13. kolo
20.11.2016 15:00 CET
2 : 1
(0:1)

Reportáž

Lepší Atalanta nakonec zdolala Vlky z Říma

AS Řím padlo v Bergamu a jak je jeho dobrým zvykem, po reprezentační pauze podalo unavený a mdlý výkon na obou stranách hřiště. Atalanta sice po brance Perottiho prohrávala, ale dvěma góly ze závěru utkání otočila a zaslouženě slaví tři body.

Římské AS má po reprezentačních pauzách zpravidla velké problémy navázat na předchozí dobré výkony a chtělo to zlomit dnes. Proti ale byla Vlky neoblíbená Atalanta Bergamo, které se letos zatím výjimečně daří. V jejím dresu nastoupili do zápasu hráči jako Caldara, Kessié, Kurtić nebo Spinazzola s Gómezem a nechyběli ani někdejší hráči AS Tolói se Zukanovićem. Trenér Spalletti vyslal do boje trio Džeko, Perotti a Salah, zatímco v obraně jsme viděli Perese, Rüdigera nebo Manolase s Faziem.

Dnešní duel by se mohl s klidem vejít do pěti slov: Alejandro Gómez versus Mohamed Salah. Hlavní zbraně obou týmů ve skvělé formě, zápas měl být plný rychlosti, šancí a brejků. Všichni fanoušci italského calcia dobře vědí, že ani jeden z týmů ale není závislý jen na jednom hráči a oba se soustředí také na pečlivou obranu. Atalanta začala hodně sympaticky a jednoduchými pasy zpravidla hledala jednoho z dua Gómez - Petagna. V prvních minutách se hrálo jen na polovině AS, kde se ostatně pohyboval i Edin Džeko vypomáhající s bráněním.

Záloha Orobici byla hodně vysoko a neustále napadala jakoukoli snahu o rozehrávku od hostí. V kontrastu s jednoduchou a rychlou hrou domácích se hosté až příliš spoléhali na svou individuální kvalitu a jejich hra naopak lehkost postrádala. Na dlouhý pas Mohameda Salaha se sice do vzduchu vyšrouboval Federico Fazio, jenže jeho hlavička mířila těsně nad! S postupem času však šancí AS přibývalo, ať už to byla hlavička Edina Džeka vedle nebo střela Mohameda Salaha do náruče Berishy. Že by se ale hrálo dynamické a útočné utkání, to se říct nedalo.

Pak spálil Mohamed Salah další obrovskou šanci, když jej oslovil Nainggolan, ale Salah v téměř samostatném úniku Berishu nepřekonal! To se povedlo až Diegu Perottimu. Na krásný pas Salaha si ve vápně naběhl Edin Džeko, zpracoval a patou nahrával zpět Salahovi. Jeho ránu al zablokoval obránce Rafael Tolói. Protože ji ale zablokoval rukou, dostal od sudího Rocchiho žlutou kartu a navrch AS kopalo penaltu! Té se zhostil Diego Perotti a s velkým klidem překonal marně zasahujícího brankáře Berishu - 1:0 pro Vlky.

Náhle se hřiště v Bergamu změnilo mlhou z dýmovnic, kterou by snad ani milion kuřáků v řadě nedokázalo lépe vytvořit. Atalanta to zkoušela vzduchem, ale Gómezovy nůžky po souhře s Gagliardinim nebyly úspěšné. Po nádherném pasu od Nainggolana se Salah ani potřetí neprosadil, protože jemný lob přes Berishu namířil spíše do svého soupeře a marně schovával hlavu do dlaní. Po změně stran se do první vážnější šance pokoušel dostat Bruno Peres, ale jeho střela Berishu nevystrašila.

Další bývalý hráč AS se na hřiště dostal o pár minut později, kdy Masiella vystřídal o dost ofenzivnější Marco D'Alessandro. Obranný blok Vlků zatěžoval Alejandro "Papu" Gómez, po jehož faulování dostal žlutou Strootman a následné obléhání římské branky si vzal na starost rovněž Gómez. Po jeho jedovatém centru se k hlavičce dostal Ervin Zukanović, ale brankář Wojciech Szczesny vše pokryl. Co nepokryl, to byl náběh Caldary. Ten dostal míč od Kessiého a Manolas byl v souboji s Caldarou pozdě - se štěstím Atalanta srovnala.

Atalanta byla na koni, AS naopak šlapalo vodu. Nedařilo se mu vůbec nic a Orobici sahali po další brance. Na rozdíl od jiných menších celků, které by bod proti AS braly s úspěchem a zakopaly by se ve snaze jej ubránit, Atalanta to brala jako porážku. Ani několik pádů v pokutovém území domácím nepomohlo. Namísto Perottiho se do hry podíval mladík Paredes, který ale nemá v popisu práce střílení branek. Atmosféra v Bergamu byla jednoduše neopakovatelná a zatímco hosté se třásli o bod, Atalanta s chutí kousala.

Patnáct minut před koncem navíc Remo Freuler orazítkoval tyč, od níž se míč odrazil do náruče Szczesnyho! AS se nicméně smířilo s bodem a bylo za něj rádo, protože za dnešní výkon si víc nezasloužilo. Nakonec se ale nedočkalo ani bodu, protože Paredes ve vlastním vápně fauloval pronikajícího Gómeze a nařízenou penaltu s přehledem proměnil Frank Kessié.

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele