých" pěti zápasech bez plného bodového zisku. S menším výrazem spokojenosti pak lze vítat i jeho zmrtvýchvstání v pohárovém souboji s Notts. Tehdy, ve čtvrtém kole, Latics prohrávali už 2:0, nakonec však zvládli toto utkání alespoň zremizovat. Bez zajímavosti není, že právě tenkrát si ve Wiganu konečně otevřel svůj střelecký účet Jason Scotland. Stalo se tak až na jedenadvacátý pokus. Nejhůře bránící celek Premier League tak nyní doufá, že tohle nakopne, když už nic jiného, aspoň mdlou ofenzívu.

Blackburnský stoper Chris Samba "dojel" na to, že se karetní tresty z Ligového poháru přenášejí i do ligového programu, takže ve středu svým spoluhráčům nápomocen nebude. Naproti tomu se schyluje ke konfrontaci uzdraveného Jasona Robertse se svým bývalým zaměstnavatelem.

Kirklandova pochroumaná klíční kost dovolí nové posile ze Sportingu, Vladimiru Stojkovičovi, odbýt si svůj debut na Ostrovech. To Hendry Thomas ho má už dávno za sebou, takže se dá očekávat, že okamžitě po návratu z karetního trestu naskočí do základní sestavy. V nejistotě žije Mario Melchiot, jehož trápí zlomený nos.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.25 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Everton FC - Sunderland AFC  (středa 21:00)
Jediný vítězný zápas z posledních deseti a do toho všeho Everton. Krátké shrnutí aktuální situace Sunderlandu, který nemohl potkat horší soupeře. Na Toffees má totiž jen špatné vzpomínky.

Black Cats totiž nedokázali v posledních 11 duelech s Evertonem vyhrát jediný zápas, a proto se musí manažer Steve Bruce zápasu v Goodison Parku oprávněně obávat. Sunderland navíc v posledním ligovém zápase inkasoval sedm branek od Chelsea, což na psychice nepřidá. Fotbalisté ze Stadium of Light si tak určitě vzpomněli na listopad 2007, kdy jim stejný příděl nenadělil nikdo jiný než Everton.

A tím výčet negativ ještě nekončí. Brucova družina totiž nedokázala uspět ani v FA Cupu. V něm Sunderland podlehl Portsmouthu a potřebuje se rychle vzpamatovat. V Goodison Parku by mu již mohl pomoci Lee Cattermole. Připraven bude také nová akvizice ze Sheffieldu United Matt Kilgallon.

Také domácí budou moci představit novou posilu, z Arsenalu příchozího Philippe Senderose. Na lavičce se už konečně objeví také Mikel Arteta, který prakticky celou sezonu promarodil. Nyní už je ale takřka stoprocentně fit a spolu s ním by měly výkony Evertonu ještě stoupat. Již nyní mají Toffees osmizápasovou sérii bez prohry.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Portsmouth FC - West Ham United  (úterý 20:45)
Finanční nestabilita a dosavadní válčení o holou záchranu prvoligové příslušnosti - to oboje spojuje Portsmouth s West Hamem, dva příští soupeře. Jenže zatímco Hammers s příchodem nových majitelů svítá, vyléčení Pompey je stále ještě v nedohlednu. Občas to dokonce vypadá, jako kdyby si z Portsmouthu někdo všemocný nepěkně střílel.

Nejtěžší sezona v historii Pompey? Možná ne, ale příliš daleko k od pravdy toto tvrzení rozhodně není. Hoši z Fratton Parku sice na kolotoč jménem Premier League usedají poprvé po bezmála měsíci, o to víc je však zaměstnávají problémy, které s aktivitou na hrací ploše až tak nesouvisí. V první řadě je to asi zadržení výkonného ředitele pro odhalení daňového úniku, hned v závěsu tu pak je obvinění podané někdejším fotbalistou Pompey Solem Campbellem či přestupové embargo. Když k tomu navíc přidáte aktuálně obývanou poslední příčku a dvouzápasové čekání na bod, chtě nechtě musíte s jihoanglickým celkem soucítit. Na druhou stranu, co se čistě sportovních výsledků týče, byl na tom letos i hůře. Vždyť doma kupříkladu zvítězil dvakrát z posledních tří pokusů.

Jestliže Pompey už dlouho předlouho čekají na ligový zápas, Hammers pro změnu netrpělivě očekávají představení před vlastním publikem. Teď v úterý je totiž čeká již třetí po sobě jdoucí klání mimo Upton Park, na domácí stánek se tedy nevracejí ani po rovném měsíci. A to je zároveň voda na mlýn pro Portsmouth, jelikož WHU naposledy vně Boleyn Ground zvítězilo v úvodním kole letošního ročníku. Od té doby na výjezdech posbíralo pouhé čtyři body z možných 30. Za tak tristní bilanci může především chabá ofenzíva. Od konce listopadu, kdy Kladiváři sestřelili Burnley hned pěti góly, v následujících sedmi ligových střetnutích docílili jen čtyř branek (z toho dvě vsítil Diamanti z penalty)!

V Portsmouthu nutně potřebují, aby se návraty defenzivně laděných záložníků Diopa a Browna uskutečnily již nyní, jinak to budou mít zatraceně těžké. Oba přišli k úrazu během nedávného vítězného klání se Sunderlandem v rámci FA Cupu a momentálně mohou na své starty pomýšlet z takových padesáti procent.

West Hamu se o víkendu pohárové boje již netýkaly, takže si jeho hráči mohli pořádně odfrknout. Na jednu stranu se tedy marodka nerozrostla, na stranu druhou však nedošlo ani na její citelné smrštění. Zola ještě nemůže naplno počítat s Colem, Hinesem, Dyerem ani s Ilungou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Wolverhampton Wanderers - Liverpool FC  (úterý 20:45)
Bývá zvykem, že Liverpool hraje koncem ledna na třech frontách. Letos bojuje již jen na jediné, a i v té musí pořádně zabrat. Wolves, který se drží jen těsně nad hladinou sestupových vod, doma ztrácet nesmí.

Od potupné prohry s posledním Portsmouthem začali svěřenci manažera Beníteze usilovně pracovat na dotažení čtvrté příčky. Během čtyř zápasů inkasovali jedinkrát a připsali si slušných deset bodů. Stíhací jízdu odstartoval právě domácí zápas s Wolvesem, který ve druhé půli rozhodli během osmi minut Gerrard s Benayounem.

Vlci sice drží naději na postup do pátého kola FA Cupu přes Crystal Palace, v lize to však pořádně skřípe. Za posledních pět utkání získali pouhé tři body, ve zbylých čtyřech zápasech neskórovali. Poslední dva ligové zápasy, které navíc odehráli doma, přitížily celkovému skóre v poměru 0:5. Společně s Birminghamem jsou na tom před domácími diváky střelecky nejhůře, za jedenáct zápasů nabídli vlastním fanouškům pouhých devět přesných tref.

Poslední dva vzájemné zápasy sice ovládl favorit z Liverpoolu, podle všeho však jen díky domácímu prostředí. Na Molineux totiž nevyhrál již pět utkání v řadě, během kterých si připsal tři prohry a dvě remízy.

V Midlands si v úterý za domácí nezahrají Edwards, Keogh a Kightly, které trápí kotník, Maierhofer, jenž má kýlu a Murray zápasící s kolenem. Po trestu se naopak vrací Richard Stearman a debutovat mi mohl i Bia.

V dresu Reds by se teoreticky již mohl objevit Gerrard, jehož zranění se léčí lépe, než se předpokládalo. Za postranní čarou naopak stále zůstane jak Benayoun, tak Torres. Společně s nimi si nezahrají ani El Zhar, Kelly a Johnson.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.85 - 3.75 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tottenham Hotspur - Fulham FC  (úterý 21:00)
V úterní večer se v londýnském derby postaví domácí Tottenham proti Fulhamu, který ztrácí na svého soupeře jedenáct bodů, které poztrácel převážně při výjezdech. Oba týmy se však nenacházejí v top formě, a tak si Fulham může po více jak šesti letech odvézt plný počet bodů.

Spurs po Vánocích pomalu dochází dech. Právě derby na Craven Cottage odstartovalo střeleckou mizérii v lize, kdy během posledních čtyř zápasů vsítili pouhé dva góly, oba do sítě West Hamu. Vše pak ještě dokonala remíza v FA Cupu s třetiligovým Leedsem.

Jenže Cottagers jsou na tom ještě o poznání hůře, po domácí bezbrankové remíze přišly tři výjezdy a tři prohry. Jestli si svěřenci manažera Hodgsona neodvezou alespoň bod ani v úterý, bude to poprvé od března roku 2006, kdy se série proher protáhne na čtyři zápasy v řadě.

Vzájemné zápasy jsou poslední dobou značně vyrovnané. Za posledních devět duelů skončil pouze jediný větším, než brankovým rozdílem. Oba týmy si připsaly po dvou vítězstvích a pěti remízách. Na soupeřově hřišti pak naposledy uspěl v srpnu 2003 Fulham, který si tehdy odvezl vítězství 3:0.

V domácím dresu se stále neobjeví Woodgate s Lennonem, jež mají problémy s třísly. Assou-Ekotto se na hřiště nepodívá kvůli kyčli, Cudicini stále doplácí na svou nehodu s motorkou. Huddlestone s Kingem mají šanci, i když jejich kolena ještě nejsou zcela v pořádku. Na hřiště se nejspíš nedostane ani Pavlyuchenko.

Na druhé straně jsou ze hry kvůli kolenu hned tři hráči - Dempsey, Konchesky a Pantsil. Etuhu v pondělí slavil s Nigérií postup do semifinále APN. Johnson s Kamarou se o svém startu dozví až v den zápasu. Velkou vzpruhou pak je možný návrat Bobbyho Zamory.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.55 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bolton Wanderers - Burnley FC  (úterý 21:00)
Owen Coyle zažívá v křesle manažera Boltonu opravdový křest ohněm. Nejprve odkoučoval dva po sobě jdoucí zápasy s věhlasným Arsenalem, aby teď čelil svému nedávnému zaměstnavateli z Burnley. Pochopitelně - rozuzlení tohoto klání se nemůže dočkat každý fanoušek obou mužstev.

Obě města si navzájem sousedí a situace v tabulce není o tolik jinačí. Bolton má sice momentálně, na rozdíl od Burnley, status sestupujícího celku, avšak ve skutečnosti na svého rivala ztrácí pouhé dva body. Tento duel tak lze bez okolků označit za existenční, pro oba týmy. Mělo by tak jít o správné derby, jež se celkem přirozeně neodehraje ve zrovna řídké atmosféře. Tu totiž nedávno zhustil předseda Clarets Barry Kilby, když nařkl Coylea z nefér jednání při námluvách s Boltonem. Sám skotský manažer se pak ohradil, že nijak falešně nehrál, neboť veškeré spekulace o odchodu dementoval až do té chvíle, než bylo vše vyřešeno.

V popředí předzápasové scenérie však rozhodně trčí spíše neblahé počínání obou celků v časech nedávných. Zejména Coyle by nejspíš konfrontaci s tak výjimečným soupeřem nejraději odložil. Ačkoli si totiž jeho svěřenci v sobotu spravili náladu vyřazením Sheffieldu United z FA Cupu, v lize pod jeho vedením odstartovali dvěma prohrami s Arsenalem. Na novou funkci si tak evidentně ještě zvyká. Ani Laws se ovšem v manažerském křesle Burnley ještě dokonale nezabydlel. I v součtu s pohárovým zklamáním ještě čeká na první vítězství, ba co víc - i na první vstřelenou branku. Umně tak navázal na trpkou šňůru, kterou mu tu zanechal jeho předchůdce. Clarets takto nadále čekají na premiérový venkovní triumf a za sebou mají deset ligových zápasů, z nichž vydolovali pouhých pět bodů.

Owena Coylea krom mnoha jiných, výše zmíněných okolností tíží i trvající stav nejistoty ohledně pár hráčů. Mark Davies, Ricardo Gardner, Gavin McCann a Matt Taylor - nad těmi všemi se vznáší otazníky. Taková situace nicméně nahrává mladičkému Slovákovi Weissovi, jenž do Boltonu na hostování přišel teprve nedávno.

Také Burnley by již mohlo využít svou novou, dočasnou akvizici. Jmenovitě jde o francouzského reprezentanta do 21 let Frederica Nimaniho. Tomu však naopak do karet nehraje návrat nejlepšího střelce mužstva Stevena Fletchera, jehož z víkendového pohárového utkání vyřadila jen menší potíž s kotníkem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.60 - 4.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Manchester United - Hull City  (sobota 16:00)
Třiadvacáté kolo anglické Premier League je tu a jako první se v něm představí Manchester United. Ten se pokusí alespoň na pár dní posunout do čela tabulky, když na svém stadionu přivítá o záchranu bojující Hull City.

Domácí jsou v tomto utkání jasnými favority a fanoušci ani vedení neočekávají jiný zisk než ten tříbodový, protože jiný by byl s naprostou jistotou označován za ztrátu. Proto Sir Alex Ferguson utkání bere s naprostou vážností a soupeře nechce rozhodně podcenit. Fergusonovi svěřenci mají však v nohách celkem těžké utkání proti městskému rivalovi. V rámci Carling Cupu totiž United změřili síly s City a po devadesátiminutové bitvě odešli ze hřiště jako poražení. Za City se totiž dvěma brankami blýskl Tevéz a potopil tak svého bývalého zaměstnavatele.

Poslední ligové střetnutí si United pamatují z domácího prostředí, kde přivítali Burnley. Po celé utkání Rudí ďáblové do svého soupeře bušili, avšak obrana nováčka byla natolik zformovaná, že se odolně bránila. Ovšem Manchester nakonec ukázal svou sílu, když ve druhé půli dokázal na svého soupeře tvrdě zatlačit a přimáčkl jej až na zeď. Po brankách Berbatova, Rooneyho a Dioufa se tak mohli domácí radovat z konečného vítězství 3:0. Aktuálně tak hájí třetí pozici, ale v případě vítězství by se mohli Red Devils posunout až na první místo. Bohužel pro ně by však jejich soupeři ztráceli pouhé dva body a svá utkání budou mít stále před sebou.

"Nyní nás čeká utkání proti Hullu a my víme, že jsme favority. Nic jiného než tři body nebereme, avšak nesmíme zapomenout na sílu soupeře. Proti Tottenhamu dokázal Hull zdařile bránit a nakonec si odvezl bod," varoval manažer Sir Alex Ferguson.

"V nohách máme těžké utkání se City, ovšem máme silný tým a já věřím, že se z tohoto duelu rychle oklepal. Proti Hullu nastoupíme všichni s maximálním nasazením," dodala skotská legenda mezi manažery.

To Hull City má jiné starosti. Manchester na vrcholu tabulky bojuje o titul a Hull se potácí u samého dna. Hull se momentálně nachází na osmnácté pozici, avšak nebyla by to anglická Premier League, aby i celek z této pozice nedokázal obrat o body mnohem silnější mužstvo. A byl to právě Hull, který tuto známou věc potvrdil. V minulém kole totiž svěřenci manažera Browna dokázali vykrást White Hart Lane, když s domácím Tottenhamem remizovali 0:0.

"Vykradli jsme WHL. Je to skvělý pocit, avšak nyní nás čeká mnohem těžší soupeř. Chtěl bych ovšem navázat na náš úspěch z minulého kola a také nechat vzpomenout na Leeds. Manchester je skvělým týmem, avšak není neporazitelný," prohlásil sebevědomě manažerek Hullu Phil Brown.

Domácí celek se může těšit na očekávaný návrat Ria Ferdinanda. Do utkání by měl zasáhnout i Berbatov, který chyběl v pohárovém utkání proti City. Naopak Hull City se bude potýkat se ztrátami. Kamil Zayatte nedokázal nabrat rychle potřebnou kondici a do utkání nezasáhne. Dále Hullu bude chybět zraněný Bullard, který laboruje se zraněným kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.00 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Arsenal FC22153459:2548
2.Chelsea FC21153352:1848
3.Manchester United22152549:1947
4.Tottenham Hotspur22115642:2438
5.Manchester City21108342:3038
6.Liverpool FC22114740:2637
7.Aston Villa21106529:1836
8.Birmingham City2196621:1933
9.Fulham FC2176826:2427
10.Everton FC2168730:3426
11.Stoke City2167819:2625
12.Blackburn Rovers22661023:3924
13.Sunderland AFC21651030:3823
14.Wigan Athletic20641023:4422
15.Burnley FC21551122:4320
16.West Ham United21471028:3719
17.Wolverhampton Wanderers21541217:3819
18.Hull City21471020:4219
19.Bolton Wanderers20461028:4218
20.Portsmouth FC20421418:3214
Zbývající zápasy
16.02. 20:45Stoke City - Manchester City

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1052)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele