finále
03.05.2023 19:00 CET
0 : 2
(0:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Sešívaná invaze na Letnou skončila úspěchem. Finálové derby ozdobil výstavní gól Douděry

Slavia se po roční odmlce opět stala držitelem Českého poháru, ve finále MOL Cupu zdolala Spartu 2:0. Zhruba šest tisíc neúnavně podporujících fanoušků sešívaných na Letné poprvé rozjásal v 59. minutě David Douděra, jenž se krásným způsobem opřel do balonu vnějším nártem. Stejný hráč navíc o chvíli později poslal do pokutového území centr a ve snaze o jeho odklizení si vstřelil vlastní gól Filip Panák. Dva slepené zásahy červenobílých tak rozhodly o prodloužení jejich famózní bilance, jelikož zatím každou ze sedmi finálových účastí proměnili v zisk trofeje.

Vyhrocená situace v českém fotbale způsobená zejména posledním kolem základní části nejvyšší soutěže se měla ještě přiostřit. Oběma tábory zaplněná Letná byla dějištěm prvního finále Českého poháru mezi nesmiřitelnými pražskými rivaly po 21 letech. Slavia se mohla pyšnit výbornou bilancí, v rozhodujícím souboji se totiž dosud představila šestkrát a vždy uspěla. Klíčem k trofeji pro ni mohlo být ubránění Jana Kuchty, který když v této sezoně skóroval, Sparta pokaždé zvítězila.

Slavnostní výkop Jana Kollera a skandující ochozy vlily energii do žil oběma celkům a utkání začalo ve skvělém tempu. Více ze hry měli sešívaní a v úvodní dvacetiminutovce se dostali do dvou nadějných příležitostí. Jako první prověřil Matěje Kováře Václav Jurečka střelou z pravé strany, ale stejně jako David Jurásek tvrdou ranou z téměř nulového úhlu o chvíli později ztroskotal na mladém gólmanovi Letenských.

Ten musel zasahovat i ve 25. minutě, kdy vychytal ve vyložené šanci zakončujícího Ibrahima Traorého. O pár sekund později se naopak na druhé straně řítil na branku Slavie Adam Karabec po skvělé kolmici Kaana Kairinena, mladík Sparty ovšem poslal míč těsně nad horní tyč.

Po návratu z kabin se hráči obou týmů spíše hledali a provázelo je množství nepřesností. Klid před oběma brankami narušil až rohový kop hostů v 59. minutě. Ladislav Krejčí ho sice lehce odvrátil, avšak pouze k levé noze Douděry. Ten se s míčem nepáral a z rohu vápna vyslal šajtlí nechytatelný projektil, který skončil až v síti. Ještě než se z inkasované branky obrana domácích vzpamatovala, mohla inkasovat podruhé. Jurečkovu střelu však chytil Kovář a při následném pokusu střídajícího Lukáše Provoda mu pomohl na brankové čáře Jaroslav Zelený.

V 64. minutě už se ale Slavia druhé branky dočkala. Tristní komunikace hned trojice sparťanů vyústila v komický vlastní gól, když Martin Vitík odvracející centr trefil Panáka, od nějž se míč nešťastně odrazil až do branky. Letenští mohli alespoň snížit 11 minut před koncem zásluhou Krejčího, jenž ovšem orazítkoval tyč a potulující se balon odvrátil z brankové čáry David Jurásek. Pod triumf Slavie se velkou měrou podepsal i Igoh Ogbu, jenž výtečným výkonem nepustil Kuchtu do jediné příležitosti.

Týmem, který zvedl nad hlavu trofej a zvýšil si sebevědomí před napínavým ligovým finišem, se tak stala Slavia. Té se povedlo opanovat český pohár již posedmé v historii.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (620)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele