16. kolo
16.12.2023 18:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Chviča Kvaracchelia (© AFP)

Osimhen po převzetí prestižní ceny spasil Neapol. Sympatický výkon Cagliari na body nestačil

Hráči Neapole v 16. kole Serie A přetlačili na domácím hřišti Cagliari 2:1 a po dvou ligových prohrách konečně zapsali plný bodový zisk. Úřadující šampion Itálie dlouho nemohl najít recept na skvěle chytajícího Simoneho Scuffeta. Ten kapituloval až po změně stran proti zakončení Victora Osimhena, jenž před startem utkání zapózoval s nově získanou cenou pro nejlepšího afrického hráče roku. Cagliari sice bleskově vyrovnalo, avšak poslední slovo měl znovu Nigerijec, který senzačním slalomem přichystal gól pro Chviču Kvaraccheliu.

Potvrdilo se tak, že tým z úpatí Vesuvu na sardinský celek umí, jelikož neprohrál již 24. vzájemný duel z posledních 25.

Partenopei sice v týdnu porazili v Lize mistrů Bragu 2:0, důvodů k radosti však mnoho neměli. V domácí soutěži totiž prohráli hned tři z posledních čtyř utkání, přičemž při všech těchto porážkách nedokázali ani jednou skórovat. Naopak Cagliari se po katastrofálním startu do sezony pomalu dostávalo do formy a díky vítězství nad Sassuolem v minulém kole se dokonce vymanilo z pásma sestupu. Další tříbodový úspěch svěřenců stratéga Claudia Ranieriho však příliš pravděpodobný nebyl, jelikož s Neapolí vyhráli od roku 2009 jen jednou.

Úvod zápasu patřil favoritovi, který držel míč na svých kopačkách a hledal skulinky v defenzivě hostů. Jednu takovou našel už v osmé minutě, kdy brankáře Cagliari prověřil Osimhen. Za 10 minut měl Nigerijec další šanci - jeho zakončení z malého vápna ovšem bylo zablokováno jedním z obránců. O chvíli později se připomněli také Ranieriho svěřenci. Zpoza vápna zkusil vypálit Tommaso Augello, jeho bomba však prolétla jen těsně vedle pravé tyče. Po půlhodině hry si na nádherný centr ze standardní situace naskočil Amir Rrahmani, svou hlavičku ovšem namířil pouze do levé tyče. Chvíli před odchodem do šaten měli obrovskou příležitost hosté. Nahitan Nández běžel sám proti Alexi Meretovi, italský brankář však skvěle vyběhl a šanci zneškodnil. V samém závěru poločasu ještě úřadující mistr zahrával zajímavý přímý kop, Matteo Politano nicméně mířil těsně nad břevno.

Hosté do druhého poločasu vlétli jako uragán a po několika sekundách ohrozil branku domácích Adam Obert, proti jeho pokusu však pohodlně zakročil Meret. V 70. minutě si na centr Mária Ruie naběhl Osimhen a s patřičnou dávkou štěstí překonal Scuffeta. Chvíli nato ovšem přišel na stadionu Diega Armanda Maradony šok, když po podobné akci srovnal Leonardo Pavoletti. Za tři minuty si však Partenopei vzali vedení zpět. Osimhen se ve vápně probil přes několik obránců a přihrál úplně volnému Kvaraccheliovi, který neměl problém míč uklidit do poloodkryté brány. Na konci základní hrací doby ještě hosté zahrávali standardku, po které hlavičkoval Alberto Dossena těsně nad.

Neapol další ligové zaváhání nepřipustila a bodovala naplno. V příštím kole se 23. prosince střetne s AS Řím, Cagliari zavítá ve stejný den do Verony.

Autor: Livesport.cz / David Pěchouček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele