13. kolo
20.12.2020 18:00 CET
4 : 1
(0:1)

Reportáž

Luis Muriel (© AFP)

Iličić hrdinou aneb Římská tragédie o čtyřech dějstvích

Prokletí trenéra Fonsecy pokračuje, dnes opět zažil hrůzostrašné chvíle proti Atalantě. Celku z Bergama se prostě nedokáže dostat na kobylku, byť dnes po první půli jeho tým vedl. Ve druhém to ale byla Iličićova osudová symfonie, která srazila Římany na kolena.

Duely mezi Atalantou a AS zpravidla nadělují hodně branek a dostatečné množství těch správných emocí calcia. Dnes čelili hosté velkému problému, protože trenér Fonseca nad Atalantou ještě nikdy v kariéře nevyhrál. Celek z Bergama zase mívá větší štěstí na hřištích soupeře a navíc musí šatna řešit situaci kolem rebelujícího někdejšího kapitána Gómeze.

Pravda, terén technickému fotbalu moc nefandil, protože v Bergamu dlouho a vydatně pršelo. Ani jednu jedenáctku to ale od vysokého nasazení neodradilo. Hlavním postrachem domácí obrany byl stále Edin Džeko, kterému se historicky právě proti Atalantě velmi daří i při tak negativních statistikách klubu z Věčného města.

Ve třetí minutě se Henrik Mchitarjan dočkal skvělé nahrávky do volnějšího prostoru, u vápna snadno obešel protihráče a nahrál na střed vápna. Tam totiž viděl, že Edin Džeko zůstává zcela neobsazen. Se štěstím se ke zkušenému kanonýrovi (3. nejlepšímu v historii AS) míč dostal, Džeko jej zpracoval a poslal do protipohybu brankáře Golliniho!

Tak brzkou branku čekal asi málokdo. A nemusela být jediná. V deváté minutě si totiž brankář Gollini vybral slabší chvilku, když zcela nesmyslně vyběhl do volného prostoru, i když k míči měl blíž Spinazzola. Někdejší hráč Atalanty se pokusil o lob, který ale k jeho smůle skončil jen na tyči domácí svatyně!

Atalanta postupem času začala AS tlačit a hrála především na jeho polovině, ale velkou šanci na skórování si vytvořit nedokázala. A když už ano, zasáhla stoperská trojka AS, takže brankář Mirante nemusel vlastně řešit nic složitějšího. To domácí gólman měl práce dost. A další mu přidělal Lorenzo Pellegrini, který v nastaveném čase pálil po faulu na Džeka. Gollini se ale včas přemístil a jeho kroucenou ránu perfektně vyrazil!

Druhá půle začala ostřelováním římské branky, byť jako první si výraznější šanci střelbou připsal Jordan Veretout. Řím má ale ty druhé poločasy o dost slabší, což se dneska jasně potvrdilo. A stačili k tomu střídající hráči. Právě Josip Iličić poslal v 59. minutě do šance Duvána Zapatu, který si poradil se Smallingem a ranou pod břevno nedal Mirantemu šanci.

Zatímco domácí vyslali na hřiště dva útočníky, hosté kontrovali nepříliš využívaným bekem Peresem. Není tedy divu, že dravější a odhodlanější Atalanta brzy otočila. V 70. minutě si na Iličićův centr vyskočil řízný bek Robin Gosens a nechal beky AS přikované hluboko pod sebou.

Pak trenér Gasperini sehrál s AS oblíbenou hru s názvem "Kolik minut potřebuje Luis Muriel na gól". V 72. minutě ho poslal na hřiště a v 72. Muriel kouzlil. Po obrovské chybě hostí v rozehrávce se chopil míče a v úniku sám před nepohyblivým Mirantem pohodlně skóroval.

Dalším na řadě byl konečně Josip Iličić. Hráč, kterému spoluhráči pro jeho věk přezdívají "La Nonna", tedy babička. A to je panečku frajer. Pět minut před koncem předvedl bekům AS slalom, vykoupal hned tři protihráče a poslal míč k tyči do protipohybu brankáře Miranteho! Dokázal, že "Mentalita vincente" už dávno není výsadou "Staré dámy", ale také její mladé vyzyvatelky. Římanům stačila jedna branka. Atalanta se nespokojila ani se čtyřmi...

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (2)

Přidat komentář
Largo

Tip 2:1, přání 1:3

Reagovat
Largo

Tak nic...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele